Mangalia – politica locală

29 martie 2023

Discuții aprinse pe marginea rectificării bugetare la ședința Consiliului Local Mangalia (VIDEO)

Filed under: Consiliul Local — lucian visa @ 10:30

În cadrul ședinței ordinare de astăzi, 28 martie 2023, de la Primăria Municipiului Mangalia, unicul punct de pe ordinea de zi care a stârnit discuții în contradictoriu a fost Rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli.

Iată aceste discuții:

editiadesud.ro 28.03.2023

10 Comments

 1. Tot asa se voteaza si in parlament. Slugile sint acolo ptr a ridica minuta, dar daca-i intrebi ce sa discutat , ridica din umeri – e secret.
  Menabit va fi injurat in continuare, dar cel putin are tupeul necesar sa le dea peste nas.

  Comentariu by pop — 29 martie 2023 @ 15:17

 2. La cati angajați are primaria pot pune cate unu’ sa păzească fiecare apartament,in sezon estival,cand ne vin „neamurile” la plaja si sa le încaseze 5 lei/zi…si nici asa nu cred ca vor ajunge la bugetul ala ! La fisc sunt inregistrati cu contracte de inchiriere vreo 2-3,iar restul care închiriază au toți datorii la întreținere si trebuie scoasă parleala !

  Comentariu by I.S — 29 martie 2023 @ 18:30

 3. Cont @2-S-or fi gandit sa „reactiveze” toți „avertizorii de integritate”,însă si ăștia vor să fie plătiți si cum sunt multi…ce primesc pe pere dau pe mere ! Deci-revin : Au hotărât să încaseze 5 lei/zi/ pers. !

  Comentariu by I.S — 29 martie 2023 @ 18:51

 4. O prostie mai mare ca aceasta, să obligi cetățenii să devină perceptori de taxă, nu am mai văzut.
  Practic, asa cum scrie in această modificare de Regulament, taxa de statiune este aplicată mangaliotului, pentru fiecare persoană care înnoptează în Mangalia. Indiferent dacă recuperează de la musafir sau nu, mangaliotul plătește. După vorbe, e o taxă aplicată mangaliotului.

  În Mangalia s-a înființat taxa specială pe musafir.

  Comentariu by Mentalistul — 29 martie 2023 @ 19:08

 5. @4- Dar de ce trebuie sa aflam din presa centrală? P’aci n-a bătut nimeni toba ! Noroc cu ăștia din presa centrală ca bat saua…si hop armăsari !!! https://adevarul.ro/stiri-locale/constanta/noua-taxa-pentru-turisti-pe-litoral-dupa-mamaia-2254274.html

  Comentariu by I.S — 29 martie 2023 @ 19:36

 6. @4-Mai trebuie si taxa pe bariera a lui Mazăre si am pus capac ! Totusi sa fie clar: plaja nu este a locuitorilor de pe litoral,ci este si a celui din Tecuci sau Barlad ! Apropo,daca cei din Tecuci ar pune taxa pentru fiecare borcan de muștar vandut pe litoral la gratarele de mici …mustarul l-ar manca cei care dau asemenea hotărâri de CL ?!

  Comentariu by I.S — 29 martie 2023 @ 19:54

 7. Pt 5: Dacă ești atent la mine, afli.
  Primăria Mangalia da bani presei, cheltuie pe mass media cca 500.000 de euro pe an.

  Eu nu am insistat cu această prevedere nouă în Regulament, dsoarece mi se pare o prostie care nu poate fi pusă în practică. Și oricum e nelegală, voiam să îi surprindă acțiunea, poate așa surprinși uită să mai trimită avocat.

  Acum m-ai pus in dilema dacă să ucid surpriza pregatită primarului, ori dacă să te las în presupunerile greșit imaginate de dumneata. Țin prea mult la dumneata decât urăsc pe ticăloși.
  . Am ales sa ucid surpriza, pe Radu îl prind și cu altă ocazie. Nu pot să te las nedumerit.

  Comentariu by Mentalistul — 29 martie 2023 @ 19:59

 8. @7-Scuze ca raspund tarziu.Deabia acum am intrat aci.Eu nu postez aici sa dau sugestii unui consilier cum sa atace in contencios o hot si nici sa ma constitui „parte civila” intre un consilier si primar.Si pentru ca ati considerat sa nu ma lăsați „nelamurit” cred ca nu sunt eu…acela ! Aici este vorba despre o încălcare juridică a unei hot de CL mai veche(cea prin care s-au stabilit taxe si impozite) in care,bineinteles ca nu este trecută si aceasta …jegmaneala !(de fapt e incompetenta juridica acoperita cu lacomia umplerii bugetului din „patriotism civic cu care sunt „aiuriti” consilierii)Își va pune hotelierul turistii in cap solicitând niște bani pentru care nu are afișată o hot.de CL ? Deci trebuie alta hot.de modificare.Si cred ca ar fi o solutie : încasarea de către hotelieri a 5 lei din care 3 lei merg la administrația locala si hot.afisata la receptie.Probabil ca v-ati gandit la scandalul ce se va isca si la blocaj.Insa( aici sunt si eu cinic) banii totusi sunt necesari !(nu procese)

  Comentariu by I.S — 29 martie 2023 @ 22:46

 9. Pt 8:
  Taxa Specială de Stațiune nu este nouă, 2023 e al 3-lea an, a prins 2 sezoane de vară. In primul an s-au colectat în jur de 9 milioane lei, iar in sezonul trecut putin peste 10 milioane lei.
  Nu a tușit niciun hotelier, dar 18% dintre ei au refuzat să plătească.

  Intrucat Primăria Mangalia a emis autorizații de construire pentru vreo 30-40 aparthoteluri, s-a pus in discuție că locuințele din aparthoteluri sunt detinute de persoane fizice si platesc impozit pe cladire 0,1%, in timp ce un hotel platește impozit pe cladire 1,75%, fiind concurență neloială.
  Si că cei care detin aparthotel nu platesc taxa de promovare turistica si nici taxa de stațiune, cum plătesc hotelurile. Nu a fost primarul atat de inteligent, discutia a fost mai intâi la Min Turismului, după ce s-a întamplat cu turismul in Mamaia si Navodari, cu zecile de aparthoteluri construite.

  Astfel că, legea 58/2003 a turismului a fost modificată să încadreze si această categorie:
  „structura de primire turistică – orice construcție și amenajare destinată, prin proiectare și execuție, cazării turiștilor, servirii mesei pentru turiști, agrementului pentru turiști, transportului special destinat turiștilor, serviciilor balneare de prevenție, terapeutice și/sau de recuperare pentru turiști, împreună cu serviciile aferente. Structurile de primire turistice includ: structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare turistică, structuri de primire turistice cu funcțiuni de alimentație publică, structuri de primire turistice cu funcțiuni de agrement pentru turiști, structuri de primire turistice cu funcțiuni de transport și structuri de primire turistice cu funcțiuni pentru servicii balneare de prevenție, terapeutice și/sau de recuperare componente integrate sau arondate complexurilor de turism balnear;
  (la 24-06-2022, Litera d) din Articolul 2 , Capitolul I a fost modificată de Punctul 2, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 86 din 23 iunie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 619 din 24 iunie 2022 )”

  Modificarea s-a făcut pentru a cuprinde si cladirile persoanelor fizice. In plus, la unități de primire turistică au intrat si Puncte Gastronomice Locale, adică nu sunt restaurante autorizate si sumt deținute de persoane fizice.

  Taxele Speciale au HCL si Regulament separat de Taxele si Impozitele (venituri fiscale proprii) care au HCL lor. Taxa Specială de Stațiune are HCL separat, pentru 2023 este HCL 180/14.09.2022. Im aceeasi zi, cu HCL 191/2022 separat au fiat adoptate Taxa Specială pentru Autorizația de Functionare, HCL 189/2022 pentru Taxa Speciala pentru Dezvoltare si Promovare Turistuca și 188/2022 pentru Taxele si Impozitele Locale.
  https://mangalia.ro/wp-content/uploads/2022/01/HCL-190.pdf

  Hotelierii au afisat acel HCL.
  Chiar si agentiile de turism atenționează turiștii să plătească taxa.
  In anul 2021, taxa specială de statiune a fost colectata in procent de 82%, in valoare de 9 milioane si ceva de lei.

  HCL 189/2022 prevede că sumele incasate cu Taxa Specială de Stațiune devin sursa de venit pentru Asociația OMD Mangalia, condusă de consilierii PNL Filip Dumitru, Angelescu Dragoș și Stan Linica (prin asociatia ei, care este membru fondator alaturi de CL Mangalia). Zeci de milioane de lei care să se ducă la Asociația asta, care nu raspunde nimanui ce face cu banii.

  Lucrurile sunt mai complicate, corupția e mai mare decat poate imaginația dvs să ironizeze.

  Toate aceste informații nu le primiți de la alți consilieri (nici ei nu le stiu, dar nici nu-i interesează să le știe), ori de la primărie. Aatfel de informații le primiți de la mine, asta înseamnă că am muncit cu ele dacă le stiu pe de rost. Nici cei care le-au conceput nu au muncit cât le-am muncit eu, pentru că am determinat consecințele nefaste pe care le au, am identificat ce legi au încălcat. Dar pe noi, cetățenii, ne interesează dacă aceste acte normative locale ne fac bime sau ne fac rău. Dacă acceptăm ticăloșia sau nu.
  Per total, e clar că stăpânesc subiectele care privesc administrația publică locală mai bine decât toți actorii din politica locală.

  Și ca să știți si dvs, eu sunt consilier local si particip la dezbaterile si votarea proiectelor HCL. Cum aș putea eu să atac im contencios un act normativ la dezbatetea căruia am participat. Pierd procesul pe conflict de interese, am votat si nu a ieșit rezultatul pe care l-am dorit, iar apoi am dat în judecată. Pierd din start cu o astfel de strategie, dar pierd și toți cei afectați.
  Trebuie să atace un prejudiciat al HCL respectiv. Acesta poate câștiga pentru toți.
  Să vă asteptați ca eu, in calitate de consilier local, să atac in contencios HCL adoptate de către CL Mangalia – nu este un lucru inteligent. Nu mai insistați! Este și o ipocrizie să vrei ca un consilier local să dea in judecată, să facă plângeri penale, pentru că nu câștigă. Cei vinovati vor pretinde ca este o actiune politică. Si nici nu e treaba consilierului, nu l-ai mandatat să faca actiuni juridice pentru tine, pentru asta ai avocat.
  Ai cerut vreodată dentistului să dea în judecată in contencios? Nu, pentru că există profesiunea de avocat pentru asta. Nu mai încurcați functiile. S-a ajuns la o așa gandire șuie, incat unele persoane cred că sunt îndreotatite să le servesc la masă, să mă trumită să le cumpăr țigări etc, că asta ar imsemna sa fii in slujba cetateanului, să mă trateze de parcă aș fu sclavul lui. Nuuuu! Nicidecum. Sunt in interesul cetateanului cand se dezbat și se adoptă HCL. Iată cat de mult rău poate face o HCL initiată cu scopuri ticăloase!
  Și atunci, de ce un cetatean nu dă in judecată primaria când află că aceasta l-a prejuduciat? Dar are așteptări ca un consilier local să dea în judecată pe Consiliul Local, pentru anularea unei HCL?

  Comentariu by Mentalistul — 30 martie 2023 @ 0:11

 10. @9-Multumesc ! Lămuritoare intervenție si muncita! Sunt constient ca n-ati facut-o numai pentru mine(si de ce ati facut-o) A munci/A te informa nu este numai problema celor mai tineri ci si a celor mai in varsta, ca mine,care renunțând la „ce va fi” au trecut la carpe idem! Sunt cei care au fost manipulați si folositi electoral zeci de ani.Din pacate sunt si conducători de instituții,care au ajuns acolo prin sinecuri si pupincurism de partid !Ei primesc „indicatii” si decât să pună mâna pe un laptop…mai bine ar accepta sa-l pui sa taie lemne !

  Comentariu by I.S — 30 martie 2023 @ 11:53

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress