Pe site-ul primăriei a fost publicat, recent, procesul verbal al dezbaterii de la Casa de Cultură din 7 noiembrie a.c. Bănuim că despre aceasta este vorba, pentru că, în deschiderea actului oficial, ni se spune că şedinţa a avut loc pe 12 august, iar, la finalul celor 17 pagini, aflăm, că, de fapt, la dezbatere „nu s-au prezentat reprezentanţi din partea cetăţenilor, din partea agenţilor economici şi se declară şedinţa închisă” (probabil, procesul verbal a fost aşternut peste un altul, similar, iar reprezentanţii primăriei sunt obişnuiţi cu starea de non-combat a cetăţenilor urbei, numărul mare de agenţi economici prezenţi la dezbatere depăşindu-le, cu mult, aşteptările).
Pentru cei ce nu au văzut dezbaterea (video aici) minuta face un rezumat, destul de trunchiat, al celor ce s-au discutat în sală. A fost eliminat discursul unor mangalioţi veniţi să protesteze împotriva unor sancţiuni date de Poliţia Locală, dar şi o parte a declaraţiilor agenţilor economici nemulţumiţi de modul în care administraţia aplică legea la nivel local.
Nici modul în care, odată eliminată sabia de deasupra capetelor lor, prin promisiunea viceprimarului Angelescu, au ales să părăsească sala administratorii societăţilor din centrul urbei, lăsându-i pe ceilalţi să îşi ducă, mai departe propriile bătălii.
editaidesud.ro
Ca să scape de comercianți, viceprimarul a mințit că va veni cu forma finală într-o nouă dezbatere. După cum îl văd pe video, a fost o minciună. Va merge cu proiectul direct în ședința CL. Gestul va genera un protest, probabil.
Dacă Regulamentul este votat cu o formă care încalcă art.45 din Constituție, toți comercianții vor da în judecată pe Consiliul Local pentru despăgubiri, cu cerere de sechestru asiguratoriu pe averile membrilor consiliului local care au votat prejudicierea, conform Codului Administrativ, întrucât CL nu deține patrimoniu ca să îl poți executa silit.
Statul român are legi pentru toate faptele folosite pentru hoție, corupție și opresiune. Există lege pentru când minte un primar sau un viceprimar, când o fac în exercițiul funcțiunii. Există lege pentru interceptarea și reținerea corespondenței. Există lege pentru minciunile declarate cu ocazia adoptării unui act normativ prin vot în sistem colegial. Există lege pentru când pentru unii primăria este mumă, iar pentru alții ciumă. Există lege pentru când se dau amenzi sistematic pentru aceeași încadrare, dat a creat-o un funcționar prin abuz. Sunt legi simple, cu pedepse penale mari, pe care nu le-a invocat încă nimeni, pentru faptele săvârșite contra lor.
Iată la Vrabie al Medgidiei, cum a fost condamnat la 1 an și 7 luni, cu executare, de o primă instanță pentru … că a mințit. E greu de dovedit șpagă, trebuie să fie flagrant. Sunt greu de cercetat și de dovedit o delapidare, ori o devalizare. Dar e simplu de dovedit o minciună. E simplu de dovedit un furt de corespondență. E simplu de dovedit o discriminare. Și alte lucruri care par mărunte, dar pentru care pedepsele pornesc de la 1 la 5 ani.
Au fost 72 de reprezentanți de activități comerciale, care au făcut propuneri. Primăria trebuie mai întâi să răspundă tuturor, dacă a fost luată propunerea în seamă sau motivul legal pentru care nu a fost luată în seamă.
Sub nicio formă, respectând procedura, primăria nu va putea să intre cu proiectul HCL – Regulament în ședința CL în luna Decembrie. Dacă o face, încalcă procedura. Încălcând procedura, se va abroga. Dacă trece în anul următor cu adoptarea HCL, intra în vigoare abia în 2024, an electoral.
Singura șansă să aibă Regulament adoptat legal în Decembrie, este să facă unul pe placul tuturor, astfel încât să nu fie atacat.
Că este atacat, nu ar fi o problemă pentru consilieri. Dar de data asta va fi cu acțiune de despăgubiri (ce, numai Callatis Term, Greenberg, Erdan etc să obțină despăgubiri?) și cerere de sechestru asiguratoriu pe consilierii locali.
Plus proteste organizate, plus presă, plus altele…
Noi știm că Radu Cristian nu poate constrânge toți consilierii locali PNL, indiferent de demisiile lor date cu data în alb, luate garanție de primar. Nu ii poate da afară pentru că nu are supleanți să îi înlocuiască.
1 primarul + următorii 10 de pe listă = 11 au renunțat la funcția de consilieri locali, ca să urce în consiliu cei care sunt acum. Astfel că au rămas 3 supleanți. Din 3 supleanți, doar 1 mai este eligibil.
Deci dacă Radu Cristian mai poate înlocui doar 1 consilier local, pentru că nu mau are supleanți.
Astfel că situația din acest mandat este diferită de cea din mandatul trecut. Consilierii locali pot să se opună oricând primarului, nu sunt constrânși în niciun fel. Votul lor este pentru că așa vor, nu pentru că le-ar impune cineva.
De aceea, nu pot considera că nu-s vinovați. Fiind vinovați, nu am niciun sentiment să plătească pentru ticăloșia de a distruge economia Mangaliei.
Comentariu by Mentalistul — 17 noiembrie 2022 @ 19:22
https://www.youtube.com/watch?v=ALsVquRozRM
Comentariu by nabuco — 20 noiembrie 2022 @ 9:46