Mangalia – politica locală

4 august 2023

Comunicat Damen

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 13:59

Damen Holding B.V. (Damen) este un actor strategic în industria construcțiilor navale din România, deținând și investind în cele mai mari șantiere navale din țară (Galați și Mangalia) și operând cea mai mare companie de proiectare navală din România. Totodată, prezența Damen asigură peste 3.500 de locuri de muncă pe plan local, peste 400 de proiecte au fost finalizate în România și au fost construite peste 30 de nave de apărare și securitate pentru 14 forțe navale și gărzi de coastă din întreaga lume, inclusiv pentru țări NATO și UE.

În 2018, Damen a decis să investească în Mangalia și a acceptat să transfere părții române 2% din acțiunile companiei care operează Șantierul Mangalia (permițând statului român să devină acționar majoritar în această companie, cu 51%), în schimbul primirii și păstrării controlului operațional și managerial al șantierului naval.Pe baza acestui parteneriat cu statul român, Damen a furnizat finanțare, know-how, resurse specializate, precum și clienți și contracte în vederea transformării șantierului din Mangalia într-unul competitiv pe piața europeană. Acest lucru a fostposibil ca urmarea aprobării Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 73/2018, care a modificat OUG 109/2011, pentru guvernanța corporativă a companiilor de stat.

Înmomentul de față, prinadoptareaLegii nr. 187/2023, a fost anulat cadrul juridic în baza căruia funcționa asocierea dintre statul român și Damen în ceea ce privește Șantierul Mangalia. Cadrul juridic care se aplică în prezent încalcă condițiile oferite, agreate și garantate în favoarea Damen de către statul român și structurile sale în 2018, invalidând complet principiile care au stat la baza deciziei Damen de a investi în șantierul din Mangalia.

În plus, acest fapt vine după mai bine de 3 ani de alte blocaje în procesul decizional, niciun alt tip de ajutor, implicare sau finanțare din partea partenerului român.

În ultimele patru luni, Damen a încercat în mod repetat să prevină orice impact negativ asupra șantierului naval, a forței de muncă și a clienților. De exemplu, am informat pe larg autoritățile române și entitățile relevante cu privire la impactul noii legi asupra acestui parteneriat, chiar înainte de adoptare și am solicitat acțiuni imediate pentru a-l preveni. Damen a insistat pentru un dialog autentic și pentru o soluție rapidă, care să fie implementată înainte de intrarea învigoarea legii, pentru a minimiza orice întrerupere a activității șantierului naval și pentru a rezolvasituația actuală dificilă. Acest lucru nu s-a întâmplat.

În urma unei colaborări deja dificile și aflându-se acum în fața acestor schimbări unilaterale, Damen se confruntă astfel nu doar cu o încălcare a contractului, ci și cu încălcarea relației de încredere din partea statului român.

În acest sens, după o notificare anterioară de încălcare a contractului prin care Damen și-a exprimat pentru ultima dată disponibilitatea de a găsi o posibilitate pentru continuarea asocierii, la care nu s-a oferit nicio soluție de către partea română, Damen nu a avut altă opțiune decât să emită notificarea de reziliere a Acordului de Asociere încheiat în 2018 cu partenerul român.

Făcând acest pas, prevăzut în cadrul contractual al asocierii, Damen, în calitate de investitor străin, își protejează drepturile, investițiile, clienții și proiectele de la șantierul din Mangalia.

6 Comments

 1. Guvernarea Ciolacu – Ciucă sub oblăduirea lui Iohannis. Să ne bucurăm că poporul român va conduce șantierul prin reprezentanții săi din PSD sau PNL. Să vedem dacă vor avea vreo comandă de la cineva.

  Comentariu by lucian visa — 4 august 2023 @ 14:00

 2. Ştefan-Radu Oprea: „Damen nu este într-o poziţie în care ar avea vreunul dintre drepturi atinse”

  https://www.bursa.ro/stefan-radu-oprea-damen-nu-este-intr-o-pozitie-in-care-ar-avea-vreunul-dintre-drepturi-atinse-89893054

  Comentariu by Nightmare — 4 august 2023 @ 14:34

 3. https://economedia.ro/hidroelectrica-a-inceput-sa-trimita-facturile-pentru-mai-la-doar-cateva-zile-dupa-ce-a-emis-si-facturile-pe-aprilie.html

  Comentariu by nabuco — 6 august 2023 @ 13:23

 4. https://www.cotidianul.ro/claudiu-tarziu-guvernul-forteaza-de-fapt-vaccinarea-obligatorie-a-romanilor/

  Comentariu by nabuco — 7 august 2023 @ 14:01

 5. https://cugetliber.ro/stiri-economie-anconav-retragerea-grupului-damen-din-santierul-naval-de-la-mangalia-o-perturbare-grava-adusa-economiei-487176

  Comentariu by lucian visa — 10 august 2023 @ 11:49

 6. https://www.libertatea.ro/stiri/the-guardian-crima-organizata-de-la-constanta-si-coruptia-din-romania-piedici-in-exportul-cerealelor-ucrainene-4630659

  Comentariu by nabuco — 10 august 2023 @ 23:15

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress