Mangalia – politica locală

1 decembrie 2022

Preşedintele PSD Mangalia, mesaj către concetăţenii săi: „Sănătate, un trai mai bun şi un sincer La Mulţi Ani!”

Filed under: PSD — lucian visa @ 17:13

Prezent la ceremonialul depunerilor de coroane de la Monumentul Eroilor din Mangalia, cu ocazia Zilei Naţionale a României, liderul PSD Mangalia, Neculai Tănasă, a transmis locuitorilor oraşului un sincer „La Mulţi Ani!”: „Ziua Naţională a României este, pentru noi toţi, una dintre cele mai importante din an. Astăzi, cu ocazia zilei tuturor românilor, doresc cetăţenilor Municipiului Mangalia, sănătate, un trai mai bun şi  un sincer La Mulţi Ani!”

editiadesud.ro 01.12.2022

72 Comments

 1. Asociația NOI SUNTEM MANGALIA, în care membrii sunt comercianti sau patroni de firme, a participat la festivitatea de 1 Decembrie:
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0ENLmFusWgcnnqrsSZCC2BrFk6ZTEYf3dYBgHdSHvdM1Xi5oq7MpTZaJuK2f7XRTGl&id=100000485715789

  S-a întâmplat astfel:
  ONG-ul a făcut cerere la primărie, deoarece conform HCL primăria este organizatorul. Ne-au pasat că se ocupă Garnizoana și ne-au dat adresa de e-mail a unei persoane despre care știau că anul acesta nu se ocupa, deoarece este plecată. Dar am găsit cine se ocupă și ne-a spus ca Primăria este organizatorul. Ceea ce e corect. Ideea este că la astfel de evenimente, tot serviciul acela din primărie, care se ocupă de evenimente, nu este în stare sa invite consilierii locali, să invite pe cine trebuie sa invite, să organizeze măcar 1 Decembrie.

  De ce fel de proiecte să se îngrijească primăria, dacă nu este în stare să organizeze un eveniment în care toată treaba e să se depună coroane, ca la parastas? De aniversare organizează un parastas. Toate țările când sărbătoresc Ziua Națională fac petreceri, carnavaluri, concerte etc., doar noi facem parastas cu coroane funerare și fasole cu cârnați. Pomana săracilor.

  Revenind la on-topicul articolului: Radu negociază să intre la PSD, asta înseamnă că ar deveni președintele organizației locale. În anul de alegeri.
  PSD oricum nu are candidat și ar fi mulțumit. Primaria Constanta si CJC să rămână la PNL, iar Mangalia, Navodari si Medgidia sa treaca la PSD.
  Consilierii de la PNL Mangalia au fost carne de tun, vor fi carne de tun. Problema lor este că așa cum s-au învățat unii să dea Consiliul în judecată pentru despăgubiri, tot așa se vor învăța să ceară sechestru pe averile membrilor Consiliului, deoarece CL nu deține patrimoniu să îl poți executa silit. Pe ce te judeci? Pe averile consilierilor care au votat vreo mizerie nelegală, care a generat prejudicii cuiva.

  Comentariu by Mentalistul — 1 decembrie 2022 @ 19:02

 2. Nu l am vazut pe Iorgus la depunerea de coroane.Mă scuzati dar el apare odata la 4 ani.

  Comentariu by Jack — 2 decembrie 2022 @ 14:38

 3. :

  În noul Regulament pentru Comerț al primarului Mangaliei, magazinele non-alimentare din stațiuni pot primi Aviz Orar de Funcționare doar dacă:

  a) vânzătoarele sunt blonde (natural sau vopsite) și au cupa la sutien minim mărimea D.

  b) spațiul magazinului trebuie să fie minim 50 mp.

  Punctul a) este un pamflet.
  Punctul b) este real, este în Regulament și este un lucru la fel de nelegal și de prost, precum punctul a).

  Comentariu by Mentalistul — 2 decembrie 2022 @ 15:30

 4. Fantastic.2 fraze.felicitari.a reusit sa le citeasca.

  Comentariu by wow — 2 decembrie 2022 @ 18:58

 5. https://www.google.ro/search?q=Mi-e+teamă+de+un+singur+lucru.+Nu+e+de+la+mine%2C+e+de+la+părintele+Cleopatra%3A+să+nu+mor+neîmpărtășit%2C+în+rest+nu+are+de+ce+să+ne+fie+teamă

  Comentariu by nabuco — 2 decembrie 2022 @ 23:07

 6. 《La acel moment, șantierul mai avea doar 1.700 de angajaţi. Un consilier local al Municipiului Mangalia, Ozghiun Menabit, îi trimitea o scrisoare deschisă ministrului economiei, Dănuț Andrușcă, în februarie 2018: „Puși în fața incertitudinii de a mai primi salariul, oamenii își caută de muncă în alte orașe, sau în străinătate. Miile de angajați care au plecat (din șantier) au fost profesionalizați cu programe pentru angajați, cu costuri de zeci de milioane de dolari. Salvați Mangalia, domnule Ministru al economiei!” „Fără activitatea șantierului naval, Mangalia va deveni o a doua Vale a Jiului.” Consilierul local a avut dreptate: mulți dintre electricienii navali pe care i-am întâlnit în Danemarca au plecat atunci. Majoritatea au fost aduși de Costel Boghiu la Karstensens sau s-au chemat unii pe alții în anii ce au urmat. Sunt electricieni cu experiență, care au făcut cursuri de specializare și au lucrat în Coreea de Sud, iar danezii s-au bucurat să-i angajeze.》
  https://www.libertatea.ro/stiri/reportaj-doar-primarul-si-popa-lipsesc-de-aici-restul-suntem-toti-cat-castiga-romanii-din-nordul-europei-fata-de-cat-castigau-in-tara-4365785?utm_source=gsp.ro&utm_medium=referral

  Comentariu by Mentalistul — 3 decembrie 2022 @ 10:57

 7. S-a pricopsit orasul cu cel mai tîmpit nebun … poți înțelege un om care are anumite probleme și o anumită nebunie dar la acest personaj chiar că le găsești pe toate . Mincinos , puturos fără muncă , manipulator , invidios și de curînd a început să tragă si la măsea . Dute la muncă tătar puturos și nu mai sta cu mîna întinsă .

  Comentariu by Anonim — 3 decembrie 2022 @ 16:30

 8. Pt 7: Cu cât frustrarea ta e mai mare, cu atât e mai dovadă că am succes în ceea ce fac.

  https://fb.watch/hb6hkbXNHP/

  Comentariu by Mentalistul — 3 decembrie 2022 @ 16:40

 9. Succes nu ai dl Menabit . Tu ști foarte bine ca nu o să poti fi primar dar o duci pînă la capăt pentru că oricum nu ai loc de muncă și nici un venit sigur . Te bazezi pe indemnizația de consilier care te sine în viață .

  Comentariu by OZ — 3 decembrie 2022 @ 17:12

 10. Pt 9:
  Nu am fost primar până acum și am trăit bine. Să fii primar în Mangalia după Radu Cristian nu este un bilet la un spectacol plăcut, este un bilet pe trenul spre iad. Ar însemna să cheltui viață și sănătate, să muncești non-stop, să nu ai timp de casă, dacă vrei să nu te linșeze cei care te-au ales. Pentru că oamenii au așteptări. Cine se bagă trebuie să știe ce înseamnă, dacă nu te pricepi la administrație publică, mai bine nu te bagi.

  Doar cei care cred că a fi primar este ocazie să te îmbogățești și să-i îmbogățești pe cei care sunt cu tine, ar fi ciudoși să ajung primar. Ei înșiși au o mentalitate de corupți, ar fi ticăloși să facă ce a făcut Radu. Pentru că au un astfel de mentalitate le-ar fi ciudă să fie altul primar, la care ei nu au acces.

  Dar greșești, principiul meu este că toată lumea să aibă oportunitatea să își dezvolte condiția. Dar prin muncă, nu prin furt. De ex., dacă vrei un contract pentru întreținerea unui parc…să ai posibilitatea, dar parcul acela să fie o plăcere.

  Pentru cultura ta generală, îndemnizația de consilier local este 790 de lei. Acum e mare, între 2016-2020 a fost 330 lei.
  Pentru ce fac în calitate de consilier local, cheltuiesc pe lună de zece ori mai mult. Doar pe birotică, pentru că sunt mai organizat mai bine decât primăria, fiecare ședință are bibliorafturi ei, păstrez în arhivă fizică documentația, într-un sistem cu care să găsesc ușor ce caut. Timbre fiscale, taxe de timbru, cheltuieli pentru a mi se răspunde la diferite adrese.
  Îți cânt în strună pentru că îmi ești de folos. Cu toate prostiile tale mă ajuți să-mi amintesc diverse sau îmi amintești că există și oameni cretini pe lume, ca tine, iar eu trebuie să fiu pregătit și pentru ei.

  Comentariu by Mentalistul — 3 decembrie 2022 @ 21:52

 11. Comentariu by nabuco — 4 decembrie 2022 @ 12:15

 12. OK

  Comentariu by nabuco — 4 decembrie 2022 @ 12:15

 13. cont. @11
  https://www.ojogo.pt/multimedia/videos/mensagem-de-apoio-a-pele-desenhou-se-nos-ceus-do-catar-com-o-apoio-de-drones-15422551.html

  Comentariu by nabuco — 4 decembrie 2022 @ 12:29

 14. Ca fapt divers, am pe drum primul import de cărbune din Uzbekistan, cu vaporul.
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0tEEM3ttLma3GbdiJhTinQjEsyKzCyNxvZ6w3L619YXVR5qspXkVrB6QKDD4t1mJel&id=100000485715789
  Întâi cu trenul cca 1.000 km la portul Batumi din Georgia, port la Marea Neagră. De acolo, cu vaporul spre Constanța.

  Comentariu by Mentalistul — 4 decembrie 2022 @ 13:03

 15. https://www.radioinfinit.ro/1308-per-gorj-mesaj-pentru-guvernanti-nu-condamnati-romania-la-penurie-energetica-si-saracie/
  vs.
  https://www.greenpeace.org/romania/articol/971/cifre-socante-despre-arderea-carbunelui/

  Comentariu by nabuco — 4 decembrie 2022 @ 14:11

 16. Pt 15:
  Nu confunda Partidul Ecologist cu activiștii ecologiști, unii doar așa-ziși activiști de mediu, de fapt puși în slujba unor companii.

  „Uniunea Europeană continuă să fie printre cei mai mari poluatori din lume, clasându-se pe locul al treilea în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon, după China și SUA, în pofida ambițiilor Europei de a deveni primul continent neutru din punct de vedere al impactului asupra climei.”
  „Cele mai poluante 5 ţări ale lumii sunt şi cele mai bogate.”

  Nu trebuie eliminat nici contextul: suntem într-o criză energetică. Reducerea emisiilor de carbon de la utilizarea cărbunelui are un beneficiu pe termen îndelungat, pe zeci de ani. Poți face o pauză, în acest context. Compensând cu reducerea emisiilor de carbon de la autoturisme.

  România importa cărbune din Rusia. Acum e embargou cu Rusia. Am răspuns necesității României.

  Mai aduc și uree (îngrășământ) din Kazakhstan, e criză pe piața europeană. A ajuns prețul la 7.000 lei/tonă.
  Ironic este că am un îngrășământ natural (bio) la 2.500-3.600 lei/tonă.

  BIO NPK 5:15:5. Păioase, porumb, rapiţă 250-300 Kg/Ha 500Kg 2950 Lei/T

  BIO N N 12% Păioase, porumb, rapiţă 250-300 Kg/Ha 500Kg 3600 Lei/T

  P35 BIO Îngrăşământ de sol -35% granulaţie 3-5mm
  Grâu, orz, triticale, ora de
  primăvară, grâu durum,
  floarea-soarelui, porumb,
  soia, sorg, rapiţă
  250-300 Kg/Ha big bag
  1250 Kg 2500 Lei/T

  „Aceasta declaratie de compatibilitate cu Regulamentul E.U. nr 889/2008, confirma ca produsul mai sus mentionat este in deplina concordanta cu Regulamentele Europene, care reglementeaza produsele permise a fi utilizate in Agricultura Ecologica, iar substanta activa din care este produs se regaseste in Anexa I.”

  Iar agricultorii noștri continuă să folosească uree, care deșertifică pământul.

  Partidul Ecologist deține informații reale despre ecologie, are oameni cu cunoaștere în domeniu, deoarece cumulează cunoștințele și experiența partidelor ecologiste din toate țările. După pandemie este un trend pentru politici ecologiste, toate partidele vor să se laude cu aceste politici, dar de fapt, specialistul în astfel de politici este Partidul Ecologist. Criză energetică actuala îl face pe om sa gândească serios la auto-sustenabilitate. Dacă înainte nu dădeau atenție obținerii energiei electrice din razele soarelui, astăzi s-au înmulțit cei care își instalează panouri fotovoltaice. Ori produc energie electrică pentru a vinde sistemului național.

  Lângă noi este un război. Care a evoluat în a distruge infrastructura energetică din Ucraina. Spune-i acum Ucrainei: „Măi, Ucraina, ești de rahat pentru că folosești cărbune și poluezi planeta!” În timp ce Ucraina este terorizata de Rusia.
  România are acces la resurse de cărbune, avem mine de cărbune. Trebuie să aibă și rezerva de cărbune, de aceea ce intră în rezerva națională are anumite facilitati de taxe și impozite.
  Ucraina are și ea o rezerva de cărbune de cca 2 milioane de tone, de 4 pri mai mult decât anul trecut, când nu era război.
  90% din producția de cărbune a Ucrainei este în Donetsk. Cărbunele din Donetsk reprezenta 50% folosința URSS în sectorul energetic.
  Pe de o parte, Ucraina nu are cum să exporte acel cărbune, granițele cu posibil trafic sunt deja aglomerate cu exportul de grău. De aceea, state din UE sunt în căutare de alternative. România poate să livreze cărbunele necesar UE, prin folosința portului Constanța, dacă nu din minele proprii, care s-au închis la impunerea UE.

  Și atunci, dacă acele ONG cu activiști de mediu, susținute de companii care folosesc cărbune, până acum militau să ne fie închise minele, să dețină grupul lor monopolul, acum acele companii s-au sucit și ne cer cărbune, deoarece li s-a închis temporar sursa.

  Ma rog, „viața este complicată și are multe aspecte”.
  A fi ecologist nu înseamnă să omori dezvoltarea sau investițiile. De-asta nu ma vedeți sa ma leg cu lanțurile de un copac din Pădurea Comorova. Sa se dezvolte regiunea, zic. Dar să nu ai voie să tai un pom pana nu ai plantat alți 5 arbuști maturi, care s-au prins. Vii cu dovada ca i-ai plantat în continuarea pădurii, în locul special identificat de primărie, abia atunci primești acceptul sa tai copacul ca să construiești un hotel. Plus Regulamentul Arborilor sa prevadă ca pentru fiecare 100 mp construiți pe nivel, obligativitatea de a plata 5 arbori cu circumferința minim 12 cm, minim 4 m înălțime și cu rădăcină în balot de pământ.
  Astfel se mărește Pădurea Comorova, nu doar că păstrăm patrimoniul forestier.

  Comentariu by Mentalistul — 4 decembrie 2022 @ 15:55

 17. Pt 15:
  Nu confunda Partidul Ecologist cu activiștii ecologiști, unii doar așa-ziși activiști de mediu, de fapt puși în slujba unor companii.

  „Uniunea Europeană continuă să fie printre cei mai mari poluatori din lume, clasându-se pe locul al treilea în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon, după China și SUA, în pofida ambițiilor Europei de a deveni primul continent neutru din punct de vedere al impactului asupra climei.”
  „Cele mai poluante 5 ţări ale lumii sunt şi cele mai bogate.”

  Nu trebuie eliminat nici contextul: suntem într-o criză energetică. Reducerea emisiilor de carbon de la utilizarea cărbunelui are un beneficiu pe termen îndelungat, pe zeci de ani. Poți face o pauză, în acest context. Compensând cu reducerea emisiilor de carbon de la autoturisme.

  România importa cărbune din Rusia. Acum e embargou cu Rusia. Am răspuns necesității României.

  Mai aduc și uree (îngrășământ) din Kazakhstan, e criză pe piața europeană. A ajuns prețul la 7.000 lei/tonă.
  Ironic este că am un îngrășământ natural (bio) la 2.500-3.600 lei/tonă.

  BIO NPK 5:15:5. Păioase, porumb, rapiţă 250-300 Kg/Ha 500Kg 2950 Lei/T

  BIO N N 12% Păioase, porumb, rapiţă 250-300 Kg/Ha 500Kg 3600 Lei/T

  P35 BIO Îngrăşământ de sol -35% granulaţie 3-5mm
  Grâu, orz, triticale, ora de
  primăvară, grâu durum,
  floarea-soarelui, porumb,
  soia, sorg, rapiţă
  250-300 Kg/Ha big bag
  1250 Kg 2500 Lei/T

  „Aceasta declaratie de compatibilitate cu Regulamentul E.U. nr 889/2008, confirma ca produsul mai sus mentionat este in deplina concordanta cu Regulamentele Europene, care reglementeaza produsele permise a fi utilizate in Agricultura Ecologica, iar substanta activa din care este produs se regaseste in Anexa I.”

  Iar agricultorii noștri continuă să folosească uree, care deșertifică pământul.

  Comentariu by Mentalistul — 4 decembrie 2022 @ 15:57

 18. Partidul Ecologist are oameni cu cunoaștere în domeniu, deoarece cumulează cunoștințele și experiența partidelor ecologiste din toate țările. După pandemie este un trend pentru politici ecologiste, toate partidele vor să se laude cu aceste politici, dar de fapt, specialistul în astfel de politici este Partidul Ecologist. Criză energetică actuala îl face pe om sa gândească serios la auto-sustenabilitate. Dacă înainte nu dădeau atenție obținerii energiei electrice din razele soarelui, astăzi s-au înmulțit cei care își instalează panouri fotovoltaice. Ori produc energie electrică pentru a vinde sistemului național.

  Lângă noi este un război. Care a evoluat în a distruge infrastructura energetică din Ucraina. Spune-i acum Ucrainei: „Măi, Ucraina, ești de rahat pentru că folosești cărbune și poluezi planeta!” În timp ce Ucraina este terorizata militar de către Rusia.
  Ucraina are și ea o rezerva de cărbune de cca 2 milioane de tone, de 4 ori mai mult decât anul trecut, când nu era război.
  90% din producția de cărbune a Ucrainei este în Donetsk. Cărbunele din Donetsk reprezenta 50% folosința URSS în sectorul energetic.
  Pe de o parte, Ucraina nu are cum să exporte acel cărbune, granițele cu posibil trafic sunt deja aglomerate cu exportul de grâu. De aceea, state din UE sunt în căutare de alternative. România poate să livreze cărbunele necesar UE, prin folosința portului Constanța, dacă nu din minele proprii, care s-au închis la impunerea UE.

  Și atunci, dacă acele ONG cu activiști de mediu, susținute de companii care folosesc cărbune, până acum militau să ne fie închise minele, să dețină grupul lor monopolul, acum acele companii s-au sucit și ne cer cărbune, deoarece li s-a închis temporar sursa.

  Ma rog, „viața este complicată și are multe aspecte”.
  Pentru mine, a fi ecologist nu înseamnă să omori dezvoltarea sau investițiile. De-asta nu ma vedeți sa ma leg cu lanțurile de un copac din Pădurea Comorova. Sa se dezvolte regiunea, zic. Dar să nu ai voie să tai un pom pana nu ai plantat alți 5 arbuști maturi, care s-au prins. Vii cu dovada ca i-ai plantat în continuarea pădurii, în locul special identificat de primărie, abia atunci primești acceptul sa tai copacul ca să construiești un hotel. Plus Regulamentul Arborilor sa prevadă ca pentru fiecare 100 mp construiți pe nivel, obligativitatea de a plata 5 arbori cu circumferința minim 12 cm, minim 4 m înălțime și cu rădăcină în balot de pământ. Îi iei de la Romsilva. Sau de la Asociația NOI SUNTEM MANGALIA, care îți oferă contra cost și serviciile de plantare. Și facem și o acțiune de plantare cu copiii, să-i educam.
  Astfel se mărește Pădurea Comorova, nu doar să păstrăm patrimoniul forestier. Prin corupție, prin hoție, prin mafiotlîc, tot vor face acele investiții de dezvoltare. Nu mai bine le dăm posibilitatea legală sa investească la malul mării, iar din asta să câștigăm mărirea considerabilă a pădurii Comorova cu câteva zeci, poate sute de hectare împădurite cu arbuști ajunși la maturitate?

  Comentariu by Mentalistul — 4 decembrie 2022 @ 16:12

 19. Voi continua când o să pot posta.

  Comentariu by Mentalistul — 4 decembrie 2022 @ 16:14

 20. După pandemie este un trend pentru politici ecologiste, toate partidele vor să se laude cu aceste politici, dar de fapt, specialistul în astfel de politici este Partidul Ecologist. Criză energetică actuala îl face pe om sa gândească serios la auto-sustenabilitate. Dacă înainte nu dădeau atenție obținerii energiei electrice din razele soarelui, astăzi s-au înmulțit cei care își instalează panouri fotovoltaice. Ori produc energie electrică pentru a vinde sistemului național.

  Lângă noi este un război. Care a evoluat în a distruge infrastructura energetică din Ucraina. Spune-i acum Ucrainei: „Măi, Ucraina, ești de rahat pentru că folosești cărbune și poluezi planeta!” În timp ce Ucraina este terorizata militar de către Rusia.

  Comentariu by Mentalistul — 4 decembrie 2022 @ 16:16

 21. Ucraina are și ea o rezerva de cărbune de cca 2 milioane de tone, de 4 ori mai mult decât anul trecut, când nu era război.
  90% din producția de cărbune a Ucrainei este în Donetsk. Cărbunele din Donetsk reprezenta 50% folosința URSS în sectorul energetic.
  Pe de o parte, Ucraina nu are cum să exporte acel cărbune, granițele cu posibil trafic sunt deja aglomerate cu exportul de grâu. De aceea, state din UE sunt în căutare de alternative. România poate să livreze cărbunele necesar UE, prin folosința portului Constanța, dacă nu din minele proprii, care s-au închis la impunerea UE.

  Și atunci, dacă acele ONG cu activiști de mediu, susținute de companii care folosesc cărbune, până acum militau să ne fie închise minele, să dețină grupul lor monopolul, acum acele companii s-au sucit și ne cer cărbune, deoarece li s-a închis temporar sursa.

  Ma rog, „viața este complicată și are multe aspecte”.
  Pentru mine, a fi ecologist nu înseamnă să omori dezvoltarea sau investițiile. De-asta nu ma vedeți sa ma leg cu lanțurile de un copac din Pădurea Comorova. Sa se dezvolte regiunea, zic. Dar să nu ai voie să tai un pom pana nu ai plantat alți 5 arbuști maturi, care s-au prins. Vii cu dovada ca i-ai plantat în continuarea pădurii, în locul special identificat de primărie, abia atunci primești acceptul sa tai copacul ca să construiești un hotel. Plus Regulamentul Arborilor sa prevadă ca pentru fiecare 100 mp construiți pe nivel, obligativitatea de a plata 5 arbori cu circumferința minim 12 cm, minim 4 m înălțime și cu rădăcină în balot de pământ. Îi iei de la Romsilva. Sau de la Asociația NOI SUNTEM MANGALIA, care îți oferă contra cost și serviciile de plantare. Și facem și o acțiune de plantare cu copiii, să-i educam.
  Astfel se mărește Pădurea Comorova, nu doar să păstrăm patrimoniul forestier. Prin corupție, prin hoție, prin mafiotlîc, tot vor face acele investiții de dezvoltare. Nu mai bine le dăm posibilitatea legală sa investească la malul mării, iar din asta să câștigăm mărirea considerabilă a pădurii Comorova cu câteva zeci, poate sute de hectare împădurite cu arbuști ajunși la maturitate?

  Comentariu by Mentalistul — 4 decembrie 2022 @ 16:17

 22. Ca să explic pe înțeles, ceva ce este greu de explicat, am să fac o analogie:

  Am adus în anii trecuți un brad de 6 m și l-am montat în mijlocul Mangaliei, am chemat copiii să îl împodobească. A fost frumos.
  Dar s-au trezit frustrații să acuze că de ce nu am adus un brad cu tot cu rădăcină, ca astfel a fost tăiat bradul din pădure și am făcut o crimă ecologică.
  Dacă stai să îi asculți și te mulțumești cu informațiile lor, rațiunea ta le dă dreptate. Frustrații au început să copie ideea și să mă atace cu ea.

  Eu am adus bradul cu sprijinul Gardei Forestiere. Cei care mi-au facturat au scris pe actul de însoțire a mărfii ca este vârf de foios toaletat dintr-un arbore înalt de 25m, arbore care a rămas în pădure să producă în continuare oxigen.
  Adecătelea realitatea fiind că nu am ucis niciun brad, ci din contră.
  Drept exemplu, anul următor a adus primăria in parcul Evergreen un brad pentru împodobit, cu tot cu rădăcină, pe care l-a plantat în parc. A costat bradul pe primărie 50.000 lei + TVA, achiziționat de la Perfect Tree. Peste 2 luni l-au scos noaptea pentru că se uscase. Nu mai există.

  Așa și cu cărbunele. Cu ceea ce știi, pare că ar fi o poluare. Dar nu știi tot.

  Comentariu by Mentalistul — 4 decembrie 2022 @ 16:40

 23. Băi nene citesc și mă crucesc cît poate sa mintă acest om … Chiar ne crezi așa de proști încît sa te credem că ești mare afacerist ? Tu ești sărac lipit mai ești și dator în tot orasul dar tu faci import de cărbuni nu ? Huuuuu mincinosule ….. bă i nesimțitule dute la muncă și nu mai minții om de nimic ce ești .

  Comentariu by Anonim — 4 decembrie 2022 @ 19:10

 24. Pomul de craciun pe care spui tu că l-ai adus si l-ai decorat nu a fost platit de tine și țin minte foarte bine că te-ai dus la mai mulți agenți din oraș și ai cerut bani fară rușine …. Știu doi dintre ei care ti-au dat bani dar de rușinea lor nu vreau să le dau numele . Pe unul l-ai păcălit cu 2000 de lei chipurile pentru un cablu de curent . Mare hahaleră ești măi tătar mincinos …. Auzi că el sărac și fără muncă face import de carbune

  Comentariu by Anonim — 4 decembrie 2022 @ 19:17

 25. Domnilor nu îl mai criticați pe Ozzy, nu el este primar. Uitativa la consilierii PNL, habar n-au de doctrina liberală.La butoane sunt cei care au lipit afișe în ultimă campanie.
  Domnul Visa poate să confirme că vechi liberal. Știți cum avea majoritate d.nul Iorgus, simplu le dădea la fiecare consilier câte un teren în Neptun și se asigura că are majoritate. Nu știu cum face actualul primar dar vad că nu mai este așa de supărat pe Iorgus.
  De fapt au căzut la pace, probabil Radu Cristian are mare nevoie de imunitate.
  Vedeți pe cineva care să câștige primăria?
  Eu deocamdată nu văd pe nimeni.
  Deocamdată cel mai vocal este Ozzy și d.na de la USR care este consilier județean.
  Probabil dacă pleacă actualul primar în Parlament, vor fi alianțe din partea mai multor partide.
  Iar în candidat trebuie să fie vizibil. Adică ar cam trebui să se arate, să spună ce planuri are, să nu aibă scheleți în dulap, adică să fie integru, să cunoască administrație locală.
  Acesta ar trebui să fie subiect de dezbatere nu toate bălăriile care le debitați despre Ozzy.
  Fiți liniștiți că are afacerea lui , are și un bun avocat și momentan e singurul care mai spune ce se întâmplă în primărie.

  Comentariu by Valy — 4 decembrie 2022 @ 22:31

 26. Dacă nici documentele oficiale nu te-au convins să taci, e clar că nici nu contează adevărul.

  Pt 21: Atunci, la primul brad, o singură persoană a contribuit cu 200 lei, fratele lui Sile Cîrlan, care este și el preot, soțul doamnei Cîrlan Laura, care a fost consilier local. Două sute de lei – pe care i-am refuzat, dar de rușinea popii am acceptat și am spus că iau luminițe de ei. Ceea ce am și făcut.
  Vezi cât de ușor îmi este să identific care este sursa minciunii? Pentru că fac lucrurile corect. De altfel, oricine poate contribui la ceva pentru oraș, să fiu ipocrit să mă împotrivesc, are același drept ca și mine. Anul acesta am reușit să implic mulți comercianți.
  Doamna Cîrlan, care atunci era ALDE, a mai bătut câmpii și cu alte ocazii. Când a murit Săndel, am sunat pe protopop și am comandat o pomană pentru 30-40 persoane la locația de la Sf Mina. Apoi m-au sunat două doamne tătaroaice care s-au oferit una să cumpere cosciugul, cealaltă să cumpere crucea și chestiile care se pun la cap și la picioare. Am sunat pe protopop să îi spun și asta, că o să vină doamnele. Iar pe Facebook am mulțumit celor doua doamne, fără să dau numele.
  Doamna Cîrlan și-a sunat soțul și a întrebat:
  – Cine îl înmormantează pe Săndel? Nu noi?
  – Ba da, noi. – a răspuns soțul preot, referindu-se că slujba este ținută de dânsul și de Sile Cîrlan.
  După care doamna Cîrlan s-a apucat să mă hulească pe un grup de mămici, apoi cu ele a început să distribuie pe Facebook că eu strâng bani ca să merg în baruri și cafenele, dar de cheltuielile de înmormântare se ocupă parohia Sf Mina. Am avut ceva treabă în ziua aceea și nu am intrat pe Facebook, dar seara să găsesc o inchiziție acolo, distribuiau insistent din 5 în 5 minute. Cu aceeași ură pe care o vad la cel de la pct.20/21. Și atunci era sub bagheta lui Iorguș.
  Și în campanie, cu o ură pe care rar am intalnit-o, Iorguș se ducea în biserici și mintea tot felul de tâmpenii despre mine: ca sunt un drogat, ca sunt un interlop si in spatele meu e Beinur, că trăiesc pe spatele parinților (asta prinde la bătrâni), că tătar etc. Chiar dacă iert, eu nu uit.
  Era o campanie de răstignire a mea pe Facebook, coordonată de dna Cîrlan, sub bagheta dirijorului Iorguș. Și zic că dacă este așa, am sunat pe Sile Cîrlan să mulțumesc că se ocupă de toate cheltuielile. Mi-a răspuns că nu știe nimic din ce scrie pe Facebook, a sunat cumnata și a rugat-o să termine, că a înțeles greșit, că era vorba că „îl înmormantează ei” în sensul că fac ei slujba. „Ne faci să plătim noi toată înmormântarea și pomana!”.
  Dar ce inimă să ai să spui toate tâmpeniile acelea? Asta e politică, pe minciuni?
  2.000 de lei? Dacă nu încerca să facă credibilă minciuna, nu îmi aminteam de faza cu 200 de lei de la preotul Cîrlan. Care venise, cred, cu inima curată, că i-a plăcut ideea. Nu vreau să cred că un preot s-ar înjosi astfel, să mintă că ar fi fost 2.000 lei. Dar politicienii care au aflat de contribuția de 200 de lei a preotului au luat gestul său frumos și cu minciuni au transformat intr-o ticăloșie. (Și dacă ar fi fost 2.000 lei, nu ar fi fost ceva să fiu răstignit, așa se fac acțiunile, cu contribuții. Dar la acel brad și ornamente, la cadourile pe care le-a dat Moș Crăciun, am contribuit o mână de oameni. Moș Crăciun profesionist a venit pe gratis. Și nu intr-un singur an, ci mereu.)

  Să zicem că m-am descurcat o dată să mint cu ce am făcut. Dar am făcut în fiecare an. Am cumpărat cărucioare pentru cei cu dizabilități, ori scutere electrice. Ultima oară am cumpărat un Elevator pentru urcat scările a unui cărucior cu rotile, pentru un vecin căruia i s-a amputat piciorul și locuiește la etajul 3. A costat 5.000 de euro. Din păcate, nu poate întoarce pe scară, dar nu l-am returnat, am așteptat 5 luni comanda, caut să îl donez cuiva care are nevoie. Vecinului o să-i instalez un lift, acum fac documentația să o depun la primărie. Mai am un dosar pentru o Autorizație de modificare apartament, depusa de ceva timp și nu mi se rezolva, chit că sunt în Comisia de Urbanism. Astea sunt problemele adevărate cu primăria, iar cretinul ăla de la pct.20/21 mă înjură pe mine? Cât de ticălos să fii?
  Am investit peste 100.000 de euro pe un sat tataresc în Vama Veche, doar pentru o vară. Am vrut să il fac si am făcut-o. Am sponsorizat evenimentul Kurultai în Septembrie, au fost doar sponsori privați, fără vreo finanțare publică, iar cel mai mare sponsor a fost o fundație pe care o avem.
  Nu am cerut cuiva vreodată ceva, pentru simplul fapt că și dacă nu am nimic, eu nu am vreo problemă. Nu am apelat vreodată la vreo firma sau la vreo persoană să spun să mă ajute, să îmi dea ceva. Cine a vrut să participe la acțiuni, nu ar fi fost normal și politicos să refuz.
  O formă de ajutor pe care am promovat-o a fost de pandemie, când am promovat ideea de „meniu în așteptare”. Nu pentru că aveam eu nevoie, ci pentru oameni, să existe speranță. „Meniu în așteptare” a funcționat 2 săptămâni, noi am dus hrană caldă roată pandemia. În acele 2 luni am cheltuit 25.000 lei pe săptămână, în total 50.000 de euro pe perioada Stării de Urgență,cu tot cu medicamente. Apoi cca 10.000 de euro pe lună.
  Apoi am făcut o campanie.
  Apoi încă una.
  Să presupunem prin absurd că e cum spui. M-am descurcat la prima acțiune din 2016, păcalind oamenii, zici. Dar m-am descurcat așa cu toate acțiunile, cu tot ce am făcut? Trebuie să fii un idiot să crezi așa ceva, dar trebuie să fii și mai ticălos să crezi că poți convinge pe cineva de așa ceva.

  Ești un bully și atât. Un agresor ticălos, eu mă distanțez de astfel de oameni, pentru că sunt practic și nu vreau să pierd timpul cu tâmpenii.
  Dar aici este un forum, este așa un studiu din partea mea asupra oamenilor, în anonimat ticăloșii sunt mai ticăloși, iar cei buni vor să arate că sunt mai buni.
  Nu meriți niciun respect, ești răul cel mai mare de pe pământ. Nu calamitățile, nu războaiele, cei ca tine sunt jegul și ticăloșia, cei ca tine sunt răul care trebuie eradicat din viața noastră, cu minciunile voastre, cu abjecțiile voastre, cu caracterul vostru de a vedea vreun folos în a fi agresori cu minciuni și aberații, cu lașitatea voastră de a nu vă asuma ceea ce faceți. Abjecți, ticăloși, jeguri, gunoaie în loc de suflet, asta sunteți.
  Și nu puteți duce o luptă dreaptă, pentru că nu știți a lupta, sunteți lași. Dacă ai avea mai multă cunoaștere, mai multa forță, mai multă putere interioară decât mine, ai ieși la luptă dreaptă, pentru că te-ai baza pe tine. Dar fiind slab și ticălos, faci asta, ce faci tu.
  De aceea mă simt puternic când scâncești mizerii despre mine, știu cât ești de frustrat. Știu că nu te poți lupta cu mine în luptă dreaptă, sunt prea puternic.
  Cu fiecare minciuna a ta, scrisă aici sub anonimat, arată cât de puternic sunt în realitate, acolo unde nu poți asuma acea minciună abjectă, pentru că oamenii știu cine sunt, ei trăiesc cu mine de ani. Cu cât ți-e frustrarea mai exprimată, cu atât sunt mai convins de valoarea mea între oameni.

  Comentariu by Mentalistul — 4 decembrie 2022 @ 23:42

 27. Ozzy nu te mai supăra pe toți postacii de servici.Tu îți știi valoarea, nu trebuie să le dovedești nimic.
  Ăștia sunt generația care a făcut facultăți în pădure.Sa vezi ce de diplome au dar ei nu au condus niciodată nimic și sau trezit directori,manageri dar fără concurs, adică numiți politic.Iti dai seama când nu o să mai fie primar Radu Cristian, jumătate din primărie dispare.
  Să vezi jale atunci.
  Eu zic că nu trebuie să dai explicații prea multe, lasa-i în ceață.
  Succes!

  Comentariu by Valy — 5 decembrie 2022 @ 0:21

 28. Nu ti bate capul ozzy cu toate pedardele din primărie.Acesti aninimi sunt petardele de servici din promărie.Wc urile publice d8n primarie.Normal că a intrat frica in coardele alea.Dacă pleacă Radu zboară toate curvele din birouri.

  Comentariu by Jack — 5 decembrie 2022 @ 6:36

 29. COMENTATI VA ROG SUBIECTUL!
  M…E PSD!!!

  Comentariu by ipsi — 5 decembrie 2022 @ 9:29

 30. Ozzy, mai usor cu pianul pe scari. Vezi ca ai niste declaratii de avere si de interese care sunt publice. Cand spui: am cumparat, am sponsorizat, am donat sau am investit lumea intelege ca le-ai facut cu banii tai. Bani care nu se regasesc in niciuna dintre aceste declaratii. Deci ori ai incalcat legea si nu ai declarat niste sume, de sute de mii de euro dupa socotelile tale, ori iti asumi niste lucruri pe care le-au facut altii. Inclin pentru a doua varianta, a devenit un obicei la tine.

  Comentariu by Anonim — 5 decembrie 2022 @ 9:51

 31. Declarațiile mele de avere si de interese sunt în regulă. Dacă ceva ar fi greșit, m-ar vâna imediat.

  Scrie în ele că sunt administrator al unei societăți comerciale, înseamnă că pot decide cheltuieli și investiții pentru societatea comercială
  Scrie că eu conduc o ONG, deci pot decide cheltuieli și investiții pentru o ONG.

  Nu este nimic neconform cu ce afirm, fac cheltuieli în 3 calități pe care le am: persoană fizică, persoană juridică și ONG.
  Declarația este pe persoană fizică, deoarece așa cere legea, vezi acolo achiziție apartament și ce am mai cumpărat anul trecut. Pentru ce am cumpărat anul acesta declarațiile se depun în iunie anul viitor.

  Sponsorizările ONG-ului le decid pentru că am funcția de decizie. E trecut în Declarația de Interese.

  Investițiile societății comerciale le decid în calitate de manager. Dacă firma cheltuie pe un sat tătăresc la Vama Veche, cu alimentație publică, nu îți apar în declarațiile pe persoană fizică.

  Totul este în regulă cu declarațiile mele de avere și de interese.
  Alții sunt cei care nu au declarat. De exemplu, viceprimarul Angelescu și consilierul Filip nu-și trecuseră funcțiile dintr-un ONG.

  Iată că universul este mai mare decât l-ai imaginat, iar posibilitățile sunt mult mai multe decât le-ai gândit. Să identifici corect toate probabilitățile este o abilitate pe care o capeți cu o capacitate de gândire antrenată și o instrucție adecvată.
  Greșeala nu este a mea, ci a ta.

  Așa că i-ați pianul și bagăți-l în fund.

  Comentariu by Mentalistul — 5 decembrie 2022 @ 11:05

 32. Atentie la AUR, sigur vor intra la guvernare.
  PSD, fiind cel mai mare partid va decide cu cine face alianta. Problema mare este ca la ultimile alegeri a castigat PSD.ul. Johanis a format un alt guvern punand PNL.ul mot sa faca aliante.
  Practic am votat degeaba ca votul nostru nu a contat.
  Mai tineti minte discutiile si negocierile cu Orban. Un alt fapt este ca pe noi ne tineau inchisi in case in timpul pandemiei, iar Orban isi serba ziua de nastere cu wiskhy , fuma in spatii inchise.
  Deci cate legi a incalcat.
  Sau cand era ministru cu accidentul intr-o iarna stiti ce a facut ca sa scape, a mutat trecerea de pietoni.
  Se spune ca o revolutie tinde sa isi distruga liderii.
  Dar de marele expert in economie Catu care a cumparat cu 40 de miliarde 120 de milioane de vaccinuri.
  Iar Romania la ultimul recensamant a rezultat un numar de 19 milioane de locuitori.
  Avem o conducere a guvernului de analfabeti, nu stiu sa vorbeasca liber. Ne meritam soarta.
  Numai bine.

  Comentariu by Valy — 5 decembrie 2022 @ 12:33

 33. cont. @15
  https://www.cotidianul.ro/ce-inseamna-de-fapt-taxa-pe-soare/
  qed

  Comentariu by nabuco — 5 decembrie 2022 @ 14:03

 34. Jack și Valy helooooo !!!!!! Tătare pe cine păcălești tu măi mincinos mic ce ești ….. îți dai comentarii de încurajare singur ? Ai ajuns rău de tot puturosule . Gata ești praf rău de tot și nu poți să îți mai stergi imaginea de mincinos și putoros care cu adevărat o ai ….. la muncă cu tine dl Jack sau Valy sau Mentalistul mincinos

  Comentariu by Anonim — 5 decembrie 2022 @ 14:39

 35. Pt.30: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02VSnf5dLHuUcWH2Xx27aNfoU8NrGLgHKWuP8pYvCSCZL6X4RxGzZxPAKEagK6xmmrl&id=100047273468253

  Comentariu by Mentalistul — 5 decembrie 2022 @ 14:40

 36. Pt.31: Îți faci singur rău cu imaginația ta. Îți imaginezi lucruri să te frustrezi mai tare.

  Comentariu by Mentalistul — 5 decembrie 2022 @ 14:43

 37. Dacă tot vorbești de Angelescu poate îi dai și cei 2000 de euro pe care i-ai luat de la el și nici pînă acum nu ai vrut să îi dai înapoi . Știe toată primăria că te-ai rugat de om să îti dea 2000 de euro pentru citeva zile dar sau facut doi ani de cînd se roagă omul de tine să îi dai banii . Sictir tătare

  Comentariu by Anonim — 5 decembrie 2022 @ 14:48

 38. cand a infiintat locul asta sunt sigur ca domnul Visa avea in vedere un loc in care s epot impartasi idei, comenta politicos cu pro si contra, cu argumente, toate in limita bunului simt.o agora virtuala.
  a devenit un fel de piata de mahala in care unul se lauda iar restul il injura.genul ba pe a ma tii
  nici un comnetariu legat de nevoile orasului, legat de articolul publicat, de activitatea politica si administrativa locala
  nu.doar o balacareala continua fara sens si fara sfarsit
  nu ne mai facem bine

  Comentariu by wow — 5 decembrie 2022 @ 15:53

 39. @27.
  Se vede treaba ca habar n-ai ce inseamna o societate comerciala. Dar in alta ordine de idei rezulta ca sponsorizarile si donatiile le-au facut o societate comerciala in care nu esti actionar conform declaratiei de interese( deci nu sunt banii tai) ci la care esti doar angajat cu un salariu de portar, si un ONG in care esti membru cu 33%. Daca chiar vrei sa convingi pe cineva posteaza niste contracte de sponsorizare pentru maretele evenimente, sponsorizari facute de societatea care nu e a ta sau de ONG-ul in care esti membru.
  Pe de alta parte m-am adresat cat se poate de respectuos, nu am jignit si nici nu ti-am bagat nimic in cur. Incearca sa pastrezi linia asta daca tot te dai cu o capacitate de gândire antrenată și o instrucție adecvată.

  Comentariu by Anonim — 5 decembrie 2022 @ 16:41

 40. Si pentru ca ai fost lipsit de respect am avut curiozitatea sa ma uit la cifra de afaceri a firmei la care esti administrator si care zici tu ca a facut sponsorizari si investitii. A avut in 2021 o cifra de afaceri de 14,469 lei, pierderi de -88 999 lei, a acumulat datorii de 106 888 lei si n-a avut nici un angajat (desi tu te-ai trecut in declaratii casalariat). Daca de pe firma asta ai investit tu 100.000 euro in satul tataresc si ai mai si sponsorizat festivaluri…

  Comentariu by Anonim — 5 decembrie 2022 @ 17:13

 41. Insist că acest om este mincinos . Trebuie să vă convingeți că minte cu nerușinare acest tătar puturos și fără muncă . Este dator în tot orasul si a devenit și excroc de ceva vreme …..sictir tătar mincinos și puturos .

  Comentariu by Anonim — 5 decembrie 2022 @ 18:24

 42. Escroc scz ….

  Comentariu by Anonim — 5 decembrie 2022 @ 18:28

 43. Pt. #32
  https://www.cotidianul.ro/sebastian-ghita-a-fost-ofiter-sri-video/

  Comentariu by nabuco — 5 decembrie 2022 @ 18:51

 44. Anul 2020 (an pandemic) cifră de afaceri:400.000
  profit net:381.732
  În anul 2021 am investit din profitul din anul 2020 (de aceea nu am scos dividente), plus împrumut personal către firmă.
  Nu știu ce declarație de interese ai citit, dar la mine scrie ca sunt actionar 50% și administrator.

  Nu o să mai continui ping-pongul tău ticălos, ca tu să minți iar eu să demontez minciunile tale. Nu mai pierd timpul cu prostiile tale.
  Ce am făcut, se știe.
  Am acționat pentru cei nevoiași în Mangalia de pandemie? Am facut-o, tot orașul știe. Am făcut satul tataresc din Vama Veche? Am făcut, toți știu. Am făcut 2 campanii, locale și parlamentare? Am făcut. Am făcut acțiuni caritabile? Am făcut.
  Și faptul ca eu conving un ONG să spobsorizeze actouni si evenimente organizate de ONG-ul nostru, este tot o muncă și o realizare. Faptul că munca mea este încasată pe firmă, sub formă de comision? E legal și o fac pentru că pot. Faptul ca nu sunt obligat sa trec la venituri contracte personale profesionale mai mici de 5.000 de Euro pe an? E voie, de la lege.
  Nu sunt în poziția să pot fi corupt.

  Și atunci, care este problema ta? Că ai vrea să arăți că nu sunt atât de bogat pe cât pretind aici? Păi voi, frustrații, debitati toate minciunile. Nu vă dați seama unde vă aflați, este un blog în care voi comentați anonimi, iar eu cu pseudonim. Pot să spun orice minciuni, nu este vreo declaratie publică. Culmea este că eu spun adevărul. Dar fac așa lucruri minunate, încât pentru frustrați e incredibil.

  Nu interesează pe nimeni câți bani am, câți justific, ci ceea ce fac. Îmi dau seama după Radu Cristian și camarila, nu interesează pe nimeni că averea le este justificată cu aberații, nici pe autorități, nici pe cetățeni.
  Voi începeți cu subiectele astea de obsedați. V-am dat dreptate timp de 4 ani, că sunt sărac lipit, ca să nu discutăm prostiile voastre. După pandemie și alegeri, ar fi ipocrit și o jignire a cetățeanului, dacă eu continui sa zic ca boi, ca sunt sărac dar nici nu îmi trebuie nimic. Pentru că oamenii acum sunt atenți la mine și se vede că nu este așa.
  Nici bogat nu sunt, dar nici să mă dau cenușăreasa. Faptul că sunt soldat în conformația mea și nu-mi trebuie averi să trăiesc satisfăcut, e o chestiune personală.

  Să zicem că este ca tine, sunt un sărac care nu am nimic (măcar lăsați-mi pământurile familiei și grădinile de la țară! dacă s-ar decreta Stare de Urgență pentru 3-4 ani, fără niciun ban și tot as putea trai regește din rodul pamantului), sunt ca un om obișnuit – nu mă fac toate astea pe care le zici un om foarte inteligent ca să mă descurc să fac toate alea fără bani? Adică cei cu bani nu sunt în stare să facă, iar eu fără niciun ban sunt în stare de atâtea lucruri? Cu ideile tale am început să cresc în ochii mei.

  Gata, încheiem subiectul, nu mai răspund frustraților pentru că în afară de ei nu interesează pe nimeni câți bani am eu. Discutam peste doi ani, când oricum voi avea alte buzunare.

  Comentariu by Mentalistul — 5 decembrie 2022 @ 22:56

 45. Revenind la Mangalia, vă place cum a amenajat primarul pentru sărbătorile de iarnă?
  Ce este în centru cted că este Târgul pentru Crăciun.
  Mie mi-a plăcut și bradul împodobit.

  O să fie instalat și un patinoar, zice primarul. Dacă mai vrea cineva să aducă. E greu de găsit ceva serios, nu e vreo afacere să montezi un mic patinoar la Mangalia, după cum este amenajat Târgul de Crăciun.

  Comentariu by Mentalistul — 5 decembrie 2022 @ 23:08

 46. https://www.facebook.com/223706601130887/posts/pfbid02k3VbxunyZDxBA8YMTqKJCukctC8oj21f29sviCq1M8gQtHcbLaEfHvFfC8h3Mw67l/

  Comentariu by Mentalistul — 5 decembrie 2022 @ 23:14

 47. Nu este o problemă că ești sarac … asta este și nu cred că este o rușine să fi sărac . Dar să te dai mare și tare că faci bani și ai afaceri cînd noi știm că minți cu nerușinare este cu totul altceva . Înseamnă că ești MINCINOS și atunci o să te facem praf pînă o să te știe tot orasul de MINCINOS și PUTUROS . Ai datorii în tot orasul și nu ai realizat nimic pînă la 50 de ani . Sictir

  Comentariu by Anonim — 6 decembrie 2022 @ 13:30

 48. @41
  Ca de obicei duci discutia in alta parte. Nu intereseaza pe nimeni cat de bogat sau sarac esti. Cel putin nu pe mine. Dar pentru ca ai cerut si vei mai cere votul meu, al familiei mele, prietenilor si cunoscutilor mei, ma intereseaza daca esti un om corect sau mincinos.
  Cat despre actiunile tale: ai dat de mancare in pandemie. Stim cu totii foarte bine ca unii clienti plateau un meniu in plus pentru cei nevoiasi. Am facut-o si eu, au facut-o multi cunoscuti. O idee buna si era in regula daca ramaneai la asta si nu te laudai ca ai platit tu mancarea.
  Cu evenimentele: este in regula sa atragi sponsorizari, reprezinta o munca si o realizare asa cum spui mai sus, dar e o minciuna sa spui ca ai sponsorizat tu. Atunci cand minti des si despre orice lumea nu va mai crede nici cand spui adevarul in caz ca se va intampla vreodata. Si mie mi-a ajuns un mincinos la primarie.
  Nu te-am jignit in nici un fel, nu te-am facut nici ticalos nici frustrat, ti-am zis doar „mai usor cu pianul pe scari” – asta inseamna” mai taie Gogule” si atat. Sau nu te mai lauda cu lucruri pe care nu le-ai facut tu sau care nu-ti apartin. Las-o asa, nu mai raspunde nimic ca nu faci decat sa pici mai rau asa cum ai facut-o cu toate explicatiile pe care le-ai dat mai sus si care sunt altele la fiecare postare. Nu vrei sa avansam pe drumul asta, nu te avantajeaza.

  Comentariu by Anonim — 6 decembrie 2022 @ 14:54

 49. Pt.45: Niciodată nu este prea târziu să aflu de la alții că am avut o copilărie nefericită, în realitate eu trăind una minunată.

  De dărâmat poate să dărâme oricine, de construit puțini sunt capabili. Până una-alta, eu fac ceea ce fac, și asta e tot ce contează. Ai vrea să nu mai fac, dar ce sa vezi, nici mie, nici universului, nu ne pasă că vrei tu să nu mai fac.

  Un subiect mai important: cine dorește sa ajute cu cadouri copiii nevoiași, de Crăciun, îl încurajez să o facă. Mai ales ăia bogații…

  Comentariu by Mentalistul — 6 decembrie 2022 @ 15:24

 50. Pt. #46
  Sa-i imvatam sa se respecte intre ei cei cei tineri, noi (majoritatea) suntem „prajiti” …
  https://www.cotidianul.ro/elevii-unui-liceu-din-deva-daruiesc-dulciuri-copiilor-mai-putin-norocosi/

  Comentariu by nabuco — 7 decembrie 2022 @ 8:48

 51. @47
  invatam 🙁

  Comentariu by nabuco — 7 decembrie 2022 @ 8:48

 52. Urmează un Regulament de Comerț.
  Dacă la Taxe și Impozite am fost singurul implicat, iar PSD a votat împotriva amendamentelor care corectau mizeriile PNL-ului, sper să nu să accepte tacit și la Regulamentul pentru Comerț.

  PNL distruge economia locală sistematic, cu acordul tacit al PSD, iar frustrați pe aici se apucă să mă atace pe mine, că aș minți eu. Istoria arată că am făcut ceea ce am zis:
  – am spus că voi fi pregătit de campanie, atât financiar cât și logistic, cu profesioniști. Am facut o campanie mai bună decât a oricărui candidat. Dar timpul a fost scurt (am făcut partidul în 2 luni) și a fost pandemie.
  – am spus că dacă un alt candidat are mai multe șanse decât mine contra lui Radu, mă retrag. Murad nu a avut mai multe șanse decât mine (28% eu, 21% el), dar m-am retras pentru că nu a vrut el să se retragă, a zis că se face de ras după retragerea de la Constanța. Știind că pierd 2-3 consilieri locali, m-am retras pentru a da o șansă Mangaliei să scape de Radu. Cine altul, în locul meu, ar fi sacrificat? Am obținut 3 consilieri în cea mai proastă zi a mea, când imaginea politică a fost la pamant, pentru că m-am retras. Părinții îmi trimiteau video cu copiii plângând, că nu este corect ce am făcut. Cei care știu politică pot înțelege, dar cei mai mulți nu pot înțelege.

  Radu Cristian a distrus viețile atâtor oameni din Mangalia. Să te duci cu răzbunarea până acolo încât să dai oamenii afară din case? Polițistul Raftopol, de exemplu. Ori acum sunt alții în curs de evacuare, din răzbunare. Să muți tu pe fostul director al spitalului, specialist în urgente, să îl muti la transfuzii în Constanța? Ori să gonești medici specialiști din spital cu plângeri penale? Și acum vai, nu mai avem garda la Pediatrie, nu avem garda la maternitate… Se îmbolnăvește un copil? Riscă să moară în ambulanță spre Constanța. Vine sorocul unei gravide? Naște pe drum spre Constanța, în ambulanță. Ori se mutileaza cu cezariană. Din 610 copii născuți în familii din Mangalia într-un an, 459 s-au născut prin cezariană.
  Primarul a distrus afacerile multora din Mangalia, din care aceștia își câștigau pâinea. Primarul a reușit să gonească și Lumotex, fabrica de confecții textile, unde lucrau 400 de salariați. Primarul a ucis cultura din Mangalia, a ucis obisnuinta de a se practica sport.
  A ucis orice activitate socială sau culturală. Nu ai ce să trăiești în Mangalia, doar muncă (dacă ai) și casă. Din când în când, îți iei familia să o duci la Constanța, să nu se simtă ca intr-o mare pușcărie, un mare lagăr outdoor. Avem un oraș sinistru și pustiu după lăsarea serii. Din cauza lui Radu Cristian și a consilierilor PNL, precum și dim vina celor de la PSD, care acceptă pe tăcute, în complicitate.
  Am fost la PSD. Au sărit de atâtea ori pe mine, de multe ori și la bătaie, chiar în sediul PSD, pentru că mă opuneam mizeriilor lui Radu Cristian. Am fost înjurat și plenul ședinței pentru că nu am votat cum voia presedintele vandut al PSD, vândut lui Radu Cristian. Am fost exclus din PSD pe motivul că fac opoziție lui Radu Cristian.

  Înainte de alegeri au trimis bătăușii pe mine, au venit cei de la PSD să mă bată pentru că eu candidez împotriva lui Radu Cristian. Ei nici nu aveau candidat, ca să zici că țineau cu al lor. Mi-au făcut plângere penală înainte de alegeri, că aș fi călcat eu în picioare pe niște unii de 130 kg, l-au pozat pe unul la spital și cu copie după plângerea de la politie umblau prin cartier și le spuneau oamenilor „Uite pe cine vreți să votați!”.
  Iar acum, este de ajuns să privești ce proiecte HCL își votează PNL, iar PSD cică face opoziție „în tăcere”, în complicitate cu Radu.
  Modificarea nelegală a PUG, să se poată construi 10-15-28 de etaje, făcută direct prin amendament la un HCL, fără avize de nicăieri. Dacă se putea modifica PUG așa, nu mai așteptam 10 ani pentru un nou PUG.
  Modificări ilegale de Regulamente, împotriva cetățenilor Mangaliei. Alocări de fonduri publice, de milioane de lei, pe minciuni, către entități conduse de ei. Prin fals intelectual. Furt de corespondență de la instanțe, ca prietenii lor să câștige despăgubiri de ordinul milioanelor de euro. Viceprimar care cumpără drepturile litigioase in privat, de la cei care au dat în judecată pentru despăgubiri.
  Atât de multe mizerii se întâmplă Mangaliei, mă lupt împotriva acestora, reușesc să opresc multe din ele, dar văd că unii își consumă energia pe a mă denigra pe mine, pe a mă ataca pe mine.

  Că mă atacă cei complici la aceste ticăloșii este de înțeles, le stau în cale. Dar ce nu înțeleg eu este de ce nu sar cei care sunt împotriva acestor ticăloșii. Nu v-ați săturat de hoție? De ce tăceți? Vă e teamă? Sunteți nepăsători? Faceți așa o comparație între mine și oricine, nu cumva vă iese că nu mi-e teamă să lupt? nu mi-e lene să lupt, știu cum să lupt, am cu ce să lupt. De ce tăceți? De ce lăsați ticăloșii să sară la gâtul meu? Vă place spectacolul? De pe margine, criticați ce nu fac bine? Sunteți așa pricepuți încât mă și dojeniți? De ce tăceți acum, când cu aberații sar ticăloșii la gâtul meu? Prin tăcere nu le sunteți complici?
  Să vină cineva și să spună: „Ozzy, eu pot mai mult decât tine! Și nu numai că pot, dar și fac! Mă lupt cu ticăloșii, opresc mai multe din ticalosiile lor, decât tine!” Dacă este adevărat, atunci eu mă dau la o parte. Mă duc în Zanzibar să trăiesc fericit până la sfârșitul vieții. Acel cineva poate să mă persifleze, are dreptul să îmi vorbească cu superioritate. Are dreptul să mă certe, este mai bun.

  Dar atâta timp cât nu există cineva să lupte mai talentat decât mine, nu are nimeni dreptul să mi se adreseze cu superioritate. Dușmanul o face pentru ca e complice la ticăloșiile împotriva cărora lupt. Dușmanul este un ticalos, complice la deteriorarea vieții în Mangalia. Dușmanul o face cu minciuni, cu aberații, cu insistență. Dar cei drepți, de ce tac? Cei care se dau drepți aici, de ce tac?
  Pe asta se bazează ticăloșii și au succes în ticăloșiile lor, pe faptul că nu suntem uniți.

  Comentariu by Mentalistul — 7 decembrie 2022 @ 10:37

 53. Radu Cristian a distrus viețile atâtor oameni din Mangalia. Să te duci cu răzbunarea până acolo încât să dai oamenii afară din case? Polițistul Raftopol, de exemplu. Ori acum sunt alții în curs de evacuare, din răzbunare. Să muți tu pe fostul director al spitalului, specialist în urgente, să îl muti la transfuzii în Constanța? Ori să gonești medici specialiști din spital cu plângeri penale? Și acum vai, nu mai avem garda la Pediatrie, nu avem garda la maternitate… Se îmbolnăvește un copil? Riscă să moară în ambulanță spre Constanța. Vine sorocul unei gravide? Naște pe drum spre Constanța, în ambulanță. Ori se mutileaza cu cezariană. Din 610 copii născuți în familii din Mangalia într-un an, 459 s-au născut prin cezariană.
  Primarul a distrus afacerile multora din Mangalia, din care aceștia își câștigau pâinea. Primarul a reușit să gonească și Lumotex, fabrica de confecții textile, unde lucrau 400 de salariați. Primarul a ucis cultura din Mangalia, a ucis obisnuinta de a se practica sport.
  A ucis orice activitate socială sau culturală. Nu ai ce să trăiești în Mangalia, doar muncă (dacă ai) și casă. Din când în când, îți iei familia să o duci la Constanța, să nu se simtă ca intr-o mare pușcărie, un mare lagăr outdoor. Avem un oraș sinistru și pustiu după lăsarea serii.

  Comentariu by Mentalistul — 7 decembrie 2022 @ 10:39

 54. Primarul a distrus afacerile multora din Mangalia, din care aceștia își câștigau pâinea. Primarul a reușit să gonească și Lumotex, fabrica de confecții textile, unde lucrau 400 de salariați. Primarul a ucis cultura din Mangalia, a ucis obisnuinta de a se practica sport.
  A ucis orice activitate socială sau culturală. Nu ai ce să trăiești în Mangalia, doar muncă (dacă ai) și casă. Din când în când, îți iei familia să o duci la Constanța, să nu se simtă ca intr-o mare pușcărie, un mare lagăr outdoor. Avem un oraș sinistru și pustiu după lăsarea serii.
  Din cauza lui Radu Cristian și a consilierilor PNL, precum și din vina celor de la PSD, care acceptă pe tăcute, în complicitate.

  Iar acum, este de ajuns să privești ce proiecte HCL își votează PNL, iar PSD cică face opoziție „în tăcere”, în complicitate cu Radu.
  Modificarea nelegală a PUG, să se poată construi 10-15-28 de etaje, făcută direct prin amendament la un HCL, fără avize de nicăieri. Dacă se putea modifica PUG așa, nu mai așteptam 10 ani pentru un nou PUG. Construcția blocurilor din stațiunile Mangaliei distruge turismul specializat.
  Modificări nelegale de Regulamente, împotriva cetățenilor Mangaliei. Alocări de fonduri publice, de milioane de lei, pe minciuni, către entități conduse de ei. Prin fals intelectual. Furt de corespondență de la instanțe către instituții, ca prietenii lor să câștige despăgubiri de ordinul milioanelor de euro. Viceprimar care cumpără drepturile litigioase in privat, de la cei care au dat în judecată pentru despăgubiri.
  Atât de multe mizerii se întâmplă Mangaliei, mă lupt împotriva acestora, reușesc să opresc multe din ele, dar văd că unii își consumă energia pe a mă denigra pe mine și pe a mă ataca pe mine.

  Faptul că mă atacă cei complici la aceste ticăloșii este de înțeles, le stau în cale. Dar ce nu înțeleg eu este de ce nu sar cei care sunt împotriva ticăloșiilor și hoțiilor care se întâmplă Mangaliei. Nu v-ați săturat de hoție? De ce tăceți? Vă e teamă? Sunteți nepăsători? Faceți așa o comparație între toți „politicienii” Mangaliei, nu cumva vă iese că nu mi-e teamă să lupt? nu mi-e lene să lupt, știu cum să lupt, am cu ce să lupt. De ce tăceți? De ce lăsați ticăloșii să sară la gâtul meu? Vă place spectacolul? De pe margine, criticați ce nu fac bine? Sunteți așa pricepuți încât mă și dojeniți? De ce tăceți acum, când cu aberații sar ticăloșii la gâtul meu? Prin tăcere nu le sunteți complici?
  Să vină cineva și să spună: „Ozzy, eu pot mai mult decât tine! Și nu numai că pot, dar și fac! Mă lupt cu ticăloșii, opresc din ticalosiile lor, cu mai multă pricepere decât tine!” Dacă este adevărat, atunci eu mă dau la o parte. Mă duc în Zanzibar să trăiesc fericit până la sfârșitul vieții. Acel cineva poate să mă persifleze, are dreptul să îmi vorbească cu superioritate. Are dreptul să mă certe, este mai bun.

  Dar atâta timp cât nu există cineva să lupte mai talentat decât mine, nu are nimeni dreptul să mi se adreseze cu superioritate. Dușmanul o face pentru că este un ticălos, complice la deteriorarea vieții în Mangalia. Dușmanul o face cu minciuni, cu aberații, cu insistență. Dar cei drepți, de ce tac? Cei care se dau drepți aici, de ce tac?
  Pe asta se bazează ticăloșii și au succes în ticăloșiile lor, pe faptul că nu suntem uniți. Asta trebuie să facă locuitorii Mangaliei, să se unească împotriva ticăloșilor care au pus stăpânire pe oraș.

  Comentariu by Mentalistul — 7 decembrie 2022 @ 11:00

 55. ne-om uni talentatule. doar ca nu cu tine.

  Comentariu by Anonim — 7 decembrie 2022 @ 13:05

 56. Mangaliotii au boala lui Calache! Bei,mănânci si te culci ! Ba unii,cu job la stat…tot la fel !!

  Comentariu by I.S — 7 decembrie 2022 @ 13:22

 57. Haideti să ne unim și să ne conducă un mincinos și un puturos ca acest tătar …. Umbli ca bezneticul fă căpătîi pe străzi de dimineața pînă seara doar doar poate te mai ascultă si pe tine cineva . Ai ajunt ca Tamba care cerșește pe la șuberek în centru …. Sictir tatar mincinos și pututos .

  Comentariu by Anonim — 7 decembrie 2022 @ 14:36

 58. Balada lui Toma Alimoș se trage din istoria hanului Atlamâș al Dobrogei (Athalamos în scrierile latine). Balada zice că și cu burta tăiată, haiducul din țara de jos, de pe pământul turcului, și-a adunat mațele, a sărit pe cal și l-a ajuns pe nemenic din urmă și l-a tăiat în două.

  Balada Miorița este aia cu ciobănașul emo. Se intamplă minune, oaia se apucă de grăit, ii spune că ăilalți 2 complotează să îl ucidă. Ce face emo al nostru, în loc să își ascută cuțitele? Până și oaia i-a zis să își ia alături un câine, mai vânjos și mai bărbătos…Al nostru nu, el și-a cautat loc de mormânt și a lăsat vorbă să o mintă pe mă-sa că a fugit în lume cu o gagică.

  De aceea este diferită mentalitatea unui tătar crescut cu o cultură gen Toma Alimoș, față de cel crescut cu o cultură Miorița. Ori cu a Meșterului Manole. Ori etc. O cultură impusă de comuniști, ca să fim obrdienți orice ni s-ar face. Și să îl atacam pe cel care vrea libertate.

  Comentariu by Mentalistul — 7 decembrie 2022 @ 21:26

 59. „Vidati goloviu ” :Si totuşi, expresia este atât de rară, încât n-am întâlnit-o în vechile izvoare decât o singură dată, tardiv, la Ion Neculce (mort în 1745): vorbind despre pacea pe care Antioh Cantemir o încheie în 1696 cu Polonia, cronicarul comentează sfătos: „Nu feci [făcu] ca tată-său [Constantin] Cantemir, să să puie înpotriva unei crăii cu o mână de oameni slabi. Paza bună trece primejdia re; mielul blând suge la doo maice; capul plecat nu-l prinde sabie“. În Rusia medievală a existat o practică judiciară vîdacea golovoi sau vîdati golovoiu, literal „predare cu capul“ sau, în vechea limbă românească, „a-şi pune capul“, deci a-şi pierde, a-şi pune viaţa la dispoziţia, la cheremul cuiva. Care are asupra primului dreptul de viaţă şi de moarte, aşa cum îl întâlnim într-o scrisoare din 1436-1440 a lui Vlad Dracul, domnul Ţării Româneşti, către braşoveni. Amintindu-le de o slugă a sa Martin care fugise în Ardeal cu bani „publici“, domnul le comunica: „acum a venit [Martin] la domnia mea şi şi-a pus capul sub picioarele mele, [zicând] că e sluga credincioasă a domniei mele“. Aflaţi din acest articol dacă expresia „capul plecat sabia nu-l taie” reprezintă un semn de supuşenie sau este o veche practică juridică din Europa de est.

  Comentariu by I.S — 8 decembrie 2022 @ 9:16

 60. Ştiţi care e aberaţia supremă? Că, dacă acest cineva răsare din neant, luptă, riscă şi se sacrifică pentru slăbănogul cel laş, la final, în loc de mulţumiri şi respect, va fi privit cu repulsie, ca o brută ucigaşă, tocmai de „finuţii” pentru care şi-a pus sănătatea şi chiar viaţa la bătaie…

  Merită citată, la final, o strofă din poezia „Decebal către popor”, a lui Coşbuc:

  „Din zei de-am fi scoborâtori,
  C-o moarte tot suntem datori!
  Totuna e dac-ai murit
  Flăcău ori moş îngârbovit.
  Dar nu-i totuna leu să mori,
  Ori câine-nlănţuit!”

  Comentariu by I.S — 8 decembrie 2022 @ 9:23

 61. Pt 54:
  Antioh Cantemir, fiul lui Constantin Cantemir, fratele lui Dimitrie Cantemir.
  Dimitrie Cantemir, renumitul domn al Moldovei, descrie însuși genealogia tatălui său:
  Constantin Cantemir s-a născut în anul 1612 de la Mântuirea lumii, în luna noiembrie, ziua a opta, părinți fiindu-i Teodor Cantemir și Maria… Iară părintele său, Toader, coborâtor din vechea stirpe a Cantemireștilor, a fost fiu al lui Nestor, nepot al lui Vasile, strănepot al lui Iban, cu porecla mai nouă “Silișteanul”, care, primul dintre Cantemireștii de la Crâm, a trecut sub steagul lui Hristos în anul 6951 lumii, pe vremea lui Ștefan-Vodă, zis cel Mare.”

  Comentariu by Mentalistul — 8 decembrie 2022 @ 14:45

 62. Frumos că mai vorbiți și de istorie. Felicitări domnilor care sau referit la Cantemir.
  Un popor care nu își cunoaște istoria, tinde să facă aceleași greșeli. Acum ce să zic, câți dintre guvernanți știu istorie.
  Culmea este că după 30 ani de democrație am ajuns în propriul nostru oraș să ne temem să vorbim public ce gândim.
  Pe vremea lui Ceaușescu înțeleg, dar acum cum e posibil așa ceva.
  Adică mai exact partidul de la conducerea orașului, PNL care au majoritate se comportă mai rău decât Partidul Comunist.
  Sunt total pe dinafară, la tot ceea ce înseamnă liberalism.
  S-ar întoarce Brătienii ,în mormânt.
  Aveți dreptate când vă referiți la Ștefan cel Mare, a fost un bun strateg, diplomat, nu uitați că în aceeași perioadă în Italia erau în plină Renaștere.
  În Mangalia cred că avem destui oameni valoroși, dar pe noi ne conduc cârciumarii de ceva vreme.
  Posibilitatea de dezvoltare a Mangaliei este de zece ori mai mare decât s-a făcut până acum.Succes tuturor și să auzim numai de bine.(Așa spunea Neculai Constantin Munteanu la Europa Liberă)

  Comentariu by Valy — 9 decembrie 2022 @ 7:23

 63. La comentariul 56 am vrut să evidențiez că Dimitrie Cantemir se trage din tătar: „Iban, cu porecla mai nouă “Silișteanul”, care, primul dintre Cantemireștii de la Crâm, a trecut sub steagul lui Hristos în anul 6951 lumii, pe vremea lui Ștefan-Vodă, zis cel Mare.”

  Un alt lucru pe care îl confirmă este că tătari treceau sub steagul lui Hristos pe timpul lui Ștefan cel Mare, de altfel 1/3 din oastea domnească era din tătari.

  Dacă nu existau tătarii, Valahia și Moldova ar fi făcut parte din Regatul Ungar, azi vorbeam ungurește.
  Carol de Anjou l-a îngenuncheat pe Basarab și a făcut din Muntenia un voievodat supus Ungariei, cum era și Transilvania. Muntenia se numea Transalpina. Dar la o posadă, aliații lui Basarab (alături de care doar ce luptase în Serbia, în bătălia de la Velzbud, 1322) capcanează armată ungară și o nimicește. Pe cronica pictată de la Viena, pe crestele munților sunt tătarii-cumani. Tătarii dobrogeni se trag din cumani, tătarii din Dobrogea vorbesc limba cumană și astăzi.

  Dincolo, în Moldova, Bogdan I alungă pe frații Balc și Sas, iar regele Bela emite o bulă în care împroprietărește pe frații Balc și Să cu pământul lui Bogdan, deoarece acesta s-a aliat cu păgânii. Adică tătarii, iar regele ungar nu dorea o noua invazie tătară.
  În timpul domniei lui Bogdan I, se întemeiază orașul tataresc Sehr al-Djedid (trad:Orașul Nou) la Orheiu Vechi de azi.
  https://ro.m.wikipedia.org/wiki/%C8%98ehr_al-Djedid
  Un altul se întemeiază la Costești:
  https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Coste%C8%99ti_(a%C8%99ezare)
  Tătarii au coabitat cu românii, încă de la formarea principatelor române, în special în Moldova, Buceag, Dobrogea. În acest areal s-au format tătarii vestici, vorbitori de limbă kipchak-cumană, din 7 clanuri cumane adunate sub stindardul generalului Nogai Issa.
  Acest popor s-a extins în timpul generalului Mamai din Dobrogea, cu Buceag, Moldova, Perekop, Edisan („cele 7 clanuri” în traducere), Crimeea, Azov, Kuban. De aici, au tatarizat Crimeea, care atunci avea Principatul de Theodoro (Mangop) și Gazaria Genoveză.
  Cumanii au trăit peste 2 secole pe teritoriile actuale ale Munteniei și Moldovei, în Ucraina, Crimeea până la Volga, având khaganatul Cumania Neagră. Prin islamizare de către Sarî Saltîk Baba în timpul generalului Nogai și prin sedenterizare, au devenit un alt popor, numit tătar de către europeni. Acest popor s-a născut aici, pe teritoriul actual al României. Tătarii din Tatarstan vorbesc altă limbă turcică, uralică, numită bolghară (bulgara veche, turcică).

  Fără tătari, care au protejat formarea principatelor, altfel astăzi toți vorbeam ungurește.
  De aceea, fiind un popor național istoric – format pe aceste meleaguri, ei nemaiexistând înainte – tătarii cumani sunt foarte dedicați țării noastre, România. Pe întreg teritoriul Dobrogei găsiți monumente cu eroi tătari, care au murit luptând eroic în armata română sau au suferit în prizonierat. Inclusiv monumente de eroi cu cei din familia Menabit.

  Cine ma numește tătar, o face să amintească cât de important a fost neamul meu pentru neamul romănesc.

  Comentariu by Mentalistul — 9 decembrie 2022 @ 15:30

 64. Menabit este eroul mincinos si puturos din Mangalia . Vei avea un monument din căcat montat la Hagieni . Sictir .

  Comentariu by Anonim — 9 decembrie 2022 @ 21:40

 65. Toata lumea se trage din tatari. Numai ozy e cuman ha ha ha

  Comentariu by Johnny — 9 decembrie 2022 @ 22:01

 66. Pt 60:
  Asta e ca aia, când clericii făceau mișto de Galilei când le-a spus că pământul e rotund.
  Le-a adus telescopul pe care îl inventase:
  – Nu trebuie decât să priviți prin telescop, să vă convingeți.
  – Noi nu trebuie să privim, noi știm adevărul: pământul este plat!
  Și l-au condamnat pe Galileo Galilei pentru erezie.

  Tătarii dobrogeni vorbesc limba kipchak-cumană. Ia texte din Codex Cumanicus și dă-i unui tătar dobrogean să citească. Va înțelege tot, pentru că e limba lui.

  7 clanuri cumane (Barin-Șirin, Alcin, Qalmaq, Qifșaq, Argun, Sicawut și Mangyt) s-au adunat sub stindardul lui Nogai, deoarece erau ostili Saray-ului (Hoardei de Aur). Invazia în Europa a mongolilor a pornit cu pretextul că regele ungar a dat refugiu cumanilor, pe care mongolii îi voiau dispăruți, deoarece cumanii erau cei mai mari luptători ai acelor vremuri.
  Din cele „7 clanuri” s-a format poporul lui Nogai, in arealul Dobrogea-Buceag-Moldova. De aici, în timpul generalului Mamai, o parte dintre ei sunt mutați în nordul peninsulei Crimea, teritoriu care și astăzi se numește geografic după ei, Edisan, în traducere „cele 7 clanuri”. Se întind în zonele Perekop, Azov, Kuban. În peninsula Crimeea se afla Principatul de Theodori și Gazaria Genoveză. Timp de 100 de ani, tătarii cumani tatarizeaza Crimea și se întemeiază Hanatul Crimeii.
  Cronologic, tătarii cumani s-au format pe teritoriile actuale ale României și Moldovei, apoi au ajuns în Crimeea.
  Tătarii Hoardei de Aur, care avea capitala Saray pe Volga (azi Tatarstan), vorbesc un alt dialect față de tătarii dobrogeni și crimeeni, vorbesc limbă turcică bolghară (bulgară). La fel ca tătarii bașkiri, tătarii perm, tătarii mișari, tătarii astrakhanezi, tătarii kazanezi.
  Limbă cumană vorbesc tătarii dobrogeni, tătarii crimeeni, tătarii nogai, kazahii, kirghizii, tătarii lipka, karakalpacii etc.

  Comentariu by Mentalistul — 10 decembrie 2022 @ 9:05

 67. O2zy,
  sa-i vezi cand se vor uita incepand de saptamana viitoare la termometrul lu’ Galilei.
  https://www.dedoma.ro/Termometrul-lui-Galileo.html

  Comentariu by nabuco — 10 decembrie 2022 @ 10:20

 68. Dar nogataii ca tine ce limbă vorbesc ? Tătara mincinoasă nu ?

  Comentariu by Anonim — 10 decembrie 2022 @ 16:18

 69. Pt 63: Numele tătarilor nogai se trage de la generalul Nogai Issa, care a avut comandamentul la Isaccea și a controlat un fel de stat în stat, care se întindea de la Porțile de Fier până spre Volga, incluzând Crimeea, Edisan, Perekop, Azov, Kuban. Tătarii nogai vorbesc aceeași limbă cu tătarii dobrogeni, diferențele de limbă s-au făcut în sute de ani, trăind la distanță. La fel cum basarabenii vorbesc aceeași limbă cu românii, dar există diferență de la arhaisme și de la folosirea diferita a unor cuvinte.
  „Ucide tema!”

  Când s-au format tătarii vestici din cumani, ei au trăit în arealul Dobrogea-Buceag-Basarabia.
  Pe la 1340-1350, generalul Mamai (conducator de facto al Hoardei de Aur) atrage/strămută o parte din acești tătari kipchak-cumani în nordul peninsulei Crimeea, de unde a pornit raziile împotriva cnezatelor rusești. Dintre cei care trăiau în Basarabia, astfel a ajuns Basarabia la Basarab, pentru că fiind cuman, i-au dat-o tătarii cumani. Aceeași care au ambuscat armată ungară la Posada.
  De aceea, urmașul lui Bela oricât a vrut să Basarabia la regatul ungar, nu a putut pentru că urmașul lui Basarab o deținea de drept, si regele ungar nu a dorit o altă invazie tătărească.

  După războiul Tokhtamâș-Timur Lenk, un război care a schimbat istoria omenirii, pe la 1392, hanul Edigu al acestui popor se mută cu o parte la Marea Caspică (azi Kazakhstan-Astrakhan), unde întemeiază Hoarda Nogai. Au fost numiți nogai, deoarece făceau parte din poporul lui nogai. S-au păstrat nomazi, precum cumanii, foarte mult timp. Au bătut tot ce era în jur și luau tribut de la toți, de la cnezatul Moscovei, de la Hanatul Astrakhan, de la Hanatul Kazan etc. Când ii ataca cineva, tătarii cumani, adică Hanatului Crimeii, cei din Hoardele Azov și Hoarda Kuban, Hoarda Buceag, Hanatul Căușani (Moldova) veneau în ajutorul Hoardei Nogai.

  Nogaii au trăit la distanță de cei vestici, au trăit alături de vecinii asiatici, au o influență asiatică și inflexiuni în accent, dar vorbesc aceeași limbă.
  Im secolul 17 are loc masacrul kalmucilor asupra bătrânilor, femeilor și copiilor nogailor, când nogaii erau plecați în razie knezatul Moscovei. Ivan cel Groaznic i-a plătit pe kalmuci.
  Astfel că supraviețuitorii au plecat în locurile lor de origine, adică în Moldova, în Buceag, în Dobrogea. Așa apare celebrul Kantemir Bey, care ajunge berlerbey de Silistra pentru otomani și hanul Hanatului Buceag, în același timp. Toți hanii tătari care au condus tatarii din Dobrogea-Buceag, au fost și berlerbey de Oceakov (Ozi în tatarește) sau de Silistra, după ce s-a mutat capitala administrativa de la Ozi la Silistra.

  Astfel că avem:
  – nogaii care au rămas la Marea Caspică în Kazakhstan, Horezm, Dagestan, Karacay-Cerkessia, Nogai Oblast, Stavropol Krai etc., care sunt influențați de neamurile euroasiatice din jur.
  – nogaii din Crimeea (30% din tătarii crimeeni)
  – nogaii de la nord de Crimeea (Tataria Nogaică) și din Dobrogea.

  După răscoalele nogailor din Moldova, în anii 1699-1701, 1705-1706, 1711-1713, au fost deportați de hanul crimean în Dobrogea, pe la Cobadin, Mihail Kogălniceanu de astăzi etc.

  Nogaii se uitau cu superioritate la tătarii sedenterizați, deoarece se considerau liberi, puteau merge oriunde, nu erau legați de pământ pentru sistemul de taxare.
  Iar tătarii sedentaruzați ii priveau pe nogaii asiatici ca pe niște inculți, ca pe niște țărani, deoarece nu ar fi fost manierați.

  În ignoranța ta, numindu-mă nogai crezi că m-ai atacat cu ceva peiorativ. Nogaii erau oameni puternici, descendenți direct din kipchaki-cumani. Ceilalți, Tat și Yaliboylu din Crimeea, proveneau din alte nații, care au fost tatarizate, au fost asimilate de către tătari.
  Evrei, armeni, goți, hazari, au scris lucrări în limba cumană, dar cu alfabetul lor. Evreii tatarizati din Crimea se numesc karaim. Armenii au și ei denumirea lor, am uitat acum.

  În concluzie, nogaii puri se trag din cumani. Au dus mult timp cultura cumană după ei, până a dispărut sau a fost asimilată în cultura tatăreasca vestică.

  Comentariu by Mentalistul — 11 decembrie 2022 @ 20:35

 70. Ți-am explicat ce este cu nogaii.
  Eu nu pot fi nogai, deoarece numele de familie este Menabit.
  Tot ce începe cu MEN~, ex: Menabla, Mengazi, Menaslan, Menlibai, Menagi, Menomer, Menasan etc. provin din alăturarea MEN („Eu sunt …) și numele original de familie. Nu știu să zic de unde a plecat, dar toate numele de familie care încep cu MEN se găsesc doar în Dobrogea (foarte rar câte unul prin alta țară).

  Ex.:toate numele GAZI gasite pe internet sunt de ordinul sutelor de mii in lume, MENGAZI găsești doar în România (27):
  https://forebears.io/surnames/mengazi

  MENABIT găsește internetul 35 în România și 1 în Belarus. O fi ajuns prizonier acolo cândva.

  Cum a ajuns MEN sa fie patronym doar în Dobrogea, nu știu. Când a ajuns? Cu siguranță înainte de 1863, când imperiul otoman a introdus certificatul de naștere, ca act de identitate. Ca să apară atât de mulți în acea perioadă, în localitățile de pe tot cuprinsul Dobrogei, obișnuința trebuie să fi apărut cu cel puțin 20-30 de ani înainte. Că o fi fost cerința administrației să deosebească pe coloniștii crimeeni și nogai de tătarii dobrogeni, care nu au plecat din Dobrogea în războaiele ruso-turce, războaie care au distrus toate localitățile din Dobrogea, ori când a fost evacuată populația de către navele engleze în timpul pandemiei de holeră.

  Menabit Benali are monument de erou în armata română, căzut în primul război mondial, in 1916. A murit la 38 de ani, ceea ce îl face născut pe la 1878. Încă nu se anexase administrativ Dobrogea, cu adevărat Declarația de Monarhie Independentă a fost la 13 Martie 1881. Din 1879 s-a împărțit Dobrogea în 2 județe, Tulcea cu 4 districte și Constanța cu 5 districte. Ideea este că certificatul de naștere a fost scris tot în forma otomană. Numele Menabit datează cel puțin de când s-a născut tatăl eroului care și-a dat viața pentru România, deoarece purta numele de familie al tatălui.

  Iar Menabit Zecheria a fost luat prizonier în al doilea război mondial, când lupta pentru armata română, drept pentru care a fost decorat. Este si numele lui pe un monument dobtigean. L-am amintit doar pentru a arăta continuitatea numelui.

  Apar mai multe nume de familie cu patronymul MEN la început, precum un prefix: Mengazi, Menasan, Meninaret (Inaret a fost și un han tătar), Menaslan, Menacai, Menabla etc. Toate astfel de nume pot fi găsite doar pe teritoriul Dobrogei, apar înainte de Sultan Medgit, care a colonizat Cobadin, Medgidia și alte localități.
  Într-adevăr, această particularitate poate să fi apărut când au fost strămutați nogai din Buceag și din Moldova. Dar până în prezent, în 300 de ani, acei nogai (care sunt diferiți de nogaii euroasiatici din Hoarda de Aur, prin faptul că fac parte din poporul originar care s-a format în timpul lui Nogai Issa) s-au indeginizat, au fost asimilați de cultura pământului, care s-a păstrat de la primii tătari cumani. Mă refer la tătarii dobrogeni, nu la toți locuitorii Dobrogei. Tătarii vorbitori de limba cumana sunt o naționalitate istorică, întemeiată pe teritoriul actual al României. Așa cum s-au format și românii. Cu toate că i-aș poziționa în Dacia Felix, Dacia Ripensis, Dacia Mediterranae, Moesia. Vlahii (proto-românii) din țaratul vlaho-bulgar s-au format pe același teritoriu cu bulgarii, au coabitat.

  Deci…, nicio șansă să fiu nogai al Hoardei Nogai, datorită numelui.
  Am scris mult pentru capacitatea ta de cogniție, imaginează-ți că mi-e îmi este mai ușor să scriu, decât tu să citești. Pentru că este o diferență între noi doi, de vreo câteva biblioteci.

  Comentariu by Mentalistul — 12 decembrie 2022 @ 1:36

 71. Tu ești ultimul nogatai mincinos din rasa tătarilor puturoși . Ești pe cale de dispariție pentru că nu îți place munca . Trîndăveala și minciuna se regăsește cel mai bine la Menabit Ozzy cel mincinos .

  Comentariu by Anonim — 12 decembrie 2022 @ 20:51

 72. Ședința CL de astăzi:
  Proiect HCL care i se mandat expres lui Jianu Florin, ca reprezentant al Consiliului Local Mangalia în Adunarea Generala a Acționarilor a SC Callatis Therm SA, deoarece Consiliul Local este acționar cu 12,222%. Este mandatat să … nu i s-a dat niciun mandat ce și cum sa voteze, nu este un mandat expres, ci un mandat general.
  Cu alte cuvinte, au sabotat participarea CL la AGA. Și anul trecut a fost mandatat, dar pentru ca a fost încălcată legislația, în ședința AGA de anul trecut Consiliul Local figurează cu lipsa.

  Deci…
  CL Mangalia este membru în AGA al Callatis Therm.
  AGA al Callatis Therm a decis în anii trecuți, când reprezentant era Dan Georgescu – fostul administrator piblic, să execute silit Municipiul Mamgalia pentru penalități de 8.000.000 lei.
  Reprezentantul lui CL Mangalia în AGA Callatis Therm ar fi trebuit să anunțe CL Mangalia de acest lucru. Nu avem niciun raport al celui mandatat.
  Să voteze într-un astfel de AGA, privind executarea silita a Municipiului Mangalia, în care este angajat ca Administrator Public, este conflict de interese.

  Am făcut un amendament în ședința CL, ca acest reprezentant sa fie mandatat ca la punctul 4 – Diverse de pe Ordinea de Zi a AGA Callatis Therm să ceară ca să renunțe la executările silite asupra Municipiului Mangalia, deoarece debitul a fost plătit. Ultimul control al Camerei de Conturi a constatat ca executarea silită a unor terți este nelegală.
  CL Mangalia este unul dintre cei 3 acționari al Callatis Therm, are dreptul să ceară acest lucru. Poate se votează în AGA, poate nu, dar Consiliul Local trebuie să își facă datoria și să propună celorlalți doi acționari.
  O societate în care Consiliul Local este acționar a dat în judecată Municipiul Mangalia pentru penalități care sa fie plătite din bugetul local, pe care îl administrează Consiliul Local.
  Amendamentul meu nu a fost votat de către consilierii PNL, PSD și Pro România. Aceștia au fost de acord ca Primăria Mangalia să fie executata silit de 8.000.000 lei.

  Nu cred că a mai fost un caz în România în care autoritatea publică Consiliul Local, pe de-a-ntregul, să fie în conflict de interese: este de acord cu executarea silită a bugetului local pe care îl administrează.

  Comentariu by Mentalistul — 15 decembrie 2022 @ 21:57

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress