Politica locală

5 august 2022

USR Mangalia a strâns 2.000 de semnături în cadrul proiectului „Uniţi salvăm Pădurea Comorova”

Filed under: USR — lucian visa @ 16:00

Membrii USR Mangalia și USR Constanța au reușit să strângă 2.000 de semnături în cadrul inițiativei cetățenești „Uniți salvăm Pădurea Comorova”. Semnăturile vor permite punerea pe ordinea de zi a Consiliului Local Mangalia a unui proiect în care se va propune trecerea Pădurii Comorova din domeniul privat în domeniul public al Municipiul Mangalia și declararea acesteia ca fiind de uz și interes public local.

După defrișarea și distrugerea aplicată sistematic în decursul anilor trecuți de diverși dezvoltatori imobiliari, care s-au bucurat de susținerea administrației locale, inițiativa USR a venit ca o ultimă soluție pentru a salva cele 395 de hectare rămase din totalul de 855 cât avea pădurea inițial.

Campania „Uniți salvăm Pădurea Comorova” a început pe 10 aprilie 2022, când membrii USR au mers pe teren pentru a le prezenta cetățenilor din Mangalia situația gravă în care se află pădurea, totodată oferindu-le posibilitatea de a semna pentru demersul necesar salvării acesteia. Acțiunea s-a repetat în fiecare sfârșit de săptămână, fiind necesar un total de 1.651 de semnături (5% din registrul electoral al Mangaliei).

„Această campanie ne-a arătat că oamenilor le pasă de ceea ce se întâmplă în administrația locală, că le pasă de natură și de acel colț de pădure care ne-a mai rămas. Oamenii au înțeles că soarta pădurii Comorova nu trebuie să mai stea în mâinile lacome ale unor indivizi lipsiți de scrupule al căror principal obiectiv e propria bunăstare. Proiectul de Consiliu Local, ce va fi întocmit și depus datorită voinței celor 2.000 de cetățeni ai Mangaliei, va permite salvarea pădurii al cărei statut juridic din prezent a permis acțiunile abuzive de împroprietărire a mai multor dezvoltatori imobiliari și, implicit, defrișările masive. Le mulțumesc tuturor celor care au fost și sunt în continuare alături de noi în acest demers. Pădurea Comorova trebuie salvată”, a declarat Semiran Abdurefi, preşedintele USR Mangalia.

Mircea Ghiță, Cuget Liber 05.08.2022

5 Comments

 1. Bravo lor, acum asteapta sustinerea ecologistilor din CL.

  Comentariu by nabuco — 6 august 2022 @ 14:19

 2. Pt 1: Am pornit demersurile privind pădurea Comorova, iar cei de la USR au aflat și s-au apucat de strângerea de semnături. Nici astăzi nu știu ce prevede Inițiativa Cetățenească pentru care au strâns semnături, nu vor să comunice.
  Au afirmat ca vor strânge semnături pentru trecerea din domeniul public în domeniul privat al Pădurii Comorova. Deja se apucaseră de strâns semnături și i-am informat că Pădurea Comorova este în domeniul public cu 220 ha, deoarece este un proiect european cu înființarea Parcului Carol.
  Apoi au schimbat narativul, mi-au zis că e vorba de zona unde se construiește. Acea zonă este proprietate privată și nu face subiectul Consiliului Local, ci al Gărzii de Mediu și mai poate privi primăria cu referire la autorizațiile de construire.

  Apoi au schimbat narativul în articolele de presă și au insistat că e vorba de trecerea din domeniul privat în domeniul public a restului de pădure care a rămas în domeniul privat.

  Știu ca au avut informații greșite, deoarece primăria mi-a transmis răspuns cu semnătură primarului cum ca Municipiul Mangalia are 520 de ha in Pădurea Comorova. Fals! Nu am halit-o, dar am realizat că nici primăria nu știe ce are, unde are și cât are, pentru că restul terenurilor nu sunt cadastrate, nu sunt intabulate.

  Oricum, în urmă cu mai mult timp am inițiat proiect HCL pentru demararea demersurilor de identificare concretă a terenurilor, pentru cadastrale și intabulare. Ca să avem ce să trecem din domeniul privat în domeniul public. Și sa identificăm terenuri în continuare pentru plantări.

  A trecut termenul legal în care trebuiau sa bage pe Ordinea de Zi a ședinței CL, cu referatele de specialitate făcute. Primarul nu le-a introdus pe Ordinea de zi, nici nu a făcut ședință ordinară.

  Am exprimat că dacă ia foc Pădurea nu poate fi salvată cu semnături, ci chemi pompierii. Sunt curios care este inițiativa cetateneasca, avem următoarele posibilitati:
  – fie este același subiect cu proiectul HCL inițiat de PER și mai întâi trebuie băgat în ședința proiectul HCL al nostru, practic demersul lor este inutil, doar poetic.
  – fie prevede altceva, iar în cazul acesta nu este posibil, deoarece terenurile nu sunt identificate, nu sunt inventariate etc., practic tot demersul lor este inutil, doar poetic.

  Comentariu by Mentalistul — 6 august 2022 @ 22:25

 3. Copy-paste:

  ConsilieriiPER Mangalia solicită Primarului Mangaliei să introducă pe Ordinea de Zi a ședinței Consiliului Local dezbaterea spre aprobare a proiectului HCL privind Pădurea Comorova, pe care l-au inițiat cu numărul de înregistrare nr.R20434/29.03.2022.

  PROIECTUL DE HOTĂRÂRE NR. _____/_______
  privind demararea procedurilor administrative în vederea identificării concrete a suprafețelor de teren situate în Pădurea Comorova din Municipiul Mangalia, Județ Constanța, ce pot face obiectul unei hotărâri a consiliului local privind aprobarea trecerii din domeniul privat al Municipiului Mangalia în domeniul public al Municipiului Mangalia, precum și cuprinderea acestora în Registrul local al spațiilor verzi al Municipiului Mangalia

  Consilierii locali, Menabit Ozghiun, Marinescu Teodor și Canea Larisa Elisabeta, în baza prerogativelor stabilite de lege,

  PROPUNEM:

  Art.1 Demararea procedurilor administrative în vederea identificării concrete a suprafețelor de teren situate în Pădurea Comorova din Municipiul Mangalia, Județ Constanța, ce pot face obiectul unei hotărâri a consiliului local privind aprobarea trecerii din domeniul privat al Municipiului Mangalia în domeniul public al Municipiului Mangalia.

  Art.2 Ulterior stabilirii suprafeței de teren potrivit art.1 se va proceda la demararea procedurilor administrative privind declararea ca fiind de uz și interes public local imobilul teren indentificat, având în vedere prevederile pct.9 din cuprinsul Anexei nr.4 din O.U.G. nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, precum și în vederea atestării în inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al U.A.T. Municipiul Mangalia, conform prevederilor H.G. nr.392/2020 privind aprobarea Normelor tehnice pentru întocmirea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul public și privat al comunelor, al orașelor, al municipiilor și al județelor, și în vederea obținerii punctului de vedere al ministerului cu atribuții în domeniul administrației publice prevăzut de art.289 alin.(10) din O.U.G. nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

  Art.3 Demararea procedurilor administrative în vederea identificării concrete a suprafețelor de teren situate în Pădurea Comorova din Municipiul Mangalia, Județ Constanța, în vederea cuprinderii acestora în Registrul local al spațiilor verzi al Municipiului Mangalia.

  Art.4 Secretarul General al Municipiului Mangalia va comunica prezentul proiect de hotărâre membrilor Consiliului Local Mangalia în vederea dezbaterii, aprobării și adoptării unei hotărâri în cadrul ședinței ___________ din data de _____________ și îl va afișa în locuri publice pentru a fi cunoscut de către cetățenii municipiului.

  INIȚIATORI,

  MENABIT OZGHIUN

  MARINESCU TEODOR

  CANEA LARISA ELISABETA

  Comentariu by Mentalistul — 6 august 2022 @ 22:26

 4. Am comunicat aici, am comunicat și lor, repet comunicarea: consilierii PER inițiază proiecte HCL la propunerea oricărui cetățean sau la cererea unui grup de cetățeni din Mangalia. Nu e nevoie să fie strânse 2.000 de semnături. Ce s-au chinuit în 3 luni, noi o rezolvăm în 5 minute.
  Dar USR nu a făcut campania de strâns semnături decât ca demers politic. Practic, este o acțiune politică a USR, mințind cetățenii privind scopul strângerii de semnături (nu salvezi Pădurea cu semnături, ci făcând demersurile legislative necesare, lucru la care nu se pricep, trebuie să cunoști administrație publică). Fiind o acțiune politicâ a USR, noi nu putem să muncim acțiunea lor politică, dar putem face o colaborare politică, în sensul pe care l-am mentionat mai sus: să vină și să ne propună inițierea unor proiecte HCL și dacă le considerăm oportune, chiar ne luptăm pentru ele. Și declar tuturor că a fost propunerea USR, îi ajutăm pentru că la alegerile locale nu au obținut consilier local în Mangalia.
  Demersul lor cu strângerea de semnături ajută Pădurea Comorova. Când proiectul nostru va intra pe ordinea de zi pentru vot, va fi o presiune pe consilierii PNL și PSD, știindu-se ca au semnat 2.000 de cetățeni.

  Comentariu by Mentalistul — 6 august 2022 @ 22:59

 5. https://www.replicaonline.ro/fortele-aeriene-au-trimis-o-aeronava-spartan-in-zona-montana-arde-padurea-in-judetul-valcea-video-528157/

  Comentariu by nabuco — 7 august 2022 @ 0:38

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress