Politica locală

19 februarie 2022

Vrea daune de 10.000 de lei, de la Sanatoriul din Mangalia, că a fost hărțuită psihic

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 17:29

Fosta juristă a Sanatoriului Balnear Mangalia se află în plin scandal cu actuala conducerea! În urmă cu un an, G.I., care a lucrat și în Primăria Mangalia, și-a dat demisia din funcție, iar astăzi cere reintegrarea pe post, susținând că asupra sa s-a exercitat comportamentul descris în doctrină cu termenul de „mobbing”. Pentru a se proteja, spune ea, de experiența traumatizantă pe care o mai trăise o dată, atunci când a refuzat să își dea demisia de la Primăria Mangalia, dar și pentru a nu fi în poziția de a accepta umilirea profesională a șefilor. Pentru stresul la care ar fi fost supusă, fosta angajată cere daune de 10.000 lei.

Pe 4 ianuarie 2021 Sanatoriul Mangalia a emis o decizie prin care managerul interimar al instituției a decis încetarea contractului individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu nr. 1239/12.01.2018. G. I. apreciază ca netemeinică și nelegală dispoziția, dată cu nerespectarea prevederilor legale, în speță neputându-se constata acordul părților, deoarece consimțământul său a fost viciat. După o lună de la desfacerea contractului de muncă, G. I. a mers în instanță, formulând, culmea, o contestație la decizia de concediere. Și spunem ”culmea” pentru că, așa cum arătam și mai sus, ea însăși a dorit să plece din Sanatoriu. G. I. cere reintegrarea pe funcția deținută anterior emiterii deciziei contestate, plata drepturilor salariale de la data de 05.01.2021 și până la data reintegrării efective, salarii indexate, majorate și actualizate cu dobânzile aferente, precum și celelalte drepturi de care ar fi beneficiat în calitate de salariat. De asemenea, a solicitat și daune morale în cuantum de 100.000 lei.

G. I. invocă termenul de mobbing la locul de muncă

G. I. spune că asupra sa s-a exercitat comportamentul descris în doctrină cu termenul de „mobbing”. Mai exact, se plânge de hărțuire psihologică, de un comportament necorespunzător care a avut loc în perioadă în care a fost angajată din partea angajatorului.

Precizăm că G. I.s-a angajat la Sanatoriu în ianuarie 2018, consilier juridic, ca urmare câștigării concursului organizat pentru ocuparea funcției. La acea dată manager al unității sanitare era Bogdan Maganu, cu care I. se afla în relații foarte bune. Sub conducerea acestuia, în perioada ianuarie 2018-septembrie 2020, a desfășurat o activitate profesională apreciată, iar specialitatea postului pe care l-a ocupat este de jurist, iar pentru anumite perioade a îndeplinit, prin delegare, atribuțiile specifice compartimentului juridic, dat fiind faptul că, prin acte normative succesive a fost suspendată sau imposibilă organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante în unitățile sanitare subordonate Ministerului Sănătății. În septembrie 2020, în condițiile în care fostul manager câștigase concursul pentru ocuparea unui nou mandat de 4 ani, a fost numit în funcția de manager interimar Lucian Nichita, ocupant la acea dată al funcției publice de director al Direcției de Cultură și Sport din cadrul Primăriei Mangalia, membru al PNL și apropiat al primarului Mangaliei, Cristian Radu.

G. I. a mai relatat judecătorilor faptul că a fost anunțată, după preluarea funcției de către Nichita, că „nu se poate lucra împreună, dată fiind lipsa de încredere de ambele părți, dar, mai ales, din cauza devotamentului meu față de fostul manager”.Cu acea ocazie, i-a comunicat că nu are nicio problemă să lucreze cu orice manager, cât timp este o colaborare firească, în scopul susținerii activității unității sanitare.

A plecat ”forțat„ din Primăria Mangalia

După acest aspect, jurista, care a lucrat și în Primăria Constanța și a plecat cu scandal, spune că a fost nevoită să renunțe la postul său, pentru a se proteja de experiența traumatizantă pe care o mai trăise o dată, atunci când a refuzat să își dea demisia de la primărie, dar și pentru a nu fi în poziția de a accepta umilirea profesională pe care o planifica. Așa că a semnat cererea de încetare a contractului de muncă. Managerul interimar a fost de acord cu această cerere.

G. I. vrea daune morale de 10.000 lei, deoarece a fost hărțuită psihic la locul de muncă, considerând că a suferit un prejudiciu psihic important, care a fost amplificat de experiența anterioară cu administrația lui Radu Cristian, care ar fi pus-o în aceeași situație acum 6 ani: de a renunța la un loc de muncă în care își exercita atribuțiile de serviciu.

Conducerea Sanatoriului: Sunt susțineri cu caracter denigrator

Conducerea Sanatoriului Mangalia și-a exprimat opinia cu privire la acuzațiile aduse, precizând judecătorilor că ”afirmațiile reclamantei sunt doar susțineri cu caracter denigrator, atât cu privire la colegii acesteia, cât si cu privire la legăturile managerului cu actualul primar al municipiului Mangalia. De asemenea susținerile cu privire la faptul ca aceasta ar fi fost forțată de către actualul Primar al municipiului Mangalia să-și dea demisia dintr-un alt loc de muncă, nu sunt argumente care sa susțină existenta violentei ca viciu de consimțământ. Solicitarea de incetare a relațiilor de muncă nu pare sa fie emisă de o persoana care se afla într-o situtie de mobbing, expunând clar motivele/ supărările personale care au determinat-o să acționeze în acest mod”. Conducerea Sanatoriului Mangalia a mis spus că nu s-au realizat activități de hărțuire psihologică, iar motivele pentru care G. I. a ales să solicite încetarea contractului sunt străine de instituție, având la baza alte considerente, personale.

G. I. a lucrat și în Primăria Mangalia, dar și la Aeroportul Mihail Kogălniceanu

G. I. a fost şef Serviciu Juridic şi Achiziţii Publice din Primăria Mangalia în Primăria Mangalia din 2009 până în 2015 când a ajuns şi şef serviciu Juridic în cadrul Societăţii Naţionale Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu SA Constanţa.

Mirela PASCAL, Replica 19.02.2022

5 Comments

 1. Georgi e o fată deșteaptă, oricum mult mai deșteaptă decât colegele de breaslă pe care le-a avut pe unde a lucrat.

  Comentariu by Fane — 21 februarie 2022 @ 19:54

 2. daca era desteapta ar fi stiut ca demisia se da cu semnatura proprie.Doar Tariceanu se poate razgandi.

  Comentariu by anonim — 22 februarie 2022 @ 8:33

 3. Chiar nu conteaza cum o cheamă si cat e de deșteaptă.Trebuie să reținem doar numele directorului agresor.

  Comentariu by Anonim — 22 februarie 2022 @ 10:51

 4. ,,La acea dată manager al unității sanitare era Bogdan Maganu, cu care I. se afla în relații foarte bune.”
  o fi buna profesionista nu stiu dar fraza de mai sus denota tot.
  doamna era cu partidul de la putere.si asta ne arata cum se comporta psd istii.sunt pusi politic in detrimentul altora pusi tot politic.
  cand se intoarce roata ..nu le convine.
  ei vor mereu sa fie in fata.

  Comentariu by wow — 23 februarie 2022 @ 13:53

 5. Nichiduta fostul sef de la balnear cam ce a cautat la targul de turism?In ce calitate?

  Comentariu by anonim — 28 februarie 2022 @ 7:45

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress