Mangalia – politica locală

11 iulie 2020

Firma care a ținut toată Mangalia în ger, în urmă cu 8 ani, a blocat conturile primăriei, invocând datorii de milioane de lei

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 17:42

După scandalul din iarna 2011 – 2012, când fosta firmă de termoficare, Callatis Therm, a lăsat tot municipiul Mangalia în frig, reprezentanții acesteia au pretenții bănești din partea administrației locale. Pe rolul instanțelor s-au tot înregistrat dosare civile și pe contencios administrativ, chiar și la Înalta Curte, în care societatea invocă unele datorii destul de consistente, din partea primăriei și Consiliului Local Mangalia. Firma a reușit performanța de a bloca unele conturi ale Primăriei Mangalia.

Pentru cei care poate au uitat sau nu știu despre ce este vorba cu această firmă, societatea Callatis Therm SA a oprit furnizarea căldurii către populația Mangaliei, în plină iarnă (2011-2012), când temperaturile au fost extrem de scăzute în acea perioadă, invocând unele datorii pe care Primăria și Consiliul Local le-ar fi avut către ea. S-au făcut presiuni asupra autorităților, fostul prefect din acea perioadă, Claudiu Palaz, a găsit, personal, soluții pentru remedierea problemei combustibilului folosit de această firmă, pentru asigurarea căldurii orașului. S-a deschis și dosar penal pe numele administratorilor firmei, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța s-au autosesizat, iar directorul de atunci, un tânăr de 27-28 de ani, Simion Nikitas, a fost reținut pentru a i se cere socoteală. Nimic nu pare să-i fi impresionat și au continuat să țină populația Mangaliei în ger.

Creanțe de milioane de lei

Potrivit unor reprezentanți ai administrației publice locale, după tot acest episod îndelungat, prelungit pe toată perioada sezonului rece, aceeași firmă cere, de ani buni, stingerea unui debit de circa 6-7 milioane de lei, la care au mai adăugat și penalități, reușind să blocheze conturile primăriei pe care s-a pus poprire. S-a ajuns și la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pe plan local, cel mai recent dosar civil în care SC Callatis Therm SA apare în calitate de creditor, a fost înregistrat la Judecătoria Mangalia, pe 12 februarie 2020, având ca obiect ”Validare poprire”. Instanța de fond a admis excepția tardivității cererii, însă hotărârea nefiind definitivă, a fost atacată la Tribunalul Constanța, cu apel, înregistrat luni, 6 iulie.

Însă, din câte am aflat de la unii reprezentanți ai administrației locale, în acest moment se caută modalități de a scăpa de poprirea pusă pe conturile primăriei, dar și pentru a scăpa de datoria față de Callatis Therm.

Ce spune primarul Cristian Radu

Sunt niște escroci ordinari, care vor să blocheze tot orașul, așa cum ne-au blocat în frig cu opt ani în urmă. Și ei, și avocatul lor au dat șpăgi peste tot ca să obțină de la noi milioane de lei. Sunt doar niște escroci. Noi căutăm soluții pentru a scăpa o dată de ei”, a declarat, pentru Focus Press, primarul Cristian Radu.

Adevărul despre firma Callatis Therm SA

Aminteam mai devreme de Nikitas Simion, care apărea ca director general al firmei ”de apartament” care a preluat, la vremea aceea, contractele de furnizare a căldurii în municipiul Mangalia. Însă, potrivit datelor obșinute la vremea aceea și a informațiilor apărute în spațiul public, acet puști de nici 30 de ani era, cumva, ”conetcat”, prin intermediul unor alte persoane, cu fostul primar PSD, Mihai Claudiu Tusac, eliberat din funcţie în 14 noiembrie 2011, după ce ANI l-a declarat incompatibil.

De precizat că, până în ianuarie 2011, căldura în Mangalia era furnizată de de SC Rominservice Therm, o companie care din 2003 avea contract de delegare gestiune cu primăria şi al cărei acţionar majoritar era Rompetrol SA (Petromidia) cu 66,67%. Timp de 7 ani nu au fost probleme cu căldura chiar dacă primăria întârzia cu plăţile. Toți locuitorii orașului știu și pot confirma asta. Datoriile se recuperau mai ales din subvenţiile pentru combustibil.

Încrengături și afaceri ”în familie”, cu banii din subvenții

Însă, după venirea lui Tusac la primărie, situația s-a schimbat, iar datoriile către Rompetrol au ajuns la aproape 15 milioane de lei.

Trecând peste modul în care Callatis Therm a pus mâna pe contractele de furnizare a energiei termice în Mangalia (tot cu girul primarului Tusac și al finului său, Cătălin Ciupercă), primăria Mangalia a plătit, în 2011, subvenţii în cuantum de 15 milioane de lei, în contul datoriilor.

 În aceeași perioadă, Guvernul României a tăiat subvenţia la căldură, din cauza măsurilor de austeritate, iar primăria sub ”tutela” lui Claudiu Tusac, a rămas fără fondurile necesare. Firma de distribuţie termică a majorat, însă, tarifele la gigacalorie, refuzate de consilieri dar câştigate în instanţă de SC Callatis Therm. Ca o dovadă a faptului că se îngrijea de situația acestei firme ”de casă”, Mihai Claudiu Tusac nici măcar nu a atacat soluția dată pe fond, în care Callatis Therm a avut câștig de cauză, în detrimentul municipalității.

Revenind în prezent, primăria se luptă în instanță, în mai multe dosare, cu cei de la Callatis Therm, pentru datoriile moștenite de la Tusac, făcute tot de acesta.

Daniel ALBU, focuspress.ro 09.07.2020

23 Comments

 1. Și cei de la Enel cer plata datoriilor. Tot escroci sunt ?
  https://focuspress.ro/primaria-mangalia-a-scapat-de-unele-datorii-fata-de-enel-s-au-prescris/

  Comentariu by lucian visa — 11 iulie 2020 @ 17:44

 2. Domnule primar, cei care dau spagi sunt escroci? Interesant punct de vedere. Puteti sa ne spuneti si noua cu cati escroci ati colaborat bine in 8 ani de primarie si multi alti ani pe la garda financiara? Dar in jurul institutiei pe care o conduceti astazi, mai sunt ‘multi escroci’ care va ‘deranjeaza’ angajatii? Ma refer la cei cu venituri declarate din jocurile de noroc, si nu doar la ei. Curaj, nu este greu sa ne dati un punct de vedere si pe cele de mai sus. Va așteptăm!

  Comentariu by Reporter — 11 iulie 2020 @ 18:31

 3. Cristian Radu cel mai mincinos primar

  Datoria fata de SC Callatis Therm SA este născuta din contractul de preluare a bunurilor de către SC Goldterm SA, acest contract a fost încheiat in Noiembrie 2012 deci in primul an de mandat al primarului Cristian Radu, dar crezând-se mai smecher împreuna ca directorul economic Dima au ales sa nu le plateasca nimic din cele 2 rate de aproximativ 4.4 mil lei….atentie cu penalitati de 0,5%…ceea ce a condus la niște penalitati exorbitante …și asta încă nu e tot …suma totala ce o va plati primaria și consiliul local Mangalia cu toti consilierii va fi in jur de peste 20 milioane lei …aproximativ de 5 ori mai mult …multumita artificiilor de doi lei a ilustrului primar încă vremelnic intr-o funcție ce nu o merita…

  Verificati și voi dosarele celor de la callatis therm SA impotriva primariei…

  …..citeam in comentariile din ziarul Replica la articolul referitor la investițiile din piața din Mangalia și am aflat cu stupoare de datoriile extrem de mari ale Consiliului Local Mangalia și ale primariei Mangalia păstorită de navetistul Cristian Radu și așa am scormonit și am aflat ca este perfect adevărat …după îndelungi procese ce s-au derulat între primaria mangalia/ CL Mangalia și defuncta Callatis Therm SA ce au ajuns pana la ICCJ vezi link iccj 🙁

  https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=3600000000040151

  primaria a pierdut tot ce se putea cu aceștia vezi și link tribunalul Cta 🙁

  http://portal.just.ro/118/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11800000000165972&id_inst=118

  ceea ce la o simpla socoteala ne duce la o suma deloc neglijabila de peste 20 mil lei adică peste 5 mil de euro…din ce va plati primaria mangalia…marea majoritate a agenților economici au primit deja poprirea pe suma datorata de primarie și anume puțin peste 8 mil lei…vedem ce va urma!

  Problema este ca CL Mangalia nu este informat de aceasta situație …iar primarul face tot felul de artificii ptr ascunderea adevărului…totuși acesta este un apel către consilieri ptr a face ceva concret și a cere dezvăluirea adevărului…și scăparea de insolventa care ne așteaptă!!!!!

  Comentariu by Veritas — 11 iulie 2020 @ 20:22

 4. Veritas esti mai prost ca noaptea ,VINOVATI PENTRU IARNA 2011-2012 SUNT VINOVATI ECHIPA LUI TUSAC,primaria avea datorie de 4 milioane euro catre Romintern,din care Rompetrol a luat doar un MILION IAR 3(TREI) MILIOANE A IMPRTIT GASCA LUI TUSAC , ,CIOBANEL,TASE,MAGANU,etc.DUPA CE AU INCASAT BANII AU VANDUT TERMOFICARE SUB ALT NUME DIN ROMINTERN IN CALLATIS TERM,ca sa piard urma banilor.IAR RADU A CUMPARAT PRACTIC DIN NOU CE ERA DE FAPT AL CONSILULUI LOCAL MANGALIA

  Comentariu by ION — 11 iulie 2020 @ 20:46

 5. Ptr. #4…ion te cheamă …ion ești…

  Tu ori ești prost …ori nu stii sa citești?! Nu vezi boul satului ca contractul a fost încheiat in anul 2012 Noiembrie…unde era tusac…prostovane!!!
  Acasa îți spun eu…ctr de vânzare este încheiat de primarul Cristian Radu …verifica înainte sa spui prostiile auzite la colț de strada spuse de vreo baba surda și chioara…

  Seara buna!!! Amatorilor de can can gen “ion roata”….

  Comentariu by Veritas — 11 iulie 2020 @ 22:07

 6. Pc5, Tare prost esti nui telefo CA totul a plecat de la Tusac in anul 2011,Prostanacule, esti mai prost CA Ozzy,

  Comentariu by Ion — 12 iulie 2020 @ 7:46

 7. Ptr. #Veritas
  Domnule/ doamna nu va mai consumați energia sa explicați unui nea “nelu” agramat și cu mintea neteda…atunci când argumentele faptice și documentate sunt mai mult decât evidente, iar el in mod real nu le are sau nu stie sa le explice…va folosi jignirile ca și arma “suprema” a sa.

  Ptr. # Ion
  Ptr. ceea ce postezi mataluta nu exista diagnostic încă… dar poti trece pe la primarie sa-ți iei puiul congelat și faina și zaharul…poate chiar și o masa calda!
  Atunci când argumentele dispar încearcă sa nu jignești pana nu te documentezi…chiar daca ai o anumită afinitate cu actualul primar asta nu-l face pe acesta sa fie mai puțin hot și manglitor (skills-URI dobândite de pe vremea cât a fost “gardistul suprem” al țării, adică mai pe scurt spagangiu de meserie…tu nu vezi ca și in prezent ne prostește?! Ai citit declarația lui RC de avere in care spune ca câștiga peste 100.000 din jocuri de noroc și ca are nu știu cate spații comerciale și nu știu cate terenuri mostenite de la defuncta soacra a sa – aceasta fiind toata viata o femeie normala, nu vreo miliardară…și a trăit intr-un simplu apartament de bloc)…
  In fine…daca macar din bun simt nu te poti abține sa-l aperi pe RC macar nu jigni…argumentează ce ai de spus…pune documentele atașate la text și demonstrează ca este altfel…

  Apropo hai sa-ți mai dau o informație așa ptr tine…știai ca in momentul când callatis therm SA a oprit caldura primaria nu le majorase tariful de 2 ani cu toate ca existau hotărâri judecătorești definitive, to primaria avea sa le plateasca peste 6 mil lei, iar populația avea sa le plateasca aproape 4 mil lei…
  Iar acum situatia este similară cu goldterm ….primaria are sa le plateasca 5 mil lei și populația aproape 2…

  Sa speram ca totuși ți-am deschis puțin mintea acum…și nu vei mai repeta…tusac tusac….stim cu toti bubele lui…dar hai sa fim seriosi …de 8 ani primar este Radu Cristian, iar daca tie îți place cum manageriază acest oras de la aspect la infrastructura, nu ai decât sa te duci să-l mai votezi o data…ptr toti ceilalți care gândesc…haideți sa-l trimitem acasa la constanta!!!

  Comentariu by Iluminati — 12 iulie 2020 @ 9:01

 8. Eu stiu tot dad a vrut sa arat totul a plecat de la gasca lui Tusac, ei au facut tot Raul Orasului.

  Comentariu by Ion — 12 iulie 2020 @ 10:09

 9. E mangla primarului cu aia de la Callatis Therm. Nu a vrut sa le plateasca 1 milion de lei pe care ii avea in cont si era obligat sa ii dea prin contractul semnat de el cu penalitati de 0,5% pe zi. In loc de 1 milion acum trebuie sa dea 40. Ce chestie, avocatul lui Callatis Therm e colegul lui de partid. Cat o fi partea lui?

  Comentariu by Anonim — 12 iulie 2020 @ 11:12

 10. Ptr dom’ nelu ….și ptr dl de nicaieri…anonim de meserie
  Mai oameni dragi…daca tot stiti voi de aceste mangle și ziceți ca le stiti bine mergeți la Politie sau la parchet și depuneți plângeri penale …daca aveți sange in instalație și credeti ca Cunoașteți adevarul …Faceți-i !!!
  Eu cred ca la mijloc e doar prostie din partea aparatului din primarie și un gen de șmecherie proasta deprinsa de dl primar Radu Cristian ce a crezut ca-i face pe cei de la callatis therm SA, iar acum prostia și trufia se intorc impotriva lui…

  Repet….daca voi stiti altceva și aveți și probe…mergeți la procuror și spuneti tot, fără menajamente!!!!
  Daca va credeti barbati …do it!!!!

  Comentariu by Veritas — 12 iulie 2020 @ 16:00

 11. Mangla e invers, afacerile cu bugetul local sunt transpartinice, de să-ți dau un milion?, când pot să-ți dau 20 să mănâncă și gura mea parandaratul.

  Comentariu by Lute — 12 iulie 2020 @ 17:53

 12. https://www.cotidianul.ro/cyti-managerul-timisoarei-da-cu-subsemnatul-la-parchet/

  Comentariu by nabuco — 13 iulie 2020 @ 15:43

 13. Cred că Veritas are dreptate în comentariul 10 când zice că e o șmecherie proastă … Nu cred într-o prostie a funcționarilor primăriei.
  Nu cred că cei de la Callatis Therm au vreo înțelegere cu Radu. Și chiar dacă prin absurd ar fi avut, de ce ar respecta-o acum când pot lua tot potul. Șmecheria se plătește. Să sperăm că până la urmă va plăti cel care a comis-o cu bună știință. A avut bani aprobați în buget să plătească înțelegerea cu CT, dar nu a făcut-o.

  Comentariu by lucian visa — 13 iulie 2020 @ 15:49

 14. Pentru stiinta primarului vinovati sunt cei care dau spaga dar si cei care i-au spaga.Seful Politiei Locale este un fost condamnat definitiv pentru LUARE DE MITA(spaga)cand era coleg cu Radu la Garda Financiara.Asta tot ,,escroc ordinar este”??????
  Daca platea cei 200.000 euro in 2013, cand i-au fost alocati banii de catre CL ,nu se mai ajungea sa plateasca acum milioane.Dar nu au vrut muschii primarului si asa s-a ajuns ca sa plateasca municipalitatea milioane de euro.Acest caz nu este singular ,mai sunt multe cauze in care primarul nu a vrut sa plateasca banii conform hotararilor de instanta si a trebuit sa plateasca apoi mult mai mult.Gandesti ca o face intentionat si este mana in mana cu creditorii.

  Comentariu by VUCEA DAN — 13 iulie 2020 @ 22:37

 15. Nea Dane de ce oi de la Politia Locala nu luam NORMA de hrana catoti cei lanti Angajati ap Primariei,La Constanta sa da Politei Locale cate 500 euro lunar.

  Comentariu by Ion — 13 iulie 2020 @ 22:50

 16. gdjdgf

  Comentariu by wow — 14 iulie 2020 @ 10:42

 17. 1989 ?
  https://www.replicaonline.ro/camera-deputatilor-a-adoptat-initiativa-cetateneasca-fara-penali-in-functii-publice-438091/
  2020 !

  Comentariu by nabuco — 15 iulie 2020 @ 10:56

 18. Pt.17
  Cum va disparea din schema directorul executiv al Politiei Locale,un penal condamnat definitiv pentru LUARE DE MITA?????Nu cred .

  Comentariu by VUCEA DAN — 15 iulie 2020 @ 23:02

 19. https://www.cotidianul.ro/breaking-news-l-au-paradit-pe-portocala/

  Comentariu by nabuco — 15 iulie 2020 @ 23:30

 20. E reabilitat.

  Comentariu by Anonim — 16 iulie 2020 @ 0:16

 21. PT.20
  DECE DRACU SE MAI DA LEGEA ASTA ,FURI CAT POTI ,FACI VREO DOI ANI DE PUSCARIE SI DUPA UN TIMP ESTI REABILITAT SI POTRI SA REVII.VALOAREA LEGII O.NE IMBATAM CU APA RECE.

  Comentariu by DAN VUCEA — 16 iulie 2020 @ 9:51

 22. Pe surse: Angelescu Mihai revine la PL , intrerupe suspendarea. De ce oare acum???!!!

  Comentariu by Anonim — 16 iulie 2020 @ 13:03

 23. Pt. #21
  https://www.libertatea.ro/stiri/colonelul-camatar-marian-corcodel-trimis-in-judecata-de-diicot-dupa-trei-ani-de-ancheta-a-dat-dovada-de-o-mentalitate-de-vataf-3068318

  Comentariu by nabuco — 16 iulie 2020 @ 16:42

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress