Politica locală

26 februarie 2024

A MURIT criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu. O dală i-a purtat numele, pe Aleea Stelor din Mangalia

Filed under: Ştiri naţionale — lucian visa @ 14:50

S-a stins criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu, unul dintre cei mai importanți oameni de cultură ai României. În 2002, Alex Ștefănescu avea să primească o dală pe Aleea Stelelor din Mangalia, acum distrusă.

Alex Ștefănescu s-a născut pe 6 noiembrie 1947 la Lugoj. A fost critic și istoric literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1977.

Contribuția sa de căpătâi, care l-a adus în centrul atenției lumii literare, este Istoria literaturii române contemporane (1941-2000). În această lucrare, pentru care primește premiul Uniunii Scriitorilor în 2005, autorul răspunde întrebării „Ce s-a întâmplat cu literatura română în timpul regimului comunist?”.

Aceasta analiză cuprinzătoare, incluzând toți scriitorii importanți din această epocă, împreună cu multe alte volume și articole de critică și istorie a literară, îl plasează pe Alex Ștefănescu printre cei mai importanți critici și istorici ai literaturii române, alături de George Călinescu, Eugen Lovinescu și Eugen Simion ori Nicolae Manolescu.

Ion Simuț scria că „Istoria lui Alex. Ștefănescu este și o minunată carte-spectacol, un album cu scriitori, la a cărui realizare, desigur, contribuția esențială este a textului critic, foarte inspirat, dovedind înzestrare de prozator, capabil să-și inventeze și să-și susțină personajele, să le înțeleagă individualitatea și să le releve particularitățile.”

Între 1971–1989 lucrează succesiv în redacțiile publicațiilor: Tomis, SLAST, România liberă, Magazin. Din 1990 este redactor la România literară. Între anii 1995–2010 este redactor-șef al acestei reviste.

La sfârșitul lui 1994 înființează o editură particulară, Mașina de scris, condusă de soția sa, Domnița Ștefănescu.

A fost membru al Consiliului de Administrație al TVR în perioada 1998–2002.

Este autorul a peste 5.000 de articole de critică literară, publicate în presă. Nicolae Manolescu își amintește că „autorul ambițioasei Istorii a literaturii române contemporane s-a făcut de la început remarcat ca un harnic și omniprezent publicist”.

De asemenea, este autor al piesei de teatru Melania și ceilalți jucată la Teatrul „Fantasio” din Constanța în 1992 (cu titlul Love story în lift) în regia lui Constantin Dinischiotu și la Teatrul de Stat din Arad în 1994, în regia lui Sabin Popescu.

Autor al scenariului pentru serialul de teatru TV în 12 episoade Căsătorie imposibilă (în regia lui Silviu Jicman, difuzat în 2000). Realizează pentru Realitatea TV, săptămânal, timp de doi ani, 2004–2005, emisiunea Un metru cub de cultură (Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004).

Realizează pentru TVR Cultural, săptămânal, în perioada 2007–2009, emisiunea Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex. Ștefănescu (Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008), și, în perioada 2009–2011, săptămânal, emisiunea Tichia de mărgăritar. În anii 2011–2012, realizează, tot pentru TVR Cultural, emisiunea Iluminatul public.

Un comentariu

  1. Dala cu numele lui Alex, alături de celelalte dale, a fost scoasă de către actualul primar. Când nu ești în stare să faci treapta a doua la Mangalia, mai bine distrugi pe cei care au ceva în cap.

    Alex a fost un prieten al Mangaliei și meritul de a fi prezent de nenumărate ori aici, i se datorează în primul rând lui Gigu Todor. Acum se odihnesc împreună.
    L-am cunoscut și am vorbit de câteva ori. La una din întâlniri a participat și sora lui. Culmea a fost că mi-a fost profesoară la facultatea de Electronică în anul întâi. A fost o mică telenovelă.

    Comentariu by lucian visa — 26 februarie 2024 @ 15:54

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress