Mangalia – politica locală

1 septembrie 2022

Fostul viceprimar al Mangaliei n-are profit, are cifră de afaceri 0, dar mai are puțin și termină restaurantul de pe faleză. Video

Filed under: Uncategorized — lucian visa @ 10:30

Bogdan Maganu dă din coate să-și termine construcția de pe faleza Mangalia! Întrebarea este: cum reușește să realizeze o investiție de așa anvergură, în contextul în care firma în baza căreia se construiește imobilul are cifra de afaceri 0, profitul pe minus și 0 angajați?! Prin 2011, societatea Tonomat Star, ce avea ca acționar pe o anume Claudia Andrei, și care aparține, astăzi, lui Bogdan Maganu, fostul consilier local și fost viceprimar PSD, în prezent directorul Sanatoriului din localitate, a pus mâna, în urma unei licitații publice, pe, o mare pare din Portul Turistic, în vederea exploatării. Sunt multe semne de întrebare, însă, cu privire la modul în care a dobândit terenul.

În 2021, firma lui Bogdan Maganu a primit undă verde pentru realizarea lucrărilor la imobil în cea mai importantă zonă a Mangaliei, și anume Portul Turistic. A obținut și certificatul de urbanism, iar în martie 2022 a fost emisă și autorizația de construire pentru un restaurant în Portul Turistic. S-a apucat imediat de treabă dar, în sezonul estival lucrările au fost stopate, pentru că nu sunt permise construcțiile în această perioadă a anului. Însă, iată că șantierul a prins din nou viață. Miercuri, 31 august, utilajele și muncitorii lucrau de zor în zonă, Maganu avansând, între timp, destul de mult cu construcția, după cum se poate vedea și în imagini. Trage tare pentru a finaliza până în luna martie a anului viitor, pentru că autorizația de construire e valabilă un an.

Dar oare de unde are bani, dacă firma prin intermediul căreia ridică restaurantul, Tonomat Star, n-are profit, cifra de afaceri e 0 și are datorii de aproape 393.000 lei?

Am putea crede că a contractat un credit însă nu. Potrivit ultimei sale declarații de avere, Maganu nu a mai luat bani din bancă de 7 ani. În 2015, a contractat aproape 386.000 lei, iar anul viitor expiră termenul de restituire a debitului. Și, încă un detaliu important: soția lui lucrează în Primăria Mangalia.

Cum a ajuns terenul din Portul Turistic la Maganu!

În urma licitației organizate de SP ADPP Mangalia, în data de 29 aprilie 2011, SC Tonomat Star, la acea vreme deținută de Claudia Andrei, și-a adjudecat contractul de închiriere 1624, pentru o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea prelungirii, a terenului situat în Mangalia, strada Portului-zona Port Turistic, în suprafață de 2180 mp, la un preț de 1,14 euro mp.

Precizăm că tranzacția, respectiv contractul cu Administrația Domeniului Public și Privat (ADPP) Mangalia pentru terenul din Portul Turistic a fost încheiat pe o perioadă de 15 ani, adică până în 2026… deși, potrivit legii, concesiunea nu avea voie să fie mai mare de 5 ani. Un alt aspect pus sub semnul întrebării este cum a obținut concesiunea, dacă lucrările în Portul Turistic, finalizate în 2013, s-au făcut prin fonduri europene?!

Destinația a fost aceea de turism, agrement, alimentație publică. Atenție! Firma avea doar un an de la înființare și o cifră de afaceri de 914 lei.Toate bune și frumoase numai că durata contractului încalcă prevederile HCL 190 din 2010, conform căreia se stabilește valabilitatea de până la 5 ani pentru toate contractele de asociere și închiriere încheiate cu SPADPP. Mai mult, licitația a fost aprobată prin decizia directorului ADPP, de la acea vreme, și nu prin hotărâre de CL, așa cum era normal, firesc și legal, încălcându-se, astfel, prevederile legii privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia. Articolul 14 spune că ”închirierea bunurilor proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale se aproba, după caz, prin hotărâre a Guvernului, a consiliului judeţean, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, iar contractul de închiriere va cuprinde clauze de natura să asigure exploatarea bunului închiriat, potrivit specificului acestuia”.

În 2012, Cristian Radu a vrut să rezilieze contractul… dar n-a putut

La un an de la venirea în primărie, mai exact în 2013, Cristian Radu a luat decizia de a rezilia contractele semnate urmare a unor licitaţii derulate în perioada 2011-2012, întrucât concesionarii terenurilor nu au făcut nimic cu bunurile în cauză. Și aici este inclusă și Tonomat Star, pe motiv că nu a respectat condițiile contractuale, precum plata chiriei. Adică, din anul 2011, firma nu a scos un leu din buzunar pentru a-și plăti chiria. Numai că societatea a comunicat ADPP refuzul de a rezilia contractul, că nu are nimic de plătit, întrucât nu are construcții edificate pe acele terenuri și că nu au fost încheiate procese verbale de predare-primire.

ADPP insistă ca Tonomat Star să-i plătească suma de 23.103, reprezentând taxa pe teren pe anul 2013, dar și chiria. De menționat că, la acea dată, Bogdan Maganu era viceprimarul Mangaliei din partea PSD.

În 2015, părțile au ajuns la un consens… care nu a fost respectat de Tonomat Star

În cele din urmă, doi ani mai târziu, în 2015, mai exact, părțile au ajuns la un acord, în sensul că Tonomat Star acceptă propunerile ADPP de eșalonare a plății chiriei datorate din 2011-2015 în 12 rate. În aceeași zi a fost încheiat actul adițional cu propunerile stabilite.

Din nou, Tonomat nu a respectat angajamentul, iar ADPP a emis somațiile de plată, solicitând suma de 36.992 lei, reprezentând chiria aferentă contractului. Nici așa, societatea nu s-a conformat, așa că ADPP a notificat-o, în 2016, cu privire la încetarea de drept a contractului de închiriere, fiind somată să elibereze terenul.

Din nou, Tonomat Star s-a opus, solicitând, la rândul ei, revocarea notificării și, mai mult, cere certificat de urbanism de la primărie pentru terenul în cauză. ADPP a mers în instanță, iar în 2017 a obținut o hotărâre definitivă, Tonomat Star fiind obligată la plata sumelor. Iar s-a opus, așa că a fost deschis un dosar de executare silită.

Până când se vor lămuri lucrurile, Maganu își vede de treabă și dă din coate pentru a finaliza construcția până la anul, în martie. Cum reușește, având în vedere situația financiară a firmei, el știe!

Video:

Mirela PASCAL, Replica 01.09.2022 https://www.replicaonline.ro/fostul-viceprimar-al-mangaliei-n-are-profit-are-cifra-de-afaceri-0-dar-mai-are-putin-si-termina-restaurantul-de-pe-faleza-video-530829/

13 Comments

 1. Tonomat:
  https://www.harvin.eu/wp-content/uploads/2019/11/harvin-hanfautomat-cannabis-vending-machines.jpg
  Star:
  https://www.lucianvisa.ro/2015/08/05/figurantul-zilei-bogdan-maganu-2/

  Comentariu by nabuco — 1 septembrie 2022 @ 11:49

 2. Intrebare, daca firma nu respecta prevederile contractuale, de ce primarul ia eliberat autorizatia de constructie?
  S-ar parea ca exista „o fisura” la acest maganu, dar trebuie furnizata cuiva care vrea sa cerceteze si apoi sa sesizeze justitia, altfel e in zadar.
  Cine ar putea fi persoana???

  Comentariu by pop — 1 septembrie 2022 @ 14:17

 3. am o nedumerire.
  chiar daca il simpatizez pe ozzy ma intreb de ce nu ia pozitie si in cazul asta.si nu numai in asta?
  grea dilema

  Comentariu by wow — 4 septembrie 2022 @ 18:42

 4. Dar alții de ce nu iau poziție ? Mangalia e doar Ozzy ? Unde e spiritul civic al locuitorilor Mangaliei ? Dacă așteptăm totul de la un singur om, atunci suntem pe drumul greșit și ticăloșii vor rămâne la butoane.

  Comentariu by lucian visa — 5 septembrie 2022 @ 14:58

 5. Pt 3: Chiar crezi că aceste articole din presă apar din senin? Atât de bine documentate?

  Comentariu by Mentalistul — 5 septembrie 2022 @ 19:24

 6. Sa fie clar înțeles: Chiar dacă fac dpdv legal,procedural administrativ, tot trebuie să informez cetățenii Mangaliei. Pentru asta folosesc rețelele de socializare și publicațiile online mass-media.

  Se mai trezesc unii: De ce nu faci mememoriu la Prefect? De ce nu sesizezi Curtea de Conturi? De ce nu pe ANI? De ce nu faci plângere la Parchet? Fiecare vrea o continuare după ce pricepe informația,vrea corecția abuzului sau a corupției, vrea răzbunare… Și imediat mă acuza pe mine că nu îi livrez pe tavă, presupunând că nu am făcut toate alea. Nu este corect. Cu adevărat corect este să mă întrebi dacă am făcut, nu sa presupui că nu am făcut. După atâta timp mă aștept la respect, am dovedit caracterul meu, încă mă mai pui sub semnul întrebării?

  Eu nu livrez nimic celui care așteaptă să îi servesc pe tavă. Nu mai fac asta. Nu mai ajut oamenii cu forța. Eu ii informez despre ce nemernicii li se întâmplă, îi informez ce se întâmplă cu banii lor. Dacă oamenii își exprimă nemulțumirea, atunci acționez. Dacă sunt nepăsători, practic acceptă nemerniciile care li se fac.
  Cine este laș, să își accepte soarta!

  Să nu credeți că este ușor ce fac. Sa le rezist atâta timp, cu toate tunurile lor pe mine. Iar pentru acele memorii, petiții, sesizări trebuie să folosesc relații și resurse, ca să fie băgate în seamă. Ar fi mai util să fiu ajutat, să nu fiu lăsat singur.

  Comentariu by Mentalistul — 5 septembrie 2022 @ 19:49

 7. Știi cum e, când se schimbă puterea, e mai bine să fie dărâmat ceva ce nu e al tău …

  Comentariu by Dan — 5 septembrie 2022 @ 20:28

 8. @4 un consilier local este reprezentantul meu.cetatean de rand, in fata administratiei locale.pentru asta a fost votat.sa fie acolo si sa mi apere interesele.
  a fost acolo cand s a dat autorizatia de constructie.
  nu sta mangalia intr un singur om dar acum el cam reprezinta singura parghie prin care mai putem macar atrage atentia asupta ilegalitatilor.a ne face singuri dreptate inseamna a nega exstenta si utilitate alesilor locali, care pentru asta au fost trimsi acolo si deja poate suna a anarhie
  @6.asta am si intrebat, de ce ai tacut.nu am presupus ca n ai facut.ci am vazut ca ai tacut si asta era intrebarea.
  in ce priveste nemultumirea a fost de ceva vreme exprimata prin multe canale.

  Comentariu by wow — 6 septembrie 2022 @ 14:40

 9. Pt 8: Se pare că d-ta încurci borcanele. Autorizația de construite o eliberează Primarul, prin aparatul de specialitate al primarului, numit primărie.
  Consilierul local nu face parte din Primărie, nu este șeful funcționarilor din primărie, nu este nici colegul, nu este nici subalternul. Face parte din autoritatea deliberativă, precum este Parlamentul. Iar Primarul este executivul, precum prim-ministrul, iar Primăria este Guvernul. Ni o să vezi parlamentari că fac treaba Guvernului sau că stau în biroul miniștrilor toată ziua, să vadă ce fac. Nu e voie.

  Consilierul local nu este acolo când se eliberează autorizațiile de construire. Eu le aflu de pe pagina de internet a Primăriei. Tot ce pot să fac este să pun niște întrebări prin adrese, la care sper să mi se răspundă. În rest, un cetățean are mai multă putere decât mine prin Legea 544/2001, pe care o folosesc și eu ca să mi se răspundă.

  Inamicul cunoașterii nu este ignoranța, ci falsa cunoaștere.

  Tot ce fac eu nu e din vreo putere de consilier local, să zici că îmi dă legea vreo astfel de putere. Codul Administrativ prevede că mie, consilier local, primăria trebuie să îmi răspundă la adrese și întrebări. Dar nu există sancțiune, atât de bine au făcut legea în 2019. Dacă Primăria nu îndeplinește ce prevede Codul Administrativ, care este sancțiunea?

  Deci, tot ce fac e în baza legilor care apără cetățeanul de abuzuri, legilor privind transparența decizională, legea privind petițiile etc.

  Adică poți să faci și dumneata!
  Poți să urmărești că mine pagina de internet a Primăriei, să vezi certificatele de urbanism emise și autorizațiile de construire. Poți sa faci adrese cum fac eu, deoarece și eu le fac în calitate de cetățean, nu de consilier local. Poți să faci sesizări, poți sa faci plângeri penale, poți să dai în judecată, poți sa plătești avocați și timbre judiciare, poți să plătești presa să îți publice comunicatele. Nu te oprește nimic să faci ceea ce îmi ceri mie să fac.

  Și asta cu reprezentantul cetățenilor… chiar îmi cunosc votanții. Mangalia a votat în majoritate pe PNL. Au 10 consilieri locali din 19, câți sunt în CL. Și au mai fost votați 5 consilieri locali PSD. Din 16.000 de voturi, pe noi ne-au votat 2.000. Sunt 45% șanse că dumneata ai votat cu PNL, sunt 22,5% șanse că ai votat cu PSD, sunt 20% șanse că ai votat cu altul, iar 50% șanse că nu ai fost la vot, iar 95% șanse că ai votat cu altul sau deloc.

  Deodată te-ai trezit că sunt reprezentantul tău. Ai ales acum, nu la alegeri. M-ai ales acum, pentru așa îți convine. Dar în campanie nu-ai ales, pe buletinul de vot nu ai ales PER.

  Comentariu by Mentalistul — 6 septembrie 2022 @ 18:26

 10. in ignoranta mea ma gandeam ca exista si o comisie de urbanism care mcar are un rol consultativ.dar, ma rog.
  cum sa fi votat cu tine cand nu ai candidat la postul de primar.deci calculele sunt eronate.
  si eronate pot fi si pentru CL.te asigur.PER ul nu mi a spus niciodata nimic si nu mi va spune.incerc sa votez persoana si nu partidul.
  ce pot sa ti spun sigur si fara eroare de calcul e ca, aroganta si superioritatea de care uzezi in fiecare raspuns, imi arata ca, dincolo de orice simpatii, nu vei avea sanse multe daca vei candida la primar.
  si nu , nu m am trezit acum.erai sau ma rog inca mai esti singura persoana cu se pate dialoga cat de cat.ceilalti consilieri locali sunt nimeni.ma refer la toti, daca ma ntelegi.

  Comentariu by wow — 7 septembrie 2022 @ 12:42

 11. Pt 10: Nu ai votat PER la CL, dar ai așteptări de la mine mai multe decât de la cei pe care i-ai votat. Și vrei să zici că asta este drept?

  Să clarificam un lucru: Autorizațiile de Construire nu sunt avizate de Comisia de Urbanism. La comisiile de specialitate ajung doar proiectele HCL care sunt propuse, le dezbatem și dăm aviz pozitiv sau negativ, consultativ. Autorizațiile de Construire nu au nevoie de HCL. Au nevoie de HCL închirierile de terenuri, concesiunile, vânzările, PUG, PUZ, PUD, etc, dar nu Certificatele de Urbanism sau Autorizațiile de Construire.

  Ți-am scris mai sus că nu am văzut și nici nu am cum să văd autorizațiile de construire eliberate de Primăria Mangalia, decât atunci când sunt publicate pe pagina de internet.
  Dar nu ai vrut să accepți asta, preferi să emiți un neadevăr ca să te justifici?
  Că este neștiință sau că este minciună, consecința este aceeași: ai dat cu pietre în mine fără să fiu vinovat.

  Tot ce poți să acuzi este asta: Am talentul de a obține informațiile, așa cum știu despre toate lucrurile, e posibil să fii știut și despre subiectul la care te-ai referit. Talentul acesta mi l-ai transformat într-o obligație, un dar (de la un har) pe care îl primești de la mine a ajuns să fie considerat o obligație. Un altul în locul meu nu are acest talent și nefiind în atribuții sau în puteri, este de acceptat că nu a știut. Se presupune totdeauna că eu știam.

  Și așa este, am știut despre autorizația de construire, pentru că am talentul să aflu. Dar asta nu te scuză, pentru că acuzele d-tale de care ma faci răspunzător sunt pe falsuri și motivații false:
  1. Nu sunt în drepturile și atribuțiile unui consilier local, fie membru al comisiei de urbanism sau nu, să avizeze autorizațiile de construire. Nici măcar consultativ.
  2. Acuza în sine este că nu am făcut nimic, după ce am aflat că se construiește în Portul Turistic.

  Eu vreau să existe în Portul Turistic multe restaurante și terase, ori cofetării, ori cafenele, să fie precum la Balcik. Sau precum în Portul Tomis. Problema este abuzul, ca nu i se permite oricui să ia teren acolo, ci doar celor asociați cu funcțiile de putere din primărie. Abuzul este în cum a fost prelungită concesiunea acelui teren. Nu am tăcut.

  Cine este mai arogant dintre noi doi? Dumneata pentru că m-ai acuzat cu minciuni sau eu care m-am apărat cu adevărul?

  Nu poate să fie lumină și intuneric în același timp. Ca să te protejez de propriile resentimente ar trebui să fiu diplomat, adică să nu spun adevărul și să te lingușesc cu minciuna „ai dreptate”, atunci când nu ai dreptate. Spunând adevărul sunt arogant, spunând minciuni îți fac pe plac. Nu poate fi lumina și întuneric în același timp.
  Problema nu este la mine, ci este la d-ta. Ca să îți dau dreptate trebuie să ai dreptate, trebuie să spui adevărul.
  Dacă dumneata mă acuzi cu o falsă cunoaștere, este normal să mă deranjeze. Și ce am făcut? Am expus adevărul. Pentru asta, mă acuzi de aroganță?
  Nu pot fi un om puternic și să fiu lingușitor în același timp. Să pot face ce pretinzi, nu pot dacă n-aș avea o forță interioară, care se numește determinare. Vine la pachet cu siguranța de sine. Pe care cei care au greșit o văd aroganță. Nu mă deranjează să fiu arogant spunând adevărul.

  Eu nu sufăr pentru șansele sau pentru neșansele de a ajunge primar. Nu lingușesc pentru voturi. Nici nu le voi obține dacă obișnuiesc minciuna. Nu o să mă transform în altceva, doar ca să fiu primar. Nu este vreo bucurie să fii primar la Mangalia, nu este un bilet câștigător la lotto, ci este un bilet pentru trenul spre iad. Probabil că aș fi cel mai obsedat primar, aș pune pauză la viața mea și aș fi toată ziua prin oraș, să văd eu că se lucrează la schimbarea în bine a modului de trai în Mangalia. Degeaba străzi și trotuare, degeaba schimbi fața orașului, dacă oamenii nu au bani în buzunare. Să faci curat, să faci orașul frumos, este mai ușor decât a determina o dezvoltare economică care să aducă bunăstare în general.
  Asta ofer și dacă oamenii vor asta, acordă încrederea lor. Dacă vor sa fie lingușiți, nu vor primi de la mine, deci nici eu votul lor.

  Cu toată aroganța mea, în cine ai cel mai mult încredere acum, că ar duce o treabă până la capăt? Chiar și fără sa mă votezi, dacă vii cu o problemă personală la mine, ai încredere că mă ocup de ea? Ai încredere mai multă decât ai în oricare alt consilier local?
  La sfârșitul zilei, asta contează.

  Comentariu by Mentalistul — 8 septembrie 2022 @ 10:46

 12. nu intram in polemici.
  daca citesti postarea initiala vei vedea ca nu era nici o acuza ci doar nedumerirea ca, tu asa vocal in orice problema, nu comentizi , atentie nu comentezi, aici si problema asta.
  atat. de aici pana la acuze si cine face si ce nu face e cale lunga.

  Comentariu by wow — 9 septembrie 2022 @ 11:08

 13. Pt 11: Te întrebai de ce tac. Și ai continuat (ca nu cumva să pierdem din vedere acuza, ai extins-o): „Și nu numai în asta?”.

  Dacă eu scriu acum:
  „wow se comportă ca un laș! Și nu numai în asta?”.
  Nu e nicio acuză în asta, zici.

  Ca să încheiem repede discuția, trebuia să răspund: Până și video din articol e făcut de mine.
  Dar ai fi rămas obișnuit să dai cu pietre pe nedrept, fără să fii „amendat” pentru asta.

  Insist cu astea, ca să înțelegi că nu s-a întâlnit hoțul cu primăvara. Niște vorbe aruncate din ignoranță sau din răutate, neadevărate, fac mai mult rău decât un atac frontal. Nu trebuie să rămână așa!

  Comentariu by Mentalistul — 9 septembrie 2022 @ 12:17

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress