Mangalia – politica locală

1 septembrie 2023

Primăria Mangalia a organizat „Ziua Moscheii Esmahan Sultan”

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 15:05

Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu Comitetul Comunității Musulmane din Mangalia a organizat joi, 31 august, Ziua Moscheii Esmahan Sultan, eveniment dedicat comunității musulmane din Mangalia.

„Geamia Esmahan Sultan din Mangalia este cel mai vechi lăcaș de cult musulman din România. Poartă numele fiicei sultanului Selim al II-lea, ctitorul moscheii și a fost dată în folosință în anul 1575. De atunci, generații de credincioși musulmani au avut binecuvântarea de a se manifesta în acest spațiu cu parfum oriental. Un eveniment important în istoria geamiei este considerată reabilitarea acesteia, realizată prin finanțarea omului de afaceri Çapa Tunç din Turcia și sub îndrumarea Muftiatului Cultului Musulman din România. Inaugurarea a fost sărbătorită cu fast în data de 27 august 2008. De aceea, a devenit o tradiție aniversarea Zilei Geamiei Esmahan Sultan în luna august și se dorește a fi nu numai o sărbătoare a comunității musulmane, ci a municipiului Mangalia. Cu acest prilej toți cei interesați de istoria unuia dintre cele mai vechi și frumoase lăcașuri de cult musulman din România au participat la deschiderea evenimentului, care a avut loc în curtea geamiei. În cadrul manifestărilor, oficialitățile prezente și reprezentanți ai comunității musulmane au susţinut alocuțiuni prin care au evocat trecutul monumentului istoric din sudul județului Constanța. Totodată, a fost oficiată o slujbă religioasă de către hogea. Participanții la eveniment au vizitat moscheea pe parcursul întregii zile, ocazie cu care au cunoscut îndeaproape istoria geamiei din Mangalia, dar și obiceiurile și tradițiile musulmanilor din Dobrogea”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Mangalia.

Mircea Ghiță, Cuget Liber 01.09.2023

6 Comments

 1. Dacă este așa de importantă moschea pentru cei fără Dumnezeu din Constanța, de ce nu l-au făcut cetățean de onoare pe finanțatorul turc? El n-a cântat, n-a scris maculatură și nici n-a pictat, el a făcut pentru Mangalia fără să se laude în alegeri, ceea ce ar fi trebuit să facă administrația publică locală și ministerul culturii.

  Comentariu by lucian visa — 1 septembrie 2023 @ 15:10

 2. stai oleacă sa apară ozy sa ne explice cum l-a adus el pe finanțator. apoi ne explică și cum aduna el 15 mii de voturi și apoi i le da lu murat, plus ne mai zice și de IQ ala mare al lui, ma mir ca nu ii explodează capul de la atât creier

  Comentariu by Adrianooo — 1 septembrie 2023 @ 18:12

 3. Pt. #2
  https://www.cotidianul.ro/tatarii-cuceresc-plaja-turqoise/

  Comentariu by nabuco — 1 septembrie 2023 @ 23:23

 4. Pe Radu Cristian nu l-a văzut nimeni la o biserică în Mangalia, în vreo duminică, de Paști sau de Crăciun.
  Dar la moschee îl vedem de câteva ori pe an, la evenimente și sărbători religioase musulmane.
  Ca să fie un musulman complet, trebuie să-l circumcizăm.

  Acest eveniment cu Ziua Geamiei, care a devenit anual, a fost inventat de mine. Oricât se oftică cel de la pct.2, asta este diferența între mine și Radu Cristian:eu creez și el fură.

  Pt.1: Bine punctat. De acord cu dvs.
  „Ziua Geamiei Esmahan Sultan” are o poveste frumoasă, cum nu prea s-au întâmplat în Mangalia. Rezultatul este că în fiecare an se amintește de Çapa Tunc în geamia Esmahan Sultan.

  În anul 2017, nea Tair m-a rugat să îl ajut cu ziua lui de naștere, care va fi pe 27 August 2018. Împlinea 80 de ani și voia să dea o masă la geamie comitetului de bătrâni. Mi-a spus că atunci când a împlinit 70 ani a fost festivitatea oficială de deschidere a geamiei. Rwnovarea geamiei era gata din Mai, dar a așteptat și a cerut ca ziua de tăiat panglica să fie de ziua lui de naștere.
  I-am spus:
  – Tair-bey, eu țin minte că a zis așa Çapa Tunc, când m-am dus la el să ne ajute să convingem oameni de afaceri sa sponsorizeze renovarea geamiei: „Ca să nu fie placheta cu multe nume, o să mă ocup eu de tot!”. Atunci când se face ceva în lăcașele de cult musulmane, se pune o plachetă. În curtea geamiei, în jos spre centrala balnearului, sunt toaletele. Acolo la intrare o sa vedeți scriși pe cei care au contribuit la construirea toaletelor: pe Sebat, pe Gredi, pe Reșat etc. Multe nume. Intr-adevăr, dl.Tunc Çapa a sponsorizat toate costurile, geamia a fost reabilitată cu procedurile vremii, pentru a se păstra autenticitatea de monument istoric. Și am zis lui Tair-bey că noi nu am fost în stare să îi facem nici măcar acea placheta de care vorbea Çapa Tunc. Cât încă trăiește.
  Am anunțat pe dl.Çapa, s-a bucurat că Mangalia și-a amintit de el, dar a murit în Noiembrie 2017. Am continuat și am inițiat proiectul, pe Agenda de Evenimente a Municipalității a fost aprobat evenimentul Ziua Geamiei.
  Câți din Mangalia pot spune că îl cunosc pe Ali Çapa, fiul lui Tunc Çapa? Acesta a venit la prima zi aniversară.
  Drept dovadă că primarul nu a înțeles despre ce este vorba în Ziua Geamiei, care era trecută pe 27 iulie, ziua în care în anul 2008 a fost redeschisă, este faptul că an de an această aniversare s-a mutat în altă zi din an, în funcție de agenda primarului.

  Comunicatul primăriei care este redat în această postare, comentariile din acest articol, sunt toate referitoare la ceva ce am inițiat.

  Văd că unuia i se pare că aaceStrealizare este de batjocorit. Și că a fi inteligent este ceva rău si trebuie să facă mișto.

  Comentariu by Mentalistul — 2 septembrie 2023 @ 0:47

 5. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0ui1Fomjf4PbQf4Z39JeTAAmM7ajLkWUhwRHDVDTLYXCMVEBmf4CV8FzeFoutMwrul&id=100000485715789

  Comentariu by Mentalistul — 3 septembrie 2023 @ 21:28

 6. Aici diferența: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02X5jdzXagBFBExynYzdEJ6YiVFiRdkozn99LvnLzAwrPHBqZ8jnR2Nif6Aa7Zsiogl&id=100041307531799

  Comentariu by Mentalistul — 5 septembrie 2023 @ 12:01

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress