Mangalia – politica locală

21 septembrie 2020

Bătălie pe viață și pe moarte pentru o primărie! Un om de afaceri a intrat în joc! Milioane de euro aruncate în cursă

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 17:11

Bătălie pe viață și pe moarte la Mangalia?, ar putea exclama mirat un cititor obișnuit urmărind ce se întâmplă în aceste zile. Omul de afaceri Mohammad Murad a devenit o amenințare pentru toată clasa politică. Atacurile adversarilor politici au devenit furibunde în ultima săptămână de campanie electorală. Miza este uriașă.

Actualul primar, Cristian Radu, liberal susținut de Ludovic Orban, îl are ca principal contracandidat pe omul de afaceri Mohammad Murad. Cel mai mare investitor în turism, cel care a revitalizat stațiunea Olimp deschizând celebrele hoteluri Amfiteatru, Belvedere și Panoramic. Un apropiat al PNL de pe vremea când acesta era în opoziție. Numai că odată cu candidatura sa la Primăria Mangalia, lucrurile s-au schimbat și a devenit inamicul celor care până mai ieri îi inaugurau hotelurile și îi propuneau funcții guvernamentale.

Dinamica alegerilor în această localitate este una spectaculoasă. Primarul Radu Cristian (PNL) acuză o înțelegere între Mohammad Murad (independent) și Zanfir Iorguș (PSD), cel de-al doilea retrăgându-se în favoarea omului de afaceri. Pentru că în sondaje pare că va fi o bătălie între Cristian Radu și Mohammad Murad.

Care este legătura între Menabit Ozghiun și Radu Cristian?

Numai că nu este singura alianță, fiind ușor de observat cum alți doi candidați la funcția de primar în Mangalia, au rivalități declarate, dar cimentate prin combinații bănoase. Mai mult, deși ar trebuie să se provoace între ei cu proiecte benefice pentru orașul Mangalia, cei doi, deși contracandidați, par că se completează. Sau chiar se ajută reciproc.

Este vorba despre Radu Cristian (PNL) și Menabit Ozghiun, 48 de ani, până nu de mult consilier local în Mangalia. Acum, vrea să convingă mangalioții că el trebuie să le fie primar timp de următorii 4 ani și spune că el candidează împotriva întregii clasei politice și în special împotriva primarului în funcție. El reușește să ducă o campanie extrem de activă, deși este singurul candidat fără studii superioare, fără loc de muncă de ani buni, iar în declarația sa de avere nu a fost trecută nici o proprietate și niciun cont bancar. Cum ar veni trăiește cu aer…

Cum faci campanie electorală când nu ai bani

Pe de altă parte, o dată cu campania electorală, Ozzy, așa cum îi spun apropiații, pare că a dat de ceva fonduri. Asta, având în vedere consistența campaniei sale în orașul de la malul mării. 

Campania sa, deși în mod normal scopul unui candidat este detronarea primarului în funcție, în mod ciudat, nu e îndreptată către acesta, ci către ceilalți contracandidați. Asta ne duce cu gândul doar la înțelegeri politice de tip candidat-iepure, făcute pentru a mai rupe din voturile cetățenilor și a-i asigura astfel cale lină actualului edil din Mangalia.

În aceste cazuri, calculul este simplu: orice vot dat unui candidat fără șanse reale de a ocupa scaunul de primar, înseamnă un vot pentru menținerea actualului edil în funcție. Socoteala nu-i deloc proastă, pentru că Zanfir Iorguș sau Mohammad Murad ar fi cei care ar pierde la limită primăria tocmai din cauza celor câtorva procente pe care le-ar câștiga Menabit Ozghiun și pe care le rupe de la cei nemulțumiti de Radu Cristian.

Potrivit unor surse locale, în perioada de precampanie, el a fost singurul candidat care și-a putut instala corturi pentru strângerea de semnături, chiar în fața primăriei Mangalia și, mai mult decât atât, a beneficiat de ajutorul unei firme „de casa” a primăriei pentru a-și întinde materialele promoționale prin oraș.

Asta în vreme ce ceilalți contracandidati ai primarului în funcție erau amendați abuziv cu 30.000 RON pentru un display amplasat în interiorul sediului de campanie sau un banner amplasat pe o proprietate private.

O atitudine cel puțin ciudată a unei părți a presei

Mâna lungă a actualului primar în funcție ajunge și în presă. Site-ul Ordinea.ro, o publicație care a de-a lungul timpului făcut dezvaluiri incendiare despre ilegalitatile primarului Radu Cristian, a șters brusc toate articolele de investigații împotriva actualului edil scrise în ultimii 8 ani și le-a înlocuit cu articole virulente împotriva contracandidatilor acestuia, Mohammad Murad și Zanfir Iorgus.

Nu știm care a fost prețul acestei intoarceri la 180 de grade, dar nu putem să nu remarcăm promovarea concomitentă a lui Menabit Ozghiun. Pentru că această publicație, care actualmente este clar că îl favorizează pe Radu Cristian și îi ataca adversarii, surprinzător sau nu, îl promovează pe Menabit Ozghiun, zis Ozzy.  

Favoruri contra bani plătiți către apropiați

Ne-am întrebat și noi de ce ar fi făcute aceste favoruri, în condițiile în care, la nivel declarativ, el este unul dintre cei care îl vor pe actualul primar plecat acasă. Răspunsul e simplu: banii!

Am descoperit mai multe contracte încheiate de primăria Mangalia cu o societate comercială pentru realizarea mai multor spectacole la care au fost aduși artiști tătari sau alte evenimente, pe care Menabit Ozghiun s-a lăudat că le-a organizat. A uitat să spună și că le-a organizat pe bani publici. Deloc surprinzător este că această societate aparține în acte lui Doru Marinescu, cel care este considerat mâna dreaptă a lui Ozzy, dar și cel care ocupă locul doi pe lista de consilieri locali ai lui Menabit Ozghiun.

Ca să fie tabloul complet poate ar mai trebui amintit și ca atunci când era consilier local, Menabit Ozghiun, deși în sedintele de consiliu și pe retelele de socializare poza în marele opozant al primarului Radu Cristian, i-a votat acestuia proiectele arzătoare, inclusiv sumele exorbitante pentru avocați care sunt deja celebre în toată România.

Singura nedumerire este că nu am priceput la cine se referea Radu Cristian (PNL) atunci când spunea la o televiziune locală: Nu votați arabii la Mangalia! La Mohammad Murad sau la Menabit Ozghiun? Pentru că nu cred că în cultura sa marcată de xenofobie nu cred că face vreo diferență între arabi și tătari din Mangalia sau aiurea…

Dan Andronic, evz.ro21.09.2020

10 Comments

 1. https://www.ordinea.ro/mohammad-murad-denuntat-din-nou-pentru-mita-electorala/

  Comentariu by nabuco — 21 septembrie 2020 @ 23:50

 2. https://www.replicaonline.ro/facebook-le-arata-utilizatorilor-cine-le-preia-si-le-posteaza-imaginile-446167/
  !?!?

  Comentariu by nabuco — 22 septembrie 2020 @ 10:15

 3. A PLATIT RADU CRISTIAN CAMPANIA PER DE LA AMZACEA?

  – echipa Iorguș-Murad-psd-pmp minte în mod mizerabil pe cetățenii Mangaliei că Radu Cristian mi-ar fi plătit campania. La început, echipa Radu acuza că m-am vândut lui Iorguș. Și Radu, și Iorguș, au fost zgârciți și cu campania lor.

  PER – Partidul Ecologist Român are candidați în 76% din localități.
  În toate municipiile, orașele, comunele din județul Constanța, PER are o campanie unitară, cu același copyright, cu aceleași materiale electorale, aceleași bannere, aceleași modele de pliante, aceleași corturi, aceleași utilaje, aceeași producție publicitară audio-video.
  Aceleași tricouri, aceleași șepci, aceleași măști… Suntem partidul ecologist, cu mulți tineri și profesioniști, cu oameni realizați în domeniile lor.

  Comentariu by Mentalistul — 22 septembrie 2020 @ 10:19

 4. CĂTRE RADU CRISTIAN (PNL) ȘI MOHAMMAD MURAD (PSD)

  Noi suntem ecologiști. Nu poți fi corupt dacă ești ecologist, pentru că definiția ecologistului este să îți pese de ceilalți. Nu ne poate corupe nimeni, niciun Radu, niciun Murad, nici PNL, nici PSD, nimeni nu ne va determina să facem compromisuri cu oameni pe care îi simțim cu intenții…contra Mangaliei.
  Radu Cristian nu a devalizat Mangalia singur, ci cu oameni care se consideră „de afaceri”, dar care de fapt au făcut avere fiind părtași la corupție. În capul listei a acestor oameni se află cei care vreți să-i sprijinim și pentru care vreți să facem compromisuri, aceeași oameni care l-au sprijinit pe Radu Cristian în devalizarea Mangaliei, iar noi am suferit.
  Noi suntem oameni integri, noi suntem buni cu oamenii și suntem pregatiți să dezvoltăm economia Mangaliei, noi trebuie să rămânem model de oameni buni, altfel nu mai rămâne decât Răul pe lumea aceasta. Lupta noastră nu e pentru interesele economico-politice ale unora și altora, noi luptăm pentru Binele oamenilor din Mangalia. De aceea AVEM MULȚI SUSȚINATORI, de aceea se insistă asupra noastră în mod agresiv și cu minciuni. Nu ne mai cereți să ne încalcăm principiile, nici dvs., nici Radu Cristian, nici Mohammad Murad, nici Felix Stroe, nici PNL, nici PSD, nici altcineva.
  NOI SUNTEMMANGALIA!
  Noi suntem cei care am sărit în ajutorul oamenilor când le-a fost greu, iar cei cu care vreți să facem compromisuri au întors spatele, fiind chiar cei obligați să ajute.
  Faceți-vă politica urâtă între voi și lăsați-ne să fim ceea ce suntem: oameni integri, care pot privi pe ceilalți în ochi, senini și curați.

  Comentariu by Mentalistul — 22 septembrie 2020 @ 10:20

 5. Si „Nuti & Co.” tot ecologisti sunt:
  https://www.replicaonline.ro/elena-basescu-si-copiii-s-au-distrat-la-ziua-fiicei-elenei-udrea-imagini-de-la-cheful-de-lux-446133/
  le place „ora de plimbare”.

  Comentariu by nabuco — 22 septembrie 2020 @ 10:27

 6. Băi cap de oaie de când dracu ești ecologist de 2 luni ? Ca erai ba pesedist ba AUR ist ba independent hai las-o moale ca pute de la o posta a blat.

  Comentariu by Sile — 23 septembrie 2020 @ 1:01

 7. Ptr. Ozzy aka Mentalist sau Metalist sau ce o fi el…

  Daca după atâția ani de politica nu ai inteles nimic sau mai rau ai inteles perfect, dar faci jocurile altora…in cazul de fata al domnului primar…treaba e clara…tu nu ai șanse nici la locul 3, dar in cel mai rau caz vei lua atât cât ii trebuie lui Radu sa iasa primar…atunci lucrurile se leagă …asta îți dorești și voturile pe tine sunt date practic pe o mâna moarta…iepure și atât!!!

  Baga-ți bine la cap domnilor cui ii face jocurile acest individ…
  Votați cu cap și discernământ….

  Comentariu by Iluminati — 23 septembrie 2020 @ 11:30

 8. O2zy vezi ca astia de la „Enel” vor sa te convinga ca e mai bine sa fi a V-a roata la CARul lor decat sa ai bicicleta ta.

  Comentariu by nabuco — 23 septembrie 2020 @ 15:35

 9. https://constanteanul.com/2020/autoritatile-trebuie-sa-verifice-alerta-de-turism-electoral-la-mangalia/

  Comentariu by marin vasile — 23 septembrie 2020 @ 15:53

 10. „Noi suntem ecologiști. Nu poți fi corupt dacă ești ecologist”
  Impotriva tuturor cartilor de filozofie de clasa a doispea.
  Bai deci votez cu USR ca voi suneti retardati.

  Comentariu by Numa1 — 25 septembrie 2020 @ 20:54

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress