Imediat după 1989, prietenii francezi ai regretatei Luminița Dumitrescu, au întreabat-o pe aceasta cum pot ajuta Mangalia. „Prietenii mei, cei mai mulţi din Charleville-Mezieres, oraşul natal al lui Rimbaud, au dat anunţ la gazeta locală: „Mangalia vrea cărţi în limba franceză!“. În primele luni m-am trezit cu 42 de colete pline cu cărţi, pe care le-am stocat mai întâi la mine, iar apoi la vărul meu, ce locuia într-un apartament vizavi de al meu şi, când nu am mai avut loc, într-un garaj. Din păcate, din cele 2.600 de volume câte aveam în momentul în care am primit spațiul pentru crearea bibliotecii, cele din garaj s-au distrus din cauza frigului şi umezelii“. În 1992, primăria Mangalia improvizează un spațiu și se inaugurează biblioteca Arthur Rimbaud. După deschiderea bibliotecii, s-au făcut apeluri la donatori din toată Franța. Așa se face că, la 22 de ani de la deschiderea sa, Biblioteca „Arthur Rimbaud“ număra circa 26.000 de volume. Volume de beletristică, albume, dicționare, istorii literare, alături de câteva sute de documentare imprimate pe casete video şi CD-uri. Biblioteca, pe care a condus-o până la sfârșitul vieții ei, a fost pentru Luminița Dumitrescu marea realizare a vieții. Din păcate munca ei a fost distrusă de niște indivizi care nu au legătura cu cultura și evident nici cu limba franceză. Aleșii locali PNL, la propunerea primarului, tot PNL, au aprobat anul trecut desființarea bibliotecii. Motivul, să se înființeze o sală de expoziții. Evident că nu s-a realizat, iar după alegeri, dacă îi votați tot pe cei de astăzi, acel spațiu se va vinde unui acolit al lor. Cam ca la terenurile din portul turistic.
La sfârșitul anilor douăzeci ai secolului trecut, Germania era țara cu cea valoroasă activitate culturală și științifică din Europa. După 1933, la putere au ajuns naziștii, iar în cultură lucrurile s-au schimbat dramatic. Regimul a hotărât ce cărți și autori trebuiau să citească cetățenii. Soluția a fost arderea cărților care nu corespundeau.
La 90 de ani de atunci, în Mangalia s-a procedat cumva asemănător, în sensul că nu s-au ars la propriu cărți, ci s-a desființat o bibliotecă unică în România. Să fie o consecință la mărețul program ”România educată” promovat de patronul PNL-ului sau o golănie locală? Să fie neonazism ?
Oare ce i-a îndemnat pe aleșii PNL-ului să execute ordinul primarului ? Nu găsesc o motivație clară, deoarece sunt și unii care și-au făcut facultatea pe bune înainte de 1989.
La primar nu prea am îndoieli. Pentru el școala nu pare a fi punctul forte. Dacă era, cu atâtea fonduri europene, școala 5 nu ar fi funcționat într-un fost sediu al unei policlinici militare și într-o o clădire foarte veche de lângă geamie. Să nu mai amintesc că în 2012, când s-a prezentat alegătorilor, actualul primar a spus că a terminat liceul la Mangalia. În realitate treapta a doua a făcut-o la Palas. De ce ? Nu știu, doar bănuiesc, dar putea fi cinstit.
Am văzut că pe lista PNL-ului pentru alegerile locale, se află un fost profesor. E vorba de domnul profesor Vărgatu. Vreau să vă întreb public domnule respectat profesor, cum puteți fi coleg cu cei care au distrus o bibliotecă fără motiv ? Cum puteți fi alături de cei care urăsc cărțile ? Ce le veți spune în campania electorală foștilor elevi ? Că a citi e o greșeală ? Veți merge cu colegii din PNL la păcănele ? Domnul Broască vă va dirija exclamațiile de bucurie când veți câștiga potul ?
Stimați profesori, învățători, educatori, părinți, vă rog să reflectați cu atenție pe cine veți vota pe 9 iunie. Nu veți vota numai partide, veți vota și viitorul educației copiilor din Mangalia.
Stimați alegători care vă veți exprima votul la secția de votare aflată în fosta bibliotecă Arthur Rimbaud, dacă țineți la viitorul copiilor și nepoților voștri, votați orice partid doriți, dar nu votați la locale partidul care a distrus o bibliotecă unică ! E un mod onest de a nu fi de acord.
Îi rog și pe ceilalți competitori pentru alegerile din 9 iunie să susțină sau nu acest punct de vedere. Vom vedea cine crede sau nu în școală.
Mergem mai departe și asfaltăm inclusiv circumvoluțiunile de pe creier !
Pentru circumvolutiunile de pe creier este nevoie „decât” de un strat subtire format dintr-un amestec de torturi aniversare, minciuni electorale si promisiuni desarte. O astfel de asfaltare nici nu costa prea mult si tine 4 ani, comparativ cu lucrarile din oras.
Comentariu by Anonim — 20 mai 2024 @ 18:42
https://historia.ro/sectiune/general/petre-tutea-am-stat-13-ani-in-temnita-pentru-un-587083.html
Comentariu by nabuco — 20 mai 2024 @ 19:05
Pacat de acest „oras”, ce a ajuns pe mina acestui individ care uraste scoala. De ce? ptr ca nu a fost in stare sa ia examenul de treapta….uraste tot ce e frumos in alte localitati ( cind aveti ocazia vizitati scoala din 23 August), uraste pina si florile.
E inconjurat de fiinte de teapa lui.
Acest Radu a fost intrebat, cu ceva ani in urma, cum de si-a permis Dan Georgescu sa blocheze trotuarul cu parcarea hotelului…in doua saptamini cu slugile din C L „la pus in legalitate”…acum circulam pe proprietate privata.
Ce a facut bun Radu C si slugile din pnl+cei din pisde??? „Este atit de multe ca nu pot sa le enumar”.
Majoritatea votantilor sunt beneficiari de torturi si subventii, ei vor iesi primii la vot. Rezultatul??? Cei intereseaza pe ei de viitorul copiilor?
Comentariu by pop — 20 mai 2024 @ 19:49
Confirm tot ce se spune despre disperarea și ura piticului atunci când aude de intelectuali. Ba chiar face afirmații batjocoritoare atunci când cineva se recomanda a fi profesor, medic sau pur și simplu un funcționar cu școala și pregătire la timp și eficient. Spune ca i,, se umple gura când se prezintă intelectualul lu peste”de parca asta mai contează. Bai, semiabalfabetule ai făcut tot ce ai putut sa onești și sa umilești pe toți cei care au avut școală pe bune, pe meseriașii reali ai Primăriei și ai păstrat sclavii și pitzi care-și etalează doar toaletele, anveloparile,vacantele și averile din smangleala banului public. Știți ce este foarte grav, însă? Mulți din intelectualii de azi ai orașului, din motive care mie îmi scăpa, vorbesc doar după perdele, în șoaptă și se pleacă mult prea mult pana la nivelul piticului prost și rău. Este tot mai obraznic impertinentul asta.
Comentariu by Iubitor de carte — 20 mai 2024 @ 20:12
#gonesti
Comentariu by Erata — 20 mai 2024 @ 20:14
Eruditii de la 1-4, dacă vă întreb de ultima carte citita dați în bâlbâială. Nu vă întreb de anul în care ați pus mâna pe clanța bibliotecii.
Comentariu by entelectualii — 21 mai 2024 @ 12:19
Unii dintre noi ne mai si cumparam carti. Biblioteca a facut-o piticania sediu PNL.
Comentariu by Anonim — 21 mai 2024 @ 13:56
Pt. #6
https://www.loc.gov/item/2007205825/
sau
https://archive.org/details/sanda-marin-carte-de-bucate/Buna%20menajera%20sau%20carte%20de%20bucate/page/65/mode/2up
Comentariu by nabuco — 21 mai 2024 @ 14:29
De tine stiam ca esti citit, nu era neaparat nevoie sa ne dovedesti cu linkuri.
Comentariu by Anonim — 22 mai 2024 @ 11:55
ptr 6 – se vorbeste prin urbe precum ca seful tau nu foloseste hirtia igienica…sunteti destui care-l lingeti in cur.
Comentariu by telectual — 22 mai 2024 @ 17:55