Politica locală

25 iulie 2022

Cristian Radu a cheltuit banii din promovarea stațiunilor de pe litoral pe femei, pensionari și tătari

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 13:13

Începând cu 1 mai 2021, turiştii care ajung Mangalia şi în staţiunile arondate – Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp – plătesc o taxă de 5 lei pe zi de persoană. Sunt şi categorii exceptate, printre care pensionarii, veteranii de război, persoanele venite cu bilete de tratament. Hotărârea a fost votată în 2020 de consilierii din Mangalia, și s-a instituit în vederea promovării turistice a municipiului Mangalia şi a staţiunilor arondate, reprezentând venit cu destinaţie specială la bugetul local. Ce sumă s-a strâns anul trecut și unde s-au dus banii ? Oriunde, mai puțin pe promovarea stațiunilor arondate Mangaliei.

Taxa specială a fost instituită pentru iniţierea şi realizarea programelor de dezvoltare ale destinaţiei turistice integrate Mangalia, precum şi pentru sustenabilitatea circulaţiei turistice către zona de sud a litoralului românesc (municipiul Mangalia şi staţiunile aflate în administrarea acestuia), prin creşterea competitivităţii destinaţiei turistice integrate ”Mangalia şi staţiuni“ la nivel naţional, regional şi global”, după cum se arată în hotărârea de Consiliu Local.

Taxa specială de 5 lei, luată fiecărui turist, a ajuns pe asistență juridică și servicii contabile

Din minunata taxă colectată de la fiecare turist care a călcat pragul stațiunilor, în 2021, s-a strâns suma de 7.717.274,68 lei. Sunteți curioși să aflați unde s-au dus banii?! Oriunde, mai puțin pe promovarea turistică.

Potrivit informațiilor noastre, cheltuielile s-au realizat pentru servicii de asistență juridică și diferite servicii contabile în cadrul Primăriei Mangalia. Gradul de colectare al acestei taxe a fost de 81%, iar suma utilizată a fost de 314.277,87 lei. În 2022, înainte de începerea sezonului estival, suma disponibilă rămasă era de 7,4 milioane de lei.

Banii din Taxa Specială de Dezvoltare și Promovare Turistică s-au dus pe femei, pensionari și tătari

Dar haideți să vedem unde s-au dus și banii colectați din Taxa Specială de Dezvoltare și Promovare Turistică. Suma totală colectată în anul fiscal 2021 a fost de 1.055.404, 79 lei, iar gradul de colectare a fost de 92 %. Suma utilizată pe anul 2021 a fost de 840.458,06 lei.

Câțiva bănuți s-au dus pe participarea la târgurile de turism, în rest s-au cheltuit pe diferite activități, precum Zilei Pensionarului, Ziua Femeii și Ziua Tătarilor, pachete de realizare a materialelor publicitare pentru Mangalia Super Rally, servicii de asistență juridică și servicii contabile. Sumă rămasă înainte de începerea sezonului estival era de 214.946, 73 lei.

În astfel de situații, vorbim de deturnare de fonduri. Iar, dacă a fost așa, doar organele abilitate, dacă se vor sesiza, ne vor putea da un răspuns.

Mirela PASCAL, Replica 25 iulie 2022

18 Comments

 1. O2zyyy, ti-a furat Filip șunca din baclavale:
  https://www.mangalianews.ro/wp-content/uploads/2022/07/Litoralul-de-altadata-OMD-Mangalia-03.jpg

  Comentariu by nabuco — 25 iulie 2022 @ 17:37

 2. Pt.1: Nu înțeleg. Ai vrut să fii comic ori inteligent? Exprimă-ți ideea pe înțeles.

  Se întâmplă ca o persoană care ia salariu pentru postul de „consilier personal” în cabinetul primarului să fie de naționalitate tătară. Este în PNL. Este colegă de partid cu Filip Dumitru, chiar și cu primarul. S-a îmbrăcat în costum național (de slabă calitate, un costum național ajunge și la un cost de 5.000 euro).
  Ce mi-a furat mie?
  Care este legătura fotografiei cu mine?

  Să răspunzi, să mă dumiresc.

  Comentariu by Mentalistul — 25 iulie 2022 @ 17:50

 3. Min anlamyim VS. Nem tudom

  Comentariu by nabuco — 25 iulie 2022 @ 21:28

 4. Ah, realizez… Doar ai fost inteligent și nu m-am prins eu. Prostul de mine!

  Comentariu by Mentalistul — 25 iulie 2022 @ 22:06

 5. Oricum esti singurul care mai lupta cu „sistemul” la Mangalea, deci: bravo, multumesc!
  In ceea ce priveste prinsu’ eu am folosit ayran, nu chisleag cum fac majoritatea din CL.

  Comentariu by nabuco — 25 iulie 2022 @ 22:24

 6. În iulie 2016, am declarat asta:

  《ORAȘUL ESTE AL NOSTRU!!

  Misiunea mea personală este aducerea execuției serviciilor publice în regie proprie.

  Ce înseamnă? O entitate juridică aflată in proprietatea Consiliului Local angajează personal din Mangalia care să execute serviciile publice necesare Orașului: salubritate, spații verzi, iluminat public, asfaltări, reabilitări blocuri, reparații în școli și celelalte instituții aflate in responsabilitatea primăriei, etc.

  Nu este un lucru ușor, este nevoie de voință politică. Dl primar în campania electorală a preluat această idee și a promis-o cetățenilor orașului pentru a fi reales. Îmi este indiferent dacă dânsul și consilierii săi doresc sau nu mai doresc acest lucru, dacă sunt capabili sau nu sunt capabili să realizeze, eu îmi voi canaliza tot efortul ca să devină consecință. Orașul trebuie să-și revină, este casa noastră!》

  Comentariu by Mentalistul — 26 iulie 2022 @ 8:34

 7. (Continuare la comentariul precedent)

  Au trecut 6 ani de când am promis aceste lucruri (mai jos, in link). Doar ce depusesem jurământul de consilier local. Nu știam atât de multe despre administrație publică și politică, câte știu acum.
  Este foarte greu când alții dețin puterea și vrei să îi determini să facă într-o direcție, când ei se opun cu brutalitate, pentru că țin la ciolan.

  Ce s-a reușit?
  ● De spațiile verzi nu se mai ocupă Perfect Tree, care primea mulți bani să facă nimic. Acum spațiile verzi sunt îngrijite de GUSUP, de cosași și lucrători angajați direct de primărie.
  ● De iluminatul public nu se mai ocupă firme private care ne țineau în beznă, nu schimbau un bec, dar încasau cât ar fi schimbat 20 becuri pe fiecare stâlp din oraș și stațiuni. În prezent, de iluminatul public se ocupă Goldterm, societatea comercială a Consiliului Local.
  ● De salubrizare se ocupă Polaris în continuare, dar în condițiile pe care le-am dorit: sunt obligați să colecteze sortat, nu mai au voie să arunce în aceeași mașină ceea ce oamenii au dus sortat la ghenă. Când în anul 2019 s-au schimbat contractele, Polaris nu era calificat să continue contractul de salubrizare conf. OUG 74 / 2018, am fi putut să dezvoltăm serviciul de salubrizare în regie proprie, cu societatea Consiliului Local, dar primarului i-a fost teamă de o așa mișcare îndrăzneață. Ar fi fost bifată și această realizare.
  ● Transportul public se va face în curând (în 2 luni) în regie proprie. Primăria a achiziționat 10 autobuze electrice. Ar fi fost pe traseu de 1 an de zile, dacă nu aveam un primar atât de absent și delăsător. Fonduri europene s-au dat pentru autobuze electrice, în calitate de ecologist sunt mulțumit.

  Cum s-a realizat ceea ce am promis?
  ○ În anul 2018, buruienile erau cât Primăria, aveam junglă în Mangalia. Când nu s-a mai putut trăi efectiv, a avut loc un voluntariat și în 11 zile s-a tăiat toată iarba de la bulevardul 1 Decembrie 1918 până la Olimp. Cu 15 oameni. Polaris era presat de dosarele penale deschise lui Eduard Martin, firma a fost condamnată de instanță să nu mai participe 2 ani la licitații publice, a vrut să arate „bunăvoință” și a participat la acest voluntariat. Voluntariatul a arătat că orașul poate fi mai bine îngrijit în regie proprie.
  ○ Pentru iluminatul public a fost deschis un dosar de cercetare penală, deoarece Curtea de Conturi a constatat prejudicii de 17.000.000 lei. Primarul s-a speriat și nu a mai externalizat serviciul de iluminat public vreunei societăti comerciale, 2 ani nici nu am avut un operator contractat. Astfel a ajuns iluminatul public la Goldterm, la societatea comercială a Consiliului Local.
  ○ În anul 2018, am insistat în consiliul local cu un Plan Local pentru Gestionarea Deșeurilor. Primarul și consilierii lui nu au vrut să îl implementăm, Polaris nu avea flotă pentru a colecta sortat deșeurile. Am scris Ministerului Mediului știind că intenționează o OUG privind deșeurile, am participat la Dezbaterea Publică cu propuneri, a fost emis OUG identic cu ce prevedea acel Plan Local. Polaris nu avea flotă pentru colectarea separată a deșeurilor, dar a devenit imperativ să o facă. Astfel, în aces an, 2022, după 3 ani de la intrarea în vigoare a acelei legi, Polaris a inclus în contract serviciul pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile, are preț diferit pentru acest serviciu. Dacă nu își îndeplinește condițiile contractului, poate pierde contractul și salubrizarea ar putea să se facă în regie proprie.
  ○ Proiectul cu transportul public instituționalizat a fost sabotat de la început, încă mai este sabotat, chiar de către primar. Disperarea primarului pentru alegerile locale l-a făcut să arate ceva, că face ceva pentru locuitorii Mangaliei. De aceea, contractul cu achiziționarea acelor 10 autobuze electrice s-a semnat în 27 ianuarie 2020 (alegerile locale erau programate pentru iunie, după declararea pandemiei s-au amânat), ca să se laude de campanie cu această achiziție. Cineva i-a șoptit la ureche că aceste autobuze dau bine în campanie. A făcut-o, oricât de mult nu i-a convenit. Ca dovadă că nu i-a convenit, cu câteva luni în urmă primarul făcuse un contract pentru transportul public, pe 6 ani, cu Seaside Tours SRL, firmă a unui apropiat al său, fostul viceprimar. A mai durat 1 an și jumătate, de la semnarea contractului de finanțare până să aducă autobuzele, a tras de timp cât a putut. Autobuzele au sosit în luna iulie 2021. Dar tot nu au intrat pe traseu, a mai tras primarul de timp și a anunțat cu comunicate de presă că vor intra pe traseu în iulie 2022. Nu au intrat nici acum pe traseu, va trage de timp să treacă cei 6 ani de contract cu Seaside Tours, care are traseul cu microbuze pentru stațiuni?
  Oricum, planul este să circule autobuzul electric doar o dată pe oră, iar în rest să circule microbuzele lui Seaside Tours SRL. Dacă va face asta, va fi cea mai mare țeapă pe care o dă locuitorilor Mangaliei. Nu o să îl las să își bată joc de Mangalia și cu asta.

  Comentariu by Mentalistul — 26 iulie 2022 @ 8:35

 8. https://www.facebook.com/groups/654029964744954/permalink/2313771922104075/

  Comentariu by Mentalistul — 27 iulie 2022 @ 22:30

 9. Am o intrebare, cine imi poate raspunde, va rog;
  -in baza carei legi, politia locala are dreptul sa hotarasca ce masini pot fi ridicate de pe domeniul public. Masina nu are ITP, dar are impozitul platit.
  – In baza carei legi, politia locala are acces la baza de date privind ITP-ul.
  -In momentul ridicarii, nu ar fi normal ca proprietarul sa fie informat?
  -Daca omul a cerut pasuire, in scris, legea de a i se raspunde e valabila si ptr politia locala Mangalia?

  Comentariu by c c — 28 iulie 2022 @ 17:02

 10. Pt 9: Pe bază de Dispoziție de Primar.
  Șeful nemijlocit al Poliției Locale este primarul, iar Poliția Locală este aparatul de specialitate al primarului. Prim Dispoziție de Primar se demolează garajele ori construcțiile ilegale, prin Dispoziție de Primar îți măsoară cât o ai la magazin, prin Dispoziție de Primar ți se aplică o măsură administrativă, precum și ridicarea unui autoturism de pe domeniul public.
  Poliția Locală nu are nevoie de lege, ci de Dispoziție de Primar. Ea, Dispoziția, se emite în baza legii.
  Polițistul local dacă greșește, o face atunci când nu respectă Dispoziția: fie nu o îndeplinește, fie depășește prevederile ei.
  Dacă Dispoziția e abuzivă, e vina primarului și poate fi dat în judecată sau poate fi denunțat la Parchet.
  Pe oricine altcineva întrebi, vei afla poate ce ar fi fost normal.
  Dar pentru un răspuns câte să te și ajute sau să te lămurească, trebuie să întrebi primarul, pe nimeni altcineva.

  Comentariu by Mentalistul — 28 iulie 2022 @ 17:45

 11. @9
  itp iti ccertifica dreptul de circulatie pe drumurile publice.daca masina era parcata , se poate ca ridicarea ei sa fi fost facuta din alt motiv.
  masina abandonata, parcare necomforma etc.
  primarul nu poate da o dispozitie prin care sa ti ridice masina doar pe baza itp ului expirat

  Comentariu by wow — 29 iulie 2022 @ 10:46

 12. Ozzy Tot prost esti costumul este de la UDTTMR am inteles iar in 2021 nu s-a ținut ziua Tatarilor ,întreabă la evenimente ce s-a facut cu banii?????

  Comentariu by Florin — 29 iulie 2022 @ 11:40

 13. Pt 12: Cere-i unui consilier deștept, pe care l-ai votat!

  Ești bipolar: în timp ce mă insulți, îmi ceri ceva. Întâi fă-te bine!

  Comentariu by Mentalistul — 29 iulie 2022 @ 14:34

 14. Ptr 11 – mulțumesc. Cînd i sa pus ” avertisment” pe mașină, motivul a fost că ” verificind baza de date, mașină nu are ITP, considerăm mașină abandonată.” Omul avea platit impozitul la zi. Mașina era parcată undeva într-un colț al unei ” viitoare parcări”. Nu incomoda pe nimeni.
  La ridicare, nu trebuia să asiste cineva de la poliția locală? Ei au transmis ordinul de ridicare.
  Finalul a fost ” unul fericit” Ptr respectivul, după două zile de alergări. Mul făcuse o cerere care-i ” îngropa” pe cei de la pol locală.

  Comentariu by C C — 29 iulie 2022 @ 17:04

 15. Eveniment cu o taraba cu dulciuri din cutie si un gratar pentru placinta scumpa?Multe pile mai aveti la DNA baieti de nu va leaga inca.

  Comentariu by anonim — 1 august 2022 @ 14:43

 16. Pt 15: Evenimentul a fost organizat de Primăria Mangalia și Uniunea Turcă.
  Consilierii locali nu au fost invitați

  Comentariu by Mentalistul — 1 august 2022 @ 21:56

 17. Se confirmă ceea ce am afirmat că se va întâmpla în stațiunile noastre. Că „dezvoltatorii” plătesc articole de ziar și reportaje la televiziuni sa zică ce primar bun avem ca a făcut stațiuni ca la greci sau turci, și ca e bine sa investești intr-un apartament în blocurile care se construiesc în stațiuni.

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0QgxpAz89USDP6UjkWREoswq9dJe8UJHoDZrLdUCcdyGLMxY7ZkxECvuNe1Pd1mKkl&id=426113450797591

  Comentariu by Mentalistul — 2 august 2022 @ 13:57

 18. https://www.replicaonline.ro/consilierul-menabit-mamaia-si-constanta-atacate-mediatic-de-dezvoltatorii-care-s-au-mutat-in-neptun-olimp-528144/

  Comentariu by nabuco — 7 august 2022 @ 0:40

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress