Politica locală

20 martie 2022

USR Mangalia demarează o campanie de strângere de semnături pentru salvarea Pădurii Comorova

Filed under: USR — lucian visa @ 13:32

Comunicat de presă

Pădurea Comorova este ultima suprafață forestieră rămasă pe litoralul românesc. Cu toate acestea, suprafețe importante din pădure dispar sub drujba intereselor imobiliare.

Locuitorii Municipiului Mangalia au puterea să oprească masacrarea ultimului petec de vegetație de pe malul mării.

USR Mangalia demarează o campanie de strângere de semnături în vederea punerii în dezbaterea Consiliului Local a proiectului de hotărâre privind trecerea Pădurii Comorova din domeniul privat în domeniul public al U.A.T. Municipiul Mangalia și declararea acesteia ca fiind de uz și interes public local.

“Am solicitat Primăriei Mangalia eliberarea formularului și documentelor necesare începerii acțiunii de strângere de semnături. Pentru a putea promova în Consiliul Local proiectul de salvare a ce a mai rămas din Pădurea Comorova avem nevoie de un număr de semnături echivalent cu 5% din registrul electoral al Mangaliei”, a declarat Semiran Abdurefi, președintele USR Mangalia.

Comorova este singura pădure de pe litoralul românesc al Mării Negre şi cea mai importantă suprafață forestieră din punct de vedere ştiinţific, cu rol deosebit de protecţie climatică, igienico-sanitară, recreativă şi de cercetare-experimentare silvică în condiţii extreme de stepă dobrogeană.

Pădurea Comorova a fost creată prin eforturile de 20 de ani (1890-1910) ale silvicultorilor, sub patronajul regelui Carol I din fonduri bugetare ale Statului. În perioada 1890-1971, pădurea cu o suprafață de 855 ha a fost administrată succesiv de Academia Română (1890-1930), Casa Autonomă a Pădurilor Statului (1930-1933), Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice- ICAS (1933-1948), Regionala de Exploatări Forestiere Bucureşti (1948-1963), din nou ICAS (1963-1971).

În perioada 1967-1968, din totalul suprafeței de pădure aproximativ o treime a fost scoasă din Fondul Forestier pentru construcția stațiunilor Neptun, Olimp și Jupiter.

În 2000, ce mai rămăsese din suprafața de pădure a fost trecută din proprietate publică în proprietate privată a Municipiului Mangalia, ca ulterior, în 2003, să se stabilească „folosirea definitivă sau temporară a terenurilor forestiere în suprafață de 431,70 ha în alte scopuri decât silvice (…) pentru extinderea intravilanului municipiului Mangalia”. Ambele decizii au fost luate prin hotărâri ale Consiliului Local Mangalia, ceea ce a echivalat în realitate cu începutul dezastrului pentru pădurea Comorova, bucăți semnificative din pădure fiind vândute la prețuri de nimic și defrișate de noii proprietari pentru proiecte imobiliare.

În urmă cu doi ani, Primăria Mangalia a emis două certificate de urbanism pentru terenul în suprafaţă totală de 25.038 mp (2,5 ha), în numele proprietarilor terenurilor cu nr. cadastral 111718 şi nr. cadastral 109506, pentru viitoare investiții imobiliare, terenuri care au făcut parte din suprafața rămasă de 519 ha a Pădurii Comorova.

Ca rezultat al acestor demersuri, deși încă nu a fost aprobat proiectul, o suprafața importantă de pădure a fost deja defrișată.

În prezent, din datele de care dispunem, mai există 395,25 ha de pădure în proprietatea privată a municipiului Mangalia, suprafață care se află în pericol de dispariție tocmai din cauza acestui statut juridic, așa cum de altfel s-a demonstrat prin acțiunile abuzive de împroprietărire a mai mulți dezvoltatori imobiliari.

“Facem apel la toți locuitorii Mangaliei să se alăture demersului nostru și să ne susțină în aducerea lui în fața Consiliului Local Mangalia spre aprobare. Pădurea Comorova este a noastră, a tuturor, este un bun ce ni s-a dat nouă în grijă acum mai bine de un secol și pe care avem datoria să-l păstrăm și îngrijim pentru ca și copiii noștri să se poată bucura de el. USR Mangalia nu-și dorește înlocuirea Pădurii Comorova cu o pădure de betoane pentru beneficiul personal al unor dezvoltatori imobiliari. Avem nevoie de ajutorul cetățenilor pentru a cere oficial conducerii Municipiului Mangalia să declare Pădurea Comorova ca fiind de uz și interes public local și să împiedice înstrăinarea ei”, a spus Semiran Abdurefi.

USR Mangalia

14 Comments

 1. Problema cu USR este că nu se pricepe la nimic privind administrația publică.

  Vă spune ceva proiectul de transformare a pădurii Comorova din pădure de producție în parc forestier municipal Carol, în mărime de 209 ha? Nu poate exista parc municipal fără trecerea pădurii în domeniul public al municipalității.
  Suntem 3 consilieri locali PER în CL Mangalia. Defrișările din pădurea Băneasa, din pădurea Făget a municipiului Cluj-Napoca și din alte păduri ale municipiilor din România au fost stopate prin trecerea de la clasificarea „pădure de producție” la „pădure-parc”.
  Proiectul Parcul Forestier Carol asta face, schimbă clasificarea Pădurii Comorova și o bagă în domeniul public al municipalității.

  De la toate minciunile USR, consider că acest partid a devenit la fel de periculos ca Radu Cristian sau PSD.

  Comentariu by Mentalistul — 20 martie 2022 @ 14:26

 2. Ozzy, cred că ai făcut o obsesie pentru USR. Stai după proiectul primăriei până la sfântu’ așteaptă. Eu, unul, nu am chef de un nou ,,nevergreen” în loc de pădurea Comorova. App, pnl-ul nu e periculos? Aveți 3 consilieri, ok, și? Dacă cei de la USR strâng câteva mii de semnături ce faci? Că doar nu o să poți ascunde semnăturile astea cum le-ai ascuns pe cele referitoare la referendumului cu privire la destituirea primarului. Cred că demagogia ta e cea mai periculoasă. Ataci o campanie care poate va strânge semnăturile necesare. De ce o ataci? Din oftică sau care e treaba? Eu vreau ca pădurea aia să rămână pădure, fără alei și alte ,,investiții” și voi semna pentru asta. Tu dacă nu ai chef să semnezi, dacă te opui, cum te numești? Dacă mă iei cu ,,pricerea ta administrativă și cu legile, etc” mă dezguști. Aici e vorba de o padure a orașului așa că revino-ți și pune mâna și ajută indiferent de culoarea ta politică.

  Comentariu by Escu — 20 martie 2022 @ 16:54

 3. Pt. #2
  https://www.national.ro/dezvaluiri/uite-caracatita-proprietatilor-lui-murad-din-sudul-litoralului-696232.html
  Intr-o situatie geopolitica continentala ca cea de acum e de amintit dictonul: „DECEBALUS PER SCORILO”; in cea regionala de zaiafet politic de la Mangalea acesta se poate „metamorfoza” in: „Ozziy PER Murad”.

  Comentariu by nabuco — 20 martie 2022 @ 17:44

 4. Să discutăm despre subiect, zic. Scopul semnăturilor este pentru o inițiativă cetățenească (necesar 5% din cei cu drept de vot), în susținere să se adopte HCL pentru trecerea a pădurii Comorova din domeniul privat în domeniul public.

  Verificați aici la poziția 685:
  https://mangalia.ro/wp-content/uploads/2017/01/99-1.pdf
  (HCL 99/2017 – privind însușirea inventarului domeniului public al Municipiului Mangalia, reactualizat.)

  Apoi mulțumiți-mi. Așa este civilizat.

  Comentariu by Mentalistul — 20 martie 2022 @ 18:11

 5. Ozzy, decât să scrii ce ai scris la pct 1, mai bine scriai direct asta. Mulțumesc pentru info! Însă în hcl-ul respectiv scrie de doar vreo 200 ha. Unde a dispărut diferența până la vreo 395 de ha?

  Comentariu by Escu — 20 martie 2022 @ 20:01

 6. Pt 5: Când o să mă respectați cum merit și terminați cu aroganța ipocrită, când veți deveni și voi oameni civilizați, care trăiesc în aceeași comunitate cu noi, atunci o să aveți mai mult de câștigat.

  La care 395 ha faci referire?
  De exemplu, o lizieră lungă de lângă calea ferată este încă în proprietatea statului, administrată de Ocolul Silvic Murfatlar. Alte parcele au ajuns în proprietate privată. La un momentdat erau 520 ha în patrimoniul municipalității.

  Fiecare extras de carte funciară costă. Iei pas cu pas, vecin cu vecin, asa afli proprietarii terenurilor care te interesează. Noi cheltuim bani și timp pentru a obține informații de la instituțiile publice. Nu muncim pentru partidul USR. Iar cunoașterea o dobândim prin studiu, muncă și experiență.
  Aveți aceeași atitudine de grofi pe care o au și cei care conduc Primăria acum, aveți pretenția să muncim pentru voi. Trebuie să existe echitate, nu doar să pretindeți să primiți. Dați la schimb! Dați măcar respectul cuvenit.

  Comentariu by Mentalistul — 20 martie 2022 @ 21:33

 7. Aloooo domnul, de abia ai scris și tu ceva de bun simț și acum iar ai luat-o cu aroganța ta specifică. Uite că am luat alea 395 de ha din comunicatul postat aici. L-ai citit? Dacă ai vorbi ca la punctul 4, ți-aș vorbi și eu frumos. Și mai lasă usr-ul că, pe cuvânt, ai făcut o fixație cu el. Usr în sus, usr în jos. Zici că ăștia conduc primăria și merită loviți că doar ei au făcut și fac prăpădul din oraș. Apoi, te mai întreb ceva. De ce acele 220 de ha din acea hotărâre sunt scoase din fondul forestier? Zi la subiect, să înțeleagă tot,,groful”. Tu chiar nu te poți abține? Ai probleme cu nervii? Ca ales local trebuie să muncești pentru toți cetățenii. Iar dacă tot ataci o inițiativă pentru pădurea aia, fă bine și spune de ce o ataci și atâta tot. Eu, unul, vreau ca pădurea aia să nu mai fie defrișată. Ok? Faci ceva pentru asta, da sau nu? Și încă ceva, dacă aleșii locali nu pot mișca nimic ca să oprească defrișările poate reușesc să facă ceva cetățenii. Ai ceva împotrivă?

  Comentariu by Escu — 20 martie 2022 @ 22:56

 8. În pădure se construiește. Pădurea este parcelata și vândută, în mare parte. Ozzy se activează fiindcă Murad are 16 ha de teren cumpărate în Neptun-Olimp și Jupiter, printre care și pădure. Acum înțelegeți care e miza cu pădurea, sper…Milioane de euro investiții, asta e miza și nu se vor opri!

  Comentariu by Valeriu — 20 martie 2022 @ 23:04

 9. Pt 8:
  Cei slugarnici față de unul cu funcție sau față de unul cu bani, imaginează că și ceilalți au o mentalitate ca a lor.
  Nu am mentalitate de sclav, ca tine, nu mai încerca să ne spui ce ai fi făcut tu, imaginând că la fel aș face și eu.
  Ai experiența alegerilor locale, când ai văzut că nu mă impresionează Murad sau Iorguș sau Radu sau Ludovic Orban, îi tratez de la egal, iar cu asta le ofer respect.

  Știți că sunt indiferent la chestiunile financiare.De ce să mă activez părtinitor pentru vreuo proprietate a lui Murad, deoarece eu nu m-am activat nici măcar pentru interesele personale?

  Murad are o funcție la nivel național, va fi candidatul PER la Primăria Bucureștiului. Eu sunt pe județ, în același timp și președinte la Mangalia.
  Când eram la consilier la PSD nu a reușit Stroe să mă controleze, credeți că ar putea Murad pe care l-am adus noi în PER? Murad mi-a stricat 4 ani de muncă cu candidatura lui, are o datorie morală să îmi fie el în sprijin, nu eu lui.

  Referitor la Comorova, ne străduim să obținem mărirea fondului forestier cu împăduriri. Pe care să le plătească cei care au defrișat.
  In proprietatea municipalității mai sunt 220 ha de pădure. Restul sunt proprietăți private, pe aceste terenuri s-a defrișat și s-a construit, consecința pentru că Mangalia a avut primari pe Iorguș și pe Radu Cristian. Și nu a construit Murad, din câte știu. Au construit alții, care au primit autorizații de construire de la Radu Cristian.
  Așa că nu mai fiți ipocriți prin a încerca să inventați vreo vinovăție mie. Nu eu sunt primar. Primar e Radu Cristian, reproșați lui.

  Vreți să îmi inventați vreo vinovăție pentru că nu fac scandal cu pădurea Comorova? Am ajuns să fiu vinovat pentru că știu să lupt pentru Mangalia?
  Care este scopul acestei încercări stupide de denigrare a mea? E invidie? Vă este teamă? Atât știți să faceți?

  Oricum, timpul va contrazice aberațiile voastre, dar mie nu îmi trebuie să se întâmple acum, se va întâmpla la momentul potrivit.

  Dacă l-am băgat pe Murad în PER

  Comentariu by Mentalistul — 21 martie 2022 @ 0:41

 10. Sunt trei mandate de radu.Cat sa mai astepte Mangalia?Mai furata ca acum nu a fost niciodata,mai plina de mizerie umana,amantlacuri si tu spui oamenilor sa aiba rabdare ca poate radu va fi saltat de organe.Cum sa fie dat jos din moment ce ei l-au pus acolo si valiza pleaca la bucuresti regulat?

  Comentariu by anonim — 21 martie 2022 @ 12:54

 11. https://www.ordinea.ro/iorgus-i-a-vandut-lui-mohammad-murad-13-hectare-din-padurea-comorova-si-asta-explica-totul/

  C-asa-i in tenis.

  Comentariu by anonim — 21 martie 2022 @ 12:58

 12. https://www.replicaonline.ro/alianta-pentru-patrie-revoltata-de-noua-forma-a-legii-off-shore-513180/
  samd

  Comentariu by nabuco — 22 martie 2022 @ 2:01

 13. Pt. #10
  https://romania.europalibera.org/a/%C3%AEnalta-curte-decizie-definitiv%C4%83-traianb%C4%83sescu-este-colaborator-al-securit%C4%83%C8%9Bii-/31766339.html

  Comentariu by nabuco — 23 martie 2022 @ 17:52

 14. O SA PLANTATI SEMNATURI!

  Comentariu by ipsi — 24 martie 2022 @ 10:41

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress