Mangalia – politica locală

24 martie 2021

Primăria MANGALIA a PIERDUT finanțarea EUROPEANĂ pentru modernizarea zonei turistice centrale, pe MÂNA ei!

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 15:12

Scandal între Primăria Mangalia și firma care a executat lucrările de modernizare și amenajare a Zonei turistice centrale din oraș. Administrația locală îi cere daune, după ce a pierdut fondurile europene aferente proiectului. În timp ce firma Recon și Doje SRL este acuzată că a întârziat finalizarea lucrărilor, reprezentanții societății spun că, de fapt, culpa pentru întârzierea în executarea și finalizarea conformă a lucrării îi aparține exclusiv primăriei care avea obligația contractuală și legală să pună la dispoziția societății o documentație corectă și completă. Lucru care nu s-a întâmplat. Precizăm că la acea dată, primar era Cristian Radu.

Asocierea Recon și Doje SRL, în calitate de lider de asocierii Recon și Doje și Garden Center Grup S.R.L. a câștigat, în 2015, licitația pentru modernizarea şi amenajarea zonei turistice centrale în municipiul Mangalia (Şos. Constanţei Zona pietonală – Piaţa Republicii – Aleea Teilor Zona 2 – Pietonal Teilor şi legătura Piaţa Republicii – Plajă)”. Prin contractul de achiziție publică din 18.09.2015, societatea s-a obligat să execute lucrările într-un termen de 6 luni de la publicarea anunțului de începere a lucrărilor, adică până la data de 2 aprilie 2016. Nerespectarea termenului de predare a lucrărilor genera, potrivit contractului, în sarcina executantului penalități de întârziere contractuale. Numai că, termenul nu a fost respectat, Primăria Mangalia pierzând finanțarea.

Așa că, municipalitatea s-a îndreptat în instanță împotriva executantului lucrărilor, pentru plata, de către aceasta, a penalităților de întârziere contractuale, calculate la valoarea contractului, în cuantum peste 4 milioane de lei, dar și la plata daunelor interese compensatorii. Potrivit, reprezentanților primăriei, executantul nu a respectat graficul de lucrări, iar la data de 31.12.2015 stadiul lucrărilor efectuate era de 12% din întregul proiect, astfel că diferența de 58% din lucrări a fost executată după 31.12.2015, contravaloarea lor nemaiputând fi decontată din fonduri nerambursabile și devenind obligație a bugetului local.

Fiecare parte are propria variantă

În timp ce primăria spune că pierderea finanțării nerambursabile guvernamentale de 4.460.034 lei, reprezentând 85% din valoarea contractului, este din culpa exclusivă a executantului, societatea Recon și Doje aruncă vină asupra primăriei, aceasta având responsabilitatea de a obține toate autorizațiile și avizele necesare execuției lucrărilor. Deși avea obligația legală și contractuală ca la începerea lucrărilor să aibă obținute, pe lângă autorizația de construire, și toate celelalte avize și acorduri necesare execuției lucrărilor, unele avize au fost obținute după 2 luni de la data contractuală de finalizare a lucrărilor, determinând astfel întârzierea termenului de execuție. Mai mult, societatea spune că a solicitat, în mai multe rânduri, prelungirea duratei de execuție, însă primăria nu a răspuns solicitărilor deși avea obligația contractuală să emită un răspuns, fie el chiar și negativ.

S-a efectuat expertiză tehnică judiciară

Mai mult, concluziile raportului de expertiză tehnică judiciară întocmit în cauză a constatat că întârzierile în execuția lucrărilor de 428 de zile se datorează unor cauze precum: proiectul incomplet și neconform cu terenul, schimbări de soluții pe parcurs, sistarea lucrărilor de beneficiar pentru descoperiri arheologice și neemiterea ordinului de reluare a lucrărilor, lipsa avizului RAJA, lipsa racordurilor la rețelele edilitare de apă și canalizare, neprocurarea pământului vegetal de către beneficiar, toate aceste aspecte concurând, în mod vădit, la depășirea termenelor de execuție convenite de părți pentru realizarea lucrărilor și făcând ca să nu poată fi reținut caracterul exclusiv al culpei pârâtei în nerespectarea obligației de finalizare a lucrărilor în termenul contractual.

Drept pentru care, magistrații i-au respins Primăriei Mangalia solicitarea privind obligarea firmei în cauză la plata sumei de aproximativ 4 milioane de lei, prejudiciu.

Despre Firma Recon și Doje SRL

Firma Recon și Doje SRL este deținută de Jenică Dop și se bucură de o situaţie financiară solidă, datorată în special relaţiei privilegiate pe care a avut-o cu Primăria Sectorului 2, condusă, în trecut, de Neculai Onțanu, de la care a primit, de-a lungul timpului, contracte de milioane. În plus, patronul Recon şi Doje SRL este cunoscut drept un sponsor al campaniilor fostului preşedinte Traian Băsescu, dar şi un client agreat de Compania Naţională de Investiţii (CNI), în perioada în care Ministerul Dezvoltării Regionale era condus de Elena Udrea.

Mirela PASCAL, Replica 24.03.2021

16 Comments

 1. Modul de lucru al primăriei – incompetenta, hoția si mafiotismul total. Si asta pentru că se poate: prostia cetățenilor, dezinteresul pentru viitor, nepăsarea față de tot ce înseamnă urbe, lipsa unui minim simt civic. A, si acei consilieri fac parte din aceeași mocirlă.

  Comentariu by Anonim — 25 martie 2021 @ 6:16

 2. Pe locul garajelor lu’ Iorgus, fara canalizare de la Felix si cu minciuna navetistilor:
  https://www.replicaonline.ro/mangaliotii-ii-cer-lui-radu-barci-ca-sa-se-poata-deplasa-cand-ploua-467403/

  Comentariu by nabuco — 25 martie 2021 @ 14:41

 3. La multi ani!
  https://www.cotidianul.ro/60-de-ani-de-la-primul-calculator-100-romanesc/

  Comentariu by nabuco — 25 martie 2021 @ 15:28

 4. Poate garanta cineva ca nu s-a pierdut finantarea intentionat?Nu ar fi prima data.

  Comentariu by DAN VUCEA — 25 martie 2021 @ 19:44

 5. EVENIMENTE VERSUS MĂRIREA BURSELOR ELEVILOR
  – oricum nu se pot organiza evenimente!
  – propunereaPER pentru mărirea burselor elevilor.

  Primarul a inițiat o HCL privind cuantumul burselor elevilor în Mangalia.
  La Mangalia, cuantumul burselor a fost:
  – pentru performanță 200 lei/lună,
  – pentru merit 140 lei/lună
  – pentru studiu 120 lei/lună,
  – pentru ajutor social 100 lei/lună
  Primarul Radu Cristian a propus să rămână la fel de mici și în anul 2021.

  Spre comparație, în Constanța cuantumul burselor sunt:
  – pentru performanță 1.000 lei/lună,
  – pentru merit 100 lei/lună
  – pentru studiu 250 lei/lună,
  – pentru ajutor social 250 lei/lună
  S-a ajuns la aceste sume aprobate astăzi după mult scandal, în sensul că primarul Chițac al Constanței nu a vrut să le mai mărească conform amendamentelor făcute, iar bursele au rămas în cuantum la fel ca în anul trecut.

  Numărul burselor în Mangalia:
  – pentru performanță 5
  – pentru merit = 1.421
  – pentru studiu = 108
  – pentru ajutor social = 427

  Consilierii PER, Menabit Ozzy , Doru Marinescu , Larissa Canea aduc amendamente proiectului HCL și propun următoarele:

  – pentru performanță 500 lei/lună,
  – pentru merit 160 lei/lună
  – pentru studiu 200 lei/lună,
  – pentru ajutor social 140 lei/lună

  Impactul asupra bugetului local a acestor măriri de cuantum al burselor elevilor este de cca 55.000 lei/lună, aprox. 440.000 lei pe an, deoarece anul școlar 2020-2021 are 34 de săptămâni.

  Primarul să nu între în panică, deoarece Primăria Mangalia își permite aceste măriri de burse, întrucât are pe lista de evenimente în luna Mai un raliu în valoare de 400.000 lei și România fiind în pandemie, cu măsuri sanitare decretate, nu se mai poate organiza, iar să amânăm nu are vreun sens, pentru că nu știm ce vremuri vor urma. Dacă dispare pandemia, de bucurie vom găsi buget și pentru evenimente.
  Astfel, banii care nu mai sunt cheltuiți pe un eveniment care nu se mai organizează îi putem folosi pentru a mări bursele elevilor.

  Comentariu by Mentalistul — 26 martie 2021 @ 21:45

 6. https://ziarulautentic.ro/ziua-2-sute-de-protestatari-la-sediul-pnl-constanta-m-e-pnl-m-e-usr-demisia-chitac-demisia-lupu-jos-guvernul-tradator/

  Comentariu by Anonim — 29 martie 2021 @ 23:07

 7. cea mai misto e aia cu ,,jos pandemia”
  asta arata starea educationala a tarii asteia de sosoace si sosoci.
  ma uitam si cred ca 80% din cei care urlau acolo nu au platit in viata lor impozite statului.
  ei au drepturi.obligatii au altii.

  Comentariu by wow — 30 martie 2021 @ 19:32

 8. Și-a făcut și Ozzy numarul ce mai..

  Comentariu by Adi — 1 aprilie 2021 @ 1:30

 9. Mai Mentalistule ne spui si noua daca este adevarat ca imprumuti bani de la Angelescu(fara retur),deci esti pe statul de plata al primarului?

  Comentariu by Anonim — 1 aprilie 2021 @ 8:26

 10. Pt 9:
  Ești tâmpit?
  Este adevărat că ești tâmpit? Răspunde-ne și nouă!

  În plenul ședinței CL am informat pe viceprimar și pe ceilalți consilieri că pe data de 24 Apr 2021 este primul termen la Argeș cu acțiunea dintre proprietarul actual al clădirii în care se află pediatria și maternitatea versus primaria Mangalia și Spitalul Mangalia, în care petentul cere ca in urma refuzului primăriei de a plăti chirie, însemnând ca nu vrea sa mai continue activitatea spitalului in clădirile lui, să înceteze obligativitatea de a continua 10 ani aceeași destinație, conform legii retrocedărilor.
  Am declarat că Asociația NOI SUNTEM MANGALIA se oferă să plătească chiria timp de 4 ani, dacă primăria refuza să o plătească. În 4 ani se poate construi o altă Pediatrie.
  Au tăiat din filmarea ședinței acest pasaj. E cumva invers, eu m-am oferit să împrumut primăria (fără retur!), numai ca să avem în continuare Pediatrie în Mangalia.

  Iar una nouă:
  Dacă primăria ne concesionează teren, Asociatia NOI SUNTEM MANGALIA, în colaborare cu Asociația DĂRUIEȘTE VIAȚA (care construiește un spital în București), se oferă să construiască o clădire de spital din fonduri proprii.

  Comentariu by Mentalistul — 1 aprilie 2021 @ 15:17

 11. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=5854755944550538&id=100000485715789

  Comentariu by Mentalistul — 1 aprilie 2021 @ 15:32

 12. Ozi, in locul tau nu m-as mai deranja sa raspund unora, ca cel de la 9.
  Si daca tot insista, de ce nu-l intreaba pe iubitul lui angelescu de unde are atit de multi bani sa-ti dea???

  Comentariu by pop — 2 aprilie 2021 @ 8:06

 13. Și mandatul trecut, eram cel care se lua la bătaie cu ei pentru nemerniciile lor, iar frustrații ăștia voiau să creadă și răspundeau vorba că m-ar plăti Radu. Ca să ce? Să-l omor pe Radu?

  Sunt aceiași care în campanie mințeau că m-am vândut lui Radu. Dar în ziua alegerilor ce să vezi? S-a dovedit că ei s-au vândut lui Radu și l-au făcut pe pițiponc iar primar.

  Comentariu by Mentalistul — 2 aprilie 2021 @ 8:22

 14. Pt. #9
  https://www.replicaonline.ro/ancheta-la-santierul-naval-damen-dupa-un-accident-colectiv-de-munca-468419/
  vs.
  https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/eveniment/maistri-militari-victimele-unui-accident-16404.html

  Comentariu by nabuco — 2 aprilie 2021 @ 14:09

 15. ptr 14 – greseala de proiectare, stilpul fiind amplasat prea aproape de marginea drumului.
  Dar sa facut bine, a iesit la pensie, a fost consilierul lui radu…nu al orasului.

  Comentariu by pop — 2 aprilie 2021 @ 16:17

 16. https://www.replicaonline.ro/primaria-mangalia-executata-silit-din-cauza-unei-licitatii-de-pe-vremea-lui-tusac-469035/

  Comentariu by nabuco — 7 aprilie 2021 @ 22:11

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress