Astăzi așa s-a stins visul frumos al unor intelectuali entuziaști care, în 1989, imediat după Revoluție, se apucau, pe la rude, prieteni, amici francezi, să ceară și să strângă cărți în limba franceză. Așa s-a născut, în 1991, Biblioteca Arthur Rimbaud. Este anul de grație 2023: Biblioteca Franceză s-a închis… pentru totdeauna.
În locul Bibliotecii Franceze se dorește o galerie de artă, unde să expună artiștii plastici locali. Nu spunem că nu este util orice act cultural, într-o Mangaliei pârjolită de marcantilismul vieții cotidiene. Dar, anulând un obiectiv cultural să lași locul altuia, parcă, nu e tocmai corect.
În ședința Consiliului Local Mangalia, conducerea Culturii de la Mangalia a declarat că fondul de carte nu se va pierde. Probabil că nu. Dar farmecul micuței biblioteci înțesate de volume în dulcea limbă a lui Voltaire s-a pierdut, astăzi, definitiv. Miile de turiști francezi, miile de elevi francofili, au rămas fără biblioteca unde, cu siguranță, găseau exact ce cărți căutau, pentru că o doamnă a culturii Mangaliei, Luminița Dumitrescu, a avut grijă să nu îi lipsească nimic, niciodată.
Și, pentru că Luminița Dumitrescu nu ne-ar ierta daca nu am reaminti efortul colectiv ce a dus la înființarea Bubliotecii Franceze, postăm, în cele ce urmează, un material mai vechi, realizat cu ajutorul ei, de Ediția de Sud.
Astăzi, 18 octombrie, Biblioteca Franceză Mangalia a găzduit un dublu eveniment: împlinirea a 22 de ani de la înființarea instituției de cultură şi sărbătorirea a 160 de ani de nașterea poetului Arthur Rimbaud. La eveniment au participat Luminița Dumitrescu, bibliotecarul instituţiei culturale, Jean Pierre Marcoux, Preşedintele Asociaţiei «Les Amis de la Bibliothèque Française ARTHUR RIMBAUD de Mangalia» şi co-fondator al bibliotecii, profesori de limba franceză din Mangalia şi localităţile învecinate, alături de elevii acestora. În cadrul evenimentului a avut loc vernisajul expoziției «La Malle de Rimbaud», oferită de localitatea Charleville-Mézières, oraşul natal al lui Rimbaud.
Din program au mai făcut parte momente poetice oferite de profesori de limba franceză şi elevi din Mangalia și localitățile învecinate, precum şi prezentarea desenelor realizate de aceştia. Tot în cadrul manifestării, Paula Romanescu, scriitoare, traducătoare şi profesoară, a discutat pe tema «On est très sérieux quand on a 17 ans».
Istoria Bibliotecii „Arthur Rimbaud“, una dintre cele mai bogate din România în ceea ce priveşte fondul de carte în limba franceză, a început acum 22 ani. Instituţia de cultură este cea de a doua de acest fel înfiinţată în ţara noastră, după Revoluţia din 1989.
În 1991, ca să nu îi fie furate ferestrele, biblioteca era păzită şi noaptea
Şi, tot de 22 de ani, bibliotecar la „Arthur Rimbaud“ este Luminiţa Dumitrescu, care îşi aminteşte cum, întrebată fiind de către francezii ce au venit la Mangalia pentru a întinde o mână de ajutor imediat după 1989, le-a spus că nu vrea nimic altceva decât… cărţi! „Le-am spus că nu vreau nici îmbrăcăminte, nici alimente, nimic altceva decât să fiu „îngropată“ în cărţi, iar ei s-au ţinut de cuvânt“, rememorează acele timpuri Luminiţa Dumitrescu. „Prietenii mei, cei mai mulţi din Charleville-Mezieres, oraşul natal al lui Rimbaud, au dat anunţ la gazeta locală: „Mangalia vrea cărţi în limba franceză!“ În primele luni m-am trezit cu 42 de colete pline cu cărţi, pe care le-am stocat mai întâi la mine, iar apoi la vărul meu, ce locuia într-un apartament vizavi de al meu şi, când nu am mai avut loc, într-un garaj. Din păcate, din cele 2.600 de volume câte aveam în momentul în care am primit spaţiul pentru crearea bibliotecii, cele din garaj s-au distrus din cauza frigului şi umezelii“.
În 1991, anul Arthur Rimbaud, Luminţa Dumitrescu a vrut să doneze volumele strânse de la prietenii francezi bibliotecii municipale. Nu s-a putut pentru că, pur şi simplu, Mangalia avea unica biblioteca închisă! În cele din urmă cărţile au ajuns în actualul spaţiu din centrul oraşului, „Arthur Rimbaud“ fiind deschisă de fostul primar al oraşului, Nicolae Sideri.
Biblioteca Franceză din Mangalia a fost inaugurată în luna mai 1992, având un fond de carte de 6.000 de volume. Fondatorii bibliotecii au fost, la vremea respectivă, Primăria Mangalia, Club des Vacances Modernes (CVM) şi Asociaţia „Tourisme et Loisirs“ Ardennes (ATLAS) din Charleville Meziere, condus de Jean Pierre Marcoux. Viceprimarul de atunci, Viorel Stamate, ajunsese să doarmă în sediul bibliotecii, pentru a nu mai fi furate ferestrele.
Cititorii fideli ai bibliotecii franceze – elevii şi turiştii
După deschiderea bibliotecii, s-au făcut apeluri la donatori din toată Franţa. Aşa se face că, la 22 de ani de la deschiderea sa, Biblioteca „Arthur Rimbaud“ numără circa 26.000 de volume. Volume de beletristică, albume, dicţionare, istorii literare, alături de câteva sute de documentare imprimate pe casete video şi CD-uri, umplu până la refuz biblioteca. Cititorii cei mai fideli sunt, firesc, elevii din Mangalia. Însă, în fiecare vară, biblioteca se umple şi cu turiştii francofili sosiţi în sudul litoralului, al tratament balnear.
Tot aici au loc şi cele mai multe dintre activităţile cultural-educative în limba franceză organizate de şcolile şi liceele din Mangalia: „Cele mai importante evenimente marcate la Biblioteca Franceză sunt Ziua Europeană a Limbilor Vorbite, din luna septembrie, Ziua Lecturii – în octombrie şi Săptămâna Francofoniei, în martie“, ne-a declarat prof. Peghi Marcu.
Printre colaboratorii bibliotecii se numără profesorii Peghi Marcu, Maria Tudoraşcu, Alina Nicolae, Angelica Andrei, Alexandra Necula şi mulţi alţii.
editiadesud.ro 01.02.2022
Tristețe și scârbă !
Comentariu by lucian visa — 2 februarie 2023 @ 15:34
sef la cultura un neica nimeni priceput la toate.pe linie politica.
rusine.
Comentariu by wow — 2 februarie 2023 @ 15:38
Culmea că și lui îi era rușine de ce spunea.
Comentariu by lucian visa — 2 februarie 2023 @ 16:38
E ceva normal ptr Mangalia:
– la ce primar ati ales, chiar a rezistat biblioteca,
– vedeti componenta C L, unul mai „bengos” de cit celalalt, slugile lui r c ,
– cine conduce cultura in Mangalia? Cine-i asta? Pe linga Chiurtu, acest pnl-ist e caca.,
– BUCURATI-VA, Iorgus si gasca a reinceput lucrarile in faleza.
Despre ce vorbim?
In portul turistic a construit , alt lingau, ditai cocioaba.
Bravo radule, mangaliotii te vor tine minte.
Comentariu by pop — 2 februarie 2023 @ 17:34
„La galerie d’art Charlie Hebdo”
😉
Comentariu by nabuco — 2 februarie 2023 @ 17:51
https://www.facebook.com/atelierepicturasibiu/posts/pfbid02fZcApuRDXD6UefrMMn4z4dfrm2tqHBivnDKnyYeCJHBRuBurRzh7sYjwR69c6mpCl?__tn__=-R
Comentariu by nabuco — 2 februarie 2023 @ 18:04
Ptr.3.
Nu, nu poate fi rusine. Daca ar fi avut rusine sau demnitate, nu se afla acolo!
El este doar un instrument servil al lui rc. O persoana fara capacitate intelectuala pentru o functie publica de conducere , fara pregatire , fara educatie . Un golan.
Singura diferenta fata de seful lui este ca a luat treapta a doua.
Ceea ce s-a intimplat este un atentat la cultura. Si nimeni nu da doi bani. Nici latraul bipolar, cu operatie la cap , care se viseaza primar . A preferat sa treaca acrst subiect sub tacere si sa vorbeasca , desi stia ca e inutil , despre o subventie la un sistem de incalzire care si el isi traieste ultimele luni. Pentru acest atentat la cultura , toti consilierii sint vinovati. Nimeni nu a iesit cu o pozitie publica .
Iar povestea cu galeria… hai sa fim seriosi. In primul rind spatiul nu are lumina naturala potrivita , si apoi in oras nu avem artisti plastici . Misgiliturile de clasa a patra ale cetatenilor de onoare pot sta pe holurile scolilor generale , ale primariei , eventual pe culoarele care duc spre toalete .
Pacat de carti , singura lor vina este ca se adreseaza celor care stiu sa citeasca. Mai ramine sa le ardem in piata publica , probabil consilierii nostri ar aproba si asta cu amandoua miinile!
Gurile rele mai spun cevva , acolo se pregateste o mica afacere cu o cafenea . Oricum nu mai conteaza , nu- i asa ?
Comentariu by Anonim — 2 februarie 2023 @ 19:56
Să transmită cineva navetistului de Colgiu că Nichita si-a mutat partidul în sediul bibliotecii municipale așa că ,ce sa-i faci, comunicatul lui de presă a devenit doar hilar.
Comentariu by Anonim — 3 februarie 2023 @ 10:21
Mergem inainte.Ne tinem de treabă.
Comentariu by Ion Condrut — 3 februarie 2023 @ 10:53
Începem să adunăm semnături pentru Referendum de Dizolvare a Consiliului Local. Sa schimbam componenta Consiliului Local cu organizarea de alegeri anticipate. Au trecut 2 ani și 2 luni din acest mandat. Au mai rămas aproape 2 ani, mai ales dacă vor comasa localele cu parlamentarele. Suntem la jumătatea acestui mandat.
Demararea unui Referendum este discutabil la început de mandat, doar ce au trecut alegerile. Este discutabil la sfarsit de mandat, pentru ca vin alegerile. Momentul propice este la mijloc de mandat, moment în care ne aflăm.
M-au întrebat consilierii PNL, panicați: Ce rost are, la anul sunt alegerile. Da, dar în decembrie 2024 și noi suntem (eram în ședința aceea) în ianuarie 2023, adică peste aproape 2 ani. Și dacă eram cu 6 luni înainte de alegeri, tot nu are legătură, pentru că semnăturile se dau pentru cum ați fost voi pentru Mangalia, sa simțiți și voi rușinea și sa nu va mai voteze nimeni.
Și să înțeleagă și cei viitori că cetățenii își pot exprima revolta și va vor pedepsi. Să nu mai stea niciunul liniștit ca au reușit sa păcălească la alegeri și 4 ani fac ce vor fara sa pățească nimic.
Poate astfel, și cetățenii vor fi atenți ce votează pentru CL.
Comentariu by Mentalistul — 3 februarie 2023 @ 13:10
https://www.ordinea.ro/mangalia-cristian-radu-vrea-sa-concesioneze-pentru-25-de-ani-gradina-de-vara-din-venus-si-stadionul-din-neptun/
Comentariu by Mentalistul — 3 februarie 2023 @ 14:10
Activități de calitate,altfel, dar de de ceva ani! O prezentă neștiută,…
https://www.facebook.com/bibliotecafrancezamangalia
Comentariu by Fara Nume — 3 februarie 2023 @ 17:14
Pt. #4
https://4.bp.blogspot.com/-4fBTOiOzAg0/VRP2qFS_BGI/AAAAAAABXb8/3FdnKRS3bHA/s1600/IMG_0025.jpg
Comentariu by nabuco — 4 februarie 2023 @ 0:12
Voi aţi văzut decizia de GÂGĂ a lui Sorin Mihai, mangaliotul virtuos ajuns şeful ISJ Constanţa?
După mintea lui, dacă elevii nu iau bacalaureatul, nu îi mai şcolarizăm nici pe cei care ajung la vârsta liceului…
https://www.replicaonline.ro/sorin-mihai-seful-isj-liceele-la-care-niciun-elev-nu-a-luat-bacalaureatul-nu-mai-pot-infiinta-clase-de-a-ix-a-video-545455?z=p
Comentariu by Zorro — 13 februarie 2023 @ 19:51