Mangalia – politica locală

16 august 2021

Preşedintele USR Mangalia, Abdurefi Semiran: „Lipsa de respect faţă de cetăţeni, indiferenţa, inexistența oricărei iniţiative benefice municipiului, atuurile actualului primar al Mangaliei”

Filed under: USR — lucian visa @ 14:32

A trecut mai bine de un an de la preluarea de către primarul Cristian Radu al celui de al treilea mandat. În campania electorală de anul trecut, promisiunile au curs râuri, însă obiectivele, îndelung trâmbiţate, întârzie să se şi realizeze.

Despre situaţia actuală a municipiului, am discutat cu preşedintele filialei Mangalia a USR, Semiran Abdurefi, care a punctat problemele urbei noastre, cât şi demersurile pe care le face la nivel naţional pentru redresarea acesteia:

Vara este pe sfârşite, iar cetăţenii municipiului se vor confrunta, din nou, cu lipsa locurilor de muncă. Din păcate, la nivel local, deşi primarul s-a lăudat cu atragerea de investitori străini, din Israel, de exemplu, totul s-a dovedit a fi o iluzie. Ce ne puteţi spune despre această problemă a Mangaliei?

Într-adevăr, în câteva săptămâni, sezonul estival se va încheia, iar Mangalia se va întoarce la realitatea tristă din restul anului, în care tot mai mulți oameni nu au locuri de muncă. Actualul primar al Mangaliei, Radu Cristian, deși este la al treilea mandat, nu a făcut nimic în acest sens în tot acest timp, iar municipiul se afundă, de la un an la altul, fără să se întrevadă vreo speranță la orizont din partea actualei administrații locale. Majoritatea tinerilor pleacă din Mangalia imediat după terminarea liceului, iar adulţii văd cum de la un an la altul locurile de muncă se împuținează. Fără să atragem investitori serioși în Mangalia, nu se va asigura bunăstarea meritată de către cetăţenii Mangaliei.

Am asistat în ultimii 9 ani la defrişări masive de arbori, atât în oraş, cât şi în staţiuni, în schimbul copacilor raşi, nefiind plantaţi alţii, astfel că în urmă au rămas doar trunchiurile secerate. Ce ar trebui făcut astfel ca defrişările să fie stopate, iar campaniile de plantări, derulate anual?

În primul rând, ar trebui elaborat Registrul Spaţiilor Verzi, conform Legii 24/2007 şi începută inventarierea copacilor şi spaţiilor verzi din Mangalia şi staţiuni. În acest scop, avem nevoie de implicarea experţilor în ecologie urbană şi rezilienţă ecologică, care să vină cu soluţii verzi pt creşterea atractivităţii oraşului. Sunt fonduri în PNRR care vizează exact acest aspect al soluţiilor verzi, rezilienţei şi sustenabilităţii urbane.

Primăvara anului trecut, în staţiunea Neptun, pe variantă, o suprafaţă însemnată de copaci din Pădurea Comorova au fost puşi la pământ pentru a se amenaja Jurasika, un Dino Park, deschis săptămâna trecută. Consideraţi că amenajarea putea presupune o altă variantă, respeciv alegerea unei alte locaţii, astfel încât pădurea să rămână neatinsă?

Anul trecut, când se desfrişa zona, în vederea amenajării acestei locaţii, am transmis o petiţie ministrului Mediului, Costel Alexe pentru a cere schimbarea regimului juridic al Pădurii Comorova, fără succes, din păcate… În ceea ce priveşte locaţia Dino Park, consider că un kitsch sub o cupolă din plastic nu are ce căuta într-o staţiune turistică. Nu văd de ce, odată vizitat parcul tematic, te-ai mai reîntoarce să-l vezi, nu este sustenabil economic. Sper să nu apară terase şi pensiuni ulterior…

În ultimele săptămâni, Poliţia Locală Mangalia, la iniţiativa Primăriei, a „cadorisit” conducătorii auto cu sute de amenzi pentru staţionarea pe strada Ştefan cel Mare. Ulterior, pentru a pune capăt criticilor şi comentariilor presărate cu injurii, autorităţile publice locale au „pictat” locurile destinate parcărilor, drept pretext pentru interzicerea accesului autoturismelor pentru două săptămâni. Cum apreciaţi aceste iniţiative?

Nu înţeleg şi nici nu s-a anunţat scopul pentru care accesul autoturismelor în zonă a fost blocat timp de două săptămâni. În loc să fie create locuri de parcare, autorităţile publice locale preferă să dea amenzi. Este o situaţie ciudată care, sper, că nu se va repeta.

Mangalia deţine şase staţiuni de interes naţional cu care ar trebui să se laude nu doar la nivel declarativ, ci şi prin aspectul civilizat şi încurajarea investitorilor. Deşi ne bucurăm, în acest sezon, de un număr impresionant de turişti, vizitatorii reproşează aspectul învechit, buruienile, mizeria, şanţurile şi gropile din carosabil, lipsa divertismentului. Cum vedeţi aceste aspecte?

Turismul din Mangalia se află în derivă de mulţi ani. Avem nevoie de o strategie de dezvoltare pe termen lung în care să cooptăm investitori privaţi şi experţi internaţionali din domeniu care să stabilească un plan etapizat de investiţii în infrastructura din staţiuni. Nu poţi să ceri hotelierilor să facă investitii şi tu, primăria să nu oferi infrastrucură la standarde acceptabile, programe de instruire şi educare pentru persoanele care lucrează în turism, atracţii turistice, altele decât marea şi plaja, zone de recreere, facilităţi de transport, mobilier urban, spaţii dedicate sportului etc.

O altă iniţiativă a Primăriei, criticată recent, ce a ţinut prima pagină a ziarelor naţionale, reprezentând, în acelaşi timp, un subiect ruşinos inclusiv în buletinele de ştiri în prime time, este aceea de a amenaja, rudimentar, o parcare cu plată pe cordonul Satur – Venus, plină cu pământ, buruieni şi capcane care au distrus multe autoturisme. Cum comentaţi acest subiect?

Această abordare descrie perfect respectul pe care administrația locală a Mangaliei, condusă de primarul Radu Cristian, îl arată turiștilor care vin în stațiuni. Din păcate, foarte multi dintre turiștii care sunt tratați cu această bătaie de joc nu se mai întorc pentru a-și mai petrece vacanțele la noi în anii următori.

Alte critici venite de la cetăţeni sunt legate de comerţul haotic din Portul Turistic, ce a căpătat un aspect de bâlci, cu tarabe şi chioşcuri amplasate la voia întâmplării. Cum ar fi trebuit să se deruleze comerţul estival într-un oraş ce se vrea european?

USR Mangalia a susținut mutarea târgului din Portul Turistic într-un loc special amenajat pentru astfel de activități și în timpul campaniei electorale de anul trecut. Dacă primăria, respectiv edilul Mamgaliei împreună cu consilierii locali ar respecta atât cetățenii care comercializează produse în târg, cât și pe cei care cumpără, ar trebui să demareze construirea unui spaţiu special pentru desfășurarea târgului într-un mod civilizat.

Cum comentaţi situaţia financiară dezastruoasă a Primăriei Mangalia, ale cărei conturi sunt frecvent blocate, iar agenţii economici au căpătat statutul de terţi popriţi care achită datoriile instituţiei către diverşi furnizori?

Această situație rușinoasă ţine de câțiva ani, iar acesta este și motivul real pentru care primarul Mangaliei, Radu Cristian, nu dă voie mangalienilor să plătească impozitele și taxele locale cu cardul, ci ne obligă să venim doar cu bani cash.

editiadesud.ro 16.08.2021

10 Comments

 1. În sfârșit, mai apare cineva din opoziție !

  Referitor la plata impozitelor și taxelor cu cardul, este posibil. Vă faceți cont pe ghișeul.ro și puteți achita cu cardul, ca oricare altă plată. Eu am făcut-o și a mers fără probleme. Într-adevăr că nu se încurajează acest mod de plată, dar funcționează.

  Comentariu by lucian visa — 16 august 2021 @ 14:36

 2. Nu stiu daca este adevarat:
  https://www.romaniacurata.ro/usr-plus-minori-securisti/
  intreb pentru un alt personaj din CL.

  Comentariu by nabuco — 16 august 2021 @ 21:24

 3. Amețita asta s-a apucat și ea de politică,mai că inspiră milă.
  Cine să o bage în seamă când ea nu știe o iotă din ce probleme are orașul cu adevărat?

  Comentariu by Anonim — 16 august 2021 @ 23:00

 4. Pt 1:
  Confundați poezia cu opoziția politică? Asta referitor la conținut.

  Rederitor la opoziție: Anul de zile de la alegerile locale a trecut și pentru USR Mangalia, care nu a făcut nimic. Dar nici nu mă aștept să facă ceva, pentru că USR Mangalia nu există. (Apropos, a mai auzit cineva de Paris?)

  Când cu copacii de pe Vasile Pârvan s-au dus să se opună tăierii și la scandal a amendat-o un polițist mai zelos pe Semiran. În loc să cășune pe primărie, a cășunat pe ecologiști, că iată ce fapte mari fac ei și ce nașpa suntem noi. De fapt, era cu direcție la mine. Acesta a fost ultimul lor gest politic sau de oricare.
  Ecologiștii de noi am stopat tăierea cu demersuri oficiale, până când și-a obținut primăria avizul de tăiere și până la urmă copacii tot au fost tăiați, pentru că acolo e un proiect european. În schimb, s-au plantat alții, mai mulți.

  Același polițist m-a amendat cu zel pentru Radu Cristian. Atunci când a dat cu spray lacrimogen în copii, a amendat ULTERIOR părinții copiilor cu zeci de mii de lei. Iar pe mine m-a amendat doar pentru că m-a identificat președintele PER Mangalia.
  În Hotararea 548 a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării din 14.07.2021, Colegiul Director a hotărât că fapta depășește competența lor (ei sancționează contravențional) și că este de natură penală, cazul fiind declinat către organele de cercetare penală.
  Între timp, și Agenția Națională de Integritate l-a constatat pe acel polițist în incompatibilitate. „În perioada 15 ianuarie 2019 – 01 martie 2020, a deținut și exercitat simultan cu funcția publică cu statut special de agent de poliție rutieră și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul unei societăţi comerciale, activitățile desfășurate de către acesta în sectorul privat fiind în legătură directă cu atribuțiile exercitate în calitate de funcționar public cu statut special.
  Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.”
  În momentul în care s-a trecut la poliție politică folosind uniforma statului a forțelor de ordine, am considerat că lucrurile au degenerat în Mangalia și abuzul trebuie stopat.
  Aviz celor care fac abuzuri pentru a face pe plac primarului!

  Comentariu by Mentalistul — 17 august 2021 @ 9:18

 5. Voiam sa solicit primariei ca printr-o hotarare sa se interzica comercializarea si utilizarea lampioanelor in statiuni dar…..cu cine???

  Comentariu by Klaus — 17 august 2021 @ 9:46

 6. ptr 3 – ” ametita, neametita” a incercat sa faca ceva ptr localitatea ei, tu cu ce te poti lauda? In afara de pupat in cur pe radu..

  Comentariu by pop — 17 august 2021 @ 11:51

 7. ptr 6 🙂 ametita neametita prin comportamentul ei si prin politica de cadre (sic ) pe care o promoveaza usr ul , cel putin la nivel local au reusit sa compromita o constructie politica care, cel putin la inceput, parea foarte buna.
  cat despre a face ceva pentru localitatea ei, astept exemple.macar luari de pozitii ale usr ului local.luari de pozitie adevarate.
  recunosc ca idee mi a placut la inceput acest usr.pe parcurs cum spuneam au stricat startul bun.

  Comentariu by wow — 17 august 2021 @ 12:47

 8. Pt 5:
  Adică voiai ceva și te-ai oprit singur din vrut, fără să faci ceva?
  Acum ești dezamăgit pentru că ai convingerea că nu se poate ce ai vrut?
  O fi ceva prin aer de și-au pierdut oamenii rațiunea?

  Comentariu by Mentalistul — 17 august 2021 @ 21:04

 9. https://www.cotidianul.ro/modul-romanesc-de-a-fi/

  Comentariu by nabuco — 18 august 2021 @ 11:17

 10. Pe Abdurefi Semiran o cunosc. E o distrusa. Usr, o gasca de oportunisti.

  Comentariu by Reporter — 31 august 2021 @ 0:14

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress