Politica locală

8 aprilie 2023

De ce parcurg 300 km până la Mangalia torturile folosite de Radu Cristian pentru capital electoral

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 14:41

Începând cu vara anului trecut, fiecare pensionar din Mangalia primește de ziua sa, indiferent de venit, câte un tort plătit din bani publici, într-o cutie inscripționată ’’Primăria Mangalia’’ și ’’Consiliul Local’’.

Gestul de generozitate este, evident, o mișcare menită să-i consolideze primarului baza electorală în rândul seniorilor, care a costat în nouă luni de la implementarea programului aproximativ 400.000 de lei.

Torturile electorale sunt livrate din București și parcurg astfel o distanță de peste 300 km până la beneficiari.

De ce s-a ajuns în situația în care produsele sunt aduse din Capitală, în condițiile în care există numeroase ateliere de cofetărie în municipiu și județ?

Firma care produce torturile în București este deținută de partenera de afaceri a directorului Goldterm, Dorinel Colgiu, strategul și sfetnicul primarului Radu Cristian.

Conexiunile

Societatea cu care Primăria Mangalia a încheiat în nouă luni peste 30 de contracte atribuite direct se numește Gemys Prodimpex și aparține Mirelei Tuvene, asociată cu Colgiu în cote egale în firma Specials Ice Cream & Drinks SRL, aflată în prezent în faliment.

Deși Gemys Prodimpex este înregistrată în Focșani, laboratorul care produce torturile destinate seniorilor are punct de lucru în București și se numește GELAfresh.

De altfel, unul dintre punctele de lucru al Gemys Prodimpex figurează la aceeași adresă pe care este înregistrată firma lui Colgiu, pe Calea Dudești, nr. 188 din Capitală.

colgiu torturi gelafresh mangalia 4
Firma lui colgiu are sediu la aceeași adresă la care figurează un punct de lucru al Gemys Prodimpex

De menționat că în ultima postare publică pe pagina de Facebook a șefului Goldterm, Colgiu promovează deschis cofetaria cu care primăria are contract.

Cum a fost fentată legea achizițiilor publice

Mai mult, atribuirea contractelor către Gemys Prodimpex încalcă grosolan reglementările din Legea 98/2016, privind achizițiile publice.

Din iulie 2022 până în prezent, Primăria Mangalia a încheiat cu producătorul de prăjituri nu mai puțin de 30 de contracte, cu valori cumulate cuprinse între 35.700 și 60.700 pe lună

În total, în acest interval s-a ajuns la o valoare totală a contractelor de aproximativ 400.000 lei.

Or, legea menționată prevede că achizițiile nu se pot face defalcat dacă cumpărarea vizează același obiect sau obiectiv într-un an.

Art. 11 alin. (2) din Legea nr. 98/2016, prevede că autoritatea contractantă nu are dreptul de a diviza contractul de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică şi nici de a utiliza metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate a contractului de achiziţie publică, cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire reglementate de prezenta lege.

Prin faptul că a spart același obiect de achiziții în mai multe contracte, Primăria Mangalia a fentat atingerea pragului de 270.120 lei, valoare peste care administrația locală nu mai putea să atribuie direct contractul, ci prin licitație.

Întrebat dacă are cunoștință de faptul că Tuvene derulează contracte publice cu Primăria Mangalia, Colgiu a răspuns ”nu e treaba mea, ce treabă am eu cu asta?!”.

De precizat că Goldterm, compania condusă de Colgiu, este subordonată Consiliului Local, forul care a votat programul de achiziție a torturilor electorale.

Iată cum s-a ajuns în situația în care locuitorii Mangaliei plătesc campania electorală a primarului Radu Cristian cu bani care ajung într-un final tot în sferele de interes ale conducerii municipalității.

Dorinel Colgiu, consilierul intim al primarului, a fost și în trecut recompensat cu contracte de sute de mii de lei din bani publici, dar și cu funcții înalte, însă beneficiile nu se opresc aici.

Gabriel Botezatu, https://dobrogealive.ro/ 07.04.,2023

27 Comments

 1. Eu nu primesc niciun tort și nici nu mă interesează.

  Comentariu by lucian visa — 8 aprilie 2023 @ 14:43

 2. https://www.tuffli.ro/wp-content/uploads/2020/05/bani-667×800.jpg

  Comentariu by nabuco — 8 aprilie 2023 @ 15:04

 3. Ar fi cazul sa-i schimbe masina Colgiu iubitei lui tarancute de la evenimente
  Lasati-l sa stranga banutii ca are cheltuieli mari cu fatuca asta
  A invatat si ea sa se incalte de la tarabe de la rusi, nu-i mai plac galosii de la limanu de unde a venit
  Au avut certuri mari in ultimul concediu petrecut impreuna saptamana trecuta

  Comentariu by fluflu — 8 aprilie 2023 @ 17:55

 4. Vă mai amintiți că în Mangalia a existat viață?

  Comentariu by Mentalistul — 8 aprilie 2023 @ 19:11

 5. Pt. #4
  Cam asa ceva: https://www.unsitedemuzica.ro/special/Cum-era-sa-fii-DJ-in-Romania-inainte-de-1989-p26

  Comentariu by nabuco — 8 aprilie 2023 @ 22:08

 6. Primăria Mangalia cu utilajele proprii și închiriate defrișează pădurea în Cap Aurora .
  E ceva nefiresc pentru că cei care defrișează sunt f.atenți la cei care, din curiozitate, se interesează de ce și pentru cine se defrișează.

  Comentariu by Vasile Florin — 9 aprilie 2023 @ 6:21

 7. Ia nu va mai luati de Anusca ca doar ce si-a pus buzite noi (tichie de margaritar).., acum va pune un botic..
  Pacat ca nu s-a inventat si implantul de materie cenusie, dar oare pe cine ar mai fi prostit Colgiu sa mai mulga din toate partile??
  Sa lasam lucrurile asa.., Anusca cu foloase de casute si masinuta, Colgiu cu foloase de natura carnala, nu stie lebaduta ca e programata la o zi pe saptamana, restul zilelor sunt ocupate de alte gasculite de prin primarie ce vor sa devina lebede si ele..
  Bravo Dorinele, dupa ce termini complexul de blocuri de la bucuresti si hotelul din jupiter poate ii dai si Anuscai o camaruta sa puna unghii la dive din 2024, sau poate se impaca cu fostul sot, cine stie? Nu de alta dar e cam trecuta (de prima tinerete) si nu cred ca mai gaseste o balena.., sau guvide..

  Comentariu by beees — 9 aprilie 2023 @ 11:37

 8. Pt. #6
  https://www.libertatea.ro/stiri/marcel-bolos-guvernul-pregateste-taieri-salarii-concedieri-bugetari-4507072

  Comentariu by nabuco — 9 aprilie 2023 @ 13:33

 9. Pt.8:
  PSD a dat, PSD a luat.

  PNL nu a dat, nu a luat, doar a furat.

  Comentariu by Mentalistul — 9 aprilie 2023 @ 15:21

 10. https://www.cotidianul.ro/wp-content/uploads/2023/04/07/09-04-Spectacol-de-circ-pe-bune-cu-pesedisti-si-liberali-sadea-de-Ovidiu-Bufnila-1000×600.jpg

  Comentariu by nabuco — 9 aprilie 2023 @ 19:40

 11. https://www.replicaonline.ro/rafila-medicamentele-nu-se-vor-scumpi-ci-se-va-actualiza-pretul-552330

  Comentariu by nabuco — 10 aprilie 2023 @ 13:54

 12. Am fost in statiuni. E jale! Se defriseaza, se construieste haotic.

  Dacă o lungește cu promulgarea la Codul Urbanismului, intră în vigoare prea târziu.

  Comentariu by Mentalistul — 10 aprilie 2023 @ 19:21

 13. @12-Ce se intampla ? Ati devenit laconic,lapidar ? Nu ne-ati obisnuit cu astfel de postari.Cu defrisarile,e de inteles-aia au primit ordin si isi vad de treaba,dar „Se construiește haotic”-inseamna ca sunt si cei de la disciplina in constructii si daca nu inseamna ca sunt certificate de urbanism( unde se arată modul de obținere al terenului) si autorizații de c-tie obținute cu datare ulterioară.Ori pentru datele astea cred ca un consilier se poate interesa la urbanism.Asa seamănă a alarma :”Au venit hunii”,Hanibal ante portas !

  Comentariu by I.S — 10 aprilie 2023 @ 21:53

 14. @12- La asta va referiți:se introduce posibilitatea ca investitorii privați să inițieze PUZ-uri prin care să ceară derogări de la PUG în vederea modificării coeficientului de utilizare a terenului (CUT) cu maxim 20%, indiferent de funcțiunea construcțiilor (cu excepția proiectelor de parcuri tehnologice, industriale, comerciale și zonele de servicii, unde CUT-ul se poate mări cu mai mult de 20%, dar nu mai mare de 4). Această posibilitate a investitorilor privați de a majora CUT-ul unor terenuri cu maxim 20% se aplică și în cazul zonelor protejate cu clădiri de patrimoniu.

   

  – PUZ-urile realizate înainte de OUG 7/2011 și neaprobate până la 01.02.2012 pot fi supuse din nou aprobării în consiliile locale, în baza unei cereri depuse de beneficiar, împreună cu documentația de urbanism, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.  Aceste cereri se discută de către autorități în regim de urgență, neelaborarea unui răspuns în termen de 10 zile considerându-se aprobare tacită. Această prevedere oferă practic autorităților locale posibilitatea de a introduce în legalitate construcții ridicate ilegal.

   

  – procedurile de emitere a avizului de oportunitate au fost simplificate……………..Consiliile locale nu cred ca vor fi eliminate de la decizie.Pai asa inseamna ca o sa dam drumul si la garaje prin toate colțurile!

  Comentariu by I.S — 10 aprilie 2023 @ 23:08

 15. Iote: Art. 5

  (1) Activitatea de amenajare a teritoriului şi de urbanism trebuie să se desfăşoare cu respectarea autonomiei locale, pe baza principiului parteneriatului, transparenţei, descentralizării serviciilor publice, participării populaţiei în procesul de luare a deciziilor, precum şi al dezvoltării durabile, conform cărora deciziile generaţiei prezente trebuie să asigure dezvoltarea, fără a compromite dreptul generaţiilor viitoare la existenţă şi dezvoltare proprie.

  Comentariu by I.S — 10 aprilie 2023 @ 23:21

 16. https://www.replicaonline.ro/mohammad-murad-nu-se-lasa-pana-nu-pune-mana-pe-terenurile-de-langa-amfiteatru-552534

  Comentariu by I.S — 11 aprilie 2023 @ 7:28

 17. @12-Ce nu are codul asta este un obiectiv pentru care va sugerez sa va luptati in CL : certificatul de urbanism să reflecte reglementările în vigoare la data solicitării.

  Comentariu by I.S — 11 aprilie 2023 @ 8:47

 18. Pentru cei carora li se pare „o limba straina” de neînțeles incerc sa dau o minimă lămurire.Acest nou cod a comasat trei legi de reglementare in domeniul.Ce trebuie sa se stie din start pentru a descalci: Pana si dictatura comunistă a respectat un principiu de bază-Terenul bate casa ! Pentru ca prin acest cod se da posibilitatea inițierii unor noi PUZ-uri si de catre privați.Insa în baza unei cereri depuse de beneficiar, împreună cu documentația de urbanism, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.  Aceste cereri se discută de către autorități în regim de urgență, neelaborarea unui răspuns în termen de 10 zile considerându-se aprobare tacită. Această prevedere oferă practic autorităților locale posibilitatea de a introduce în legalitate construcții ridicate ilegal.Certificatul de urbanism,care se eliberează înaintea autorizației de c-tie are prevazut modul de obținere al terenului si este datat cu o dată înaintea avut. de c-tie.Administratia trebuie sa se miste repede între aprobare sau demolare,pentru a nu fi nevoită să legalizeze ulterior „abuzivii”.În privința spațiilor verzi e si mai complicat.

   

  Comentariu by I.S — 11 aprilie 2023 @ 10:14

 19. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02cFKsSG7pb4iKqePvLn4B1yQmCKebzN3FLNByijUu86Br4ZbvLwarY9LJXBaipQ1Sl&id=100041307531799

  Comentariu by Mentalistul — 11 aprilie 2023 @ 11:17

 20. A shareui,mai e cum mai e -se obisnuieste p’aci,dar a brandui intrând pe un cont personal de facebook,e una de etică! Va reprezint dar…am monopol impus !

  Comentariu by I.S — 11 aprilie 2023 @ 11:40

 21. Cont20-Deosebirea etica e ca aici adminul nu-ti taie macaroana nici cand faci opozitie…la opozitie(dacă nu aduci injurii),pe cand dincolo trebuie sa perii scamele,altfel…Cu toate acestea si aici au acces unele comentarii( pe care adminul nu le sanctioneaza ,gen : Coana Joitica își face de cap cu…prefectul !)

  Comentariu by I.S — 11 aprilie 2023 @ 12:36

 22. Pt.19
  Comentariul tău mergea mai bine la articolul cu proiectul de integritate.

  Comentariu by lucian visa — 11 aprilie 2023 @ 12:54

 23. Pt 22:Am pus comentariul cu foarte putin inainte de a vedea articolul. Nu era pus cand am intrat.

  Comentariu by Mentalistul — 11 aprilie 2023 @ 12:58

 24. Pt 20: Nu am înțeles ideea din ce ai scris dta acolo, dar iți explic ce am făcut eu: comentariile aici nu permit fotografii, iar eu folosesc link către facebook pentru a fi vazute acele forografii. De cele mai multe ori sunt dovezi.

  Comentariu by Mentalistul — 11 aprilie 2023 @ 13:03

 25. Precizare: firma aceea cu pachetele cadou pentru copii este a unei persoane care este asociată cu Dinu Radu Andrei in alta firmă, iar administrator este dna Cucoranu Vasilica Cristina.

  Comentariu by Mentalistul — 11 aprilie 2023 @ 13:06

 26. @22-Pentru întâlnirea d’acolo suntem anunțați taman la încheierea unui program si la o prelungire…a ipocriziei prin care primim bani(alți bani) pentru faptul că suntem…cinstiți,integri,nu am furat si nu vom fura încă un an.De parca ar fi o laudă,cum ca daca am fi furat…nu primeam o prelungire si alti bani !Referitor la ” pretenii” de pe facebook si pentru ca vorbeam de ipocrizie,care nu e numai a administrației ci si a noastra a tuturor,pun o intrebare retorica si dureroasă: Unde sunt miile de „preteni” de pe facebook ai lui Iorgus,Tusac,Radu C si unde vor fi după alegeri inclusiv cei afiliati la „noii candidati” ! (De fapt daca aveti tăria sa intrati acolo…o sa vedeti ca sunt aceeași! Oportunismul ipocritului !)

  Comentariu by I.S — 11 aprilie 2023 @ 13:56

 27. Cont@26-De fapt ar fi bine de mers acolo…sa-i privim in ochi !

  Comentariu by I.S — 11 aprilie 2023 @ 14:00

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress