Politica locală

28 septembrie 2022

Proprietarul hotelului Corsa din Mangalia construiește ilegal două vile pe faleza orașului

Filed under: administraţie publică,PSD — lucian visa @ 12:06
 • Proiectul a fost validat de Primăria Mangalia în ciuda faptului că Apele Române a respins solicitarea de avizare a construcțiilor, informând beneficiarul că încalcă legea
 • Garda de Mediu a sancționat beneficiarii (finii fostului primar Iorguș) cu amenda maximă de 60.000 lei

Proprietarii hotelului Corsa din Mangalia au început săparea fundațiilor pentru două vile chiar pe faleza Mangaliei, terenuri intabulate abuziv în mandatul primarului Zanfir Iorgus, și concesionate ulterior către finii săi, Liliana Daniela și Remus Octavian Becheru.

Aceștia intenționează să ridice două clădiri cu etaj pe faleza din fața Hotelului Corsa pe un teren de 428 mp și unul de 347 mp, ambele aflate în domeniul public al statului, după cum ne-a transmis Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL).

Extras din răspunsul ABADL

Deși legea interzice atât înstrăinarea, cât și construirea pe faleze și taluzuri, actualul primar, Radu Cristian, a autorizat fără rețineri proiectul imobiliar al Eco Corsa, firma soților Becheru.

Proiectul a fost validat de Primăria Mangalia în ciuda faptului că Apele Române a respins solicitarea de avizare a construcțiilor, informând beneficiarul că încalcă legea.

Extras din răspunsul ABADL

Totodată, întrucât terenurile sunt poziționate în zona de coastă, proiectul avea nevoie și de avizul Comitetului Naţional al Zonei Costiere, document pe care, de asemenea, nu l-a obținut.

Distrugerea falezei a fost semnalată de către consilierul județean Semiran Abdurefi, președintele USR Mangalia, care a solicitat Gărzii de Mediu Constanța verificarea legalității șantierelor.

În urma controlului, instituția a constatat că acestea sunt ilegale, motiv pentru care proprietarii Eco Corsa au fost sancționați cu amenda maximă de 60.000 lei.

Extras din răspunsul Gărzii de Mediu către Semiran Abdurefi

După acțiunea Gărzii de Mediu, investitorii au acoperit cu nisip fundațiile.

Sursa foto: Semiran Abdurefi

De asemenea, consilierul județean a declarat pentru “Dobrogea Live” că a înștiințat și Inspectoratul de Stat în Construcții despre demararea construcțiilor pe faleză și așteaptă rezultatele controlului, care s-ar putea încheia cu aplicarea de noi sancțiuni și dispunerea aducerii terenurilor la starea inițială.

În urmă cu o lună, publicația noastră a solicitat Primărei Mangalia copii după Certificatele de Urbanism și eventualele Autorizații de Construire aferente proiectului de pe faleză, însă municipalitatea a refuzat să ne transmită documentele, deși potrivit Legii 544/2001, acestea ar trebui să fie informații publice postate pe site-ul administrației locale.

Ulterior, aceleași documente au fost cerute și de Abdurefi, însă, deși a fost invitată să le consulte la sediul Primăriei, la fața locului i-a fost respins accesul la informațiile solicitate, iar consilierul județean spune că primarul a dispus blocarea documentelor.

L-am întrebat pe Radu Cristian dacă Primăria Mangalia a emis Autorizație de Construire pentru cele două vile.

“Nu ar fi construit (soții Becheru n.r.) dacă nu aveau Autorizație de Construire”, a răspuns edilul.

Astfel, primarul Mangaliei confirmă că a girat șantierul ilegal, deși investitorul nu obținuse de la Ministerul Mediului și Comitetul Zonei Costiere avizele necesare emiterii autorizației.

Sursa foto: Semiran Abdurefi

După cum am amintit mai sus, soții Becheru au primit în concesiune terenurile în 1996, anul în care nașul celor doi, Iorguș, a debutat la conducerea Primăriei.

Deși fostul primar nu neagă legătura de cumetrie, el afirmă că nu are vreo implicare în concesionarea terenurilor și susține că de facto faleza aparține municipalității.

“Or construi (finii Becheru n.r.), ce să zic?! Dacă construiesc, însemnă că au voie să construiască. Nu am nicio legătură. Că Apele Române sunsțin acum că nu e terenul Primăriei, e o porcărie”, ne-a explicat fostul primar.

Menționăm că nu mai puțin de patru acte normative stabilesc că plajele și falezele reprezintă domeniu public al statului, bun inalienabil (detalii aici).

În situația celei prezentate se află sute de terenuri intabulate și înstrăinate abuziv de către Primăria Mangalia, multe dintre ele sub mandatul actualei conduceri, cazuri pe care le vom aborda.

Gabriel Botezatu, dobrogealive.ro 27.09.2022

24 Comments

 1. Ieri am publicat asta:

  《Primarul Mangaliei, Radu Cristian, insistă de câțiva ani ca plajele să fie date în administrarea primăriilor.
  ……………..
  Adică ce vrea primarul nostru cel îmbrăcat frumos (pe banii noștri)? În situația actuală, administratorul plajelor este statul, care poate constata când primarul eliberează abuziv autorizații de construire pe nisip. Dar dacă primarul administrează plajele și tot primarul eliberează și autorizațiile de construire, pe primar îl va controla… primarul. Văleu!

  Dar ca să închei discuția, acest lucru nu va fi posibil. Extinderile și consolidările plajelor se fac cu bani europeni, cca 1 miliard de euro, lucrări care au ajuns și în stațiunile Mangaliei. Dacă nu din motivele raționale, măcar din cauza acestui proiect s-a pus punct discuției, nu se poate schimba administratorul unui domeniu public, care se află într-un proces de implementare al unui proiect cu fonduri europene.

  De ce este nevoie de consolidarea și extinderea plajelor de pe litoralul românesc?
  În anul 1901, un cutremur în Marea Neagră a generat un tsunami de 4-5 metri. De la Varna (Bulgaria) până spre Constanța, a căzut malul în apă, uneori lat de 150 m.
  „Cutremurul a avut consecințe devastatoare în zona de coastă din sudul Mangaliei, multe sate fiind distruse (intensitatea maximă a IX-X pe scara Mercalli). Cutremurul a generat un tsunami de 4 – 5 metri înălțime, provocând dislocări ale malurilor și a alte fenomene geomorfologice locale.”

  Aceste faleze înalte, de la Vama Veche până la șantierul naval, de la Faleza Mangalia până la Saturn, de la Venus până la Jupiter, de la Olimp până la Costinești, sunt rezultatele căderii fâșiei de mal în Marea Neagră, care a tras după sine sate pescărești. Pe faleza din Mangalia (Aleea Teilor, la vilele speciale, în dreptul spitalului Mangalia, în Saturn etc) există taluzuri, special păstrate pentru a proteja municipiul Mangalia, în caz de un astfel de tsunami.
  În dreptul Portului Turistic avem digurile de protecție ale portului maritim, avem și ghiolul, apa este spartă si nu poate să vină în valuri de 5 m. Între Saturn și Venus nu există taluz sau faleză, dar este lacul pe partea cealaltă, este zonă nelocuită.

  Acest proiect de consolidare și înnisipare este foarte important pentru situația de cutremur în Marea Neagră, urmat de tsunami. Previne moartea a zeci de mii de oameni, în caz de calamitate, foarte probabilă deoarece s-a întâmplat repetitiv în istorie. Este proiect național.
  De hatârul lui Radu Cristian, Guvernul României nu va accepta să dea înapoi, la UE, miliardul de euro și să plătească penalitățile de infringement.
  Iar d.p.d.v. administrativ, iese din discuție să primească primăria plajele în administrare, ar însemna să acceptăm distrugerea litoralului.》

  Cu ambiția sa de a cere plajele în administrarea primăriei, Radu Cristian „s-a pus bine cu ABDL”. Astăzi, orice sesizare privind autorizațiile de construire care nu respectă legislația privind zona costieră este analizată cu atenție și celeritate de către ABDL.
  O construcție pe taluz nu mai permite consolidările de pe viitor, pune în pericol viața comunității în caz de cutremur în Marea Neagră, care va genera tsunami. Pentru unii pare improbabil, dar la fel de improbabile păreau pandemia și războiul, înainte să se întâmple.

  Semiran s-a ținut de acest subiect, apreciez când este de apreciat. Pentru unii pare doar o răcorire față de cei care au pus stăpânire pe oraș, cu acel text am vrut să explic importanța vitală pentru Mangalia, să se respecte regimul de construcții în zona costieră.

  Comentariu by Mentalistul — 28 septembrie 2022 @ 13:23

 2. Si Luca cum de si-a construit cârciuma fără ca nimeni să intervină de atâția ani? Toată faleza de jos până in portul turistic e o ghena de gunoi arhitectural.

  Comentariu by Aburel — 28 septembrie 2022 @ 19:20

 3. Mangalea, pas cu pas:
  https://s.cdnmpro.com/746436335/p/l/2/conservfruct-pepene-murat-680g-6-bax-anguria-in-salamoia~5782.jpg

  Comentariu by nabuco — 28 septembrie 2022 @ 22:01

 4. https://www.replicaonline.ro/vanzarea-cu-cantec-a-doua-terenuri-din-olimp-l-a-suparat-pe-murad-533536

  Comentariu by nabuco — 29 septembrie 2022 @ 11:19

 5. O ‘mica’ amenda merita si radu cel bogat, ptr emitere de autorizatie ptr incalcarea legii. Bine, ca datorita pupincuristilor din consiliul local, avea sa fie platita din bugetul primariei.
  Si ptr pavajul distrus de utilaje, cine raspunde raducule?

  Comentariu by pop — 29 septembrie 2022 @ 16:04

 6. 《În aceste zile, are loc un eveniment în Turcia similar evenimentului Kurultai din Mangalia. Bineînțeles, la alt nivel, deoarece au sprijinul președintelui Turciei.
  Mangalia – 40 de țări – cca 800 de sportivi și artiști (17-18 septembrie 2022)
  Iznik, Bursa – 102 de țări – cca 3.000 de sportivi și artiști (29 septembrie – 2 octombrie 2022)

  În Mangalia, nu numai că evenimentul nu a primit sprijin, s-a făcut mai mult rău, ni s-a dat țeapă. Primarul ne-a sabotat, în loc să ajute un eveniment de acest nivel.
  Păcat, pentru că devenise tradiție să fie organizat în Mangalia. An de an s-a mărit nivelul organizării.

  În Turcia, evenimentul a fost organizat lângă un lac frumos, în natură, pe câmp, pe sistem nomad.
  Noi (România) am ales bine locul: lângă mare, cu o zonă cu capacitate mare de cazare, plaje, port turistic, acces facil, herghelia în apropiere, comunitate turco-musulmană și cu istorie a Dobrogei legată de eveniment. Dar mai sunt și alte locuri în România, cu primari care doresc binele localităților lor. Ori putem să organizăm și noi în natură.
  Primăria Mangalia este de neîncredere pentru organizarea oricărui eveniment. După ce anii trecuți a ucis Liberty Parade, anul acesta primarul a ucis și Europa FM Live.

  Multiculturalismul este sabotat de către primarul Radu Cristian și consilierii PNL.
  Au încercat să se scuze că în Mangalia a mai fost organizat un eveniment al comunității turce, „Baclavaua de Aur”, deci nu ar fi vreo discriminare. Poate nu știți, „Baclavaua de Aur” era programat pe 15 iunie, dar cu o zi înainte primarul a decis că să nu se mai organizeze. Aceeași ticăloșie, cum a procedat cu Festivalul Internațional Kurultai.
  La intervenția unei organizații, a permis sa se organizeze evenimentul cu baclavaua după 2 săptămâni. Dar cei care trebuiau sa participe pe 15 iunie nu au mai putut participa, nu se poate schimba agenda de pe o zi pe alta. Astfel că evenimentul a fost un fiasco, primăria a organizat pe platoul de la IGAF doar 3 mese în soare, cu 3 umbrele de 1,5 m, care țineau umbră doar bățului.

  Nu este discriminare, dar avem următoarea situație: din anul 2019, primăria a luat cu japca cimitirul musulman, a încercat să îl dezmembreze în două, să facă și un cimitir municipal ortodox în cimitirul musulman. Am insistat că mai există destul teren în continuarea cimitirului musulman, poate să construiască tot atâtea cimitire câte dorește. Astfel, în anul 2020 a început documentația la construcția noului cimitir. A tras utilități: apă, canalizare, electricitate. Noi insistam din anul 2014 să aducă utilitățile la cimitirul musulman, ne plimbăm cu morții prin oraș, la cimitirul vechi, să îi spălăm și să facem ritualurile de înmormântare. A refuzat sistematic. Am sperat că acum, când se trag utilitățile peste gard, la cimitirul ortodox, se va trage un cablu de curent și la cel musulman, se va trage o țeavă de apă și la cel musulman. Atenție: cimitirul musulman este al municipalității, așa cum este și cimitirul ortodox! În timp, de la preluarea cu forța a cimitirului musulman, cimitirului ortodox i s-a făcut studiu de fezabilitate, i s-au făcut planuri, i s-au tras utilități și acum aproape că este finalizat.
  Cimitirul musulman ce a primit? Din contră, a devenit „teren arabil”, astfel este încadastrat la Cartea Funciară. Musulmanii sunt obligati cu HCL să îsi ingroape defuncții pe câmp. Ni se iau taxe de concesiune pentru fiecare mormânt, dar acolo nu este cimitir. Este „teren arabil” în actele primăriei. Mormintele nu sunt protejate de Legea Cimitierelor, pot fi oricând vandalizate, fără să fie pedepsiți vinovații. Cum ar fi să se dezincrimineze furtul? Ar fi haos, ar invita pe toți la furt. La fel și cu această situație, oricare extremist dorește să vandalizeze morminte musulmane, situația creată de primar îl invită la profanare.
  Și nu este discriminare! – zice primarul. Nu știu cum să numesc această ticăloșie, dar este nedrept.》

  Comentariu by Mentalistul — 30 septembrie 2022 @ 13:50

 7. Pt 6. de ce nu te muti frate in Turcia si organizeaza acolo ce eveniment de minoritate vrei. Noi aici suntem romani nu prea ne intereseaza de evenimentele minoritatilor pe care ni le prezinti cu asa fast. Nu am nimic personal cu tine , dar ne prezinti saracia asta de eveniment ca si cum vezi doamne ce am pierdut sau ce este pe cale sa dispara.

  Comentariu by eu — 30 septembrie 2022 @ 20:32

 8. Pt 7: Pentru că, frate, asta a fost promisiunea României când a primit Dobrogea în locul Basarabiei: să trăiesc cum vreau fără să îmi spună un ignorant că să mă mut în Turcia. În primul rând, neamul meu se trage din Kipchak (cuman), care nu are treabă cu Turcia.
  Neamul meu s-a format în arealul Dobrogea-Bugeac-Basarabia, din 7 clanuri cumane. Prin sedenterizare și trecere la islam. Dar înainte de asta, pe teritoriile Valahiei și Munteniei, a fost Cumania Neagră (Kipchak Khaganate) timp de 3 secole.
  Pe atunci, vlahii trăiau în Țaratul Vlaho-Bulgar, cu capitala la Trnovo. Ioniță Caloian a făcut un imperiu vlah, cu ajutorul cumanilor.
  《ajutor tocmai pe Ioniță Caloian, promițând acestui supunere.

  Împăratul Balduin I a început să supună autorității sale cetățile răsculate ale grecilor și a început să asedieze Adrianopolul. În acel moment, potrivit descrierii cronicarului cruciat Villehardouin, „Ioniță, rege al Bulgariei, a sosit pentru a sprijini Adrianopolul cu foarte mare armată, pentru că el aducea cu sine valahi și bulgari și 14.000 de cumani care nu fuseseră niciodată botezați” (Villehardouin, 93). În 14 aprilie 1205, trupele de valahi și cumani ale lui Ioniță au reușit să atragă cavaleria grea a latinilor într-o ambuscadă în mlaștinile de la nord de Adrianopol, provocând cruciaților o înfrângere categorică.[6] Balduin I a fost capturat, iar unul dintre liderii cruciați, Ludovic I de Blois a căzut în luptă. Pe parcursul aceluiași an, Caloian i-a înfrânt pe cruciații demoralizați și la Serres și a capturat Philippopolis (astăzi, Plovdiv), intrând în posesia celei mai mari părți din stăpânirile latine din Tracia și Macedonia.》
  Tot spre cultura ta generala, Constantinopole a fost recucerit de cumani pentru bizantini.
  《În iulie 1261, deoarece armistițiul încheiat pe un an după atacul niceean eșuat se apropia de sfârșit, generalul Alexios Strategopoulos a fost trimis cu o mică forță avansată de 800 de soldați (majoritatea cumani) pentru a veghea asupra bulgarilor și pentru a spiona apărarea latinilor.》
  ….. continui imediat

  Comentariu by Mentalistul — 1 octombrie 2022 @ 10:54

 9. 《Când forța niceeană a ajuns în satul Selymbria, la aproximativ 48 km vest de Constantinopol, au aflat de la unii țărani locali independenți (thelematarioi) că întreaga garnizoană latină, precum și flota venețiană, au plecat pentru a efectua un raid împotriva insulei niceene Daphnousia (Insula Kefken). Strategopoulos a ezitat inițial să profite de situație, deoarece mica sa forță putea fi distrusă dacă armata latină se va întoarce prea curând și pentru că ar fi încălcat ordinele împăratului, dar în cele din urmă a decis că nu poate rata o astfel de oportunitate de aur de a cuceri orașul.

  În noaptea de 24/25 iulie 1261, Strategopoulos și oamenii săi s-au apropiat de zidurile orașului și s-au ascuns la o mănăstire de lângă Poarta Izvorului. Strategopoulos a trimis un detașament cu o parte din oamenii săi, conduși de unii dintre thelematarioi, pentru a intra în oraș printr-un pasaj secret. Au atacat zidurile dinspre interior, au surprins paznicii și au deschis poarta, dând voie forței niceene să pătrundă în oraș. Latinii au fost luați complet prin surprindere și, după o scurtă luptă, niceenii au câștigat controlul asupra zidurilor terestre. Pe măsură ce vestea s-a răspândit în oraș, locuitorii latini, începând cu împăratul Balduin al II-lea, s-au repezit în grabă spre porturile din Cornul de Aur, în speranța că vor scăpa cu navele. În același timp, oamenii lui Strategopoulos au dat foc clădirilor și depozitelor venețiene de-a lungul coastei pentru a împiedica flota venețiană să acosteze acolo. Datorită sosirii la timp a flotei venețiene care se întorcea în oraș, mulți dintre latini au reușit să fugă în ținuturile încă deținute de latini în Grecia, dar orașul a fost pierdut definitiv.》
  Mihail Paleologul a fost anunțat că această trupă de cumani a cucerit Constantinopole. Împăratul bizantin nu a crezut că după atâtea asedii fără succes, cu armate mari, o trupă de 800 de cumani au reușit sa cucerească Constantiopole de la latini. Atunci i-a fost trimis al doilea mesager cu coroana și sceptrul uitate în fugă de latini.
  Am amintit acest episod istoric pentru că este important pentru religia ortodoxă.

  Mai departe, cumanii s-au adunat sub tamgaua lui Nogai la Isaccea (Dobrogea) și acesta a creat din ei cea mai redutabilă armată din Hoarda de Aur și a devenit astfel conducător de facto. Pe timpul său, Nogai a salvat pe Sarî Saltîk Baba din prizonieratul de la bizantini, prin el a trecut acest popor cuman la islam. Deoarece s-au format din 7 clanuri cumane, s-au numit Edisan (cele 7 clanuri). Urmează o poveste cu multe fapte și sunt ia timp de povestit, dar fără tătarii cumani nu s-ar fi putut forma Valahia și Moldova ca state independente.

  Am uitat să menționez că Ioniță Caloian a fost căsătorit cu Ana de Cumania, s-a folosit de cumani pentru cuceririle sale.
  În Bulgaria, Nogai a impus dinastia cumană Terter. În Principatul de la Vidin a impus dinastia cumană Shishman.
  În Ungaria, pe timpul lui Nogai, a fost rege Ladislau Cumanul, care era fiul fostului rege Ștefan V al Ungariei și a Elisabetei de Cumania. Regele Ungariei, Ladislau Cumanul, nu vorbea maghiara, ci doar cumănește, purta haine cumănești și nu trăia la palat, spre disperarea nobililor maghiari, ci în yurte cu cumanii. Curtea regelui era majoritar cumană.

  După moartea lui Nogai, pe la 1322, Basarab cumanul luptă alături de bulgari și tătarii cumani în Serbia. Apoi, regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, vine cu armată sa anexeze Valahia, îl îngenunchează pe Basarab, dar la întoarcere este ambuscat de tătarii cumani la Posada. În Cronica pictată de la Viena, pe creasta munților cu arcuri și pietre sunt tătarii cumani, poartă karakalpak pe cap și au haine cumănesti. De reținut că atunci Moldova era ungureasca. Localitățile aveau nume unguresti: Mikloshély (Miclăușeni ), Vŕrhély (Orhei), Kis-Jenö (Chișinău) etc.
  Bogdan I Întemeietorul Moldovei era aliat cu hanul Kutlu Buga (Bourul Norocos), s-a dus în Moldova și a izgonit pe frații Balc și Sas, iar Ungaria nu a putut face ceva ca să nu riște o noua invazie a tătarilor. Inelul domnesc al lui Bogdan I – găsit în mormântul dual de la Rădăuți, unde sunt înmormântați Bogdan și fiul sau Lațcu Voevod – are pe frontispiciu scris „Allah” și a fost dat de hanul Kutlu Buga. Bogdan a folosit ca stemă bourul, pentru a înțelege toți că este aliat cu tătarii. Care bour acum este și pe stema României.
  În timpul lui Bogdan I, la mică distanță de scaunul domnesc, a fost înființat orașul tătăresc Sehr al-Djedid (lângă Orheiul Vechi). La Costești, în investigare arheologică acum, a fost descoperit încă un oraș tătăresc înființat în timpul lui Bogdan. Dacă nu era alianța cu tătarii cumani, astăzi Valahia și Moldova erau ungurești. Transilvania deja era.
  Acest popor vorbitor de limbă cumană – tătarii lui Nogai – au ajuns la nordul peninsulei Crimea, aduși de Mamai, în teritoriul numit Tataria Mică sau Tataria Nogaică, iar geografic se numește și acum Edisan („cele 7 clanuri). De aici, au tatarizat Crimea. De aceea și tătarii crimeeni vorbesc limba cumană, spre deosebire de tătarii din Tatarstan care vorbesc limba bolghară. După războiul Tokhtamâș-Timur Lenk, o parte din acest popor a primit teritoriu la Marea Caspică, unde au format Hoarda Nogai. De aceea Kazakhstan vorbește tot limba tătarilor din Dobrogea, limba cumană (kipchak).

  Este clar că acest popor tătar, vorbitor de limbă cumană, a fost format în arealul Dobrogea-Bugeac-Basarabia. Nu este clar pentru mulți unde s-a format poporul vlah. Înainte de Ungro-Vlahia (Țara Romanească) și Moldo-Vlahia, au existat Vlahia Mare și Țaratul Vlaho-Bulgar. Dar așa a fost istoria, popoare au coabitat. De exemplu, în Panonia au coabitat maghiarii cu khazarii. Pe de altă parte, au încercat maghiarii coabitarea cu cumanii, dar după ce au ucis pe conducătorul cumanilor, aceștia s-au mutat în Dobrogea și in imperiul bizantin. Dacă nu o comiteau ungurii, bateau armată lui Batu Han. Ironic, Batu Han a atacat Ungaria pe motivul că regele ungar a acordat azil cumanilor, de care mongolilor le era teamă. Aveau și motive, de exemplu cumanii au fost vânduți sclavi în Egipt și au fost făcuți mameluci, adică sclavi-soldați. Aceștia au preluat puterea și au înființat imperiul mameluc, învingând pentru prima oară pe mongoli, terminând cu mitul invincibilității mongolilor.
  Sultanul mameluc Baybars (cuman) a avut relații cordiale cu Nogai, chiar a trimis inginer și bani să construiască prima moschee din Crimea.

  Este vorba despre istorie a acestor meleaguri. Naționalismul este o chestiune a prezentului, și eu sunt un patriot român. Dar când ne referim la istorie, trebuie să acceptăm ce s-a întâmplat în trecut, nu să ne mințim singuri, pentru că ne falsificăm și de aceea văd lipsa de patriotism la români, de aceea nu există o încredere de sine pentru luptă și punem genunchiul în pământ de teamă.
  Spre comparație, când URSS a luat Basarabia cu japca în 1940, ce a făcut România? A pus 30 de secunde genunchiul în pământ, resemnată. Ce au făcut ucrainienii? Se luptă și acum cu o superputere.
  Am pus genunchiul în pământ, ne-am supus de teamă agresiunii rusești, iar când s-a terminat războiul am sfârșit tot sub stăpânirea lor, damnați pentru zeci de ani, de nu ne-am revenit nici acum.
  Alianța vlaho-cumană, ulterior româno-tătară (care a reușit întemeierea principatelor românești), sunt un exemplu că singuri vlahii ar fi fost prea mici și astăzi românii nu ar fi avut țară, poate. La fel și ucrainienii im fata rușilor, sunt mici. Dar ajutorul celorlalte țări a făcut Ucraina egală pe frontul de luptă, cu Rusia. Cei care de teamă blamează rezistenta Ucrainei și urlă tot felul de motive contra ucrainenilor, sunt panicați că nu se lasă victime și astfel escaladează conflictul. Aceștia sunt cei care nu au citit istorie, nu s-au cultivat cu cursul umanității.

  Neamul meu s-a format în aceste teritorii. Și poporul român. Avem o istorie comună. După 1878, Dobrogea a fost colonizată de romani. Turcii și tătarii au migrat în Turcia, mulți pentru că au fost asupriți de către ticăloși. Românii au fost asupriți deopotrivă. Un membru al Consiliului Județean Constanța din acele timpuri scrie un raport aici:
  https://m.facebook.com/groups/654029964744954/permalink/1031128813701732/
  De aceea mă exprim că în Dobrogea, moldovenii, oltenii și ardelenii sunt și ele minorități conlocuitoare.

  Comentariu by Mentalistul — 1 octombrie 2022 @ 11:58

 10. Și revenind la actualitate, am să explic și celelalte motive.
  În contextul actual, contrar delirului lui Radu Cristian că țările Kazakhstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Turkmenistan și Azerbaidjan ar fi țări prietene Rusiei, în realitate aceste țări au condamnat războiul din Ucraina și sunt amenințate de Rusia pentru că furnizează gaz și cărbune Europei.
  Canalele diplomatice se deschid cu astfel de evenimente, nu cu acuze false ca ale lui Radu Cristian, care fac jocul Rusiei.

  Astăzi, România devine independentă energetic deoarece importă gaze din Azerbaidjan, care este de proveniență Kazakhstan.
  https://www.stiripesurse.ro/gaze-romania-azerbaidjan_2583095.html
  Aceste țări au semnat ceva istoric, un acord de a dezvolta o armată comună împotriva vreunei agresiuni a Rusiei.

  Pentru dumneata și pentru ceilalți locuitori ai Mangaliei poate nu a părut important acest eveniment, dar în presă kazahă, azeră, kârgâză, uzbecă au apărut zeci de articole și de reportaje despre colaborarea culturală și sportivă, despre primirea călduroasă a delegațiilor diplomatice (incidentul stupid al primarului l-am ascuns, dar grupurile diplomatice deja erau informate și a trebuit să justificăm că avem un primar prost). Alte legături culturale sau sportive nu are România cu aceste țări. La eveniment au participat oficialități din guvernele acestor țări.
  Pentru Mangalia mai este și un alt interes turistic, aceste țări nu mai pot merge în stațiunile rusești. Sunt în căutare de destinație turistică.

  Personal am început să intermediez relații economice între firmele din România cu firmele din aceste țări. În urmă cu 2 zile am cumpărat bilet de avion pentru Uzbekistan, pentru octombrie. Deja pe drum sunt 2 nave, una cu cărbune și alta cu bitum natural din Baku (Azerbaidjan). Grupul pe care îl reprezint a cumpărat un terminal din Portul Constanța, cu dane adânci de 11m.
  Portul Mangalia trece deja în componența Portului Constanța, ca să poată beneficia de „zonă liberă”. Să sperăm că activitatea se va mări și în Portul Mangalia.

  Mangalia s-ar dezvolta economic dacă aș fi lăsat să așez circumstanțele. Dar avem un primar așa cum este, care sabotează orice dezvoltare. În CL, am ieșit de la vot la toate proiectele HCL care privesc Parcul Industrial, pentru că am făcut cerere de preț pentru chiria unui teren și a unor hale, în vederea construirii unei facilităti de introducere a cuprului in invelișul cablurilor electrice, în asociere cu Genghiz Group din Turcia, cel mai mare producător. În 2 ani, ar fi ajuns la 1.000 de angajați. Prețul chiriei în Parcul Industrial era 0,50 EUR/mp. După ce mi-am declarat intenția, în câteva zile primarul a convocat o ședință CL și consilierii au urcat prețul la 1 EUR/mp, la inițiativa primarului. Nici nu am apucat să fac contract și ei au mărit prețul, eu fiind singurul solicitant pentru imobilele căzute în paragină. S-ar fi reabilitat infrastructura și utilitățile. Pot să merg oriunde în România, dar preferam în Mangalia. A realizat ceva primarul, cu ticăloșia asta?
  De fapt, a pierdut Mangalia.

  Comentariu by Mentalistul — 1 octombrie 2022 @ 12:58

 11. Pt. O2zy
  Iar te repezi (cu unghiile) in tastatura, ti-am sugerat: 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1,0 apoi scriu.
  Altfel iese cum a iesit:
  „De aceea mă exprim că în Dobrogea, moldovenii, oltenii și ardelenii sunt și ele minorități conlocuitoare.”
  sau
  „Astăzi, România devine independentă energetic deoarece importă gaze din Azerbaidjan, care este de proveniență Kazakhstan.”
  😉
  Cateva pagini cu … „caimac”
  https://www.aos.ro/wp-content/carti/978-606-8636-54-2-localitati-ale-judetului-constanta-la-140-de-ani-de-la-unirea-dobrogei-cu-romania.pdf

  Comentariu by nabuco — 1 octombrie 2022 @ 14:50

 12. Ce e, Nabuco, e prea mult pentru tine? Am mers prea repede?
  Încearcă pe viitor să îmi acorzi respectul cuvenit și să mă întreb mai întai să te apuci să mă judeci.

  1. În Dobrogea, dobrogenii sunt băștinași. Restul coloniștilor, ardelenii, moldovenii, oltenii, bănățenii, teleoltenii etc., sunt minorități conlocuitoare. Moldovenii sunt majoritari în Moldova, dar în Constanța sunt minoritari.

  2. România independenta energetic de Rusia, pentru că despre asta era vorba și nu îți trebuie IQ de 190 ca să subînțelegi.

  Comentariu by Mentalistul — 1 octombrie 2022 @ 16:12

 13. Nu ma voi putea ridica la nivelul eminentei tale niciodata.
  Si in CL politicienii sunt majoritari nu cetatenii.
  Cat despre orice fel de independenta raman cu pilda:
  https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2016/05/23/petre-tutea-statul-acesta-nu-ne-apara-pe-noi-de-straini-ci-pe-straini-de-noi-ca-n-colonii/

  Comentariu by nabuco — 1 octombrie 2022 @ 18:44

 14. Oricum, am greșit eu.
  Trebuie să trec de nivelul unui primar. Cum am făcut cu evenimentul cu dronele, primarul nu a permis, dar nu mi-a păsat, am făcut cu Min.Apărării de Ziua Marinei în anul 2019.

  Am lansat 25 de drone, intr-un spectacol de lumini pe cer, sincronizate și programate cu soft românesc, criptat să nu poată fi spart de ruși. Am vrut 100, dar nu știam că vom fi scutiți de taxa de autorizare la Autoritatea Aeronautică Civilă. Antrenament, ca la o adică să le putem dirija către „Fuck you, russian warship!”.
  Atunci nu credea nimeni în vreo agresiune a Rusiei, dar am insistat la gen. Ciucă, șeful de stat major, că trebuie să avem operatori de drone. Acum firma respectivă este contractată de Min. Apărării.

  Comentariu by Mentalistul — 1 octombrie 2022 @ 19:16

 15. https://www.libertatea.ro/opinii/o-reclama-care-ne-polueaza-mintile-e-difuzata-discret-zilele-astea-la-radio-4296278

  Comentariu by nabuco — 2 octombrie 2022 @ 9:07

 16. Pt 15:
  Articolul dovedește că lumii nu-i pasă de întrebările din sinea unuia, care nu a înțeles el ceva.
  Ce e asta? A cui e? Ce vrea să spună? De ce spune ce spune? Dar de ce nu spune aia? Pentru cine spune? Pentru cine nu spune ailaltă?
  Când de fapt e ceva (spot publicitar) care face o reclamă. Îți este de folos informația sau nu. Restul, e lupta ta interioară cu lucrurile care ți se par că nu sunt la locul lor. Unii oameni știu lucrurile la un alt loc al lor. Nu e nimic greșit, e doar altfel. Cei cu inima deschisă se bucură de diversitate, cei care construiesc tablouri să trăiască în ele, au o nemulțumire când lucrurile nu sunt la locul lor.

  Comentariu by Mentalistul — 2 octombrie 2022 @ 10:15

 17. Ca-n „Moartea lui Fulger”:
  https://www.replicaonline.ro/masonul-de-la-sefia-santierului-naval-2-mai-mangalia-ce-averi-au-administratorii-companiei-de-stat-533820

  Comentariu by nabuco — 2 octombrie 2022 @ 18:07

 18. Revenind la pct.7, care mă întreabă de ce nu mă mut în Turcia, îi explic pe înțelesul lui:
  Un viermișor își întreabă mama:
  – Mamă, noi am putea să trăim într-un măr?
  – Sigur, puiule.
  – Și atunci noi de ce trăim intr-un kkt?
  – Pentru că asta este țara noastră și noi suntem patrioți.

  Comentariu by Mentalistul — 4 octombrie 2022 @ 8:36

 19. Întrebare prostească, răspuns neelegant pentru cineva care se vrea primar.

  Comentariu by lucian visa — 4 octombrie 2022 @ 13:46

 20. https://www.youtube.com/watch?v=17C3Ap1EOi8

  Comentariu by nabuco — 4 octombrie 2022 @ 14:10

 21. Mentalistul nu se vrea și nici nu o să fie vreodată primar pe acest fotum. Nu există funcția pe forum. Memtalistul există doar aici.

  Dar de remarcat următoarele:
  – nu ai înțeles deloc ideea de bază, care este mult mai importantă: nu mă mut pentru că acesta este orașul meu natal. Și fac pentru el, nu pentru alte orașe, ori pentru alte state.
  – ai dat pe față aversiunea, în sensul că răspunsul meu de 3.000 de cuvinte, cu multă istorie în el, nu ai remarcat. În schimb te-ai cranponat de expresia kkt, fără să iei în seamă că în acest context nu este un cuvânt urât, contextul este o descriere filosofică a realității.

  Bre, nea Vișa, chiar așa?! Ai ajuns ca ai lui Radu. Neavând cu ce să mă ataci, te iei de kkt-uri.

  Comentariu by Mentalistul — 4 octombrie 2022 @ 15:09

 22. https://sopra-saturn.ro/lp1-adc/

  Comentariu by I.S — 4 octombrie 2022 @ 18:54

 23. Pt. #22
  Vinde Linica hotelu’?
  https://www.bhomes.com/dubai/residential/apartment-for-sale/dubai-land/skycourts-tower-e/bhm-s-561021

  Comentariu by nabuco — 5 octombrie 2022 @ 7:57

 24. Gaseam eu in Turcia atata prostime sa ma voteze ?

  Comentariu by Semymentalistu — 9 octombrie 2022 @ 22:48

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress