Politica locală

10 iunie 2023

Procurorii au descins la Primăria Mangalia. Cristian Radu s-a făcut nevăzut?! Video

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 11:59

DNA Constanța a descins și la Primăria Mangalia, pe 7 iunie a.c., în aceeași zi în care au luat la puricat documentele Consiliului Județean, în speța ce are legătură cu achiziția serviciilor privind amenajarea de spațiu verde. La mijloc este și o societate care a câștigat, pe bandă rulantă, contracte cu primăriile din județul Constanța. La Mangalia, societatea Dimitris Garden, căci despre ea este vorba, a bifat circa 1 milion de lei anul trecut. Anterior, mult mai mulți bani. Direcția de Achiziții a dat explicații procurorilor, ulterior aceștia din urmă au plecat de la unitatea administrativ teritorială cu o serie de documente. Precizăm că direcția de Achiziții e condusă de bunul prieten al lui Cristian Radu, Călin Didi George. Deși se vehiculează că Radu a „fugit” din țară după descinderea DNA, Replica l-a contactat pentru un punct de vedere. Vizibil iritat, acesta… culmea, ne-a răspuns și ne-a precizat că este unde vrea el să fie și că nu are nicio treabă cu DNA. Oare?

DNA Constanța a descins pe 7 iunie la Consiliul Județean Constanța, Ermil Chelariu, șeful Direcției Generale Administrarea Domeniului Public și Privat, fiind audiat de procurori în legătură cu niște achiziții ce vizează spațiile verzi. Însă, în același dosar, anchetatorii au mai descins la două primării, una dintre acestea fiind Mangalia, mai exact Direcția de Achiziții. Verificările au legătură serviciile de achiziție peisagistică de la o societate înființată în anul 2018, firma Dimitris Garden, cu sediul în Mihail Kogălniceanu. Probabil cineva supărat că firma cu pricina câștigă prea multe contracte a făcut sesizarea la DNA.

Procurorii au descins la Primaria Mangalia. Cristian Radu s-a facut nevazut?! Videocontractele firmei Dimitris Garden, cu primăriile din județ, și instituții, în 2022

În anul 2022, Primăria Mangalia i-a plătit societății cu pricina circa 1.000.000 lei. Achiziția s-a făcut, cel mai probabil, prin Direcţia Achiziţii, Investiţii şi Programe de Dezvoltare, condusă de Călin Didi George.  Însă, până anul trecut, Dimitris Garden a câștigat contracte cu duiumul de la Mangalia, atât în 2020, cât și în 2021. Iată mai jos tot ce a putut face în Mangalia:

Procurorii au descins la Primaria Mangalia. Cristian Radu s-a facut nevazut?! Video

Unele din contracte, însă, vizau închirierea, către Primăria Mangalia, a unei cisterne ca să ude florile.
Procurorii au descins la Primaria Mangalia. Cristian Radu s-a facut nevazut?! Video
Însumate, pentru aceste contracte încheiate în ultimii patru ani, Mangalia a plătit 100.000 de euro. Oare câte cisterne ar fi cumpărat cu acești bani?
Procurorii au descins la Primaria Mangalia. Cristian Radu s-a facut nevazut?! Video

Reprezentanții firmei n-au fost audiați de DNA

Așa cum spuneam, Dimitris Garden SRL a fost înființată în anul 2018, are sediul în satul Mihail Kogălniceanu și se ocupă de „cultivarea altor plante din culturi nepermanente”. Încă de la înființare a bifat profit, însă în anul 2021 acesta a explodat: 429. 828. Anul trecut, a fost ceva mai mic, de 333.362, cu o cifră de afaceri de 1,8 milioane de lei.

Procurorii au descins la Primaria Mangalia. Cristian Radu s-a facut nevazut?! Videocontracte cu primării, în 2022

Nu înțelegem însă cum firma a reușit să facă față tuturor contractelor, cu 0 angajați?! Reprezentanții firmei ne-au spus că n-au legătură cu DNA, că nu au fost chemați la audieri, iar toate contractele bifate cu statul sunt cât se poate de legale.

Procurorii au descins la Primaria Mangalia. Cristian Radu s-a facut nevazut?! Video

Asociat unic în cadrul firmei și, totodată, administrator este Iuliana Georgeta Buzău, care a avut contracte și cu Năvodari, și multe alte primării din județ. Cea dintâi a fost vizitată, și ea, de anchetatori.

Radu: Sunt unde vreau să fiu!

Revenind, l-am contactat pe Cristian Radu, mai ales că se zvonește pe moșia sa că ar fi „fugit” din țară, nefiind de găsit. Ne-a răspuns și, întrebat dacă se află în Mangalia, ne-a spus că este unde vrea el, precizând, totodată, că nu are nicio treabă cu DNA. Curios că spune acest lucru, având în vedere că DNA i-a pus sechestru pe avere, într-un alt dosar aflat în faza de cercetare penală, alături de el, fiind implicate și alte persoane din primărie, printre care secretarul Petrina Boiță, dar și același Călin Didi George, șeful de la Achiziții. Acesta a fost consilier la Garda Financiară, când Radu era șef, dar o mai făcea și pe șoferul pentru Radu, atunci când era nevoie. Soția lui Didi George lucrează, și ea, în Primăria Mangalia.

Procurorii au descins la Primaria Mangalia. Cristian Radu s-a facut nevazut?! Video

Călin Didi George are sechestru pe avere până la concurența sumei de 12.703.233,15 lei.  Dosarul are legătură cu achiziția unor contracte de servicii juridice, încheiate cu Casa de Avocatură “Grimberg şi Asociaţii”.

”A fugit primarul?”

Și consilierii locali din Mangalia se întreabă dacă nu cumva a fugit primarul! ”A fost un zvon fals, dar a fost o consecință a faptului că DNA a fost la primărie”, spune Menabit Ozghiun, care a mai precizat că Radu nu trebuie să plece așa, prin fugă, din primărie, ci că trebuie umilit. În video de mai jos Menabit Ozghiun arată mangalioților cum se plantează florile în Mangalia și, mai ales, pe câți bani.

Mirela PASCAL, V.S., Replica 10.06.2023

Continuarea pe Replica

3 Comments

 1. Fac așa o predicție: săptămâna viitoare, pe unii vestea o să întristeze, pe alții o să bucure.

  Pe mine nu o să mă bucure, nici nu o să mă întristeze. Sunt apatic cu privire la subiect. Sunt indiferent.

  O las pentru posteritate: va fi pe data de 15 iunie. După calculele mele atunci se va da comunicatul.
  Ce anume? Cine nu s-a prins, va afla atunci.

  2%

  Comentariu by Mentalistul — 10 iunie 2023 @ 22:21

 2. S-a schimbat încadrarea . INCULPAT . Tic tac … tic tac

  Comentariu by Anonim — 11 iunie 2023 @ 6:22

 3. https://www.replicaonline.ro/mangalia-se-constituie-parte-civila-in-dosarul-dna-in-care-radu-are-sechestru-pe-avere-559078?fbclid=IwAR08aImybPLkGRkKOOhGl_rgoPcv9dEVjtdop808icFeDHjh0qkf3YZFZTk

  Comentariu by Mentalistul — 12 iunie 2023 @ 15:39

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress