Politica locală

27 august 2021

Taxa de stațiune

Filed under: USR — lucian visa @ 14:48

Taxa de stațiune de la Mangalia, votată de Consiliul Local Mangalia la începutul acestui sezon estival, a dobândit, imediat după adoptare, o tristă notorietate la nivel național. Ajunși la recepțiile hotelurilor, turiștii află, cu surprindere și, ulterior, cu maximă indignare, că au de achitat 5 lei de persoană pe ziua de cazare. Poate că reacția lor nu ar fi atât de virulentă vizavi de acești bani colectați de Primăria Mangalia dacă, pe parcursul sejurului lor, nu s-ar izbi de cruda realitate a stațiunilor din sudul litoralului: gropi, mizerie, praf, infrastructură rămasă din epoca comunistă și “îmbunătățită” doar cu peticeli extrem de prost realizate de firmele de casă ale actualei administrații publice locale, buruieni pe toate drumurile publice, trotuare aproape dispărute sub ierburi, un transport public caracterizat de o crasă evaziune fiscală, realizat cu microbuze aproape de gradul de casare, în care turiștii sunt transportați ca sardinele, în picioare, fără nicio legătură cu distanțarea socială, într-un cuvânt o atmosferă lugubră, de stațiuni turistice demne doar de lumea a treia. Primăria Mangalia a avut “pe mână” taxe speciale colectate, ani buni, de la agenții economici din oraș, dar cu care nu a realizat absolut nimic, fapt care ne duce la o concluzie clară: cei cinci lei, care vor aduce, în timp, sute de mii de lei la bugetul local, vor fi gestionați la fel de prost și inutil. Timp în care hotelierii – mulți dintre ei având investiții de zeci de milioane de euro în sudul litoralului – au ajuns pe marginea prăpastiei din cauza pandemiei Covid-19. Aceștia încă așteaptă facilitățile promise în campaniile electorale ale PNL Mangalia, precum și infrastructura pentru care cotizează bani grei la bugetul local. La rândul lor, turiștii, ajunși la capătul răbdării din cauza condițiilor proaste oferite de muncipalitate, vor aglomera, sezoanele viitoare, alte stațiuni, precum Costineștiul, Vama sau Navodariul.

FB USR Mangalia 26.08.2021

7 Comments

 1. https://www.libertatea.ro/stiri/membru-aur-prins-in-parlament-cu-un-plic-de-cannabis-george-simion-nu-va-fi-propunerea-noastra-pentru-prim-ministru-3708912
  Va candida la „primaria” din Vama veche.

  Comentariu by nabuco — 27 august 2021 @ 15:10

 2. cont@1
  https://www.cotidianul.ro/atentie-nu-consuma-aceste-produse/
  🙂 😉

  Comentariu by nabuco — 27 august 2021 @ 16:49

 3. https://www.replicaonline.ro/vama-veche-prin-ochii-turistilor-nu-mai-este-ce-a-fost-487363/

  Comentariu by nabuco — 27 august 2021 @ 23:52

 4. Este vorba de milioane de lei. Vara aceasta probabil s-a ajuns la peste 1,5 milioane de înnoptări.
  Iar banii se duc la o asociație condusă de consilierul Filip Dumitru în calitate de președinte și viceprimarul Angelescu Dragoș membru în consiliul director, fiind o incompatibilitate de funcții și conflict de interese.

  Dacă USR e cu gargara, noi am acționat legal împotriva acestei taxe ilegale și a deturnării de fonduri.
  Nu sunt împotrivă să se plătească o taxă de stațiune; sunt împotriva Regulamentului ei, care prevede o deturnare de fonduri în favoarea unei asociații de drept privat, care nu este autorizată să efectueze serviciile publice pentru care se colectează taxa și nici nu i s-a delegat gestiunea unor servicii de utilitate publică. Conform legii 350/ 2005, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, alocarea de fonduri publice către ONG se face cu o procedură care nu a fost respectată la adoptarea HCL cu Regulamentul Taxei Speciale de Stațiune.

  Legea Finanțelor Publice 273/ 2006, precum și Codul Administrativ prevăd că plătitorii taxelor speciale trebuie să fie beneficiarii serviciilor de utilități publice pentru care se colectează taxa specială. Taxa Specială de Stațiune este plătită de turiști, nu este aceeași cu Taxa Specială pentru Dezvoltare și Promovare a Turismului în UAT Mangalia. Turiștii trebuie să primească servicii publice de turism în schimbul taxei plătite.

  Singurele entități autorizate pentru a efectua serviciile publice de turism sunt Centrele Naționale de Informare și Promovare Turistică, înființate de Consiliul Local Mangalia, fiind autorizate de Ministerul Economiei și al Turismului (cum s-o mai numi acum) pe numele Consiliului Local Mangalia.
  Totuși, aceste entități publice nu sunt în Organigramă la Consiliul Local, asa cum este Direcția de Cultură și Sport, de exemplu.
  Pe Revisal primăria are angajați care se ocupă de CNIPT, practic este precum cazul pentru care a ajuns Dragnea la închisoare. Funcționari publici angajați la primărie lucrează la alte entități care sunt ale Consiliului Local. Este ca și cum angajați ai primăriei lucrează zilnic la Goldterm, fac treabă pentru o altă entitate.
  Aceste entități sunt autorizate sa efectueze servicii publice de turism. Cheltuim cu aceste entități 450.000 lei pe an pentru sustenabilitate, plus utilități, plus contract de pază, plus 6 salarii. Din BUGETUL LOCAL.
  Iar banii colectați din Taxa plătită de turiști se duc la ONG care nu este autorizată să facă servicii publice de turism. Pe bugetul din anul acesta au alocat momentan 650.000 lei către ONG condus de consilierii locali PNL.

  Ca să nu mai întrebați, am făcut toate demersurile legale pentru corectarea acestei situații. Aștept răspunsurile autorităților statului. Acum doar vă informez ce se întâmplă cu această taxă de stațiune, fiind o obligație de consilier local să informez locuitorii Mangaliei despre treburile publice.

  Comentariu by Mentalistul — 28 august 2021 @ 10:29

 5. Bravo O2zy, multumim. Nu uita ca si raspunsurile trebuie primite intr-un termen stabilit prin lege.

  Comentariu by nabuco — 28 august 2021 @ 12:27

 6. Pt. #4, cont.@5
  https://www.cotidianul.ro/ce-i-de-facut-solutiile-unui-avocat-in-cazul-cresterii-facturilor/

  Comentariu by nabuco — 28 august 2021 @ 12:58

 7. AI UITAT SA TAXEZI CURVELE DUPA CENTURA PITICANIE!

  Comentariu by ipsi — 31 august 2021 @ 11:00

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress