Politica locală

19 august 2022

Fostul prefect Ion Constantin face afaceri cu acoliții lui Cristian Radu și cu Cristinel Dragomir

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 17:30

Ion Constantin, fostul prefect al Constanței, și șeful Direcției Generale Evidența Populației Constanța, a uimit pe toată lumea atunci când s-a aflat că a cumpărat Hanul Balcan din Constanța, o fostă cârciumă de lux din buricul oraşului. Nu oricine și-ar permite să arunce 650.000 de euro pe o clădire în paragină însă, având în vederea poziționarea acesteia, e de înțeles interesul. Întrebarea ”De unde a avut Ion Constantin, bugetarul, bani pentru a o asemenea achiziție?”- a fost pe buzele tuturor, iar fostul prefect a răspuns: eforturi proprii și ajutat de familie. Pentru a înțelege ce înseamnă „eforturi proprii”, am luat la puricat firmele în care este implicat și am constatat că sunt în pragul falimentului însă, mare ne-a fost mirarea să aflăm că este asociat cu nume ce au legătură cu primarul din Mangalia, Cristian Radu. Unul din nume este Adrian Constantin Crăciunescu, consilier personal, sau fost, al primarului, dar și Florentina Angelescu, soția viceprimarului Dragoș Angelescu.

În centrul Constanței, cea mai populată zonă din oraș, pe strada Ștefan cel Mare la numărul 86 se află o clădire cu un istoric misterios, Hanul Balcan. Construită la începutul secolului XX, clădirea i-ar fi aparţinut unui enigmatic bogătaș, ce i-a comandat unui arhitect să-i construiască o casă de vacanţă. Ulterior, a transformat-o în restaurant, cu terasă în curtea interioară, pentru ca mai apoi Hanul Balcan să devină o cârciumă de lux din buricul oraşului. Însă cu trecerea timpului a fost lăsat de izbeliște, la fel ca alte clădiri monument de pe strada Ștefan cel Mare sau zona Peninsulară a Constanței. Fostul prefect al Constanței, Ion Constantin, a cumpărat imobilul cu peste 600.000 de euro pentru a-i reda strălucirea de altă dată. De unde a avut bugetarul Ion Constantin bani pentru o asemenea tranzacție? Cine l-a ajutat? Ce inginerii financiare a făcut? Sunt întrebări care au stat pe buzele tuturor, din momentul în care s-a aflat că șeful Direcției Generale Evidența Populației Constanța a devenit noul proprietar.

Ion Constantin, tranzacții imobiliare de milioane

Dacă facem o trecere în revistă a declarației sale de avere, aflăm că Ion Constantin, încă de anul trecut, a realizat câteva tranzacții imobiliare. Este proprietarul a patru terenuri intravilane situate în municipiul Constanța, două dintre ele fiind achiziționate în 2021 și 2022 împreună cu soția sa, care este notar public. Mai deţine un spațiu comercial, un apartament și două case în Constanța achiziționate tot în anii 2021, 2022. Anul trecut, a vândut un teren intravilan către Dorin Iordăchescu, pe care a încasat 140.000 de euro și are depozite în bănci de 1.440.000 de lei și 58.873 de euro. Anul acesta, Constantin a achiziționat un teren intravilan, o casă și, iată, Hanul Balcan, însă s-a îndatorat la bancă, pentru 22 de ani, pentru suma de 1.309.000 lei.

Cât despre venit, Ion Constantin a încasat anul fiscal 2021 de la Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța 89.516 lei/an, echivalentul a 7.500 de lei/lunar iar soția sa a încasat suma de 250.000 de lei/an, echivalentul a peste 20.000 lei pe lună.

Ion Constantin, asociat cu soția viceprimarului din Mangalia și un alt acolit al lui Cristian Radu

Ion Constantin este implicat în trei societăți. Herman & Luff SRL, care se ocupă de închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, și care a avut anul trecut profitul pe minus și datorii de peste 200.000 lei. Constantin e unic asociat.

O altă firmă în care Ion Constantin este implicat e Cazare la mare SRL, ce se ocupă de activități ale agențiilor de publicitate. Constantin este asociat în firmă cu fostul vicepreședinte al CJ Constanța, Cristinel Dragomir, acesta din urmă deținând 67% din acțiuni.

Ultimele date financiare au fost înregistrate în anul 2018, când a avut cifra de afaceri 0 și fără profit.

Ion Constantin mai deține acțiuni și la ASCI Industry SRL, firmă care se ocupă de fabricarea hârtiei și cartonului ondulat și a ambalajelor din hârtie și carton. Anul trecut, cifra de afaceri a fost de 400 110 lei, profitul de doar 34 612 lei și datorii de 446 347 lei. Partea interesantă acum urmează. În firmă este asociat cu Adrian Constantin Crăciunescu, care deține 44 %. Crăciunescu este un apropiat al lui Cristian Radu.

În 2012, când a venit Radu la Primăria Mangalia, Crăciunescu a fost numit membru în Consiliul de Administraţie de la GoldTerm SA Mangalia, companie de termoficare deţinută de autoritatea locală, fără profit în 2021 și cu datorii de 11 818 738 lei. Astăzi, în Goldterm, apare un anume Constantin Crăciunescu, pesemne este rudă cu Adrian Constantin Crăciunescu, mai ales că cei doi sunt implicați într-o societate, Const Media Services SRL.

Un alt detaliu interesant este că în ASCI Industry SRL mai deține acțiuni, în proporție de 20 5, și Florentina Angelescu, care este nimeni alta decât soția viceprimarului din Mangalia, Dragoș Angelescu. Florentina Angelescu este și administratorul firmei. Angelescu a mai avut o firmă, unde era asociat și soțul viceprimar, însă au băgat-o în faliment.

Acestea fiind spuse, vă lăsăm să trageți propriile concluzii cu privire la modalitatea dobândirii sumei de 650.000 de euro, de către bugetarul Ion Constantin, în vederea achiziției imobilului din centrul Constanței care, în 2019, se vindea cu aproape un milion de euro.

Mirela PASCAL, Replica vineri, 19 august 2022

7 Comments

 1. si iacata ce spuneam.
  bugetarii.
  650k de euro.din banii de la bunica.car i a pus deoparte din pensia ei de la CAP.famiglia sa traiasca.
  cica lasa l domne, esti invidios ca se descurca?
  nu.sunt suparat ca ma fura.atat

  Comentariu by wow — 19 august 2022 @ 18:02

 2. votati r c in continuare, ptr parlament, sa i se piarda urma. Asa a procedat si cu plecarea de la garda.
  Oricum, in Romania nu are cine verifica hotiile.

  Comentariu by pop — 19 august 2022 @ 18:21

 3. „Primarul Mangaliei și consilierii locali PNL vor să interzică acest eveniment, cu câteva zile înainte de data la care trebuie organizat. Invitațiile au fost facute pentru 500 de artiști și sportivi străini, vizele obținute, cazările contractate, transportul cu avionul plătit. Cheltuiala din partea Uniunii Democrate Tătare este de cca 400.000 lei, iar Consiliul Local Mangalia a alocat 10.000 lei. Acesta este parteneriatul în organizarea evenimentului, pe care vor să îl elimine din Agenda de Evenimente a Municipiului Mangalia, în următoarea ședință de Consiliu Local, cu următoarea motivație oficială:
  ” .”

  Deci… dacă era un eveniment urât, nu era o problemă pentru consilierii PNL. Dar pentru că este un eveniment frumos, primarul și ai lui vor să îl interzică în Mangalia.
  Pentru că un lucru frumos este discriminat, pot să mă adresez Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării?

  Sper să se răzgândească primăria până luni, când este ședința. Dacă cineva vrea să participe la ședința Consiliului Local, convocată online pentru data de 22
  08.2022, să facă o cerere de participare la adresa secretariat@primaria.mangalia.ro. până mâine, sâmbătă 20.08.2022, ora 15:00h.
  Altfel nu vă primește online în ședință.”

  Off-topic: Încă mai stăteam pe gânduri, dar iată că această nemernicie îmi dă motivația care îmi lipsea.
  Consilierul PNL ALI LEILA, de naționalitate tătară, este de acord cu interzicerea în Mangalia a celui mai mare eveniment tătăresc din Dobrogea?
  Așa cum a fost de acord să rămânem fără cimitir musulman în Mangalia și pentru asta tata a ajuns să fie îngropat pe un teren agricol?
  A votat ștatul de funcții și salarizarea soțului, care este angajat la primărie să administreze un cimitir care nu există și semnează documentațiile de concesiuni de morminte pe un teren agricol al municipalității. Oare știe consilierul local Ali Leila în ce belea s-a băgat pe sine și pe soțul ei?
  Nu am zis nimic pentru faptul că 3 ani la rând nu m-a invitat la Ziua Geamiei, chit că este eveniment inventat de mine și promovat pe Agenda de Evenimente. Nu am spus nimic pentru că la Ziua Tătarilor nu am fost invitat de Ali Leila, chit că fac parte din administrația publică locală. Nu m-au afectat. Dar acum face un lucru atât de rău: 30 ani s-a chinuit comunitatea tătară din România să se facă prezentă în diaspora tătărească din lume. Nu avem o comunitate tătarească în Dobrogea atât de mare ca în Turcia, Kazakhstan, Uzbekistan etc. Doar Polonia, Lituania și Bulgaria sunt mai mici. Am reușit să o facem. Și acum un tătar să fie de acord cu sabotarea acestui eveniment?

  Evenimentul este menit să atragă contracte de turism în stațiunile noastre, cu tătari, kazahi, uzbeci etc., care sunt certați cu rușii pentru că au încriminat invazia din Ucraina și sunt în cautare de destinație turistică deoarece este embargou să mai meargă în stațiunile din Rusia și Crimeea.

  Ai primarului au aflat că sunt sponsor al acestui eveniment. Și au impresia că îmi vor face vreun rău. În afară că sunt dezgustat de astfel de caractere, mă bucur că voi avea sufletul împăcat când voi pune la muncă procurorii. Și procurorii vor fi încântați, pentru plicurile pe care le vor primi.

  „De-o fi una, de-o fi alta..
  Ce e scris şi pentru noi,
  Bucuroşi le-om duce toate,
  De e pace, de-i război.”

  Comentariu by Mentalistul — 19 august 2022 @ 19:45

 4. „Nu dorim ca lipsa unei organizări ireproșabile din partea partenerului Primăria Mangalia să afecteze cumva frumusețea și însemnătatea culturală a evenimentului Kurultai.”
  – Primăria Mangalia

  Comentariu by Mentalistul — 19 august 2022 @ 19:49

 5. https://www.replicaonline.ro/cristian-radu-acuzat-ca-vrea-sa-interzica-desfasurarea-evenimentului-kurultai-529561/
  Am auzit ce vor sa organizeze ireprosabil ceva asemanator: „Simileasca, mon amour!”, la initiativa unor „veterani”.

  Comentariu by nabuco — 20 august 2022 @ 11:50

 6. sa vorbim un pic s de profesionalism.
  pe 1 decembrie au disrus un trotuar.de la cap la cap.baga niste tevi.clar ca nu va mai fi la fel trotuarul si dupa cateva pli nu se va mai putea merge pe el.dar nu asta e problema.
  la atatia specialist in primarie, bugetari plini de sporuri si directori adusi de la constanta, nu a venit nimeni cu iedeea ca , daca tot se sap sa ingroape si o teava d aia portocalie?pentru ce?pentru toate firele alea care atarna prin aer.maimutele lipsesc ca lianele le avem.
  dar cum sa gandeasca cineva din primaria aia?ca doar nu se da spor si pentru asta
  gospodari nu gluma.banu sa vina.

  Comentariu by wow — 20 august 2022 @ 12:52

 7. https://m.youtube.com/watch?v=hEaB9Z26RuY
  😉

  Comentariu by nabuco — 28 august 2022 @ 22:56

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress