Politica locală în Mangalia

1 iulie 2022

Primăria Mangalia recompensează cetățenii de onoare ai orașului

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 15:58

Consilierii locali din Mangalia, reuniţi joi, în cadrul unei şedinţe ordinare, au adoptat mai multe proiecte de hotărâre cu caracter administrativ și social. Printre cele mai importante proiecte s-a aflat și cel privind atribuirea unor loturi de teren personalităților locale care au primit titlul de „Cetățean de Onoare”, conform unei alte hotărâri a Consiliului Local. Această distincție a fost oferită de primarul Cristian Radu, în semn de prețuire și recunoștință pentru contribuția remarcabilă a elitelor locale, care au avut o activitate notabilă în plan cultural-artistic, publicistic, literar, istoric, științific, etc.

„Fiecare țară, județ sau oraș are oameni valoroși, care se evidențiază prin creațiile lor în diferite domenii de activitate. În urmă cu doi ani, am decis să acord înalta distincție unui număr de nouă personalități ale Mangaliei, care, de-a lungul carierei dumnealor, au făcut numele orașului cunoscut în lume. Poate este prea puțin pentru meritele deosebite, însă sunt sigur că primesc cu onoare recunoștința noastră, a comunității locale. Vom acorda aceleași distincții și altor valori ale orașului, fie că sunt la început de drum sau deja și-au confirmat activitatea”, a declarat primarul Mangaliei, Cristian Radu.

Edilul a reiterat faptul că municipalitatea susține accesul la educație și la activități cultural-recreative în beneficiul elevilor și tinerilor orașului, prin înființarea de spații culturale închise sau în aer liber. „Accesul copiilor la educație este pe primul plan. Dorim să dezvoltăm și mai mult infrastructura cultural-sportivă, de aceea, alocăm resurse pentru modernizarea Casei de Cultură, a grădinilor de vară, stadionului municipal sau pentru construirea de cluburi sportive, cu bazine de înot și terenuri de sport multifuncționale, precum și spații de joacă pentru cei mici. Toate aceste proiecte au sustenabilitate și se află în diferite etape de implementare și execuție”, a mai subliniat Cristian Radu. Tot la capitolul educație, în aceeași ședință, consilierii locali au aprobat numărul și cuantumul burselor acordate elevilor din învățământul preuniversitar pentru semestrul al II-lea, în anul școlar 2021-2022.

Mircea GHIȚĂ, Cuget Liber 01.07.2022

15 Comments

  1. Sigur ”scriitorii” au făcut numele orașului cunoscut în lume.

    Comentariu by lucian visa — 1 iulie 2022 @ 16:00

  2. În realitate, primarul nu poate acorda titlul de cetățean de onoare, ci doar Consiliul Local.

    Comentariu by Mentalistul — 1 iulie 2022 @ 17:02

  3. https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/256872

    Pentru că trebuie respectate termenele prevăzute de aceste Norme, nu se mai pot adopta HCL acte normative în ședință extraordinară.

    Și nici pe ascuns, fără consultare publică. Fie că sunt modificări de alte acte normative sau nu.
    Viceprimarul a justificat lipsa consultării publice la Regulamentul de Comerț, de exemplu, că nu a fost adoptat un act normativ, ci a fost doar modificat un act normativ.
    HCL de modificare a unei HCL act normativ este la rândul ei un act normativ, astfel de proiecte HCL adoptate fără dezbatere publică pot fi anulate.

    Problema este că astfel de minciuni sunt declarate în ședința CL, cu ocazia dezbaterii proiectelor HCL. În baza minciunilor au fost adoptate multe HCL. Și au impresia că nu li se poate întâmpla nimic.
    Primarul de la Medgidia, Valentin Vrabie, a fost condamnat (pe fond) pentru fals intelectual: „pedeapsa de 1 (unu) an şi 7 (şapte) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual (faptă din 20.06.2019)“.

    Art.321 din Noul Cod Penal:
    (1) Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

    De exemplu, în baza declarațiilor mincinoase în plenul ședinței CL, fără a justifica prin vreo documentație, a fost adoptat Bugetul Local care prevede alocarea de fonduri către o ONG, condusă de consilierii locali PNL. Orice alocare de fonduri către o ONG se face cu respectarea Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general. Cu justificarea ca respectiva ONG are statut de utilitate publică, nu s-au mai respectat prevederile L 350 (oricum a fost modificată, asociațiile cu statut de utilitate publică trebuie să respecte, de asemenea). Prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului în procesul de adoptare a unei HCL (înscris oficial) a fost săvârșită faptă de fals intelectual. La fel și cu declararea și avizarea de legalitate că un act normativ nu are nevoie de dezbatere publică dacă modifică un alt act normativ.

    Sunt multe, mult prea multe aroganțe în atitudinea celor de la PNL, au impresia că nu li se poate întâmpla nimic, pentru că sunt puțini în Mangalia care cunosc administrativ-contencios. De fiecare dată, le ofer prezumția de nevinovăție, că nici ei nu cunosc. De fiecare dată le atrag atenția ce este greșit. Ei răspund cu lipsă de respect față de mine, nu pretind un respect mai mare decât cel obișnuit fata de un alt consilier local. Hai, că eu sunt tăbăcit, am experiență cu modul agresiv al celor care cred că au putere, dar cu această atitudine ei fac rău locuitorilor Mangaliei, pe care îi reprezint conform jurământului de la investire. În ultimul timp s-au apucat să mimeze respectul, de genul: aveți dreptate, vom pune în discuție altădată (care de fapt e niciodată), ori contestă susținând un neadevăr cu ocazia adoptării unor HCL … Dar nu este o schimbare de atitudine, se adaugă în plus o asumare, că luând la cunoștință că este greșit, ei susțin în continuare minciuna. Intenția este dovedită. Scopul este devalizarea bugetului ori să impună abuzuri cu acte normative adoptate în baza unor minciuni.

    Mulți se duc și denunță scopul. Denunță greșit. Pentru a-si atinge scopurile, ei încalcă legislația. Încălcarea acestei legislații trebuie denunțată, nu scopul. Scopul poate fi bun sau rău, nu contează în ceea ce privește încălcarea legislației, sancționată penal.

    Cu alte cuvinte, le recomand să fie atenți, că nu pot abuza la nesfârșit fără să fie pedepsiți cândva, mai devreme sau mai târziu. Nu dau cu barda din prima, am avut răbdare și câte 2-3 ani, cu speranța că le vine mintea la cap, să nu mai abuzeze locuitorii Mangaliei. Probabil „bunătatea” mea a fost percepută că nu am inima să pornesc lucruri care le vor schimba viața. Un glonț când pleacă de pe țeavă, nu mai pot să îl întorc înapoi sau să îl opresc. De aceea judec pe îndelete înainte de a-l lansa, iar viața a dovedit că sunt un sniper eficace.

    Comentariu by Mentalistul — 2 iulie 2022 @ 11:45

  4. Asa, si ce? de parca ar fi prima oara cand fenteaza ei legea. daca tot aveti cunostinta de ilegalitatile comise, ce va tine in loc? asteptati iar campania electorala ca sa aruncati cu merdenele? trage odata, ce tot ameninti!?! ca ruhineste glontul pe teava.

    Comentariu by pop — 2 iulie 2022 @ 12:49

  5. Pt.# 3
    Bravo, ai dreptate dar si cel de la #4 are la fel de multa dreptate.

    Comentariu by nabuco — 2 iulie 2022 @ 14:43

  6. Pentru pct.4 și pct.5:
    Ar fi fost normal să mă respectați și să nu vă apucați să mă judecați pe presupunerile voastre greșite. Înainte de a da o sentință că nu aș fi făcut ceva, nu este corect să mă întrebați dacă am făcut sau nu? Cu ce vă deosebiți de cei care agresează pe nevinovați? În ultima ședință, viceprimarul a izbucnit să mă acuze că am făcut sesizări la toate organele de control abilitate. Consilierul Filip scrâșnea din dinți că ei fac treabă, nu ca mine, care umblu pe la tot felul de instituții.
    Unii mă acuză că de ce fac, alții mă acuză că nu aș face. Și unii, și ceilalți, sunt la fel de incorecți și nedrepți.
    Eu sunt în consiliul local pentru cei drepți, nu pentru cei incorecți. De aceea, comentariile de la pct.4 și pct.5 nu au nicio valoare, nu mă impresionează. Mâine, dacă printr-o minune ar deveni Mangalia un oraș administrat corect și dezvoltat, cei incotecți ar strica această lume cu nedreptatea lor.

    Dintre toți consilierii locali, sunt cel care face opoziție răutății primarului și cel care vă informează despre ce se întâmplă. În comparație cu ceilalți consilieri locali, fac cel mai mult și sunt implicat pentru locuitorii orașului nostru. Să prinzi orice ocazie să mă denigrezi pe presupuneri false, ori pe închipuiri, consider că mă ataci că să nu am succes împotriva nemernicilor de la putere. Dacă eu plec să trăiesc în Zanzibar, ce îți mai rămâne? Doar să critici, dar nimeni care să acționeze.

    Vrei finalitatea controalelor și finalitatea evaluărilor de integritate? De la mine? Eu am făcut ce era de făcut. De exemplu, ANI nu a reușit să stabilească dacă există conflict de interese și incompatibilitate de funcții nici după 2 ani. Aș putea să grăbesc lucrurile, cu audiență la președintele ANI, ori la primul ministru, dar astea sunt chestiuni pe care nu poți sa mi le pretinzi, pentru sunt relații personale, nu m-a împuternicit nimeni cu ele prin vot, ca să îmi fie pe fișa postului. E ceva cu care am venit de acasă.

    Ca să nu mai faceți judecăți pe presupuneri greșite, mai bine întrebați înainte de a acuza pe nedrept.

    Comentariu by Mentalistul — 2 iulie 2022 @ 16:37

  7. Pt. #6
    Ai inteles in gura, nu e prima data, mai este si caldura …
    Consilierul Filip tot metehne de Simileasca …

    Dar s-ar putea ca eu sa nu vad padurea

    https://www.libertatea.ro/stiri/interviu-eveniment-cu-ctp-despre-justitie-presa-si-legile-securitatii-4196699

    din cauza copacilor …

    Comentariu by nabuco — 2 iulie 2022 @ 18:20

  8. Ședințele CL sunt convocate de primar să se facă online. Pentru că așa vrea.
    Codul Administrativ prevede:
    《(1) Ședințele consiliului local sunt publice.
    (2) Caracterul public al ședințelor consiliului local este dat de:
    c) posibilitatea cetățenilor cu domiciliul sau reședința în unitatea/subunitatea administrativ-teritorială respectivă de a asista la ședințele consiliului local și/sau de a le urmări pe internet, în condițiile regulamentului de organizare și funcționare a consiliului local.》

    ROF al CL mai are prevăzut un paragraf c¹, care prevede că este îndeplinit caracterul public dacă pot fi urmărite pe internet atunci când se desfășoară prin mijloace electronice.
    Cum aceste ședințe online nu au fost convocate cu asigurarea caracterului public, în conformitate cu prevederile legii și a ROF al CL, ședințele pot fi anulate.

    Recomand primarului:
    – fie să convoace ședințe normale;
    – fie să asigure transmisia online a ședințelor CL, cu acces public.

    Comentariu by Mentalistul — 3 iulie 2022 @ 1:30

  9. Pt. #8
    Se face ca ploua ca si seful sau de partid:
    https://www.cotidianul.ro/scandalul-plagiatului-stiti-cine-este-seful-corpului-de-control-al-lui-ciuca/

    Comentariu by nabuco — 3 iulie 2022 @ 18:26

  10. cont. @9
    https://www.libertatea.ro/stiri/interviu-politologul-alina-mungiu-pippidi-crima-anului-facuta-de-iohannis-si-ciuca-ministerul-educatiei-a-reacreditat-fabrica-de-doctorate-4198591

    Comentariu by nabuco — 4 iulie 2022 @ 10:55

  11. PLANUL ALIMENTAR PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ AL MUNICIPIULUI MANGALIA

    În situații de incendiu, chemăm pompierii.
    În caz de pandemie, chemăm medicii.
    Când e criză alimentară, trebuie să chemăm profesioniștii.

    În timpul pandemiei, când a fost decretată Situația de Urgență și a fost interzisă ieșirea din casă, vârstnicii și cei cu dizabilități au trăit foartr greu această perioadă. Am organizat o acțiune cu voluntari, am vizitat zilnic pe cei aflați în nevoi, le-am livrat hrană caldă și i-am întrebat de sănătate. Nu au fost uitați!
    Pentru cei singuri, faptul că cineva trece zilnic pe la ei este o speranță. Acolo unde a fost nevoie, am dus medicamente.

    Deoarece nimeni nu dorește astfel de situații, mintea noastră refuză să accepte că se pot întâmpla calamități, pandemii, războaie etc., care să afecteze orașul nostru.
    Am avut situația refugiaților din Siria, când în fiecare zi ne așteptam ca de pe mare să apară mulțimi de refugiați, în căutare de azil umanitar. Am ales locul de carantinare, să fie la intrarea în stațiunea Venus. Dacă vă întrebați la ce este utilă acea platformă din Venus, de lângă plajă, unde acum se fac drifturi, acolo unde alături sunt bazinele de apă micuțe, cu toalete construite în zonă, cu sursă de apă și electricitate, acum aveți răspunsul: se poate ridica o tabără de primire refugiați, în afara aglomerării urbane, ca să poată fi carantinați mai întâi, asigurând toate resursele necesare. Aceasta ar fi o situație în care guvernul este responsabil cu acțiunile de ajutor.
    Dar mai pot exista situații la nivel național, cum a fost pandemia, în care autoritățile locale și populația orașului au un rol important în a acorda ajutorul. Inacțiunea și dezorganizarea ne fac victime, când am putea fi supraviețuitori.

    În timpul pandemiei, Primăria Mangalia a fost paralizată. Conform decretului, s-a întocmit evidența persoanelor vulnerabile, au trecut cei de la primărie pe la cei care i-au pachetele lunare de la primărie și i-au înscris pe liste. Le-a dat primăria câte o mască, acesta este tot ajutorul pe care l-a oferit primăria.

    O femeie paralizată s-a trezit cu soțul mort lângă dânsa, acesta era cel care avea grijă de ea. Trei zile a strigat după ajutor, s-a târât, dar nu a reușit să ajungă să bată în ușă, a făcut nevoile în ce era îmbrăcată. A fost găsită aproape moartă. Atunci am hotărât că trebuie să ne organizăm, că este necesar un plan concret pentru astfel de situații, că planurile de carantinare generală nu pot funcționa fără un plan alimentar care să asigure supraviețuirea persoanelor vulnerabile sau a celor care nu au acces la alimente.

    A fost o muncă titanică să organizez programul „Grijă pentru Vârstnici”, fără cei 102 voluntari care au dus mii de porții de mâncare nu am fi reușit să ajungem la cine a avut nevoie. Este nevoie de o logistică de aprovizionare, edte nevoie de depozitare adecvată, este nevoie ca această hrană să fie preparată, este nevoie de ambalat porțiile de mâncare și atribuite corect unui traseu de livrare. A existat și o muncă de asistență socială, în sensul că au trebuit sortate cazurile, să ne convingem că este nevoie de ajutor acolo unde există solicitare, pentru că au existat și oameni care solicitau deoarece mancarea noastră a fost excepțională (măcar atâta bucurie am dorit să ofer în astfel de situație, o mâncare bună transmite sentimentul că o facem cu grijă pentru oameni, nu pentru vreo satisfacția personală) ori pentru că voiau să facă economie. Am făcut o fișă pentru fiecare persoană luată în evidența noastră, unde am consemnat alergiile, problemele medicale, medicamentele pe care le ia, astfel încât hrana să fie adecvată.

    Primăria nu a fost pregătită pentru o astfel de situație; este o primărie și nu dispune de logistica pe care o au cei care desfășoară activitate în industria alimentară. De aceea, este nevoie de un Plan Alimentar pentru Situații de Urgență la nivelul Municipiului Mangalia, în care să fie implicate restaurantele, unitățile fast-food, bucătari, voluntari, șoferi profesioniști etc. Să identificăm modul de aprovizionare, locurile de depozitare, cine și cum pot fi implicați dintre cei din industria alimentară, pe câți voluntari ne putem baza, cum să fie organizați pe zone; să actualizăm permanent lista persoanelor vulnerabile, să actualizăm an de an responsabilitățile și cine sunt actorii principali implicați.

    Este nevoie de simulări, pentru a identifica problemele reale. De aceea, în cadrul Planului Alimentar va trebui să organizăm de evenimentele municipale, cum ar fi Ziua Mangaliei, acțiuni în care să oferim mâncare caldă și gustoasă la un număr între 5.000 și 10.000 de persoane. Astfel încurajăm participarea la evenimentele municipale, oamenii vor dezvolta sentimentul de apartenență la comunitate, în caz de necesitate va exista întrajutorare și o conduită civilizată, nu un haos, în care fiecare este pentru sine.

    Am să propun Consiliului Local un astfel de proiect, iar dacă cei pe care i-ați ales prin vot să vă reprezinte vor fi iresponsabili încât să nu aprobe un astfel de Plan Alimentar, îl voi organiza în cadrul unui ONG pe care l-am înființat și se numește NOI SUNTEM MANGALIA.
    Demersul va fi exemplu pentru toată România, va menționat la TV, vom dovedi că Mangalia are oameni de calitate.

    Comentariu by Mentalistul — 5 iulie 2022 @ 9:26

  12. cont. @10
    https://www.cotidianul.ro/wp-content/uploads/2022/07/04/ANDOy0810z016JcSlogan2008-1000×600.jpg

    Comentariu by nabuco — 6 iulie 2022 @ 11:50

  13. cont. @12
    https://www.libertatea.ro/stiri/lovit-de-taxele-propuse-de-ministerul-finantelor-de-la-1-august-sectorul-turistic-acuza-socul-nu-vreau-sa-cred-ca-traiesc-in-aceasta-tara-4200329

    Comentariu by nabuco — 6 iulie 2022 @ 12:04

  14. citeam azi prin grija postacilor platiti de primarie , ca se va amenaja un loc in portul turistic pentru vanzarea de peste din barca.
    frumos nu?
    e cadoul otravit, nu va bucurati.pescarii vor trebui delocati din zona care e a lor de zeci de ani.interesele imobiliare isi spun cuvantul.deja sunt in plan ceva blocuri pe insula.
    deci nu va bucurati prea repede pescarilor.asta e doar momeala

    Comentariu by wow — 8 iulie 2022 @ 12:03

  15. Poate e vorba de pește gătit pe plita, precum la podul Galata din Istanbul.
    Am povestit în campanie despre un astfel de proiect, cu ambarcațiuni, să le dam să amenajeze pontoanele cele 4 de la Amfiteatrul Marin, să se vândă inghetata, cafea, sucuri diverse. Ma rog, e mult de povestit.

    Se minte mult cu primăria asta. Tot ce s-a întâmplat în ultimii ani a fost să saboteze economia locală. Parcă era mai bine cu Angelescu Mihai la politia locală, cerea câte 3-4.000 euro șpagă. Laurențiu a ajuns să ceară 30.000 euro pentru autorizarea unui restaurant în Mangalia, semnează toți dar nu semnează șeful poliției locale, apoi trimite polițiștii locali să dea amenzi săptămănal.

    Încă nu a avut de-a face cu mine, probabil nu crede că știu tot ce se întâmplă în Mangalia. Abuzurile se înmulțesc, începe să devină necesar să ne ocupăm de ele.

    Comentariu by Mentalistul — 8 iulie 2022 @ 17:54

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress