Mangalia – politica locală

25 aprilie 2023

Cine-mparte parte-și face! Sau cum îți alegi ce catedră vrei atunci când ai stiloul în mână

Filed under: Ştiri judeţene — lucian visa @ 14:46

Într-o țară în care culoarea politică dictează inclusiv șefia învățământului, în dauna meritocrației, a performanței didactice, nu mai surprinde pe nimeni faptul că toate aranjamentele se fac cu zâmbetul pe buze, la limita legalității și în absența oricărei transparențe, ca să iasă bine și să nu fie rău. Fără nicio legătură cu cei doi inspectori școlari, foști profesori de limba și literatura română la școli din Mangalia și Năvodari, care începând cu anul școlar 2023-2024 vor fi titulari la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, respectiv Liceul Teoretic „George Călinescu”, ambele din municipiul Constanța.

Luni, 24 aprilie, am participat, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, în sala de la demisol, la ședința de repartizare pentru etapa de pretransfer la disciplina Limba și literatura română, condusă de Monica Răgușilă, inspector pentru Managementul resurselor umane.
Profesorii prezenți au fost informați că pot participa, conform metodologiei, doar candidații care au avut acord din partea unității unde solicită pretransfer. Primele dosare au fost ale cadrelor titulare în municipiul Constanța. Prof. Cristina Maria Ivan a renunțat la catedra de la Liceul Teoretic „George Călinescu”, de anul viitor alegând să predea la Liceul Teoretic „Traian”. A urmat o profesoară care a schimbat catedra Liceului Tehnologic „C.A. Rosetti” cu cea a Seminarului Teologic, iar postul eliberat la „Rosetti” a fost ocupat de prof. Laura Halasag, până ieri la catedra Școlii Gimnaziale nr. 11 „Constantin Anghelescu”. De altfel, înainte de a intra în ședință, prof. Halasag a povestit, cu lacrimi în ochi, chinurile pe care le îndură de mai de 12 ani, din cauza lipsei de catedre disponibile de Limba română, fiind plimbată de colo-acolo. „Sunt mamă singură, cu doi copii. În timp ce unii mănâncă cozonac, eu nu am dreptul decât la o firimitură de pâine”, își vărsa oful.

Catedrele de la Colegiul „Mircea” pentru unii sunt blazonul din CV

 

S-a trecut la cea de-a doua categorie, a titularilor din alte localități, iar primul care a „ales” a fost „generalul” în persoană. Prof. Sorin Mihai, titular al Școlii Gimnaziale „Gala Galaction” din Mangalia, va fi din anul școlar 2023-2024 titular al mult râvnitului Colegiu Național „Mircea cel Bătrân”. Asta după ce, în actualul an școlar, a fost detașat în interesul învățământului la gimnaziul râvnitului colegiu. Cum s-a eliberat o catedră completă la Colegiul „Mircea”? Sau în locul cui a venit „generalul”? Doar ne permitem să presupunem că se pregătește prof. Ghinea de pensionare…

Ciudat este faptul că prof. Laura Halasag, fiind titulară cu domiciliul în Constanța, ar fi putut să aleagă înaintea „generalului” să fie profesoară la Colegiul „Mircea”. Dar cine să-i dea acordul?

Până să se intre în ședința de pretransfer, în curtea IȘJ Constanța, unele candidate i-au sugerat reporterului „Cuget Liber” să solicite dosarul în baza căruia a fost evaluat prof. Sorin Mihai cu 101,4 puncte.

Cu totul alta a fost situația în cazul următoarei candidate, prof. Cristina Popa, titular al Școlii Gimnaziale „George Enescu” din Năvodari, care a devenit titulară a Liceului Teoretic „George Călinescu”, prin plecarea prof. Cristina Maria Ivan.

Poate că nu ne-ar fi preocupat neapărat acest subiect, că doar trăim în România și nepotismele, când vine vorba de angajări, primează în fața oricărei valori, dar la momentul afișării pe site-ul titularizare.edu.ro a candidaților la mobilități, în dreptul prof. Sorin Mihai una dintre căsuțe, cea a studiilor, era goală (se poate vedea din captură), iar la punctajul dosarului „generalul” este net superior oricărui contracandidat cunoscut cu rezultate deosebite. Cum de altfel s-a întâmplat și anul trecut, în cazul prof. Loredana Manolache, inspector școlar general adjunct, care a trecut de la catedra de educatoare la cea de psihologie neavând contracandidat, dar cu un punctaj de invidiat.

 

La bursa pariurilor, „mutarea” inspectorului școlar general Sorin Mihai de la Mangalia la râvnitul Colegiu „Mircea” nu este întâmplătoare, fiind posibilă chiar numirea sa pe funcția de director, după plecarea de la conducere a prof. Vasile Nicoară, al cărui mandat încetează în 2025.

Simona Anghel, Cuget Liber 25.04.2023

5 Comments

 1. Elevii din Mangalia vor fi foarte ”supărați” de această veste. Pe de altă parte cei de la Mircea vor fi ”bucuroși”.
  Unde sunt oamenii lui Radu e competență, moralitate și profesionalism !

  Comentariu by lucian visa — 25 aprilie 2023 @ 14:51

 2. https://www.catavencii.ro/romania-educata-de-pnl/
  iar in cazul nostru si de UNPR …

  Comentariu by nabuco — 25 aprilie 2023 @ 21:40

 3. https://www.cotidianul.ro/apel-de-la-romani-din-ucraina-catre-guvernul-romaniei/ ?!

  Comentariu by nabuco — 25 aprilie 2023 @ 22:15

 4. offtopic
  se arunca praf in ochii populatiei de cate coalitia ciudata a dreptei cu stnaga tot felul de scenarii in ce priveste pensiile nesimtite si impozitarea lor.
  ce reprezinta iesirea la pensie?pensia:Sumă de bani care se acordă (lunar) persoanelor care au ieșit din producție pentru limită de vârstă sau sunt ori au devenit inapte de a munci.
  in primul rand incapacitatea de a munci.adica esti prea in varsta, nu mai ai acelasi randament sau invaliditate.oare pensionarii speciali care ies la pensie la 40 de ani au aceste probleme din moment ce se reangajeaza imediat?
  da, stim se prevaleaza de sintagma limita de varsta.si au dat singuri legea si o aplica dupa bunul plac.moral ar fi ca limita de varsta sa fie aceeasi pentru majoritatea angajatilor exceptand pe cei cu conditii f grele.nu pe bugetarii de lux.
  nici nu mai vorbim despre faptul ca acel bugetar de lux , beneficiar de pensie de buget nu a contribuit efectiv la aceasta pensie.de ce?ganditi va ca el a fost platit de la buget, buget realizat de privati.
  morali snt acesti ipocrti de guvernanti?iar impozitarea mult laudta cu 15% nu face dect sa le reduca, conform unui exemplu de la 17500 lei pensia speciala la 17200.paguba n ciuperci.
  dar da bine in gura mincionosilor nu?

  Comentariu by wow — 27 aprilie 2023 @ 9:06

 5. https://www.euronews.ro/articole/site-ul-ministerului-educatiei-a-fost-spart-ce-mesaj-a-aparut

  Comentariu by nabuco — 8 mai 2023 @ 12:34

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress