Mangalia – politica locală

8 martie 2023

Mangalia va plăti scump închiderea Bibliotecii Franceze: Asociația „Les Amis de la Bibliothèque Française Arthur Rimbaud” își retrage cele 10.000 de volume. Acestea vor fi donate Armatei Franceze!

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 16:06

Președintele Asociației „Les Amis de la Bibliothèque Française Arthur Rimbaud de Mangalia” – Roumanie, Jean Pierre Marcoux, a trimis o Scrioare Deschisă primarului Mangaliei, Cristian Radu și directorului Direcției Cultură și Sport, Lucian Nichita.

Scrisoarea este adresată celor doi în urma deciziei, aprobată de Consiliul Local Mangalia, de închidere a vechiului sediu al Bibliotecii Franceze și mutarea miilor de volume la Biblioteca Municipală, imobil extrem de mic, absolut insuficient pentru fondul de carte în limba franceză, donat, ani de zile, de prietenii instituției de cultură de la malul mării.

Iată ce transmite Jean Pierre Marcoux primarului și directorului de la Cultură:

 

„Domnului Cristian Radu, Primarul municipiului Mangalia

Prin intermediul domnului Lucian Nichita, director al Direcției Cultură și Sport

Stimate Domnule Primar,

De mai bine de trei ani, nu ați răspuns la niciuna dintre solicitările noastre.

Mai mult decât atât, la 1 februarie 2023, ați facut să se voteze în Consiliul Municipal închiderea Bibliotecii Franceze Arthur Rimbaud din Mangalia, inaugurată la 17 mai 1992, și desființarea postului de bibliotecar francofon.

În consecință, Asociația noastră ia act de rezilierea de către dumneavoastră a convenției de parteneriat, din 1 august 1995, care leagă Primăria Municipiului Mangalia de Asociația noastră.

Convenția semnată de primarul Mangaliei de la acea vreme, domnul Nicolae Sideri, și de noi înșine, stipula că, în caz de reziliere a acordului, ambele părți își reiau donațiile și le utilizează în mod liber.

Este exact ceea ce ne obligați să facem astăzi.

Vă informăm că am donat deja materialele care nu au fost donate, ci puse numai la dispoziția bibliotecii franceze, Bibliotecii franceze Eugene Ionesco din Galați, care va recupera și Fondul Ardennais de carte, cărțile pentru copii și benzile desenate.

Cele 10.000 de cărți rămase vor fi donate Armatei Franceze, care va crea o bibliotecă franceză într-una din cele două baze NATO (Constanța sau Cincu) unde se afla pentru a apara teritoriul românesc și, mai larg, european.

O parte din carti vor fi distribuite si liceelor din Constanța.

Astfel, Biblioteca Franceză Arthur Rimbaud va continua să aibă o utilitate socială și culturală în România.

Întrucât aceste donații vă vor permite să recuperați rapid spațiile pentru a realiza transformările pe care le considerați necesare, sperăm că nu veți obstrucționa această soluție, din fericire pozitivă.

În asteptarea raspunsului dumneavoastra vă rugăm să primiti, Domnule Primar, cele mai bune urări.

Președintele :

Jean-Pierre Marcoux

editiadesud.ro 08.03.2023

27 Comments

 1. Dialogul surzilor. Rușine pentru primar și CL Mangalia. Iar reacția opoziției și a societății civile a fost zero. A fost frumos balul Rotary ? Bănuiesc că nu s-a vorbit în franceză.

  De fapt este vorba despre distrugerea identității Mangaliei. Un lucru extrem de periculos. Dacă ar putea, administrația, prin consilierii locali din Mangalia, ar șterge cu buretele și numele Callatis. Dar 2500 de ani istorie nu pot fi șterși de câțiva golani trecători.

  Comentariu by lucian visa — 8 martie 2023 @ 16:13

 2. Ca fapt divers, proiectul HCL a fost votat de următorii consilieri locali: 10 PNL, 4 PSD și 1 Pro România.
  Consilierii PER și Iorguș nu au votat această HCL.

  Cine este „opoziția” în gândirea dvs? Pentru că PSD este la cheremul lui Radu Cristian. Mai npu, are misiunea sa imi sară la beregată când aduc in discutie ticăloșia unor astfel de proiecte HCL supuse dezbaterii.

  Astfel că … nu mă băgați la gtămadă cu ceu care au votat așa ceva. Eu am propus sa se mute nu la Boblioteca Municipală, ci intr-un spatiu pe care să-l închiriem. Ori să licitam in centru si facem Biblioteca Franceza – Cultură și Ceai.
  „Secretul unei vieți echilibrate este un ceai într-o mână și o carte în cealaltă.”
  Dar am aflar că vor dona Armatei Ftanceze.

  Cat timp ar fi avut asigurarea plătii chiriei, nu este la fel de sigură locația precum una cu folosinta gratuită? Până la alegeri ar fi fost asigurat spațiul, iar appi noua comducere va da un spatiu in folosinta gratuită. Dacă nu se schimba primarul la alegeri cu altul mai bin, appi nici nu mai contează, va fi lovitura de grație pentru Mangalia, vom agoniza într-un hoit.

  Putem să ne facem o altă Bobliotecă Franceză. Pentru că acolo se intâmplau acte culturale, nu doar carțile au făcut să fie ce era. In Mangalia lumea se străduie, doamna Luiza Cala și seratele domniei sale, ori Solteris, ori … Biblioteca Franceză.
  Am publicat la Solteris, într-o Antologie. Am fost la seratele doamnei Cala. Cum ar putea să inteleagă niște golani dun Constanța ce investiție de timp și cultură asimilată inseamnă un act cultural organizat de astfel de oameni erudiți. De unde să priceapă un imginer de șuruburi că nu cărțile adunate într-o bibliotecă înseamnă cultură, ci citirea lor, precum și discutarea lor, că oamenii fac cultura, prin activitățile lor, prin trăirea a ceea ce te îmvață cultura, nicidecum manierismul dobitocului.

  Aș putea să fou rău și să spun că cei cărora le pare rău că s-a desființat Biblioteca Franceză să se privrască în oglindă, pentru că sunt la fel de vinovați ca Radu Cristian, ca peneliștii si pesediștii care au votat. Acei comsilieri locali nu sunt erudiți, știm că nu au coloană vertebrală. Dar cei erudiți, oamenii de cultură, toți sunt vonovați. Pentru că au tăcut atunci când s-a desfointat personalitatea juridică a muzeului. Atunci când s-a desființat personalitatea juridica a Bibliotecii Municipale, legea prevede că trebuie să aibă personalitate juridica proprie. Au tacut atunci erau ucisi comerciantii. Au tacut pentru ca unii au primit cetătean de onoare pentru vanzarea lor.
  Au tăcut când trebuiau să vorbeasvă. Au tăcut din lașitate.
  Iar când le-a venit rândul să îi sfâșie lupii, strigă revoltați că nimeni nu vorbește, că nimeni nu le sare în ajutor și oamenii au ajuns niște vite lașe.

  Nu s-a akuns la asta în cateva zile, im catwva luni. Este fenomen. Este un fenomen care se întâmplă, fiind comsecința a cek puțin 10 ani de sistem de opresiune. Cel puțin 10 ani de lașitate în toată Mangalia. La 7 ani sunt martor. Sunt cel care a luptar in acesti ultimi 7 ani.Sunt cel care a strigat hoția, sunt cel care a strigat mecanismul jafului organizat, sunt cel care a spus adevărul de care le era teamă. Au preferat să halească propaganda că aș fi eu nebun, decat să accepte adevarul, ca să nu li se facă rușine că sunt lași. Au preferat să spună că mă lupt cu morile de vant. Morile de vant au astazi comturile blocate. Morilor de vânt le tremură astăzi chiloții.

  Ieri comerciantii, azi cultura, maime turismul. Maine vor urla disperati cei din turism. Vor simți același dezgust că oamenoi nu le sar in ajuror, ca societatea civilă este zero. Iar eu ce să le răspund? Ca le strigam in fată ce li se va intampla, iar ei tineau partea lui Radu, din lașitate?

  Eu cred că dacă si duoă aceste ticăloșii oamemii nu vor identifica cine este Răul care trebuie alungat, apăi îsi merită soarta.

  Comentariu by Mentalistul — 8 martie 2023 @ 22:32

 3. Scuze încă o dată pt greșelile de tastare. Sunt 90% orb, doar ghicesc ce scriu.

  Comentariu by Mentalistul — 8 martie 2023 @ 22:40

 4. Bravo HomerIt !
  Inca putin si termini Mangaliada!
  Piticmemnon va fi istorie!

  Comentariu by Epeios — 8 martie 2023 @ 23:10

 5. Greșit Ozzy . 10 % orb și 90 % mincinos . Ăsta ești tu tătare .

  Comentariu by Anonim — 9 martie 2023 @ 7:33

 6. PT 5: Țigane, nu am de ce să mint. Adevărul este atât de în favoarea mea, încât dacă aș minți mi-aș anula avantajul.

  Comentariu by Mentalistul — 9 martie 2023 @ 11:56

 7. Il n’y a pas plus sourd que celui qui ne veut pas entendre.” – „Nimeni nu este mai surd ca acela care nu vrea sa auda.”

  Comentariu by I.S — 9 martie 2023 @ 13:23

 8. Cine conduce directia cutura ?? Nichita, ing navalist…ce treaba are asta cu cultura?
  Era dnul Chiurtu, paremise tot inginer, dar avea cultura generala, se putea discuta orice tema, organiza spectacole, colabora cu scolile…Nichita abia leaga doua cuvinte, dar il ventileaza pe radu c in spate, de unde si promovarea.

  Comentariu by pop — 9 martie 2023 @ 16:33

 9. Era bine să fi fost inginer navalist.
  În șantier era trecut pe grila că tehnician cu studii medii.

  Comentariu by Anonim — 9 martie 2023 @ 17:17

 10. se construieste ilegal.se fura .se pun in functii platite din bani publici niste impostori.primarii se imbogatesc din banii nostri si se lauda ca au realizari platite de noi ca si cum nu ar fi platiti sa faca asta.se distruge cultura.etc.toate astea pe banii si cu voia noasta.
  noi? ne imflamam un pic p aici si uitam in ziua urmatoare.iar ei isi continu furturile nestingheriti.ne au furat banii, onoarea si deminitate.iar noi…nu facem nimic.doar scancim p aici un pic.si nu nenvatam minte.sinu iesim sa i alungam.asta e…

  Comentariu by wow — 9 martie 2023 @ 18:03

 11. Tătar mincinos și puturos asta ești . Minți non stop tătare . Nu ai muncă , nu ai casa , nu ai familie dar stai atîrnător prin oraș să prinzi cîte un os de ros . Vrei să fi primar băi lichea mincinoasă ce ești ? Ești o sărăcie lucie și o să dispari din peisaj tot sărac și mincinos . Sictir țigan tătăresc .

  Comentariu by Anonim — 9 martie 2023 @ 18:07

 12. Pt 11: O să te îmbolnăvești de oftică.
  În ultimul an, mai mult de jumătate din timp nici nu am fost în oraș. Am fost mai mult plecat cu … munca.
  Weekend acesta plecat. Săptămâna viitoare sunt aici: https://www.istanbuljewelryshow.com/en/home.html
  Pentru că în Mangalia nu poți face vreo afacere cât timp sunt ticăloșii la putere.

  Asta cu familia ți-o zic direct: Ba pe-a mă-tii!! Ce treabă ai tu să judeci familia mea sau pe a altuia? Dacă iti moare nevasta de cancer înseamnă că nu ai realizat nimic în viață? Cretinule!! Ai copii? Eu am. Ai nevastă? Eu am. Am avut mai multe. Ai casă? Eu am. Am mai multe.

  Am fost si bogat, am fost si sarac, dar miciodată nu am fost idiot ca tine. Indiferent de sărac sau bogat, am fost drept, am fost om, nu ticalos ca tine, țigane. Nu am stat la mila nimanui si asta îmi dă puterea să stau drept. Dacă aveam foamea, era fericire pe pițiponc să mă vând. Foamea în glandă o are cel care se vinde.
  În 2024 castig, nu pentru că mi-aș dori eu, ci pentru că așa s-au așezat astrele. Dacă acum faci icter de ciudă, când prevezi șansele mele, atunci o să faci aploplexie. Să îti scrii testamentul, in 2024 dai colțul! Nu ai fi fost atât de frustrat și agresiv dacă eram un nimeni, fără șanse.

  Comentariu by Mentalistul — 9 martie 2023 @ 20:47

 13. https://www.libertatea.ro/scoala9/duce-carti-cu-furgoneta-in-satele-care-nu-mai-au-biblioteca-mergem-o-data-pe-luna-dar-sunt-copii-care-ne-spun-ca-au-terminat-cartea-in-cateva-zile-4471021

  Comentariu by nabuco — 9 martie 2023 @ 21:03

 14. Doamne ferește … ești terminat rău de tot . Așa mitoman mai rar mi -a fost dat să văd . Gata ești distrus definitiv .

  Comentariu by Anonim — 9 martie 2023 @ 21:07

 15. NIchita a terminat facultatea in timp ce lucra tehnician ,

  Comentariu by Florin — 10 martie 2023 @ 8:09

 16. Pt 13: Merci pentru aducere la aminte a ideii. In casele oamenilor sunt cărți care stau. O bibliotecă privată ar fi interesantă. Organizată. Să fie promovate cărțile și autorii. Să îndrumi copiii ce sa citească. Să indrumi pe cel de la pct.14 ce să citească, cititul să îi mai șlefuiască mentalitatea, sa nu mai fie așa de ticălos.

  Comentariu by Mentalistul — 10 martie 2023 @ 10:59

 17. Pt. #16
  Sa-ti mai aduc aminte o idee:
  https://www.om.org/ships/
  ca pe alea cu Farul Genovez si Eugen Stihi le-ati arhiviat …

  Comentariu by nabuco — 10 martie 2023 @ 11:45

 18. pt#15
  ce l recomanda sa fie sef la cultura?
  familia pnl?
  app ce facultate a terminat inginerul cult-navalist?

  Comentariu by wow — 10 martie 2023 @ 15:17

 19. Pt. #7
  https://www.cotidianul.ro/spiritul-liber-sora-si-banditul-cioran/

  Comentariu by nabuco — 10 martie 2023 @ 16:24

 20. Nikhit ete Păpușarul lui Radu ,el este nevinovat , joaca cinii cant Radu !

  Comentariu by Florin — 13 martie 2023 @ 16:32

 21. Pt 11:
  Așa, pentru icterul tău, despre bijuterii:

  https://youtube.com/shorts/pMSH0jiw95g?feature=share

  https://www.instagram.com/p/ChdVz5HqgtB/?igshid=MDJmNzVkMjY=

  Comentariu by Mentalistul — 14 martie 2023 @ 17:33

 22. De fapt … nu citea nimeni ce era acolo. Poate șobolanii. Vâlva încearcă să o facă fosta directoare de pe vremea lui Iorguș Anca și Vameșul de atunci Ozzy. Mai pe scur așa… bine că s-a eliberat spațiul.

  Comentariu by Dan — 17 martie 2023 @ 0:15

 23. Pt 22:
  Într-o zi în sat a sosit un străin. S-a dus la nea Marin şi l-a întrebat: „Nea Marin, eu aş vrea să-ţi dau matale în dar 10 oi. Le vrei?” Nea Marin i-a spus „Sigur, adu-le!”. Străinul a adăugat: „Dar să ştii că o să-i dau şi vecinului dumitale, numai că lui o să-i aduc 20 de oi!”. Nea Marin îi spuse atunci „Aaa, atunci nu ne mai aduce nici mie, nici lui! Nu avem nevoie de oile dumitale!”. A doua zi străinul s-a întors şi i-a spus lui nea Marin: „Să ştii că azi o să-i scot ambii ochi vecinului tău. Dar ţie nu o să-ţi scot decât un ochi! Ce zici, aşa e bine?” Nea Marin îi răspunse foarte bucuros „Daa, asta ar fi minunat! Aşa să facem!”

  Comentariu by Mentalistul — 17 martie 2023 @ 9:41

 24. chior în țara orbilor expr. (peior.) mai bun decât alții în condițiile unei concurențe foarte slabe.

  Comentariu by I.S — 17 martie 2023 @ 10:47

 25. Pentru „chiori” : De azi avem o nouă platformă de streaming în România, una în limba franceză – TV5 Monde Plus : Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle

  Comentariu by I.S — 17 martie 2023 @ 11:04

 26. https://cugetliber.ro/stiri-politica-administratie-klaus-iohannis-romania-isi-doreste-o-francofonie-activa-incluziva-influenta-si-orientata-spre-viitor-477575

  Comentariu by lucian visa — 17 martie 2023 @ 12:56

 27. Oricum, Radu Cristian e pe invers.
  Cand presedintele României (PNL) zice francofonie, el desființează biblioteca franceză.
  Când președintele României face înfrățire cu Uzbekistan, Kazakhstan și Azerbaidjan pentru că luăm gaze si diverse de la ei, Radu Cristian interzice Kurultai pe motiv ca uzbecii, kazahii și azerii ne sunt dușmani, pentru că s-au dat împotriva rușilor (moment istoric).
  Ori nu are treabă cu realitatea si trăiește în lumea lui șui, ori e pe invers.

  Comentariu by Mentalistul — 17 martie 2023 @ 17:36

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress