Politica locală

19 septembrie 2022

Trei mastodonți cu 10 etaje apar după marea defrișare a Pădurii Comorova. Video

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 14:35

Pădurea Comorova, singura pădure de pe litoralul Mării Negre, a fost vânată, de-a lungul anilor, de mai mulți investitori în vederea transformării acesteia în cartier de locuințe. Nu va dura mult și acest lucru se va întâmpla, din păcate, cu sprijinul autorităților locale, dar și al unor consilieri locali din Mangalia care au dat undă verde proiectului. Printre cei care vor băga, în viitorul apropiat, utilajele în pădurea defrișată se numără și persoana fizică Paulina Fleancu, căreia i-a fost aprobat joi, 15 septembrie, PUD-ul în ședința de Consiliu Local. Un PUD de doar…25 de pagini.

Parte a pădurii a început să fie defrișată pentru interesele unor investitori imobiliari, care doresc să dezvolte proiecte imobiliare cu blocuri de 10 etaje. Unul dintre proiecte este al unei persoane fizice, Paulina Fleancu, care a primit joi, 15 septembrie, în ședința de Consiliu Local Mangalia, undă verde pentru elaborare PUD în vederea construirii a trei imobile cu 10 etaje în Pădurea Comorova. Arhitectul șef al Mangaliei a dat avizul pe documentație pe 7 septembrie, asta înseamnă că, în viziunea sa, proiectul familiei Fleancu se potrivește perfect cu zona unde urmează să se ridice mastodonții. Zona ce cuprinde terenul pentru care s-a aprobat PUD-ul este una preponderent rezidențială, cu clădiri de înălțime în medie de 4 etaje, având caracter semi-urban.

Odată aprobat PUD-ul în ședința din 15 septembrie, investitorul va purcede la următorul pas: obținerea autorizației de construire și apoi demararea construcției propriu zise.

Implicați în proiectul de defrișare a pădurii mai sunt, pe lângă Fleancu Paulina, deținătoarea respectivului teren, și e Ion Fleancu, Ionuț Cosmin Fleancu și Roxana Fleancu. Aceștia sunt implicați în societatea Novum Invest, cu sediul în București. Recent, reprezentanții societății au declarat, pentru Replica, că terenul defrișat în luna februarie a anului 2021 și aflat în proximitatea complexului turistic Novum by The Sea nu este pare constitutivă a Pădurii Comorova, fiind prezent în registrele de carte funciară în categoria ,,terenuri intravilane libere cu destinația curți construcții”. ,,Terenul intravilan a fost achiziționat în baza a două contracte, respectiv contractul 1674 din data de 13.11.2017 și contractul 542 din data de 29.03.2018, pentru dezvoltarea proiectului Novum by The Sea. Respectivul teren face parte din intravilanul construibil al orașului Mangalia, stațiunea Olimp. Construcția ce va fi proiectată se încadrează în categoria stabiliment local public de tip sală de bal/conferințe și are două nivele: subsol și parter. În viitor, complexul turistic Novum by The Sea se va extinde și va îngloba alte construcții menite să promoveze turismul zonal atât pe pe plan național, cât și pe plan internațional. Încheiem prin a informa că proiectul că proiectul Novum by The Sea nu urmărește destabilizarea naturală a zonei, investind sute de mii de euro în amenajarea spațiilor verzi. 70% din suprafața complexului turistic este acoperită de verdeață, spațiul construit fiind considerabil mai mic decât suprafața spațiului verde.”.

Pădurea Comorova, scoasă de sub regim silvic printr-o hotărâre a Consiliului Local Mangalia

Pădurea Comorova a fost scoasă de sub regimul silvic printr-o hotărâre a Consiliului Local Mangalia. Pădurea Comorova, singura pădure de pe litoralul românesc al Mării Negre și cea mai importantă pădure din punct de vedere științific de pe întreg litoralul acestei mări. Aceasta a fost creată prin eforturile de 20 de ani (1890 – 1910) ale silvicultorilor, sub patronajul Regelui Carol I din fondurile bugetare ale Statului. Prima mare agresiune asupra acestei păduri a fost făcută în perioada 1967-1968, când circa 259 ha au fost scoase din fondul forestier și parțial defrișate pentru construcția stațiunilor Olimp, Neptun și Jupiter. Prin Hotărârea Consiliului Local Mangalia nr. 136/28.11.2000, suprafața din pădurea Comorova a fost trecută din proprietate publică în proprietate private a Municipiului Mangalia, iar prin HCL nr. 107/24.04.2003 ,,se aprobă folosirea definitive sau temporară a terenurilor forestiere în suprafață de 431,70 ha în alte scopuri decât silvice (…) pentru extinderea intravilanului municipiului Mangalia.

Video:

Mirela PASCAL, Replica luni, 19 septembrie 2022

4 Comments

 1. https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-25797834-controale-persoane-fizice-anaf-decis-cine-printa-procesul-verbal-proiect.htm

  Comentariu by nabuco — 19 septembrie 2022 @ 16:25

 2. Pentru fiecare bloc ridicat piticul mai pune mana pe cate 4-5 apartamente.La blue tower in olimp au halit un etaj.pretenii stiu.tic tac tic tac.vine furtuna.

  Comentariu by Jack — 20 septembrie 2022 @ 9:09

 3. Când o să și-o ia, o să pice mai rău decât Nicușor Constantinescu.

  Comentariu by Mentalistul — 20 septembrie 2022 @ 12:34

 4. https://www.replicaonline.ro/nicusor-constantinescu-nu-si-a-pregatit-apararea-in-dosarul-lucrarilor-ilegale-la-herghelia-mangalia-532742/

  Comentariu by nabuco — 20 septembrie 2022 @ 13:26

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress