Mangalia – politica locală

15 februarie 2023

Primăria Mangalia spune că a pierdut banii pentru cogenerare din cauza firmei care trebuia să se ocupe de proiect

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 14:34

Primăria Mangalia a luat la cunoștință de conținutul articolului cu titlul „La Mangalia, s-a semnat un contract de 10 mil. de euro, în 2018, la mişto?!”, publicat în ediția ziarului Replica din data de 13 februarie a.c., iar pentru informarea opiniei publice vă transmitem dreptul la replică.

În vederea unei corecte informări a opiniei publice, referitor la articolul apărut în ediţia online a cotidianului „Replica de Constanţa”, din data de 13 februarie 2023, cu titlul „La Mangalia, s-a semnat un contract de 10 mil. de euro, în 2018, la mişto?!”, autor: Cristina Bărbuceanu, ţinând cont de prevederile legale, Primăria Municipiului Mangalia solicită publicarea următorului drept la replică.

,,Contrar celor afirmate în prima parte a articolului, care priveşte subiectul cogenerării cu motoare termice, pentru o informare corectă şi clarificarea datelor prezentate cititorilor dumneavoastră, vă aducem la cunoştinţă următoarele:

Prin contractul de finanţare nr. 105367/17.09.2018, înregistrat la Municipiul Mangalia cu nr.71143/15.10.2018, încheiat cu MDRAP, aferent lucrărilor de investiţii destinate reabilitării sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a localităţilor, în cadrul programului „Termoficare 2006-2020, căldură şi confort”, UAT Mangalia a obţinut fonduri pentru demararea proiectului

„Implementarea cogenerării de înaltă eficienţă în centrale termice de zonă”, cu valabilitate până la data de 31.12.2018. Conform contractului, sumele neutilizate de beneficiar până la data de 31.12.2018 se restituie bugetului MDRAP, respectiv bugetului de stat.

Prin urmare, la data respectivă, a fost demarată procedura de achiziţie, prin publicarea în SEAP a Anunţului de participare simplificată, Nr.SCN1008453/ 23.07.2018. La data deschiderii ofertelor, respectiv 21.08.2018, s-a înregistrat participarea unui singur operator economic, care a depus ofertă — Asocierea Mecno Tehnology SRL – Zet Expert Consult SRL- Entalpica Holding. În urma evaluării ofertei, Asocierea Mecno Tehnology SRL – Zet Expert Consult SRL – Entalpica Holding a fost declarată câștigătoare şi s-a încheiat contractul de lucrări nr.66308/25.09.2018, având ca obiect lucrări de cogenerare de înaltă eficienţă în centralele termice de zonă, cu durata de execuţie 3 luni.

Din păcate, operatorul economic nu şi-a mai putut îndeplini, în timp util, obligaţiile contractuale. Importul motorului termic cu putere instalată de 1.8 MWt fiind efectuat, conform documentelor vamale, în data de 31.12.2018. În aceste condiţii, termenul pentru instalarea motorului termic a fost depăşit, iar proiectul nu s-a mai implementat.

Referitor la ultima parte a articolului, unde este menţionat Ministerul Dezvoltării, facem precizarea că datele prezentate nu au legătură cu proiectul cogenerării, informaţiile fiind luate, în mod tendenţios, din contextul unui alt proiect.

În concluzie, considerăm că atât titlul materialului de presă, cât şi unele aspecte din conţinutul acestuia sunt menite să inducă în eroare opinia publică, fiind inspirate din texte de tip fake news, postate cu rea-credinţă pe reţelele de socializare, de câţiva aşa-zişi politicieni locali din municipiul Mangalia.”, au transmis reprezentanții Primăriei Mangalia.

Replica 15.02.2023

4 Comments

 1. https://mangalia.ro/index.php/2017/06/30/fonduri-guvernamentale-pentru-instalatii-de-cogenerare-centralele-termice-din-mangalia/

  „Ministerul Dezvoltării Regionale a alocat Primăriei Mangalia fondurile necesare pentru cofinanţarea unui proiect de cogenerare în centralele termice din Mangalia.”

  Cui a alocat? Firmei ăleia sau Primăriei Mangalia?

  Comentariu by Mentalistul — 15 februarie 2023 @ 16:17

 2. https://mangalia.ro/index.php/2018/09/06/s-a-semnat-contractul-de-finantare-pentru-cogenerare-la-mangalia/

  Primarul Mangaliei, Radu Cristian, a semnat, marți, contractul de finanțare a proiectului de cogenerare în sistemul de termoficare din localitate.

  Cine a semnat contractul de finanțare? Primarul sau firma aia a doi italieni?.

  Comentariu by Anonim — 15 februarie 2023 @ 16:18

 3. https://mangalia.ro/index.php/2018/12/03/au-inceput-lucrarile-la-proiectul-de-cogenerare-in-mangalia/

  „Primăria Mangalia a demarat proiectul de cogenerare cu motoare termice, cu scopul reducerii costurilor cu încălzirea, pe timpul iernii. Acesta va fi gata în 24 de luni, atunci când, în municipiul Mangalia, vor fi mai multe insule de cogenerare, cu motoare termice. Implementarea acestui proiect va duce la producerea energiei electrice, care va fi furnizată contra-cost în Sistemul Energetic Național (SEN). Totodată, se va produce energie termică, distribuită populației la prețuri considerabil mai mici, decât cele actuale. În prima etapă, vor fi montate două motoare termice, primul până la sfârșitul acestui an, la CT 9, iar cel de-al doilea anul viitor, la CT 10, astfel fiind formată prima dintre cele patru insule de cogenerare. Următoarele trei insule vor avea câte un motor termic, acestea urmând să fie funcționale în următorii doi ani.”

  Cine a demarat proiectul? Primăria sau firma de italieni?
  Cine a dat declarația această de presă, Primăria sau firma de italieni.
  Cine a început lucrările? Primăria sau firma de italieni?

  Iar acum, când s-a amintit de bani, de motoare cumpărate, de proiect, de lucrări, e de vină firma care Primăria a mandatat sa se ocupe. Au importat motoarele la 31.12.2018. Deci au livrat. Unde sunt?

  Comentariu by Mentalistul — 15 februarie 2023 @ 16:24

 4. https://www.ordinea.ro/hutuca-seful-pnl-constanta-primariile-au-posibilitatea-de-a-accesa-bani-europeni-pentru-productia-de-energie-verde/

  Cui zice Huțucă asta?
  Năvodari și Medgidia nu mai au sistem centralizat de termoficare. De proști sau de corupți.
  Dar cui zice Huțucă asta?
  Constanta are deja proiectul și finanțarea semnate.
  Singurul municipiu cu termoficare în sistem centralizat a rămas Mangalia, care are probleme. Și Huțucă, șeful lui PNL Constanța, ii zice lui Radu prin articol (ei nu mai discută, Radu nu mai e halit de PNL) că să facă asta și sa arate populației ca ar avea o soluție pentru viitor, sa mai degeationeze situația.

  Cum ar fi să vină Radu acum și sa ne promită că ne face un proiect cu centrale cu cogenerare termică de înaltă eficiență? Uitând ca s-a mai apucat o data și a sabotat.
  Nu-i vine bine, pentru că vrea desființarea sistemului centralizat.

  Dar ce ne mai spune în articol, Primăria? Ca a mai fost furat un alt proiect.

  Știm despre ce este vorba. După ce se termina recursul, Radu cu Didi cu Popa trebuie să aducă de acasă 3.800.000 lei.

  Comentariu by Mentalistul — 15 februarie 2023 @ 16:35

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress