Mangalia – politica locală

21 aprilie 2022

Cum a pus mâna Bogdan Maganu pe un teren în buza Portului Turistic Mangalia!

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 11:33

Câteva zeci de contracte, însumând în total 10 hectare de terenuri în staţiunile din sudul litoralului, au ajuns, pe vremea lui Claudiu Tusac, în posesia unor terți, apropiați, mai mult sau mai puțin, de edilii vremurile demult apuse din sudul litoralului. Prin 2011, unul dintre acești terți era societatea Tonomat Star, ce avea ca acționar pe o anume Claudia Andrei, și care aparține, astăzi, lui Bogdan Maganu, fostul consilier local și fost viceprimar PSD, în prezent directorul Sanatoriului din localitate. Firma a închiriat, în urma unei licitații publice, în 2011, o mare pare din Portul Turistic, în vederea exploatării. Contractul cu Administrația Domeniului Public și Privat (ADPP) Mangalia a fost încheiat pe o perioadă de 15 ani, adică până în 2026… deși, potrivit legii, concesiunea nu avea voie să fie mai mare de 5 ani. Astăzi, societatea ajunsă pe mâinile lui Maganu construiește de zor pe faleza Mangalia.

Cum a ajuns terenul din Portul Turistic la Maganu!

În urma licitației organizate de SP ADPP Mangalia, în data de 29 aprilie 2011, SC Tonomat Star, la acea vreme deținută de Claudia Andrei, și-a adjudecat contractul de închiriere 1624, pentru o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea prelungirii, a terenului situat în Mangalia, strada Portului-zona Port Turistic, în suprafață de 2180 mp, la un preț de 1,14 euro mp. Destinația a fost aceea de turism, agrement, alimentație publică. Atenție! Firma avea doar un an de la înființare și o cifră de afaceri de 914 lei.

Contractul de închiriere, ilegal?!

Toate bune și frumoase numai că durata contractului încalcă prevederile HCL 190 din 2010, conform căreia se stabilește valabilitatea de până la 5 ani pentru toate contractele de asociere și închiriere încheiate cu SPADPP.

Mai mult, licitația a fost aprobată prin decizia directorului ADPP, de la acea vreme, și nu prin hotărâre de CL, așa cum era normal, firesc și legal, încălcându-se, astfel, prevederile legii privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia. Articolul 14 spune că ”închirierea bunurilor proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale se aproba, după caz, prin hotărâre a Guvernului, a consiliului judeţean, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, iar contractul de închiriere va cuprinde clauze de natura să asigure exploatarea bunului închiriat, potrivit specificului acestuia”.

În 2012, Cristian Radu a vrut să rezilieze contractul… dar n-a putut

La un an de la venirea în primărie, mai exact în 2013, Cristian Radu a luat decizia de a rezilia contractele semnate urmare a unor licitaţii derulate în perioada 2011-2012, întrucât concesionarii terenurilor nu au făcut nimic cu bunurile în cauză. Și aici este inclusă și Tonomat Star, pe motiv că nu a respectat condițiile contractuale, precum plata chiriei. Adică, din anul 2011, firma nu a scos un leu din buzunar pentru a-și plăti chiria. Numai că societatea a comunicat ADPP refuzul de a rezilia contractul, că nu are nimic de plătit, întrucât nu are construcții edificate pe acele terenuri și că nu au fost încheiate procese verbale de predare-primire.

ADPP insistă ca Tonomat Star să-i plătească suma de 23.103, reprezentând taxa pe teren pe anul 2013, dar și chiria. De menționat că, la acea dată, Bogdan Maganu era viceprimarul Mangaliei din partea PSD.

În 2015, părțile au ajuns la un consens… care nu a fost respectat de Tonomat Star

În cele din urmă, doi ani mai târziu, în 2015, mai exact, părțile au ajuns la un acord, în sensul că Tonomat Star acceptă propunerile ADPP de eșalonare a plății chiriei datorate din 2011-2015 în 12 rate. În aceeași zi a fost încheiat actul adițional cu propunerile stabilite.

Din nou, Tonomat nu a respectat angajamentul, iar ADPP a emis somațiile de plată, solicitând suma de 36.992 lei, reprezentând chiria aferentă contractului. Nici așa, societatea nu s-a conformat, așa că ADPP a notificat-o, în 2016, cu privire la încetarea de drept a contractului de închiriere, fiind somată să elibereze terenul.

Cum necum, Tonomat Star a rămas cu terenul

Din nou, Tonomat Star s-a opus, solicitând, la rândul ei, revocarea notificării și, mai mult, cere certificat de urbanism de la primărie pentru terenul în cauză. ADPP a mers în instanță, iar în 2017 a obținut o hotărâre definitivă, Tonomat Star fiind obligată la plata sumelor. Iar s-a opus, așa că a fost deschis un dosar de executare silită.

În 2018, societatea a vrut să facă niște șmecherii, dar nu i-au ieșit. A intenționat să cesioneze contractul către Urban View Advertising, respectiv Seaside Tours, cea din urmă deținută de Bogdan Maganu, însă nu a reușit. Ca o paranteză, precizăm că Seaside Tours SRL a fost firma care în timpul mandatului primarului Claudiu Tusac asigura transportul elevilor şi pensionarilor din Mangalia, pe banii primăriei.

În 2021, firma avea să obțină și certificatul de urbanism, iar în martie 2022 a fost emisă și autorizația de construire pentru un restaurant în Portul Turistic, pe terenul cu pricina. De precizat că respectiv contract a ajuns și în atenția procurorilor, potrivit lui Bogdan Maganu, însă, se pare, totul este ”curat ca lacrima”,din moment ce nu s-a dispus vreo începere a urmăririi penale.

Când a apărut Bogdan Maganu în Tonomat Star SRL?

Surpriza vine abia acum: Claudia Andrei a ieșit din schemă, asociat al firme apărând nimeni altul decât Bogdan Maganu, cu 60 %, și Ioan Vasile Tarce, cu 40 %, cel din urmă fiind și administrator.

Firma a avut, încă de la înființare până în prezent, cifra de afaceri 0

Încă un aspect interesant este că societatea, încă de la înființare a avut cifra de afaceri 0, tot atâția angajați și profitul pe minus.

Cu toate acestea, a reușit să rămână pe linia de plutire și, mai mult, să investească în cea mai importantă zonă a Mangaliei, și anume Portul Turistic. Terenul, așa cum mai spus, aparține domeniului privat al municipiului Mangalia, teren rezultat prin dezmembrarea terenului în suprafață totală de 2180 mp.

Maganu: Terenul nu e în Portul Turistic

Contactat pentru un punct de vedere, Bogdan Maganu a precizat că a cumpărat o parte din acțiuni în urmă cu vreo doi ani. Cât despre problemele pe care societatea le-a avut cu Primăria, nu a oferit prea multe detalii, precizând că nu este în cunoștință de cauză. A punctat, însă, că ”firma este cu toate plățile la zi. Nu știu ce a fost în trecut. Da, într-adevăr, societatea a vrut să concesioneze contractul celor două firme, nu s-a mai întâmplat acest lucru. Vreau să deschid restaurantul, am un asociat, nu știu cât voi investi. Terenul nu este situat în Portul Turistic, e pe domeniul prival al municipalității”, a declarat, pentru Replica, Bogdan Maganu.

Precizăm că Bogdan Maganu este, de la începutul acestui an, directorul Sanatoriului Balnear Mangalia, după ani cu procese împotriva Ministerului Sănătății, pe motiv că l-ar fi demis ilegal. În 2012 acesta a prins un mandat viceprimar al Mangaliei.

 

Mirela PASCAL, replica 21.04.2022

Articolul integral pe https://www.replicaonline.ro/cum-a-pus-mana-bogdan-maganu-pe-un-teren-in-buza-portului-turistic-mangalia-video-516544/

29 Comments

 1. Câinii latră, ursul merge ..

  Comentariu by Adi — 21 aprilie 2022 @ 16:56

 2. Replica total pe lingă subiect,Maganua a deținut Tonomat prin interpuși ,cum a avut si Sc SEASIDE tours ,prin fin, soacra ,Maganu deturnat licitația din 2012 Petru traseul Mangalia -olimp ,iar in 2011 a luat prin Tonomat Star : Terenul din portul turistic si Terenul in suprafața de 21000 m2 de lingă stația de betoane a lui Cocoranu , acest teren la pierdut in instanța tot la fel nu plătise chiria , pe acesta din portul turistic a fot Radu de achite sa ii rămână , a pierdut intenționat in instanța , la cele dou firme deținute de Maganu contabilitatea o face NASA lui din anul 2011 ?????? Radule nu esti Străin de cele ce se întâmpla in Portul Turistic ????

  Comentariu by Florin — 21 aprilie 2022 @ 19:17

 3. In 2011 Maganu a pus Mina pe foarte multi bani, au impartit cu Tusac si gasca lui 3. 000.000 euro in 2012 Maganu si-a cumparat Vila in Limanu in valoare de 200 000 de euro, euroiiaufostfuati din firma de termoficare romintern, VA adhceti ami te??? de aceia am tremurat in iarna lui 2011-2012, Un HOTI DROGAT!!!

  Comentariu by Radu — 21 aprilie 2022 @ 21:16

 4. https://www.youtube.com/watch?v=Z2gksIDQ-Qo

  Comentariu by nabuco — 22 aprilie 2022 @ 18:22

 5. Cânt trebuie să tacă, Ozzy se laudă într-una. Iar aici, când a trebuit să se laude , ia-l de nicăieri. Ozzy a avertizat acum vreo 2 ani că se pune de un PUG cu dedicații .. dar … cum zice ala dinainte cainii latra

  Comentariu by Fane — 23 aprilie 2022 @ 22:07

 6. Nu cred că Dobrogea Live și Replica, s-au apucat concomitent să facă articole cu acest teren doar din coincidență. Cineva a înaintat subiectul și a contractat să apară. Iar pe mine vrea să mă folosească ca pe proști. Dar nu s-a întâlnit hoțul cu primăvara.
  Sunt liber să spun adevărul, oricând vreau…

  Comentariu by Mentalistul — 23 aprilie 2022 @ 23:45

 7. si Pace !

  Comentariu by nabuco — 24 aprilie 2022 @ 0:31

 8. presupun ca r c stia situatia terenului, intreb, de ce ia aprobat autorizatia de contructie? Inseamna ca are si el o parte.

  Comentariu by pop — 24 aprilie 2022 @ 18:48

 9. Intermediarul Tranzacției este Sorin Andrei șeful comisiei de Urbanism !!!

  Comentariu by Florin — 24 aprilie 2022 @ 20:06

 10. Maganu a trebuit sa cedeze 2/3 din teren lui Angelescu si lui Colgiu ca sa primeasca autorizatie

  Comentariu by Anonim — 24 aprilie 2022 @ 23:48

 11. În stațiuni se construiește precum s-a construit în Mamaia și în Năvodari: haotic. Primăria și-a luat un arhitect șef, dar l-a gonit după o lună, voia omu’ să fie legal, să dea autorizațiile conform legislației. L-au scos pentru că pune piedici în calea progresului (lor).
  În Mangalia a început la fel, Iorguș care este în bune relații cu Radu s-a apucat cu Becheru să construiască pe taluzul de pe faleză (pentru care Radu a accesat fonduri europene sa îl salveze, dar a pierdut 90% din fondurile cu Aleea Teilor; imediat cum au trecut 5 ani, a dat drumul la construcții). Dincolo în port, Maganu a găsit un investitor să construiască o terasă, chiar la întrarea unde scrie Marina Mangalia. Au trecut anii de proiect european, deja primăria face licitație să dea Portul Turistic unui privat.

  Nu sunt împotriva dezvoltării. Aș vrea să fie 10-15 terase frumoase în port, as vrea să existe activități culturale în port, doresc să avem turisti cu miile pe zi. Să existe o dezvoltare echitabilă, concurențială, astfel frumosul câștigă. Dar cu această administrație nu are voie altcineva, ci doar complicii au voie, nu există concurență ci o dictatură, astfel dacă lucrul e prost, cu prostul rămânem.

  Or să înceapă ăștia de la PNL și de la PSD să mă insulte pe aici, pentru că atât pot ei, să înjure. Violența este ultimul refugiu al incompetentului.
  Nu iau terenuri de la primărie, nu iau cu japca de la alții. Ei fac toate astea, dar urlă că eu aș fi sărac și horopsit. Muncesc pentru ce am, iar ei mă denigrează că aș fi bucătar. Acolo, în port, mi s-au oferit 500 mp doar ca să tac. Și de către cine credeți? De către PSD, ca să tac despre Radu. Asta prin 2017, pe motiv că „e mațul gol, Ozzy!”. Ei plângeau la mine că au mațul gol, dar apoi tot ei m-au înjurat că aș fi sărac și horopsit, că nu aș avea bani nici de țigări.
  Nu există niciunul din politică care să merite să îmi vorbească cu superioritate: nu au dat din buzunarul lor nimic pentru vreo cauză, nu au făcut afaceri pentru care au muncit, au obținut cu japca sau prin jaf organizat.

  Jaful are consecințe. În anul 2015, Mangalia avea 12.800 salariați. În anul 2020, mai avea 6.179 salariați. În ultimii 2 ani, numărul a scăzut, Radu a sabotat economia locală.
  Am pierdut în ultimii 7 ani mai mult de jumătate dintre salariații Mangaliei. Suntem într-o situație economică și geografică, de așa fel, încât noi ar trebui să ne dezvoltăm economic. Asta e situația actuală: doar să fii prost ca primar, să nu dezvolți economic Mangalia. Dar iată, că nu se dezvoltă economic Mangalia.

  Comentariu by Mentalistul — 26 aprilie 2022 @ 8:41

 12. Pt. #11
  Le va veni (oare) randul la „oligarhii din Mangalea” sa dea socoteala de „napalmul social” pe care il fac ?

  Comentariu by nabuco — 26 aprilie 2022 @ 10:14

 13. Pt 12: Nu cred. Vor dispare prin vot, asta e tot ce se poate întâmpla.
  Cei din justiție se bucură dacă ar exista vreo plângere, în sensul că procurori sau judecători îi convoacă cu plicurile. Deranjul pe care îl pot trăi este să ducă plicuri până le iese pe nas. Și nu văd cine să se apuce de plângeri penale.
  Simt că oamenii tot așteaptă de la mine, să devin denunțător de profesie. Nu asta e menirea mea, chiar dacă descifrez corect mecanismul de jaf organizat. Nu e vreo lipsă de curaj, dar sunt rațional: ei folosesc intr-o astfel de luptă banii pe care îi devalizează din bugetul local sau din șpăgi, iar eu folosesc avocatii mei și banii mei. Și nu mă refer la zece-cinșpe mii euro, costurile s-ar ridica la peste suta de mii pe cap de corupt. E nevoie de specialiști, de expertize, de multe… costă toți. Dacă locuitorii Mangaliei doresc să scape de hoți, puterea votului este mai eficace decât DNA.
  Și nu văd pe altul să fie dispus să sacrifice timp, bani și viață pentru a scăpa Mangalia de această plagă de devalizatori. Și nici nu poți să ajuți omul cu forța, dacă nu-și dorește. Trebuie să se hotărască ce dorește.
  Mai e lucru: trebuie să merite, să fii sigur de ceea ce pui în loc, că pui în loc alții la fel sau mai răi, nu rezolvăm nimic.
  Să fie sincer fiecare, pe cine vedeți că ar putea să înlocuiască pe Radu, încât să aibă forța să ducă o campanie pentru a câștiga, să aibă putere de a se impune partidelor, să aibă priceperea să dezvolte Mangalia economic (degeaba trotuare dacă oamenii nu au bani în buzunare!), să nu permită jaful, să facă astfel încât toți să trăim mai bine? Să iau partidele la rând: PSD? E compromis în Mangalia pentru următorii 10 ani, cu conducerea actuală nu va reuși decât prin trădări, iar ce va reuși nu este vreun câștig pentru oraș. USR? Nu există ca forță politică în Mangalia, plus că ar fi mai rău cu ei, decât cu oricine altcineva. AUR? Vor dispare până în alegeri, oricum în Dobrogea nu merge cu șovinismul extremist și nici nu halim pe ruși. Întreb așa: Ce forță politică locală poate învinge organizarea mafioților politico-economici, a celor care vor investi în alegerile din Mangalia ca să o stăpânească în continuare? Am pus pe jar pe Orban și tot guvernul lui. Am pus pe jar pe PSD, adică pe Stroe, care a organizat cooperarea Radu-PSD, ca să nu câștig la Mangalia. Au trebuit să aducă pe Murad ca să câștige Radu. Doar nu credeați că l-au adus contra Radu. Nu sunt sigur că Murad știa sau nu știa cum este folosit, dar l-am băgat în partid ca să fim siguri că va face politică în direcția bună.
  Iar la Mangalia nu va mai candida, nu o va mai face împotriva mea.

  După cum îl „văd” pe Radu, nu îl mai interesează un nou mandat; probabil o să își cumpere un loc eligibil de parlamentar, pentru imunitate.

  E prea puțin timp să se mai afirme politic altcineva. Vot fi jocuri de dezbinare, nu de construcție. Am învățat multe din alegerile din 2020, fiind prima campanie pe care am oeganizat-o, pe repede înainte, cu partid de 2 luni, în situație de pandemie, în care nu aveam voie sa vorbesc cu oamenii, în timp ce primarul folosea angajații primăriei în campanie, să între în casele oamenilor.

  Și totuși, ar fi atât de ușor să gonim pe șacalii ăștia!! Dacă cei care s-au săturat s-ar uni și ar susține pe cel care se poate lupta cu ei. Nu zic de mine, ci de oricine pe care îl puteți identifica să aibă forța necesară și caracterul adecvat.

  Comentariu by Mentalistul — 26 aprilie 2022 @ 19:57

 14. Pt. #13
  Electoratul, in 32 de ani, a fost in mod deliberat si pas cu pas adus in situatia sa nu poata distinge intre „White House” (USA) si „Five Houses” (RO).
  Daca Pinochio stim cine este, bucata de „lemn de Comorova” este oborul de animale atunci mesterul tamplar este ?

  Comentariu by nabuco — 27 aprilie 2022 @ 0:23

 15. Maganu s-a inteles cu Radu , Autobuzele electrice nu. Of circula la vara ,mai tarziu poate la anul , poată deloc ,abaterile de la Autobuze se Vor filmată ,deci adio autobuze ,Banii banii are nevoie Maganu

  Comentariu by Florin — 27 aprilie 2022 @ 9:03

 16. Bateriile la Autobuze se vor colmatata (scuzați greșeală 15 tastatura la calculator joaca feste )

  Comentariu by Florin — 27 aprilie 2022 @ 18:09

 17. Măi dl Ozzy tu l-ai băgat pe Murat in oartid ? Chiar așa de prost nu credeam ca poți fi . O să fi dat afara cit de cutînd .

  Comentariu by Anonim — 27 aprilie 2022 @ 20:15

 18. Pt. O2zy,
  https://focuspress.ro/video-elevii-de-la-liceul-ovidius-care-au-obtinut-premiul-i-la-concursul-nasa-nu-au-fondurile-necesare-sa-ajunga-in-sua-ii-puteti-ajuta/

  Comentariu by nabuco — 27 aprilie 2022 @ 23:15

 19. Pt 17: https://fb.watch/cFWt7gN_Y_/

  Cât despre dat afară, istoria arată că pierderea nu este a mea, ci a celor care mă pierd. Cu mine candidat. PSD ar fi câștigat alegerile.

  Comentariu by Mentalistul — 28 aprilie 2022 @ 8:18

 20. Am trăit S-o vad si pe asta , in centrul orașului nu exista canalizare si apa , au inceput sa asfalteze pe Str. Eminescu, Doc Motas ,Mărășești unde casele nu au canalizare in anul 2022 ,dupa părerea mea este caz penal ,

  Comentariu by Andone — 28 aprilie 2022 @ 11:00

 21. Pt. #20
  https://www.amosnews.ro/wp-content/uploads/2021/07/andoy1805z24j-Fonduri-europene-1536×1102.jpg
  Acum asfalteaza cu bani europeni, urmeaza ca o firma „de incredere” (PSD/PNL) sa faca canalizarea si apoi o alta firma „de incredere” (PNL/PSD) sa re-asfalteze cu banii publici ca de la europeni … 0% $ pentru pomeni electorale.

  Comentariu by nabuco — 28 aprilie 2022 @ 15:43

 22. I-ar i-ați dat iarbă lui Menta a dat-on paranoia din nou. Cu grija sa nu deranjeze pe Maganu la portul turistic ..

  Comentariu by Dana — 28 aprilie 2022 @ 19:55

 23. Pt 22: Când o dați pe frustrare, primiți caterincă.
  De ce sunteți nefericiți?

  Comentariu by Mentalistul — 28 aprilie 2022 @ 20:57

 24. https://www.libertatea.ro/stiri/daniel-cadariu-intrebat-daca-i-se-pare-scump-pe-litoralul-romanesc-4107011
  😉

  Comentariu by nabuco — 1 mai 2022 @ 17:31

 25. un fost primar construieste in buza falezei.la mai putin de 150 de m de apa.fundatia e numai in nisip.dar construieste.organele statului tac
  un fost viceprimar construieste pe o bucata de spatiu verde din buza portului.cum l a capatat?din ce bani acesta fiind doar bugetar?organele statului tac
  un interlop din mangalia consttruieste vile.e dezvoltator imobiliar.in conditiile in care a stat mai mult la puscarie.de unde banii?impozitele?organele tac
  la ccr a fost numit judecator un analfabet facutjudecator cu diplome de la spiru.cu bacul luat cu 6.cu facultatea terminata cu 7.
  in detrimentul unuia care a terminat cu 9,80 facultatea, dar e incomod politic.adica e vertical
  vazand asta credeti ca statul asta mai are vreo sansa?

  Comentariu by wow — 3 mai 2022 @ 15:08

 26. https://www.romaniacurata.ro/nato-rezolva-coruptia/

  Comentariu by nabuco — 3 mai 2022 @ 15:56

 27. Cum de unde. Ani la consilier , face angajări la Sanatoriu ,sa Trăiască șpagă ,de unde a avut bani de vila 180000 euro??? Trăiască șpaga

  Comentariu by Andone — 3 mai 2022 @ 16:42

 28. Șmecherii fac ce vor, fraierii fac ce pot..

  Comentariu by Sany — 4 mai 2022 @ 18:56

 29. Pt. #28
  https://www.stiripesurse.ro/iccj-nu-o-scapa-din-vizor-pe-fugara-udrea-nici-peste-hotare-vrea-audierea-acesteia-in-bulgaria-in-dosarul-finantarii-campaniei_2342125.html

  Comentariu by nabuco — 4 mai 2022 @ 22:27

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress