Politica locală în Mangalia

29 iunie 2023

Inițiativa cetățenească de salvare a pădurii Comorova, pe masa judecătorilor! Primarul din Mangalia refuză s-o supună votului Consiliului Local

Filed under: USR — lucian visa @ 13:40
  • Reprezentanții USR Mangalia au înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța un dosar în care îl cheamă în judecată pe primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, municipiul Mangalia și secretarul general al municipiului
  • Reprezentanții USR vor să-l oblice pe primarul Radu Cristian prin intermediul justiției să introducă pe ordinea de zi a Consiliului Local Mangalia un proiect de hotărâre care are la bază semnăturile strânse în cadrul inițiativei cetățenești de salvare a pădurii Comorova
  • Încă din toamna anului trecut, cei de la USR au depus la secretariatul Primăriei Mangalia 2046 de semnături, strânse timp de 3 luni, prin care locuitorii cer primăriei trecerea pădurii din proprietatea privată a municipiului în cea publică și ulterior, reintroducerea ei în fondul forestier național, pentru a fi protejată de lege

Reprezentanții USR Mangalia au înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța, secţia de contencios administrativ şi fiscal, dosarul nr. 4511/118/2023 cu obligația de a face. Pârât în dosar este primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, municipiul Mangalia și secretarul general al municipiului Mangalia.

Reclamanți în dosar sunt președintele USR Mangalia, consilierul județean Semiran Abdurefi, și membrii USR – Ionuț Adrian Zainea, Dumitru Paris, Alexandru Sărăcin, Angela Marinescu și Ion Emanuel Popescu.

Reprezentanții USR vor să-l oblice pe primarul Radu Cristian prin intermediul justiției să introducă pe ordinea de zi a Consiliului Local Mangalia un proiect de hotărâre care are la bază semnăturile strânse în cadrul inițiativei cetățenești de salvare a pădurii Comorova. Încă din toamna anului trecut, cei de la USR au depus la secretariatul Primăriei Mangalia 2046 de semnături, strânse timp de 3 luni prin care locuitorii cer primăriei trecerea pădurii din proprietatea privată a municipiului în cea publică și ulterior, reintroducerea ei în fondul forestier național, pentru a fi protejată de lege.

Semiran Abdurefi spune că pădurea a fost sistematic defrișată și acum este ultima șansă de salvare a cea mai rămas din ea.

Pentru punerea proiectului de inițiativă cetățenească pe masa consilierilor locali pentru a fi adoptată prin HCL erau necesare 1651 de semnături.
Președintele USR Mangalia, Semiran Abdurefi a precizat pentru ZIUA de Constanța că înca din luna martie a anului trecut, a fost depus la Primăria Mangalia un proiect de hotărâre, prin care suprafețele împădurite ce fac parte din Pădurea Comorova, aflate în proprietatea privată a municipiului, să treacă în domeniul public.

„Ulterior depunerii proiectului de hotărâre, s-a demarat campania de strângere a semnăturilor cetățenilor orașului Mangalia, lista de semnături fiind de asemenea depusă la primărie în luna septembrie 2022.

Din acel moment, aparatul primarului (secretar general, compartimente de specialitate) avea obligația întocmirii avizelor și rapoartelor de specialitate ăn termen de 30 de zile de la depunerea listelor de semnături, însă acest lucru nu s-a întâmplat, fără o explicație plauzibila a refuzului.

Având în vedere acest lucru, am decis să formulăm o acțiune în justiție prin care am solicitat obligarea primarului și a compartimentelor de resort să facă acest lucru”, a explicat Semiran Abdurefi.

Scurt istoric

În urma proiectului de plantare a perdelelor forestiere de protecţie, s-a născut și Pădurea Comorova, care la începutul secolului XX se întindea de la Costineşti până la Mangalia.

În anul 1971, sub ordinal dictatorului Nicolae Ceaușescu, o mare parte din pădurea Comorova a fost defrișată pentru a se construi vilele de protocol, precum și stațiunile Neptun, Olimp, Jupiter, Venus şi Saturn. Vilele de protocol oferă servicii turistice şi în prezent, unele fiind renovate şi oferind un confort de 3 sau 4 stele (Vila Bradul, Vila Plopul, Vilele 5,6,7 etc.). Pădurea este populată cu tapi roşii, căprioare, găinuşe şi cocoși de munte, vulpi, iepuri, ulii și alte animale.

Aflându-se la doar 1,5 kilometri de plaja Neptun, Pădurea Comorova este locul preferat de campare a turiştilor şi a localnicilor, oferind umbră şi răcoare în zilele excesiv de fierbinți ale verii.

LAVINIA SĂNDESCU-SICLITARU, Ziua de Constanța 29.06.2023

8 Comments

  1. Felicitari usr si sper ca justtia sa-si „deschida” ochii la furaciunile lui radu si a gastii de tilhari pnl.

    Comentariu by pop — 29 iunie 2023 @ 14:05

  2. https://www.lucianvisa.ro/2023/06/26/cristian-radu-nu-si-a-facut-publica-ultima-declaratie-de-avere-desi-termenul-limita-era-15-iunie-2023/#comment-786675
    Decebalus per Scorilo / Comorova „PER” Centura Verde !

    Comentariu by nabuco — 29 iunie 2023 @ 15:28

  3. COCOSI DE PADURE SIC!
    APROPOS PROTEJAM SI TANTARII DIN ORAS?

    Comentariu by ipsi — 30 iunie 2023 @ 7:37

  4. 《Domnul Menabit menționează faptul că acel buget a fost aprobat cu producția de căldură, în mare parte, pe CLU. Acum s-a schimbat rețeta de producere a căldurii. Prețul acesta de 838 lei are aviz de fundamentare din luna decembrie 2021 și a fost făcut pe 3.500 lei/tona de CLU. Acum rețeta s-a schimbat, iar S.C. Goldterm Mangalia S.A. nu a anunțat Consiliul Local că a schimbat tipul de combustibil. Deci astăzi, conform documentelor, în continuare se produce căldură pe CLU, deoarece doar asta este aprobat.

    Domnul Președinte întreabă dacă se referă la prețul de producție avizat de A.N.R.E..

    Domnul Menabit menționează faptul că fundamentarea prețului a fost făcută cu căldură pe CLU. Acum tona de gaz este 3.100 lei, iar tona de CLU care a fost achiziționată atunci a avut prețul de 3.500 lei. Întrebarea sa este: dacă prețul a fost avizat de A.N.R.E. pe o rețetă, iar între timp s-a schimbat rețeta, de ce a rămas în continuare prețul mare, avizat atunci pe rețeta veche?
    Domnul viceprimar ne-a comunicat în fals că acel aviz a fost luat pe producția cu gaz. Le aduce aminte – și dacă doresc – le va citi cererea către Guvernul României, înaintată prin Prefectură către Ministerul Dezvoltării, când Primăria Mangalia a solicitat ajutor din fondul de rezervă, a cerut 19 milioane de lei reprezentând subvenții pentru producția de căldură folosind CLU. Nu crede că a mințit Guvernul României în documente, mai de grabă viceprimarul îi minte pe ei, aici. Nu s-a aprobat pentru că doar producțiile de căldură pe păcură sau pe gaz sunt compensate prin ajutor de stat. La producția pe CLU, chiar dacă ar
    fi dorit să se compenseze acele subvenții pe care dânșii le-au refuzat sa le voteze, nu s-ar fi putut compensa pentru că producția pe hârtie a rămas pe CLU, ceea ce nu este conform cu adevărul.

    Domnul Președinte precizează faptul că problema ridicată de domnul consilier local vis-a-vis de calcularea prețului de producție, consideră că ar trebui să se solicite niște lămuriri de la S.C. Goldterm Mangalia S.A.

    Domnul Angelescu intervine cu precizarea că, este clar că S.C. Goldterm Mangalia S.A. ar trebui să răspundă la această situație. Ceea ce poate să spună, este faptul că la nivelul de producție preconizat pentru acest sezon rece, cu producție exclusiv pe gaz, și nu mixt pe CLU și gaz, costul de producție, chiar și la prețul plafonat de către Guvernul României, ar fi crescut cu aproximativ 100 lei pe Gcal, costurile fixe.

    Domnul Menabit menționează faptul că Moscova nu crede în lacrimi și că vrea să vadă documente din partea S.C. Goldterm Mangalia S.A.

    Domnul Președinte îi atrage atenția domnului Menabit să ii permită domnului Angelescu să finalizeze intervenția.

    Domnul Angelescu precizează faptul că, costul de facturare se compune din fix, capacitate de producție, volum de producție și prețul gazului. Astăzi, la 20.000 Gcal produse pentru tot sezonul, costurile fixe împreună cu celelalte costuri de producție ar fi crescut prețul Gcal de la 830 lei la aproximativ 935 lei. Cu avizul A.N.R.E. prelungit pentru prețul de anul trecut se poate funcționa la prețul existent la acest moment.

    Domnul Menabit menționează faptul că este ilegal și dorește să îl contrazică pe domnul Angelescu.

    În sală au loc discuții.

    Domnul Menabit menționează faptul că pe CLU-ul achiziționat scrie pe etichetă 850 lei Gcal. Pe gaz este 421 lei producția de Gcal.

    Domnul Președinte precizează faptul că, în preambulul discuției, a spus că se va solicita.

    Domnul Menabit intervine cu mențiunea că acest preț a fost făcut atunci când era criza, în prezent prețul gazului a scăzut la jumătate.

    Domnul Președinte încearcă să ia cuvântul.

    Domnul Menabit intervine cu mențiunea că, dacă se vine cu ocaua umflată ca pe vremea lui Cuza, locuitorii Mangaliei vor plăti facturi exorbitante la căldură din cauza falsurilor săvărșite de cei care fac abuzul.

    Domnul Președinte revine cu precizarea că este necesar să se solicite informații.

    Domnul Menabit își exprimă nemulțumirea cu privire la comportamentul domnului Angelescu.

    Domnul Președinte îi atrage atenția domnului Menabit că în cadrul ședințelor există un minimum de aspecte care trebuie respectate.

    Domnul Menabit nu este de acord cu domnul președinte pentru că acesta îi atrage atenția să tacă, ca să nu fie spus adevărul.》

    Comentariu by Mentalistul — 30 iunie 2023 @ 10:19

  5. https://meffert-yar.ru/

    Comentariu by Josephbiace — 30 iunie 2023 @ 13:32

  6. https://www.cotidianul.ro/ce-impact-economic-va-avea-neptun-deep/

    Comentariu by nabuco — 30 iunie 2023 @ 14:42

  7. Tot face valuri URS cu padurea Comorova. bai frate asta e veche a bagat o Paul Parvu acum 20 de ani , incercati cu altceva, nu vedeți că e greu de prostit lumea … nici macar nu ati intrat in Consiliu. Pana si retardul de Ozy îi aburește mai bine.

    Comentariu by Dan — 30 iunie 2023 @ 22:57

  8. Pt 7: Retard e fiul lui m.ă._t.a.!
    Iar enunțul meu nu e declarație politică.

    Comentariu by Mentalistul — 1 iulie 2023 @ 12:09

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress