Criza de la Şantierul Naval Damen Mangalia este departe de a se fi încheiat. La aproape trei luni de la deschiderea procedurii de intrare în insolvenţă, situaţia este la fel de crâncenă: sute de salariaţi sunt în şomaj tehnic, magaziile de materiale fac concurenţă picturilor… nud, iar pentru redresare mai este cu siguranţă mult de aşteptat. Totul pe fondul unei secretomanii totale, dar şi tăcerea este uneori grăitoare!
Bate vântul a pagubă prin curtea şi prin magaziile de materiale ale Şantierului Naval Damen de la 2 Mai-Mangalia. Rămas fără finanţare şi fără comenzi, cu acţionari – statul român, prin intermediul Ministerului Economiei (majoritar, 51%), şi Damen Holding BV (Ţările de Jos, minoritar, 49%) – care se ceartă între ei şi au ajuns în instanţă, Şantierul Naval Damen Mangalia este în mare impas.
Mare parte dintre cei aproximativ 1.500 de salariaţi ai unităţii sunt în şomaj tehnic, iar speranţele de redresare până la finalul anului sunt, practic, nule.
„Suntem în debut de toamnă, primele zile ale lunii septembrie, iar situaţia este similară cu cea din iunie, când Tribunalul Constanţa a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei. Cei mai mulţi dintre colegi sunt în şomaj tehnic. 20-30 sunt în delegaţie la Tulcea, iar aproximativ 300 mai vin la serviciu, pentru diverse activităţi de întreţinere.
La ora actuală, mai avem în derulare doar două proiecte: unul pentru o platformă de forat gaze în Marea Neagră, din proiectul Neptun Deep, celălalt pentru construcţie de carcase pentru vehicule militare, ambele urmând a fi finalizate în cursul acestei luni.
Din păcate, alte contracte noi nu au mai fost semnate, deşi discuţii tot s-au purtat. Zilele trecute, conducerea şantierului a avut o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu, însă noi nu am fost informaţi despre subiectele abordate. Este o secretomanie totală!”, a declarat, pentru ziarul „Cuget Liber”, vicepreşedintele Sindicatului Liber Navalistul, din Şantierul Naval Damen Mangalia, Eugen Arsenie.
Menţionăm faptul că preşedintele sindicatului, Laurenţiu Gobeajă, se află şi el în şomaj tehnic.
Soluţii pentru rotunjirea veniturilor
În privinţa plăţilor şomajului tehnic, reprezentantul sindicatului spune că nu sunt mari probleme, iar muncitorii au căutat – unii chiar au şi găsit! – soluţii pentru a-şi rotunji veniturile.
„Suntem cu plăţile în grafic, pentru luna iulie şi pentru o parte a lunii august, banii s-au încasat. A mai rămas doar diferenţa aferentă perioadei 1-18 iunie, până la intrarea în insolvenţă, pe 19 iunie. Acest aspect se va rezolva în instanţă, la masa credală.
În privinţa colegilor care au fost trimişi în şomaj tehnic, mulţi dintre ei s-au angajat pe alte şantiere, la Tulcea sau în străinătate. Au angajamente pe durată determinată, totul conform Codului Muncii. Unii au trecut la Şantierul Naval Mangalia, alţii desfăşoară alte activităţi, totul pentru a-şi rotunji veniturile”, a explicat Eugen Arsenie.
Pe surse, se pare că autorităţile române s-ar afla în negocieri cu mai multe companii din Italia sau Norvegia, pentru a dezvolta în şantierul de la Mangalia proiecte de construcţii eoliene.
„Am auzit şi noi că ar fi ceva discuţii, dar, ca şi până acum, nimic concret. Doar vorbe şi promisiuni. Ne-am întâlnit şi cu ministrul Economiei, acesta s-a deplasat personal în şantier şi ne-a promis că totul va fi bine, că vom avea de muncă. Politicienii doar promit! Şomajul tehnic este până pe 31 decembrie 2024. Ce va fi după 1 ianuarie? Nici noi nu ştim. Există însă un administrator judiciar (n.r. – CITR – filiala Bucureşti), care trebuie să stabilească cine sunt responsabilii pentru situaţia în care s-a ajuns şi mai ales să creeze un plan de redresare”, a mai spus vicepreşedintele sindicatului.
O situaţie complicată
Situaţia administrativă este destul de complicată la şantierul din Mangalia. Conflictul dintre compania olandeză Damen şi statul român s-a declanşat în vara lui 2023, după apariţia unei legi impuse de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, despre care olandezii au spus că elimină posibilitatea de a mai deţine controlul operaţional şi managerial.
Damen consideră că statul a încălcat acordul iniţial şi a anunţat că se retrage din asociere. Nu însă din România – îşi va continua activitatea la Galaţi! – şi nu în orice condiţii, olandezii cerând despăgubiri de ordinul sutelor de milioane de euro de la statul român.
La Tribunalul Constanţa, Damen Holding BV, din postura de creditor, a cerut deschiderea procedurii de faliment în cazul Damen Shipyards Mangalia SA, pentru datorii neachitate şi scadente de mult timp.
Sorin Mihalache, Cuget liber 05.09.2024
Radu Cristian pune haine pe el de 5000 euro in fiecare zi . Muncitorii din santier nu au ce pune pe masa . O fi bine asa ?
Comentariu by Anonim — 5 septembrie 2024 @ 15:36
Ce treaba are Radu Cristian cu santierul si angajații? Este santierul guvernului cu premier psd. Poate are mai multe date Foleanu. Cel putin le avea cu ceva timp in urma.
Comentariu by 5 septembrie — 5 septembrie 2024 @ 15:49
Este primarul orasului . Trebuie sa se ocupe . Dar mai bine trage o clanță unei directoare de spital si uita de problemele orasului .
Comentariu by Anonim — 5 septembrie 2024 @ 17:32
Ăia care făceau mișto de mine cu eolienele… să-și bage mișto-ul în fund acum!
Comentariu by Mentalistul — 5 septembrie 2024 @ 18:15
Radule azi ai avut primul semnal pentru ce se va întâmpla în viitorul CL . Așteaptă sa fi umilit pe strada , în primarie și in CL .
Comentariu by Anonim — 5 septembrie 2024 @ 19:07
Radu să se ocupe sa mearga bine santierul sa isi mai traga Gemal, Petrescu, Buruiana, Lucian si Cosmin niste terenuri ceva
Comentariu by Vasile — 5 septembrie 2024 @ 22:02
Opoziția!
– Din octombrie uniți-vă și conduceți Mangalia !
Totul depinde de PSD !
Comentariu by 001 — 6 septembrie 2024 @ 7:51
Hai ca buruienile nu l-au depasit pe ala de la sectorul 1 …
Comentariu by Gică — 6 septembrie 2024 @ 8:42
https://editiadesud.ro/viceprimarul-angelescu-zis-si-the-sky-is-the-limit-a-gafat-din-nou-iesi-afara-la-toaleta/
Comentariu by Anonim — 6 septembrie 2024 @ 9:25
Dacă aș avea sprijin de la Primărie, aș putea să aduc un angajator mare, care are nevoie de cca 2.000 de angajați (cu tot cu logistică) pentru o facilitate de asamblare anumite piese metalice.
Dar Primarul s-a dovedit împotriva Mangaliei.
Posibil ca această facilitate să o facem la Medgidia sau la Năvodari.
Din presă, privind cumpărătorii de acțiuni de la Farul Constanța:
• Este proprietarul companiei Midia International SRL (care exportă animale vii către țările din Orient, din Portul Midia), dar are și firme care se ocupă cu pilotajul maritim ori cu parcurile fotovoltaice.
• Afacerile sale s-au extins în Portul Midia, Portul Galați și în Portul Constanța.
• Sursele susțin că acesta nu ar investi singur, ci împreună cu alți trei parteneri de afaceri.
• Daniel Moraru și asociații săi ar fi dorit să devină acționari majoritari ai Farului.
Compania X, care cumpără acțiunile de la Farul, are acțiunile majoritare de la alte 4 firme, printre care și Midia International (99%) sau Water Power Energy (https://ibb.co/g38gyGR). Anul trecut au făcut profit o sumă care depășește 24.000.000 lei, sumă rămasă după investiții de peste 100 de milioane. De exemplu, costul acțiunilor la Farul scade profitul din anul acesta, suma se duce la investiții.
Iar în Compania X am acțiuni. Firma mea este în același grup.
Pe înțelesul tuturor: știu sigur că trebuie construite o fabrică de componente metalice și o alta de cabluri, cca 2.000 de locuri de muncă. Am propus CA-ului de la Compania X să facem la Mangalia, dar s-a dovedit că Primarul preferă să piardă această oportunitate.
Am ajuns la momentul în care prefer să ies din politică, ca să nu mai poarte nimeni ciudă, poate Mangalia nu mai scapă această oportunitate.
Mi-a dat de gândit: toate acele ajutoare militare, ori umanitare, pe care le-au oferit celelalte țări, cum vor ajunge în Ucraina? Prin operatorii portuari.
Astfel că UNPR-RSE a semnat protocol pentru reconstrucția postbelică a Ucrainei, cu ambasadorul și reprezentanți ai guvernului ucrainian contrasemnatari. Adică toți operatorii portuari vor avea destulă treabă de făcut. Luni, UNPR-RSE semnează un alt protocol cu Coreea de Sud, cu cei mai mari operatori, printre care HMM (Hyundai Merchant Marine) din Busan și HD Hyundai Heavy Industries Co. – cea mai mare companie de construcții navale din lume.
Fac parte din UNPR-RSE (adică Uniunea Națională a Patronatului Român – Regiunea Sud Est), dintre organizatorii acestor demersuri. Știm situația șantierului naval din Mangalia, deschidem uși spre diverse oportunități. Consider că prezentând guvernului o soluție pentru șantierul naval, grăbim guvernul să aplice soluția lui, dacă are vreuna. Noi ne facem treaba.
Nu construim nave! Cu toate că suntem în discuții pentru preluarea unui șantier naval micuț, pentru producția de barje, nu ne pricepem la construit nave. Dar putem deschide uși.
Printre altele, la evenimentul de luni, 9 sept 2024, se va încerca o discuție și despre șantierul naval Mangalia cu Hyundai.
Comentariu by Mentalistul — 6 septembrie 2024 @ 14:11
Ce ziceai ca fumezi ?
Comentariu by Ciolacu — 7 septembrie 2024 @ 9:35
Ăstuia de la 11: În lume sunt mai mulți oameni ca tine, decât cei inteligenți. Asta nu înseamnă că mai mulți proști la un loc gândesc mai bine decât un singur om inteligent.
„În lumea proștilor geniul le pare că este nebunul.” – am așa o vorbă.
Eu am făcut lucrurile pe care le-am povestit, scrie presa despre ele. Și am făcut multe care nu se pot povesti.
Situația dimprejurul nostru s-a întâmplat că a fost nevoie de abilitățile mele și de experiența mea. Dintr-o dată, pe lângă milioane de tone de ajutoare umanitare, țările au hotărât să trimită ajutoare militare în Ucraina. Prin cine crezi că s-au trimis? Prin operatori.
Și nu este doar o activitate în care m-am implicat, cu mai multe. Suntem prima firmă din România care a reușit să ridice drone sincronizate pe cer, cu 1-2 operatori se pot gestiona 250 de drone sa ajungă fiecare pe destinația ei sau să urmărească o țintă în mișcare. Software original românesc, criptat cu un alfabet antic. Până acum, criptarea nu a putut să o spargă rușii sau iranienii. Poți crede ce povestesc aici? Este prea James Bond?
Au trecut 5 ani de la prima lansare:
https://www.facebook.com/share/v/JkorL23DprjEV81t/
Dacă în 2022, toți erau la început în războiul dronelor, noi aveam deja 3 ani experiență. Nu aveam experiența pe încărcătură, dar in 2 ani de război am avut echipă finanțată în Ucraina, care a testat toate tipurile de muniție și am ajuns și la încărcătura de 10 kg pe un UAV modificat (MAVIC). Există drone agricole, de exemplu, care transportă și 25 kg, dar costul este mare, iar scopul este să ai eficiență maximă la cost redus.
Ministerul Apărării din România a făcut anunț că și-a organizat dotarea
cu drone și a prins așa curaj că acum vrea să producem drone în România, atât aeriene, cât și maritime:
https://youtu.be/qreALJv2YV4?si=lvg3k_yCW5J4AI-e
La începutul războiului nu existau operatori de drone militare în Ucraina. Cine credeți ca au dirijat BAYRAKTAR? Unii in Ucraina, dar si de la Deveselu. Dar dronele militare sunt scumpe, războiul acesta s-a dezvoltat cu drone comerciale lanlupta de infanterie, dar cu drone militare la atacuri in competitie cu rachetele rusești. Ucraina are acum peste 1 milion de drone comerciale în razboi.
Ce treabă am eu cu astea?
Primul lucru pe care trebuie să îl recunoști este că am avut viziune pentru ce urmează să se dezvolte. În primul link este video (așa stângaci cum e) pe care l-am făcut pentru prezentarea la Statul Major al României în anul 2019. Și am început astfel: „Dacă vin 2 nave rusești în dreptul portului Constanța, ne dau șah mat!”. Una ține Constanța ocupată, iar o alta atacă București cu Kalibr. Dacă arunc 100 de drone cu încărcătură pe ele, din toate direcțiile, dăm navele la fundul mării in 30 de minute. Dronele comerciale nu pot fi detectate pe radar.
Dar teama rușilor de dronele comerciale e doar în tranșee, pe linia frontului. Cine deține cerul, are succes în bătăliile de pe linia frontului.
Kremlinului nu-i pasă câți soldați mor. Îi este teamă că dronele militare fac mai mult prăpăd decât rachetele rusești.
Odata cu declansarea ofensivei din regiunea Kursk, dronele mai sus mentinoate au inceput sa dea lovitura dupa lovitura rusilor:
– Au fost lovite bazele aeriene Baltimor si Borisoglebsk din regiunea Voronezh si baza aeriana Savasleyka din regiunea Nizhny Novgorod. In toate cazurile atacurile au provocat explozii si incendii;
– Pe 22 august a venit randul aeroportului militar Marinovo, unde sunt aparate Su-24MR. Cu aceeasi ocazie a fost lovit si aeroportul militar din Volgograd care a trebuit sa-si suspende temporar activitatea;
– Pe 18 august a venit randul unui depozit de carburanti din Proletarsk, sa fie lovit de drone ucrainene. Cinci zile s-au luptat pompierii rusi sa stinga incendiul, se aude ca au chemat si popii;
– In 22 august tinta fost o rafinarie din Volgograd, mai excat o parte a rafinariei care se afla sub control militar. Explozii, incendii etc.
Va urma…
PS: De ce povestesc astea? Pentru a testa capacitatea cognitivă a celor care cred că fac politică pe aici. Și să dimensiunez cât de încuiați pot fi oamenii.
Ce treabă am eu cu dronele ucrainienilor. Am o treabă privată. Dar din treaba privată, văd că se dezvoltă o treabă românească. Nu am încredere în treaba românească, pentru că treburile românești au tendința sa se kce cineva în ele, oricât de importante ar fi.
De exemplu, la Corbu, terenul pe care se construiau acele 30 de blocuri era declarat rezervatie naturală. Ca să nu se construiască pe el. Este al Armatei. Corupții au dat autorizații, etc. Dar acel teren era destinat pentru artileria care trebuie sa păzească Radarul NATO, care dirijează Patriot să intercepteze rachetele inamice. Astfel, în caz de nevoie, armata urmează planul de apărare, se duce cu ATACSM, cu HIMARS, să alunge navele inamice, și când să tragă, are blocuri în față. De aceea, construcțiile au fost stopate prin corpul de control al primului ministru, la cererea partenerului strategic.
De aceea zic, niște idioți ca primarii care dau autorizații nelegal, aduc atingere siguranței naționale sau securității populației (cum sunt autorizațiile de construire în maluri și taluzuri).
Comentariu by Mentalistul — 7 septembrie 2024 @ 11:10
In acelasi timp, rachetele de croaziera rusesti au “bunul” obicei sa nimereasca destul de des blocuri de locuinte, spitale de copii, in general tinte civile fara nici un impact militar si desi rusii pot fi categorisiti ca o natie destul de criminala (daca ne uitam in istorie) este greu de presupus ca militarii arunca cu rachete de croaziera spre blocuri de locuinte, mai ales daca tinem seama ca aceste rachete sunt si foarte scumpe si extrem de dificil de fabricat. Cu toate acestea se intampla.
Ucrainenii mai benficiaza si de suportul ISR al SUA/NATO, care folosesc avioane RC-135 si drone de supraveghere RQ-4 Global Hawk si MQ-9 Reaper. Acestea supravegheaza radarele rusesti 24/24 si ghideaza dronele ucrainene pe culoare libere, acolo unde radarele rusesti nu le vad. Cum dronele ucrainene sunt in general pilotate in timp real si cum pilotii au acces la datele ISR culese de NATO, ei isi pot adapta culoarul de zbor in consecinta.
Ba mai important, odata ce drona ajunge deasupra zonei-tinta, pilotul isi poate alege tinta specifica, lucru imposibil pentru o racheta de croaziera.
Cert este ca ucrainenii reusesc cu bani putini si tehnologie modesta, dar cu ajutor NATO, sa ii tot pocneasca pe rusi acolo unde-i doare mai tare, iar faptul ca le tot ataca depozitele de carburanti si rafinariile sa stiti ca este o problema enorma pentru rusi. Un calcul facut intr-o publicatie occidentala arata ca aceste atacuri i-au facut pe rusi sa inregistreze pierderi mai mari pe zona produselor petroliere decat sanctiunile impuse de NATO. O rafinarie este o uznia chimica extrem de complexa si odata lovita este foarte dificil nu numai de stins incendiul ci mai ales de facut reparatiile necesare si aducerea instalatiei la nivelul de productie de inainte de atac.
O singura drona bine tintita poate scoate din joc o capacitate de productie de sute de mii de tone iar acest lucru este mult mai dureros pentru efortul de razboi decat lovirea unui bloc de locuinte sau un spital de copii.
Revenind la treaba noastră:
Ani de zile s-au întrebat pe aici din ce trăiesc. Cu ce mă ocup?
Ca să lansăm în 2019 acele drone – momentul în care s-a născut soft-ul ca fiind viabil, indiferent de vonditiile meteo – a fost multă muncă înainte. Și nevoie ca cineva să investească. Partener și investitor a fost medicul Kemal Taner, răpus de covid la 49 de ani. Probabil că proiectul ar fi fost abandonat, dacă în 2022 nu ar fi invadat rușii în Ucraina.
Există operatori de drone la baza militară americană. Există acum câțiva antrenați și în armata română. În România, NATO antrenează cca 40.000 de ucrainieni. Odată cu ei, sunt antrenați și militari români. Dar statul român nu mai are militari îndeajuns, de aceea există reclamele multe pentru angajare în ministerul Apărării. Printre antrenamentele militare, există și cursuri de crearea unor brigăzi de operatori pentru drone comerciale, de supraveghere, de transport încarcătură explozivă sau kamikaze.
Puteai să vorbești despre așa ceva în 2020, în 2021? Când nimeni nu credea că mai poate exista vreun război în Europa? Plus că suntem în NATO?
Puteai să vorbești despre așa ceva în primii 2 ani de război?
România a ajutat enorm Ucraina. Dar pe muțește. Și noi, și ucrainienii, știm că alungarea flotei rusești din Sevastopol a închis pericolul pentru Portul Constanța, astfel traficul s-a mărit considerabil. Între Sevastopol și Constanța sunt 300 km de apă, la fel ca între Sevastopol și Mariupol, oraș care a fost ruinat cu rachetele trase de flota rusă din Sevastopol. Ucrainienii au scufundat cu drone maritime jumatate din flotă rusească din Sevastopol, rușii au dus ce a rămas la Marea Azov. Astfel s-a ridicat pericolul de pe Constanța.
Deci și noi, și ucrainienii, știm că dacă rușii câștigă în Ucraina pierdem mult, pierdem inclusiv și zona cu zăcămintele de gaze din platoul continental. Primul lucru pe care l-au făcut rușii a fost să ocupe Insula Șerpilor (Fuck You Russian Ship!). Dacă pe Insula Șerpilor este construit un sat sau o bază care să fie catalogată localitate, platoul continental cu zăcămintele este al țării care are localitate pe Insula Șerpilor. România a câștigat la CEDO xa Ucraina nu are sat, ci un sătuleț. Rușii au avut de gând să întemeieze un sat cu colonisti, apoi să pretindă drepturile asupra zăcămintelor. Ucrainienii au bombardat Insula Șerpilor. Apoi rușii au bombardat Insula Șerpilor, să nu facă nici ucrainienii. Ucrainienii au trebuit sa accepte rezoluția de la CEDO. Rușilor nu le pasă, este de ajuns să se creadă proprietari deveniți prin război și sa amenințe ca bombardează pe oricine exploatează proprietatea lor. Practic, ucrainienii luptă pentru țara lor, dar și în interesul nostru.
Propaganda că Ucraina e de rahat, că F America!, că anti-NATO, că anti-UE, este propaganda Rusiei. Ca să ne izolăm, să ieșim ROEXIT și noi, cât mai mai multe țări cu UEEXIT, ca să dim economic izolați; că să ieșim din NATO ca să nu mai fim protejați, astfel să fim cotropiti politic, economic și militar de către Rusia.
Comentariu by Mentalistul — 7 septembrie 2024 @ 11:50
Aici, în urmă cu 3 ani, era pământ și bălării. Acum sunt platforme, depozite, macarale, echipamente de transport, a fost adusă linia ferată și acum vor fi montate și benzi de transport, la fiecare depozit:
https://www.facebook.com/share/v/Lj3HDu8MbuutwXPU/
În prezent, în alt port, mă ocup cu realizarea unui terminal de bitum și un terminal de ciment. Investiție de 22 milioane de euro. În cărți a ieșit ca sunt ale mele, ma ocup de ele. Pentru că grupul construiește acum alte 2 terminale: unul de ulei și unul de cereale.
Unora li părut că nu sunt destul de preocupat si au insistat că trebuie să facem repede fabrică de montat acele echipamente metalice, cu un volum mare de necesar, cred că o să dureze minim 15 ani să le ansamblăm pe toate. Cu războiul din Ucraina, țările NATO au golit stocul de anumite echipamente, trebuie înlocuit. Și războiul nu s-a terminat, gaura poate fi mai mare.
Ce treabă am cu astea? Sunt un mucos din Mangalia. Dar nu am locuit mereu în Mangalia, am fost prin lume. Am fost pe unde am zis că am fost, am cunoscut oameni, aceștia au ajuns pe unde au ajuns.
Când am vrut consilier local, a venit Stroe și a dat lista PSD jos, ca să ma pună pe listă. Poate altcineva din Mamgalia să facă asta? Când am vrut pe nașu coordonator la AUR, am fost la București și am vorbit cu Simion. Când am vrut unele schimbări la DNA Constanța, am fost și am vorbit cu cine trebuie, despre ce complicități au făcut Bodean&Co. Nu sunt reale aceste lucruri?
Să presupunem că nu sunt reale, că sunt doar povești ale mele pentru nu mai fi credibilă vreo altă informație care nu aș vrea să fie publică. Orice ai crede, este inutil.
Comentariu by Mentalistul — 7 septembrie 2024 @ 12:30
Doamne ..ce delir…
Comentariu by Anonim — 7 septembrie 2024 @ 14:22
Amuzant. Delirant.
Ai compilat un text pe care nici tu nu-l crezi.
Vezi ca rusii si-a mutat ramasitele flotei din Marea Neagra la Novorossiisk, care nu are nicio legatura cu Marea Azov.
Comentariu by 8 septembrie — 8 septembrie 2024 @ 8:25
Pt 6: Din Marea Azov au scos navele în luna iulie. Ce am postat mai sus este copy-paste de la o altă scriere de dinainte.
https://www.theguardian.com/world/article/2024/jul/25/ukraine-war-briefing-sea-of-azov-emptied-of-russian-warships-says-ukrainian-navy
Când au retras flota din Sevastopol, rușii se lăudau cu planul ăsta: „Noua structură maritimă, care va controla Marea Azov, va include opt nave și vedete de luptă, precum și 16 nave de sprijin. Baza acesteia va fi reprezentată de navele mici purtătoare de rachete Tsyklon, Askold și Amur din cadrul Proiectului 22800, clasa Karakurt.”
Între timp, i-au gonit ucrainienii și de acolo. În ce am scris eu, este exemplu de atunci, că ceea ce au făcut ucrainienii gonind flota de la Sevastopol, este in avantajul României.
Dar remarc stilul de a decredebiliza pe cineva cu vânarea unui detaliu care nu are nicio legătură cu discuția. Cronologic, s-a întâmplat cum am scris eu: ucrainienii au scufundat jumatate din flota din Sevastopol și rușii au mutat flota în Marea Azov. Și apoi am afirmat că după ce s-a întâmplat asta, Portul Constanța a mărit traficul considerabil. Asta s-a întâmplat atunci, de aceea pot afirma ce s-a întâmplat după în Portul Constanța.
Nu m-am referit la unde e astăzi flota Rusiei.
Din ce am povestit acolo, atât ai priceput: că trebuie să ataci ce am afirmat, că nu poate exista așa ceva și prin metode manipulative de ticăloși ai scris „un text pe care nici tu nu îl crezi”, doar pentru că nu îl crezi tu sau nu vrei să creadă alții.
Până în prezent, sunt cu mult deasupra ta, oricine ai fi. Pentru că ce am făcut eu, tu nu ai făcut de același nivel. Am făcut campanii, am făcut opoziție lui Radu Cristian când restul se țineau ascunși de frică. Am dezvoltat activități pe care nu ești în stare să le inventezi sau să le gestionezi.
Oricine ai fi sub anonimatul acela, nu ești în poziția sa faci mișto de realizările mele. Am dedicat viață și sănătate să le fac, nu o să aibă un nimeni puterea să anuleze munca mea.
Ce fac eu nu te afectează pe tine, nici pozitiv, nici negativ. E viața mea și nu mă doare nici la bascheți dacă tu crezi sau nu. Am povestit, ca să dau exemplu că se poate. Zice Radu Cristian că în 2015 trăiam din livrat mâncare, adică eram un sărac. Iar acum insistă că m-am dezvoltat, cică ilegal. Nu își explică nici el cum peste noapte am devenit o persoană discutată printre marii afaceriști ai Constanței… Nu sunt un afacerist de nivelul lor, nici nu mă consider afacerist, eu fac unele lucruri ca să îndeplinesc niște lucruri mai mari.
Acei oameni, cu afaceri de zeci de milioane de euro în Constanța, vorbesc cu respect față de mine. Iar aici, în satul nostru, niște neieșiti din Mangalia pretind că știu ei că delirez sau as fi nebun. Și unde? Pe un blog unde nickname meu este sugestiv Mentalistul.
Comentariu by Mentalistul — 8 septembrie 2024 @ 9:30
Macar taci. Navele din Sevastopol au fost regrupate direct la Novorossiisk. In Azov nu exista port pentru infrastructura navelor militare de suprafata mari si pentru submarine.
Comentariu by 8 septembrie — 8 septembrie 2024 @ 11:19
Pai și de ce îți pierzi tu timpul ăla atât de prețios pentru omenire, timp in care puteai sa inventezi fuziunea la rece, sa opresti sau să pornești al 3-lea război mondial după bunul tau plac și în funcție de interesele tale sau să stabilești cine câștigă alegerile în SUA, doar ca să convingi niste netrebnici ca noi, dintr-un sat prăpădit, cine și cât de grozav ești tu. Mai ales că ai văzut deja că suntem atât de prosti că nu-ți putem cuprinde nicicum măreția. Mai lasa-ne in micimea noastra că ne-ai disperat.
Comentariu by Anonim — 8 septembrie 2024 @ 12:34
Pt.8: Realitatea nu se va schimba după cum vrei dumneata, doar pentru că ești agresiv în limbaj.
Ai acces la Google, folosește-l și nu mai vomita pe aici!
Comentariu by Mentalistul — 8 septembrie 2024 @ 14:01
Pt 9: Ce vrei să zici cu comentariul tău? Pentru că nu am identificat vreo logică clară. Ai fost sarcastic cu ceea ce fac eu? E reacția unuia care râde de cel care afirmă că pământul este sferic (elipsoidal în rotație). NU, PĂMĂNTUL NU ESTE PLAT!-iar proștii râdeau de asta.
Galileo Galilei le-a dus telescopul și le-a spus: Nu trebuie decât să priviți prin telescop!
– Noi nu trebuie să privim în telescop, noi știm că pământul este plat. – au răspuns clericii și l-au condamnat pe Galilei pentru erezie.
Comentariul dumitale este sarcasm? Este ciudă? Este ignoranță? Reprezinta cât ai putut să te educi?
Atât a putut gândi mintea dumitale?
Fiecare cu problemele lui.
În vara anului trecut, rușii mi-au bubuit 75.000 tone de grâu la Reni. Nu au nimerit în tot, dar a devenit inutilizabil:
https://streamable.com/ti2cpz
Deci, mă interesează cursul războiului din Ucraina.
Ăstuia de la #9 îi mai transmit așa: dacă participi la Olimpiadă, nu înseamnă automat că o câștigi, că devii cel mai tare din parcare. Mergi la Olimpiadă, trăiești experiența.
Iar un spectator, care nu participă la competiție, nu e jucător, dar se trezește să comenteze că știe el cum e mai bine, că are mai mult talent, și face mișto de prestația lotului olimpic. Dar el e un nimeni, de fapt.
Îți dai seama cum se vede de pe margine sarcasmul asta de neam prost? Dacă avea ceva inteligent, se numea ironie. Sarcasmul e doar o ură.
Cât de umilitoare se vede ciuda manifestată?
Comentariu by Mentalistul — 8 septembrie 2024 @ 14:23