Mangalia – politica locală

20 iunie 2023

Radu Cristian și acoliții lui, trimiși în judecată de DNA, pentru corupție

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 11:55

Primarul din Mangalia, Radu Cristian, împreună cu alte șapte persoane, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție. Printre cei trimiși în judecată alături de Radu Cristian se află secretarul primăriei Mangalia, Petrina Boiță, dar șefa Direcției Economice, Diana Ionela Fotin. Mai precis, este vorba despre un dosar care vizează achiziția unor contracte de servicii juridice, încheiate cu Casa de Avocatură “Grimberg şi Asociaţii”.

În perioada 2012-2015, urmând decizia lui Radu Cristian, au fost inițiate spre adoptare patru proiecte de hotărâre de consiliu local, care poartă avizul de legalitate al secretarului Municipiului Mangalia, în legătură cu angajarea de avocați care să realizeze activitatea de asistență și reprezentare în instanță pentru Consiliul Local Mangalia, Municipiul Mangalia și Primarul Municipiului Mangalia. Astfel, edilul Radu Cristian a preferat să apeleze la costisitoarea casă de avocatură, deşi avea compartiment juridic în Primărie, unde îşi desfăşurau activitatea 8 angajaţi (consilieri juridici).

UAT Mangalia obligată să plătească 2.800.000 casei de avocatură

În anul 2015, a fost sesizată DNA Constanța, cu privire la faptele comise de Radu, în dauna municipiului Mangalia, iar astăzi aflăm că baronul s-a ales cu sechestru pe avere, în același dosar.  În dosar mai sunt implicate secretarul Municipiului Mangalia, Petrina Boiță, Dumitrana Romulus, dar și avocatul care a beneficiat de banii puși la dispoziție de Radu, cât și alte persoane care ar fi favorizat încheierea contractelor cu firma de avocatură.
Precizăm că Radu s-a aflat în scandal cu firma de avocatură, căreia nu i-au fost achitate unele onorarii astfel că aceasta a acționat în judecată Municipiul Mangalia prin primar. UAT Mangalia a fost obligată să plătească aproape 2.800.000 de euro casei de avocatură.

Radu Cristian si acolitii lui, trimisi in judecata de DNA, pentru coruptie

Fostul coleg de la Garda Financiară a lui Radu, și el pe lista suspecților și cu sechestru pe avere

Călin Didi George are și el calitatea de suspect. Acesta este director executiv la Primăria Municipiului Mangalia, mai exact Șef la Achiziții și mâna dreaptă a lui Radu. A fost consilier la Garda Financiară, când Radu era șef, dar o mai făcea și pe șoferul pentru Radu, atunci când era nevoie. Soția lui Didi George lucrează, și ea, în Primăria Mangalia. Are sechestru pe avere până la concurența sumei de 12.703.233,15 lei.

O altă persoană suspectă este Maria Negru, consilier în primăria Mangalia, care are sechestru pe avere până la concurența sumei de 965.354,28 lei.

Oficial de la DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

 • Radu Cristian, la data faptelor și în prezent primar al municipiului Mangalia, județul Constanța, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și
 • Boiţă Petrina, la data faptelor secretar al municipiului Mangalia, județul Constanța,
 • Dumitrana Romulus, la data faptelor administrator public al municipiului Mangalia, județul Constanța și persoană delegată cu atribuţii de Primar,
 • Călin Didi George, la data faptelor director în cadrul Direcţiei juridice şi de administraţie publică locală şi ulterior director în cadrul Direcţiei de achiziţii publice şi programe de dezvoltare din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
 • Vlădescu Daniel, la data faptelor șef al Serviciului Juridic din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
 • Fotin Diana-Ionela, la data faptelor Director al Direcţiei de Management Fiscal şi Control din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
 • Negru Maria, la data faptelor funcționar în cadrul Compartimentului Control Financiar Preventiv Propriu al Primăriei Municipiului Mangalia, Avocat în cadrul Baroului București, toți pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt :

În perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o societate de avocatură, reprezentată de inculpatul avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de  95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte.

În contextul menționat mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus.
Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, primăria municipiului Mangalia a fost prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 lei.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Primăria municipiului Mangalia a comunicat faptul că nu se constituie parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”, au transmis reprezentanții DNA Constanța.

Virgil Stoian, Replica 20.06.2023

sursă foto : Editia de Sud

22 Comments

 1. Rușine că avem un așa primar. În mod normal, până la o sentință definitivă, prefectul ar trebui să-l suspende din funcție.

  Opoziția ar trebui să treacă rapid la completarea listelor pentru referendumul de demitere al primarului.

  Consilierii PNL ar trebui și ei să vadă ce bani mai au la saltea, pentru că s-ar putea să fie buni de plată.

  Comentariu by lucian visa — 20 iunie 2023 @ 11:59

 2. Dosar din 2015 impins in fata abia acum pentru ca la randul lui a fost impins procurorul. Pana se judeca, se prescrie. Iar penele a zis ca nu vrea recuperarea banilor, deci ramanem si furati si cu onoarea nereperata.

  Comentariu by anonim — 20 iunie 2023 @ 12:03

 3. În civil nu se prescrie, iar la anul noul consiliu se va constitui parte civilă, iar consilierii PNL vor deveni din punct de vedere penal un grup organizat. Dar până atunci vor mai fi sigur și alte procese. S-a dat un semnal clar, Radu a intrat în malaxorul justiției. Armura care l-a apărat până acum s-a tocit. Dacă mai apare și la TV, chiar nu mai are nicio șansă.

  Comentariu by lucian visa — 20 iunie 2023 @ 12:19

 4. Să vezi acum câți viteji apar.

  Dosarul este unul nou, disjuns dintr-unul mai vechi.
  Plângerea penală pentru acest dosar a fost făcută în 2022, de către Radu Cristian împotriva lui Boiță, Vlădescu, Dumitrana, Negru, Fotin. Dar procurorul a constatat că a fost un denunț pentru a a se face scăpat de propriile fapte.

  Privind invinuirile DNA, situația este astfel:
  1. Dacă hotărârea definitivă va fi că este vinovat avocatul pentru prejudiciile realizate prin complicitate la contracte și convenții nelegale, este vinovat și primarul pentru contractele și convențiile pe care le-a semnat.
  2. Dacă hotărârea definitivă va fi că nu este vinovat avocatul pentru contracte, iar penalitățile le-a obținut legal, este vinovat primarul pentru că a prejudiciat bugetul local, săvârșind abuzul in serviciu, de a nu plăti ceea ce era bugetat să fie plătit.

  Nu văd cum se poate dezvinovăți, deoarece din oricare parte privești, prejudiciul există.
  Cum am afirmat, consider că prezumția de nevinovăție există pentru fiecare dintre cei invinuiți. Până acum există doar certitudinea unor prejudicii. Ar fi o anomalie să reiasă că prejudiciile s-au făcut singure.

  Dacă până ieri eram singurul care eram pe baricade în opoziție, să vezi pe viitor câți se bat cu pumnul în piept și se apucă să facă opoziție.
  Iar mie îmi vor da lecții si se vor cocoța singuri pe o atitudine de superioritate, fără să aibă vreun merit.
  Cine nu îmi oferă respect pentru cum am luptat, nu va primi respectul meu. Măcar atâta lucru să nu pierdem: respectul. Pentru ca să rămânem oameni.

  Comentariu by Mentalistul — 20 iunie 2023 @ 14:21

 5. Pentru toti cei de la „insectar”:
  https://www.ejungla.ro/felicitari/fullsize/uploads/felicitari/403_fullsize_despre-ipocrizie.gif

  Comentariu by nabuco — 20 iunie 2023 @ 14:29

 6. Avem un primar penal . Va face pușcărie cu siguranța . Trebuie suspendat de urgență .

  Comentariu by Anonim — 20 iunie 2023 @ 17:10

 7. Îl doare fix în pix pe pitic de un dosar penal . Are deja doua hoteluri în Olimp si in Cap Aurora si construeste incă doua blocuri în Saturn și Jupiter . Credeți că DNAul nu știe ? Eheee știe tot DNAul ….

  Comentariu by Anonim — 20 iunie 2023 @ 17:15

 8. Pt 7: Așa zicea și Mazăre. Apoi nu l-a mai văzut nimeni.

  Unii chiar își merită soarta. Cum spuneam, cei cu mentalitate de sclavi trebuie primii țintuiți de poarta cetății, înaintea hoților și tâlharilor. Pentru complicitate. Nu poți sa mergi la război fără ca unii să te urmărească bocind și plângând că inamicul e invicibil și vom muri cu toții. Se mai țin și după tine, scopul lor este demoralizarea.
  Ăștia și-au vândut concetățenii.

  Comentariu by Mentalistul — 20 iunie 2023 @ 17:55

 9. Fapte din 2015, proces inceput dupa 8 ani si va dura cel putin 2 ani, pana dupa prescrierea faptelor.
  E clar ca omul a vrut sa se eternizeze pe scaun si nu se dadea „dus” ca sa faca loc „altcuiva”.

  Comentariu by Gopo — 20 iunie 2023 @ 18:09

 10. Pt 9: Fiind infracțiune continuată până în 2017, faptele se prescriu în 2027.
  Se calculează de la ultima semnătură.

  Comentariu by Mentalistul — 20 iunie 2023 @ 19:16

 11. Pt. #7
  De mers pas cu pas de la Comorova la Vama Veche cu acest „haiduc”: https://www.cotidianul.ro/video-ce-a-fost-la-gura-lui-ceausescu-cand-l-a-vazut-pe-badalau/
  pentru a face publicitate la patrimoniul primarilor nostrii din ultimii 30 de ani.

  Comentariu by nabuco — 20 iunie 2023 @ 21:54

 12. Pt 11: Crocodilul când apare în discuțiile noastre?

  Comentariu by Mentalistul — 20 iunie 2023 @ 22:20

 13. S-a terminat cu Radu Cristian! Procurorii il vor la puscarie!
  Cei mai mari inamici ii vor fi cetățenii Mangaliei, nu mai tine minciuna!
  Torturile si plicurile cu bani nu mai sunt suficiente pentru a castiga alegerile, va avea soarta lui Mazăre.

  Comentariu by Gica — 20 iunie 2023 @ 22:21

 14. Pt. #12
  Odata cu lacrimele …
  https://www.libertatea.ro/stiri/curtea-de-apel-bucuresti-isi-inceteaza-aprope-complet-activitatea-de-miercuri-se-vor-mai-judeca-doar-cazurile-urgente-4581639

  Comentariu by nabuco — 20 iunie 2023 @ 22:30

 15. Avem urmatoarea situație: au fost întocmite sute de contracte de închiriere și concesiune fără să existe Hotărâre de Consiliu Local, în baza HCL 178/2017, care prevede:

  《Art.1
  (1) Mandatarea îm mod expres a aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Mangalia, prin Direcția Management Fiscal și Control Venituri, să aprobe cererile și să încheie actele juridice necesare pentru următoarele operațiuni:
  1. transmiterea dreptului de concesiune și închiriere pentru terenuri în cazul înstrăinării construcțiilor edificate pe acestea;
  …….
  (2) Pentru situațiile prevăzute la Art.1, punctele nr.1, nr.3, nr.5 și nr.6 încheierea actelor juridice se face numai după obținerea avizului Comisiei Urbanism, Amenajarea Teritoriului și Juridică din cadrul Consiliului Local.”

  Referatele de Specialitate pentru acele cereri de cesionare de contracte au următorul text:
  „Având în vedere prevederile H.C.L. 178/20.12.2017, ….. cesiunea Contractului de închiriere/concesiune nr. …….., se poate încheia prin încheierea unui act adițional în acest sens, numai cu avizul Comisiei Urbanism, Amenajarea Teritoriului și Juridică din cadrul Consiliului Local al Municipiului Mangalia, doar în situația prevăzută la art.1, alin.(1) pct.1 din actul administrativ menționat, respectiv în cazul construcțiilor edificate pe acesta, iar în situația de față pe terenul în cauză nu sunt edificate comstrucții.”

  Referatele de Specialitate spun că „pe terenul în cauză nu sunt edificate comstrucții”, deci terenurile in cauza nu se incadrează la HCL 178/2017.
  În mod abuziv, Primăria a intocmit și a certificat noi contracte de concesiune sau de închiriere.

  Dau exemplu terenurile din Portul Turistic, ale Tonomat SRL, care s-au plimbat de la un titular la altul, fără HCL în acest sens, ori fără să se incadreze la HCL 178/2017. Au fost întocmite contracte prin abuz în serviciu.
  Ori cum a vrut să cesioneze firma care a luat prin licitatie (doar de ei stiută) toate spațiile comerciale din centru, unde au fost partidele, pe care le-a vrut cesionate la diversi nici dupa 1 lună de la licitatie.
  Sunt convins că impotriva precizarii Comisiei de Urbanism că are nevoie de proiect HCL, cei din primarie au făcut contracte noi, prin cesiune. Abuz in serviciu, deoarece încheierea unui contract prin novația unui alt contract, novația în sine trebuie să respecte cerințele generale și pe cele specifice noului raport obligațional, adică firma care renunță la contract inapoiaza primariei, iar primaria scoate la licitatie. În plus, nu s-au adoptat HCL in acest sens, conform Codului Administrativ. Și nici nu se incadreaza prevederilor HCL 178/2017.

  Zeci de contracte intocmite abuziv in ultimii 5 ani si jumătate.

  În toate ședințele la care am participat am precizat ce trebuie făcut, dar directorul direcției care face contractele a avut tupeul să mă certe „Hai, dle Menabit, doar dvs. sunteți Gică-Contra! Votați acolo, știm noi ce e mai bine!”.
  Bineinteles că i-am tăiat aroganța.
  Am tot considerat că sunt greșeli din slabă pregărire, dar asta nu este o scuză pentru abuzul care s-a făcut unei mame (de exemplu) să fie amenințată cu demolarea casei și să fie aruncată în stradă cu copilul autist.
  Ori pentru răutatea de a amenința comercianții că bagă buldozerele în magazinele lor. Șantaj și șpagă.

  Câteodată mi se face milă de cei învinuiți sau de cei cu dosare începute la DNA. Dar imediat îmi amintesc de răutatea lor, de ipocrizia lor, de tot dezgustul pe care l-au produs când s-au comportat ticăloși cu oamenii, votând împotriva lor.

  Comentariu by Mentalistul — 20 iunie 2023 @ 23:40

 16. pt 7. Un pic de menghina DNA la acoliti si se leapada de el in 2 secunde.Inclusiv Didi ca acum are familie si vrea sa stea acasa la el nu la beci.Nu mai zic de femeile alea din primarie,inclusiv Vladescu care oricum il uraste din suflet.

  Comentariu by anonim — 21 iunie 2023 @ 9:43

 17. https://www.ekathimerini.com/news/1213573/mep-kaili-files-claim-in-eu-parliament-that-she-was-surveiled-while-on-pega-committee/
  😉

  Comentariu by nabuco — 21 iunie 2023 @ 9:45

 18. Voi chiar vă imaginaţi că RC este trimis în judecată pentru că i-a păsat cuiva că fură şi că „l-a ajuns braţul lung al legii”? Ha ha ha!
  Păi dacă era aşa, nu mai apuca nici al doilea mandat…

  Comentariu by Gopo — 21 iunie 2023 @ 16:45

 19. Like!

  Comentariu by lucian visa — 22 iunie 2023 @ 11:58

 20. Pt.8: Eu sunt convins că l-a atins brațul legii doar atunci când a început să îi pese cuiva să îl atingă brațul legii.

  Am anunțat aici că atunci când am mustrari de constiinta sau simt vreo milă, imi amintesc aroganta lor cu care au votat acel Regulament sa saboteze economia locală, aroganta cu care au eliminat subcentia compensata din Schema de Ajutor de Stat etc.

  Abia a început. După ce termină cu cei din primărie care șantajează, intimidează, excorcă oamenii, după ce termină cu consilierii locali, brațul legii se va apuca si de complici, cei care au scos cu firmele lor bani din bugetul local să ii dea parandarat. Scot cu contracte milioane, iar la fiecare 1.000.000 de lei, dau parandărăt inapoi 900.000 de lei, se fac complici la terorizarea locuitorilor Mangaliei pentru firimituri. Contracte fictive pentru ciment, contracte pentru spatii verzi, 37.000 de euro pentru renovarea unei toalete in caminul de bătrâni, 30.000 de euro pentru igineizarea toaletelor ecologice la un singur eveniment, contracte sa filmeze aiurea, contracte pentru mentenanta unor echipamente video care nu sunt montate, mentenanta care costa mai mult decat echipamentele video… Și apoi se dau mari smecheri la noi, că-s bogați pe banii noștri, pe care i-am muncit. Trădatori de concetățeni, ăstia trebuie țintuiți primii de poarta cetății, să vadă si inamicul că nu ne mai poate călca nimeni pe grumaz. Să nu mai facă ticăloșii averi furând orasul, sa faca averi cei din orasul nostru care muncesc.
  O să îi expun pe toți, cu nume și prenume, cu firme, cu sume, cu valoarea prejudiciilor. Pentru ca ei sunt primii care sar la gâtul mangalioților care critică santajul, exrorcarea, constrangerea. Ei sunt cei care devin agresori pentru regimul Radu Cristian, pentru că își pierd firimiturile.

  Promit că nu vom mai sta la cheremul altora, este orașul nostru. Cine va fi primar după 2024 să fie constient ce va păți, dacă va proceda ca Radu Cristian. Până atunci voi alege și voi instrui alții 30 ca mine, aleși după inteligenta și curaj. Si am să le dau toate conexiunile mele, toate relatiile mele, să fie 30 de alde Ozzy mai ambițiosi decat mine. Fiecare plată, fiecare HCL, fiecare dispoziție, fiecare miscare va fi expusă si analizată, cetățenii vor fi informati cu presă, cu post tv local (astept licenta de la CNA).

  Am spus ce voi face si am facut.
  V-am spus ce se va intâmpla si s-a intâmplat. Și se va mai întâmpla.

  Acum este si ridicol să zică trollii ceva în favoarea lui Radu Cristian. Va fi sfâșiat de aceiași care au fost câini pentru el. Asa cum a patit Constantinescu, asta vor păți toți cei care își vor mai bate joc de oamenii din orașul nostru. Asta e, dacă le-a trebuit baroneală.

  Comentariu by Mentalistul — 22 iunie 2023 @ 18:04

 21. Medicamente,medicamente

  Comentariu by Anonim — 23 iunie 2023 @ 22:03

 22. Pt. 21. Va avea nevoie de medicamente chiar si de unguente.Si ii ducem si portocale la Poarta Alba.

  Comentariu by anonim — 24 iunie 2023 @ 13:31

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress