Politica locală

4 august 2020

Cui servim Mangalia pe tavă?

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 15:31

Începând cu această săptămână, vă prezentăm, pe larg, candidaţii pentru funcţia de primar la alegerile locale, programate pentru data de 27 septembrie 2020.

Printre cei care aspiră la scaunul confortabil de edil se află atât primarul în funcţie, Cristian Radu, ce râvneşte la cel de-al treilea mandat, fostul şef al administraţiei publice locale, Zanfir Iorguş, dar şi nume noi, cum ar fi Menabit Ozghiun, Dumitru Paris, Mihai Crăciun.

Vom detalia punctele lor forte, pe cele slabe, proiectele pe care le urmăresc, astfel încât să vă formaţi o părere şi să votaţi în cunoştinţă de cauză, nu prin prisma manipulării.

Azi, CRISTIAN RADU

În 2012, la câteva zile după scrutinul din 10 iunie, Biroul Electoral Central anunța, public, repetarea alegerilor de la Mangalia, câștigate, inițial, de candidatul PDL, Zanfir Iorguș. Imediat, candidatul de pe locul al III-lea și fost primar, Mihai Claudiu Tusac, a fost nevoit să anunțe retragerea sa din cursă, la îndemnul liderului de atunci al formațiunii, Radu Mazăre. Acesta, într-o declarație publică, a spus că PSD-ul ar trebui să nu îl susțină pe Zanfir Iorguș, ci pe contracandidatul său, Cristian Radu, cel ieșit pe locul al II-lea în turul de scrutin inițial.

Tusac afirma, tot la vremea respectivă, ca Mangalia are nevoie de Cristian Radu, flancat de un viceprimar de la PSD.

Campania din 2012 a candidatului Radu a rămas memorabilă prin spotul publicitar vânturat de vocea lui Mihai Mărgineanu, pe toate străzile, în megafoane, cu luni bune înainte de demararea, oficială, a campaniei electorale: “Da, nu mai e cazu’/ Am schimbat macazu’./ Lumea trebuie să știe/ Cristi Radu-n primărie!”

Memorabilă a fost și survolarea unui avion de mici dimensiuni de la Aerodromul Tuzla care târa după el un banner cu chipul candidatului Cristian Radu.

Iar dorința fostului șef al Gărzii Financiare Constanța s-a îndeplinit: cu sprijinul PSD și printr-o conjunctură aproape unică în România, alegerile au fost reluate: pe 2 iulie 2012 Cristi Radu a devenit primarul Mangaliei, jurând credință orașului său, braț la braț cu Mihai Claudiu Tusac.

Cine este Cristian Radu, aflăm de pe pagina oficială a Mangaliei: născut pe 12 noiembrie 1970, este căsătorit și are doi copii. Potrivit propriilor declarații, Cristian Radu domiciliază în Mangalia.

Experiență profesională

 • din 2 iulie 2012: Primar al municipiului Mangalia,
 • 2005 – 2012: Comisar şef-secţie, GARDA FINANCIARĂ Constanţa
 • 2000 – 2005: Comisar, GARDA FINANCIARĂ Constanţa

Educație

 • Liceul nr.2 Mangalia/Liceul Agroindustrial Palas Constanţa
  •Licenţiat A.S.E. Bucureşti – specializarea „Management”
  •Masterat A.S.E. Bucureşti – Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului, specializarea “Managementul Afacerilor Agroalimentare”
  •Licenţiat UNIVERSITATEA “Ovidius” Constanţa – Facultatea de Drept
  •Masterat UNIVERSITATEA “Ovidius” Constanţa, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, specializarea “Drept Social European”
  •COLEGIUL NAŢIONAL DE APĂRARE – Curs postuniversitar de perfecţionare în specialitatea “Securitate şi apărare naţională”
  •Institutul Național de Administrație – Program de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici.

Nu putem oferi amănunte la zi referitoare la averea edilului de Mangalia, întrucât pagina de pe site-ul oficial al primărei este de negăsit, într-un hățiș de declarații aruncate pe pagina web. În schimb, dispunem de declarația de anul trecut și despre care ”Ediția de Sud” a și scris la vremea respectivă:

“Averea primarului Radu: terenuri, spații comerciale, conturi și cash, alături de venituri din închirieri și jocuri de noroc

Cuprinsul declarației de avere a lui Cristian Radu, edilul Mangaliei, a constituit un bogat subiect în presă, în ultimii ani. Primarul și-a modificat, ultima dată, declarația, în septembrie anul acesta. Potrivit documentului oficial, Radu are, împreună cu soția sa, terenuri sau cote părți din acestea, din moșteniri bifate din 2013, 2016 și 2017, ce cuprind: un teren agricol în Albești, de 23,5 hectare, un altul de 10.650 mp, unul în 23 August, de 50.000 mp, și două în Constanța, de 48.000 mp și, respectiv, 18.392 mp, alături de un teren agricol în Tuzla, obținut printr-un contract de vânzare-cumpărare, din 2007, de 10.650 mp.

Edilul Radu are, de asemenea, tot împreună cu soția sa, o serie de terenuri intravilane, rezultate din moșteniri, în mai multe localități de pe litoral: Năvodari/Mamaia Sat – 2.556 mp, Limanu (arabil) – 12,3 hectare, 23 August (arabil) – 1,78 hectare și Constanța – 927 mp.

Nici în privința clădirilor, Cristian Radu nu are motive să se plângă: deține, tot împreună cu soția și tot în urma unei moșteniri, o casă de locuit, de 414,38 mp și trei spații comerciale, de 268 mp, 98 mp și 143 mp. Familia Radu deține două autoturisme BMW, din 2012 și, respectiv, 2015, bijuterii și ceasuri evaluate la 40.000 de euro, conturi curente la mai multe bănci, de 71.556 lei și un depozit bancar de 1.640 euro, alături de numerar, în valoare de 163.000 euro. Soția lui Cristian Radu a declarat două plasamente de 50.184 lei și 34.384 euro, precu și un împrumut, în nume personal, de 100.000 de euro. Familia Radu nu are datorii.

Salariul edilului urbei a fost, anul trecut, de 105.484 lei, în timp ce soția sa a declarat un venit de 46.101 lei.

Veniturile din activități independente a suplimentat bugetul familiei primarului astfel: din închirieri – 141.641 lei, din dividende – 63 lei, din arendă – 16.500 lei și din jocuri de noroc – 314.078 lei”.

Din istoricul celor aproape opt ani, reflectat în presă și pe pagina sa personal, desprindem câteva idei, pe care le-am putea încadra în două grupe distincte: realizări și eșecuri. Să le luam pe rând, cu precizarea că orice comentariu ce ar putea îmbunătăți ele două liste, sunt binevenite:

Eșecuri:

 • Proiectul de mansardare a blocurilor și Policlinicii Mangalia (foto). Nici blocurile și nici Policlinica nu au fost mansardate, până la ora actuală.
 • Proiectul de reabilitare a garajelor din Mangalia. Acestea au fost demolate, în locul lor aparând fie parcări destinate închirierii de către primărie, fie locurile au fost lăsate la stadiul de moloz.
 • Înfrățirea cu Karmiel, Ortaca și districtului Beylikduzu. Rămân memorabile fotografiile scăpate de delegația turcă presei, în care reprezentanții Mangaliei par a se fi simțit extraordinar de bine.
 • Trist, puțina activitate culturală și de divertisment din Mangalia: pe rând, evenimente de tradiție din sudul litoralului s-au pierdut, deși, inițial, actualul edil și-a dat girul pentru continuarea lor: Liberty Parade, Gala Tânărului Actor HOP!, Festivalul Callatis, Zile și Nopți de Literatură etc. Pictorii din Mangalia au rămas și fără o sală promisă în care ar fi putut să își expună pânzele. Lumină de la Malul Mării a avut loc, ultima dată, în 2017. Cinematograful ”Pescăruș” este o ruină hâdă, în centrul Mangaliei, Gradinițe de Vară au fost scoase la lumină în plină precampanie, anul acesta, beneficiind de o igienizare și, nicidecum, de modernizarea promisă. Proiectul de reabilitare a Casei de Cultură, trâmbițat încă din 2012, a beneficiat de mai multe studii de fezabilitate bine plătite. Nici unul nu a fost pus în practică.
 • Două proiecte, în valoare de mai multe milioane de euro, au fost demarate din fonduri europene: Parcul Evergreen și Aleea Teilor. Lentoarea cu care s-au derulat, a dus la pierderea banilor europeni, iar cetățenii au achitat (și vor achita, mulți ani de acum înainte), din banii lor, cele două proiecte.
 • Un nou corp de clădire pentru Școala ”Gala Galaction”. De ani de zile, copiii au fost nevoiți, aici, să învețe în chinuitoare schimburi de dimineață și după amiază. Nici până acum nu a demarat construcția unei noi școli sau a unui nou corp de clădire. Nici clădirea din zona fostele Barăci, ce așteaptă, din 2008, darea în folosință, nu are o soarta mai bună. Gândită, inițial, ca grădiniță pentru copiii rromi, clădirea a fost utilizată strict drept… WC public, soartă pe care o are și în prezent.
 • Mangalia Verde – așa se numea unul din proiectele actualului primar din campania electorală 2012. Edilul a inițiat o serie de plantări de arbori, meniți să înlocuiască copacii retezați sau uscați din Mangalia și despre care ”Ediția de Sud” a scris, ani în șir, spre maxima nemulțumire a administrației locale și aplaudacilor săi. 95% dintre copacii plantați de echipa domniei sale s-au uscat. Mangalia nu este, nici pe departe verde…
 • Tusac și-a avut avocații lui, plătiți regește din banii publici. Avocați, cel puțin la fel de „celebri”, dar plătiți cu milioane de euro, are și administrația Radu. Din păcate, aceștia nu se pot lăuda cu cine știe ce rezultate: Mangalia a pierdut 23 de hectare de teren din Șantierul naval, în favoarea comunei Limanu. Edilul comunei câștigătoare, Daniel Georgescu, declara, la vremea respectivă, că onorariul achitat de primăria pe care o conduce a fost de 6.000 de lei, în timp ce Mangalia a cheltuit 1,4 milioane de lei, fără TVA.
 • Rapoartele Curții de Conturi au fost, periodic, total defavorabile primăriei conduse de Cristian Radu. Datoriile istorice ale Mangaliei au plasat-o, în ultimii ani, pe primele locuri în România la capitolul debite. Poprirea conturilor instituției este legendară printre agenții economici din urbe, care, lunar, efectuează plăți nu către instituție, ci către cei ce au de încasat bani de la primărie! ”Ediția de Sud” a scris, de mai multe ori, despre sumele pe care Curtea de Conturi le consideră cheltuite preferențial și nejustificat, pe contracte cel puțin dubioase https://editiadesud.ro/?p=33314, https://editiadesud.ro/?p=24955, https://editiadesud.ro/?p=11296)
 • Un alt minus al administrației actuale îl constituie slaba implicare în vânzarea Daewoo Mangalia către Statul Roman si compania Damen. La aproape jumătate de an de la decizia DMHI de a vinde pachetul majoritar, timp în care muncitorii au trăit într-o continuă nesiguranță, edilul de Mangalia adresează o scrisoare deschisă primului minstru de atunci, Andrușcă. Tardiv și inutil, întrucât negocierile între Statul Român și Damen erau, déjà, extrem de avansate…

Plusurile administrației Radu

 • Cu sprijinul PSD Constanța, administrația Radu a continuat procesul de racordare a Mangalia la rețeaua de gaze, demarat în timpul lui Mihai Claudiu Tusac.
 • A realizat un sens giratoriu sublim, care, din păcate, nu poate fi vizitat de curioși, întrucât este amplasat în plin trafic. Edificiul este, în sine, un spectacol nocturn, iar fundația sa, realizată din tone de ciment, poate fi considera una indestructibilă.
 • A demarat, simultan, în 2020, mai multe proiecte de reabilitare a infrastructurii urbei. Lucru care nu poate decât să bucure locuitorii orașului, mai puțin pe cei deranjați de tonele de praf, de zgomot, sau de dispariția muncitorilor, cu lunile, de pe șantiere. Departe de a urma să fie încheiate, unele au data limită exact peste o lună! Altele trenează și acum, cum sunt lucrările din Cartierul Coloniști, unde locuitorii așteaptă minunea finalizării lucrărilor de mai bine de doi ani.
 • A inițiat 1 Mai Tunning, un eveniment cu buget generos, urmat de un altul asemănător, Mangalia Super Rally, acesta din urmă urmând să fie organizat, dacă autoritățile naționale o vor permite, cu un buget de 85.000 de euro!
 • Este continuatorul proiectelor lui Mihai Claudiu Tusac în privința vârstnicilor: a inițiat premierea celor trecuți de 70 de ani și cuplurilor de vârstnici.
 • Cunoscut pentru evlavia sa, Cristian Radu a inițiat Turismul ecumenic, o manifestare periodică, prin care credincioși și credincioase din localitate efectuează pelerinaje, gratuite, la manăstirile din țară.
 • A inițiat gratuitatea pe microbuze pentru elevi, vârstnici și categorii defavorizate. Se pare, însă, că autobuzele electrice, subiect de comunicate triumfaliste, mai au de așteptat. Am cerut lămuriri referitoare la licitația pentru aceste adevărate bijuterii pe 6-8 roți, dar angajații primăriei încă mai caută răspunsuri pe care să ni le furnizeze.
 • A demarat două proiecte de construcție de locuințe ANL. Din păcate, unul se află amplasat în stațiunea Cap Aurora și abia este în faza de proiect. În acest timp, două imobile ridicate în timpul lui Mihai Claudiu Tusac zac, goale (dar cu paza asigurată), beneficiarii lor așteptând, de zece ani, repartițiile. Încă un imobil, preluat de la DMHI, este abandonat, la 2 kilometri de Mangalia!
 • A mărit organigrama primăriei la peste 400 de angajați, asigurând un loc de muncă multor cetățeni ai urbei, dar și din alte orașe.
 • A inițiat taberele școlare pentru elevii merituoși, precum și alocarea de burse școlare. Din păcate, datoriile primăriei au întârziat acordarea acestora cu peste un an de zile.

Cum am precizat, lista este deschisă. Despre proiectele de ultim moment ale administrației lui Cristian Radu, dar și din cele mai vechi și uitate prin sertare, am adresat un set de întrebări Primăriei conduse de domnia sa, oficial, așa cum scrie la carte. Încă așteptăm răspunsuri din partea purtătorului de cuvânt al instituției, cu care, de ani de zile, nu am avut onoarea să facem cunoștință.

Un lucru este, însă, cert: Cristian Radu s-a făcut remarcat, pregnant, de la început, prin vestimenția purtată zilnic. Haine și accesorii în valoare de mii de euro, cu care defilează atât prin oraș, cât și prin locuințele celor nevoiași, cărora, din banul public, nu din propriul buzunar, le duce, când și când, alimente sau torturi de ziua lor.

Tot din considerente electorale, și-a atras de partea sa pensionarii, cadorisiți, lunar, în cadrul unor ceremonii lacrimogene și dominate de ovații, cu bani și diplome, oferite tot de hăituitul buget local.

Acesta este cel care, suspendat pe panourile publicitare enorme de la intrarea în oraș sau atârnând deasupra traficului greoi din Mangalia, vă cere votul, peste două luni. El este Cristian Radu, un edil cu o echipă fidelă, care, zilele acestea, străbate orașul pentru a reaminti, mangalienilor, beneficiile adminstrației ultimilor ani și faptul că proiectele sale au nevoie de ștampila favorabilă pe buletinele de vot.

editiadesud.ro 04.07.2020

Filmele și fotografiile pe http://editiadesud.ro/?p=38260

18 Comments

 1. Il bate rău Iorguș anul ăsta …..

  Comentariu by Anonim — 4 august 2020 @ 16:16

 2. „Alb-negru sau color, imbracat sau in fundul gol !”
  http://editiadesud.ro/wp-content/uploads/2020/08/radu1.jpg

  Comentariu by nabuco — 4 august 2020 @ 17:42

 3. Iorgus se va face de ris ,Radu Cristian va cistiga alegerile locale detasat.

  Comentariu by CETATEAN — 5 august 2020 @ 6:22

 4. Revine Iorguș . Navetiști dispar din Mangalia

  Comentariu by Anonim — 5 august 2020 @ 6:44

 5. Punând în balanță eșecurile si „succesurile” rezultatul este evident: un oraș prăbușit, anost, fără nicio perspectivă.Nu s-a reușit nici măcar elementara curățenie, ce sa mai vorbim de calitatea lucrărilor, care sunt pe măsura profesionalismului echipei navetiste. Mangalia a ajuns un sat prăfuit la marginea orientului.

  Comentariu by Anonim — 5 august 2020 @ 7:10

 6. Asa cum ne a prafuit ani la rand la propriu si la figurat , asa sa se aseze si pe el praful istoriei incepand cu 27 septembrie!

  Comentariu by ipsi — 5 august 2020 @ 9:09

 7. Radu a inceput lucrari de reabilitare peste tot in oras cu diferite firme. Numai asa poate fura de la fiecare lucrare in acelasi timp.

  Comentariu by Anonim — 5 august 2020 @ 9:10

 8. https://flux24.ro/baronul-galben-de-mangalia-are-o-avere-de-9-milioane-de-euro-grosul-de-cand-e-primar/

  Comentariu by Anonim — 5 august 2020 @ 10:29

 9. Ati uitat de cālusarul Danut Moldovan.Este candidatul la primarie din partea Pro Romania.

  Comentariu by alina nicolae — 5 august 2020 @ 11:08

 10. Pt.3
  De ras, spui, mai bine de plans dupa cum a ajuns orasul in urma unui primar IMPUS.Iti improspatez memoria, in anul 2012, cu mare tupeu a fost IMPUS pe o functie nemeritata, acest individ, functie ,castigata chiar despre cel care sustii ca se face de ras. Este de plans, omule, este de plans!

  Comentariu by Anonim — 5 august 2020 @ 13:24

 11. ACUM 8 ANI CU SUSTINEREA PSD PITICANIA A FURAT ALEGERILE!
  ROATA SE INTOARCE TOATE SE PLATESC PE LUMEA ASTA!

  Comentariu by ipsi — 6 august 2020 @ 9:45

 12. Experiență profesională

  Educație

  Sefa:
  https://www.libertatea.ro/opinii/impostura-alina-ghorghiu-cv-opinie-valeriu-nicolae-3084951
  ->
  https://www.bman.ro/blogs/bman-club/esti-scund-iata-cum-sa-pari-mai-inalt-top-5-sfaturi

  Comentariu by nabuco — 6 august 2020 @ 17:03

 13. https://www.replicaonline.ro/baza-sportiva-cu-bazine-de-inot-din-fonduri-ue-la-mangalia-440750/
  Iar apa de peste gard de la Felix …

  Comentariu by nabuco — 6 august 2020 @ 21:21

 14. @13
  asta e pentru aia veniti pe acoperisu trenurilor.
  ACUM ANI BUNI S A DORIT UN BAZIN IN ZONA.PENTRU LICEU.DAR ZONA AIA IN TRECUT A FOST CAM MLASTINA, SI NU PREA SUPORTA NICI TEHNIC NICI SANITAR O PISCINA.
  TOTUSI O MINCIUNA FRUMOASA E USOR DE INGHITIT NU?
  E USOR SA PROMITI.

  Comentariu by wow — 7 august 2020 @ 13:23

 15. http://timpul.info/articol/23513/atentie-la-mangalia-nu-se-filmeaza-totul-este-real.html#.Xyz6XK8xVUw.facebook

  Comentariu by Anonim — 7 august 2020 @ 19:05

 16. Auzi, „baza sportiva cu bazine de inot din fonduri europene”, asta ca in campania din primul mandat cu „un oras european”, cu „salarii ca-n occident „, te umfla si rasul numai cand citeai, ca sa nu zic plansul, ca intrecea orice poveste de adormit copii, nici ei nu credeau, dar unii cetateni, zici ca le luasera mintile cu orasul european nemaivazut si nemaintalnit. A,da si cu faptul ca era mai tanar,….. ce folos! Iata rezultatul, un oras ajuns la nivel de sat, nu de comuna! Si cu vesnicul ” O sa……..”

  Comentariu by Anonim — 7 august 2020 @ 20:34

 17. https://flux24.ro/video-teroarea-baronului-galben-de-mangalia/

  Comentariu by Anonim — 8 august 2020 @ 8:21

 18. https://youtube.com/watch?v=qP2gvtEg470

  Comentariu by nabuco — 8 august 2020 @ 9:28

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress