Politica locală în Mangalia

9 ianuarie 2021

Regia Autonomă Județeană de Apă Constanța a majorat, de la 1 ianuarie, prețul apei potabile.

Filed under: Ştiri judeţene — lucian visa @ 17:00

Regia Autonomă Județeană de Apă Constanța a majorat, de la 1 ianuarie, prețul apei potabile. Acesta a crescut cu aproape 50 de bani pe metru cub, de la 4,50 la 4,96 de lei fără TVA, ne-au declarat reprezentanții Biroulului de Facturare al RAJA. Pentru serviciile de canalizare, tariful a rămas neschimbat, de 4,36 de lei pe metru cub. Regia de Apă transmite că tarifele sunt avizate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, printr-o decizie din septembrie 2019, după verificarea tuturor componentelor de preț.Facturile ridicate la apă și canalizare, care situează județul Constanța pe primul loc pe țară, au stârnit nemulțumirea clienților RAJA.  Reprezentanții Regiei invocă situația specială din Dobrogea, cu zone aride, care impun colectarea apei de la mare adâncime, fapt care atrage costuri ridicate de producție.

http://www.radioconstanta.ro/2021/01/08/constanta-s-a-majorat-pretul-apei-potabile/ 08.01.2021

82 Comments

  1. Se observă că semnăturile strânse au contat. Nu la tarif, doar la alegeri. Pe cei care au răspuns afirmativ la strângerea de semnături pentru referendum, îi mai întreb ceva. ”Sunteți mulțumiți ?”

    Comentariu by lucian visa — 9 ianuarie 2021 @ 17:16

  2. Cei care au raspuns afirmativ la simulacrul de strangere de semnaturi pentru referendumul pentru reducerea pretului apei, au posibilitatea sa se razbune ca au fost mintiti si manipulati. Sa semneze acum referendumul pentru demiterea primarului mincinos, rau, hot, incompetent, penal si viitor puscarias, speram.

    Comentariu by Dan — 9 ianuarie 2021 @ 18:12

  3. https://www.ordinea.ro/aurel-presura-a-preluat-prerogativele-directorului-general-al-raja-sa/
    … „Urmare a acestor decizii, măsurile luate de noua conducere, inclusiv reorganizarea companiei, au scopul de a eficientiza funcționarea societății.”
    https://www.ebrd.com/news/2020/new-ebrd-financing-for-romanias-largest-water-and-wastewater-company-.html
    din pacate este doar inceputul …

    Comentariu by nabuco — 9 ianuarie 2021 @ 21:18

  4. Pt.2
    Un referendum pentru demiterea unui primar înseamnă și o participare a reprezentanților CJ și al Prefecturii la acest proces. Care la Mangalia nu va fi. Asta în cazul în care se vor strânge semnături, ceea ce mă îndoiesc. În plus, jocul PSD-ului e duplicitar.

    Comentariu by lucian visa — 10 ianuarie 2021 @ 11:02

  5. Pt. 4, adica prefectul nu va accepta sa rezolve cererea cetatenilor semnata, conform legii, de organizare a referendumului pentru demiterea primarului pentru ca il protejeaza fiind liberal de-al lor? Traim in jungla? Semnaturi se vor strange.

    Comentariu by Dan — 10 ianuarie 2021 @ 11:25

  6. Pt.4:
    Referedumul nu este un act de decizie al Consiliului Local ori a prefectului. Conform legii Prefectul ia act și acționează conform procedurii, CL la fel. Pot sa taraganeze, pot sa găsească hibe, dar de aceea mă folosesc de o armată de avocați.
    Dle Vișa, mă așteptam să fii mai priceput în legile administrației publice, care acum sunt comasate în Codul Administrativ. Ai afirmat ca și cum te-ai pricepe. Mă așteptam să nu ții cu ursul. Ori ești negativist din fire?

    Un inginer s-a dus în instanță sa câștige un proces împotriva primăriei. S-a reprezentat singur și a pierdut. Un avocat s-a dus în instanță sa câștige un proces împotriva primăriei, pe altă temă. Inginerul îi spune avocatului că nu are rost, că a dat el – inginerul – în judecată primăria, dar nu a câștigat. Ce să facă avocatul? Să meargă mai departe sau să asculte de inginer?

    Comentariu by Menatlistul — 10 ianuarie 2021 @ 11:45

  7. Si raspunsul primarului va fi cam asa: „eu am incercat, dar intre timp noul cod fiscal…accize, pret petrol, bla, bla”
    Da, semnaturi ptr demitere. Si asa a fost ales doar de gasca pnl-ista.

    Comentariu by pop — 10 ianuarie 2021 @ 12:24

  8. Eu nu țin cu ursul. Strângerea de semnături poate fi un exercițiu de democrație și exprimarea unei poziții clare a unor cetățeni. Dar materializarea legală prin vot la referendum, mi se pare greu de realizat, mai ales în condiții de pandemie.

    Comentariu by lucian visa — 10 ianuarie 2021 @ 12:32

  9. @8, Fiti optimist, iesim dn pandemie pana la sfarsitul anului, a inceput vaccinarea.

    Comentariu by Dan — 10 ianuarie 2021 @ 14:21

  10. cont. @3
    https://www.replicaonline.ro/anaf-va-avea-acces-la-toate-conturile-din-banci-458603/

    Comentariu by nabuco — 10 ianuarie 2021 @ 15:37

  11. Pt.8:
    De aceea am scris parabola cu inginerul și avocatul.

    Dacă rămânea 50% cvorumul pentru Referendum, era foarte greu, aproape de imposibil. Cu 30% cvorum poate fi realizabil.

    Comentariu by Mentalistul — 10 ianuarie 2021 @ 16:23

  12. Nu votul e problema. El s-ar obține. A se desfășura referendumul e problema.

    Comentariu by lucian visa — 10 ianuarie 2021 @ 16:39

  13. Hai nu mai visati cai verzi pe pereti, capu jos si gata ! V-am ciuruit, un fleac…

    Comentariu by Manole — 10 ianuarie 2021 @ 21:15

  14. Se aude un schelalait anemic de la punctul 13. Ce satisfactie morbida ca au reusit sa castige prin minciuna si sa ciuruiasca toata Mangalia. Dar se cam intoarce situatia, tocmai a aflat lumea de marea minciuna electorala care a fost strangerea de semnaturi pentru referendumul pentru ieftinirea pretului apei.Iata ca se intoarce roata. Manole, ne mai auzim si dupa referendumul pentru demiterea primarului mincinos?

    Comentariu by Dan — 10 ianuarie 2021 @ 22:17

  15. pacat ca multi uita sau trec peste toate nedreptatile actualei administratii. baaaaaa, ei sunt acolo angajati de cetateni pentru a gestiona cat mai bine problemele urbei, iar in final sa aiba un plan pe termen lung de a imbunatati calitatea vietii in Mangalia.

    Dar din pacate lipsa de educatie si prostia in general fac ca nimeni sa nu se impotriveasca tuturor tampeniilor pe care le face primarul cu toata gasca lui.

    Maretele realizari din Saturn si a falezei au mari defecte care se vor vedea in maxim 2 ani. Acolo se vede de la distanta ce mare parandarat este.

    Toata lumea din oras stie circuitul spagii, iar primarul nu semneaza nimic. Problema este ca timpurile se schimba, societatea noastra evolueaza, incet dar evolueaza, implicit justitia si DNA-ul.
    Sa vedeti cand este luat la anchetat primul manager de proiect din primarie care a semnat receptia acestor lucrari, atunci o sa vedem cum se dau in primire unul cate unul. Cu siguranta va veni si zua aia, pentru ca sunt prea evidente multe hotii.

    Cunosc oameni care l-au votat pe actualul primar, pentru a continua proiectele incepute. Total naivi.

    Este frustrant doar daca suntem realisti si vizualizam adevaratul potential al Mangalia. Ar fi un frumos exercitiu de imadine, cu un mic oras cochet pe malul marii, CURAT si plin de flori, care sa atraga turistii prin splendoare, nu prin preturi mici.

    In incheiere, subliniez managementul defectuos al portului turisti. Oare nimeni nu se intreaba de ce toate velierele sunt la limanu si platesc taxe acolo? La Mangalia in port oare nu este mai facil pentru proprietarii de veliere, cu parcare, asfalt, hoteluri in apropiere, restaurate???!!!

    Problema nu se pune daca vor ajunge la puscarie multi din primarie, ca va fi un domino cu siguranta, ci cand si cine ii va inlocui.

    Stima

    Comentariu by vot irosit — 11 ianuarie 2021 @ 11:30

  16. Portul turistic la Mangalia:
    http://timpul.info/articol/5514/ieri-muma-azi-ciuma-la-cati-bani-a-bagat-ministrul-elena-udrea-in-primaria-mangalia-pe-vremea-pesedistului-tusac-se-mai-construia-o-statiune.html
    i rest politica locala in ultimii 30 de ani o putem rezuna in 15 secunde:
    https://www.youtube.com/watch?v=VXNWthXmqg4

    Comentariu by nabuco — 11 ianuarie 2021 @ 14:24

  17. Spagile din primarie se iau prin Didi si prin Colgiu . Spagile mai marunte se duc la vicele Angelescu si la arhitect . Acesta din urma se va duce cu siguranta primul la puscarie . Sunt multe inregistrari cind pune mina pe bani .

    Comentariu by Anonim — 11 ianuarie 2021 @ 19:21

  18. Ne auzim Dane, cum să nu. De 8 ani tot ne auzim și mergem înainte. Dar bagă altceva că asta cu referendumul e fumată de pe vremea lui Tusac și a bagat-o și Ozghiun odată… cât să mai țină… vrei ceva idei ?

    Comentariu by Manole — 12 ianuarie 2021 @ 2:05

  19. Ăsta de la 17 e bătrân că scrie cu Î. Nu servește nici diacritice. Se cam oftica ca a dat spaga

    Comentariu by Fane — 12 ianuarie 2021 @ 2:07

  20. CUM SĂ DETURNEZI 3 MILIOANE EURO

    Pasul 1, din mai multe acte:
    Acoliții primarului înfințează (prin inițiere HCL) Asociația OMDT Mangalia, în care unul din cei 3 membri fondatori este Consiliul Local Mangalia. Inițiatorul acestui HCL este consilierul local FILIP DUMITRU. Scopul Asociației este sa cheltuie banii din taxa de promovare turistica si sa hotareasca ce sa se faca in stațiuni.
    În aceeași HCL se aprobă și statutul Asociației, în care e prevăzut că Asociația are ca sursă de venit și sumele încasate de Taxa de Dezvoltare ăi Promovare Turistică, pe care o plătesc societățile comerciale care au activitate pe raza UAT Mangalia.
    În aceeași HCL, Consiliul Local Mangalia în calitate de membru fondator, propune pe consilierul FILIP DUMITRU să fie președintele Asociației, iar pe viceprimarul ANGELESCU DRAGOȘ să fie membru în Consiliul Director. Aceste persoane să angajeze patrimoniul Asociației, incluzând și fondurile alocate din bugetul local. Este incompatibilitate cât releul de televiziune din spatele poștei vechi, dar nu a vrut să o vadă niciun consilier local de la PNL sau PSD.
    Respectivii consilieri locali au votat propria numire, nu s-au retras de la vot. Aici avem conflict de interese administrativ. Nu a văzut nici secretarul municipiului, care avizează de legalitate Hotararea de Consiliu Local, nici consilierii care au votat-o.
    Recapitulare: FILIP DUMITRU a inițiat o HCL prin care se înființează o Asociație, a cărui președinte este numit prin aceeasi HCL același FILIP DUMITRU, proiect HCL pe care îl și votează. Viceprimarul ANGELESCU DRAGOȘ s-a votat pe sine să fie în Consiliul Director al Asociației. Corupție pe față! Cu aroganță!

    Pasul 2:
    Văzându-se în conducerea Asociației pe care au înființat-o, consilierii locali respectivi nu s-au mulțumit cu banii din taxa de dezvoltare și promovare turistică pe care o plătesc comercianții, au votat în decembrie 2020 un proiect HCL care instituie Taxa Specială de Stațiune, prevede că turiștii să plătească 5 lei / zi de cazare . În anul 2019, am avut în stațiunile noastre cca 2.900.000 de înnoptări, ceea ce duce previziunea de încasare a taxei de stațiune la cca 3.000.000 euro.
    Aceeași HCL prevede că sumele încasate cu această taxa de stațiune să devină sursă de venit a Asociației.
    Prejudiciul: Asociația s-a înființat cu statut de utilitate publică, în baza unei legi speciale (Legea 275 / 2018), care prevede că sumele încasate din Taxa de Dezvoltare și Promovare Turistică pot deveni surse de venit pentru Asociație. Taxa de Stațiune este o altă taxă, diferită de taxa de dezvoltare și promovare turistică, care nu face obiectul legii 275 / 2018, se constituie venit în bugetul local și orice alocare din sumele încasate din taxa de stațiune se face cu respectarea prevederilor legii 273/ 2006 privind finanțele publice.

    În mod ironic, în aceeași zi, conslieriii locali respectivi votează ca Taxa de Dezvoltare și Promovare Turistică, care ar fi putut să devină sursă de venit pentru Asociație să se ducă la Direcția de Turism din cadrul primăriei, cu care această direcție să își finanțeze proiectele și activitățile. Iar Taxa de Stațiune, care este plătită de turiști și nu de agenții economici, să se ducă la Asociație.
    Practic, o deturnare de fonduri, deoarece Taxa de Dezvoltare și Promovare Turistică cumula cca 600.000 lei pe an, iar Taxa de Stațiune cumulează o previziune de încasare de cca 14-15.000.000 lei pe an.

    Ce trebuie să facă Asociația de acești bani? Să promoveze turismul în stațiunile Mangaliei. Cine gestionează acești bani?Consilierii FILIP DUMITRU, ANGELESCU DRAGOȘ și … STAN LINICA (din partea patronatului în consiliul director, o altă incompatibilitate).

    Comentariu by Mentalistul — 12 ianuarie 2021 @ 2:21

  21. TEZA DE ADMINITRAȚIE PUBLICĂ
    Referitor la taxele speciale, legea finanțelor publice prevede:
    „(6) Taxele speciale se fac venit la bugetul local și se încasează numai de la persoanele fizice și juridice care beneficiază de serviciile publice locale pentru care s-au instituit taxele respective.”

    Taxa de Dezvoltare și Promovare Turistică se încasează de la agenții economici cu activitate în turism (și nu cum a aplicat-o primarul tuturor societăților comerciale din Mangalia). Ca să beneficieze agenții economici de serviciile publice pentru care s-a instituit această taxă, Consiliul Local Mangalia a înființat Asociația Organizația de Management a Destinației Turistice Mangalia, în care fondatori sunt Consiliul Local și agenții economici care trebuie să beneficieze de taxa respectivă. Totul bine și conform, doar că prin a numi consilieri locali în conducerea acestei Asociații îi pune în situație de incompatibilitate, care se pedepsește cu pierderea funcției de ales local și interzicerea să nu mai dețină funcții publice timp de 3 ani. Dar asta e problema lor.

    Taxa de Stațiune o plătesc turiștii, din sumele colectate trebuie să beneficieze servicii publice cei care o plătesc, adică turiștii.
    Asociația buclucașă nu are membri fondatori pe cei care plătesc Taxa de Stațiune, ci pe cei care platesc Taxa de Promovare Turistică. Să aloci Asociației sumele încasate din Taxa de Stațiune este o deturnare de fonduri.

    Cum să fie efectuate serviciile publice de care să beneficieze turiștii? Consiliul Local Mangalia a înființat cu HCL 165, 166 și 167 / 2018 un număr de 3 (trei) Centre Naționale de Informare și Promovare Turistică, în subordinea consiliului local, pentru care același consiliu a obținut și acreditare, și au in atributii servicii publice de promovare si informare turistica, adresate turiștilor. Adica în beneficiul celor care platesc Taxa Speciala de Stațiune. Dar sumele incasate din aceasta taxa nu se duc la aceste centre, ci sunt deturnate unei alte entitati juridice, o Asociație înființată să primească sumele din altă taxă specială plătită de agenții economici.
    Paranteză: În mod halucinant, aceste centre nici nu functioneaza in subordinea consiliului local, nu exista in Organigrama. In Organigrama aceste centre nu exista deloc, dar totusi exista cheltuieli in bugetul local, cu rubrica pe Primarie, la Directia de Tursim si mediul de Afaceri, în numele acestor centre. Se cheltuie din bugetul local cca 500.000 lei pe an si nu stim pe ce, plus salariile a 6 angajati, plus contracte de paza si utilitati. Dar asta e alta poveste. Închis paranteza.

    Altă nebunie: Taxa platită de agenții economici nu se duce la Asociația special înființată în acest sens, ci se duce la Direcția de Turism din Primărie.

    De ce astfel de deturnări de fonduri? Ca să ajungă pe mâna acoliților primarului suma imensa care se colectează cu taxa de stațiune: cca 15.000.000 lei (3.000.000 euro).
    De aceea, pentru a decide cheltuiala acestor bani au fost imputerniciți în funcțiile de conducere ale Asociației, prin propriul vot, 2 consilieri locali, iar un al 3-lea fiind din partea unui patronat. Și-au deturnat fonduri din poziția de consilieri locali, ca să îi cheltuie tot ei din poziții de conducere in Asociația OMDT Mangalia.

    În acele ședințe ale Consiliului Local i-am atenționat de nelegalitatea acelor HCL pe care le votează, dar au votat cu nonșalanță. Am citit pe fețele lor cât de avizi erau după acești bani.
    Funcția de consilier local mă obligă să atrag atenția organelor competente să corecteze aceste situații.

    Comentariu by Mentalistul — 12 ianuarie 2021 @ 2:26

  22. Like @20, @21
    https://www.integritate.eu/
    https://www.pna.ro/
    samd
    https://www.youtube.com/watch?v=fWquL-NZrq8

    Comentariu by nabuco — 12 ianuarie 2021 @ 13:06

  23. Like @20, @21
    https://www.integritate.eu/
    https://www.pna.ro/
    samd

    Comentariu by nabuco — 12 ianuarie 2021 @ 13:06

  24. O idee [ 🙂 ] pentru OMDT:
    https://www.replicaonline.ro/constantenii-viseaza-cu-ochii-deschisi-vor-metrou-pana-la-mangalia-458815/
    din seria:
    https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/social/cu-submarinul-la-plimbare-227748.html

    Comentariu by nabuco — 12 ianuarie 2021 @ 14:53

  25. Aveam și o continuare…

    Consilierul Stan Linica, în calitate de Președinte al Asociației de Management al Destinației Turistice Mangalia face o cerere la primărie sa i se dea spațiu pentru sediu.

    Paranteză: Asociatia în care consilier Stan Linica era președinte în Ianuarie 2019 este posibil sa nu fie aceeași în care consilierul Filip Dumitru este președinte în Decembrie 2020.
    În HCL nr.30/ 23.01.2019 : https://mangalia.ro/wp-content/uploads/2019/02/30.pdf avem:
    Asociația de Management a Destinației Turistice Mangalia.

    Iar în HCL nr.167 / 25.07.2019 : http://mangalia.ro/wp-content/uploads/2019/02/167.pdf avem:
    Organizația de Managementul Destinației Turistice Mangalia, la care este numit președinte Dumitru Filip.

    Iar Judecatoria Mangalia a înregistrat Asociația Organizația de Management a Destinației Turistice Mangalia la data de 05.09.2019

    Binînțeles că mă întreb dacă Asociația unde consilier Stan Linica face cerere în calitate de președinte este aceeași Asociație în care consilierul Filip face cerere în calitate de președinte. A doua asociație are un cuvânt în plus în denumire.
    Exista Asociația lui Linica Stan când a făcut cerere de spațiu cu folosință gratuită și și-a votat în ședința de consiliu local propriul contract?
    Și dacă exista asociația lui Stan Linica, cine a trimis-o președinte acolo, ce statut are Asociația, este de drept privat? Pentru ca prima Asociație de utilitate publica din România, înființată conform legii 275 / 2018, a fost înființată la 8 luni după ce consilier Stan Linica obține cu propriul vot de la Consiliul Local un spațiu cu folosință gratuită în clădirea Nautic.
    Oricum ar fi, este incompatibilitate de funcții, plus conflict de interese patrimonial. (ori administrativ, depinde dacă exista acea asociație la 23.01.2019.

    Eu sunt curios de motivele pentru care secretarul municipiului a avizat HCL 30 / 2019 (primul link), dacă asociația nu exista legal (a obținut personalitatea juridică în 05.09.2019), iar semnatarul contractului de comodat este și consilier local, care a votat acea HCL.

    La vremea respectivă am atenționat despre situațiile în care se bagă fiecare, am primit insulte când am vrut să îi ajut. Inclusiv în ședința din Decembrie 2020, la gâtul meu au sărit Angelescu Dragoș și Filip Dumitru, direct interesați în cheltuirea Taxei de Stațiune.
    Eu am încercat, ei nu au vrut. Din umanitate am încercat sa ii ajut, oricât îi disprețuiesc pentru ce au făcut Mangaliei. Fiecare doarme așa cum își așterne.

    Până acum, sunt 3 consilieri locali la număr.
    Al 4-lea probabil o să fie de la PSD, să nu se creadă că fac vreo discriminare. Apoi continui cu PNL.

    Comentariu by Mentalistul — 12 ianuarie 2021 @ 16:10

  26. Linica nu se mai satura ? Abia acum inteleg valoarea covidului, este singura sansa sa mai traim si noi.

    Comentariu by Fane — 12 ianuarie 2021 @ 22:38

  27. https://www.replicaonline.ro/parcul-evergreen-din-mangalia-inundat-la-fiecare-ploaie-458876/

    Comentariu by poftiti — 13 ianuarie 2021 @ 0:20

  28. Pt. #25
    https://www.replicaonline.ro/hotel-scos-la-vanzare-cu-3-milioane-de-euro-458877/

    Comentariu by nabuco — 13 ianuarie 2021 @ 9:45

  29. https://focuspress.ro/o-firma-de-transport-ridica-un-hotel-de-noua-etaje-cu-restaurant-la-mangalia/

    Adică în Venus, spre Cap Aurora.

    Comentariu by Mentalistul — 13 ianuarie 2021 @ 15:15

  30. ptr 28 – Unul dintre „actionarii” hotelului e „city managerul” Mangaliei, dan georgescu, cu 25%.

    Comentariu by pop — 13 ianuarie 2021 @ 17:37

  31. @ 29 Acum city menajer este Jianu de la Polaris.

    Comentariu by Dan — 13 ianuarie 2021 @ 19:53

  32. https://www.replicaonline.ro/cum-a-tepuit-fina-lui-iorgus-televiziunea-romana-459107/

    Comentariu by nabuco — 14 ianuarie 2021 @ 11:35

  33. ptr 29 – nu pot sa cred…la „impins” mamicuta cu mertanu.
    Iar a „cazut ” georgescu? Si pe vremea lui tusac a pupat pina si-a rezolvat afacerile, a trecut la radu, la fel. „Improprietarit” cu trotuarul, parcaea de la policlinica…
    Cam asa arata „oamenii politici” ai Mangaliei.

    Comentariu by pop — 14 ianuarie 2021 @ 12:18

  34. @33
    Și Dumitrana a căzut în 2017 iar acum e director general al SC Şantierul Naval 2 Mai SA. Georgescu își vinde hotelul cu parcare pe trotuar și la policlinică și se ocupă de ridicarea unui hotel cu 9 etaje în Venus. Acolo se duce șpaga din primărie și parandărătul.

    Comentariu by Marian Vasile — 15 ianuarie 2021 @ 13:55

  35. https://www.cotidianul.ro/patronul-caritas-falit-doarme-pe-unde-apuca/

    Comentariu by nabuco — 15 ianuarie 2021 @ 14:19

  36. cont. @35
    https://www.replicaonline.ro/fratii-micula-tepuiti-de-un-mic-afacerist-din-lupeni-459231/

    Comentariu by nabuco — 15 ianuarie 2021 @ 14:36

  37. Ozzy e pe alta planeta. Ca inginer chiar am castigat un proces. Avocatul nu era suficient pregatit si odata a uitat sa se prezinte la proces. Cam asta e situatia in Romania. Nu mai zic de aavocatii care se descurca cu judecatorul si partea cealalta nu are nicio sansa.

    Comentariu by Mircea — 16 ianuarie 2021 @ 12:41

  38. https://www.cotidianul.ro/wp-content/uploads/2021/01/16/partie-1000×600.jpg
    Astia de la PER unde sunteti?

    Comentariu by nabuco — 16 ianuarie 2021 @ 14:16

  39. Pt.38Ș
    Nu confunda Partidul Ecologist cu militanții ecologiști. Partidul Ecologist nu se leagă cu lanțuri de copac, ca sa îl protejeze, nu poți sta legat de copac pentru totdauna, ci se străduiesc sa se adopte legi ecologiste sau de protecția mediului, care să protejeze acel copac pentru totdeauna.
    Dar ai sa vezi membri ai partidului ecologist în ONG-uri care milteaza pentru ecologie, iar acțiunile sunt ale ONG-urilor, nu ale partidului.
    Un astfel de ONG am înființat și eu, se numește NOI SUNTEM MANGALIA.

    Acțiunea pe care ai postat-o este organizată de Declic:
    „Campaniile Declic sunt conduse de valorile noastre, nu de politica de partid. Declic este, și va rămâne mereu, o comunitate independentă. Membrii Declic provin din cele mai diverse medii și ceea ce ne aduce împreună este credința noastră comună în echitate, compasiune și curaj.”

    Dar nu pot sa nu remarc interesul (pe invers, de reproș injectat cu haterism) pentru PER. Dacă în ultimii 5 ani nu a menționat nimeni de PER, dintr-o dată a apărut interesul pentru PER pentru că am câștigat un rezultat la Mangalia și avem 3 consilieri locali. Nu cred ca te-a apucat deodată interesul de Partidul Ecologist, ci este amintit doar pentru ca acum fac eu parte din PER.
    Zic că remarc, nu dau cu parul. Chiar mă încântă această băgare de seamă.

    Pe viitor, acolo unde vor fi acțiuni NOI SUNTEM MANGALIA să reții ca sunt ale noastre și sa nu mai intrebi unde e PER.

    Comentariu by Anonim — 16 ianuarie 2021 @ 15:53

  40. Pt.20,21,25
    Daca sustii ca cele spuse de tine sunt incalcari ale legii( par a fi)ai facut plangere penala?Pentru ca altfel este fum in vant sau chiar campanie electorala personala(pentru ca ai intrebat intr-un comentariu ca ,in cazul unui referendum pe cine punem-alegem- primar).Deasemenea usor poate fi considerata o incalcare a legii deoarece ati luat la cunostinta de o incalcare a legii si nu ati adus-o la cunostinta celor in drept.Hai sa facem mai putina propaganda si sa trecem si la fapte concrete pentru ca in rest este apa de ploaie.

    Comentariu by Anonim — 17 ianuarie 2021 @ 11:48

  41. Pai la ce te astepti de la „Ozzy nu se vinde”? Gargara pe net si atat.

    Comentariu by Anonim — 17 ianuarie 2021 @ 16:58

  42. Pt. 40:
    Mă întrebi și nu aștepți răspunsul, mă acuzi pe o presupunere. Este corect ce faci? Răspunsul este: „Da, eu am făcut ce trebuia făcut!”

    Legea prevede că un consilier local are obligația de a informa cetățenii privind treburile publice. Folosesc toate căile de comunicare. Te-am informat, acum ești un cetățean informat cu privire la subiect, la fel ca mine.

    După ce te-am informat, s-a încheiat atribuția mea de consilier local, din moment ce HCL a fost adoptat împotriva problemelor expuse de mine și împotriva amendamentele mele. Ceea ce am făcut în continuare a fost un demers în calitate de cetățean corect.
    Dumneata, fiind acum la fel de informat ca mine, poți să fii un cetățean corect și să acționezi la fel ca mine, ori să nu îți pese și, astfel, să le devii complice.
    Întrebarea nu mai este ce am făcut eu, pentru că ți-am răspuns; întrebarea a devenit „Ce faci dumneata cu aceste informații?”.

    Pentru corecție, te informez că nu la Parchet am făcut plângere, pentru că, momentan, încă nu s-au alocat bani din bugetul local și nu s-a săvârșit prejudiciul. Dar se poate face sesizare la Agenția Națională de Integritate, pentru incompatibilitate și conflict de interese administrativ.

    Dacă mi-o arăți pe a ta. ți-o arăt și eu pe a mea.

    Comentariu by Mentalistul — 17 ianuarie 2021 @ 18:39

  43. pt.42
    Ca esti roman ,de origine tatara stiu,dar ca nu intelegi romaneste nu inteleg.Eu nu am reclamat nicio ilegalitate a primarului ci tu esti cel care ne-a spus de ilegalitatile primarului.Deci eu nu am ce plangere sa arat ci numai tu,daca ai,o poti face.Ca se poate face sesizare si la ANI,mami sau la Mitropolie stim dar nu s-a facut si a trecut ceva vreme.Dumneata ,ca toti consilierii, trebuie sa informezi cetatenii cu toate cele necesare iar cand iei la cunostinta de o ilegalitate trebuie informate organele statului.In rest gargara cu piuneze.Asa dai apa la moara celor care spun ca faci gargara ieftina si in realitate faci jocurile primarului.

    Comentariu by Anonim — 18 ianuarie 2021 @ 0:06

  44. Dacă nu ai priceput, recitește ce am scris, de atâtea ori până pricepi.

    Nu am nevoie să conving pe cineva de faptul că ce-și imaginează nu are legătură cu realitatea. Te-aș întreba cum de ești convins ca știi ce am făcut și, mai ales, ce nu am făcut eu. te-aș fi întrebat dacă mi-ar fi pasat câtuși de puțin care îți sunt impresiile.

    Ți-am dat o informație. Îți e de folos sau nu . E atât de simplu! Restul, ce fac eu,… fac pentru că vreau eu să fac. Nu pentru că vrea altcineva sa fac.

    Când o să am nevoie să te informez despre ceea ce am făcut sau ce fac, o să o fac, dar momentan nu simt că-mi este necesar.

    Comentariu by Mentalistul — 18 ianuarie 2021 @ 4:44

  45. #44
    de obicei se arunca cu pietre in pomul roditor.
    totusi, anonimul de la 43 are pe undeva dreptate.
    consilierul votat de el este pus acolo sa i apere interesel.nu numai sa l informeze pe el de ilegalitatile facute de celialti ci sa si actioneze in consecinta.adica sa faca plangeri , reclamatii etc.doar e si reprezentantul anonimului de la 43 cum spunea mai sus
    nimeni nu va nega inforatiile pe care le pui in spatiul public.dar daca vrei sa faci o treaba buna fa o pana la capat .
    si ce faci tu , teoretic, dar pur teoretic in societatea noastra e obligatia ta ca si reprezentant cinstit al celor ce te au ales.

    Comentariu by wow — 18 ianuarie 2021 @ 10:27

  46. Pt 45:
    Cateodata nu ne dam seama ca picăm în aceeași patimă a presupunerii.
    Am scris mai sus: Cât e de greu ca în loc să acuzi pe presupunerea că nu am făcut ceva, mai bine și întrebi?
    M-a intrebat cineva dacă am făcut și ce am făcut? Ia întrebați-ma ,,, și va răspund! Cu toate ca am raspuns mai sus. Nu mi-e greu sa repet răspunsul. Abia apoi, dupa ce aflati răspunsul la dacă am făcut și ce făcut, puteți trece la acuzat dacă nu va convine.

    Am spus asa: Am făcut ce era de făcut. Faptul ca informez, e și asta o atribuție.

    Aaa, e curios cineva ce am făcut, în sens de procedură? La fel, poate sa întrebe frumos. Nu sa se apuce de acuzat imaginând eronat.

    Comentariu by Mentalistul — 18 ianuarie 2021 @ 16:58

  47. https://www.youtube.com/watch?v=oHEGMRK44hY

    Comentariu by nabuco — 18 ianuarie 2021 @ 17:14

  48. Am inteles, ai facut ce ti s-a dat voie sau ce ti s-a spus .Acum ii inteleg si cred (aveam dubii serioase)pe cei care spun despre tine ce spun .Esti catelul lui Radu ,cu lantul mai lung sau mai scurt(in functie de cum ti se da).
    Te rog sa ma scuzi ca am intrat intr-o discutie(prea mult pentru tine)cu tine dar sunt lamurit acum (aveam unele semne de intrebare) despre cine esti in realitate .Te crezi un Zorro modern dar din pacate, esti o unealtajalnica, manipulata.Nu sunt curios ce ai facut tu ,in sens de procedura.Sunt curios si interesat daca ai respectat legea.Din pacate se pare ca nu.Am cautat pe portalul Tribunalului ,Judecatoriei ,Curtii de Apel ,al parchetelor din Constanta si nu este inregistrata nicio plangere depusa de Menabit Ozghiun impotriva lui Radu Cristian pentru nicio fapta de care il acuzi in ultimii cinci ani.Ma retrag pentru ca ti-am acordat prea multa atentie si asa ajunge paduchele in frunte.

    Comentariu by Anonim — 18 ianuarie 2021 @ 20:58

  49. V-a trebuit atâtea luni să vă dați seama că Ozghiun și Paris au făcut jocul …. e de bine, nu prea vă duce bibilica.

    Comentariu by Rad host — 18 ianuarie 2021 @ 23:30

  50. Pt. #48
    Daca tot ai cautat pe diferite portale „pacat” ca n-ai vazut-o p’asta: https://www.replicaonline.ro/mazare-achitat-definitiv-pentru-abuz-in-serviciu-in-prima-instanta-a-primit-peste-6-ani-459578/

    Comentariu by nabuco — 19 ianuarie 2021 @ 10:11

  51. Iar au început haterii cu propriile scenarii închipuite. Nu înțelegeam în trecut dușmănia asta, dar e o invidie simplă, de om prost.

    Mai întâi: De ce trebuie să mă judec eu cu Radu Cristian? Nu mie personal mi-a furat ceva, nu mie personal mi-a prejudiciat ceva.

    A făcut prejudiciu în bugetul local? Autoritatea care verifică este Curtea de Conturi. Când reproșam bezna de pe străzi, când reproșam avocații, când reproșam banii luati de Colgiu pe contracte de media, a venit Curtea de Conturi din București în misiune specială. Și ai să vezi acțiuni în instanță între Curtea de Conturi și primarul Mangaliei.
    A făcut Radu Cristian un abuz? Nu mi l-a făcut mie ca să mă judec cu el. Fie l-a dat în judecată un minister, fie l-a dat în judecată vreun prejudiciat (unii au obținut și despăgubiri), fie s-a făcut plângere penală la Parchet. Pe cei abuzați i-am asistat cu avocați plătiți, iar către autoritățile competente am făcut sesizările care trebuiau făcute. Nu mie personal mi s-a făcut un prejudiciu, ci Radu Cristian a săvârșit prejudicii față de cetățeni, a făcut un abuz sau a încălcat legea. Pentru asta este Statul contra primarul Radu Cristian.

    Ți-am dat cazul de incompatibilitate și conflict de interese administrativ mai sus. Pot eu să mă judec cu respectivii, ca să decidă instanța dacă au săvârșit vreo incompatibilitate sau conflict de interese? Nu pot, nu am această calitate. O are Agenția Națională de Integritate. Plângerea o faci către ANI. Iar ei pot da în judecată pe ANI. Pe portal nu o să vezi pe cel care a cerut dreptate, ci pe ANI. Dacă este conflict de interese, tot ANI face sesizare Parchetului.
    La o corupție, pe cine vezi pe portal? Pe cel care cere dreptate sau pe Parchetul DNA împotriva coruptului?
    O sesizare a mea către ANI sau către Parchet nu o vezi pe portalul instanței.

    Dumneata crezi că lupta adevărată este să găsești în portal vreo acțiune de judecată a mea împotriva lui Radu Cristian. Asta o gândește cel care o vede politic, eu vreau să se facă dreptate.
    Vrei sa iti dau exemple cum ajut oamenii în acest moment? Îl ajut pe cel care este abuzat cu asistență juridică. Avocații nu au voie pro-bono, de aceea (ai văzut pe portal) am înființat un ONG, care angajează avocați. Aceștia ajută oamenii să își obțină drepturile încălcate de primărie sau să își ceară dreptatea în instanță.

    Dacă nu ați deschide subiectul despre cum mă lupt sau cum nu mă lupt eu, nu aș fi povestit despre ce fac, v-ați fi fost mai de succes haterismul.

    Acolo unde mă consider prejudiciat mă lupt, am ajuns și la Înalta Curte (nu vezi asta pe portal), dacă e nevoie merg și la CEDO:
    https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=300000000945417

    Dar acolo unde prejudiciată este societatea, ori este prejudiciat cetățeanul în general, ori în caz de abuz, autoritățile statului trebuie să pornească acțiunile în instanță împotriva celui care a săvârșit fapta. În urma unei plangeri sau la autosesizare.

    Toată polologhia ta greșită a plecat de la faptul că am informat ceva și ai presupus că eu nu aș fi făcut nimic în acest sens.
    (Voi continua…)

    Comentariu by Mentalistul — 19 ianuarie 2021 @ 10:23

  52. Mai sus, într-un comentariu, am redat din sesizarea mea către ANI. Cine se pricepe, cine are mintea la el, a priceput acest lucru. Cine nu, bate câmpii ca tine, pentru că și-a închipuit singur un motiv pentru care să mă acuze (cu false motive).

    Am să continui cu informarea, intrând în detalii:
    În anul 2018, când au pornit ideea cu OMD, în discutie era o asociere cu FPTR. De fapt, cererea pentru OMD a venit de la FPTR.
    Dar ce să vezi, nu s-a mai asociat FPTR cu Consiliul Local, ci Asociația Organizația Patronală Mangalia, înființată cu 1 lună înainte de a se hotărî prin HCL asocierea și desemnarea celor care trebuie să facă actele de înființare.
    Cine este Asociația Organizația Patronală Mangalia, nou înființată pentru a se asocia în OMD? Președinte este consilier Stan Linica. Nah, că a a votat în calitate de consilier local asocierea municipalității cu o entitate juridică de drept privat înn care este președinte.

    Apoi…în ianuarie 2019 care în folosință gratuită un spațiu la Nautic, cu o cerere din partea OMD care nu exista, dar se semnează în calitate de președinte. Un fals intelectual. Si ce să vezi, în calitate de consilier local votează proiectul HCL de acordare în folosință gratuită a acestui spațiu. Contractul de comodat este semnat de primar și de Stan Linica, președinte al Asociației OMD.

    Apoi…
    În luna Mai 2019 (parcă, scriu din memorie), consilier Filip Dumitru face o cerere în calitate de … președinte al OMD (care nu exista încă și nu a fost desemnat niciun președinte) face o cerere că vrea un alt spațiu la Nautic, practic să se mute de la etajul 1 la parter, intr-un spațiu mai mare, pentru folosința gratuită. Alt fals intelectual, pentru că nu l-a desemnat nimeni președinte la o Asociație care nu există.
    El face cererea în calitate de președinte, el votează.

    Apoi, în luna august sau septembrie, se adoptă HCL cu Statutul viitoarei asociații, inclusiv desemnarea lui Filip Dumitru în funcția de președinte și a lui Angelescu Dragoș în consiliul director, adică în conducerea ei.
    Deci la câteva luni distanță de la momentul cererii de spațiu semnată de Filip Dumitru în calitate de președinte al Asociației OMD.
    Acel HCL reprezintă că a fost de acord CL cu Statutul, în calitate de unul din membrii fondatori, nicidecum că a intrat în legalitate. Si că unul din membrii fondatori propune pentru acele funcții. Dar nașterea Asociației se face in instanță, lucru înfăptuit ulterior. De altfel, în instanță a fost schimbată denumirea asociației.
    Mai e ceva, dar o păstrez pentru mine, pentru că sunt sigur că vor antedata documente în fals să facă o corecție.
    Iarăși o situație: Filip Dumitru inițiază HCL în care este desemnat de Consiliul Local, în calitate de unul din membrii fondatori, pentru funcția de președinte al Asociației și Filip Dumitru în calitate de consilier local votează proiectul HCL. La fel, și Angelescu Dragoș votează numirea sa în funcție de conducere al unei Asociații.

    Apoi…
    În Decembrie 2020, prin HCL se instituie Taxa de Stațiune. Același HCL prevede în art.2, alin.1 și art.3 că Taxa de Stațiune este sursă de venit pentru Asociația OMD, unde Filip Dumitru este președinte și Angelescu Dragoș în consiliul director?
    Acest proiect HCL este votat de consilierii locali Filip Dumitru, Angelescu Dragoș și Stan Linica.
    În continuare, Stan Linica este președinta unei asociații de drept privat, membru fondator în Asociația OMD, cu drept de vot pentru angajarea patrimoniului asociației, inclusiv a cheltuielilor și veniturilor.

    Practic, au votat o taxă specială, a căror încasări să devină sursă de venit a unei Asociații în care au funcții de conducere.

    Mai sunt multe de adaugat privind încălcarea procedurilor si falsul intelectual. Plus deturnare de fonduri, abuz, instituirea de grup organizat etc. Ei zic că s-au instituit in grup organizat ca să facă ceva bine, dar faptele arată că în vederea săvârșirii unor prejuducii.

    Scriu aici despre aceste lucruri pentru că nu vreau să le fie surpriză, nu sunt un om care dorește răul altora, vreau să se facă dreptate, vreau să corectez ce este greșit. Să se pregătească, să se apere dacă pot. Dacă e bine ce au făcut, odată lămurită nu mai stă nimeni cu suspiciuni, nici ceilalți cu frică. Opinia mea este că mai au timp să corecteze cu unele, dar cu celelalte conflictul de interese administrativ nu mai au ce face. Se pot abroga acele HCL, inainte de a intra in circuitul civil.

    Comentariu by Mentalistul — 19 ianuarie 2021 @ 11:14

  53. Pt.50.
    Ce este cu aia.Un act al unei instante de judecata care a judecat.Ce este rau in asta.

    Comentariu by Anonim — 19 ianuarie 2021 @ 11:20

  54. Pt.51,52.
    Afla si tu, care vrei sa fii ,,Cavalerul dreptatii” ,ca dreptatea nu o facem noi ,nici Dumnezeu,Alah sau cine sitie ce putere cereasca.Dreptatea aici pe Pamant o face numai instanta de judecata .Si pentru cultura ta afla ,,ca nu este drept tot ce este legal si nu este legal tot ce este drept”.A face dreptate in lumea asta nu inseamnsa a face rau.Pentru a corecta ceva gresit iti trebuie sa ai si sa stii carte .Din pacate tie iti cam lipseste cartea.Nu este de ajuns sa stii sa citesti sa sa poti spune ca stii drept.Este o cale foarte lunga pana acolo.

    Comentariu by Anonim — 19 ianuarie 2021 @ 11:33

  55. Pt. #53
    Nimic, …
    Mi-a ramas „intre dinti” poezia @47, se vede ca nu toti suferim de bruxism.

    Comentariu by nabuco — 19 ianuarie 2021 @ 11:36

  56. Pt 54:
    Ai o mentalitate de nemernic. Eu nu vreau sa fiu ce crezi d-ta ca vreau sa fiu, sunt ceea ce am vrut sa fiu. Pretenția asta ca știi mai bine decât mine ce gândesc și ce vreau este și extremism. Alta data teza asta, nu o dezbat acum.

    La pct.51 nu am scris pentru tine, remarc că degeaba scriu pentru că te faci că nu pricepi ori chiar nu pricepi. Am scris pentru că mi-ai amintit.

    Deja, cu tot ce ai scris, ți-ai dovedit modul cum gândești, iar eu prefer să nu îmi pun mintea cu ignorații, pentru că ei cred ce vor ei sa creadă, fără legătură cu realitatea, iar ăștia care cred nu te contrazic, vor să impună altora ce cred ei. De-aia au o gândire extremistă proștii care sunt agresivi.

    Îți doresc o zi bună! Cântă la altă masă, pe mine nu mă impresionezi cu aberațiile tale!

    P.S.: Tu ai ceva cu mine sau doar iei apărarea hoților? Dacă ai ceva cu mine, eu nefiind în funcție de conducere și nici în poziție decidentă pentru Mangalia, deoarece votul meu e minoritar în CL, deci nu am luat vreo decizie care sa facă rău niciunui cetățean al Mangaliei, practic ai fi doar un hater care are o frustrare față mine, doar dintr-o invidie sau din răutate simplă. Te pui intr-o situație umilitoare.
    Dacă nu e doar haterism, ci vreun interes să ataci pentru decredibilizare a celui care informează despre cum este devalizata Mangalia, nu ești decât un complice cu hoții. Și tare mă bucur să văd scris cum vă doare.
    Oricare ar fi motivul, o faci din nemernicie.

    Comentariu by Mentalistul — 19 ianuarie 2021 @ 12:56

  57. Așa, ca fapt divers:
    https://www.clujust.ro/ril-admis-primarii-isi-pierd-functia-chiar-daca-s-a-constatat-starea-de-incompatibilitate-in-cursul-altui-mandat/

    Comentariu by Mentalistul — 19 ianuarie 2021 @ 13:13

  58. A scris un volum ca sa ne spuna ce nu poate, nu vrea, sau nu e treaba lui sa faca. Nici lui Moroianu nu ii furase primarul nimic din casa dar ala macar s-a zbatut, a facut plangeri si hartii. Nu se mai plangea toata ziua pe net de ce nu poate sa faca.

    Comentariu by Anonim — 19 ianuarie 2021 @ 14:47

  59. Acest individ nu scrie decat niste prostii care le transmite unora pentru a fi inghitite fara a fi digerate.Si in ultimul mandat si acum nu a facut decat sa ne abureasca cu chestii de doi lei,nu a inteprins nicio masura,nu a atacat in contecios niciun HCL pe care il considera cu probleme ba chiar s-a opus cand unii au facut-o.Nu am nicio frustare fata de el (ar trebui sa ai pentru ce, ori el este zero,ori pentru nimic nu se poate vorbi de vreo frustrare),iar daca am ceva am cu minciuna pe care nu o sufar.Despre devalizarea Mangaliei nu trebuie sa ne informezi tu (nu stiu ce pregatire ai sa o faci profesional) pentru ca tot ce spui tu este stiut ,este vizibil la tot pasul.Tu daca ai
    fi stiut cum s-a ajuns ilegal in aceasta situatie ,tu (si nn numai tu ci si altii care se bat cu caramida in piept ca stiu)trebuia sa sesizati justitia despre incalcarea legilor iar ne facand-o sunteti complicii(si cred).Daca nu s-a incalcat legea(de aceea nu ati depus plangere) atunci ciocul mic ca va faceti de ras.Inca o data nu pot sa suport minciuna,mincinosii si laudarosii(tot un fel de minciuna )iar cu tine nu pot sa am nimic si nici nu ma cobor sa am ceva cu tine.Si inca odata eu doar constat prostiile pe care le scrii tu,nu comentez . Cat despre nemernic nu cunosc decat unul si ala este fiul lui mama ta (asta ca sa numai jignesti ,pentru ca stiu ca doar atata poti si stii).

    Comentariu by Anonim — 19 ianuarie 2021 @ 16:15

  60. Pt.56
    Apropo pentru ca tot m-ai facut nemernic ,poti sa ne spui si noua ce studii ai, ca din vechiul CL tu erai cel mai slab pregatit ,doar studii medii(liceul) si acum probabil la fel.Stiinta (chiar si cea de carte)este motorul progresului.Asa ca pune burta pe carte ,ia-ti o licenta ,doua (nu la privat sau Chisinau)si mai vorbim.Restul este demagogie.

    Comentariu by Anonim — 19 ianuarie 2021 @ 16:29

  61. Sfatul meu e să te duci pe la Palas, Băneasa, prin păduri si alte alea, că așa a făcut șefu, ăsta care ți-o trage! Așa a făcut el școli băștepte.

    Comentariu by piticu, colgiu, ciuraru & co — 19 ianuarie 2021 @ 18:26

  62. Așa, pentru că m-am hotărât să mă consult cu poporul în tot ce fac, vă dau spre dezbatere:

    MEMORIU

    În data de 23.01.2020, a fost adoptat HCL nr…. / 2020, prin care s-a instituit Taxa Specială de Stațiune pe raza teritoriului UAT Mangalia.

    Conform legii 273/ 2006 privind finanțele publice, actualizată, art. 30 prevede:
    (2) Cuantumul taxelor speciale se stabilește anual, iar veniturile obținute din acestea se utilizează integral pentru acoperirea cheltuielilor efectuate pentru înființarea serviciilor publice de interes local, precum și pentru finanțarea cheltuielilor curente de întreținere și funcționare a acestor servicii.
    (3) Prin regulamentul aprobat de autoritățile deliberative se vor stabili domeniile de activitate și condițiile în care se pot institui taxele speciale, modul de organizare și funcționare a serviciilor publice de interes local, pentru care se propun taxele respective.
    (5) Împotriva acestor hotărâri persoanele interesate pot face contestație în termen de 15 zile de la afișarea sau publicarea acestora. După expirarea acestui termen, autoritatea deliberativă care a adoptat hotărârea se întrunește și deliberează asupra contestațiilor primite.
    (6) Taxele speciale se fac venit la bugetul local și se încasează numai de la persoanele fizice și juridice care beneficiază de serviciile publice locale pentru care s-au instituit taxele respective.

    In textul HCL nu este prevăzut ce fel de servicii publice locale sunt executate sau au fost înființate în beneficiul plătitorilor acestei taxe.
    Art.3 al HCL respectiv prevede: „Veniturile realizate din taxa specială de stațiune vor fi utilizate pentru finanțarea, funcționarea și ducerea la îndeplinire a scopului și obiectivelor de dezvoltare și întreținere a Asociației O.M.D Mangalia, conform art.20, lit.h) din 272/ 23 noiembrie 2018, realizarea de întreținere a destinației turistice, gestionarea coordonată a destinației turistice Mangalia, acordarea sprijinului pentru dezvoltarea infrastructurii turistice, in scopul creșterii gradului de satisfacție al vizitatorilor la destinație.”
    Acest articol prevede că Asociația OMD Mangalia este finanțată din bugetul local (taxa specială constituie venit în bugetul local conform art.1, alin.1 din textul HCL) pentru „întreținerea destinației turistice” și alte activități care fac parte din sfera serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat în zona stațiunilor administrate de UAT Mangalia.

    Regulamentul de stabilire si aplicare a taxei speciale de stațiune este parte integrantă a actului normativ.
    La „Obiectivele instituirii taxei speciale de stațiune” stipulează:
    Art.2. Prin instituirea taxei speciale de stațiune în municipiul Mangalia se vizează următoarele obiective:
    – elaborarea planurilor integrate de dezvoltare turistică, ținând cont de caracterul specific al destinației turistice Mangalia;
    – acordarea sprijinului pentru dezvoltarea infrastructurii turisticii, în scopul creșterii gradului de satisfacție al vizitatorilor în destinație;
    – realizarea lucrărilor de întreținere a destinației turistice;
    – gestionarea coordonată a componentelor destinației turistice Mangalia;
    – creșterea calității și crearea de noi servicii publice destinate turiștilor.

    Aceste obiective cuprind servicii publice de administrare a domeniului public și privat în zona stațiunilor din administrarea UAT Mangalia, dar și crearea de noi servicii publice destinate turiștilor, conform ultimului aliniat.
    Vă aduc la cunoștință următoarele:
    1. Către Asociația OMD Mangalia, care apare în art.2 alin.1 și în art.3 al respectivei HCL, nu a fost delegată gestiunea niciunui serviciu public sau de utilitate publică. Delegarea gestiunii serviciilor de administrare a domeniului public și privat se face cu respectarea prevederilor Ordonanței nr.71/ 2002.
    2. Înființarea de noi servicii publice de interes local este atribuția autorității publice locale, conform art.581, alin 2 din Ordonanța 57 / 2019, privind Codul Administrativ.
    Codul Administrativ stabilește și modalitatea cum se înființează un nou serviciu public sau cum se mărește sfera activităților serviciilor publice de interes local:
    Titlul II Reglementarea și înființarea serviciilor publice
    Articolul 586 Stabilirea caracterului de serviciu public
    Caracterul de serviciu public al unei activități sau al unui ansamblu de activități se recunoaște prin acte normative.
    Articolul 587 Actul de reglementare a unui serviciu public
    Actul normativ prin care se reglementează un serviciu public trebuie să conțină cel puțin următoarele elemente:
    a) activitatea sau activitățile care constituie serviciul public respectiv;
    b) obiectivele serviciului public;
    c) tipul de serviciu public;
    d) obligațiile de serviciu public, dacă este cazul;
    e) structura responsabilă pentru prestarea serviciului public;
    f) modalitățile de gestiune;
    g) sursele de finanțare;
    h) modalități de monitorizare, evaluare și control a modului de furnizare a serviciului public;
    i) sancțiuni;
    j) standarde de calitate și de cost, în cazul în care acestea sunt stabilite potrivit legii;
    k) alte elemente stabilite prin lege.

    Nu există un act normativ prin care Consiliul Local Mangalia să fi reglementat caracterul de serviciu public de interes local adresat turiștilor. De aceea nu există o astfel de delegare de gestiune către Asociația OMD Mangalia.
    Orice activitate din sfera serviciilor de utilități publice sau a serviciilor publice de interes local pot fi efectuate de o altă entitate juridică, fie ea și asociație non-profit, doar dacă există un act normativ prin care se delegă gestiunea, cu respectarea legislației în vigoare. Asociația O.M.D Mangalia nu dovedește acreditarea sau autorizarea pentru a efectua un serviciu public destinat turiștilor sau de orice fel.

    Asociația O.M.D Mangalia s-a înființat în baza legii speciale 275 / 2018, care prevede:
    Articolul 2^2
    Organizația de management al destinației este asociație de utilitate publică, prin derogare de la prevederile cap. VI din Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările și completările ulterioare, care reglementează recunoașterea unei asociații sau fundații ca fiind de utilitate publică.

    Acest articol derogă prevederile OG nr.26 / 2000 privind condițiile de acordare a statului de utilitate publică pentru asociațiile care se ocupă de managementul destinației turistice. Documentațiile care însoțesc proiectul HCL, respectiv Referatul de Aprobare și Referatele de Specialitate, nu conțin dovada statutului de utilitate publică al asociației.
    Chiar și dacă ar fi obținut statutul de utilitate publică, Asociației O.M.D. Mangalia nu i s-a delegat gestiunea unui serviciu public de interes local destinat turiștilor, este în imposibilitatea de a efectua servicii publice în beneficiul plătitorilor Taxei Speciale de Stațiune.

    Taxa Specială de Stațiune constituie venit la bugetul local, cu destinație specială. Alocările din bugetul local se reglementează cu Hotărâre de Consiliu Local. Asociația OMD Mangalia, neavând delegată gestiunea vreunui serviciu public, poate fi finanțată din bugetul local în baza unui contract de finanțare nerambursabilă, conform Legii 350 / 2005:

    „Art.3
    (1) Pentru a putea participa la procedura privind atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă, solicitanții trebuie să fie persoane fizice sau persoane juridice fără scop patrimonial – asociații ori fundații constituite conform legii – sau culte religioase recunoscute conform legii
    (2) Prevederile prezentei legi se aplică pentru atribuirea oricărui contract de finanțare nerambursabilă din fondurile publice, cu excepția celor finanțate din fonduri externe nerambursabile.”

    Nu există un astfel de contract între administrația publică locală și Asociația O.M.D. Mangalia.

    Prin urmare, Art.1, alin.2 și art.3 din respectiva HCL nu respectă prevederile Codului Administrativ art. 583, 586, 587, 589 alin.2, 590, 592, deoarece serviciile publice destinate turiștilor nu au fost reglementate, în consecință nu au fost delegate astfel de servicii publice. De asemenea, aceste articole din HCL nu respectă prevederile O.G. 71/ 2002, deoarece nu există delegarea unor activități din sfera serviciilor de administrare a domeniului public și privat către Asociația OMD Mangalia, prin urmare Consiliul Local Mangalia nu poate finanța activitățile pe care Asociația OMD Mangalia le are în „Obiective”, deoarece fac parte din sfera serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat.

    Comentariu by Mentalistul — 19 ianuarie 2021 @ 19:37

  63. (continuare)

    În continuare, au fost încălcate prevederile Legii 273 / 2006 și ale Legii 350 / 2005, întrucât consiliul local a hotărât ca sumele încasate cu Taxa Specială de Stațiune să devină sursă de venit pentru Asociația OMD Mangalia, fără a se îndeplini condițiile stabilite de lege.
    Legea 275 /2018 prevede că asociațiile organizații de management al destinației turistice pot avea ca sursă de venit Taxa Specială de Promovare Turistică, deoarece sunt înființate prin asocierea administrației publice locale cu organizațiile plătitorilor Taxei Specială de Promovare Turistică. Pot fi surse de venit pentru aceste asociații și alte taxe plătite de membrii asociați cu administrația publică locală.
    Taxa Specială de Stațiune este o taxă diferită de Taxa Specială de Promovare Turistică și are plătitori pe turiștii care se cazează pe raza UAT Mangalia.
    Plătitorii Taxei Speciale de Stațiune nu au reprezentare în Asociația OMD Mangalia. Conform legii 275 / 2018, art.2^4:
    ”Deciziile membrilor, plătitori ai taxei pentru promovare turistică, în vederea îndeplinirii obiectivelor organizației de management al destinației turistice, sunt luate prin vot, proporțional cu cuantumul taxei pentru promovare turistică stabilite și plătite conform art. 484 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, până la data de 31 decembrie a anului precedent. Votul acestor membri se exprimă în adunarea generală conform deciziei luate.”
    Taxa Specială de Stațiune nu face obiectul Legii 275/ 2018. Membrii care sunt asociați cu administrația publică locală în Asociația OMD Mangalia nu au drept de vot sau de decizie în cadrul asociației cu privire la angajarea sumelor colectate cu Taxa Specială de Stațiune, ci doar asupra Taxei de Promovare Turistică și/sau asupra altor sume colectate de la membrii asociației, în scopul promovării turismului.
    Conform legii 273 / 2006, din sumele colectate cu Taxa Specială de Stațiune se efectuează servicii publice în beneficiul plătitorilor ei, adică a turiștilor.
    Asociația OMD Mangalia a fost înființată în beneficiul celor care plătesc Taxa de Promovare Turistică, astfel cum prevede și Statutul asociației, art.4, la Scop:
    „Planificarea, implementarea și realizarea politicii de dezvoltare turistică a destinației……..în scopul dezvoltării și valorificării potențialului turistic al destinației turistice, prin coalizarea organizațiilor patronale, a angajatorilor interesați și a factorilor interesați…”
    Scopul Asociației este „dezvoltarea și VALORIFICAREA potențialului turistic” în beneficiul patronatelor și angajatorilor din turism.

    De asemenea, statutul Asociației OMD Mangalia prevede în art.7, alin.5, că ”Taxa de Dezvoltare și Promovare colectată la nivelul destinației turistice de către municipiul Mangalia va constitui cotizație a UAT Mangalia la Asociație, în baza art. 20, lit i), din O.G. nr.58/ 1998, modificată cu Legea 275/ 2018.”
    https://mangalia.ro/wp-content/uploads/2019/02/167.pdf
    Taxa Specială de Stațiune este plătită de turiști, iar Taxa de Dezvoltare și Promovare Turistică este plătită de angajatorii din turism. Taxa Specială de Stațiune nu poate fi folosită la îndeplinirea scopului Asociației OMD Mangalia, deoarece beneficiarii serviciilor publice efectuate din sumele colectate de această taxă nu sunt patronatele și angajatorii din turism, ci turiștii.

    Consiliul Local Mangalia a înființat în anul 2018 un număr de 3 centre naționale de promovare și informare turistică, realizate cu fonduri europene și acreditate pe numele consiliului local la data de 31.10.2018 de către Ministerul Turismului. Aceste CNPIT au în atribuții implementarea Planului de Marketing, anexă a Contractelor de Finanțare nr.5151, 5153 și 5137, pe o perioadă de 5 ani de la finalizarea proiectului. Conform Regulamentului de Organizare și Funcționare a acestor CNPIT, art.8: ”Misiunea CNPIT-urilor de pe raza municipiului este de promova potențialul turistic al municipiului Mangalia, de a prezenta ofertele turistice și atracțiile turistice locale….”
    Toate atribuțiile CNPIT cuprind efectuarea de servicii specializate adresate turiștilor. Autoritatea publică locală efectuează deja serviciile specializate de turism adresate plătitorilor Taxei de Stațiune, prin aceste CNPIT, cu finanțare din bugetul local. O finanțare a Asociației O.M.D. Mangalia pentru aceleași servicii publice adresate turiștilor ar genera prejudicii aduse bugetului local, deoarece aceste servicii sunt asigurate prin CNPIT, cu cheltuieli de sustenabilitate finanțate din bugetul local. Am arătat mai sus că Taxa de Stațiune nu poate deveni sursă de venit pentru Asociația O.M.D. Mangalia. În acest moment, singura posibilitate de a institui Taxa de Stațiune este ca aceste CNPIT să ofere în beneficiul plătitorilor taxei speciale de stațiune servicii specializate adresate turiștilor, iar de serviciile publice de administrare a domeniului public și privat în zona destinației turistice să fie efectuate în gestiune directă, așa cum se realizează în prezent în municipiul Mangalia, deoarece nu există niciun operator căruia să i se fi delegat gestiunea acestor servicii. Până în anul 2018 a existat Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public și Privat Mangalia, în subordinea Consiliului Local, dar a fost desființat prin HCL, la inițiativa primarului.

    In urma celor menționate, vă rog să analizați legalitatea adoptării HCL nr. …./ 23.12.2020 în municipiul Mangalia și, deoarece încalcă prevederilor legale pe care le-am enumerat, să atacați actul normativ respectiv la instanța de contencios-administrativ.

    Comentariu by Mentalistul — 19 ianuarie 2021 @ 19:38

  64. Pt 58, 59, 60, 61:
    Da, știu, sunt un prost și un nenorocit sărac. De-asta e devalizată Mangalia, te pomenești.

    Oricine poate să ducă o luptă împotriva devalizării orașului, nu e monopol, abia aștept să urmăresc cum te lupți neîncetat pentru oraș.

    Comentariu by Mentalistul — 19 ianuarie 2021 @ 20:09

  65. Măi superiorule! Cred că ai avea mai mare succes dacă ai observa că unele critici sunt justificate. Dacă vei continua să execuți toate persoanele care te critică, că nu au activitate fățișe contra minuscului primar, vei pierde mult sprijin. Ești o variantă de mătrășire a pigmeului dar orgoliul te pierde….

    Comentariu by Păstorel — 19 ianuarie 2021 @ 20:21

  66. Am pus mai sus ceva de dezbătut. Lasă gargara, nu mă ajută la nimic! Dacă ai ceva de spus cu privire a subiect, sunt atent. În rest, gargara aiurea nu mă interesează.

    Dacă nu îți convine, fă-ți plângerea oriunde vrei: la primărie, la poliție, la biserică, la avocatul poporului…

    Comentariu by Mentaistul — 20 ianuarie 2021 @ 0:52

  67. Mai adept al mentalismului tot nu ne spui ce scoala(scoli este prea mult) ai sau ai ramas cel mai prost…..pregatit din CL Mangalia.

    Comentariu by Anonim — 20 ianuarie 2021 @ 9:40

  68. https://adevarul.ro/news/eveniment/mapn-recruteaza-militari-unitatile-informatii-solda-beneficiaza-subofiterii-1_600719b15163ec42711c3b8a/index.html

    Comentariu by nabuco — 20 ianuarie 2021 @ 10:13

  69. Astia a lu’ „3,1415-ti” se umfla in pene cu idei si realizari ca cele ale lu’ O2zy.
    https://ct.prefectura.mai.gov.ro/situatia-implementarii-programului-masa-calda-in-judetul-constanta/

    Comentariu by nabuco — 20 ianuarie 2021 @ 17:04

  70. Pt 69:
    Programul este cu finanțare de la stat, care s-a impumutat cu dobândă negativă din programul SURE al CE.
    Eu am făcut pe propriile forțe și cu ajutorul voluntarilor.

    Pt.67: Am trecut de mult de faza asta. Nu o mai repet. Dacă îți dezvălui toată pregătirea mea, apoi trebuie să te ascund pentru totdeauna. Sper că îți place să fii în viață.
    PS: M-ai lămurit, ești un fel de sclav. Sclavul a ales să fie sclav, altfel nu ar mai fi.

    Comentariu by Mentalistul — 20 ianuarie 2021 @ 17:39

  71. Pt.70
    Tot nu ne-ai spus ce scoala ai?Ai vreo scoala in afara liceului.Vezi ca unii dintre oamenii cu care vorbesti si te contrezi pe blog au ani de scoala cati nu stii tu sa numeri. Pregatirea ta este zero barat.Ce profesie ai ?Ce impozit platesti ,cat platesti CAS?Semnezi vreun stat de plata sau tot atarnator esti sluga .

    Comentariu by Anonim — 20 ianuarie 2021 @ 19:46

  72. -Cum te cheama?
    -Bond. Ozghiun Bond.

    Comentariu by Anonim — 20 ianuarie 2021 @ 23:29

  73. Ce-o fuma asta frate…..

    Comentariu by Anonim — 20 ianuarie 2021 @ 23:30

  74. si acum unde este dan georgescu /?

    Comentariu by Anonim — 21 ianuarie 2021 @ 10:07

  75. Pt. #71
    Tocmai acum cand este nevoie de doctori:
    https://www.replicaonline.ro/tribunalul-bucuresti-diploma-de-doctor-a-lui-darius-valcov-anulata-459912/

    Comentariu by nabuco — 21 ianuarie 2021 @ 11:05

  76. @71
    orice scoala e mai buna decat agroindustrial palas.capisci ?prietenii stiu de ce

    Comentariu by wow — 21 ianuarie 2021 @ 19:33

  77. La ce îți folosește să cunoști chestiuni personale din viața mea? Oamenii inteligenți discută idei, ceilalți discută despre persoane.

    O să rămână un mister pentru cei care nu știu să citească un CV și nu știu să citească o declarație de venituri și o declarație de interese. In mod legal, sunt afișate pe site-ul primăriei. Declarația de interese va fi reactualizată cu ONG-urile și societățile comerciale pe care le-am înființat și mai înființez luna aceasta, în Mangalia și în altă localitate. Până luna viitoare sper să am gata și prima fabrică de dulciuri din Mangalia. ONG-urile pot înființa societăți comerciale.
    PER total, nu duce grija mea. Își mai făceau unii griji că nu am bani să fac campanie și m-ai văzut că am făcut campanie la locale și la parlamentare. La parlamentare cheltuiala a fost mai mare, am facut campanie cu scopul de a-mi crește notorietatea, am cheltuit știind că nu pot recupera. Degeaba PER ar fi facut scor în județul Constanța, dacă în 22 de județe e zero și media pe țară e mică.
    Cheltuiala cu mandatar la parlamentare a fost mai mare de 4 ori fața de cheltuiala cu mandatarul la locale. Pentru ca legea permite maxim 22.000 lei pe primar si 11.000 lei pe consiliu, iar pentru candidatura la parlament maximum e cca 140.000 lei (60 de salarii minime brute).
    Eu am cheltuit 120.000 lei la parlamentare.
    La locale, oficial 33.000 lei în campanie și cca 50.000 de euro în precampanie.
    Aceste cheltuieli sunt cele obișnuite.

    Dacă am reușit aceste lucruri fiind un băiet sărac și horopsit – așa cum încerci catatonic să convingi pe alții și chiar și pe mine, dacă am reușit doar cu puterea minții mele, ar trebui să îți exprimi aprecierea, nicidecum să mă insulți.
    Dacă am reușit aceste lucruri pe forțe proprii, deducția logică este că nu sunt chiar atât de sărăntoc, și că am resurse.

    Apoi, chiar și acele acțiuni de pe portarul justiției necesită avocat, taxe de timbru si cheltuieli notariale. Iar este o dovadă că am resurse.
    Acțiunile mele caritabile sunt o dovadă că am resurse. Ori că pot obține resurse.

    Ai exprimat că nu știi ce școli am eu. Nu știi cât am studiat și nu știi ce experiență în a manageria companii cu activitate la nivel național.
    Dar cui folosește să știe viața mea personală din trecut. Contează ce fac acum pentru oameni, cu experiența acumulată.

    La ultimele alegeri locale nu m-a numit nimeni pe un loc eligibil la un partid care are electorat tradițional. Mi-am câștigat locul în Consiliul Local și am mai câștigat și în plus. Sunt fapte pe care nu poți să le negi. Dacă le-am reușit fiind băiet sărac și horopsit, mult mai mare trebuie să fie aprecierea.

    Dar văd că te deranjează mai mult persoana mea, iar devalizarea a 2-3 milioane de euro vrei să o scoți din atenție. De aceea și insistența în a ataca pe cel care face publică această hoție.
    Pe lângă demersurile oficiale, de luni o să apară în presa județeană și națională. Asta pentru că încerci să schimbi subiectul.

    Revenind la acel subiect, aici avem momentul unui conflict de interese:
    https://youtu.be/vpegdqyFGkQ

    Comentariu by Mentalistul — 21 ianuarie 2021 @ 19:46

  78. Un cocalar politic al Mangaliei care crede el ca ne minte cum vrea.A baut apa dupa Radu Cristian.

    Comentariu by Anonim — 22 ianuarie 2021 @ 10:16

  79. Dacă nu crezi, nu am cum sa te mint.

    Comentariu by Mentalistul — 22 ianuarie 2021 @ 15:37

  80. Eu cred ,pentru ca ce ne spui tu mai stim si noi ,mai stiu si altii.Ce nu cred eu este ca faci ceva concret si legal pentru remedierea lor ci este doar o abureala ca vezi Doamne eu v-am informat.Ei si atat??????

    Comentariu by Anonim — 22 ianuarie 2021 @ 16:01

  81. Pt. 80:
    Ce crezi d-ta nu mă privește. Fac ceea ce fac pentru că vreau și pot să fac. Ce impresii ai cu privire la ceea ce fac e chestiunea d-tale. Am dat o informație. Ce informez eu poate să îţi folosească sau nu.

    Ce îmi spui dumneata, mie nu îmi e de vreun folos. Faptul că nu crezi e problema de credință a dumitale.

    Comentariu by Mentalistul — 23 ianuarie 2021 @ 8:32

  82. Nu faci ca vrei ,ci tot ce faci o faci pentru interesul tau personal .Te rog frumos sa nu ne mai mintii cu forta si nu ii mai considera pe cetateni prosti.Nu fac ceva sa fie in interesul tau eu iti spun ca te folosesti de informatii publice in interes personal si nu iti faci datoria conform legilor.
    De aceea te am intrebat si te intreb ce studii cu diplome de liceenta ai?

    Comentariu by Anonim — 23 ianuarie 2021 @ 21:16

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress