Mangalia – politica locală

29 martie 2023

FB Menabit Ozghiun : Viața ta este în mâinile unor ticăloși. Te vei elibera vreodată ?

Filed under: PER — lucian visa @ 10:33

După socoteala primarului Radu Cristian, în Mangalia avem:

– 250.000 de locuințe rezidențiale
– 183.000 de mijloace de transport în comun
– 1.800 de hoteluri
– 9 șantiere navale și fabrici mari.
– vom avea 4.500.000 de înnoptări cu turiști care vor plăti taxa de stațiune.
La noi vin turiști în număr dublu față de câți vin pe tot litoralul românesc . Nu știu cum se întâmplă matematic, dar noi „In Primar We Trust” și nimeni să nu pună întrebări. Mai ales eu, care pot descifra toate hoțiile lor. Să nu pună nimeni întrebări, pentru că necunoscute trebuie să rămână căile Primarului.
Cu toată această socoteală, primarul Mangaliei ne spune că în anul 2023 vom avea venituri proprii de cca 423.856.050 de lei, reprezentând impozite și taxe colectate de primărie pentru acele proprietăti. Bugetul Local al Mangaliei pentru anul 2023 a ajuns la suma de 613.403.849 lei și a fost adoptat cu HCL în ședința de ieri a consiliului local. Atât vrea primarul să cheltuiască. În baza unor venituri proprii mai mari decât ale municipiului Constanța.
Să îl credem pe primar? Că Mangalia are un număr de locuințe rezidențiale cât 2 sectoare din București la un loc? Ori minte primarul în mod intenționat?
Pentru ce să mintă? Primarul ne-a ascuns vreodată ceva? Doar totul e transparent! Nici acum nu ascunde vreun împrumut de la bănci de 68.000.000 de lei, care ne rămâne nouă să îl rambursăm, după ce pleacă din funcție. Nu îl ascunde, e acolo în tabelul bugetului aprobat. A trecut acest împrumut printre toate acele sume fantastice și ireale de la venituri, ca să nu se prindă nimeni? Nicidecum! E vina primarului că nu se „prinde” nimeni din oraș, de ceea ce face pe ascuns?
A fost votat bugetul astfel? A fost.
M-au lăsat să vorbesc? Nu! Complicii au sărit să îmi închidă gura. Când nu mă lasă să vorbesc, eu scriu. Și îi doare crunt, pentru că ce am fi discutat acum în dezbatere se vor transforma în probleme pe hârtie. Se transformă în controale de la autorități. În plicurile pe care ei le dau celor care vin în control. Vor da plicuri până le vor epuiza.
De fiecare dată când încearcă să îmi închidă gura, îi costă. Pentru că nu vorbesc pentru mine, ci pentru locuitorii Mangaliei.
S-au înzecit fictiv veniturile, deci cresc înzecit și cheltuielile. Iar cheltuielile nu mai sunt fictive, rămân sub forma de datorii, pe care tot NOI le vom plăti după ce ei vor fi izgoniți de la putere.

33 Comments

 1. https://www.replicaonline.ro/danut-pop-presedintele-per-551166
  &
  https://www.libertatea.ro/stiri/ce-zicea-klaus-iohannis-in-2018-despre-o-posibila-noua-ordonanta-13-societatea-civila-sa-fie-in-alerta-sa-protestam-cu-toata-fermitatea-4497062

  Comentariu by nabuco — 29 martie 2023 @ 22:57

 2. – ,

  Cei fără de muncă, deoarece și-au pierdut locurile de muncă din Lumotex sau din șantierul naval (din 6.800 de angajati, santierul naval mai are 1.700) – toți cei fără salariu de impozitat (10%) sunt trimiși „la canal” de către primar. Primăria primește automat 65% din sumele colectate cu impozitul pe venituri. Cum nu mai există canal in constructie, vor fi marginalizați, sunt înjurați public de către primar, li se refuză drepturi cetățenești fundamentale, li se va interzice ajutorul pentru căldură și alte drepturi, iar primărul le interzice verbal să meargă prin oraș în timpul zilei. Primarul incită la ură publică și instituționalizată împotriva acestei categorii sociale.

  Ceilalți, care sunt salariați, li se ia tot salariul cu facturi exorbitante pentru căldură și sunt trimiși să își ia un al doilea loc de muncă (al doilea job), dacă vor să cumpere mâncare pentru familie.

  O dată la 5 ani, pensionarilor li se acordă o primă de 400 de lei și un tort decongelat, adus de la Focșani, ca să uite că li s-au epuizat pensiile pe factura mare la întreținere.
  Li se face o poză cu primarul, ca să știe că sunt urmăriți tot timpul, sunt sunați periodic la telefon, de către primar în persoană, pentru a li se aminti că nu are voie să moară nimeni până la alegerile locale. Pentru că dacă moare vreun pensionar fără să voteze pe Radu Cristian, ajunge in iad. Cei care dau semne că nu mai apucă alegerile locale, sunt puși în autocare și plimbați pe la mănăstiri pe banii platiti pe comercianți cu taxa de promovare turistica, pentru a mai prinde curaj, să reziste până la alegeri. Iată cum primarul prelungește viața vârstnicilor! Chiar dacă a decedat cineva între timp, acesta tot găsește timp să voteze.

  Diplomele primite de pensionari sunt obligatoriu atârnate pe pereți, la loc vizibil, în sufragerie sau pe hol, la intrarea in casă, alături de poza cu primarul. Obligatoriu se face rugăciune cu plecăciuni, cel puțin o dată pe zi, cu fața la icoana-forohrafie cu primarul. Iar când vin musafiri, este arătată icoana cu primarul ca pe sfintele moaște, cu urări de bine, în timp ce e pupată de 3 ori. Cine nu o face, a doua zi primește telefon de la asistență socială, cu subînteles dacă mai are nevoie de pachet cu ajutoare, pentru că se refac listele. Sau dacă mai are nevoie de bilete la transportul in comun (care este gratuit).

  Sunt interzise în Mangalia evenimentele culturale, sportive sau de orice fel, dacă nu sunt organizate de primărie sau in parteneriat cu primaria. Sunt interzise prin Hotărăre de Consiliu Local.
  Singura cultură permisă este oda pentru iubitul conducător.

  (Va urma)

  Comentariu by Mentalistul — 30 martie 2023 @ 12:22

 3. Locuitorii Mangaliei plătesc primăriei chirie pentru propria locuință, care este proprietate personală, deci plătesc și un impozit exorbitant. Plătesc și o taxă de habitat variabilă, calculată în funcție de ce haine poartă contribuabilul (contribuabil cu forța).
  Impozitul pe mijlocul de transport este mic pentru săraci și foarte mare pentru cei care trec de 10% din valoarea bolidului primarului. Tot ce este până in 2.000 cm² plătește 60-70 de lei impozit pe mașină/an, iar cine depășește 2.000 cm² plătește de 20 de ori mai mult.

  Cine dorește sa facă o activitate economică, întâi trebuie să primească binecuvântarea primarului. Care o dă foarte rar, deci nu se deschid afaceri, dar se închid. Uneori te lasă să deschizi, ca să aibă ce închide imediat, ca să te dea exemplu celorlalți, că nu există libertate pentru activități economice și trebuie să te supui politic, ești obligat să faci propagandă pentru el.
  După ce dai șpagă o avere pentru o autorizație de construire, apoi nu ți se eliberează autorizație de funcționare. Sunt trimise trupe paramilitare, plătite din bugetul local, ca să inconjoare spațiul comercial cu garduri de metal, cu însemnele: svastika în dreapta și secera cu ciocanul la stânga , pe care scrie „Acest magazin a fost închis de Poliția Gestapo – Aparatul de Specialitate al Primăriei Mangalia. Moarte jidanilor, țiganilor și comercianților!”. Nu e o poliție propriu zisă, este un aparat de specialitate al primarului, uniformizat, care inventează legi și fapte, ca să te acuze după ordinul primarului.

  Avem taxă pe faptul că locuim la mare, avem impozite pe mijloace de transport pe formula unei taxe de protecție pe mașină – cine nu plătește își găsește mașina zgâriată, lovită sau incendiată, si cu amendă de la Gestapo. Avem taxă pe musafir. Avem penalitate pe faptul că nu sortăm gunoiul; iar dacă il sortăm platim o taxă mai mare decât penalitatea.

  Țiganii, intelectualii și evreii sunt dați afară din casă, evacuati cu executor judecătoresc însoțit de 50 de jandarmi și câini asmuțiți în stare să rupă lesa.
  Musulmanii sunt dați afară din cimitir: pe tata l-am îngropat în cimitir și l-am găsit pe câmp.

  Tot ce este cultural în Mangalia, necontrolat de primărie, trebuie să dispară. Cum ar fi Biblioteca Franceză. Nu a desființat-o, chipurile, mutat-o din spațiul ei să o treacă sub controlul Bibliotecii Municipale. Fundația francofonă nu este obișnuită cu dictatura și și-a cerut cărțile înapoi. Acestea nu vor fi returnate de către primar, vor fi arse în piața publică, să fie exemplu ca alții să nu-și mai permită cultură interzisă de primar și promovată de președintele României.
  Toate asociațiile culturale sunt hăituite și desfiintate, dacă nu se supun cultului personalității primarului. Dirijori renumiți și talentați, care în anii trecuți erau batjocoriți de primar când căștigau premii internaționale, îi vedem astăzi cu zâmbetul forțat până la urechi în poze cu primarul, ca să nu fie interziși. Pictori, scriitori, poeți, artiști nu trebuie uciși în martiriu, sunt re-educați forțat în spiritul cultului personalității primarului.

  Presa toată este cumpărată sau amenințată.
  Spitalul Municipal este condus de oamenii primarului, iar cine a comentat vreodată la adresa lui sau a criticat activitatea primăriei, va fi lăsat să moară, fie dacă are si o obișnuită apendicită. Gravidele vor naște pe holul la urgență sau în ambulanță către Constanța, dacă nu acceptă să se mutileze cu cezariană
  Îmbolnăvirile copiilor după ora 14:00, noaptea sau în weekend sunt interzise.

  Musulmanii sunt obligați să își înmormânteze rudele pe câmp, nu într-un cimitir. Prin Regulament sunt obligați să înmormânteze pe un teren arabil, cu minciuna că acolo ar fi un cimitir. Minciună instituționalizată cu o HCL. În realitate, nu mai există cimitir musulman funcțional în Mangalia, a fost confiscat de primărie și transformat în teren arabil. Tot prin Regulament, dacă musulmanii nu se supun primarului și dacă nu îl votează, sunt amenințați că rudele decedate vor fi deshumate, ceea ce este interzis la musulmani.

  Justiția în Mangalia este aservită primarului. Prim-procurorul Parchetului Mangalia a avut soțul pe contract cu primăria, până a ieșit doamna șefă a parchetului la pensie soțul a încasat peste o sută de mii de euro pe an, sumă rezultată doar din ce se vede pe SEAP.

  Așa cum conducerea parchetului a fost aservită primarului (voi testa dacă încă mai este), cu judecătorii sistemul diferă puțin, cu sume mai mari, dar consecința este aceeași.
  Atunci când justiția îi este aservită unui dictator, acesta are curajul să facă orice ticăloșie. Inclusiv să polueze Mangalia cu particule de azbest, peste 10-15 ani o parte din copiii de astăzi vor dezvolta un cancer pulmonar (pneumoconioză) sau alte probleme la plămâni. Cui i se va întâmpla asta nu va mai ține minte că vinovat este Radu Cristian, va considera -supărat pe Dumnezeu – că a fost soarta. Dar nu a fost în stare să fie supărat pe adevăratul vinovat. Nu Dumnezeu e vinovat pentru îmbolnavirea copiilor, ci Satana, pe care l-ați votat sistematic să dețină puterea.
  Pentru aceste dezvăluiri, de poluare cu particule de azbest, imediat după ce am trimis probele la Garda de Mediu, am fost atacat de Gestapo Local la ordinele sefului de atunci, Mihai Angelescu, caruia primarul îi ordonase să îmi pună cătușele și să îmi facă poze, să mă dea în presă că aș fi infractor.
  Ma uitam deunazi la înregistrarea video – știam că mă vor agresa și am pregătit să fie înregistrați legal în format video, astfel a fost destituit șeful incult al Gestapo Local Mangalia, un tip de genul „pumnii mei minte nu are” – iar în centru filmarii este polițistul local Datcu, care încerca în felul lui să mă protejeze; a decedat între timp (Fie-i țărâna ușoară!), l-am stimat și l-am apreciat, de aceea îl regret, a murit în timpul pandemiei. A fost în centrul poluării cu particule cu azbest, a inhalat ore întregi particulele rezultate din poluare, timp de mai multe zile, iar problemele la plămâni au fost puse pe seama covid. Bărbat tânăr și în putere, a murit de la inhalarea azbestului – în opinia mea.
  Câți alții mai sunt afectați? Câți copii? Aceste focare de poluare au fost lângă școli și grădinițe, câți dintre părinți s-au revoltat?

  Acolo unde se fac terenuri de sport, la Stadion și baza sportivă Pescăruș, sunt deșeuri de azbest îngropate, peste care s-a pus pămănt. Pământul este contaminat, iar eu aștept ziua în care Garda de Mediu își va face timp, ca să le arăt unde se află acele gropi încărcate cu azbest. Am și convorbirea cu Gestapo Locală, în ziua în care s-a întamplat am reclamat, a venit un echipaj și a dat din umeri. După ce am insistat la Garda de Mediu și am trimis probele prin curierat, cu confirmare de primire, am fost atacat de șeful Gestapo Locală.
  Ca să înțelegeți seriozitatea poluării cu azbest, aflați că în șantierul naval, când la reparația unei nave se găsește o șaibă din azbest, toți din acea navă opresc lucrul, zona se carantinează și este solicitată echipa cu combinezoane și sunt desfăcute sub jeturi de apă.
  S-a revoltat cineva în Mangalia pentru poluarea cu particule de azbest? Studiile arată că cei care au inhalat o dată particule de azbest, în procent de 10% se îmbolnavesc și ajung la forme grave în 10-15 ani, depinde de constituția fizică. Cei care au inhalat de mai multe ori, mai trăiesc doar câțiva ani.
  Când scriu despre această realitate mă ia cu fiori, mi se face pielea de găină, iar mintea mea nu poate să înțeleagă cum mangaliotul este impasibil la posibilitatea de imbolnavire a copiilor lui cu cancer la plămâni.

  Oamenii cred că dacă nu se vorbește, nu există. Scrie presa despre toate ticăloșiile pe care le fac cei din conducerea Mangaliei, pe care mangalioții i-au votat, și oamenii tot impasibili sunt. Se prefac că nu există această realitate, nici când le mor părinții sau copiii din vina celor care conduc orașul.

  Sunt multe de povestit din regimul nazist de la Mangalia. Le povestesc zi de zi, pentru conștiința mea, știu că am făcut ce este corect. Știu că ei nu mă pot intimida, ei nu mă pot șantaja, ei nu mă pot falimenta, ei nu mă pot comdamna pe nedrept pentru că am armata mea de avocați. Ei nu mă pot speria cu bombardieri cu ceafa lată, cei pe care i-au trimis au fost găsit loviți de tren. Serviciile, masonii, procurorii nu se bagă peste mine, oricât de mare ar fi plicul. De fapt, nu eu sunt victima care a răspuns la ușă, ci eu sunt cel care sun la ușă. Ghinionul lor este că un om cu experiență, cu relații în politică, cu relații în mediul de afaceri, imun la mafia din serviciile secrete, independent financiar, s-a nascut în Mangalia și își iubește orașul natal. Greșeala lor a fost să mă subestimeze. În 7 ani, cu toate eforturile la toate nivelele, nu au reușit să mă anihileze.
  Dar degeaba rezist eu în luptă, pe baricade, dacă locuitorii Mangaliei sunt impasibili și manifestă atitudinea sclavului care este panicat că nu știe ce sa facă cu libertatea pe care ar obține-o.
  Tac și atunci când le sunt uciși copiii.
  Teama a ajuns un fenomen, implementat în mai mult de 10 ani.
  Fiecare cetățean impasibil este complice la acest regim nazist, care a distrus traiul în Mangalia, care a distrus familii, care a distrus viitorul tuturor locuitorilor Mangaliei, în special al tinerilor.

  Comentariu by Mentalistul — 30 martie 2023 @ 12:23

 4. Doamnw fereste, esti un manipulator ordinar, de cea mai joasa speta ! Aberezi si exemplifici totul de parca tu esti un inger salvator iar restul sunt diavoli. Nu este deloc asa cum spui. Mai bine te-ai uita in sufletul tau si te-ai vedea asa cum esti …. un jeg de om. Dar orgoliul nu te va lasa sa realizezi ca ceea ce vei fi si vei da , asta vei primi. De la Allah al tau ! Ai grija la semne, ele iti vor dovedi ce meriti. Mi-e scarba de tine, te citesc doar pentru ca vreau sa ma conving de cat de mult poate schimba politica sufletul omului. Esti subiect de studiu. Concluzia , ai sufletul atat de putred incat iti intrece inteligenta de care dai dovada uneori !

  Comentariu by Anonim — 30 martie 2023 @ 12:54

 5. Pt. #3
  https://www.echr.coe.int/Documents/Guide_Environment_RON.pdf
  &
  https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2021-0427_RO.html

  Comentariu by nabuco — 30 martie 2023 @ 15:01

 6. Pt 4: Ba pe a mă-tii!!

  Dacă cei de la conducere si complicii lor sunt ticăloși, au de suferit locuitorii Mangaliei.

  Locuitorii Mangaliei nu sunt opresati de ticăloșia mea, nu am funcție decidentă, pentru cetătean e totuna daca eu sunt ticălos sau nu.

  Dar ideea că eu aș fi ticălos cu ticăloșii, este o răcorire pentru locuitorii Mangaliei. Mai puțin pentru complicii ticăloșilor din conducerea primăriei, care scâncesc de oftică.

  Eu când zic: „Ba pe a mă-tii!” – poporul o spune impreună cu mine.
  Când tu îmi zici „Pe a mă-tii!” convingi poporul să vină alături de mine.

  Comentariu by Mentalistul — 30 martie 2023 @ 18:05

 7. Tot un jeg de om cu sufletul negru ramai. Ce ai tu cu mama mea ? Vrei sa o cunosti ? Du-te in cimitir si sapa la 2 m adancime. Sau mai asteapta putin sa mori si poate o vei intalni. Primul semn : cand D-zeu vrea sa piarda pe cineva , mai intai ii ia mintile !! Asa ca…esti pe drumul cel bun , catre gunoiul societatii, Hai, pa, distrusule !! Pardon… inteligentule care ai tu poporul in spate ! Bah, ma lasi ??

  Comentariu by Anonim — 30 martie 2023 @ 23:40

 8. Pot să fiu pentru tine oricum consideri, dar când tragem linie nu eu sunt cel care face rău cetățenilor Mangaliei. Reacționez la ticăloșiile pe care le fac Radu Cristian și complicii lui. Singurii care pot fi supărați sunt cei cărora le stric combinațiile de corupție.

  Ce o să faci cu opiniile tale? O să, oprească ceea ce fac eu?

  Comentariu by Mentalistul — 31 martie 2023 @ 2:42

 9. Tu esti singurul care te poate opri din mersul tau, prin gandirea ta. Acestea sunt tradate de vorbele si actiunile tale. Nu iti contest pragmatismul din trecutul tau dar trebuie sa intelegi ca tot ceea ce ti se intampla sau ti se va intampla, va fi doar din cauza/datorita tie. Si asa va fi, uita-te in jurul tau si o sa intelegi ca vine ceva peste tine. Ca politician, esti un jeg de om. Si nu mai sti care e granita dintre politica si viata personala. Ca altfel, esti baiat inteligent, capabil sa faca multe lucruri bune. Caracterul insa…execrabil.
  Semnat : DATCU

  Comentariu by Anonim — 31 martie 2023 @ 9:15

 10. Acestea fiindu-ți lămurite, că am eu un caracter execrabil, lucru de care vrei să convingi si restul lumii, poate o fi cheia succesului. Pentru că pe majoritatea care a votat să rămână ticăloșii la putere, nu interesează de cei drepți, vor binele pentru toți etc, ajută pe ceilalți oameni etc.

  Până la urmă, eu nu am venit cu buldozerele peste proprietatea omului, am fost cel care s-a pus în fața buldozerelor. Eu nu m-am dus cu jandarmi si câini să evacuez oamenii din case și apoi să zidesc ușile și ferestrele ca să nu revină, ca să nu fie folosite de nimeni si cei evacuati să tremure afară, păzind mobila.
  Faptele mele nu au fost împotriva oamenilor, ci în ajutorul lor.
  Nu îti place cum vorbesc? Nu sunt diplomat, nu te menajez nici dacă ai cancer, iti spun adevarul chiar dacă pentru asta mă urăști de parcă te-aș ucide eu. Să ascund motivul pentru care a murit o batrână de 72 de ani, când s-a repezit câinele jandarmeriei pe ea, s-a speriat si a murit infarct? De ce erau câinii acolo? Pentru că a cerut Radu să sperie cum o faceau naziștii.
  Să fiu „drăguț” și să nu amintesc că nea Gică Sifonaru’ a murit de inimă rea, când a citit decizia de impunere emisă abuziv de primărie, de 90.000 de lei? Să nu amintesc că a fost o victimă, pentru că nu cred unii ca e bine să se stie asta? O fi avut problemele lui medicale, dar nu a murit de ficat, ci de stop cardiac.
  Amintesc de alții, asta așa, pentru că văd că te iei de faptul că am afirmat că un polițist local a facut complicația la plămăni din cauză de contaminare cu azbest, nu de la covid. Poate amăndouă. Cu siguranță inhalarea zilnică de particule de azbest nu a ajutat. Eu cred că fac cinste unui cumoscut care a decedat, când spun adevărul, tocmai pentru că l-am apreciat vreau să i se facă dreptate. Când a fost de ales, polițistul local nu a ales ca alții sa fie lepră, ci a ales să fie OM. Am scris despre asta cand s-a intamplat, am facut sesizare la Garda de Mediu, care a amendat primaria si a stopat nebunia. Nu e ca și cum le-aș inventa. Dar mă confrunt cu un fenomen în Mangalia: oamenilor le este teamă să vorbească, ori nu-i interesează tot din teama. Alții se prefac că un rău nu s-a intamplat sau nu există, se mint singuri pentru a nu-si aminti propria vinovăție.
  Faptele mele fac bine, vorbele mele te deranjează. Ai vrea sa fie invers? Faptele mele sa facă rău, vorbele mele să te lingușească cu minciuni?

  Comentariu by Mentalistul — 31 martie 2023 @ 12:25

 11. Pt 9:
  Încă un lucru: contrar legendei populare, eu nu îmi doresc sa fiu primar pe atât de mult cât își doresc unii să nu fiu. Deci, nu e vreo dorință sentimentală, ci doar un calcul de probabilități, ce aș putea face din acea poziție. Primul câștig are fi că dispar cei care acum fac jaful organizat asupra Mangaliei. Noi toți, de la cetăteanul inert si neinteresat, până la cei care vor munci la dezvoltarea Mangaliei, toți vor trăi mai bine.
  Dar și dacă nu câștig eu nu e vreo tragedie. Am dovedit in 2020 că nu țin catatonic să căstig eu, ci mi-e bine și mie cum îi este mai bine Mangaliei. Cu trecerea timpului am devenit mai priceput în administrație publică si mai puternic politic, încât cuvântul meu este important in orice poziție. Nu vreo foame in mine sa fiu primar. Dar o joc determinat și lucid, ca să obțin rezultatul maxim posibil.

  Comentariu by Mentalistul — 31 martie 2023 @ 12:50

 12. Tu nu dai doi bani pe oameni. Te crezi un manipulator desavarsit si te miri de ce lumea nu te urmeaza. Nu esti capabil de empatie. Faci ceea ce faci cu speranta ca se va intoarce inzecit catre tine. Nu merge asa. Egocentrismul tau te va pierde la un moment dat. Allah al tau stie ce faci si ce gandesti ! Sa nu uiti asta. Si vei primi dupa masura ! Ca tot e Ramazan.

  Comentariu by Anonim — 31 martie 2023 @ 13:35

 13. Pt 12: Așa… Văd că pe tine te freacă grija destul de mult încât să vorbești despre asta. Nu discuți o idee, să o contrazici sau să o combați. Singura ta discuție este despre mine. Asta spune tot despre motivul frustrărilor tale.

  Și mai dovedește că ai un singur scop. Tu trăiești cu el, eu nu traiesc cu el, deci nu pot fi afectat.

  Vezi atât cât ești capabil să vezi și înțelegi atâta cât ești capabil să înțelegi.

  Da, eu fac în primul rând pentru mine, atunci cand vreau să indrept o nedreptate. Fac pentru constiința mea, că am făcut ceea ce e bine de facut. Altfel, mă mustră conștiința. Ca să aibă omul o astfel de conștiință, trebuie să aibă empatie, să distingă binele de rău.

  Afirmi că fac pentru a primi înzecit.
  Presupunând că este adevărat, asta înseamnă ca sunt un credincios adevărat.
  Un credincios adevarat nu poate fi rău, deoarece face după credința sa.

  Lasă-L pe Allah să se concentreze pe oamenii nevoiași!Nu-i distrage atenția cu mine, eu momentan mă descurc.

  Comentariu by Mentalistul — 31 martie 2023 @ 14:51

 14. Vezi, egocentrismul tau crede ca vorbesc despre tine si nu despre ideea in sine. Pe care nu esti capabil ( aici ma mir ) sa o observi, atat esti de atintit asupra ta. Vorbele tale scot la suprafata ideile tale. Cu cat vorbesti mai mult cu atat ideile tale , care se vor reflecta in actiunile tale vor arata cine esti cu adevarat. Allah nu are treaba cu tine, are legile lui pentru toata lumea, ideea e ca iti cunoaste si iti va da dupa masura ! Nu te crede buricul pamantului ca nu esti. Nu mai manipula lumea, nu mai judeca, nu mai minti !! Toate se vor plati in viata asta si in cealalta ! Pentru toti.
  Dar, macar in Ramazan, abtine-te de a face pacate. Ai 5 lucruri pe care trebuie sa le faci ca musulman, cate ai facut pana acum ??
  Asta e ideea. Sa devii un om mai bun. Allah sa aiba grija de tine si de sufletul tau !

  Comentariu by Anonim — 31 martie 2023 @ 20:00

 15. Pt 14:
  M-am născut în familie de musulmani, trăiesc cu obiceiuri islamice atât cât se manifestă în Dobrogea. Obișnuiesc tradițiile și obiceiurile societății, pentru că suntem oameni care trăiesc împreună. Sărbătoresc și sărbători creștine, deoarece fiica mea este creștină.
  Nu sunt un religios habotnic, nu contest că există Dumnezeu (Allah), dar nici nu pot asigura pe nimeni că există, deoarece această cunoaștere nu există. I se spune „credință”, pentru că este crezul omului.
  De felul meu sunt existentialist, adică eu nu mă mai intreb ce nu este adevarat in materie de religie, ci îmi organizez viața cu ceea ce este la îndemâna mea. Nu am nimic de ascuns, să vii acum să pretinzi că iată cum mă descoperi. Asta e doar o idee din capul tău, așa cum recunoști, nicidecum un adevăr despre cum sunt eu.

  Zici că tu vorbimd despre mine nu ar fi despre mine, ci despre o idee. Asta spuneam si eu, că nu vorbești despre mine, ci despre o idee imaginată de tine. Asta a putut mintra ta să imagineze.
  Dar dpdv al utilității, dacă nu este adevarat si daca nu e vreo aspirație, dacă ce îți debitează imaginația nu esre de folos nimănui, ne pierzi timpul. Cdl puțin mie.

  Eu sunt existențialist, așa cum spuneam. Eu nu cred în supremația modestiei, în a denatura adevărul din politica de a nu te lăuda. Nu știu ce imagine de erou religios ti-ai făcut despre mine, încât să te aștepți să fiu umil, să consider că egocentrismul ar fi ceva rău. Să fii patriot este egocentrism. Să pun înainte binele societății în care trăiesc, este egocentrism.
  Sunt socratician. Prefer viziunea etica a grecilor antici, care puneau accentul pe dezvoltarea excelentei.

  Spre deosebire de moralitatea grecilor homerici, o moralitate intemeiata pe eroism si desavarsire, moralitatea „religiozității umile” e cea care transforma persoana cea mai mediocra si lipsita de orice fel de entuziasm sau de realizari, intr-un exemplu moral. Din acest punct de vedere, o persoana „buna” e cineva care nu face rau, nu incalca regulile si legile si „doreste binele”. Persoana care nu realizeaza nimic cu sau in viata ei, cu exceptia evitarii „pacatului de a se făli”, isi castiga locul in rai, in timp ce persoana creativa și activă e „imorala” pentru ca nu isi accepta locul in „turma”. Cu alte cuvinte, prohibitiile politicii „nu fii egocentrist” sunt doar „mecanisme de nivelare” a umanitatii, de care se folosesc cei slabi si cei mediocri pentru a dezavantaja spiritele talentate si puternice.

  Credința mea este să fac bine pentru oamenii din jurul meu, nicidecum că ar fi ceva rău numit egocentrism.

  Crea ce spui despre mine nu este despre mine, ci zici că zici despre o idee din capul tău. Iar eu îți răspund că dacă asta a putut concepe gàndirea ta, asta te reprezintă.

  Nu analizezi fapte ale mele. Le cunoști, dar nu îti convine că sumt pozitive concluziile. Ca să ajungi la ceva negativ, ți-a fost nevoie să inventezi o idee, să descrii o altă lume în care eu sunt cel rău și dăunător societății în care trăiesc. Și dai dovadă de ipocrizie cu tupeul de a încerca să mă convingi pe mine, ori pe oamenii care văd ce văd, că rralitatea ae fi altfel decât ceea ce este.
  Ai halit direcția cu care te-am momit și ai trecut la religie, că nu aș fi un bun musulman. Nu sunt crediciosul perfect, nu sunt eroul religiei. În zona aia nu e nimeni, pentru că și a te crede sau a crede pe altul că ești/este credinciosul perfect, fără de păcat, este la rându-i un păcat. Nu există asemuire lui Dumnezsu (Allah), pentru că e numai unul. Și totuși, mă acuzi că nu sunt musulmanul perfect, fără de păcat, amintești de Ramadan, amintești de pioșenie, mă tratezi cu superioritate că să fiu un om mai bun, că asta e ideea. Tu ești om bun? Îmi ești superior in termeni de religiozitate, ca să îmi dai sfaturi? Ai aflat tu vreun adevăr de la Dumnezeu că a fi bun înseamnă doar pioșenie înfrânantă, și nu acțiunea de a face bine, de a vorbi binele? Nu cumva omul slab și mediocru din tine se folosește de ideea pioșeniei pentru a eticheta ca fiind un rău atunci când omul actuonează și luptă pentru binele oamenilor? Pioșenia nu inseamnă să fiu umil față de tine sau de alt om, ci să fii umil față de Dumnezeu. Cu ceilalți oameni am o relație de bunăînțelegere, îi iubesc pentru că sunt semenii mei, nu sunt umil față de ei, nu trebuoe să fie nimeni umil față de mine. Ajunge să fii corect față de oameni, dacă am face asta toți, am trăi într-o lume mai bună.
  Dar, din păcate, există și oameni care nu sunt corecți, cei ca tine. Nimeni nu poate fi corect tot timpul, dar tot timpul poți avea aspirația de a te corecta. Atunci când știi că nu ești corect, dar continui incorectitudinea, atunci începe păcatul tău.

  Comentariu by Mentalistul — 1 aprilie 2023 @ 11:23

 16. Exact ceea ce spuneam. Toti sunt prosti, inculti, mediocri numai tu esti cel mai bun, mai destept, mai inteligent. Un existentialist socratician.Cel mai destept din curtea scolii. Acesta este, oameni buni, adevaratul Menabit Ozghiun ! Asta e primarul care vrea sa ne conduca ! O sa te plezneasca universul asta cand ti-o fi lumea mai draga iar eu o sa asist. Si asta cat de curand !
  Urmeaza partea a 5-a in care ne va prezenta toate rezultatele lui de la inceputul facerii. Pariez ca si scorul Apgar( cel de la nastere ) a fost de 10 cu felicitari !! Bineinteles ii acord drept la replica pentru ca ii place sa aiba intotdeauna ultimul cuvant ! Succes, Ozzy !!

  Comentariu by Anonim — 1 aprilie 2023 @ 13:36

 17. Pt 16:
  Eu sunt politician. Spre deosebire de politicienii ticaloși – care sunt sunt ticaloși când își fac imaginea politică și mint că ei vor face și vor drege, dar dovedesc că nu le pasă – eu sunt genul de politician care se tine de cuvânt. Cănd acei politicieni se laudă cu „Votați-mă pe mine, pentru că sunt bun, pentru că voi face aia si voi rezolva cu ailaltă!”, oamenii acceptă minciuna indiferenți, pentru ca știu că asta fac politicienii. Este ceva normal.
  Dar atunci când cineva iese din tiparul politicienilor obișnuiți și își face imagine cu faptele sale pentru interesul concetățenilor, se schimbă balanța cu care se măsoară. Ciudoșii nu măsoară calitatea lui X versus calitatea ticăloșilor, ci caută să găsească un punct negru intr-o imagine care se vede albă, ca să acuze și să condamne că X nu este perfect alb. Dacă ticălosii de la putere sunt negri ca taciunele, mint și mint într-una, dar este văzut ca ceva normal, era de așteptat, nu i-au votat că-s Gandalfi, și de aceea nimeni nu protestează. Dar ticăloșii se străduie să inventeze o minciună la mine, ca să o acuze si să strige in gura mare, că iată, nu sunt binele despre care se vorbeste, am o pată neagră.

  Comentariu by Mentalistul — 1 aprilie 2023 @ 19:47

 18. (Continuare…)
  Dacă este aruncat în aer un autobuz cu militari, intr-o zonă cu insurgenti, este parte din joc, asta e meseria lor si si-au asumat pericolul. Nu se panichează poporul.
  Dar dacă o bombă aruncă în aer un autocar la Olimp, toată Dobrogea se panichează.

  Este despre așteptări.
  Și tu ești conștient că dintre toti actorii din politica locală sunt cel mai apreciat. Altfel nu ai striga cu dinții încleștați că este o imagine falsă și nu ai încerca să o arunci cu rahat in ea, doar așa, să dovedești ca există si oameni care mă dușmănesc.

  Și totuși, sunt și eu politician. Am dreptul să îmi fac campanie și sa spun de ce sunt bun. Nu trebuie să mă abțin pentru că ar fi o laudă de sine, ci trebuie să spun cât mai mult din ce sunt și ce pot. Ce ai vrea să fac ca politician? Să spun „Eu nu-mi fac imagine pentru că e o făloșenie și este un păcat. Las oamenii să afle singuri despre mine și despre ce fac.” Nu, nu sunt un politician prost, sunt un politician jucător, de liga mare. Sunt jucător puternic.

  Comentariu by Mentalistul — 1 aprilie 2023 @ 19:50

 19. Comentariu by Anonim — 1 aprilie 2023 @ 21:24

 20. Atat poti ?

  Comentariu by Anonim — 1 aprilie 2023 @ 21:25

 21. Am să povestesc cum a fost și apoi poate judeca fiecare singur, dacă am făcut bine sau dacă am făcut rău:

  S-a trezit Radu Cristian să ucidă comercianții din Mangalia , iar pe cine nu ucide să îl facă sclavul său. Astfel că a făcut un Regulament pentru Comerț care prevedea:
  – pe arterele principale ale Mangaliei (erau enumerate: șos. Constanței, str.Stefan cel Mare, blvd. 1 Decembrie 1918, str. Matei Basarab, str.Rozelor) au voie să funcționeze doar restaurante, baruri, cafenele sau cofetarii;
  – in centru in Piata Republicii, pe str. Vasile Alecsandri, str. Mihai Eminescu (piața Gorbaciov), Portul Turistic, au voie doar restaurante, cafenele, baruri sau cofetării, iar ceilalți au termen 1 an să se reprofileze sau să se mute;
  – in stațiuni, pe arterele principale si pe faleză au voie doar restaurante, baruri, cafenele sau cofetării;
  – vânzarea de legume-fructe este interzisă in stațiuni;
  – vânzarea de produse de patiserie este interzisă in restaurante (afecteaza si micul dejun din hoteluri);
  – magazinele non-alimentare să dețină spațiu minim 50 mp;
  – restaurantele, cafenele, barurile și cofetariile să detina spațiu de minim 100 mp;
  (Au pus restrictie, sa functioneze pe srrazile pruncipale doar restaurante, baruri, cafenele, cofetarii, dar apoi au pus conditii si la acestea, să aibă spațiu de minim 100 mp. Practic, au interzis magazinele de orice fel.)
  – au interzis magazinele alimentare în stațiuni, inclusiv chioșcurile cu sucuri, tigari, dulciuri…
  – au interzis bancomatele în stațiuni;
  – au conditionat autorizarea cu aducerea de acte urbanistice, lucru care il pune pe solicitant pe drumuri și lungeste termenul de obținere a avizului-orar la câteva luni;
  – au conditionat eliberarea avizului/autorizatiei cu obligatia de a obține semnaturi de la vecini pe o rază de 50 mp, adică o arie de 7.850 mp, mai mare decat mărimea unui stadion la standard de campionat mondial.
  – au interzis vanzarea de inghețată, pentru că vânzarea de înghețată la cornet sau la pahar este considerat sistem „Take Away”, care este interzis.
  – au interzis vanzarea de flori;

  Sunt mai multe alte conditionări de funcționare, acestea îmi amintesc acum. Dacă cineva vrea să funcționeze legal, nu poate. Deoarece există cel puțin o prevedere care interzice comerțul respectiv. Astfel, comercianții pot funcționa doar dacă le permite primarul sau dacă dau șpagă poliției locale.
  S-a ajuns la șpagă solicitată de 25.000 de euro pentru o autorizație de funcționare.

  Ce am făcut? Am studiat legea și am găsit soluțiile. Când făceai dezbatere publică pe șestache, ne-am dus mai mulți comercianți si am cerut reprogramarea dezbaterii publice, să se organizeze cum prevede legea. Înainte cu o zi am fost la toți comerciantii din Mamgalia, de pe aeterele principale și le-am lăsat o informare cu ce vrea să facă primarul si unde pe pagina oficiala a primăriei pot studia proiectul Regulamentului. Asa am ajuns vreo 30-40 la dezbaterea pe șestache.

  Comentariu by Mentalistul — 1 aprilie 2023 @ 22:24

 22. Apoi 180 de persoane au facut cerere de participare la sedintă cu luare de cuvant. I-am organizat unde să trimita cererile, astfel a fost mutata dezbaterea reprogramata la Casa de Cultură.
  Legea precizeaza ca un astfel de Regulament se face in consultare cu comerciantii, îm baza propunerilor transmise cu respectarea Anexei nr.6 din Normele Metodologice pentru aplicarea Legii 52/2003, norme apărute cu 3 luni în urmă. De asemenea, legislația privind normele pentru Legea 99/2000, privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, prevăd:
  „Pentru elaborarea strategiilor și criteriilor, conform prezentului articol, autoritățile administrației publice locale consulta asociațiile profesionale, asociațiile consumatorilor, organizațiile patronale, reprezentanți ai societăților comerciale și ai societăților comerciale și ai camerelor de comerț și industrie teritoriale.”

  Pentru că am reușit să trezesc și să unesc comercianții, primarul a fost obligat să elimine multe dintre ticăloșiile pe care voia să le impună cu Regulamentul. Și din ce a rămas, doar cateva restrictii nelegale, ne luptăm în contunuare. Deja a fost obligat să elimine condiția cu acte urbanistice.

  Ca să îngreuneze viața antreprenorilor, pe cei care vor sa deschidă o cofetarie, o cafenea, un restaurant, un bar, o discotecă, o activitate de enterteinment etc., pe moriv că Mangalia este și stațiune turistică, primăria îi trimite să obțină autorizatie/ aviz/ clasificare de la Miniaterul Antreprenoriatului și Turismului.

  Dar cu asta au căzut în propria capcană.
  Au pus taxă pe autorizare, pentru orice activitate economică. Este nelegal.
  Au pus taxă de promovare turistică tuturor, si celor cu activitate permanentă, care deservesc localitatea.

  Dar legea spune că atunci când ministerul te autorizează, nu mai ai nevoie de autorizare de la primărie. Și e logic, te-a autorizat guvernul României, doar nu o să se trezească primăria că nu te autorizează cu aceleasi acte solicitate de guvern, atunci când te-a autorizat.
  Iar cum la minister nu plătești taxă de autorizare, deoarece o astfel de taxă ar fi nelegală (dreptul la activitate economică este neîngrădit prin Constituție), faptul că cei autorizati de primărie sunt conditionati cu plata unei taxe este discriminare, in plus față de încălcarea Constituției.
  Sunt sigur că taxa de autorizare va fi abrogată.

  Dau exemplu pe Trușcă Grill. La depunerea actelor la primărie pentru autorizare i s-a condiționat să obțină autorizație de la Ministerul Antreprenoriatului. S-a conformat și a adăugat-o la dosar. Astfel că nu mai are nevoie de autorizatie de functionare de la primărie. Dar, culmea, primăria a refuzat să ii dea autorizatie pe motiv că nu-și dă avizul politia locală. Al cărui șef cerea șpaga de 25.000 de euro.

  (Povestea continuă …)

  Comentariu by Mentalistul — 1 aprilie 2023 @ 22:25

 23. Dar nimeni din Mangalia nu știa că cel autorizat de minister nu mai trebuie să fie autorizat de primărie.
  Politia Locală l-a amendat pe Trușcă Grill, in mod sistematic, l-au hărțuit, polițiști locali care nu au atributii privind comertul l-au amendat, a trecut fiecare angajat de la politia locală și l-a amendat, toti au scris procese verbale.

  Când am auzit de hărțuirea asupra lui Trușcă, am studiat legea, pentru că nu are cum să te autorizeze Guvernul, iar un primar să contrazică. Guvernul te autorizează prin Ministerul Antreprenoriatului si Turismului deoarece serviciile unitătilor de primire turistică (cazare și alimentație publică) sunt oferite cetatenilor din toată țara, care vin in turism pe litoral.
  Astfel am realizar că toate acele amenzi ale poliției locale sunt abuzive: au amendat sistematic o unitate autorizată de MAT, pe motiv că nu este autorizată. La fel au pățit multe locații din Mangalia și stațiuni. Aceste unități de alimentație publică și enterteinment nu mai au nevoie de primărie ca să funcționeze, doar o notifică cu faptul că și-a început activitatea.

  Comercianții erau uciși de primar, cu acel Regulament. Și ar fi fost adoptat, nimeni nu a protestat, mulți nici nu știau ce li se pregătește. Politicienii stiau, dar au tăcut. Consilierul local Foleanu Paul (PSD) a declarat într-un live pe facebook că nu e de acord, că nu se poate face nimic deorece PNL deține votul majoritar în consiliul local si se va adopta prin vot. Și că eu sunt doar un scandalagiu și nu voi obtine nimic.
  Am anuntat pe fiecare comerciant, mergand personal. Am facut adunari. La dezbaterea publică reprogramata s-au adunat cca 200 comercianti, eu nici nu am participat ca să nu fie considerată o actiune politică. Comerciantii au fost pregatiti, si-au stiut drepturile.
  Astfel am reușit să intoarcem Regulamentul la 180⁰, sa permită activitatea comerciantilor autohtoni.

  Am făcut rău? Am salvat afacerile multor familii. Iată că și împotriva unui vot majoritar din consiliul local am câștigat. O fi el majoritar, dar niciun vot majoritar nu poate adopta o HCL care să încalce prevederile unei legi. Dar aceste încălcări trebuiesc dovedite, trebuie solicitate respectarea procedurilor legale, si de către autoritatea publică, dar si de către cetățenii pe care îi interesează adoptarea unui act notmativ local.

  Comentariu by Mentalistul — 1 aprilie 2023 @ 22:26

 24. Eu nu-ti contest inteligenta. Am afirmat ca o ai. Poate sa confirme comerciantii ca TU si numai Tu le-ai salvat afacerile ? Vreau si eu confirmari. Vorbesti de spagi date. A facut cine trebuie, ce trebuie , la consilierea TA ? Vreau confirmari. Sau iar te erijezi in salvatorul orasului, fara tine erau ucisi de primar si tu i-ai inviat ? Imi poti satisface curiozitatea ?

  Comentariu by Anonim — 1 aprilie 2023 @ 23:04

 25. Da. Da. Și da.

  Dacă ești neincrezător, fă cercetări.
  Nu mai pretinde mură-n gură, de parcă ți-ai fi obținut respectul ăsta.

  Și nici nu îmi jigni inteligența, imediat dupa ce o afirmi. În sensul că pui sub semnul îndoielii că nu aș fi atât de inteligent, încât aș opta pentru o minciună și astfel să pierd credibilitatea la care am muncit zi de zi, timp de ani, prin a fi corect.

  Și da, a făcut cineva referitor la șpăgi. Și mai ales referitor la amenzile abuzive.
  Aici este diferența de găndire dintre noi doi, tu vezi in subiect doar șpăgile, fin ciudă că unii le fac; iar eu văd abuzul, văd din poziția omului căruia i se ia cu japca bani din buzunar, cu motivul fals că ar fi făcut o faptă sancționabilă. Eu văd din postura celui extorcat, din empatie; iar tu vezi șpaga din postura ta, privind cu ciudă pe șpăgar. La șpagă, dacă omul nu vrea să o dea, nu îl obligă nimeni. La amenda aplicată abuziv, este obligat sa scoată banii din bugetul familiei sau al afacerii lui, pe nedrept. Observ că pentru tine este mai important de pedepsit făptașul, decât să salvezi victima.
  Sunt la fel de importante.

  Oeicum, dacă nu știi deja ce am facut și vrei confirmari, nu traiești în Mangalia. Ori nu trăiești conectat cu ce se întamplă in Mangalia. Dar vorbești de parcă ai ști, debitând numai aberații.

  Comentariu by Mentalistul — 2 aprilie 2023 @ 18:48

 26. https://www.facebook.com/OzzyMangalia/videos/1344828596325013/

  Comentariu by Mentalistul — 2 aprilie 2023 @ 19:48

 27. https://adevarul.ro/stiri-locale/constanta/cum-a-ramas-dobrogea-fara-turban-in-urma-2254686.html

  Comentariu by nabuco — 3 aprilie 2023 @ 14:47

 28. Pt 27:
  Nabuco, văd că te pasionează istoria. Din păcate, la fel ca în Istoria României promovată în școli, parte din istoria românilor a fost denaturată sau evitată a fi cunoscută.

  Astfel avem si câțiva „istorici” tătari care au doar diplome, dar istoria pe care au studiată este doar cea comunistă. În materie de istoria tătarilor dobrogeni, comuniștii români au preluat propaganda bolșevică.

  În realitare, tătarii dobrogeni nu au venit în Dobrogea din Crimeea. Cum sr exprimă fals cel citat în articol „de curând”, adică mai tarziu de când au luar otomanii Dobrogea în stăpânire. Când ne referim la tătari dobrogeni ca popor, nu la anumiți tătari.
  Tătarii dobrogeni (de fapt tătarii vestici) s-au format în arealul Dobrogea-Buceag-Basarabia. Să spui că au migrat din Crimeea în Dobrogea este echivalentul cu a falsifica și a anula peste 500 de ani de istorie.

  Toate monezile tătărești bătute în Saqci (Isaccea) din 1272 până în 1380 cine le-au emis? Otomanii?
  Tătarii dobrogeni se trag din cele 7 clanuri cumane care sub Nogai Isa au format poporul „edisan” (cele 7 clanuri) prin sedenterizare și trecere la islam de către dervișul Sarî Saltîk Baba. Asta între 1272 si 1299. Hanatul Crimean nici s-a înființat două secole mai târziu. În Crimeea exista Gazaria Genoveză, exista principatul de Theodoro (Mangop, regina Maria a lui Stefan cel Mare era din Mangop).
  În Basarabia, la mică distanță de cetatea de scaun a lui Bogdan I Întemeietorul, în timpul domniei sale, se înființează mare oraș tătăresc Șehr El-Djedid, cu moschei, cu madrase (școli), cu băi publice, cu palat etc. De 2-3 ani, la Costești, a fost descoperit încă un mare oraș tătăresc, inființat în aceeași perioadă, excavările arheologice continuă să surprindă pe arheologi cât de mare era asezarea.
  Hanul Atlamâș al Dobrogei participă prim anul 1345 la campania lui Kutlu Buga în Transilvania si la discuția dinaintea luptei, voievodul Transilvanie, Andrei Lakfy îl înjunghie. De aici se trage balada lui Toma Alimoș. In scrierile latine hanul Atlamâș este numit Othalamos sau Athalamos.
  Când în istorie apare generalul Mamai, acesta atrage o parte din tătarii cumani la nord de peninsula Crimeea, în Edisan (geografic a ajuns sa se numească după numele lor), în Perekop, în Azov, în Kuban – astăzi in Ucraina spre malul Mării Negre și Marea Azov, plus în Rusia până la Stavropol. De acolo, tătarii cumani, au tatarizat toată peninsula Crimeea.
  Tătarii dobrogeni s-au înființat între anii 1272 și 1299, a durat 2 secole să tatarizeze Crimeea.
  Nu tătarii dobrogeni se trag din Crimeea, ci tătarii crimeeni se trag din tătarii dobrogeni.
  Să afirmi că se trag din Crimeea, este ca și cum ar insista cineva că spaniolii s-ar trage din țarile latine din America de Sud. Fals!

  Kantemir Bey (strămoș lui Dimitrie Cantemir) și toată epopeea lui de pe la 1.600, a fost hanul tătarilor dim Hanatul buceag, dar și berlerbey al sangeacului Ozi (Oceakov), care a devenit sangeacul Silitra. Lista berlerbeylor de Silistra este plină cu hani tătari ai Dobrogei și Buceagului.

  De aceea mă supăr când cineva scrie că tătarii dobrogeni se trag din Crimeea. Este politica anulării a sute de istorie.

  Comentariu by Mentalistul — 3 aprilie 2023 @ 15:46

 29. In timpul liber, nu numai istoria ma pasioneaza ci si sociologia.
  http://www.openaccess.hacettepe.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/11655/5151/Metin%20Omer-Romanya%27daki%20T%C3%BCrk-Tatar%20Toplumu%20ve%20T%C3%BCrkiye%27ye%20G%C3%B6%C3%A7leri%20%281918-1941%29.pdf?bitstreamId=a6ead64f-2f10-4e19-a0d8-34921a9c2549&locale-attribute=tr

  Comentariu by nabuco — 3 aprilie 2023 @ 16:33

 30. Nu citesc pe unul care se dă istoric, dar scrie fictiune.

  Comentariu by Mentalistul — 3 aprilie 2023 @ 22:53

 31. http://www.tdbb.org.tr/?p=9686&lang=en

  „Dobruca Tatarlarının temelini, XV. yüzyılın başla-rında Altın Orda’nın Hazar ve Don Yanı bölgelerinden
  Balkanlar’a gelen Nogaylar oluşturdu. XVIII. yüzyılda Kırım Hanlığı’nın yıkılışından sonra Balkanlar’a Kırım’daki Tatarlar da geldiler. Böylece Nogaylarla Kırım Tatarları “Dobruca Tatarları” adı verilen etnik
  grubu oluşturdular.”

  La pag. 602, mie asta mi-a atras atentia.

  Comentariu by nabuco — 4 aprilie 2023 @ 12:40

 32. Atât a putut să vadă în istorie, a luat-o îm sens invers, din prezent până unde i-a fost mai ușor. De fapt, a preluat de la alții, care au avut alt interrs decât adevărul.

  Și totuși, au existat tătari si inainte de sec.XV. în primul rând, a doua jumătate a sec.13 este plină de activitatea emirului Nogai. Numele poporului nogai se trage de la emirul Nogai, inainte de el nu a axistat numele nogai dat unui popor. De fapt, nogaii s-au dezvoltat în 2 popoare, în contextul următor:
  – prin 1260-1270, Nogai îsi mută comandamentul la Saqci (Isaccea sau Novodium). Prin 1272 apare in campania lui Berkwle împotriva lui Hulegu în Ilkhanate, conducand trupele lui Berke-Han. E mult de povestit, chiar scriu un roman istoric despre Nogai.
  În timpul lui Nogai, in Ungaria era rege Ladislau Cumanul. Care vorbea cumănește, se îmbrăca in haine cumane, trăia cu cumanii în yurte, si nu la palat spre disperarea nobililor maghiari, trăiă cu amante cumane. Cumanii au primit azil pe timpul lui Bela IV, jumătate din nobilii Ungariei erau cumani. Are loc un război civil, maghiari contra cumani, cumanii coboară im masă spre imperiul bizantin, dar intră sub conducerea lui Nogai, la Isaccea.
  Din clanurile cumane Barin Șirin, Alchin, Argun, Qalmaq, Qifșaq, Kurlevut, plus Mansurii lui Nogai (după retragerea mongolă din 1242, Nogai a fost lăsat cu 1 tumen de mansuri în Moldova, ca ariergardă, până în 1262, când s-a mutat în Dobrogea), au creat poporul edisan (tătari vestici, vorbitori de limbă cumană).

  Tătarii dobrogeni și astăzi vorbesc limba cumană. Am citit Codex Cumanicus si am inteles tot, pentru că e limba tătarilor dobrogeni.

  Acești tătari cumani au trait în arealul Dobrogea-Buceag-Moldova.
  Au existat orase tătărești în Moldova, inca din timpul lui Bogdam I.
  La Orheiul Vechi: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/%C8%98ehr_al-Djedid

  Ori la Costești:
  https://fb.watch/jInHqk-Oin/

  Comentariu by Mentalistul — 5 aprilie 2023 @ 0:31

 33. Au rezistat în Moldova unele orase tătărești până in sec.18:
  https://tiparituriromanesti.wordpress.com/2013/05/21/curtea-hanului-tatarilor-de-la-causeni-1769/

  Apoi Hanatul Buceag. Dar pentru asta trebuie povestit, că după moartea lui Nogai au loc aceste evenimente:
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0aqk6UD7XourjAzk2jUi5DhwXnD8VBGJiAtjpWRHn5rGrh5Q1VQ1LvfD5PCp8crRml&id=100000485715789

  Prin 1340, apare gen. Mamai, guvernator al Crimeii. Acesta atrage o parte din tatarii cumani in nordul penimsulei Crimeea. Aici începe denumirea de Tataria Nogaică (aici tărarii cumani strămutați erau numiti „poporul lui Nogai”) sau Tataria Mică. Se intind până la Don, până în Kuban.

  Prim 1392, are loc marele război Toktamâș – Timur Lenk. Emirul Edigu, căpetenia tătarilor cumani, numit acum nogai, se mută cu o parte din ei la Marea Caspică (azi Kazakhstan) și intemeiaza Hoarda Nogai. Acum incepe deosebirea intre nogaii din Moldova, Edisan, Azov, Kuban supuși Hanatului Crimeean și nogaii din Hoarda Nogai, care timp de 200 de ano iau tribut de la toți din jur, de la cnezatul Moscovei, de la Hanatul Kazan, Hamatul Astrakhan etc., cu um trai de stepă asiatică, completand cu elemente asiatice (karakalpaki, kirghizi, kalmuci etc).
  In sec.17 are loc masacrul kalmucilor asupra nogailor. În timp ce nogaii erau in campanie la Moscova, kalmucii platiti de rusi ucid femeile, copiii și bătrânii.
  Multe clanuri nogai s-au mutat înapoi în Buceag, Moldova, Dobrogea. Edisan si Kuban.
  În Buceag-Dobrogea se remarcă hanul Kantemkr Bey.

  Când hanul Edigu s-a mutat la Marea Caspică, pe pământul dat de Timur Lenk, un alt han Aktay s-a mutat cu o parte din tătarii cumani înapoi în Dobrogea, umde a fost imputernicit de Timur Lenk, dreot răsplată că l-a trădat pe Tokhtamâș (Edigu, Aktay și Kutlu-Timur au trădat pe Tokhtamâș si au trecut de partea lui Timir Lenk, asigurându-i victoria. Aktay s-a mutat cu 100.000 de tătari cumani în Dobrogea.

  Dobrogea.
  După războiul imtern intre urmașii lui Nogai și hanul Tokta, Dobrogea este condusă de rudele lui Tokta. Avem hanul Atlamâș pe la 1345.
  Apoi principele creștin tătar, numit Demetrios îm scrosrile latine. Avem monezile tătăresti, bătute în Dobrogea pana in 1380. Apoi avem tătarii lui Aktay, care au marit numărul tătarilor.
  Îm Crimeea, adică în Hazaria, nu existau tătari înainte să ajungă edisanii la nord de peninsulă. De unde au îmceput tatarizarea Crimeii. În Crimeea traiau goti, cumani, greci trabzonoizi (mangopii), armeni, evrei tatarizați numiti karaim etc. Aceste neamuri au fost tatarizate de către tătarii dobrogeni și buceageni.

  Spre deosebire de tătarii dobrogeni care vorbesc limba kipchak-cumană, tătarii din Tatarstan vorbesc dialect diferit, numit bolghară (sunt urmașii bulgarilor de pe Volga), este o limbă uralică. Iar tătarii perm si siberieni vorbesc dialectul altaic.

  Comentariu by Mentalistul — 5 aprilie 2023 @ 1:48

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress