Mangalia – politica locală

26 ianuarie 2022

Da, în şcolile din Mangalia se cer bani pentru xerox. Dar, despre subfinanţarea unităţilor de învăţământ de către autorităţi, putem vorbi?

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 11:44

Subfinaţarea, de către autorităţile locale şi naţionale a sistemului de învăţământ, la care, nu de puţine ori, se adaugă şi metehnele vechi ale părinţilor şi cadrelor didactice, duc la mici ilegalităţi care, periodic, ies la iveală doar prin curajul elevilor de a le prezenta.

În cursul zilei de ieri, Asociaţia Elevilor din Constanţa posta următorul mesaj, însoţit de o fotografie: Fondul școlii există, chiar dacă autoritățile îl ignoră! La nivelul Liceului „Callatis” Mangalia, conducerea liceului ține liste cu „datoriile la xerox” ale elevilor, acestea referindu-se la sume foarte mari solicitate în mod ilegal elevilor pentru a printa lucrările scrise și fișele de pe care aceștia exersează la oră. În cadrul unor discuții cu membrii AEC, doamna director și-a exprimat acordul față de fenomen, în ciuda faptului că strângerea de fonduri este complet ilegală. Solicităm de urgență conducerii liceului să stopeze strângerea fondurilor! Dacă aceasta nu va fi stopată, nu vom ezita să depunem plângere penală pe numele directoarei!”

„Am luat legătura cu doamna directoare, care urmează să ne prezinte în scris detalii cu privire la acest subiect. Nicio unitate de învăţământ nu trebuie să aibă în vreun fel personal implicat în strângerea de fonduri de la elevi sau de la părinţi. În această privinţă, legislaţia este clară, iar punctul meu de vedere rămâne neschimbat; le mulţumim elevilor că ne-au atras atenţia de fiecare dată şi îi asigur că în continuare voi lua măsuri în vederea eliminării unor astfel de practici. Aşa cum am procedat în situaţii similare, nu voi ezita să acţionez prompt pentru a mă asigura că legea este respectată. De aceea, ar fi util ca aceste cazuri să ne fie aduse cu prioritate la cunoştinţă, pe viitor”, a afirmat Sorin Mihai. (sursă declaratie: stirileprotiv).

La nivelul municipiului ştim că acest caz nu este singular. Bani de xerox, rechizite, cadouri pentru cadrele didactice, toate sunt o cutumă în învăţământul românesc, nu doar în cel de la noi, de la Mangalia.

Însă, după ce vom înfiera cadrele didactice pentru „tupeul” de a solicita sume pentru xerox, să ne gândim şi la conducătorii noştri iubiţi: avem bani pentru spectacole, pentru salariile celor peste 400 de angajaţi ai Primăriei, pentru studii de fezabilitate fără nicio finalitate concretă, miliarde aruncate pe subvenţii la încălzire, dar nu suntem în stare să clădim o şcoală nouă sau, măcar, să asigurăm finanţarea celor pe care, de bine, de rău, le avem. Nici măcar bursele elevilor nu reuşte să le achite, la timp, Primăria şi, când o face, o face în rate! Nu avem bani pentru învăţământ, nici pentru cultură şi nici măcar pentru sport, deşi aruncăm sume exorbitante pe raliuri inutile, doar de dragul de a face poze, zâmbăreţi, cu vedete ale volanului.

În loc să ne facem, din nou, de poveste, la nivel naţional, nu ar fi fost, mai simplu, ca onor primăria Mangalia să asigure condiţii minime de studiu pentru elevii urbei?

editiadesud.ro 26.01.2022

93 Comments

 1. Față de celelalte articole pe aceeași temă din presa județeană, Ediția de Sud punctează în mod real cauzele.

  Învătământul în România nu este o prioritate națională. Politicul vrea proști și săraci. Sunt cel mai ușor de manipulat. Și a reușit.
  S-a mai dat moca fasole și cârnați de ziua Unirii ?

  Comentariu by lucian visa — 26 ianuarie 2022 @ 11:46

 2. Noi, cei din PER, organizăm un birou unde liceenii pot imprima gratuit referatele.
  Eu sunt convins că primarul va aloca bani școlilor pentru imprimat referatele, doar ca să saboteze accesul nostru la liceeni, care peste 3 ani vor vota.
  Oricum ar fi, un gest făcut de noi are consecințe benefice pentru liceeni. Dacă nu se rezolvă la școală, vor avea la dispoziție biroul nostru.

  Este și aceasta o formă de a presa, de a-i lovi unde îi doare, ca să se rezolve o situație.

  Comentariu by Mentalistul — 26 ianuarie 2022 @ 15:53

 3. https://www.replicaonline.ro/ministrul-apararii-vasile-dincu-romania-asteapta-si-este-pregatita-pentru-orice-scenariu-506395/

  Comentariu by nabuco — 26 ianuarie 2022 @ 21:20

 4. @3- „Trebuie sa revenim la valorile de acum 30 de ani, în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei;”https://www.g4media.ro/dincu-suntem-in-mijlocul-unui-razboi-hibrid-romania-si-nato-nu-vor-intra-intr-un-de-razboi-militar-ne-pregatim-serios-pentru-migratii-masive-din-cauza-unui-conf.html….E pregătit să răspundă la : Davai pensulă!

  Comentariu by I.S — 27 ianuarie 2022 @ 7:50

 5. @3 Davai pensulă! https://www.g4media.ro/dincu-suntem-in-mijlocul-unui-razboi-hibrid-romania-si-nato-nu-vor-intra-intr-un-razboi-de-tip-militar-ne-pregatim-serios-pentru-migratii-masive-din-cauza-unui.html

  Comentariu by I.S — 27 ianuarie 2022 @ 7:54

 6. Pendula nu pensula

  Comentariu by I.S — 27 ianuarie 2022 @ 7:55

 7. @3- Tănase a cântat pe scena Davai ceas cu rusii in tara(de un an).În următorul spectacol a apărut pe scenă într-un pardesiu imens, cu mânecile pardesiului căptusite de sus până jos cu ceasuri de mână. Spectatorii l-au aplaudat frenetic la apariţie, deşi actorul nu a scos nici un cuvânt. Apoi şi-a descheiat pardesiul, scoţînd la iveală un ceas cu pendulă! A spus doar: “El tic, eu tac, el tic, eu tac”.

  Două zile mai târziu, marele actor era mort.

  Comentariu by Anonim — 27 ianuarie 2022 @ 7:58

 8. @3- Asa ca : EFEMERINDE – El tic,eu tac…

  Comentariu by I.S — 27 ianuarie 2022 @ 8:18

 9. @3- Uite ce face Dincu&PSD,de AUR nu mai vorbesc- cu NATO si UE : https://vimeo.com/105788896

  Comentariu by I.S — 27 ianuarie 2022 @ 8:39

 10. Exact cum am predicționat:
  În urma anunțului că le ofer liceenilor un birou să imprime gratis referatele, primarul a ordonat directorilor de licee să îi lase pe elevi să imprime gratis.

  A doua chestiune: Nu a fost nimeni altcineva la Dezbaterea Publică pentru Bugetul Local 2022.
  Atât de mare a fost interesul celor care făceau gargară pe aici și în public.

  Comentariu by Mentalistul — 27 ianuarie 2022 @ 13:22

 11. …”doar ca să saboteze accesul nostru la liceeni, care peste 3 ani vor vota.”…Aceeași pălărie! Problema e ca acesti copii au fost deja împinși in politica si orgoliile mamelor profesoare !(verificați numele celor implicați si „accesul” la listele alea) Cred ca niște hartie igienică era mai adecvată!( macar nu se consuma 24 de copaci de 12 m la tonă de hârtie!)

  Comentariu by I.S — 27 ianuarie 2022 @ 13:54

 12. Ca in romanul lui Petre Sălcudeanu, „Ucenicie printre gloanţe“. Acţiunea cărţii se petrecea însă în decembrie 1944, nu în aprilie 1945(Cum ne-aiurit Sergiu Nicolaescu), şi se termina cu moartea comisarului Patulea şi a lui Scorţea.Acolo am văzut cum amaratii primeau bocanci si îmbrăcăminte și li se striga :Din partea d-lui Scortea…si comunistii veneau si le confiscau!…Tot aceeași pălărie!!

  Comentariu by I.S — 27 ianuarie 2022 @ 14:18

 13. https://www.romaniacurata.ro/ia-statul-la-intrebari/

  Comentariu by nabuco — 27 ianuarie 2022 @ 15:21

 14. Dovadă că primarul citește acest blog este faptul că a înțeles ce am scris aici:
  „Prețul este 798,27 lei/gcal fără TVA,aviz ANRE nr.28/ 14.12.2022.
  La acest preț adăugați TVA aferent zilei de astăzi și aveți prețul per gcal.

  Încă o dovadă de incompetență al primăriei este că s-a adoptat HCL cu valoarea subvenției 564,94 lei/Gcal. cu TVA inclus, chiar știind că se micșorează TVA.”

  Prin urmare, mâine este ședință extraordinară CL pentru modificarea HCL cu prețul de producție al gcal și a valoarii subvenției (x + TVA).

  Comentariu by Mentalistul — 27 ianuarie 2022 @ 21:12

 15. Am spus eu ca am o presimțire rea ! Dar din tot ce am despicat p’aci pe subiectul asta tot a rămas ceva nelămurit: faptul că avem acelasi pret la giga indiferent daca e produsă cu combustibil lichid sau gaz ! Cam miroase a palitura de la Curtea de Conturi ( daca nu,oarece penal) Asa ca maine…Noroc cu mentalistul care se făcea că nu înțelege! Mama ce perdant o sa le tragă!( Problema e cu ANRE !)

  Comentariu by I.S — 27 ianuarie 2022 @ 21:33

 16. perdaf nu perdant

  Comentariu by I.S — 27 ianuarie 2022 @ 21:34

 17. Remember :Încă odata(cu multa condescendeta) : Vorbiti de fundamentul de pret la giga si nu va solicit să ne spuneți dacă l-ati vazut,însă va reamintesc ca acesta,pana sa ajunga la ANRE primește acord-aviz de la reprezentantul asociațiilor de loc. Si de la CL. V-am întrebat dacă e acelasi pret la gaze cu cel de la combustibil.Stiti ca pe ianuarie trebuie redus tva-ul.Stiti noul pret ? Noi nu-l stim.(calculatie de pret am facut si eu vreo 2 ani- pentru aprobare giga apa calda la terti) Daca mai jigniți…iar o sa cred ca vorbesc cu un anonim de p’aci.

  Comentariu by I.S — 24 ianuarie 2022 @ 16:28

  Comentariu by Anonim — 27 ianuarie 2022 @ 21:45

 18. Remember :18 Eu zic s-o lăsăm asa cum a căzut,pen’ca nus’de ce imi vine in gand filmulețul ala : Da’halatu,halatu cat costa …E clar ca poate fi de mătase sau de doc ca tot atata costa ! N-am gasit alt pret ! Da’Daca tot ati spus de incompetenta cuiva,noua tugulanilor de rand ne convine(nu stiu de ce-i certați!).De ce ne convine : pentru ca asteptam sa scadă cineva 11.67% din 385 de lei/ giga si sa ne anunțe! Dar am o presimțire rea !

  Comentariu by I.S — 24 ianuarie

  Comentariu by Anonim — 27 ianuarie 2022 @ 22:01

 19. Pt 17: Nu am văzut vreo fundamentare de preț a Goldtermului, de aceea nu am votat HCL cu modificarea de preț toți cei din PER. Și din alte motive, unul fiind că forma HCL nu e corectă, lucru dovedit că mai trebuie votat o dată.

  Din ceea ce cunosc eu pot să vă spun asta: Nu există o departajare de preț în funcție de ce fel de combustibil folosesc centralele. Nici nu ar fi legal, s-ar autosesiza Oficiul Concurenței pentru că ar fi cetățenii discriminați. Și așa subvenția este discriminatorie, dar pentru asta este un act normativ.
  Fundamentarea se face astfel: X bani pe gaz, Y bani pe păcură, Z bani pe alt combustibil, adunate avem suma S. La aceasta se adună celelalte cheltuieli și avem un total T de producție al unui necesar de N gigacalorii + pierderile, dau un total de P gigacalorii produse. Împărțind T la N iese prețul de producție per 1 gigacalorie.
  Prețul pentru 1 gigacalorie este 798,27 lei/gcal + TVA,aviz ANRE nr.28/ 14.12.2022.
  La această sumă se adaugă valoarea TVA de 5%.

  Comentariu by Mentalistul — 27 ianuarie 2022 @ 22:12

 20. Noul preț pentru consumatorul casnic, diferența fiind subvenționată de CL, este de 366,67 lei + TVA = 385 lei

  Subvenția, care era de 564,94 lei, scade la 453,18 lei.

  Din scăderea TVA la 5%, primarul nu scade nimic din prețul plătit de consumatorul casnic.

  Comentariu by Mentalistul — 27 ianuarie 2022 @ 22:18

 21. @20- De data asta ne apropiem ! Insa nu ne spuneți o parere personala privind consumatorul casnic ! Ce o sa fie „o abtinere impotriva” sau o abtinere pentru” !

  Comentariu by I.S — 27 ianuarie 2022 @ 22:28

 22. Acum ia de la cetățeni ce li se dăduse. Nu votez „pentru”.

  Comentariu by Mentalistul — 27 ianuarie 2022 @ 22:48

 23. Și încă o dată: „abținere” este vot negativ.
  Pentru a adopta HCL este nevoie de 10 voturi „pentru”.
  10 voturi „abținere” nu adoptă o HCL, deci sunt voturi negative.

  Comentariu by Mentalistul — 27 ianuarie 2022 @ 22:51

 24. Dacă tot spuneti ca se citesc comentariile de p’aci,hai sa „ciugulim” putin orgoliile(poate ne lipim de ceva) Iata un raspuns pe care l-am dat dlui Visa : 4-Cred ca ati lasat in urma subiectul caldura-gigacalorie-plata prea repede.Spuneati de 630 lei la 3 camere.Tot la 3 camere platesc 260 căldură plus 100 lei restul-total 360 lei.Subiectul e altul-pe care îl supun atenției.Toata scara ne-am mobilizat si am investit in alta instalație interioară catre calorifere.(intre 1000 si 1500 lei)De fapt tot blocul(ala cu fumul care le sta in gât ecologistilor) In felul asta am beneficiat de montarea unor gigacalorimetre( cu ultrasunete) la intrare in apartament.Rezultatul este foarte bun si mulțumitor.Fiecare stie cat consuma si cat îl va costa.Cel mai important este ca nu se mai arunca pe geam căldură.Consider că s-a facut cel mai bun lucru din ultimii 30 de ani in domeniul asta.Sa dea Domnu sa se extindă lucrarea asta,cu toate că se vor face multe presiuni pe interese,pen’ca in felul acesta va scădea si productia de giga si implicit…borcanul subvenției!

  Comentariu by I.S — 18 ianuarie 2022 @ 18:20

  Comentariu by I.S — 27 ianuarie 2022 @ 23:02

 25. Unul din motivele pentru care nu am fost de acord cu „gândirea” primarului privind Goldterm a fost faptul că de banii cheltuiți pe subvenție s-ar fi putut achiziționa centrale de bloc sau de scară. Ecologice sau pe gaz. De la centrală la bloc sunt pierderi pe traseu.

  În anul 2017, Mangalia a primit finanțare de la guvern pentru proiectul de cogenerare termică. Până în decembrie 2018 primarul și Goldterm nu au mișcat un deget pentru a-l realiza. S-au lăudat în presa ca vom avea apă caldă gratis, ca vom produce și energie electrică gratis, a cumpărat și primele 2 motoare electrice din 4, dar fiind incompetent a pierdut finanțarea pentru că nu a fost realizat proiectul.
  Astăzi aveam cost de 200 lei / gcal,nu era nevoie de nicio subvenție, nu ne afecta prețul gazului.

  Din cauza acestei incompetențe, pentru care acum suferă orașul nostru, nu am ce sa mai discut ca poate sa facă Radu.

  Comentariu by Mentalistul — 27 ianuarie 2022 @ 23:21

 26. „(10) Prețurile locale pentru populație la care se facturează energia termică se aprobă de autoritățile administrației publice locale sau de asociațiile de dezvoltare comunitară, după caz, potrivit legislației în vigoare. La nivelul aceleiași unități administrativ-teritoriale, prețul local pentru populație este unic, indiferent de tehnologiile sistemului de producere, transport și distribuție a energiei termice sau de tipul combustibililor utilizați. În situația în care autoritățile administrației publice locale aprobă prețuri locale ale energiei termice facturate populației mai mici decât prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației, acestea asigură din bugetele locale sumele necesare acoperirii diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației.”

  Comentariu by Mentalistul — 28 ianuarie 2022 @ 0:02

 27. Astăzi consilierii PNL și PSD au votat mărirea de preț a gigacaloriei facturată de Goldterm către populație,
  de la 323,53 lei + TVA
  la 366,67 lei + TVA.
  Ticăloșia este că nici măcar Goldterm nu o ceruse.

  Am făcut amendament ca prețul să rămână cel aprobat în Decembrie, de 323,53 lei + TVA.

  PNL a avut 9 consilieri prezenți. Le trebuiau 10 voturi să aprobe hotărârea. Aici s-a văzut poziția PSD-ului, au votat toți 5 mărirea de preț. Cu Iorguș cu tot.

  Comentariu by Mentalistul — 28 ianuarie 2022 @ 15:25

 28. Pt. #27
  https://www.replicaonline.ro/movileanu-incepe-constructia-unui-parc-acvatic-urias-la-neptun-506559/

  Comentariu by nabuco — 28 ianuarie 2022 @ 16:51

 29. @27- Huoo !! Nu-i vad bine !! Iese cu geamuri sparte !

  Comentariu by I.S — 28 ianuarie 2022 @ 17:06

 30. D-le Visa -deci la 3 camere minim 700 lei !

  Comentariu by I.S — 28 ianuarie 2022 @ 17:17

 31. Sunt cetățeni în Mangalia care se plâng că la 2 camere le-a venit pe Decembrie 1.100 lei și altora 1.700 lei.
  Foarte mulți vor să se debranșeze de la Goldterm.

  Nu am așteptări de la locuitorii Mangaliei, după 20 de ani de trăit cu teama de a vorbi liber și în izolare de consecință, deoarece au ucis orice înseamnă posibilitate de socializare (cinema, teatru, discoteca, locuri de joaca pentru copii, activități extrașcolare, cultură, sport), după 20 de ani de prosteală și asuprire, oamenii nu-s în stare să strige nici dacă sunt violați. Li se iau biruri și taxe cu japca, banii sunt devazlizati de unii care se îmbogățesc și devin milionari, și dacă ar veni Isus Hristos sau Mohammed nu s-ar mișca. Și dacă mâine orașul ar deveni frumos și bogat, cu oportunități pentru fiecare, oamenii din Mangalia nu ar ști cum să trăiască binele și s-ar panica, efortul pentru a decide cum să trăiască bine și cum să cheltuie banii i-ar demoraliza. Ar cere singuri lanțuri, se simt mai în siguranță cu ele. Ei duc o viață în care știu ce fac mâine, fără distracții, fără socializare, săraci pentru că sunt furați… Dacă Doamne-ferește s-ar schimba ceva și mâine am avea teatru, cinema, mall, activitati extrașcolare pentru copii, ar întra în panică pentru că îi este greu să le trăiască.
  Aerul Mangaliei a fost poluat cu particule cancerigene din deșeuri periculoase, copiii de astăzi, care au inhalat astfel de particule, vor dezvolta cancer la plămâni sau la cutia toracică, peste 10-15 ani. Nu își vor aminti cauza, vor suferi pentru ghinion. Radu se va bucura de averea acumulată cu costul sănătății copiilor Mangaliei, iar părinții acestor copii, care astăzi sunt nepăsători când li se spune, vor fi inconștienți ùn continuare. Unii poate își vor aminti, dar nu vor avea cu ce să probeze.
  S-a ajuns într-un așa stadiu, încât părinților nu le pasă nici de sănătatea copiilor lor. Își impun că nu este adevărat, repugna adevărul și își impun că nu este adevărat.
  Cu toate acestea, noi vom schimba Mangalia în bine. Noi, adică eu, echipa mea și mare parte dintre dvs.

  Comentariu by Mentalistul — 28 ianuarie 2022 @ 22:22

 32. @mentalistul adică prețul a rămas la fel și a scăzut subvenția?

  Comentariu by Adrianooo — 29 ianuarie 2022 @ 12:13

 33. Ptr.32- https://youtu.be/KrKccHJjLrk

  Comentariu by Anonim — 29 ianuarie 2022 @ 12:52

 34. Pt 32: Adică Radu Cristian este un escroc! În prostia lui, a făcut HCL cu subvenția 565 lei cu TVA inclus. Să dea bine în presa și la popor, ce primar destoinic avem. Prosteala asta a băgat pe Goldterm în imposibilitate de facturare.

  Eu sunt împotriva subvenției pe Goldterm. Este discriminatorie.

  Mă revoltă ce face primarul.
  Din demersul lui Radu înțeleg astfel:
  Pe 22 Decembrie știa de OUG 130, dar, în lipsa de cunoaștere în a administra ceva, a initiat o HCL cu prețul de producție TVA inclus. Goldterm a transmis că astfel conceput HCL nu poate factura, deoarece cu scăderea TVA la 5%, prețul de producție devine 950 lei cu TVA inclus, adică 904,70 lei. Iar ANRE a avizat prețul 798,27 lei + TVA. Odată cu această modificare, ce s-a gândit primarul? Să modifice cuantumul subvenției, să o scadă. Cum ar veni, s-a sucit după 1 lună. De fapt nu primarului i-a venit gândul, pentru că Referatul de Aprobare al proiectului HCL depus de primar la secretarul municipiului nu prevede că inițiază un proiect HCL de modificare a cuantumului subvenției, ci doar unui funcționar din primărie i-a venit acest gând și a întocmit un referat de specialitate că propune micșorarea cuantumului subvenției, implicit mărirea prețului de facturare către populație. Este ca și cum eu fac cerere să se întocmească un proiect HCL pentru construcția unei școli, iar funcționarul public care trebuie să facă documentația îl transformă intr-un proiect de plimbat la mânăstiri, pentru că așa i-a venit pe chelie. Fără să justifice de ce ar fi nevoie de aceste plimbări, fără să o ceară altcineva, fără să aibă dreptul să inițieze proiecte HCL.
  Iar consilierii PNL și PSD votează un proiect HCL care nu a fost inițiat de către cineva, ci a fost strecurat de un funcționar public pe ordinea de zi.
  Mai mult, adresa în care Goldterm a cerut lămuriri cum să factureze, dacă HCL din decembrie este în vigoare, este adresată Consiliul Local. Acea adresă nu a ajuns la CL, a fost interceptată si reținută (furt de corepondență. Dar apare primarul cu adresa în documentațiile unui proiect HCL drous în baza ei. Acum este clar cine a furat corespondența adresată Consiliului Local: primarul.

  Nu există o fundamentare de preț în documentațiile care însoțesc proiectul HCL. Iar la ANRE scrie că avizul este valabil doar dacă este însoțit de fundamentarea de preț, depusă odată cu cererea de aprobare a prețului.

  Dar consilierii PSD au ajutat pe cei de la PNL, au votat împreună să crească prețul fără TVA, cel facturat către populație. PNL avea doar 9 consilieri locali, le trebuiau 10 voturi pentru aprobare. Radu a primit toate voturile PSD-ului.
  .

  Comentariu by Mentalistul — 29 ianuarie 2022 @ 17:19

 35. 385se duce la436 ! Cred ca suntem unicat în țară cu mărire in doua luni de două ori.Spre comparatie :La Cluj-Napoca, prețul plătit de populație pentru gigacalorie a fost majorat cu 15% – de la 242 de lei la 278 lei, la Brașov, cu 33% – de la 198,97 de lei la 264,14 de lei, la Oradea, cu 40% – de la 283,1 lei la 396,4 lei. La Buzău, creșterea este de circa 50%, buzoienii plătind 448,95 lei pentru o gigacalorie, față de 300 de lei, iar la Sibiu, de 31%, până la 351 lei. Prețul real al gigacaloriei este însă mult mai mare în toate aceste orașe, primăria plătind diferența prin subvenție, între 25% și 70%. În București, primarul Nicușor Dan a vrea o majorare de 70%, de la 164 lei la 280 lei, însă nu există consens în Consiliul General pentru a o aproba.

  Comentariu by I.S — 29 ianuarie 2022 @ 18:23

 36. Cele mai importante majorări ale tarifelor vor fi în Constanța și Bârlad. În schimb, în Suceava și Ploiești locuitorii vor plăti la fel ca iarna trecută.

  Subvenția cea mai mare acordată de administrația locală va fi în Constanța

  Comentariu by Anonim — 29 ianuarie 2022 @ 18:33

 37. @34-Foarte important de aici încolo este urmărirea execuției bugetare.Macar subvenția pleacă la furnizor ? Spuneam mai sus ca blocul in care locuiesc a beneficiat de o investitie buna,cu rezultate.Macar de s-ar continua.In prezent la celelalte blocuri se plătesc sume exorbitante…însă se si arunca pe geam caldura ! Grav ar fi ca subvenția sa nu meargă acolo ci pe alte…alea !

  Comentariu by I.S — 29 ianuarie 2022 @ 18:43

 38. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=7558479060844876&id=100000485715789

  Comentariu by Mentalistul — 29 ianuarie 2022 @ 19:11

 39. Pt 35: Nu urcă prețul final de la 385 lei.
  Prețul era 323,53 lei+TVA(385lei).

  TVA a scăzut de la 19% la 5%, astfel că prețul final ar fi scăzut de la 385 lei la 339,70 lei (TVA inclus).

  Ca să nu scadă prețul final facturat către populație, primarul a luat ce a dat statul și a scăzut valoarea subvenției, mărind astfel prețul din decembrie, facturat către populație, de la 323+TVA la 366,67 lei+TVA.

  Comentariu by Mentalistul — 29 ianuarie 2022 @ 19:19

 40. @39-Am inteles Au mărit cu micșorarea ce trebuia facuta(acel 11.67) conf.unei hg pe care s-au bătut în guvern.Insa e valabilă până la 31 Mart.Ce va fi cu apa calda si urmatorul sezon…

  Comentariu by I.S — 29 ianuarie 2022 @ 20:23

 41. In teoria jocurilor, un joc cu sumă zero sau nulă descrie o situație în care câștigul unui participant este perfect echilibrat pierderea unui alt participant.Insa cred ca mărirea taxelor si impozitelor se face tocmai pentru acoperirea asaziselor subvenții.Parca iese ceva in plus unuia dintre jucători?! Sa fie discriminare ?

  Comentariu by I.S — 29 ianuarie 2022 @ 20:54

 42. Subvenția este discriminatorie. Prefer soluții să nu mai fie nevoie de subvenție. Cu subvenție sau fără, Goldterm va da faliment în curând.

  Mărirea taxelor și impozitelor nu rezolvă cu nimic în bugetul local.
  Maximum de impozit pentru un apartament cu 3 camere cred că este 400 lei. Mai mult de atât nu se poate mări, conform Codului Fiscal.

  Un angajat face clacă precum în epoca feudală. Din 10 zile, 1 zi muncește în folosul comunității. Se numește impozit pe salariu,de 10%. La un salariu minim pe economie, impozitul pe venit este 133 lei. Intr-un an, un salariat cu salariu minim contribuie la bugetul local 1.600 lei. Dacă lucrează ambii soți, contribuția unei familii este de 3.200 lei pe an. Comparați 400 lei impozitul maxim pe un apartament cu 3.200 lei. Ar fi trebuit să vă exemplific la salariul mediu, în realitate multe familii contribuie cu mult mai mult de 3.200 lei pe an .

  A crescut salariul minim brut pe economie la 2.550 lei. Fată de 2018, când era 2.080 lei. Implicit a crescut și impozitul pe venit. Față de 2018, impozitul pe salariul minim a crescut cu 50 lei/lună. Adică 600 lei pe an s-a mărit contribuția. La câți salariați are Mangalia este o sumă consistenta. O să mă uit pe anul trecut și o sa va exemplific cu valorile impozitului pe terenuri și clădiri, comparativ cu cotele defalcate din impozitele pe venit și cotele defalcate de TVA. Și din TVA plătit de societățile comerciale din Mangalia, jumătate din suma se întoarce în bugetul local.

  În sfârșit, primăria da semne ca face ce insist de ani buni, să notifice toate societățile comerciale cu activitate în Mangalia cu mai mult de 5 angajați sa plătească impozitele pe salarii la Administrația Financiară Mangalia. Astfel, anul trecut s-au încasat 140 milioane lei, cu 50% mai mult decât anii precedenți. Bani sunt, dar sunt devalizați. Sunt bani și pentru subvenție, și pentru investiții. Dar avem o administrație păguboasă și incompetență.

  Comentariu by Mentalistul — 29 ianuarie 2022 @ 21:30

 43. @42-Trebuie să vă recunosc un merit politic cu acest amendament,cu care ii aveti la mana pe Iorgus&Psd.O informare directă catre Ciolacu,care s-a bătut ptr.acea hg,va face sa sara scântei in CL,dacă nu cumva o…reconfigurare!

  Comentariu by I.S — 29 ianuarie 2022 @ 21:53

 44. Pt 43: Nu vă faceti iluzii! Niciun Ciolacu și niciun Stroe nu vor face ceva, nu mai sunt partidele ca în comunism, ori ca pe timpul fesenismului. Ciolacu și Stroe sunt primii vânduți celor de la putere, în toate partidele se acceptă interesele personale ale aleșilor locali, altfel nu ar mai avea membri de partid.
  PSD Mangalia a vândut alegerile locale lui Radu Cristian, de aceea m-am retras din cursa pentru primar. Nu ca ar avea Murad vreun merit. Murad a făcut parte din strategia PNL+PSD(nivel județean) pentru a nu mă lăsa să câștig alegerile. Dacă Murad nu ar fi candidat, cine credeți că ar fi câștigat alegerile pentru primar? Nici Radu nu ar mai fi obținut 7.500 voturi.
  Când au văzut ce intenție de vot există pentru mine, l-au inventat (invitat) pe Murad, ca să rupă votul anti-Radu în două. Aceeași schemă ca în 2016, când a plecat Iorgus de la PSD să candideze independent.
  Mai întâi l-au scos pe Iorguș de la naftalină, care a acceptat obligat acest joc pentru libertatea sa. Era condamnat, deodată a fost achitat. Lucrurile s-au organizat mai sus de nivelul Mangaliei, cu implicarea prim ministrului și a Guvernului, cu implicarea lui Stroe, a fost o bătălie pentru a-și păstra pe cel mai bun cotizant. Radu Cristian a contribuit cu 1 milion euro la alegerile parlamentare din 2019. Și tot așa…, iar pentru asta l-au lăsat sa devalizeze Mangalia de zeci de milioane de euro, mangalioții muncesc 1 zi din 10 ca șerbi, pentru averea lui Radu și a complicilor săi.

  Murad a depus liste de susținători pentru candidatură. După juma de zi de strâns semnături cu 2 oameni. Știți câte zile trebuie pentru 1.000 de persoane. Minim 1 săptămână. Listele de semnături i le-a vândut UNPR, rămase de la candidatura lui Sorin Mihai.
  Apoi încă un lucru: fiecare candidat are un mandatar financiar. Candidatul PSD, Zanfir Iorgus, a avut mandatar pe domnul X. Mohammad Murad a avut mandatar pe același domn X. Totul a fost un circ, cu candidatura lui Iorguș, am știut de la bun început. Am sperat că mangalioții nu vor fi atât de naivi, încât sa cadă în capcana întinsă de Radu și Stroe. M-a supărat felul în care s-a rupt în doua votul anti-Radu, Murad a furat voturi de la mine.

  De ce m-am retras, știind aceste lucruri? Unii spun ca aveam șanse să cadtig. Eram fiecare cu câte 4.000 de voturi și ne băteam pe 3.000 de nehotărâți. Pentru că banii pe 1.400 voturi i-a dat Murad prin PSD, care PSD a zis celor cărora le-a dat banii sa voteze Radu la primar și PSD la consiliu. I-am spus lui Murad că banii lui plătesc voturi pentru Radu, s-a făcut că nu pricepe, apoi că nu e adevărat.
  Am sperat până în ultima clipă că pentru locuitorii Mangaliei contează ce am făcut, cât am luptat pentru ei, cu forță și determinare, că am arătat că mă pricep mai bine decât oricare dintre actorii politici în administrație publică, că sunt o garanție că orașul poate prospera pentru că am experiența pe care un am. Iată că am avut tăria să lupt nu doar contra lui Radu, ci și contra Stroe, contra PSD, contra Orban, contra guvern, contra „băieților deștepți” care au sprijinit schema cu Murad, contra oligarhilor care l-au finanțat pe Radu și l-au condus tot timpul.
  Am mulțumirea că am băgat spaima în ei, că erau panicați că pierd cloaca cu ouăle de aur, numită Mangalia. Ei au avut bani să se lupte cu mine, până și Orban i-a dat 17 milioane lei lui Radu de campanie și se plimba cu el de mână. Nu pot sa uit când Orban mi-a spus „Avem și noi un primar de municipiu în județul Constanța și ai făcut o fixație cu el.” Lui Murad i-au dat 2 milioane euro pentru că a ținut cazați covidati în hotelurile lui și l-au scutit de plata TVA de 4 milioane lei, ca să vină peste mine cu candidatura.

  O să spună unii că mă cred prea important, că ar fi aberații. Nu eu eram spaima lor, ci faptul că locuitorii Mangaliei sătui de Radu Cristian ar fi votat pe oricine altcineva. Și eu eram acel altcineva, pentru că am fost organizat cu campanie. Astfel că au adus un bau-bau mai mare decât Radu, oamenii au votat tot pe Radu ca să nu devină un arab primar în Mangalia. Candidatura lui Murad a furat voturi de la mine, iar din ceilalți au plecat cu votul la Radu că să fie siguri că nu câștigă arabul. Toată schema a fost ca să rămână Radu la putere.

  Undeva a fost o șansă. Dar nu mă așteptam să vândă Mangalia și Moroianu, și Leo Tănase, și mulți care se dădeau ci interes pentru binele Mangaliei și voi vă certați cu mine pentru ei. Iorguș? Nu mai e Iorguș de altădată. Acum e ieșit la pensie din politica, si-a dat seama și dânsul.
  Am fost singur împotriva tuturor acestor forțe și tot am băgat panica în ei. Mi-am organizat o campanie, mi-am făcut o echipă din oameni inimoși, dar novici.A fost prima bătălie, în care am prins experiență.

  De aceea, când am citit că este un merit politic m-a făcut să zâmbesc amar. Nu pentru merit politic am făcut amendamentul, ci pentru locuitorii Mangaliei. Nu așa cresc politic, am experiența amară că oamenilor nu le pasă indiferent cât am luptat și cât am sacrificat pentru ei. Aș putea să stau precum PSD și să mă am bine cu primăria ca să mă folosesc de relație pentru afacerile mele. Opoziția pe care o fac mă blochează la orice investiție în Mangalia. Aș putea să înființăm o fabrică de cabluri electrice în Mangalia și să dezvolt și parcul industrial. Pentru asta ar trebui să înghit ce nu este drept, să accept batjocura asupra locuitorilor Mangaliei, să închid ochii la hoție ori să devin complice. Eu nu pot trăi astfel.
  Poate o să vină o zi în care o să mi se facă lehamite, să accept că dacă locuitorilor Mangaliei le place să fie sodomizati și asupriți, că merită ce li se întâmplă. Dar mă gândesc la copii, ei nu merită o astfel de viață, ci una mai bună.

  Comentariu by Mentalistul — 29 ianuarie 2022 @ 23:09

 45. Nu locuitorii Mangaliei sunt de vina ! Oportunismul îl are romanul in sânge! Un „bun” politician este cel care profita de asta ! Dealtfel…iată că va citez:”în toate partidele se acceptă interesele personale ale aleșilor locali, altfel nu ar mai avea membri de partid.”

  Comentariu by I.S — 29 ianuarie 2022 @ 23:34

 46. o mie de cuvinte nu fac doi bani. e cum am zis eu: prețul a rămas la fel, a scăzut subvenția, e un fel sa ne cacam pe noi ca știm ce vorbim

  Comentariu by Adrianooo — 30 ianuarie 2022 @ 0:03

 47. Pt 46:
  Îți dau copy-paste la ce scrie un cetățean.
  „EU NU ÎNȚELEG NESIMȚIREA ȘI TUPEUL ĂSTA MIZERABIL , CÂND IN ȘEDINȚA DE CONSILIU CARE A FOST FILMATĂ ȘI VĂZUTĂ DE ATÂTA LUME ÎN CARE EI CU GURIȚA LOR AU ZIS CĂ LOCUITORII ORAȘULUI MANGALIA SĂ STEA LINIȘTIȚI CĂ S-A SEMNAT CONTRACTUL PE 6 luni PENTRU ASIGURAREA CĂLDURII ȘI CĂ VOR TRECE PE PĂCURĂ CA PREȚUL SĂ RĂMÂNĂ ACELAȘI ȘI TOȚI CETĂȚENII MANGALIEI SĂ BENEFICIEZE DE CĂLDURĂ . IAR CÂND LI S-AU PUS ÎNTREBĂRI ȘI DE ALȚI COLEGI DIN CONSILIU CELOR CARE GARANTAU CĂLDURA LA ACELAȘI PREȚ AM ZIS CĂ TOTUȘI NU AU CUM SĂ MINTĂ IN HALUL ĂSTA SĂ SPUNĂ CĂ , CĂLDURA ESTE ASIGURATĂ CU UN PREȚ ȘI ACUM SĂ CREȘTI PREȚUL .ORI NE CREDEȚI PREA PROȘTI IN A GÂNDI ? PĂI E CA ȘI CUM EU ÎMI ACHIZIȚIONEZ ( ASIGUR ) FĂINA PENTRU 6 LUNI LA PREȚ DE 2 LEI DE CE SĂ NU IL VÂND CU 10 LEI SĂ MAI CÂȘTIG CEVA ÎN PLUS , CĂ TOT E ROST DE LĂCOMIE . CÂND O SĂ VĂ SĂTURATI ODATĂ ȘI O SĂ MAI AVEȚI UN DRAM DE CONȘTIINȚĂ , DAR PARDON CĂ SUNTEȚI O GRĂMADĂ ACOLO CARE MÂNCAȚI CU 100 DE GURI .”

  Și îți mai redau de la un primar de municipiu de talia Mangaliei:
  „Ce am făcut? Am negociat pe bursa de mărfuri tarifele pentru toate acestea. Rezultatul: de la 185 lei/MWh la gaze cât se plătea am negociat la 98 lei/MWh. La energie de la 325 lei/MWh la 231 lei/MWh.”

  Întrebat fiind, viceprimarul Angelescu a răspuns că a făcut cereri pe Bursa de Mărfuri. A mințit, pentru că nu există vreo cerere de ofertă a Primăriei Mangalia.

  Comentariu by Mentalistul — 30 ianuarie 2022 @ 10:11

 48. Ah, și încă un lucru:
  În ședința în care au mărit prețul facturat către populație viceprimarul a justificat că s-a mărit prețul de achiziție al CLU. Dacă s-ar fi mărit prețul de achiziție la combustibil, s-ar fi mărit automat și prețul de producție al gcal. Dar acesta nu s-a mărit, deci minte neavând altă justificare.
  A fost doar o decizie de a micșora subvenția. Mă deranjează că nu spune lucrurilor pe nume și ne minte fără rușine, minciuna le-a devenit normalitate.
  PSD a ales să facă parte din această minciună. PNL avea doar 9 voturi, nu ar fi fost de ajuns. PSD a votat ce vrea primarul, în complicitate.

  Cei pentru care m-ați tot atacat și i-ați susținut v-au ars la buzunare.

  Ca fapt divers: Nu sunt abonat Goldterm.

  Comentariu by Mentalistul — 30 ianuarie 2022 @ 11:26

 49. Pt. #45
  https://www.libertatea.ro/stiri/revolta-unui-profesor-de-57-de-ani-din-braila-care-a-primit-un-ordin-de-mobilizare-rezervistii-nu-primesc-astfel-de-ordine-regulat-3953092

  Comentariu by nabuco — 30 ianuarie 2022 @ 13:18

 50. @49 -Ion Iliescu: „Eu v-am zis că vin rușii, da’ voi virușii, virușii!”

  Comentariu by I.S — 30 ianuarie 2022 @ 13:41

 51. https://www.mioritice.com/banc/59813

  Comentariu by nabuco — 30 ianuarie 2022 @ 14:17

 52. Ozzy degeaba esti Consilul Local Prostanacule nu sti ca in consilul de administrație face parte PSD prin Botnaras Emil .????

  Comentariu by Nelu — 30 ianuarie 2022 @ 18:38

 53. Și ce are a face asta?
  CA e din 5 oameni, majoritatea o are PNL.

  Dar ce are a face asta? Goldterm nu a cerut mărirea prețului de facturare către populație. HCL a fost aprobat fără să ceară nimeni, nu are vreun Referat de Aprobare în acest sens, de către inițiator.

  Crezi că dacă înjuri pari mai deștept?

  Comentariu by Mentalistul — 30 ianuarie 2022 @ 19:49

 54. Art.323-Cod penal Uz de fals(puscarie) Justificînd ca unele achizitii(combustibil) s-au schimbat ca pret si in felul asta se modifica prețul total la giga,însă rezultând exact la bănuți diferenta de TVA dintre vechiul pret si noul pret( care a rămas la fel) arata un troc,o masluiala de cifre fără fundament si asta numai pentru a nu respecta HG ! Actualul viceprimar este In aceeasi situatie cu vicele lui Iorgus pus in banca acuzaților la proces. Macar daca nu scoteau fix acelasi pret ! Aici este o desconsiderare nu numai fata de lege ci si fata de cetatenii care i-au ales ! Nu e dureros când vezi pe cate unul ca e bucuros că nu plătește mai mult,când de fapt trebuia sa plateasca mai putin conform unei legi ?

  Comentariu by I.S — 31 ianuarie 2022 @ 9:49

 55. https://www.replicaonline.ro/fost-comisar-de-la-garda-financiara-vrea-sa-construiasca-2-imobile-si-in-mamaia-sat-506854/
  vs.
  https://www.youtube.com/watch?v=Ykg7R05Gqn8

  Comentariu by nabuco — 31 ianuarie 2022 @ 14:03

 56. @55/ll- „Pi” nici folosind pe Fi(sectiunea de aur,numărul de aur -Fibonacci) nu poate ieși matematic din dandanaua asta in care l-a bagat(periat) un contabil facand o sumă nulă.Un exemplar(cel putin) din fundamentul de pret a rămas la ANRE si este si motivul pentru care goldterm-ul nu s-a încumetat să refacă documentația pe acelasi pret.(deși,matematic,orice inginer sau tehn.atasamentist stie ca se poate face…da’cum rămâne cu dovada rămasă la Bucuresti !)

  Comentariu by I.S — 31 ianuarie 2022 @ 15:02

 57. https://www.apc-romania.ro/ro/i-cacealmaua-comandamentului-pentru-energie-din-anpc/ODA1LTE.html

  Comentariu by nabuco — 31 ianuarie 2022 @ 16:48

 58. @57- ANPC le cere furnizorilor de energie electrică și gaze să educe consumatorii să stingă lumina în camera în care nu își mai desfășoară activitatea

  Comentariu by I.S — 31 ianuarie 2022 @ 17:25

 59. Pt. #58
  https://ziare.com/social/energie/inainte-de-1989-nicolae-ceausescu-a-rationalizat-energia-electrica-termica-si-gazele-naturale-romanii-stateau-pe-intuneric-si-in-frig-1655830

  Comentariu by nabuco — 1 februarie 2022 @ 6:54

 60. De ce sa plateasca primaria din banii mei subventie la caldura? Nu. Aceasta pomana trebuie oprita. Sa se plateasca pretul la care se produce. Mie nu-mi subventioneaza nimic. Ca mine sint 70% in oras.

  Comentariu by Florin — 1 februarie 2022 @ 9:58

 61. Directoarea Liceului Callatis din Mangalia unde se aplica “taxa pe xerox”, înlăturată. Inspectorul școlar județean: De mâine școala va avea o altă conducere, va fi organizat un audit

  Comentariu by I.S — 1 februarie 2022 @ 13:19

 62. https://www.replicaonline.ro/cum-si-a-impartit-usl-liceele-la-mangalia-2-radu-1-tusac-83382/

  Comentariu by nabuco — 1 februarie 2022 @ 15:41

 63. Pt. #60
  https://www.replicaonline.ro/partidele-politice-din-romania-au-primit-peste-232-de-milioane-de-lei-de-la-buget-507117/

  Comentariu by nabuco — 1 februarie 2022 @ 16:43

 64. Pt 60: Deci cum e Radu?

  Comentariu by Mentalistul — 1 februarie 2022 @ 19:23

 65. Nu ma intereseaza cum e Radu. Imi doresc sa plateasca toti pretul cu care este produsa caldura. Fara subventie de la bugetul local. Nu este sanatos sa aruncam milioane si milioane de lei pentru subventie in fiecare an. Peste 70% din mangalieni platim factura la energie si gaze fara subventie. Banii din buget trebuie folositi pentru infrastructura orasului si nu pompati in caldura.

  Comentariu by Florin — 2 februarie 2022 @ 8:49

 66. Florin (C Radu ) Ai inceput sa scri sub acoperire , Prețul real al căldurii produs de Goldtherm se poate calcula doar dupa ce vor fii dați afara toti care sunt fictiv pe statul de plata , noua muncitorilor nu ne -a mărit salariile dar se fac angajări fictive din clica lui Radu si golgiu ,DAT A VOI REVENI CU NUME sI PRENUME !!!

  Comentariu by Nelu — 2 februarie 2022 @ 11:08

 67. @64 Mentalistule – raman la parerea ca si un vot „impotriva” daca nu este susținut de lege si deci de netăgăduit…este tot vot „pentru” @ Un singur consilier daca punea pe masa ordonanta 130 și legea 365/2006 art 4/d …se revenea la inițiativa celor care au avut grijă să scadă numai din ce dau ei,nu si din ceea ce dam noi. (p’aia au marit-o)Vad p’aci vechea idee de a se desființa subvenția.Am mai spus că si eu sunt pentru desființare.(asta nu e economie de piață! E furt,capusare și mafie politica!) Numai ca momentul e prost,chiar foarte prost,acum cu mărirea prețurilor la…toate) Daca CL împreună cu primarul ar fi purces in prealabil la un program,plan economic de perspectiva in legatura cu furnizarea energiei termice( de exemplu daca ar fi luat in seama tot L365 art.10/4 se rezolva problema.Insa,cred ca tot din interese de grup trebuie,mai întâi dus furnizorul la insolventa,după care o asociere cu un investitor,sau privatizare ! (Si d-ta spui p’aci ca tot or sa ajunga la faliment ! Nu prea explici de ce !) Eu atentionez ca si in situatia insolventei,judecătorul sindic va numi un administrator juridic,care in situatia aia va incerca(asta-i rolul lui) sa puna pe picioare economic falimentarul.Si cand va lua verificat banii primiți din subvenție,sau veniturile salariaților,sinecuri(vezi ce spune Nelu),s-ar putea sa fie data peste cap intentia „capusarilor” pentru ca s-ar putea ca primaria sa fie retrasă de la masa credala! Cu un investitor acolo sau privatizată,crezi d-ta ca ar mai fi fundament de pret umflat si…pus la secret ? Sa vezi control riguros la avizare din partea asociațiilor si a primăriei! Personal astept o atitudine clară,concretă si din partea PER si a USR.Deocamdata nu vad decat ca va dati in cap cu teme asemănătoare si nu loviți concret,d’aia spun că îmi face impresia ca si votul negativ(stiind ca e de prisos) …e tot „pentru” !A ! Si inca ceva pentru voi ANRE are un portal de unde puteti accesa…!

  Comentariu by I.S — 2 februarie 2022 @ 16:48

 68. @64- Noi am mai trecut prin situația asta.D-ta nu erai p’aci.Cauta pe goagal :Lucian Vişa, despre Filimon: din cauza lui n-a fost căldură

  Comentariu by I.S — 2 februarie 2022 @ 17:19

 69. Scuze ‘Legea 325/2006 Art.4/f

  Comentariu by I.S — 2 februarie 2022 @ 17:51

 70. @64-Macar exista un precedent de la care „capusarii” ar putea sa-si ia seama :Lvitură pentru Primăria Timișoarei în dosarul privind insolvența companiei de termoficare. Instituția nu ar avea de recuperat, ci de dat bani Colterm

  Comentariu by Anonim — 2 februarie 2022 @ 18:07

 71. Pt cel care mă ceartă pe mine:
  „Cel mai mare insmic al cunoașterii nu este ignoranța, ci falsa cunoaștere.”
  În primul rând mă confunzi: eu nu sunt nici primarul, nu fac parte nici din grupul majoritar pe votul cărora se iau deciziile în Consiliul Local (PNL adică). Așa că nu te mai rățoi la mine, pentru că nu eu sunt destinația corectă. Ce să zic unuia care dă cu pietre în ușă greșită? Să nu ies acum și să-ți zic vreo două, să nu îți mai permiți agresiuni de aiurea cu mine?

  Mai întăi: Este ipocrit să ai pretenții de la mine, pentru că nu m-ai votat. Eu îmi cunosc fiecare votant, niciunul nu este atât de greșit în mentalitate.

  A doua: Fără să cunoști ce fac eu, presupui că nu aș face nimic. Merg pe procedura legală, nu este vina mea că așa e legea făcută, încât răspunsurile durează 30 de zile, apoi petiția sau sesizarea durează 30 de zile pentru răspuns. Și niciodată nu se respecta termenele și pentru asta dă-i cu judecată, dă-i cu termene etc.

  A treia: Dacă urmăresti o ședință, care se tine online, când fac o interpelare și nu le convine, îmi taie microfonul. Eu pentru asta nu iert nimic și pentru orice fac demersurile legale pentru corectare.

  A patra: Acea HCL s-a propus în baza OUG 130/17.12.2021. Prețul de producție a rămas același, doar valoarea subvenției s-a modificat. Subvenția este hotărâtă de CL, putea fi 1 leu sau putea fi 700 lei, CL decide prin vot.
  Am solicitat fundamentarea de preț, scrie pe Avizul ANRE că este valabil doar însoțit cu documentația fundamentării de preț, fără ea nu este avizul ANRE. Nu au vrut să prezinte și consilierii PNL au cerut să se treacă la vot. Dacă în Decembrie PSD s-a abținut de la vot, acum PNL erau doar 9 și au votat să treacă HCL.
  Ce faci în situația asta? Ce ai fi făcut în online? Ti-ai fi tăiat venele în semn de protest? Nu pot decât să atac hotararea, ceea ce am făcut după ce s-a comunicat Prefectului.

  A cincea: Asta se referă la modul tău de adresare – Dă-te jos din copac! Pentru că e stâlp, nu e copac! Chiar crezi că dacă spun niște legi în ședință, consilierii care fac majoritatea și sunt obedienți primarul cad pe spate și nu mai votează ce li s-a ordonat să voteze? Fără complicitatea lor nu ar fi fost devalizat bugetul local.
  Pentru că ești dumneata așa deștept și îmi dai lecții, ia explică ce acțiuni concrete te aștepți tu de la un consilier PER (partid pe care nu l-ai votat), să vedem dacă am fost atât de prost și nu am gândit așa ceva. Sunt convins că știu mai multe și am făcut mai multe decât gândești dumneata, eu o să probez, dar v-a trebui să îți ceri scuze, chiar dacă nu rezolvi nimic cu asta. Dacă spargi o vază și apoi îți ce-ți scuze ei, nu se va lipi la loc.
  Aștept răspuns sau taci pe vecie, descalificat să mi te mai adresezi mie.

  PS: Poți să te adresezi politicos, cel puțin până te dumirești pe cine e corect să cerți. Orașul este administrat de către primar, nu de către mine. Cum am ajuns să fiu eu certat pentru ce face primarul? Poți să îmi explici și mie dacă e corect sau dacă e o prostie?

  Comentariu by Mentalistul — 2 februarie 2022 @ 22:06

 72. Deci,toți de te votara s-au prezentat sa le dai cate un pupic,sau cate un plic,ca nu inteleg cum drac de-i stii pe toți! Departe de mine sa fiu nepoliticos si asta se vede comparând postarile.Ma rog-din condescendenta trec peste asta dar rogu-te sa ne arati solicitarea catre contencios,care are o motivare.Nu cred ca te-ai prins,dar bazandu-ma pe faptul că ai spus că ce „debitam” pe aici e citit si mai sus de onor PER,m-am adresat mai mult catre ei(capusarii) si poc…primesc apostrofari nepoliticoase,care,chipurile,din punct de vedere psihic ar trebui să mă dea afară din eter.Concret poti raspunde macar la întrebarea :de ce goldterm-ul trebuie sa dea pana la urma faliment ? Este activitatea lor „nerentabila” de au pus ochii pe ea capusarii,aia de prin consiliu local care făceau lucrări la platformele de gunoi,au luat banii si a ramas tot asa-se aruñca gunoiul la grămadă.Sau aia care cumpărau mat.de ctii (Si nu se știe cum) aveau acces la vanzarea lor catre constructorul cate făceau faleza,sau parcul…capusarii !

  Comentariu by Anonim — 2 februarie 2022 @ 22:47

 73. Si apropo de contencios – daca prefectul da curs inseamna ca hotararea isi inceteaza aplicarea pana la solutionarea la instanta de contencios.Daca e numai o reclamație pe nu stiu ce speță,rămâne numai olecuta de capital politic !(„eu m-am plâns,dar daca prefectul…)

  Comentariu by Anonim — 2 februarie 2022 @ 23:11

 74. Am să încerc să fac puțină ordine în cele ce s-au afirmat și să înțeleagă și cei care se uită și nu comentează.
  – Prețul real de producție al gigacaloriei (fără TVA) nu s-a modificat, a scăzut doar valoarea TVA de la 19 % la 5 %. Prin lege, un impozit a fost redus temporar. Din câte știu eu, asta se va întâmpla până la 31 martie. Nu văd ce documentație ar trebui să trimită Goldtermul la ANRE. Știe și ANRE-ul că TVA s-a modificat, la fel cum știe și prefectul. Nu cred că este ceva ilegal.
  – A fost de fapt o HCL prin care, mascat, a scăzut subvenția la populație. Evident s-a profitat de reducerea TVA, iar populația va plăti tot 385 lei/giga. Asta până pe 31 martie, când TVA va reveni la 19 % și dacă nu va mai interveni o altă HCL, prețul pentru populație va fi de 436 lei/giga.
  – Menabit a propus un amendament prin care se păstrau aceleași valori ale gigacaloriei atât pentru populație și subvenție, la care s-ar fi aplicat reducerea de TVA. În acest fel populația ar fi plătit 340 lei/giga în loc de 385 lei/giga. După 31 martie s-ar fi revenit automat la 385 lei/giga. Propunerea lui n-a fost susținută nici de PNL, nici de PSD. Practic, spiritul legii, adică ajutorul populației în contextul economic actual, nu s-a întâmplat la Mangalia.
  – Celor care susțin anularea subvenției la energie termică, le amintesc că s-a impus și un preț maxim la gazele naturale și la energie electrică, cu care probabil mulți se încălzesc. Îi rog să ceară furnizorilor să fie facturați la valoarea reală a gazului sau a KWH.

  Anularea subvențiilor nu se poate face peste noapte. Trebuie investiții mari, poate cu bani europeni, guvernamentali și locali și adoptate și alte soluții diferite față de cele actuale. Guvernul ar trebui să se implice cu specialiști adevărați (nu lipitori de afișe) și să găsească soluții tehnice optime, în așa fel încât după investiție, populația să poată plăti energia termică fără subvenție. Dacă se lasă administrațiile locale să facă fel de fel de trăsnăi, de genul trecerii de la gaz la CLU, nu se va ajunge la soluții fiabile economic. O fi autonomie publică locală, dar oamenii cu inteligența peste medie, nu sunt admiși acolo. Plus că primarii se schimbă și întotdeauna vine unul mai deștept și cu soluții mult mai bune.

  Comentariu by lucian visa — 3 februarie 2022 @ 12:49

 75. @74-Incepand cu 01.12.2021 prețul ptr. populatie era de 385( cu tva inclus adica 19%)-este mai jos adresa catre asociații. La aplicarea ord.130 a rămas tot 385 unde tva este 5%.Rezultă o mărire in interiorul fundamentului de pret cu valoarea diferenței de tva Cum va ajunge la 31.mart la 436 pe acelasi fundament de pret de la 01.12 3021.(trimis la ANRE)Viceprimarul afirma ca s-au mărit preturi la combustibil …rezultând exact la bănuți diferenta de TVA. !

  Comentariu by Anonim — 3 februarie 2022 @ 14:37

 76. Pt. #74
  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Main_Page
  Salariu mediu vs. pret la energie
  http://ier.gov.ro/wp-content/uploads/publicatii/SPOS_2016_Romania_si_aderarea_la_zona_euro.pdf

  Comentariu by nabuco — 3 februarie 2022 @ 15:36

 77. @76-In Romanica,conf. Constituției exista o comisie tripartita(guvern,sindicate,patronate) care analizează „cosul zilnic” si stabileste salariu minim pe economie.Inca de pe vremea lui Basescu am fost atentionati prin directiva europeana pentru desființarea subvenției la căldură,energie.In occident in salariu de la stat sau patron sunt prinse aceste cheltuieli(s.a) Ba la unii chiar iti porneste lumina sau caldura…cand bagi banul ! Borcanul subvenției este menținut pentru accesarea lui de către mafia neocomunista.Idiotii nostri fac plafonari si se gandesc la mercuriale.Asta va duce la inflatie mare ( asa a dat chix uniunea sovietica) Personal cred ca exista solutii pentru asta cum ar fi folosirea voucherelor pentru salariați si pensionari si lăsată economia sa meargă după cerere si oferta.

  Comentariu by I.S — 3 februarie 2022 @ 16:22

 78. PS-Instituția constituțională (singura)care trebuia să apere drepturile salariale este Avocatul poporului ! Cine a fost acolo si pus de cine…stim cu totii si ce rahat au facut !

  Comentariu by I.S — 3 februarie 2022 @ 16:27

 79. Domnule Menabit, incercati si dati publicitatii facturile cu icalzirea la scoli, sa nu se mai plinga unii ca e „prea mare „pretul la caldura.
  Posibil sa ramina socati unii.

  Comentariu by pop — 3 februarie 2022 @ 19:05

 80. Menabit a cerut prin amendament aplicarea pretului CORECT pentru populatie adica 339.7 Acolo s-a petrecut o minciuna cum ca pretul a rămas neschimbat(385) In film se vede cum minte Grivița si cum bate câmpii vicele cu mărirea prețului la combustibil.Tot vicele spune ca sa ramana cum s-au înțeles în comisia economica.Problema este ca nu s-a prezentat fundamentul de pret si ca nici goldterm-ul nu a cerut mărirea de la 339,7 inapoi la 385.Menabit a mai spus că nu au hot. de CL după care i s-a tăiat microfonul si au trecut la vot.Nu pentru faptul că prețul e mai mare s-au purtat discuții mai in contradictoriu p’aci,ci pentru legalitate.Si pentru ca vad ca s-a inteles gresit mai spun odată ca eu fiind abonat goldterm,la momentul acesta chiar dacă aș fi platit pret nesubventionat,tot as fi platit mai putin(mult mai putin!) decât la alte blocuri din oras sau școli,după cum spune cineva aici.E vorba de montarea acelor gigacalorimetre la intrarea în apartament.Se stie consumul la zi,cat e de plata si ce e cel mai important:nu se arunca pe geam căldură.

  Comentariu by I.S — 3 februarie 2022 @ 21:04

 81. Pt 79: Colgiule, nu ne jigni inteligența. Numai faptul că încerci crezând că vei reuși, arată cât te duce capul.

  Costul căldurii e mare atunci când reprezintă un procent foarte mare din veniturile unei familii. Poate sa coste și 5.000 de lei dacă veniturile sunt de 25.000 lei, tot mai rămân 20.000 lei. Dar dacă o familie are venituri de 3.000 lei și căldura o costă 1.500 lei, este un cost mare.
  Căldura școlilor este plătită din bugetul local. Către compania primăriei. Companie care nu face profit, cineva are grijă să fie cheltuiti banii. Dacă de la pretul real de 300 lei s-a mărit prețul de producție al gcal la 1.000 de lei (poți să ajungi și la 5.000 de lei, poți fundamenta un preț mare cu cheltuieli mari), din bugetul scolii se diminuează pe celelalte cheltuieli. Vine primăria și se laudă că a alocat buget mai mare școlilor, dar de fapt transfera bani din bugetul local către Goldterm, via școli. Iar în Goldterm sunt angajați fictivi și cheltuieli cu contracte exuberante. În calitate de consilier local, care fac parte din AGA, nu văd licitații, nu văd cum se cheltuie banii. Nici măcar fundamentarea prețului nu am văzut-o. Apoi, in loc ca o țeavă de 4.000 de lei să fie înlocuită cu angajații Goldterm, este angajată o firmă care înlocuiește țeavă cu 40.000 lei. Și muncitorii firmei respective purtau toți salopete de RAJA. Se întâmpla pe timpul când era Stroe la RAJA și firma era a unui apropiat al lui Stroe. Goldterm este folosit pentru devalizarea bugetului local. Transferuri de zeci de milioane lei. De aici vine și răspunsul despre de ce va da faliment Goldterm: pentru că această căpușare va înceta când vor începe anchetele, coroborat cu faptul că mulți abonați se vor debranșa.

  Comentariu by Mentalistul — 4 februarie 2022 @ 23:27

 82. „Din 103 municipii, doar 29 mai au sistem centralizat și, încet încet, își vor da obștescul sfârșit și aceste sisteme pentru că nu se mai poartă nicăieri în lume așa sisteme de termoficare foarte foarte lungi. (…) Eu acum cinci ani plăteam 10 milioane de euro subvenție pe an (…). Am decis să iau măsuri să securizez și școlile și pe cei mai săraci și am ajuns ca în loc de 10 milioane să plătesc 1 milion. În Buzău, am rămas cu doar 4200 de apartamente, din 35.400. Am făcut trei zone unitare. Două, unde era concentrarea foarte mare de apartamente legate la un sistem centralizat, am pus centrale termice acolo, pe aceste zone. O a treia zonă, este o premieră națională, are încălzire pe peleți, cu trei centrale în același punct termic. Prețul este la jumătate și funcționează extraordinar. Și, atenție, poluarea este aproape de zero. Nu este doar la Buzău situația asta, am studiat evoluția tuturor sistemelor din România. Nu trebuie să fii mare vizionar ca să îți dai seama că se vor îngropa și cele 29 de companii în curând.”

  Comentariu by Mentalistul — 4 februarie 2022 @ 23:46

 83. La Buzău, creșterea este de circa 50%, buzoienii plătind 448,95 lei pentru o gigacalorie, față de 300 de lei

  Comentariu by Anonim — 5 februarie 2022 @ 0:30

 84. https://www.ordinea.ro/locuitorii-din-cernavoda-la-un-pas-de-revolta-pretul-gigacaloriei-aproape-dublu/

  „Creșterea prețului este de la 85,77 de lei la 137,99 de lei fără TVA/respectiv de la 102 lei la 164,20 lei cu TVA.”

  Comentariu by Mentalistul — 5 februarie 2022 @ 1:19

 85. Menabit, eu am zis de facturi ca sa vada lumea cum se sifoneaza banii din buget. Te cred ca mai confunzi oamenii.

  Comentariu by pop — 5 februarie 2022 @ 11:43

 86. Pt 85: Da, scuze, confuzie cu nickname celalalt. Cel mai des răspund în grabă.

  Comentariu by Mentalistul — 5 februarie 2022 @ 18:08

 87. https://www.stiripesurse.ro/dragos-patraru-iesire-virulenta-m-au-apucat-toti-dracii-pe-rahatul-asta-de-scoala-te-face-sa-o-detesti_2226560.html

  Comentariu by nabuco — 6 februarie 2022 @ 21:14

 88. Ozzy măcar organigrama cu angajații de la goldtherm sa vedem pe cei fictiv !!!!

  Comentariu by Nelu — 7 februarie 2022 @ 8:11

 89. Tot degeaba despicam flocul aci.Nu ne baga nimeni(cu putere de decizie) in seama ! Mai bine ne întoarcem la impus de art. pus în discutie :Sume pentru „fondul clasei” și „cadouri”, colectate la Colegiul Pedagogic din Constanța, susține Asociația Elevilor / Inspectorul general: Am cerut anchetă internă, vom lua orice măsură se impune

  Comentariu by Anonim — 7 februarie 2022 @ 16:29

 90. (O minge şi o bâtă costă împreună 1 leu şi 10 bani. Bâta costă cu 1 leu mai mult decât mingea. Cât costă mingea?) O giga calorie împreună cu tva costa 1leu si 10 bani.Gigacaloria este cu un leu mai mare decat tva.Cat costa tva ? Întrebarea nu este pentru cel care a facut artimetica cu Henny,ci pentru cei care au facut matematica la facultate.(cum e Griguta si altii din CL)

  Comentariu by I.S — 7 februarie 2022 @ 17:47

 91. Sa stiti ca noi nu dam pe voi…nici cat costa tva ala,chiar dacă îl măriți cu Pi sau poate ca tocmai d’aia !

  Comentariu by I.S — 7 februarie 2022 @ 17:58

 92. Eu am dat exemplu cu sifonare de bani de la primar PNL către baron PSD. Asta așa, ca să înțeleagă țugulanii care mă atacau aici pentru candidatul PSD, oricare ar fi fost el: Moroianu, Iorguș sau Murad. V-a prostit Stroe în complicitate cu Radu și v-au unit împotriva mea ca să iasă iar Radu primar.

  Dar să o luăm invers: cum sifonează bugetele locale sau publice cei de la PNL?
  Avem un director general pe nume Colgiu la Goldterm. Goldterm se ocupă cu termoficarea pe gaze și pe CLU. Noi am avut probleme cu căldura pe CLU, pică injectoarele etc. În timp ce este director general la o societate reglementată de Legea societăţilor nr. 31/1990, aflată sub autoritatea sau, după caz, aflată în subordinea unei autorităţi publice locale şi la care unitatea administrativ-teritorială este acţionar unic, numitul Colgiu devine și SC Vio Star Compani SRL, care, fără niciun angajat, trăiește (firma!!) doar dintr-un contract pentru verificarea instalațiilor de gaz la o instituție publică. Instituția publică se numește Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6. Adică devalizează banii vârstnicilor de la căminul de bătrâni, banii copiilor, banii creșelor din Sectorul 6.
  În contrapartidă, un omolog din zona PNL, primește bani pe lucrări fictive de la Goldterm. Numitul Colgiu crede că dacă firma lui a făcut contract cu o instituție publică din București nu ar fi conflict de interese. Totul depinde cum pui problema în plângere.

  Am scris de exemplu. Cazuri concrete în care este sifonat bugetul local. Sume mici și mari, din mecanismul jafului organizat. De la sute de mii de lei, la zeci de milioane lei. Salariatul din Mangalia muncește la clacă, precum iobagii: 1 din 10 zile o muncește pe degeaba, banii pe munca lui se duc în bugetul local sub forma impozitului pe venit (10%). Iar bugetul local este devalizat de către primar și acoliții săi. Salariații Mangaliei muncesc sclavi la averea șlehtei de nemernici a lui Radu Cristian. Și au votat a 3-a oară să continue sclavia sa, atât de deștept a fost.
  Cei mai deștepți au fost cei care m-au atacat pe mine, credeau că sprijină astfel pe Iorgus, pe PSD, pe Murad, pe Moroianu … În realitate, au fost prostiți să continue ca sclavi pentru Radu, pentru Colgiu, pentru toți care devalizează bugetul local. Sclavul muncește o viață și tot nu reușește să strângă atât cât se îmbogățesc acei nemernici pe cârca lui.

  Comentariu by Mentalistul — 7 februarie 2022 @ 20:41

 93. Pt. #90
  „…
  Împreună cu milioane de români am jubilat în de‑
  cembrie 1989 și am sperat că, odată cu ei, a pierit Răul. N‑a fost să
  fie. Duhul ei de „savant și om politic” bântuie gloata aspiranților
  la putere. Iar la categoria „femei celebre ale istoriei”, sub eticheta
  „Elena Ceaușescu”, intră și România.
  …” (Lavinia Betea)

  Comentariu by nabuco — 8 februarie 2022 @ 10:14

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress