Mangalia – politica locală

9 august 2022

Primarul Cristian Radu extinde sistemul de irigaţii în municipiul Mangalia

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 15:50

Turismul pe timpul sezonului estival este foarte important pentru toate staţiunile de pe litoralul românesc. Aşa se întâmplă şi în cazul municipiului Mangalia, care, datorită primarului Cristian Radu, se prezintă la un nivel decent din punct de vedere al igienei şi al spaţiilor verzi.

Cristian Radu a precizat că, pentru a menţine spaţiile verzi vii, acestea trebuie udate, tunse şi îngrijite din toate punctele de vedere.

„Mangalia și stațiunile arondate au ajuns, din nou, în topul preferințelor turiștilor și datorită suprafețelor foarte mari de spațiu verde de care dispunem. Din acest motiv, merg frecvent pe teren să mă asigur că angajații Primăriei, care se ocupă de îngrijirea domeniului public, își fac datoria așa cum trebuie. Într-adevăr, mai sunt multe de făcut și tocmai de aceea ne străduim să extindem sistemul de irigații, în oraș și stațiuni”, a declarat primarul Cristian Radu.

Mircea Ghiță, Ciget Liber 09.08.2022

10 Comments

 1. GRANTURI MUNICIPALE DE 40.000 EURO PENTRU CETĂȚENII MANGALIEI, SĂ PORNEASCĂ O ACTIVITATE ECONOMICĂ CARE DESERVEȘTE TURISMUL

  ■ nu ne creștem copiii să devină doar ospătari și cameriste!
  ■ cu aceste proiecte, luăm bani din stațiuni și îi dăm cetătenilor Mangaliei, să se dezvolte economia locală.

  Primăria Mangalia anunță Dezbatere Publică privind Taxele Speciale pe care le plătesc agenții economici și turiștii. Se adună cca 15.000.000 de lei pe an și legea spune că cetățenii Mangaliei pot face propuneri pentru cum să fie cheltuiți acei bani.

  Asistăm la o segregare economică fără precedent. În curtea noastră vin alții și fac afaceri, iau banii și pleacă la sfârșit de sezonz, iar de la noi se așteaptă să fim mână de lucru sezonieră în hoteluri și restaurante, să muncim cameriste, ospătari, bucătari etc. Primarul Mangaliei, Radu Cristian, a certat pe toți locuitorii Mangaliei că sunt puturoși, că nu le place munca, deoarece sunt cereri personal în stațiuni de 3.000 de cameriste și ospătari. Nu ne creștem copiii să devină doar cameriste și ospătari.

  Din stațiuni, se strâng cca 15.000.000 de lei cu taxe speciale (taxa de stațiune, taxa de promovare turistică, taxa de autorizare). În temeiul prevederilor art. 7 alin. (10) din Legea 52/2003, în data de 12 august 2022 va avea loc dezbaterea publică on line, cetățenii Mangaliei pot face propuneri pentru cum să fie cheltuiți acești bani. Din anunț:

  „Primăria municipiului Mangalia prin Direcția Turism și Mediul de Afaceri aduce la cunoștință publică:
  – Proiectul de hotărâre privind taxa specială de promovare și dezvoltare a turismului pentru anul 2023,
  – Proiectul de hotărâre privind taxa specială de stațiune pentru anul 2023,
  – Proiectul privind stabilirea taxei speciale pentru eliberarea/vizarea autorizației/avizului program de funcționare pentru activitățile de comercializare a produselor și serviciilor de piață în Municipiul Mangalia pentru anul 2023.

  În temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Legea 52/2003 până la data de 11 august 2022 se pot trimite în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind Proiectele de hotărâre supuse dezbaterii publice.

  Propunerile, sugestiile sau opiniile vor fi transmise în scris, prin poștă, la sediul Primăriei municipiului Mangalia, prin fax la numărul 0241/7555606 sau prin e-mail la adresa autorizare@primaria.mangalia.ro .”

  P R O P U N E R E A PER MANGALIA:

  Consilierii locali PER: MENABIT OZGHIUN, TEODOR MARINESCU și CANEA ELISABETA LARISA propunem următoarele:

  1■ din sumele încasate cu TAXA SPECIALĂ DE AUTORIZARE a agenților economici să fie înființat Centrul Municipal pentru Fonduri Nerambursabile și Granturi Municipale, care să consilieze antreprenorii din Mangalia pentru accesarea de fonduri europene, fonduri guvernamentale și granturi municipale
  2■ din sumele încasate cu TAXA SPECIALĂ DE STAȚIUNE, să se acorde granturi municipale pentru demararea activităților economice care deservesc industria de turism.
  3■ suma încasată cu TAXA SPECIALĂ DE DEZVOLTARE ȘI PROMOVARE TURISTICĂ să fie transferată la Asociația Organizația pentru Managentul Destinației Turistice Mangalia, conform OG nr. 86 din 23 iunie 2022, pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România.

  CINE POATE ACCESA GRANTURILE MUNICIPALE?
  ● Doar societățile comerciale cu sediul în Mangalia.

  PENTRU CE FEL DE ACTIVITĂȚI ECONOMICE
  ● Producție și servicii pe care le achiziționează hotelurile, aparthotelele, restaurantele, cluburile și agenții economici care au activitate în stațiuni.
  ● Exclus magazine, fast-food; exclus orice tip de activitate care vinde direct turistului.

  Exemple de activități:
  ■ ambalare de pliculețe de zahăr și de miere, personalizate cu numele hotelului sau al restaurantului
  ■ producție papuci de unică folosință din reciclarea ambalajelor de plastic; producție de lenjerie de pat, producție de prosoape, produse din materiale textile etc.
  ■ producție de produse consumabile: ambalaje de unică folosință, ambalaje pentru împachetat, tacâmuri de unică folosință ecologice, producție de materiale publicitare etc.
  ■ servicii de curățenie, servicii de spălătorie materiale textile, servicii de enterteinment, servicii pentru îngrijire personală, servicii de masaj etc.
  ■ producție de legume și fructe, producție de verdețuri, producție de băuturi răcoritoare, producție de bere kraft, producție de gheață cuburi, producție de prăjituri etc.

  Exemplu servicii pentru enterteinment:
  Înființarea unui ansamblu de dans presupune o perioadă de antrenament, timp în care instructorul și dansatorii trebuie plătiți. Costumele populare și recuzita reprezintă un cost mare la început. Cu un grant municipal, aceste cheltuieli pot fi asigurate pentru 1 an, timp în care ansamblul de dans poate deveni funcțional, să execute reprezentații pe muzică românească, grecească, turcească, tătărească, lipovenească, machidonească etc., cu costumele populare respective. Hotelierii au nevoie de astfel de servicii, pentru serile festive pe care le organizează. Ansamblul de dans poate deservi 3-4 hoteluri și restaurante pe zi, cu reprezentații de câte 30 minute. Într-un sezon, ansamblul de dans poate încasa pentru servicii o sumă între 300-400.000 lei, în condițiile în care o reprezentație costă 1.000 -1.500 lei. Veniturile pot fi suplimentate cu contractele pentru nunți, evenimente, spectacole.
  Pe toată perioada anului, instructorii și dansatorii sunt salariați, plătesc impozitul pe salariu 10%, bani care ajung în bugetul local. În 4 ani, taxele și impozitele plătite de Ansamblul de Dans depășesc valoarea grantului. Dar în economia locală intră minim 400.000 lei pe an, iar 12 persoane vor avea salarii făcând ceea ce le place.

  Exemplu de producții:
  Se poate dezvolta orice tip de producție, care să atragă încasări către societăți comerciale cu sediul în Mangalia.
  Pe timpul sezonului estival este nevoie de gheață. De multă gheață. O fabrică de gheață poate dezvolta propria distribuție, în sensul că are nevoie de 2 mijloace de transport frigorifice, pentru a acoperi toate stațiunile. Ce vor face în extrasezon patronii acestei fabrici de gheață? Ce fac și hotelierii, merg în vacanță în Thailanda pentru că au câștigat destul vara sau se ocupă de alte afaceri. În stațiunile noastre avem 3.000.000 de înnoptări pe sezon. Mai sunt cca 500.000 în Vama Veche. 1 kg de apă produce profit minim 1 leu. Piața de gheață este acoperită cu saci de 5 litri sau de 10 litri.

  Toate aceste activități economice realizate din granturi municipale vor fi consiliate și supravegheate de Centrul Municipal pentru Fonduri Nerambursabile și Granturi Municipale, precum la fondurile europene pentru Start Up. Acest centru de consultanță va consilia și va depune cererile celor care doresc să acceseze fonduri europene. Astfel, începe și Mangalia să câștige de pe urma faptului că este un oraș pe litoral, nu doar să plătim taxe și impozite de litoral.

  Dacă Primăria o scaldă că nu știe cum să o pună în practică din punct de vedere legal, oferim consultație gratuită cu specialiști în administrație publică. Trebuie să existe voința politică, nimic altceva.

  Comentariu by Mentalistul — 9 august 2022 @ 20:28

 2. Frumos, dar daca ar respecta lumea spatiile verzi.
  Masini parcate pe spatiul verde, doar la Mangalia e posibil. Mergeti in tara si parcati unde va vine, sa vedeti sanctiuni.
  Si RISIPA de apa de pe 1 decembrie cine o suporta? inteleg, udat dar nu si spalat asfaltul.

  Comentariu by pop — 10 august 2022 @ 6:30

 3. Pt. 2: Cum să fie respectate spațiile verzi dacă au fost trasate dungi albe pe iarbă și se vindeau de parcare, cu 5 lei/oră?
  Cum să se facă economie la apă, dacă ei au sărăcit orașul? Cui îi pasă, nu ar fi făcut ce fac ei.

  Revenind la propunere: Frumos și atât. Fără „dar”… Pe „dar” l-ai pus fără vreo legătură.

  Comentariu by Mentalistul — 10 august 2022 @ 8:27

 4. E de comă Ozzy ăsta.El le știe pe toate,nu poți deschide gura ca să spui ce gândești că hop și el,te corectează cum vorbești,cum să gândești și cum să scrii.Uite de aia nu te vrea lumea!

  Comentariu by Anonim — 10 august 2022 @ 9:13

 5. Pt 4: Ai fi zis bine, dar gărgărița nu zboară drept, face salturi prin aer.

  După ultimele alegeri locale, știind de la comentatorii acestui blog că nu mă vrea nimeni, după ce ai insistat că obțin mai puțin 200 de voturi, m-am retras din cursa electorală să unesc voturile de pe mine cu cele pe Murad. O parte din electoratul meu a votat supărat cu Radu, pentru că nu au vrut să conducă un străin orașul, că ne trezim cu nepalezi și sri-lankezi că lucrează în primărie. Și o parte nu au vrut să voteze nici cu Radu, nici cu Murad, astfel că nu au mai ieșit la vot ori m-au votat în continuare. A fost o tragedie în Mangalia pentru că m-am retras, până și celor care au votat pe Radu le-a părut rău, și-au exprimat regretul fiind cei mai vocali dintre toți. Ei au votat cu Radu, dar sperau să câștig eu. Tare irațional, dat s-a întâmplat.

  Nu știi dacă mă vrea lumea sau nu. Am primit peste 1.000 de mesaje de la oameni supărați că familiilor lor au fost nevoite să voteze cu Radu, pentru că m-am retras.

  Revenind la ciuda ta că sunt deștept și le știu pe toate: nu e chiar așa, dar am prieteni cu experiență și care știu multe. Am o echipă prin toată țara, ecologiștii au strâns profesioniști în domeniile lor. De exemplu, am atras și cel mai mare dezvoltator din turism, cel mai mare exportator de piese auto produse în România, domeniu care reprezintă 5% din PIB; cel mai mare operator portuar; cei mai mari agricultori etc… Deci nu le știu pe toate, dar știu lucrurile care mă interesează.

  Nu sunt ahtiat să mă placi, nu am vreo nevoie personală să cerșesc aprobarea fiecăruia, de la un timp sunt chiar apatic cu privire la imaginea mea politică. Cine are încredere, îmi oferă votul. Nu pentru mine, eu nu am nevoie să fiu primar sau consilier local. Sunt funcții de reprezentare a cetățenilor, pe ei îi reprezint cu responsabilitate.
  Momentan, sunt consilier local pe voturi obținute de mine, nu de către partid. Consilierii PNL și PSD nu au câștigat voturile pe capacitatea lor, ci partidul le-a câștigat, ei doar au primit funcțiile. Dintre toți consilierii locali, de mine poți fi sigur că am obținut voturile pe merit, pentru că m-a vrut lumea.
  Și pentru primar, crezi că trebuie să te vrea toată lumea? Nu trebuie să obții 34.000 de voturi, ci doar puțin peste 6.000. Adică vreo 17%-18%.

  Și special pentru frustrarea de la pct.4, ia pe scurt răspunsul ăsta arogant: „Nu eu le știu pe toate, nu eu sunt deștept. Sunt un om obișnuit, dar ești tu un ignorant. Distanța e la fel ca între un om obișnuit și un geniu, de aici e confuzia.”

  Comentariu by Mentalistul — 10 august 2022 @ 10:29

 6. https://www.cotidianul.ro/statul-nostru-cel-umflat-si-ticalos/

  Comentariu by nabuco — 10 august 2022 @ 12:02

 7. Pt. #4
  https://www.libertatea.ro/stiri/ozzy-osbourne-a-revenit-pe-scena-dupa-operatie-4238736

  Comentariu by nabuco — 10 august 2022 @ 16:33

 8. Pt 7: Nick-ul meu a apărut astfel: turiștilor Bucureștemi, nefiind obișnuiți cu nume musulmane, le-a fost greu sa mă strige Ozghiun (õzgün = „original, unic” în limba turcică). M-a strigat cineva Ozzy și așa a rămas.

  Comentariu by Mentalistul — 10 august 2022 @ 18:53

 9. Pt. #8
  https://hub7.ro/adn-de-antreprenor/

  Comentariu by nabuco — 11 august 2022 @ 9:18

 10. https://www.replicaonline.ro/centrele-de-informare-turistica-mangalia-promoveaza-retetele-de-slabit-528713/

  Comentariu by nabuco — 12 august 2022 @ 15:33

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress