Mangalia – politica locală

5 mai 2022

Mânăriile lui Cristian Radu lasă agenţii economici din sudul litoralului muritori de foame!

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 17:22

Situație alarmantă la Mangalia, după ce micii operatori economici, care dețin magazine, au interdicţie în a-şi desfăşura activitățile. Interdicția are la bază o hotărâre de Consiliul Local Mangalia din 2021, inițiată de Cristian Radu, ce vizează Regulamentul de organizare și desfăşurare a activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în Municipiul Mangalia. Cei afectați de aceste modificări sunt disperați și le este teamă că vor ajunge în situația de a-și pune lacătul pe ușă. De altfel, în urmă cu câteva zile, patronul unui magazin din Venus a recurs la un gest necugetat. Acesta a vrut să dea foc magazinului, însă a fost împiedicat de angajații săi. Un altul are o hotărâre definitivă, prin care Primăria e obligată să elibereze autorizația de funcționare. Cu toate acestea, s-a trezit cu garduri în fața magazinului, păzite de Poliția Locală. Oamenii, dar și reprezentanți ai Consiliului Local care nu au votat hotărârea, vorbesc despre un abuz al administrației locale, precizând că primarul Cristian Radu a luat această decizie în urma întâlnirilor cu hotelierii.

Pentru foarte mulți operatori din sudul litoralului, afacerile din sezonul estival reprezintă o gură de oxigen pentru perioada de extrasezon. Muncesc vara, câteva luni, iar din ceea ce câștigă supraviețuiesc până la următorul sezon estival. De anul acesta, se tem că nu vor mai face lucrul acesta, după ce anul trecut Consiliul Local a modificat Regulamentul de organizare și desfăşurare a activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în Municipiul Mangalia. Astfel, a fost aprobată hotărârea HCL 147/ 2021, ce vizează modificarea și completarea H.C.L. nr.165/25.06.2020 privind aprobarea Regulamentului de organizare și desfăşurare a activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în Municipiul Mangalia, hotărâre care vine la pachet cu mai multe interdicții pentru micii operatori, în detrimentul hotelierilor.

Ce spune hotărârea cu pricina!

Potrivit documentului, sunt permise activitățile comerciale din stațiunile turistice arondate Municipiului Mangalia: complex hotelier; activități comerciale și de prestări servicii – doar hoteluri și alte facilități de cazare, farmacii, agenții de turism, comerţ cu amănuntul – în afară de produse alimentare (doar în zona blocurilor de locuit), cofetării și patiserii, birouri, vulcanizare și service auto, spălătorii industriale, hypermarket (doar în zone pe teren proprietate privată la o distanța adecvată față de ultima structură de cazare, cu o retragere suficientă față de activitățile turistice, și cu respectarea reglementărilor urbanistice).

A vrut să dea foc propriului magazin, din disperare

Mulți dintre agenții economici care dețin magazine nu aveau cunoștință despre această hotărâre de Consiliu Local, au aflat în momentul în care au deschis și s-au trezit cu garduri puse de Poliția Locală în vederea obstrucționării intrării în unitate. Acesta este și cazul Alinei Aydin, proprietara unui magazin situat pe strada Nicolae Iorga, nr 24 F, din Venus, și a unui restaurant cu specific turcesc.

Noi nu știam de hotărâre, pentru că, la sfârșit de sezon, plecăm în Turcia și ne întoarcem primăvara. Când am venit, am aflat, din zvonuri, fără notificare de la primărie, că nu avem voie să deschidem. Majoritatea au depus cereri pentru autorizații, nu au primit răspuns. Sunt persoane care au câștigat în instanță și, cu hotărâre definitivă în instanță pentru eliberarea autorizației tot nu a fost eliberată. Au dat amenzi, au închis magazinele. Vineri, pe 20 aprilie, au venit de la primărie, mi-au lăsat notă de constatare ca, în termen de 7 zile, să-mi depun dosarul pentru eliberarea avizului de funcționare. A fost singura măsură dată”, a spus proprietara magazinului, Alina Aydin, pentru Replica din Constanța.

După 2 zile, pe 1 mai, au venit de la Poliția Locală și mi-au spus să închid, deși aveam notă de constatare. Mi-au dat amendă, mi-a pus garduri în față, le-au păzit până seara, când le-au luat. Următoarea zi, soțul meu a venit și a deschis. N-a durat mult, a venit iar Poliția Locală și a început scandalul. A turnat benzină în magazin, voia să de foc. Băieții noștri l-au ținut și a renunțat, până la urmă”, a continuat Alina Aydin, precizând că a deschis și acțiune în instanță.

Am vrut să dau foc și să plec în Turcia, dacă nu mă lasă să câștig pâinea”, ne-a spus soțul femeii.

Mai multe, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Video 2:

Un alt afacerist are hotărâre definitivă care obligă Primăria să-i elibereze autorizația

Un alt operator, de data aceasta din Neptun, ne-a povestit că și el s-a trezit cu garduri în fața magazinului pe care-l deține. Mai grav este că acesta a obținut și o hotărâre în instanță definitivă, deși s-a judecat doar fondul.

Concret, pe 14 aprilie a.c., Tribunalul Constanța a constatat îndeplinirea condiţiilor privind aprobarea tacită a vizării pentru anul 2022 a „Avizului program de funcţionare nr. 22721/25.03.2021” pentru spaţiul comercial situat în Mangalia, staţiunea Neptun, strada Trandafirilor, nr. 15 B, judeţul Constanţa, ce desfăşoară activitate conform Cod CAEN 4711 (n. red. comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominanta de produse alimentare, băuturi și tutun”. Astfel, Primăria Mangalia a fost obligată să-i elibereze societății în cauză documentul oficial valabil pentru anul 2022. Punctăm, din nou, faptul că hotărârea este definitivă, deși dosarul s-a judecat la fond.

Consilierul local Ozzy Menabit: Este o hărțuire a agenților economici

Am vrut să aflăm și punctul de vedere al unui consilier local, așa că l-am contactat pe Ozghiun Menabit, de la PER. Acesta spune că nu a votat HCL 147/ 2021 pentru că i s-a părut un abuz. ”Hotărârea 147/2021 prevede ca magazinele cu profil alimentar să nu mai aibă voie să-și desfășoare activitatea, iar cele cu profil nealimentar au voie doar dacă au spațiu de minim 50 mp. Eu n-am votat hotărârea, am semnalat că nu e în regulă. A fost votată de PNL și un consilier de la Pro România, care împreună fac majoritate. Cristian Radu a explicat că la presiunea marilor agenți economici din turism a luat decizia, asta înseamnă hotelierii. Ei au impresia că, dacă există magazine în jurul hotelurilor, turiștii nu mai mănâncă în restaurantul hotelului. Am explicat în ședință că turismul de calitate se face cu all inclusiv. Atunci nu te interesează ce cumpără turistul din oraș. Sunt și turiști în tranzit. Oamenii care locuiesc aici au dreptul să aibă magazine în jurul lor. Supermarketurile au posibilitatea dacă sunt la o distanță considerabilă de hotel. Nu mi se pare corect. Hotărârea are foarte multe probleme”, ne-a spus Ozghiun Menabit.

Spiritele sunt încinse pe acest subiect, mai ales că sunt sute de oameni care rămân fără muncă. ”Salariații își pierd locurile de muncă, plătesc impozite, firmele plătesc impozit pe profit, cei mai mulți bani vin din TVA plătite de societăți. Matematic, nu înțeleg decizia primăriei, se pierd foarte mulți bani”, a completat alesul local.

Nu vor primi autorizații, au depus cereri, nu s-au aprobat. Este o hărțuire a agenților mici. Nu e singurul abuz care se întâmplă în Mangalia. Răspunsul pentru un astfel de abuz este: dați-ne în judecată.”, a mai spus consilierul.

Mai multe, urmăriți în materialul video de mai jos:

Precizăm că am încercat să obținem un punct de vedere de la primarul Cristian Radu, cât și de la viceprimarul Dragoș Anghelescu, însă niciunul nu a putut fi contactat.

Cât despre ”abuzurile” lui Cristian Radu, vom reveni, într-o ediție viitoare, cu mai multe dezvăluiri.

Mirela PASCAL, Replica 05.05.2022

18 Comments

 1. ÎNTREB HOTELIERII: SUNTEȚI MULȚUMIȚI?
  – minte Radu Cristian când justifică răul făcut hotelierilor, că este la cererea hotelierilor?

  Primarul Radu Cristian a interzis magazinele autohtone în stațiunile Mangaliei. Motivează că a făcut-o la cererea hotelierilor.
  Întreb hotelierii: sunteți mulțumiți?

  Tot primarul Radu Cristian a eliberat autorizații pentru construcții de blocuri în stațiunile Mangaliei. Se vor ridica blocuri în valoare de jumătate de miliard de euro, cu Parter+9 etaje.
  Din hotel nu se va mai vedea marea, turiștii nu vor mai vedea răsăritul soarelui din cameră, nu va mai fi soare, orice hotelul va ajunge la umbra unei construcții de zece etaje. Se va construi cum s-a construit în Mamaia și Năvodari.
  Întreb hotelierii: sunteți mulțumiți?

  Regulamentul de organizare și desfăşurare a activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în UAT Mangalia, impus de Radu Cristian, prevede că în stațiuni pot funcționa doar magazinele supermarket cum sunt Lidl, Penny, Kaufland. Carrefour, Mega Image etc. Odată cu construcția de blocuri, se vor construi și astfel de magazine supermarket. Stațiunile Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp vor ajunge precum Mamaia-Năvodari. Mangalia are 6 stațiuni turistice, iar cu facilităti de cazare dublate în număr prin construcția de blocuri și apart-hoteluri, cererea va fi mai mică decât oferta, astfel va ajunge o cameră de închiriat la 20€-25€. Hotelurile vor trebui să concureze în piața de turism cu noile construcții, le vor scade foarte mult încasările. Restaurantele vor avea cifre de afaceri mult mai mici, deoarece marile lanțuri de magazine supermarket au și mâncare „ready-to-eat” ori fast-food.
  Întreb hotelierii: sunteți mulțumiți?

  Magazinele care se închid la dictatura lui Radu Cristian vor da faliment, terenurile pe care sunt aceste magazine astăzi își vor schimba destinația: vor fi vândute pentru alte construcții de blocuri sau apart-hoteluri. Dacă această HCL impusă de Radu Cristian va rămâne în forma de astăzi, hotelierii și-au obținut falimentul pe viitor.
  Întreb hotelierii: sunteți mulțumiți?

  Comentariu by Mentalistul — 6 mai 2022 @ 8:42

 2. in sfarsit cineva care pune punctul pe i
  hotelierii nu vad mai mult de lungul nasului si ziua de maine.merg pe ideea ca mulgem cat putem.de mult s a pus in discutie libertatea data celor ce construiesc blocuri in zona turistica.hotelierii nu si dau seama ca , aceste blocuri le injumatatesc clientii.dar fiecare pasare pe limba ei piere.din pacate asa a murit si neptunnul pe mana unui fost primar.

  Comentariu by wow — 6 mai 2022 @ 9:28

 3. Noile constructii nu cumva sunt ale actualilor hotelieri?

  Comentariu by doru — 6 mai 2022 @ 10:19

 4. Pt 3: Nici cumva.

  Comentariu by Mentalistul — 6 mai 2022 @ 21:10

 5. Ciorile alea imputite care au alimentara in Neptun, cand dadeau teapa la muncitorii amarati iarna era bine, despre asta nu vorbesc, ca munceau lumea la zugravit si alte munci si cand sa dea banii la lume o dadeau in golaneala si bani nu mai dadeau la lume. Credeau ca Dumnezeu doarme? Acum le-au dat aviz de functionare, sper sa le ia foc jegul de magazin.

  Comentariu by Dragoi Iulian — 7 mai 2022 @ 18:18

 6. Sunt suparati toate jegurile de oameni proveniti din Turcia, si se ridica cu pretentii. In loc sa manance un mangaliot de-al nostru , nu mai avem loc de jeguri provenite. Bravo domnule primar, alungatii la ei acasa

  Comentariu by Dragoi Iulian — 7 mai 2022 @ 18:20

 7. Comentariile de la 5 și 6 sunt Q.E.D. pentru ce fel de oameni susțin pe acest primar. De aceeași calitate fiecare.

  Comentariu by Mentalistul — 7 mai 2022 @ 23:09

 8. Pentru o buna informare/ dezinformare HCL zice „hipermarket” dar ptr tine nu e nici o diferenta

  Comentariu by (Freaca )Menta ( listul ) — 8 mai 2022 @ 9:51

 9. Pt 8:
  În HCL scrie „hypermarket (doar în zone pe teren proprietate privată la o distanța adecvată față de ultima structură de cazare, cu o retragere suficientă față de activitățile turistice, și cu respectarea reglementărilor urbanistice);”
  În toată legislația din preambul nu sunt definite diferențiat „supermarket” de „hypermarket”, sunt magazine CAEN 471 – Comert cu amanuntul în magazine nespecializate.

  Era civilizat să mă întrebi de ce m-am exprimat astfel, nu să fii bădăran. Asta vă deosebește pe huliganii care susțineți pe ticăloși, față de locuitorii obișnuiți ai Mangaliei: vă comportați de parcă ați fi trăit în junglă, nu aveți o fărâmă de bun-simț.

  Acest HCL nu l-am votat „pentru”, consider ca are multe greșeli. Chiar în acel regulament, la actele necesare pentru Autorizare sau Aviz Orar de Funcționare se depune clasificarea CAEN. Nu există o clasificare juridică în care supermarketul să fie identificat și diferențiat de hypermarket.
  Dpdv al conceptului comercial, în Mangalia nu avem hypermarket. Kaufland are în România magazine nespecializate de vânzare cu amănuntul, organizate supermarket, cât și magazine organizate hypermarket, depinde de câte coduri de produse are magazinul în vânzare, depinde cât este mare, depinde cum sunt organizate pe departamente. Metro, Selgros, Auchan etc. au și alte tipuri de articole, în plus de produse alimentare sau îmbrăcăminte, de exemplu au și electronice: televizoare, frigidere, mașini de spălat etc. În Mangalia, Kaufland nu are atât de multe coduri de produse cum au unele magazine Kaufland din Constanța.
  La un act normativ nu contează cum este organizat comercial. Nu cu conceptul te autorizezi, ci cu codul CAEN, care este același pentru supermarket, hypermarket, cash&carry, discounter, magazin universal. De aceea nu poți închide Kaufland în Mangalia, pentru motivul că nu ar fi hypermarket și în HCL este permis doar comerțul în „hipermarket”. Dacă ar fi aplicat ad-literam această HCL, ar trebui închis Kaufland din Saturn. Posibil și Lidl. Dacă Lidl se află lângă o societate comercială care plătește Taxa de Dezvoltare și Promovare Turistică, ori lângă o unitate de cazare care plătește Taxa Specială de Stațiune pe cap de turist (Nordiana de exemplu), magazinul Lidl ar trebui închis pentru că se află în zona activităților turistice, dovada fiind plata acestor taxe.

  HCL este atacabil tocmai pentru că nu există coduri CAEN pentru clasificare diferențiată privind „hypermarket” și „supermarket”. Plus că în aceeași frază au introdus o altă condiție, care nu este determinată și nici determinabilă: „cu o retragere suficientă față de activitățile turistice”.

  Sunt consilier local, ales prin vot de către cetățenii Mangaliei. Sunt deschis oricui, chiar și comercianților. Când mi se cere ajutorul, îl ofer. Cu toate că sunt cel mai eficace consilier local în a rezolva problemele, oamenilor le este teamă să îmi ceară ajutorul, de parcă Radu Cristian le-ar putea face mai mult rău decât le-a făcut până acum: fie le-a închis afacerile fie i-a făcut sclavi obedienți, care trebuie să se teamă continuu de cei din primărie. Cât timp nu vor fi uniți, oamenii vor fi tratați ca sclavi.

  Comentariu by Mentalistul — 8 mai 2022 @ 21:08

 10. Pt 7. Auzi mai tatar prost ce esti pizzar in devenire, care habar nu ai de nimic , dar le stii pe toate, in primul comentariu ii criticam pe patronii de la acea alimentara care au pacalit muncitorii, fara aducere la situatia actuala si cu atat mai putin la primar. In al 2-lea comentariu , ma refeream la cetatenii de nationalitate turca care vin aici doar vara, fac comert iar banii ibtinuti ii cheltuie la ei in tara, undeva la sfarsit am mentionat si ca primarul bine le face. dar tu de prost ce esti si de bou ai citit doar sfarsitul, vezi de cacatul tau imputit de mancare pe care o vinzi pe internet si nu te mai baga in seama cu lumea ca nu te duce mintea, si mai spala-te ca puti.

  Comentariu by Dragoi Iulian — 10 mai 2022 @ 16:43

 11. Chiar dacă n-am băga în seamă comentariile de la 5 și 6, comentariul 10 este de ajuns să dovedească ce fel de caractere infecte susțin pe acest primar.

  Fără astfel de personaje mizerabile, care pentru 30 de arginti si-au trădat concetățenii, Mangalia nu ar fi fost devalizată și locuitorilor ei i-ar fi fost bine.

  Cel care te semnezi Iulian Drăgoi, ești toxic!

  Comentariu by Mentalistul — 11 mai 2022 @ 7:44

 12. Eu cred ca dintre noi doi , tu esti cel care il sustine pe actualul primar Poate unii dintre cetateni, prostimea , au crezut sarada ta contra primarului, care defapt era o campanie electorala pentru sustinerea lui. Nu suntem chiar toti prosti. Tu pe cat te-ai vandut,ca vad ca esti bun prieten cu tovarasul primar?
  Gunoaie ca tine ar trebui alungate din Mangalia. Apropo te-ai mai spalat si tu, mai schimba hainele alea ca puti.

  Comentariu by Dragoi Iulian — 11 mai 2022 @ 12:41

 13. Vă rog să încetați !

  Comentariu by lucian visa — 11 mai 2022 @ 13:39

 14. Când cineva spune ceva, orice, inclusiv când spune despre altul, spune mai mult despre sine: din felul cum o spune, din minciunile pe care le spune, își dezvăluie caracterul.

  Zici că sunt prieten cu primarul. Îți dai seama, dacă eu ca prieten îl acuz de jaf organizat, declar public că nu are capacitatea cognitivă să administreze vreo afacere, darămite un oraș (și se vede!), dacă eu ca prieten dezvălui orice hoție pe care o face orașului, îți dai seama ce primar rău are Mangalia? Dacă nu-i eram prieten, ai fi putut să-l aperi că fac politică. Dacă eu ca prieten zic atâtea, îți dai seama ce ar trebui să fie la gura opoziției?

  Din ceea ce scrii, remarc câtă frustrare este în tine referitor la mine. Idioțeniile pe care le enunți sunt o confirmare că am succes în ceea ce fac. Din păcate, nu citesc prea mulți pe aici, să rămână cu acest sentiment: ce fac eu îi frustrează pe ticăloșii care susțin pe Radu. Nici nu trebuie să fac altceva ca să câștig oamenii de partea mea, este de ajuns să te citească pe tine când debitezi despre mine. O faci de parcă oamenii nu știu cine sunt, care este nivelul meu intelectual, ori care sunt posibilitățile mele financiare. Cu cât insiști că aș fi sărac, cu atât mai admirabile sunt acțiunile mele caritabile, ori lupta mea cu ticăloșii, care nu e ieftină.

  Lucrez în regim de freelancing, ceea ce îmi asigură, în principiu, un program flexibil, venituri mai mari și libertatea de a alege proiectele la care să lucrez. Am o societate comercială care a declarat profit cca 100.000 euro pe an (400.000-500.000 lei). Dar și cheltuieli, cam tot atât, cu singurul angajat: eu.

  Între ce rahat mănânci, de frustrare, și cum sunt în realitate, chiar crezi că mai crede cineva aberațiile tale? Dar faptul că insiști cu ele îl face pe oricare locuitor al Mangaliei, care le citește, să aprecieze că lupta mea împotriva hoților din primărie și împotriva complicilor lor îi frustrează foarte mult, dacă insistă atât cu niște aberații.

  Până una-alta, nu am cerut nici locuință de la primărie, nici terenuri în concesiune cum au făcut consilierii PNL și PSD, nu sunt complice la jaful lor organizat. Ați ajuns la o așa decădere, încât ca să mă denigrați v-ați apucat să mă acuzați că aș fi prieten cu Radu Cristian, adică cu cel mai mare jeg care s-a abătut asupra Mangaliei, după cum o zici.

  Comentariu by Mentalistul — 11 mai 2022 @ 14:35

 15. Pt 13: D-le Vișa, mai lăsați-l puțin! Sunt aproape să-l dibuiesc cine este. Pt ca nu e Drăgoi.

  Comentariu by Mentalistul — 11 mai 2022 @ 14:37

 16. Si daca ma dibuiesti tu , ce o sa se intample?
  Atat de prost si de frustrat esti ca nu percepi ca tu ai inceput discutia, tu ai avut ceva de comentat contra mea, eu nu du 2 bani pe tine.
  Tu te victimizezi ca si cum esti miex, si toata lumea are ceva cu tine.
  Mai nea pizzarul nu ma intereseaza persoana ta, esti prea mic pentru mine.
  Atat de prost esti ca de la o discutie de alimentari inchise in care imi dadeam cu parerea , tu te-ai dus la locuinte sociale si la alte partide si la ce cacat mai aberezi tu.
  tu te agati vad de orice subiect ca sa bati campii sa imi spui mie cati de multi bani faci tu. Amice nu ma intereseaza ce faci tu sau cine si ce esti tu, te-ai luat de mine m-am luat de tine. Pricepi ceva?

  Comentariu by tatar Prost — 13 mai 2022 @ 17:50

 17. Am scris: „Comentariile de la 5 și 6 sunt Q.E.D. pentru ce fel de oameni susțin pe acest primar. De aceeași calitate fiecare.”
  Practic, tu te-ai apucat de insulte. De la primul comentariu până la ultimul. Între șacali, v-ați sălbăticit și trăiți după legea junglei. Carqcterul tăi nu se potrivește intr-o lume civilizată.

  Comentariu by Mentalistul — 14 mai 2022 @ 11:02

 18. Pt. #13
  https://www.replicaonline.ro/pntcd-anunta-ca-pregateste-o-alianta-politica-cu-partidul-lui-liviu-dragnea-519323/

  Comentariu by nabuco — 17 mai 2022 @ 11:33

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress