Politica locală în Mangalia

6 ianuarie 2023

DNA, pe urmele averii primarului din Mangalia, Cristian Radu

Filed under: Primar — lucian visa @ 14:48

Radu Cristian, primarul din Mangalia, este unul dintre cei mai potenți financiar aleși locali din județul Constanța. Are o avere considerabilă, care-l aduce pe Radu pe lista baronilor din România care sunt de neclintit și care stăpânesc zone cu potențial turistic imens. Cum și-a construit averea, în cei 10 ani de când a ajuns în slujba Mangaliei, nu este treaba noastră să investigăm, ci a organelor abilitate. Și nu mai este mult, potrivit informațiilor noastre, până când vom afla. Până atunci, aflăm că aceeași avere a baronului de Mangalia a ajuns în atenția DNA într-un dosar în care Radu e acuzat de abuz în serviciu. La sfârșitul anului trecut, DNA i-a pus sechestru pe avere, alături de el fiind implicate și alte persoane din primărie, printre care secretarul Petrina Boiță.

Dacă în plan personal, Radu Cristian se poate lăuda cu o avere de invidiat, nu același lucru se poate spune despre modul în care gestionează fondurile publice ale municipiului pe care-l conduce. Mangalia este ”îngropată” în datorii, ajungând, de-a lungul timpului, să fie executată silit pentru plata debitelor, pierzând, astfel, mai multe terenuri. De altfel, nu foarte demult, Replica a relatat despre cum este cheltuit banul public la Mangalia, în urma unui interviu realizat cu consilierul PER, Ozghiun Menabit, acesta dezvăluind ”mecanismul jafului organizat din Mangalia”.  Sunt multe dedesubturi, însă lovitura în plin dată Mangaliei a avut la bază contractele de asistenţă juridică, exorbitante, plătite din bani publici de către Radu Casei de Avocatură “Grimberg şi Asociaţii”.

În perioada 2012-2015, urmând decizia lui Radu Cristian, au fost inițiate spre adoptare patru proiecte de hotărâre de consiliu local, care poartă avizul de legalitate al secretarului Municipiului Mangalia, în legătură cu angajarea de avocați care să realizeze activitatea de asistență și reprezentare în instanță pentru Consiliul Local Mangalia, Municipiul Mangalia și Primarul Municipiului Mangalia. Astfel, edilul Radu Cristian a preferat să apeleze la costisitoarea casă de avocatură, deşi avea compartiment juridic în Primărie, unde îşi desfăşurau activitatea 8 angajaţi (consilieri juridici).

În anul 2015, a fost sesizată DNA Constanța, cu privire la faptele comise de Radu, în dauna municipiului Mangalia, iar astăzi aflăm că baronul s-a ales cu sechestru pe avere, în același dosar.  În dosar mai sunt implicate secretarul Municipiului Mangalia, Petrina Boiță, Dumitrana Romulus, dar și avocatul care a beneficiat de banii puși la dispoziție de Radu, cât și alte persoane care ar fi favorizat încheierea contractelor cu firma de avocatură.
Precizăm că Radu s-a aflat în scandal cu firma de avocatură, căreia nu i-au fost achitate unele onorarii astfel că aceasta a acționat în judecată Municipiul Mangalia prin primar. UAT Mangalia a fost obligată să plătească aproape 2.800.000 de euro casei de avocatură.

Ce avere are Radu!

Averea edilului din Mangalia, Cristian Radu, a constituit un bogat subiect în presă, încă din 2012, atunci când a câștigat, pentru prima oară, scaunul de primar. De la an la an, averea ajungea în atenția opiniei publice, pe măsură ce aceasta creștea. Iată că la palmaresul de proprietăți, Cristian Radu a mai adăugat o casă de vacanță chiar în Mangalia, cumpărată în 2021 și are o suprafață de peste 400 mp. Și-a cumpărat și un teren intravilan, tot în Mangalia.Surprinzător este faptul că edilul din Mangalia, Cristian Radu, deși este catalogat drept cel mai bogat baron din Constanța, în realitate, și dacă ar fi să ne luăm după declarațiile de avere, este poate cel mai sărac. Pentru că, în acte soția sa, Bianca, apare singurul proprietar al terenurilor și clădirilor.Din cele 11 de terenuri pe care familia Radu le deține în Mangalia, Mamaia, 23 August, Albești, Tuzla și Constanța, Cristian Radu apare co-proprietar doar la un singur teren, de peste 10.000 mp, din Tuzla. Ultimele achiziții imobiliar ale lui Radu sunt o casă de vacanță chiar în Mangalia, cumpărată în 2020 și un teren intravilan, tot în Mangalia, achiziționat în anul 2021.

Una dintre proprietățile lui Radu este situată pe malul lacului Siutghiol, zona Ceronav. Vorbim despre o vilă imensă, împrejmuită cu un gard viu de trei metri, construită cu sudoarea feței… soacrei. Dacă vă întrebați ce treabă are soacra în această poveste, vă spunem noi: vila este moștenită de la Gloria Babușcă, mama soției sale. Așa soacră oricine și-ar dori… dar nu toți au norocul lui Cristian Radu!

Cum a reușit Cristian Radu, cu un salariu de bugetar, să strângă această sumedenie de bunuri imobiliare, în valoare de milioane de euro, și nu oriunde, ci în zone cu potențial turistic? Aflăm!

Mirela Pascal, Replica 06.01.2022

12 Comments

  1. https://m.youtube.com/watch?v=pwuspvY950Y

    Comentariu by Anonim — 6 ianuarie 2023 @ 20:26

  2. Știu că o astfel de veste e un pic de răcorire pentru cei ce îndură în Mangalia de la Radu Cristian și camarila.

    Dar să nu uitați că:
    – nu sunt învinuiți și nici nu s-a început urmărirea penală (la momentul Ordonanței Procurorului – Octombrie 2022)
    – prezumția de nevinovăție există pentru oricine, dpdv legal.

    Pe de altă parte, este un prilej ca funcționarii publici pe funcții de conducere și care semnează referate de specialitate să se scuture de servilismul necondiționat și să realizeze ce pot păți dacă își pun semnătura la ilegalități.

    Nu poți trage la răspundere penală consilierii locali pentru votarea unui proiect HCL, ci doar patrimonial poți să îi pui la plată personal.

    Proiectul HCL dacă are referate de specialitate favorabile, semnate de șefii direcțiilor din aparatele de specialitate ale primarului, în baza unor minciuni sau împotriva legii, nu consilierul local răspunde, ci funcționarul public care a semnat favorabil.

    Art.321, Cod Penal:
    (1) Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

    Asta este chestiunea penală, dar mai este și răspunderea civilă de a plăti prejudiciul, generat unei persoane fizice sau juridice, de către actul normativ adoptat prin fals intelectual.

    * De precizat că există și cazuri în care un consilier local poate fi tras la răspundere penală, în cazul în care inițiază un proiect HCL care generează prejudicii. Exemplu: proiectul HCL inițiat de Filip Dumitru, care prevedea că să nu se constituie Consiliul Local Mangalia în parte civilă păgubită în urma Raportului și Deciziei Curții de Conturi, care a constat prejudiciile făcute cu contractele pe avocați, contractul cu Colgiu și alocarea de bani pentru activități culturale către persoane fizice și juridice, fără respectarea legii. (Acel scandal cu ordonata 13 de Mangalia). Noroc că nu a trecut votului, datorită faptului că doamna Săli Ghiulserin s-a abținut la vot (a doua zi au dat-o afară din Consiliu), altfel astăzi toți cei 10 consilieri care au votat aveau și ei sechestru pe averi și erau suspecți de grup infracțional organizat.
    Acest dosar este pornit de la plângerea Curții de Conturi, care a constatat atunci acele prejudicii.

    Mai trebuie să analizați următorul aspect: Boită, Vlădescu si Dumitrana au plecat din funcțiile acelea, când au plecat prejudiciile nu erau săvârșite deoarece exista un act adițional de revizuire a contractelor, diminuate foarte mult la onorarii normale, pentru îndreptare, conform dispozițiilor Curții de Conturi. Bani nu plecaseră din buget către Grimberg, prejudiciul nu exista. De aceea dosarul inițial a fost clasat.
    Acel act adițional a fost anulat după câțiva ani de Grimberg, când respectivii nu mai erau, dar era Radu Cristian, care este vinovat de anularea actului adițional și pentru penalități. Primarului i-au fost prezentate toate consecințele deciziilor sale, inclusiv de către subsemnatul. Actul de decizie care a generat prejudiciul este al primarului și numai al primarului, 3 dintre suspecți nu mai lucrau în primărie când s-a generat prejudiciul.
    În răutatea lui, primarul a calculat că dă vina pe cei plecați din primarie, dar ajungând între timp pe „lista neagră”, devenind toxic pentru cei de la butoane, lucrurile au luat-o în altă direcție față de dorința sa.
    Adevărul va fi declarat la cercetări, totul depinde ce fel de justiție va instrumenta acest dosar: o justiție strâmbă sau una dreaptă.
    Oricum, va dura. Acum este mai motivat decât oricând să își caute imunitate în Parlament, la alegerile din 2024.

    Comentariu by Mentalistul — 7 ianuarie 2023 @ 13:20

  3. @2- Dacă nu ma înșel,pedepsele „cu suspendare” se dau cand cel acuzat(poate chiar trei dintre ei!) au colaborat cu procurorul de caz înainte de punerea pe masa a dosarului,judecătorului!(clauza atenuanta).Am o bănuială că si conu Iorgu a trecut prin asta…

    Comentariu by I.S — 7 ianuarie 2023 @ 13:43

  4. https://www.facebook.com/100041307531799/posts/pfbid024VZ5rz6GFc9avLZpJxUCPFJDNtuqarrDTvTafZiq7a23onDtTu3MhkvDC9dEQQiHl/

    Comentariu by Mentalistul — 7 ianuarie 2023 @ 14:57

  5. @4- Si cu ăștia…de plecara cum rămâne:…Alături de primar, sunt urmăriți penal pentru complicitate la abuz în serviciu fosta secretară a municipiului, Petrina Boiță, fostul administrator public, Romulus Dumitrana, și încă patru funcționari (dar…” Pe mine personal m-a atins cel mai tare dl.cu cabinet de avocatură de la Tulcea,care cam de atunci,de unde era cel mai combatant…a devenit „ascultator” ! Da am inteles pe ce „paliere” înalte se dau lupte ! Am ajuns sa ne fie mila si de…judecatori !!

    Comentariu by I.S — 7 ianuarie 2023 @ 16:05

  6. Pt. #5
    https://m.luju.ro/reintroducerea-sri-in-dosarele-penale-si-paralizarea-dreptului-la-aparare

    Comentariu by nabuco — 7 ianuarie 2023 @ 16:14

  7. @4,@6-Nu ma îmbăt repede,cu atât mai mult cu apa rece ! Nu degeaba am spus de OuG 57/2o19.Tot acolo se spune cum este sancționat un consilier local,cum o poate face președintele de sedinta,implicarea primarului si pentru care fapte.In orice caz astea sunt consemnate în procese verbale.N-am gasit motivele ptr. care d-na aceea sa fi intrat în conflict in sedinta.In schimb am gasit conflicte cu altcineva care era „temperat”(curios-nu?) de către Filip !

    Comentariu by I.S — 7 ianuarie 2023 @ 18:20

  8. Chestia cu demisia în alb e valabilă pentru toate partidele ( o măsură „totalitara”) adoptată de toate partidele „nascute” din …totalitarism ! Tugulanul de membru trebuie s-o înghită! De aia de afara ce sa mai spunem Ei n-au acces la „secretele partidului”.Ei merg la vot !Vor afla,eventual,de acestea prin diversiuni si interese de partid !

    Comentariu by I.S — 7 ianuarie 2023 @ 18:36

  9. https://fb.watch/hVoM9x9_mP/

    Comentariu by Mentalistul — 7 ianuarie 2023 @ 19:22

  10. Pt 8: De exemplu, în Partidul Ecologist Român – Organizația Mangalia, nu au fost luate demisii cu data în alb. Consilierii PER sunt liberi să reprezinte cetățenii.

    Nici în anul 2016, când am fost pe lista candidaților PSD și am devenit consilier local PSD, nu mi-a cerut nimeni demisia cu data în alb sau în alt fel.

    Doar la PNL am văzut că se practică.

    Comentariu by Mentalistul — 7 ianuarie 2023 @ 19:26

  11. Iar la PNL nu mai sunt funcționale aceste demisii cu data în alb. Primii 11 de pe lista PNL s-au retras, au renunțat în instanță la funcția de consilier. Iar 10 sunt în funcție.
    Asta înseamnă că mai au 3 supleanți rămași pe listă. 1 a murit, 1 a pierdut calitatea deoarece s-a mutat în Anglia, unde s-a măritat. A mai rămas 1 membru supleant.
    Radu Cristian nu poate accesa demisia decât pentru 1 consilier local PNL. Dacă ar fi o revoltă în PNL Mangalia, nu poate înlocui consilierii locali PNL. Dacă accesează demisiile cu data în alb, fie rămâne în minoritate cu un consiliu incomplet, fie se dizolvă consiliul si se organizează anticipate.

    Comentariu by Mentalistul — 7 ianuarie 2023 @ 19:30

  12. Nu cred ca se va ajunge prea departe, depinde cine-i „stapinul” lui radu si depinde cit „de lung e lantul” procurorului, in a merge cu ancheta.

    Comentariu by pop — 8 ianuarie 2023 @ 11:32

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress