Sursele de energie regenerabilă sunt soluția pentru eficientizarea costurilor și a consumului. Prin programele dezvoltate de Ministerul Energiei, primăriile pot realiza capacități noi de producere a energiei electrice din surse eoliene, solare, hidro sau geotermale.
Primarii din județ au aflat astăzi, direct de la delegația Ministerului Energiei, condusă de secretarul de stat George-Sergiu Niculescu, cum pot să acceseze fondurile necesare.
10.02.2023
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/numarul-de-prosumatori-s-a-triplat-anul-trecut-putere-instalata-aproape-cat-centrala-neterminata-a-romgaz-de-la-iernut-21012373?utm_campaign=Newsletters&utm_medium=email&_hsmi=245547083&_hsenc=p2ANqtz-8dHlGJHkJHZUDJ0QrImRoOOU-jUBAZJ5fog4WCYLsN1MGPRfiutqrpog_3g_n9-YkGfqPhgP0Ed0Id7b-h3fsMZCRduA&utm_content=245547083&utm_source=hs_automation
Comentariu by Mentalistul — 11 februarie 2023 @ 12:41
Mi-am pus fotovoltaice în 3 locuri: pe o casă, pe bloc și pe un restaurant. Pot să finalizez studiul pentru casa și pentru bloc. Pentru restaurant mai durează, deoarece am pus și pompa de căldură, de montat 2 cazane de 2 tone.
Din luna Mai nu s-au emis facturile de catre ENEL, deoarece statul a tot schimbat legea la fiecare 3-4 săptămâni. Am date la ei cu ce am produs și ce am consumat, apare în sistem. Zice-se ca pana în Martie se rezolva cu sistemul de facturare și apoi voi finaliza studiul.
Pot sa fac Mangalia să aibă căldură fără costuri, ba chiar să vândă energie și altora.
Comentariu by Mentalistul — 11 februarie 2023 @ 12:51
DE CE NU SUNT LOCURI DE MUNCĂ ÎN MANGALIA
Agenții economici cu activitate sezoniera plătesc impozitele la jumătate. Cand a aparut aceasta lege, un hotel platea 150.000 de lei pe an, un impozit mare pentru societați comerciale, care era 1% din valoarea hotelului.
Același impozit plătea și fabrica Lumotex, cca 1% din valoarea fabricii, 150.000 de lei pe an.
Ca să primească în continuare, în bugetul local, de la agentii economici sezonieri aceeași sumă de 150.000 de lei/ hotel – buget local din care s-a îmbogățit primarul – a dublat cuantumul impozitului la 2% din valoarea clădirilor și terenurilor. Cel mai mare impozit din țară! Astfel, hotelierii au plătit în continuare 150.000 de lei.
Celelalte societăți comerciale din Mangalia, care au activitate tot anul, plătesc integral cuantumul de 2%, astfel că fabrica Lumotex a fost obligată să plătească 300.000 de lei, adică dublu. Fiind o sumă imensă, a preferat să închidă și să se mute.
Comercianții și hotelierii sezonieri, care în mare parte nu sunt din Mangalia, plătesc impozitul la jumătate. Iar agenții economici din Mangalia sunt obligați să plătească suma imensă. Cei care au restaurant sau un magazin în Mangalia, gen Polux, Max (ceva mai mare, cu angajați mai mulți), plătesc impozitul la valoarea cât plătește un hotel mare cu 300 de camere de cazare.
De aceea, nu se creează locuri de muncă, nu se deschid afaceri în Mangalia, altele decât cele care au legătură cu turismul.
Ca să deschizi o fabrică de cabluri electrice în Parcul Industrial Mangalia, trebuie să plătești primăriei cca. 750.000 de lei pe an, în plus față de celelalte taxe. Adică salariul de 5.000 de lei, pe tot anul, pentru 150 angajați.
De când este Radu Cristian primar, nu a venit nimeni să deschidă ceva în Parcul Industrial. E părăsit și pustiu.
Noi ar fi trebuit să avem 10.000 de locuri de muncă în plus, dacă nu era politica greșită și ticăloasă a lui Radu Cristian, care în 10 ani a distrus economia locală.
În Mangalia, în anul 2015, în sectorul privat erau 12.800 de angajați. În anul 2021, în sectorul privat mai erau 5.900 de angajați.
Din 34.000 cetățeni cu drept de vot, scădem 5.000 de pensionari și avem pe hârtie 29.000 de cetățeni la vârsta de muncă.
Dintre aceștia, doar 10.000 lucrează în sistemul privat sau în sistemul bugetar.
19.000 de locuitori ai Mangaliei fie nu au loc de muncă, fie lucrează în altă localitate sau la o companie din altă localitate (de ex. Kaufland, Lidl, Carrefour, Altex, Phoenicia Hotels, Mera Resorts etc.).
Acești 19.000 de locuitori dintr-un total de 34.000 locuitori, nu figurează salariați în Mangalia, adică plătitori de impozit pe salariu în Mangalia. Din vina primarului Radu Cristian. Din vina lui, oamenii își părăsesc familiile pentru munca în străinătate. Și tot primarul îi insultă și îi consideră paria societății, inclusiv pe familiile celor care muncesc în străinătate.
SOLUTIA MENABIT:
#MenabitOmulSoluțiilor
Dacă proiectele mele ar fi implementate, în primul an vor genera 2.000 de locuri de muncă noi, permanente. Prin dezvoltarea unor activități economice în Mangalia, în primii 4 ani vor genera 10.000 de locuri de muncă .
Nu este vreo propagandă, ci ceva real și concret.
Sunt proiecte administrativ-economice asemănătoare cu măsurile Hartz din Germania.
Sunt proiecte dezvoltate pentru Mangalia, studiind amănunțit evoluția Parcurilor Industriale din Oradea, ori din Cluj, cu diferența că domeniile de producție sunt cele definite de consumul anual al turiștilor de produse și servicii, care în fiecare an lasă între 210-270 milioane de euro în stațiunile noastre. Din acești bani cheltuiți, societățile comerciale din Mangalia încasează mai puțin de 5%. Pe viitor, va trebui să furnizam 40-50% din produsele și serviciile consumate de către turiști. În stațiunile Mangaliei și pe tot litoralul românesc, cu posibilitate de a furniza și turismului de la munte.
Comentariu by Mentalistul — 11 februarie 2023 @ 13:19
https://evz.ro/primul-oras-din-romania-care-nu-mai-plateste-energia-electrica-ocna-mures-si-a-construit-un-parc-fotovoltaic.html
Comentariu by lucian visa — 11 februarie 2023 @ 13:19
Pt. #3
https://solsolhat.com
Comentariu by nabuco — 11 februarie 2023 @ 13:45
Tu Ozzy nu vei putea face nimic pentru Mangalia . Trebuie să înțelegi ca RC trebuie gonit din oraș dar nu tu îl vei înlocui . Altul va fi primarul nostru nu tu . Vei ințelege acest lucru și chiar o să pui umărul la înlocuirea lui RC . Cred că vei fi in ECHIPA cîștigătoare .
Comentariu by Anonim — 11 februarie 2023 @ 15:09
Buna ziua,
@Mentalistul
re: „Pot sa fac Mangalia să aibă căldură fără costuri, ba chiar să vândă energie și altora.”
Aceasta este o declaratie cu multa tarie.
Cum planificati sa faceti asta?
– de ce putere instalata este nevoie sa acoperiti necesarul municipiului Mangalia
– panouri solare? unde, ce suprafata, puterea instalata?
– eoliene. CE PUTERE INSTALATA are o eoliana. unde o instalati? on sau offshore? posibilitatile de conectare la retea
Sunteti constient de impartirea platoului continental pentru investitiile in energia eoliana?
Doar cateva intrebari despre „bucataria” regenerabilelor.
Va multumesc
Comentariu by Mangaliot — 11 februarie 2023 @ 17:27
Cand produci ceva gratis nu mai este loc sa furi.Asta nu ati inteles nici voi si nici Ozzy.Oamenii trebuie sa plătescă toata viata sa poata sa fure altii.Cancerul s ar putea vindeca cu o pastila.Nu se vrea.Industria farmaceutică nu ar mai castiga bani din tratamentul de durată al cancerului.
Comentariu by Anonim — 11 februarie 2023 @ 17:46
Menabit primar !
Comentariu by Cetatean — 11 februarie 2023 @ 20:20
Cogenerare:
– 55.05 MW putere termică totală instalată.
– 4 centrale amplasate strategic din punctul de vedere al protecției mediului
– 4 cazane cu apă fierbinte care asigură continuitatea producției
Asigurarea microdistribuției energiei electrice exclusiv către consumatorii racordați la rețeaua de distribuție prin intermediul stației proprii de 110 KV. Ori mai mare, depinde de evoluție.
Prim Vicepreședintele PER pe țară, care este și Pres. pe județul Constanța, iar acum este președinte interimar la nivel național, a fost manager la proiectul cu parcul voltaic Oltenia. Avem specialiști să se ocupe. Și finanțare, echipe care să obțină finanțări.
Nu încerca să întri în detalii cu mine, nu sunt inginer, nici nu trebuie să fiu, ci să am la îndemână pe acei specialiști. Dacă ei, care au experienta în domeniul lor, pe plan național au proiecte implementate, și m-au asigurat ca se poate, asa cum se poate și transportul public ecologic gratuit, eu sunt sigur că soluțiile lor pot fi implementate.
Mulțumeste-mi pentru altceva, pentru corecțiile la opiniile greșite pe care le scrii, din fericire le citesc puțini:
– Primăria Mangalia nu este datoare. Mai are datoriile de rate la bănci. Acele împrumuturi dr 39 milioane, de 60 milioane, de x milioane, nu au fost accesate. Cumva am avut grijă. Și nu, nu se poate povesti.
În anul 2022, bugetul local a avut record de încasări la veniturile fiscale proprii. Urcare de la 56 milioane lei în 2021, la 96 milioane lei in 2022. Și nu vorbim de niște bani care au întrat și primăria consumă din ei de atunci. Ci de încasări anuale care cresc, în această lina întra alți bani.
Tot pentru tine, așa, este regula de trei simplă: cu cât cresc prețurile la produse și servicii, la cazare sau la mâncare, băutură, crește în paralel și TVA de încasat. Cresc veniturile de impozitat, proportional.
Veniturile cele mai mari la bugetul local sunt în 2022 la:
– cote defalcate pe impozitul pe venituri (adică impozite 10% pe salarii, 16% pe profit etc)= 35.000.000 lei.
– cote defalcate din TVA = 22.000.000 lei
Adică un total de 57.000.000 lei din 96.000.000 lei.
Plus că în alea 96.000.000 lei avem o taxă nouă care a cumulat încasări de 10.000.000 lei.
Deci… avem cele mai mari încasări din istoria postdecembristă. Problema e … că se fură.
Dar toată aberația ta că opoziția nu ar avea ce face dacă vine la putere, este falsă. Dacă nu furi, tot se vede ceva în oraș. Primarul se lamenta că 20 milioane euro este o sumă imensă, atât a dat el subvenție în 10 ani. Că ar fi făcut cu banii ăștia un nou oraș, cu scoli noi, străzi noi, cartiere noi.
Sunt de acord că este o sumă imensă și atât este bugetul local pe un an, ba acum am sărit la 29 milioane euro.
O altă aberație a dumitale, pentru a cărei corecție să-mi mulțumești (cine te-o fi învățat sa mulțumești când pui întrebarea, înainte să primești răspunsul, ăla sigur te-a stricat la bibilică):
– subvenția este compensată din Schema de Ajutor de Stat. Pana acum nu a fost, dar acum e criză energetică. Statul a plafonat prețul la gaze, subvenționând diferența între prețul pieței și prețul plafonat, la legea asta a sărit Oficiul Concurenței și a arătat că cei racordați la sistemul centralizat sunt defavorizați, pentru ca nu li se subvenționează producția de căldură, asa cu este subvenționată la cei cu centrale de apartament pe gaze naturale.
Și astfel, a dat ORDIN 511/1090/2022, care transformă subvenția în ajutor de stat (art.16, din câte țin minte) și a alocat 1.800.000.000 lei. Pentru București a compensat 1 miliard de lei, subvenția fiind acolo cca 1.000 de lei.
Toată opinia dumitale că plătesc cei neracordati pentru cei racordați este falsă din mai multe motive.
În primul rand ca este un serviciu public. Precum serviciile publice medicale, nu urlă nimeni sănătos pentru că plătește tratamentul celor bolnavi și aceștia sa nu mai fie tratați.
Asta ar fi precum cartierele de blocuri ar urla că plătesc strazile și trotuarele cartierelor de case. Din 17.000 locuințe, 6.000 sunt la case. Dacă te uiți pe google satelite, cele mai multe străzi sunt în cartierele de case. Cei de la bloc plătesc pentru strazile celor de la case. Dar este un serviciu public, doar proștii privesc la un serviciu public să primească procentual cât au contribuit.
Chiar dacă subvenția ar fi din bugetul local, să gândești în felul acesta este o prostie. Taxele și impozitele nu îți cresc și nu îți scad dacă se plătește subvenția, ci doar acele cheltuieli se fac în altă parte. Cum ar fi, hoțiile cu despăgubirile în instanță.
Voi continua imediat…
Comentariu by Mentalistul — 11 februarie 2023 @ 21:59
Continuare …
Ăsta, care îți atribui numele „mangaliotul”, eu nu vreau ca acest nume să fie folosit de un laș care se ascunde sub anonimat sau de un prost.
Să continui despre opiniile false și incarcate de gelozie ale tale:
– deci cei mai mulți bani la buget vin din salariile oamenilor, din profitul comercianților (statul e partener 50%, dar statul aici e Primăria), din TVA plătit de consumatori.
Spune-i și primarului nazist, și tuturor din primărie că sunt niște ignoranți. Toți, inclusiv primar, viceprimar, director economic, execrabilul de Bazel09,toți de acolo insistă ca din impozitul pe salariu 40% ajunge în bugetul local. Asta era cândva, prin 2013-2014. Și bugetul de stat pe anul trecut, și bugetul de stat pe 2023, la art.6 prevede:
„a) 15% la bugetul local al județului;
b) 63% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;”
Adică automat intra 63%. Care e o mare diferență. Din restul 37% mai ajung la Mangalia, pentru diverse, cum ar fi bursele elevilor.
– să continui cu subvenția compensată din Schema de Ajutor de Stat:
Pentru iarna trecută primarul a făcut o frumoasă scrisoare că vrea Compensare pentru 19.000.000 de lei, cât reprezinta subvenția pentru iarna trecuta. A greșit puțin la calcule, real ieșeau 15.000.000 lei. A descris frumos primarul cum face el căldură cu CLU de 850 lei gigacaloria.
Iar statul i-a dat ciu-ciu, pentru ca acea lege prevede că se compensează subvenția din sistemele centralizate care ard gaz sau păcură, nicidecum pe cele care ard CLU, pentru că este combustibil foarte toxic.
De aceea, la începutul dezbaterii pentru subvenție m-ati auzit cu interpelare la viceprimar: „Cu ce combustibil face Goldterm căldură astăzi?” Cu 100% gaz, am primit răspunsul. Am cerut sa se consemneze expres în procesul verbal.
Pentru că: Astăzi, prețul de facturare este în baza unui aviz ANRE pentru care a fost fundamentat un preț cu ardere de CLU 80% și gaze naturale 20%. CLU (deseuri petroliere) care costau 3.500 de lei/tonă. Mai mult decât KWh de gaz, care este 370 lei, cu tva inclus.
Adică in centrale au schimbat rețeta, nu mai e rețeta de la avizarea prețului. Pe meniu scrie steak de vită argentiniană, 100 lei porția, o comand și îmi aduce pulpa de pui. Dar pe nota plătesc steak argentinian.
Am inițiat sedinta extraordinară, a fost votul 8-8. Dacă Dan Moldovan ar fi avut cojones să fie de acord cu subvenția, să vină și să voteze în ședință, devenea erou. Și de aplica subvenția pe prețul de facturare către facturare, iar fiecare ne vedeam de viață. Pana la iarna următoare găseam soluția, găseam și cine a furat centralele termice cu cogenerare termică, care sunt cât un container de mărimea unui garaj, 4 la număr și au costat 8.000.000 euro. Asta e altă poveste.
Am greșit cu ceva la inițierea acelui proiect HCL? Nu era binevenita subvenția care ar fi fost compensată din Schema de Ajutor de Stat?
Constanta are. Noi nu avem. La bugetul de stat contribuim și noi, și Constanța. Neavând subvenție, noi plătim celor de la Constanța. Asta ți se pare OK?
Dacă greșeam o virgula în proiectul HCL, o lungească și nu mai prindeam ședința în Ianuarie, ca să intre în vigoare de la 01.01.2023.
De aceea, am copiat cuvânt cu cuvânt documentațiile pentru HCL 4/2022, cu aceleași valori la subvenție, totul identic.
Acel HCL a fost aprobat, deoarece a fost inițiat de către primar. Fiind identic, nu au avut motiv nimic, dar absolut nimic, ca să respingă.
Dacă vreți, mai continui discuțiile despre subvenții, Goldterm, hoția de 36 milioane lei și cum, după desființarea centralelor termice, va apare o firmă privată care produce căldura prin cogenerare termică – echipamente achiziționate de la casările Goldterm, dar nou nouțe la dispariție, valorând cca 4.500.000 de euro. Firma aceasta, fie a lui Colgiu, fie a lui Georgescu, va vinde Goldtermului căldură produsă cu un cost de 106 lei/gcal, facturata cu cca 400-500 lei/gcal. Iar privatilor cu preț mai mare.
Mai scrii matale alte prostii: ca ti-am zis eu ca nu am făcut plângeri penale sau mai știu eu ce. Acolo am spus diplomatic că ești un idiot să mă întrebi asa ceva, plângerile sunt ale cetățeanului și sunt o chestiune intima. Nu te-am întrebat vreodată de câte ori fecalezi la toaletă. Nu discutam asa ceva, nu ești medicul meu, nu ești duhovnicul meu, nu ești avocatul meu!
Eu îmi fac treaba sa informez cetățenii despre treburile publice. Cui fac eu plângeri penale, de ce le fac, e treaba mea personală. Plus că mai te obligă și câte un procuror să nu divulgi.
Dar tu o ții înainte cu prostiile astea și îmi mai și pui vorbe în gură. Ai impresia ca cine face plângeri mai multe lui Radu, este mai destoinic sa conducă orașul? Știe el să îl dezvolte? Și atunci de ce ar exista astfel de discuții?
Cei vrei sa trimbiteze oamenii, ca dețin copiile dosarelor care nu sunt publice, să fie viciată acuzarea asupra lui Radu Cristian și camarila?
Ești genul ala de om care nu realizează ce spune dușmanului care sta pregătit sa masacreze, să violeze, să tortureze, să ucidă.. Iar dta turui intr-una, trâmbițând unde s-au poziționat apărătorii.
Hai să înveți și cu dosarul lui Radu cu avocații, cel din 2022, nu cel clasat în urma cu câțiva ani. S-a făcut plângere penală, procurorul a clasat pentru că prejudiciul nunse făcuse și contractele au fost revizuite la sume normale. Ca și cum fusese o greșeală, dar care s-a reparat.
Doar că…atunci când Grimberg a atacat în instanță și a anulat propriul act adițional de revizuire, s-a revenit prin instanta la contractul inițial, cu sume mari, plus penalități. Adică au furat, au pus înapoi, s-a clasat dosarul, iar ei furat încă o dată, în ideea că a fost o cercetare, care s-a clasat. Chichița este că hotărârea instanței în favoarea lui Grimberg a născut prejudiciul. Și de aceea e dosar nou. Se prescrie în 2032. De aceea panica la Radu.
Cam atât, că ne lungim. Abia acum poți sa îmi mulțumești. Nu cu aroganță, de parcă e obligatoriu să îți răspund. Zic să mă respecți, dacă vrei respect din partea mea. E dezechilibru in univers dacă tu nu mă respecți, dar pretinzi respect din partea mea.
Comentariu by Mentalistul — 11 februarie 2023 @ 22:53
https://gazetapublica.ro/2023/02/02/avertisment-sumbru-in-plina-criza-dispar-medicamentele-ieftine-din-romania-in-2023/
Comentariu by nabuco — 11 februarie 2023 @ 23:40
Buna ziua domnule Mentalist,
Dumneavoastra nu doriti decat cearta si nu dezbatere. Este o diferenta mare.
Dumneavoastra atacati la persoana (ma faceti idiot), imi vorbiti de sus, cu toate ca nu ma cunosteti.
Vorbiti pe 5 pagini si nu spuneti nimic.
Pentru altii poate ca poliloghia dumneavoastra este o solutie la problemele societatii, dar eu caut solutii palpabile si nu injuraturi si arogante.
Intrebarile mele erau simple si fara niciun fel de afront.
Credeti ca toata lumea va ataca sau va acuza, chiar si atunci cand sunteti intrebat niste lucruri simple.
Sunteti un om plin de ura si o dovediti din plin prin toate postarile pe care le faceti.
Cam asa vedeti dumneavoastra dezbaterile. O sa fiti un „bun” leader in eventualiattea in care veti urca mai sus de pozitia dumneoastra actuala.
Stati linistit ca nu o sa va mai deranjez.
Va doresc mult succes in toate.
Comentariu by Mangaliot — 12 februarie 2023 @ 10:37
Cu permisiunea gazdei, un raspuns la subiect:
https://mangaliot.ro/2023/02/12/energia-din-surse-regenerabile-ce-trebuie-sa-faca-mangalia/
Comentariu by Mangaliot — 12 februarie 2023 @ 16:39
Pt 13: Opusul iubirii nu e ura. Este apatia.
Nu urăsc, doar că nu îmi pasă de cel care vorbește despre ceea ce fac, mințind. Am scris pentru corecție, am scris mai mult pentru cititorii acestui blog.
Și ai dreptate, să nu mă mai deranjezi decât dacă vii cu adevăruri, nu cu minciuni.
Să ai o viață bună!
Comentariu by Mentalistul — 12 februarie 2023 @ 20:12
https://www.cotidianul.ro/cum-ar-putea-primi-romania-14-mld-e/
Comentariu by nabuco — 13 februarie 2023 @ 14:06
Nabuco, hai să te facem membru al partidului ecologist și îți dam puterea să propui aceste soluții și demersuri.
Avem relație la Bruxelles la ecologiștii de acolo, să facă lobby pentru aprobarea lansării unor axe.
Văd că te pasionează foarte mult aceste proiecte ecologice, la fel și pe noi, suntem pe aceeași parte a străzii.
Proiectele ecologiste înseamnă prevenție în poluare, înseamnă bani în buzunare, înseamnă știință și satisfacția implementării noului, înseamnă educație, înseamnă confort, înseamnă locuri de muncă.
Comentariu by Mentalistul — 13 februarie 2023 @ 16:28