Politica locală în Mangalia

23 martie 2023

Convocatorul ședinței extraordinare a CL Mangalia din 22.03.2022

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 12:12

4 Comments

  1. Poate ne lămurește cineva.

    Comentariu by lucian visa — 23 martie 2023 @ 12:12

  2. Consilierii locali au fost convocați astăzi să voteze abrogarea unor articole din Regulamentul pentru Comerț, au fost eliminate articolele care prevăd că agentul economic trebuie să aducă diverse acte urbanistice pentru eliberarea avizului orar.
    Articole pe care Asociația NOI SUNTEM MANGALIA le-a amendat în dezbaterile publice, organizate cu ocazia adoptării acestui Regulament, ca fiind nelegale, dar primăria nu a respectat legea care se aplică la adoptarea unui astfel de Regulament, nu a respectat procedurile. Prefectul și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului au fost de aceeași opinie.

    Ne jucăm de-a consiliul local, azi votează că e legal obligatoriu să tăiem capul, mâine votează că e legal obligatoriu să nu tăiem capul. Dacă și Dumnezeu făcea la fel cu cele 10 porunci, lumea era plină de nebuni, într-un mare haos.

    Comentariu by Mentalistul — 23 martie 2023 @ 13:36

  3. Un subiect pe care l-am deschis în ședința consiliului local, dar mi-au tăiat microfonul:

    În anii precedenți acestei postări, Primaria Mangalia a autorizat cofetarii, restaurante, cafenele, baruri, pensiuni, hoteluri etc., doar cu condiția ca acestea să obțină Aviz (clasificare) de la Ministerul Turismului. Conform legii, este obligatoriu doar pentru unitățile care deservesc turiști. Mangalia are mai întâi grad de municipiu (localitate), acel aviz de la minister trebuie să îl obțină doar unitațile cu activitate sezonieră, care deservesc turiștii.

    Dar primarul a speculat că Mangalia este si stațiune, astfel, ca să pună bețe în roate și să îngreuneze cu birocrația, a trimis pe toți solicitanții care au unități de cazare sau de alimentație publică să își obțină acest aviz de la ministerul antreprenoriatului și turismului. Cine a avut buzunar la spate, a primit autorizație și fără acest aviz.

    Ticăloșia se remarcă din faptul că Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a autorizat unitati de cazare si de alimentatie publică, adică Guvernul României le-a autorizat, dar Primaria Mangalia a refuzat să autorizeze, ca apoi să hăituiască agenții comerciali cu amenzi date de poliția locală. S-a săvârșit abuz în serviciu, întrucât nu mai trebuiesc autorizate de primărie.

    Ministerul Turismului răspunde jurnalistului Alexandru Căutiș (prefer să întrebe presa):

    „Urmare a solicitării dumneavoastră, adresată Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, înregistrată cu nr. 140.060/BCP/01.03.2023, vă transmitem în cele ce urmează punctul de vedere al instituției noastre:

    În ceea ce privește autorizarea structurilor de primire turistică cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, această obligație este prevăzută în art. 31 al Ordonanței Guvernului nr. 58 din 1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, precum și în Ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Turism nr. 65/14.06.2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licențelor și brevetelor de turism cu modificările și completările ulterioare, care menționează că structurile de primire turistică sunt clasificate pe baza normelor elaborate de Ministerul Turismului și aprobate prin hotărâre a Guvernului.

    Anexa Ordonanței Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață nu cuprinde codurile CAEN de funcționare 5510, 5520, 5590, 5610, 5630 și nici nu ar fi oportună și necesară, deoarece pe de-o parte această autorizare s-ar dubla prin două acte normative egale ca putere legislativă, iar pe de altă parte va fi aplicată de mai multe autorități.

    Urmărirea îndeplinirii obligațiilor de autorizare și clasificarea a structurilor de primire turistică este suficient a fi realizată de către institutia cu atribuții și responsabilități în acest sens, respectiv Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, în vederea atingerii scopului propus de lege.
    Cu stimă,

    Biroul Comunicare și Protocol”

    Logic. Ordonanța Guvernului nu poate fi anulată de o Hotărăre de Consiliu Local (HCL).

    Cu ocazia adoptării noului Regulament privind Organizarea și Desfășurarea Activităților de Comerciale și a Serviciilor de Piață din Municipiul Mangalia, am amendat toate prevederile nelegale conținute în acest act normativ local, dar, în aroganța și răutatea lor, consilierii locali PNL, care dețin votul majoritar în consiliul local, au votat cu ochii închiși și buzunarele deschise.

    În concluzie:
    Cine a obținut autorizație (clasificare/aviz) de la minister, nu se mai autorizează la primărie, doar face o comunicare către primărie, alăturând copia autorizării ministerului, pentru a fi luat în evidență in vederea respectarii legii privind plata impozitelor pe salarii la administratia financiară teritorială si pentru a fi a respecta HCL privind taxa de promovare turistică.
    De asemenea, Regulamentul trebuie modificat să fie conform prevederilor legale.
    Cine a avut anul trecut clasificare de la minister si a primit amenzi de la poliția locală, pentru lipsă de autorizare emisă de Primărie, să meargă în instanță cu răspunsul ministerului și câstigă plângerile privind amenzile. Apoi poate face plângere penală pentru abuz în serviciu, celor care i-au amendat.

    Comentariu by Mentalistul — 23 martie 2023 @ 13:38

  4. like @3

    Comentariu by nabuco — 23 martie 2023 @ 23:20

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress