Mangalia – politica locală

29 decembrie 2022

Caracatița din Primăria Mangalia bagă în faliment agenții economici din sudul litoralului

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 15:16

Cristian Radu și caracatița din spatele lui aruncă, din nou, praf în ochi agenților economici. După ce, înainte de sezonul estival, micii operatori care dețin magazine au primit interdicţia de a-şi desfăşura activitățile, în baza unei hotărâri de Consiliul Local Mangalia, iată că primarul Radu vine cu un nou Regulament care pare, mai degrabă, a  fi împotriva operatorilor, decât în beneficiul lor. În disperarea de a interzice alimentările în stațiuni, Radu și-a adus aminte că mai există și supermarketuri cu produse agroalimentare. Așa se face că magazinul Kaufland, din Saturn, ar putea avea interzis, din ianuarie 2023, să vândă legume, fructe, carne, preparate din carne și peste, dacă ar fi să ne luăm după noul Regulament privind desfășurarea activităților comerciale în municipiul Mangalia pe anul 2023 votat în ședința din 28 decembrie. Printre codurile CAEN pentru care nu e permisă desfășurarea activităților, decât în zona blocurilor de locuințe, se numără și cel în baza căruia funcționează Kaufland România. Dar oare are curaj Radu să interzică  funcționarea, ca până acum, a magazinului din Saturn?! Va fi, oare, autorizat pentru comercializarea produselor enumerate mai sus? Dacă da, atunci regulamentul a fost făcut cu dedicație?! Vom urmări acest subiect și vor reveni cu informații! 

În ședința de Consiliu Local de marți, 28 decembrie, aleșii mangalioți, în special liberalii, au votat Regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Mangalia pe anul 2023. Acesta prevede, printre altele, care sunt activitățile nepermise în stațiunile turistice arondate.

Astfel, potrivit documentului, cu excepția zonei blocurilor de locuințe, nu se va autoriza comercializarea produselor alimentare de tipul fructe şi legume, carne, produse din carne, peşte şi toate produsele corespunzătoare codurilor: CAEN 4711 (Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun) –doar produsele de tipul fructe şi legume, carne, produse din carne, peşte, comercializarea celorlalte produse din codul CAEN fiind permisă; CAEN 4721 (Comerţ cu amănuntul al fructelor şi legumelor proaspete, în magazine specializate), CAEN 4722 (Comerţ cu amănuntul al cărnii şi al produselor din carne, în magazine specializate), CAEN 4723 (Comerţ cu amănuntul al peştelui, crustaceelor şi moluştelor, în magazine specializate), CAEN 4729 (Comerţ cu amănuntul al altor produse alimentare, în magazine specializate)-doar produsele de tipul fructe şi legume, carne, produse din carne, peşte, comercializarea celorlalte produse din codul CAEN fiind permisă; CAEN 4781 (Comerţ cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor şi produselor din tutun efectuat prin standuri, chioşcuri şi pieţe) -doar produsele de tipul fructe şi legume, carne, produse din carne, peşte, comercializarea celorlalte produse din codul CAEN fiind permisă.

facsimil din Regulament

Kaufland, interzis la legume, fructe, carne și pește

Activitatea Kaufland România este derulată în baza codului CAEN 4711- Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun) – doar produsele de tipul fructe şi legume, carne, produse din carne, peşte, comercializarea celorlalte produse din codul CAEN fiind permisă.

Oamenii lui Radu au vrut să se spele pe mâni, precizând în ședință că operatorul economic nu este vizat de regulament Kaufland, pentru că se află în zona de blocuri. În realitate, e o minciună, spun unii consilieri, căci primele blocuri sunt în orașul Mangalia, iar Kaufland este în Saturn, și conform PUG, sunt în zone diferite. ”Primarul Mangaliei interzice magazinului Kaufland să mai vândă fructe, legume, carne, preparate din carne și pește, conform Regulamentului votat de consilierii PNL. Kaufland este în stațiunea Saturn, este autorizat pentru CAEN 4711”, a  spus consilierul PER, Ozghiun Menabit.

Pentru foarte mulți operatori din sudul litoralului, afacerile din sezonul estival reprezintă o gură de oxigen pentru perioada de extrasezon. Muncesc vara, iar din ceea ce câștigă supraviețuiesc până la următorul sezon estival. Ar sta liniștiți, dacă primarul ales al Mangaliei nu le-ar pune bețe în roate și nu ar veni cu idei năstrușnice, benefice marilor hotelieri și care afectează, grav, activitatea micilor operatori economici. Cât va mai dura această situație? Poate până în 2024, atunci când mangalioții se vor gândi de două ori atunci când vor decide să pună ștampila de vot pe buletin. Până atunci, așteptăm 2023, dar și reacția operatorilor economici vizavi de acest nou Regulament.

Mirela Pascal, Replica 29.12.2022

3 Comments

 1. https://www.cotidianul.ro/o-urare-numai-pentru-unii/
  QED

  Comentariu by nabuco — 31 decembrie 2022 @ 14:42

 2. La mulți ani pentru toți !

  Comentariu by lucian visa — 31 decembrie 2022 @ 15:31

 3. cont. @1
  https://www.libertatea.ro/stiri/dilema-anului-2023-pentru-un-antreprenor-roman-ajuns-acum-instalator-in-irlanda-la-intel-cu-5-000-de-euro-pe-luna-in-romania-imi-vorbeau-ca-unui-infractor-4395106

  Comentariu by nabuco — 2 ianuarie 2023 @ 10:45

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress