Mangalia – politica locală

24 septembrie 2020

Votați oameni, nu partide! Studiu de caz: Medgidia versus Mangalia

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 15:06

Suntem aproape de finalul unei campanii electorale în care s-au spus multe. Prea multe și cu prea multă patimă. O patimă care întunecă rațiunea.

Duminică ieșim la vot. E singura modalitate concretă de a ne spune cuvântul. Circul și panarama de pe internet nu valorează nimic.

Partidele au investit mulți bani în campania asta. Se promovează intens proiecte fantasmagorice și se fac promisiuni care nu vor fi niciodată respectate. Nimic nou, suntem obișnuiți cu asta.

În fiecare partid există oameni. Unii capabili, alții incompetenți.

Exemplele cele mai grăitoare le avem la Medgidia și Mangalia, două municipii din județul Constanța în care primarii sunt din PNL: Valentin Vrabie și Cristian Radu.


Valentin Vrabie– Medgidia

În urmă cu patru ani, Valentin Vrabie ajungea primarul municipiului Medgidia. Un municipiu aflat în pragul falimentului, cu conturile blocate, îndatorat pe zeci de ani și cu litigii aproape imposibil de soluționat.

Medgidia era un oraș pe punctul de a-și da ultima suflare, căruia nimeni nu-i mai dădea vreo șansă.

În doar patru ani, liberalul Vrabie a reușit nu doar să plătească o bună parte din datorii, ci să și atragă investiții. S-au depus proiecte, s-au accesat fonduri europene și guvernamentale, iar astăzi Medgidia are unul dintre cele mai moderne spitale din județ, are policlinică nouă, școli renovate și se derulează un amplu proces de asfaltare a străzilor. Se organizează evenimente culturale, se face performanță în sport și se aduc investitori. Toate astea înseamnă bani și un nivel de trai crescut pentru locuitorii orașului.

Alegerile de duminică nu vin cu nicio surpriză la Medgidia. Vrabie nu are emoții, pentru că în doar patru ani a făcut ce n-au făcut alții în 30, iar oamenii văd asta.


Cristian Radu – Mangalia

Și la Mangalia avem tot un liberal, pe Cristian Radu, care are deja două mandate la cârma orașului. Asta înseamnă opt ani.

În 2012 a preluat o primărie funcțională, un municipiu în care încă mai existau cultură, sport și turism. Spre deosebire de Medgidia, Mangalia este un oraș turistic cu șase stațiuni care au fost cândva mândria litoralului românesc și care atrăgeau turiști din toată lumea.

Nu exista niciun motiv ca Mangalia să nu redevină orașul cochet de altă dată.

Duminică se termină al doilea mandat de primar al liberalului Cristian Radu. Lasă în urma lui șase stațiuni părăginite, o primărie falită, cu conturile blocate și zeci de litigii. Datoriile pe care le-a acumulat Mangalia în mandatul lui vor fi plătite în zeci de ani de către locuitorii orașului. Unde au dispărut banii și de ce nu s-a investit nimic în oraș nu știe nimeni să spună.

Concertele, spectacolele, paradele care atrăgeau în alți ani mii de turiști au devenit istorie. Primarul e om serios, nu-i place balamucul și deranjul.

Mangalioții au sărăcit, tinerii nu mai au perspective, iar investitorii nu au acces.

Singurii care au avut voie să facă afaceri aici sunt prietenii și acoliți primarului.

Proiectele pe care spune că le semnează zilele astea nu vor fi implementate niciodată, pentru că Mangalia nu are bani de cofinanțare. Mangalia e falită!

În opt ani, Cristian Radu a reușit să pună pe butuci unul dintre cele mai frumoase orașe din România.

Alegerile de duminică îi dau palpitații. Tocmai de aceea, în ultima perioadă, sute de persoane și-au făcut viză de flotant pe raza municipiului Mangalia. Cristian Radu are nevoie de voturi pe care știe că nu le va obține de la locuitorii orașului.

E pe punctul de a pierde primăria care l-a propulsat în topul celor mai bogați edili din România, ori asta nu e deloc confortabil.

Mohammad Murad l-a depășit deja în sondaje. Cristian Radu e disperat, o disperare care se vede în acțiunile lui din ultima perioadă.

Dacă și-ar fi făcut datoria de primar, atât și nimic mai mult, astăzi ar fi dormit liniștit. Nu era greu deloc.

Așadar, avem un partid și doi oameni. Să judecăm fapte, nu vorbe sau promisiuni deșarte.

Viitorul nostru depinde, în mare măsură, de votul din 27 septembrie, iar alegerea ne apraține.

Minte ne trebuie, multă minte!

Cristina Ionescu, atacdeconstanta 24.09.2020

4 Comments

 1. https://www.ordinea.ro/valentin-vrabie-un-fel-de-tusac-al-medgidiei/
  +
  https://www.lucianvisa.ro/wp-content/uploads/2016/05/programALDE.jpg

  Comentariu by nabuco — 24 septembrie 2020 @ 15:42

 2. Navetistilor le e groaza nu ca li se intampla ceva daca pierd alegerile ci ca trebuie sa se intoarca la neveste si copii.

  Comentariu by anonim — 24 septembrie 2020 @ 16:13

 3. https://focuspress.ro/noul-presedinte-cjc-cere-demisia-lui-felix-stroe-de-la-raja/

  Comentariu by nabuco — 28 septembrie 2020 @ 18:51

 4. Domnule Vișa, am citit articolul dumneavoastră din data de 28.09.2020, în legătură cu „mascarada” alegerilor, și dacă se reia cumva votul, vă puteți baza pe mine pentru strângere de semnături sau alte acțiuni de acest gen. O zi bună vă doresc!

  Comentariu by Adriana — 29 septembrie 2020 @ 13:51

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress