Politica locală în Mangalia

19 iulie 2022

CL Mangalia a aprobat ajutorul de încălzire, în locul subvenției la gigacalorie

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 13:47
Consilierii locali din Mangalia au aprobat, luni, în cadrul unei ședințe extraordinare, înlocuirea subvenției la prețul gigacaloriei, cu ajutorul de încălzire, acordat începând cu data de 1 noiembrie a.c., cetățenilor branșați la sistemul centralizat de termoficare.

Astfel, potrivit unei Hotărâri adoptate de CL, de la începutul sezonului rece 2022 – 2023 se elimină subvenția acordată la costul de producție al gigacaloriei pentru persoanele fizice și juridice racordate la sistemul centralizat de termoficare, prețul de facturare aprobat de ANRE urmând să fie de 838,18 lei (TVA inclusă). În aceeași ședință, aleșii locali au votat proiectul de hotărâre în baza căruia, de la 1 noiembrie 2022, Primăria Mangalia va acorda ajutoare de încălzire cetățenilor branșați la sistemul centralizat de termoficare, în funcție de veniturile lunare pe membru de familie și cu respectarea unor criterii de atribuire a acestui sprijin financiar. Conform documentelor votate de consilieri, ajutoarele de încălzire se vor acorda în completarea sprijinului financiar oferit de Guvern, în baza măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. De ajutorul de încălzire oferit de la bugetul local vor beneficia gospodăriile cu venituri nete lunare de până la 2.093 lei / membru de familie, precum și persoanele singure ale căror venituri lunare nu depășesc 2550 de lei.

„Am decis să înlocuim subvenția cu ajutorul de încălzire, întrucât nu este normal ca din taxele și impozitele achitate de locuitorii Mangaliei să se plătească încălzirea pentru apartamentele de vacanță ale unor cetățeni din alte orașe ale țării. Consider că această măsură de protecție socială, denumită subvenție sau ajutor de încălzire, trebuie aplicată doar celor care au cu adevărat nevoie de ajutorul municipalității, respectiv persoanele singure, pensionari, persoane cu dizabilități sau cei cu venituri reduse. Efortul financiar din partea bugetului local va fi aproximativ același ca și în anii precedenți, cu deosebirea că alocarea acestor sume se va face pe alte criterii decât până acum, cu precădere către categoriile vulnerabile”, a declarat primarul Mangaliei, Radu Cristian.

Edilul orașului a mai precizat că, în perioada imediat următoare, toți cetățenii branșați la sistemul centralizat de termoficare vor fi informați, prin intermediul Asociațiilor de Proprietari, astfel încât cei interesați să-și depună dosarul la Direcția Asistență Socială, până la începutul sezonului rece.

mangalianews.ro 19.07.2022

23 Comments

  1. Adică, pentru sistemul public de încălzire e începutul sfârșitului.

    Comentariu by lucian visa — 19 iulie 2022 @ 13:48

  2. Pt 1: HCL nu va fi pus în practică. Ori dacă va fi pus, peste 2-3 ani cei care au votat (inclusiv eu) vor fi obligați să returneze prejudiciul făcut bugetului local.
    Pentru că există acest risc, am motive să denunț pe cei care au dat avizul de legalitate, prin faptul că pot fi tras la răspundere am calitate procesuală.

    Este adevărat, primarul dorește falimentarea încălzirii centralizate.

    În general, instituțiile prin care s-au scurs bani au fost desființate: GOLD RA, SPADPP, SPAS, Centrul Cultural Callatis (prin care se făceau achiziții când primăria avea conturile blocate în 2016-2019).

    Servitutea asta a consilierilor PNL, PSD și Pro România față de Radu Cristian a ajuns dezgustătoare. Pentru o autorizație de construire, ori pentru o sumă mică pe care o primesc, 16 consilieri locali din 19 în funcție sunt complici la devalizarea Mangaliei.

    Teatrul ăsta ieftin pe care îl joacă PSD în CL a devenit umilitor (pentru ei!). La un momentdat am întrebat Secretarul Municipiului dacă își dă avizul de legalitate pentru un amendament al consilierului Paul Foleanu și mi-a răspuns că întâi să votăm și apoi vede ea dacă își dă avizul de legalitate. Din asta se înțelege că amendamentul a fost discutat și au convenit să fie trântit de PNL, PSD știa că nu va trece la vot. Dar PSD l-a făcut, pentru imagine. Chiar dacă faci pentru imaginea politică, măcar fă-o pe lege, nu o face la mișto.
    Lui Radu Cristian îi convine ca votul anti-Radu să se împartă. PER nu doar că a rămas singur în opoziție, este atacat și de PSD.

    Revenind la ședința de ieri:
    Am votat amendamentul PSD, chiar dacă era o prostie, deoarece legea nu permite. Dar am votat, să fie 8 voturi.
    Când am făcut un amendament de bun simț, legal, să se acorde ajutor de încălzire vârstnicilor de la Caminul de Bătrâni, deoarece a ajuns costul la 3.700 lei/lună pentru apartinatori, unde energia termică este vândută bătrânilor cu prețul pentru societăți comerciale 838 lei/gcal, PSD a votat cot la cot cu PNL și Dan Moldovan, împotriva acestui amendament. Știau că este ordin de la viceprimar să nu îmi fie votat de PNL orice amendament, oricât de util este orașului. Știau că nu va trece, dar nu au votat. Cum se spune la noi, „s-a arătat pișicul”.

    Înțeleg ura viceprimarului fața de mine. M-a adus în situația în care a trebuit să scot bățul legal ca să corectez unele nedreptăți, ca să stopez o hoție făcută cu aroganță, de câteva milioane de lei. Că furi pe ascuns este o chestie: ești un hoț și aia e. Dar să furi cu aroganță la vedere, ca să arăți că nu ți se întâmplă nimic, este o opresiune asupra societății: ucizi ideea că mai există vreo lege, implementezi regimul dictaturii prin a le ucide moralul oamenilor, ca să ajungi să-i stăpânești. Personal, mă lupt împotriva acestui tip de nemernicie nu pentru că aș fi eu vreun idealist, cum greșit înțeleg mulți, ci pentru că asta este casa mea și nu-mi vii tu, pribeagule, să mă calci pe grumaz și să încerci să mă sodomizezi în propria casă!
    Pe Radu si pe Angelescu îi înțeleg, măcar e o luptă dreaptă. Ei cu puterea funcției, iar eu cu ce știu și ce pot. În adolescență eram bun la matematică, eram bun la bătaie, eram bun la distracție. Acesta este caracterul pe care l-am format, să pot fi capabil. Dar ce văd acum este umilitor, pentru cei care se prostituează pentru un dumicat. Atât de mare le este foamea, atât de mult vor să-și satisfacă o nevoie imediată din politică, încât nu văd belele pe care le vor avea în viitor.

    În concluzie: cautați-vă soluții pentru încălzire. Ideal ar fi o centrală de bloc, cu pompă de căldură. Dacă nu vă înțelegeți cu vecinii, măcar de apartament.
    ATENȚIE!: În sezonul rece este interzisă debranșarea de la Goldterm. Cine vrea să se debranșeze, trebuie să o facă până la 1 Noiembrie.

    Comentariu by Mentalistul — 19 iulie 2022 @ 18:10

  3. CE TREBUIE SĂ FACEȚI CA SĂ PLĂTIȚI DOAR 750 LEI DIN FACTURA DE CĂLDURĂ DE 1.700 LEI
    – valabil pentru această iarnă: trebuie să completați un dosar până la 1 Noiembrie 2022. Cui îi este lene, va fi ars la buzunar!
    – statul oferă un ajutor în funcție de venituri. De exemplu, pentru un venit de 1.000 lei per membru de familie, ajutorul este 40% din factură.
    – Consiliul Local Mangalia oferă un ajutor complementar pentru încălzire. De exemplu, pentru un venit de 1.000 per membru de familie, ajutorul este de 25% pentru un consum de până la 1,22 gcal în luna ianuarie (există o formulă de calcul, diferă pe luni).
    – modelul de cerere și lista cu actele necesare se găsesc la Asociația de Locatari sau la Direcția de Asistență Socială a Primăriei Mangalia.

    În lunile Septembrie și Octombrie, voi pune la dispoziție tinerii ecologiști, ca să ajute pensionarii care nu știu sau nu pot completa dosarele, ori să ajute persoanele care nu știu să scrie.

    Comentariu by Mentalistul — 20 iulie 2022 @ 10:03

  4. Ne a pus crucea pe ușă primarul.De ajutor o sa beneficieze doar cei cu venituri foarte mici.Restul vor plati de 3 ori mai mult.

    Comentariu by Jack — 21 iulie 2022 @ 8:25

  5. Pt.4: Pentru cei cu venituri mari sfatul meu este: centrală de apartament.

    Comentariu by Mentalistul — 21 iulie 2022 @ 10:32

  6. https://www.replicaonline.ro/cimpeanu-legea-educatiei-prevede-asigurarea-gratuitatii-reale-pentru-transportul-elevilor-526278/

    Comentariu by nabuco — 21 iulie 2022 @ 23:13

  7. Off-topic: Analizați toți candidații, ori pe toți cei din politica Mangaliei. S-au predat puterii, fac compromisuri cu Radu, pentru că nu pot dezvolta o afacere în opoziție. Oricâți bani au, oricâte active au, până la urmă s-au predat lui Radu. Pentru o autorizație de construire, pentru o autorizație de funcționare, pentru ceva… Si-au făcut plângeri penale între ei, în trecut, au încercat să se bage unii pe alții în pușcărie, iar acum defilează de mână și își fac complimente.
    Am ajuns să le dau dreptate, trebuie să fiu nebun să țin cu dreptatea, în continuare.
    În loc să aprecieze că mă țin pe propriile picioare, tot cei care acum pupă mâna lui Radu, după ce s-au dat opozanți, falși, fac astăzi scandal la mine. Motivul pentru care sar la gâtul meu? Ca să intre în grațiile lui Radu.
    Pentru ăștia m-ați înjurat, pentru ăștia ați făcut campanie, pentru ăștia ați sărit și voi la gâtul meu. S-a dovedit că vă sodomizează pentru propriul interes, v-au vândut la prima ocazie, pe viitor ar fi o dovadă de masochism să îi mai susțineți.

    Comentariu by Mentalistul — 21 iulie 2022 @ 23:30

  8. Pt. #7
    https://adevarul.ro/locale/botosani/cele-mai-odioase-tradari-romanilor-fost-domnitorul-ucis-biserica-blasfemia-unica-istoria-popor-crestin-ortodox-1_564dc4f87d919ed50e602b59/index.pdf

    Comentariu by nabuco — 22 iulie 2022 @ 9:19

  9. Pt.5
    Centrala de apartament nu e o soluție ecologistă. O soluție ecologistă ar fi strângerea de semnături. Asta ar putea anula HCL-ului și adoptarea de soluții pentru reducerea subvenției la zero prin investiții public private, la fiecare bloc în parte.

    În mandatele sale, fostul primar Iorguș a modernizat total sistemul public de încălzire. Orașul a făcut eforturi financiare mari, în special prin vânzarea de terenuri. Oamenii au fost mulțumiți. Nu înțeleg de ce acum PSD-ul și Iorguș acceptă distrugerea lui. Chiar au ajuns să lingă la oasele curățate de carne de PNL ?

    Comentariu by lucian visa — 22 iulie 2022 @ 15:11

  10. Pt 9: Există centrale ecologice de apartament, de scară sau de bloc. Nu intru în discuții despre alta, bănuiesc că alții este subiectul.

    Prețul pentru gigacalorie a fost aprobat de ANRE. Ceea ce diferă de anul trecut este eliminarea subvenției. S-a făcut din cauza legii, nu se permite ajutor de încălzire decât la ceea ce consideră statul că este coșul minim de consum lunar.

    Conf OUG 2017/2000, actualizată:
    Articolul 2
    Cosul minim de consum lunar se evalueaza trimestrial de către Institutul Naţional de Statistica şi Studii Economice, iar valoarea acestuia se aproba prin hotărâre a Guvernului.
    Articolul 3
    Cosul minim de consum lunar constituie elementul esenţial de fundamentare a salariului de baza minim pe economie, a politicii salariale şi a altor politici în domeniul social.
    Adică acum este la valorile:
    – 2.708 lei pentru o persoană adultă singură
    – 4.417 lei pentru o familie de doi adulți fără copii
    – 5.993 lei pentru lună o familie de doi adulți și un copil
    – 7.234 lei pentru o familie de doi adulţi şi doi copii

    Înainte de sezonul rece aceste valori vor reactualizate. Conform legii, se pot acorda ajutoare celor care au venituri sub cosul minim de consum lunar.

    Dar prețul gigacaloriei la un sistem centralizat este dat de cât de pricepuți sunt administratorii să producă energie termică. Primarul a ales combustibil CLU, care de fapt e păcură, deci nicidecum nu este mai ecologistă această opțiune decât o centrală de apartament.
    Am avut un proiect cu motoare termice, cu cogenerare termică, dar primarul a pierdut fondurile și a fost votat pentru asta de peste 50% dintre cei prezenți la vot.

    De aceea, ca să nu devii dependent de primărie privind căldura din casă, soluția este centrala de bloc sau centrala de apartament. Ajutorul de stat, concomitent cu ajutorul de la Consiliul Local, se dau și pentru factura la consumul de gaze sau pentru factura la lemne. Se da chiar și pentru achiziționarea centralei și a caloriferelor.

    Sa se adune semnături pentru anularea HCL este o utopie. Inițiativa cetăteneasca nu face decât sa pună HCL pe masa Consiliului Local, care supune votului. Chiar credeți că vor vota consilierii anularea unui HCL pe care tocmai l-au votat? Au justificare legală.

    Acest exercițiu democratic trebuie să se facă la decizii de oportunitate, nu la hotărâri de aducere la legalitate în funcție de schimbarea legislației. O HCL nu bate o lege, nu poate fi contrară legii.

    Care este subiectul? Ca se plătește căldura foarte mult. Pentru producția de căldură la costuri mai mici trebuie găsite soluții, nu să găsim soluții cu compensare de bani, care intră în Goldterm să îi cheltuie Colgiu. Plătești cu 1.000 de lei mai puțin pe an pentru că există subvenție, dar îți ia primăria alte 2.000 de lei cu alte taxe care nu existau sau prin alte tertipuri.
    150 lei la taxa de parcare rezidențială, 10 lei taxa de habitat per persoana din familie, taxa pwntru că respiri, taxa pentru că locuiești în Mangalia, taxa de șmecher… În total, depășești valoarea subvenției, cu ceea ce dai primăriei.
    Cine nu dă primăriei? Cei cu venituri mici. De aceea, eliminarea unor taxe, scăderea în valori a altor taxe si impozite, ar avantaja doar pe cei care dețin clădiri și terenuri, pe cei care dețin locuință, pe cei care dețin mijloace auto etc., și nu ar avantaja pe cei cu venituri mici, adică cei care pot lua ajutorul pentru căldură.
    Nu te lasă legea sa dai ajutor de căldură celor cu venit peste 2.000 lei venit per membru de familie (exemplu)? Nu ai ce face. Dar poți sa scazi taxe și impozite pe care în general le plătesc cei cu peste 2.000 lei venit per membru de familie.

    Așa… populist poate fi oricine, cu idei populiste care nu pot fi realizabile. Prefer soluțiile concrete și eficace. Peste pragul de venit în care se poate lua ajutor, nu merită să dai 838 lei/gcal. Mai bine îți pui centrala, costa 4-5.000 lei. Iar factura de gaze ajunge la 500 de lei, nu la 1.7000 lei ca la Goldterm, pentru aceeași căldură.

    A început criza mondiala, doar că oamenii sunt în negație și nu recunosc încă. La anul va fi mai greu. Până nu vine sezonul rece, trebuie să gândească fiecare cum se va încălzi la iarnă. După 1 Noiembrie nu te mai poți debranșa, până la sfârșitul lui Martie. Ori pana în Aprilie, depinde de vreme.

    Comentariu by Mentalistul — 22 iulie 2022 @ 16:24

  11. Nu mă refeream la semnăturile privind anularea HCL. Folosind un termen din matematică, eu generalizez pornind de la un caz anume.
    Dacă va urma un val de debranșări, ceea ce cred că se și dorește, nu vor mai primi căldură nici cei ajutați. Pentru că prețurile pentru un apartament vor crește foarte mult și nu-și vor mai permite nici cei cu ajutor.

    Comentariu by lucian visa — 23 iulie 2022 @ 13:35

  12. Ajutorul se dă și pentru gaze, și pentru a cumpăra centrala. Și pentru ltmne, si pentru energie electrica folosita la incalzire.

    Vor falimenta Goldterm, aveau de gând din primăvară, le-a ieșit pe nas cu păcura, fochiștii nu mai vor sa muncească.

    Unde nu-s capabili, ei desființează. Au desființat toate instituțiile.
    S-au apucat să privatizeze și Primăria.

    Comentariu by Mentalistul — 23 iulie 2022 @ 14:40

  13. Dacă doriţi să recitiţi …
    https://www.lucianvisa.ro/2020/09/08/fb-iorgus-zanfir/

    Comentariu by nabuco — 23 iulie 2022 @ 14:57

  14. Acum amenajez un apartament de 104 mp, etajul 3 din 3. Îi pun încălzire în pardoseală, cu centrală ecologică. De moft, pentru că sunt ecologist, pun și panouri fotovoltaice pe bloc, să arăt că se poate.
    La noul restaurant am început ceva mai interesant, montăm in pământ o pompă de căldură sol-sol. Este o ajutată de o astfel de centrală, nenea montează acum 2 tancuri de apă de câte 2 tone, unul pentru căldură si celalalt pentru apa caldă, deoarece un restaurant foloseste multă apă caldă. Bineînțeles și panouri fotovoltaice.

    Testez 2 variante de producere a căldurii. La iarnă o să fac o prezentare, privind costurile și dacă sunt satisfăcătoare.

    Comentariu by Mentalistul — 23 iulie 2022 @ 21:28

  15. Scuze, am vrut sa scriu panouri solare.
    Panou solar 25 tuburi vidate Helis JDL-HP250-58/1.8 seria RF h buc 9,0 2.535,96 22.823,60 lei

    Comentariu by Mentalistul — 23 iulie 2022 @ 21:43

  16. https://www.ct100.ro/traseul-distractiei-in-statiunile-neptun-olimp/
    VS.
    https://www.cotidianul.ro/sectiile-covid-din-spitale-tot-mai-solicitate/

    Comentariu by nabuco — 24 iulie 2022 @ 13:07

  17. https://www.replicaonline.ro/cristian-radu-a-cheltuit-banii-din-promovarea-statiunilor-de-pe-litoral-pe-femei-pensionari-si-tatari-526676/

    Comentariu by nabuco — 25 iulie 2022 @ 9:11

  18. Dezvoltatorii au nevoie de terenuri în stațiuni și de autorizații de construire, pentru blocuri intre 10 și 21 de etaje.
    Asta înseamnă o înțelegere între anumiți dezvoltatori și primarul Radu Cristian.

    Dezvoltatorii construiesc și vând apartamentele en-detail, astfel fac profituri de milioane de euro.
    Ca să existe clienți pentru dezvoltatori, trebuie să existe cumpărători de apartamente la malul mării. Aceștia cumpără apartamente ca să le închirieze turiștilor.

    Ca să existe cumpărători de apartamente, trebuie să vină mulți turiști în stațiunile noastre.
    Cum arăți că vin mulți turiști în sudul litoralului? Cu articole în toată presă, cum că Mamaia ar fi goală, că s-ar fi mutat turiștii buluc în sud. Că se distrează cu miile la un carnaval al veseliei; că s-a eliminat taxa de parcare; că s-au investit milioane de euro în infrastructură etc.

    Am fost prin Mamaia-sat zilele acestea. Localitatea ține de Năvodari. E full de turiști, toate șezlongurile sunt ocupate, un șezlong este între 50-70 lei.
    Deci… cine sunt cei care au interes pentru aceste articole? Cei care construiesc blocuri în stațiuni, înțeleși cu primarul.

    Se vor construi blocuri, precum în Mamaia și în Năvodari. Deja s-au eliberat peste 20 de autorizații de construire sau sunt în curs de eliberare. Vom avea betoane peste tot, chiar și în pădure, dacă nu îi oprim. Iar hotelierii, în frunte cu cei care au participat la kitsch-ul cu circul veseliei, menit să facă propagandă mincinoasă în favoarea dezvoltatorilor imobiliari, vor plânge cu lacrimi de crocodil pentru că vor da faliment, deoarece între hoteluri și mare au apărut blocuri de 10-21 etaje, unul lipit de altul.

    Și aia cu alimentările, de ce credeți că s-a sucit primarul și a schimbat Regulamentul să le permită în stațiuni? Blocuri fără alimentari, e mai greu de vândut apartamentele.

    Comentariu by Mentalistul — 25 iulie 2022 @ 13:14

  19. MĂSURA CARE AR FACE SĂ UMPLE STAȚIUNILE MANGALIEI CU TURIȘTI ÎN LUNA SEPTEMBRIE
    – modelul Malta

    Pentru un sejur de minim 4 zile, la factura de cazare, turistul să primească un voucher de discount în valoare de 500 lei/ cameră.
    300 lei să fie susținuți de Consiliul Local Mangalia și 200 lei de hotelul care emite factura.

    Consiliul Local poate deconta aceste vouchere din sumele încasate de la turiști cu Taxa Specială de Stațiune. Din încasările cu această taxă, au rămas de anul trecut, necheltuiți, cca 7.500.000 lei, bani de ajuns pentru 25.000 de vouchere.

    Condiția pentru vouchere să fie: turistul să vină pe cont propriu, fără agenții de turism sau grupuri organizate. Decontarea să se facă hotelului care a emis factura, cu condiția să nu mărească prețul față de planificări.

    Această măsură să fie valabilă între 1-30 Septembrie.

    Comentariu by Mentalistul — 25 iulie 2022 @ 16:06

  20. Până la modelul Malta, primăria trebuie să-și facă treburile, adică administrarea responsabilă a stațiunilor, pe domeniul public. Adică drumuri, curățenie, iarbă verde, iluminat, siguranța oamenilor etc. După ce a terminat cu asta, atunci poate trece la alt nivel.
    Tu spui de modelul Malta, dar la capătul parcului Diana, la scările care coboară spre plaja Diana, în plin sezon estival, este o grămada de pământ, de multă vreme. În acel loc a fost un chioșc de înghețată. Înlăturarea pământului cu doi oameni cu lopeți și o remorcă ar dura 3-4 ore !!! Tot acolo, este un drum de 50 m maxim, care coboară spre faleza chipurile modernizată. Și acela arată vai de mama lui. Nici acolo nu e mare lucru de făcut, dar interesează pe cineva din administrație ?

    Comentariu by lucian visa — 26 iulie 2022 @ 14:47

  21. Pt. #20
    https://www.replicaonline.ro/ministrul-turismului-da-nota-8-litoralului-romanesc-526824/

    Comentariu by nabuco — 26 iulie 2022 @ 16:13

  22. Pt 20:
    Acesta este mesajul pe care l-am trimis șefei GUSUP, pe 11 iulie 2022, cu pozele aferente:
    „Bună ziua!
    Dacă se poate, pământul acesta este chiar la scările care duc la plaja Diana, lângă parcul Diana. E de mult timp și încurcă turiștii.”

    Dar revenind la subiect:
    O să dau exemplu în alt domeniu. Aveam o firmă la București, pe care în 2004 am vrut să o închid. Încă lucram la M.I., era pe numele soției. M-am băgat într-un birou și după ce am studiat actele m-am luat cu mâinile de cap: nu puteam sa o închid de câte datorii avea. Cei de la leasing îi fugăreau să le ia mașinile, furnizorii nu erau plătiți, stocurile nu acopereau nici 10% din datorii.
    Am ieșit din birou și am lipit o listă cu 23 de posturi noi în firmă, pentru care să fie angajați oameni. Unul din asociați m-a tras deoparte și mi-a spus că mai întâi să facem bani ca să ne permitem atâți angajați. Am răspuns:
    – Dacă firma făcea bani ca să mai angajăm 23 de oameni, nu mai aveam nevoie de acei angajați, pentru că se făceau banii fără ei. Acești 23 de angajați trebuie să aducă bani în firmă.
    Și am angajat. Am vândut mașinile unei companii de taxiuri, care a plătit diferenta la leasing. De acei bani am adus mai multă marfă, am închiriat pentru 2 luni cca. 15 Dacia Supernova pentru vânzători. Am vândut, am scontat facturile la bancă, dintr-o firmă cu 80-100.000 euro rulaj pe an, a ajuns la 2 mil. euro după primul an, iar în 4 ani a ajuns la un rulaj de 20 mil euro, cu peste 350 de vânzători în țară.

    Dacă aduci turiști, nevoia de curățenie, de infrastructură, de enterteinement se îndeplinește cumva. Cu efortul antreprenorilor, de rușine primăria, pentru că acum strânge 5 lei/zi/turist, adică 2-3 milioane euro intr-un sezon.
    Chiar și cele 25.000 de vouchere aduc 25.000 de camere ocupate timp de minim 4 zile, adică 2x4x25.000= 200.000 de înnoptări, deci minim 1.000.000 lei din Taxa de Stațiune.
    O parte din banii de pe vouchere se întorc chiar de la utilizatori. Pentru că vin 50.000 de turiști în 4 săptămâni, aceștia mai atrag încă câteva zeci de mii de turiști, consecința efectului de turmă.

    În unele destinații turistice nu contează ce ați enumerat.
    Dau exemplu Zanzibar. Nu are drumuri, are servicii de Africa, de tip pole-pole, dar are un peisaj de Paradis. Ia facilitățile de cazare din Zanzibar, drumurile de pământ, serviciile deficitare și pune-le în România. E mai rău decât în stațiunile noastre. Dar toti turiștii se simt bine în Zanzibar, este o destinație turistică cerută, sigur nu din cauza serviciilor, infrastructurii, curățeniei…

    Mai aproape, e Vama Veche… Are 2 drumuri asfaltate și drumul național. Nu are infrastructură, furnizarea energiei electrice colapsează în fiecare weekend din cauza consumului, o cameră amărâtă insalubră costă 500 lei. Cât costă la 4-5 stele în stațiunile noastre. La noi gol, camera insalubră e rezervată toată vara, dacă se nimerește 1 zi între serii de turiști, se găsește cine să o închirieze.
    Vama Veche nu are curățenie și infrastructura, nu are peisajul mirific din Zanzibar, are altceva: enterteinment și atmosferă.

    Concluzie: dacă există o atracție pentru destinația turistică, nu este nevoie de ce ați enumerat. În unele locuri au concept cu motoare și rock, în altele se adună cei cu cultura, în alte locuri cu muzica electronica și pastile, alții cu peisajul, ori vreun festival. Unii cu vânătoarea, alții cu pescuitul. Competiții sportive. Turism ecumenic, vin să pupe moaște.

    Este adevărat, acolo unde aglomerațiile urbane depășesc 10.000, este nevoie de curățenie, este nevoie de drumuri și parcări, este nevoie de locuri pentru mâncat, de siguranță publică, de servicii medicale, este nevoie de o organizare precum un oraș.
    Dar eu nu vreau să mărim numărul turiștilor maiult decât suntem obișnuiți în perioada de vârf. Eu am propus pentru a mari sezonul. Cum în perioada de vârf vin turiști și nu mor că nu avem curățenie ca intr-o farmacie, dar dacă lungim sezonul până în septembrie deodată murim?
    Având sezon mai lung, sunt încasări mai mari. Inclusiv la primărie. Deci mai mulți bani pentru curățenie. Nu trebuie să mărești logistica, ci să o păstrezi la fel ca în perioada de vârf.
    Și cine v-a spus că nu am planuri și pentru asta? Când știi cum se face nu îți trebuie curaj, îți trebuie ocazia să o faci.
    Cei care cred că este imposibil sunt rugați să nu-i deranjeze pe cei care știu să facă!

    Comentariu by Mentalistul — 26 iulie 2022 @ 18:09

  23. Pt. #22
    https://www.cotidianul.ro/interviu-candideaza-sau-nu-profesorul-universitar-gheorghe-piperea/

    Comentariu by nabuco — 27 iulie 2022 @ 9:08

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress