Mangalia – politica locală

10 iunie 2020

Pas cu pas, prin stațiuni: buruieni și șantiere, rugină și gropi, oferta unui sezon ratat, și așa, din start!

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 16:00

In timp ce, la Mangalia, duduie, la propriu, utilajele ce sparg și sfărâmă, în mai toate zonele urbei, asfalt și trotuare, deopotrivă, lăsând, în razele soarelui, lucrările începute (poate, pentru a se usca locul, cine știe…?), în stațiuni, mai precis în Jupiter și Neptun, lucrurile par să stea aproximativ la fel. Similitudinea lucrărilor de reabilitare a trotuarelor constă în faptul că acestea au fost începute și lăsate, cum spuneam, la soare, spre „bucuria” extrem de puținilor turiști care au făcut un pariu cu pandemia și au îndrăznit să vină în sudul litoralului și, acum, își rup picioarele pe trotuarele bordurate dar… goale!

Aici se oprește, însă, orice asemănare între cele două stațiuni și Mangalia. La Neptun, de exemplu, aceiași turiști găsesc dalele de piatră din timpul lui Ceaușescu, năpădite de bălării și pline de gropi. Investițiile Elenei Udrea în Neptun, finalizate acum 8-9 ani, a început să plece din loc sau, mai rău, să dispară, la propriu, sub povara boscheților răsăriți pe trotuare.

Litoralul pare un imens șantier, cu o sumedenie de lucrări începute, simultan, și care urmează să fie finalizate (sperăm nu după modelul Evergreen sau Aleea Teilor) mult după ce sezonul estival se va fi terminat.

Un sezon și așa compromis în ochii hotelierilor și în cei ai forței de muncă de pe litoral.

Mangalia are floricele (minunate, colorate, asezonate cu facturi ce apar anual, ca și plantele cu pricina), dar își ciopârțește copacii. Mangalia are șantiere, dar uită să se îngrijească de investițiile deja finalizate. Mangalia are mausoleu în buricul intersecției, dar și un imens șantier demarat în prag de sezon estival, în plin centrul urbei. Și, hai să mai spunem și că Mangalia NU mai are evenimentele costisitoare de anii trecuți, din cauza pandemiei, dar nu e în stare să își răsplătească elevii merituoși, uitând, încă o dată, de acordarea burselor pentru aceștia.

editiadesud.ro

Fotografiile le puteți vedea pe http://editiadesud.ro/?p=37594

36 Comments

 1. Stie cineva de ce facturile de la MEGACONSTRUCT au venit cu pret dublu?

  Comentariu by Anonim — 10 iunie 2020 @ 18:38

 2. https://www.megaconstruct.ro/reclamatii-sesizari/
  pe plan local poate va ajuta Leo:
  http://www.lucianvisa.ro/2015/06/09/fabuloasele-cumetrii-de-interese-de-la-parcul-acvatic-colaboratorii-pnl-istilor-leo-tanase-si-cristi-dragan-au-pus-mana-pe-doua-hectare/

  Comentariu by nabuco — 10 iunie 2020 @ 19:32

 3. Ptr 1
  Citește Ordinul ANRE nr. 44 din 23.03.3020, in care se ANRE aprobă exclusiv pentru Megaconstruct prețul pentru cele două tipuri de consum C1 și C2. Prețul pur și simplu a explodat de la 0,141 lei la 0,239 lei pe KWh. Factura s-a dublat. Consumatorul casnic plătește pentru luna mai mult ca pentru luna aprilie.

  Comentariu by nabucco — 11 iunie 2020 @ 8:30

 4. DE CE S-AU DUBLAT FACTURILE PENTRU GAZE ÎN MANGALIA

  Primarul Radu Cristian a făcut contract cu M. pentru furnizarea de gaze pentru Mangalia. În condițiile în care ar fi putut achiziționa gaz românesc din SNT RO (Sistemul Național de Transport), care este mai ieftin și mai sigur, fiind gaz natural din Marea Neagră.

  Primarul i-a dat lui M. la semnarea contractului cash 2.000.000 lei (bani pe care îi suspectez că au devenit parandărăt) și un bilet la ordin pentru alte 2.000.000 lei.
  M. a obținut de la ANRE dublarea prețului pentru furnizarea gazului.
  De aceea, facturile pentru gaze s-au dublat zilele acestea.

  În iarna care urmează se elimină subvențiile din bugetul local pentru pretul de producție al căldurii, intră în vigoare Legea 196/2016.
  Astă iarnă prețul de producție a fost 500 lei/gcal, din care 300 lei au fost subvenționați din bugetul local, populația Mangaliei a plătit 200 lei/gcal.
  Cu dublarea prețului la gaze, prețul de producție al gcal va ajunge la minim 700 lei. Subvențiile fiind eliminate, populația va plăti preț întreg, deci 700 lei în loc de 200 lei.
  Cine plătea 400 lei/lună pentru căldură, va plăti 1.400 lei/lună.

  Eliminarea subvențiilor pentru căldură ar fi fost contracarată cu sistemul de cogenerare termică, în valoare de 36.000.000 lei, finanțat 70% de Ministerul Dezvoltării, care finanțeaza proiecte de termoficare ale localitatilor care se aprovizioneaza cu gaz românesc. In anul 2017, Ministerul Dezvoltării a alocat 6.500.000 lei Mangaliei, pentru prima etapă a proiectului de cogenerare termică. Primarul Radu Cristian nu a implementat proiectul și a făcut contract cu M., pentru aprovizionare cu gaz de la Bulgartransgaz. Primăria a pierdut finanțarea. Goldterm achizitionase deja 1 motor termic din cele 4 din proiect, dar nu a plătit firma italiană, achiziția devenind datorie publică.

  Aceasta fiind situația, furnizorul de gaze al Mangaliei, contractat de primarul Radu Cristian, știe că la un preț crescut de peste 3 ori vor urma debranșările de la Goldterm și locuitorii Mangaliei îsi vor achiziționa centrale de apartament. Astfel că a cerut de la ANRE să i se aprobe marirea prețului de furnizare a gazului. Fără acordul Primăriei Mangalia și fără modificarea contractului, noul preț nu ar fi fost aplicat.

  Pentru această situație care urmează, am pregătit în amănunt un proiect care poate fi implementat rapid, în primele luni după alegerile locale, cu centrale ecologice, fără emisii de carbon, care produc căldură și energie electrică. Centralele ecologice vor intra în producție la Oradea, într-o fabrică de roboți industriali. Prețul de producție al gigacaloriei scade la 200-250 lei (in functie de sistem: sistemul SACET are pierderi în rețea, propunerea mea este ca fiecare bloc sau grup de 3 blocuri să detină propria centrală ecologică, așa cum blocurile ANL au propria centrală si costul e mai mic pentru că nu sunt pierderi). Astfel, Goldterm supraviețuiește cu locuri de muncă și populația Mangaliei va beneficia de căldură la preț bun, va beneficia și de energie electrică gratuită pentru consumul la comun (scări, iluminat public în fața blocului și în parcări).

  Ca să repar ce a stricat Radu Cristian, este nevoie să ne acordați votul, mie și echipei mele de consilieri locali.

  MENABITOZGHIUN

  Comentariu by Mentalistul — 11 iunie 2020 @ 10:28

 5. Ba, du te ma dracu de drogatu cu tot cu drogatii tai de consilieri

  Comentariu by Tatar — 11 iunie 2020 @ 12:14

 6. Hai băi Ozyy lasa ne chiar asa prosti ne crezi incearca cu altceva

  Comentariu by Adi — 11 iunie 2020 @ 13:03

 7. Pt. #4
  Bravo, metita incercat, mai rau decat este acum (11/06) nu se poate.

  Comentariu by nabuco — 11 iunie 2020 @ 14:29

 8. https://www.replicaonline.ro/consiliul-concurentei-liberalizarea-pietei-gazelor-trebuie-sa-conduca-la-preturi-mai-mici-434128/
  Cu teoria stam bine, practica ne omoara.

  Comentariu by nabuco — 11 iunie 2020 @ 14:44

 9. Chiar asa a ajuns orasul nostru să aleagă dintre un navetist și un șomer care se mai și droghează ? Doamne ferește

  Comentariu by Anonim — 11 iunie 2020 @ 17:37

 10. RC și Ozzy s-au înțeles să atace PSDul ca să cîștige Radu fără probleme . Cu cît mai mulți candidați cu atît șansele lui RC sunt mai mari . Voturile se sparg iar navetistul cîștigă detașat . Ozzy face niște bani după care dispare din peisaj pe la Vamă .

  Comentariu by Anonim — 11 iunie 2020 @ 17:50

 11. Doar ca Ozzy sparge vre0 600 de voturi iar Pro Ro, USR, UDTTMR , PMP , PRM , PPU , BUN și ND câte 1500

  Comentariu by Alin — 11 iunie 2020 @ 17:56

 12. Alin, vezi ca din cate ai enumerat acolo vreo 4-5 il sustin pe Nicu Moroianu. O sa fie ditemai alianta

  Comentariu by Va — 11 iunie 2020 @ 18:06

 13. Pentru toți slugoii piticului, se știe!, s-a terminat Ozy și Moroianu bat palma după sondajul din iulie. Care e mai bine, e susținut și de celalt, așa că vasilină fină să aveți, știi ce zic.

  Comentariu by Lute — 11 iunie 2020 @ 20:30

 14. Pentru dintii tai Lute poti folosi in continuare vasilina.

  Comentariu by Anonim — 11 iunie 2020 @ 22:45

 15. Da, am făcut această intelegere intre mine si Nicu. Un sondaj cu rezultatul la 30 zile înainte de alegeri. Gentleman’s Agreement. Dupa ultima zi de depunere a candidaturilor, partidele să nu mai poată pune alți candidați: cine are intenție de vot mai mare continuă, celălalt sprijină contra Radu.
  Pentru că este logic, nu ar avea sens să mergi înainte fară șanse, decat pentru partid, că ar mai lua cateva voturi pt CJC.

  Dacă alegerile se tin in 27 septembrie, sondajul comandat de mine va fi in jur de 15-20 August.
  Sprijin pe oricine are mai multe șanse împotriva lui Radu, asta e intelegerea mea. Exceptând dacă va candida Iorguș, exclus să îl susțin vreodată.

  Pe public si in oraș fac campania care trebuie făcută. Aici, pe blog, am nick „Mentalistul” și asta ar trebui să fie de ajuns pentru cum trebuie gandite comentariile mele. Cine are impresia că politica s-ar face înjurând pe aici, a avut șansa să își exprime frustrarea. Așa se arată fiecare cine este: e doar ticălos sau mai are și ceva in cap. Ticăloșii apoi să nu se apropie de tort. Să vrei să obții doar pentru că înjuri de sub anonimat, nu e vreun merit. Merită cine îsi asumă și face public sprijinul său pentru un condidat.
  Orice funcții a promis Iorguș, orice lucru a promis oricine, nimic nu va mai fi valabil după finalizarea acestui pact, pe care îl urmează și o negociere clară.

  Nu este o noutate, am tot spus-o, dar cei care insultă și denigrează sunt în lumea lor, imaginează le poate mintea lor, apoi încep să creadă și ei în prostiile lor. Acești oameni sunt periculoși după aceea, te pot băga în belele mari. De exemplu, marele agramat: A fost sluga lui Radu, care i-a dat funcția promisă la Poliția Locală, apoi când nu s-au mai inteles pe cascaval, când pretentiile de terenuri au depașit poziția pe care o reprezintă, s-a apucat de răzbunări personale și are tupeul să ne aburească sanchi ar fi stalpul dreptății. Nici Iorguș, nici Nicu, nici Leo nu l-ar pune vreodată in poziția in care să santajeze cu pretențiile sale.
  Nimeni dintre cei cărora li s-au promis funcții, spații și terenuri nu va primi ce le-a promis Iorguș. Nu sunt ale lui să le promită. Dacă nu se finalizează vreo intelegere cu condiția Iorguș-out, înseamnă ca fie sunt bazați că pot câștiga, fie ei nu sunt capabili de sacrificiul pe care mi se cere.
  E simplu: sprijin pe cel cu sanse mai multe contra Radu dacă Iorguș este scos total din joc. Nu e nicio pierdere, electoratul lui, atât cât este, doar nu o să fugă pe Radu.
  Dacă depune candidatura împotriva acestei posibilități de alianță, ne arată tuturor că preferă să câștige Radu.

  Comentariu by Mentalistul — 12 iunie 2020 @ 8:26

 16. În sfârșit un comentariu logic.

  Comentariu by lucian visa — 12 iunie 2020 @ 15:42

 17. Pt 16:
  Toate comentariile mele sunt logice, din scopul meu de vedere.
  Doar că folosesc metode socratice.

  Comentariu by Mentalistul — 12 iunie 2020 @ 18:04

 18. Dacă „ilogicul” de pana acu de p’aci pe blogul asta a devenit „logic”,inseamna ca vom avea încă un independent care a anunțat printre amici si vecini ca vrea sa aduca din nou Mangalea…in curtea lui ! Nu cred ca Nicu M. realizeaza ca pentru toate „partile” implicate…roade morcovelul ca un iepuraș cuminte si ascultator! Mai tine cineva minte ca Radu a câștigat…pe vot negativ ? Poate vine Margineanu in campanie sa ne cânte melodia-putin modificată!- „Sa schimbam macazul…macazului” !

  Comentariu by I.S — 12 iunie 2020 @ 18:41

 19. PS – Si daca este băgat în sondaj,bazandu-se pe „logica” psd-istului de rand ( gen Dana) si iese pe primul loc…Radu are încă un mandat asigurat ! „Logic” nu inseamna si…pragmatic !

  Comentariu by I.S — 12 iunie 2020 @ 18:55

 20. Dle I.S.,
  Concret, cu cine vrei sa câștigăm contra lui Radu?
  Numește concret pe cel care crezi că poate fi un primar bun.

  Comentariu by Mentalistul — 12 iunie 2020 @ 20:49

 21. Pt. #18
  http://www.lucianvisa.ro/2020/06/11/murad-arafat-isi-bate-joc-de-economie/#comment-779954

  Comentariu by nabuco — 12 iunie 2020 @ 21:11

 22. Eu m-am adresat celui care consideră logic ceea ce afirmi acum…după ce pana acum era ilogic.Raspuns la intrebarea d-tale ar fi : In niciun caz Iorgus ! In privinta asta iti sunt aliat.Insa cred ca era „logic” ca din partea usr sa se vina cu un candidat „competitiv” si poate ca acolo ar fi trebuit…o înțelegere de genul asta ! Da’ daca tot ne-a tras-o motanul sforar…ai ramas cel mai credibil contracandidat ! Iti doresc succes…însă sa nu cumva sa ajungi ca Minca- administator(viceprimar) la…ferma ! Maganu cu prafurile lui,macar a ajuns „derector”…după ce, tot cu o lovitură „interna” in psd i-a ridicat candidatura lui Foleanu !

  Comentariu by I.S — 12 iunie 2020 @ 21:12

 23. Pt. #22
  Eu i-am sugerat-o „cu mantinela” aici:
  http://www.lucianvisa.ro/2020/05/30/caracatita-avocatii-de-la-primaria-lui-radu-cristian-tinuta-in-brate-de-procurori/#comment-779894
  dar el nu citeste cu voce tare ca sa inteleaga.

  Comentariu by nabuco — 12 iunie 2020 @ 21:30

 24. Mentalistule eu cred ca spre finalul campaniei nu vei putea strînge mai mult de 5 sau 6 sute de voturi cu care nu vei face mare lucru . Dacă vei avea capacitatea de a înțelege că numai dacă îl vei susține pe candidatul PSD îl putem goni pe pitic atunci vei fi un om respectat și iubit în oraș . Dar cu condiția ca PSD să îl mențimă pe Moroianu și Iorguș să îl ajute și el atît cît poate . Nu mai fi încăpățînat că așa nu rezolvi nimic și îl ajuți pr RC indirect dacă candidezi . Trebuie să înțelegi că nu ești susținut pentru a fi primar ….asta este Ozzy . Cu tot dragul dar primar nu poți fi .

  Comentariu by Anonim — 13 iunie 2020 @ 7:54

 25. Dar ar putea fostul ospătar Moroianu???
  Cu ce este mai bun decât Ozzy???

  Comentariu by Anonim — 13 iunie 2020 @ 9:59

 26. Pt 24:
  Ești in contradicție: cu 500 de voturi nu am cum să îl ajut pe Radu, ar insemna că majoritatea celorlalte voturi s-ar duce pe candidatul PSD, care in situația aceasta ar fi drja câștigat.
  Fie aberezi la estimarea voturilor, fie aberezi că l-aș ajuta pe Radu.
  Ca să fie credibilă vreo teorie a ta, bagă si puțină rațiune.

  Zici că nu reprezint nimic si nu am susținere. Poți să te culci pe asta. Ești deja fericit și candidatura mea nu poate să îti strice fericirea.
  Pentru că dacă aș reprezenta un candidat important, te-ai apuca să insiști cu patos să mă las. Nici nu ai făcut asta.

  Comentariu by Mentalistul — 13 iunie 2020 @ 10:05

 27. Pt 22:
  Am inteles acum. Multumesc!

  Pt restul:
  Iorguș nu va candida de la PSD, din cauză de Stroe. Opinia mea este că va candida independent dacă va candida, doar ca să i-o tragă lui Stroe. Pentru asta mi-ar deveni simpatic. Pentru că astfel PSD nu mai are nicio șansă și poporul s-ar îndrepta spre cel cu șanse. Eu și Iorguș am putea reduce PSD la nimic, in Mangalia. Dar separați.

  Stroe are propriile politici si îi cunosc stilul. La Primaria Constanta cred ca nu va mai candida Făgădău, ci Horia Țuțuianu.
  Pe CJC l-a dat lui PNL, pentru CJC candidatul PSD va fi propus un cal mort.

  De aceea la Mangalia nu va câștiga candidatul PSD, pentru că Stroe are intelegerea făcută. Faza cu Moroianu e să mai aibă PSD organizatie la Mangalia prin preluarea organizației ALDE, pentru ca PSD nu mai avea organozatie, in același timp l-a ajutat pe Radu. Când a fost intrebat de miscarea de la Mangalia, a răspuns:”La Mangalia nu avem ce face, o să-i bată Ozzy pe toți! Salvăm ce putem.”

  Pe de altă parte, gruparea ALDE speră să pună mâna pe organizația PSD din Mangalia, ceea ce nu se va întampla. Intenția îi bagă pe pesediștii din organizatie in dusmanie cu ei. Pentru alegeri vor conlucra pentru numarul de consilieri locali, dar pentru primar vor face ca in 2016. Sunt curios câți ALDE vor fi pe lista de consilieri, pe locuri eligibile. Logic ar fi să fie mai mulți pesediști.
  Vor fi anemici în campanie, la fel ca acum. Nu au credibilitate pentru opoziție.

  Candidatura mea este o flacără aprinsă pentru cei împotriva lui Radu Cristian. Dacă nu ar mai fi, s-ar instala o resemnare in electoratul Mangaliei.
  Până acum a părut că mă lupt singur. Singur am reușit mai mult decât au reușit partidele. Candidatul PSD se bazează pe voturile traditionale pe partid, care nu mai sunt in număr la fel ca in 2016. Omul-candidat la PSD nu atrage voturi mai multe decât votul pe partid. Voturile mele sunt pe omul-candidat.
  Cum se va schimba situația când voi arăta o forță de sustinere politică sau a locuitorilor Mangaliei? Ori când voi prezenta candidații pentru consiliul local, care vor surclasa listele PNL și PSD? Faptul că finanțez campania este o schimbare față de ceea ce am făcut până acum.
  Grijă pentru Varstnici, Patrula Ecologică, Centrul pentru Accesarea Fondurilor Nerambursabile – unde societatile comerciale si persoanele fizice pot face gratuit documentatiile pentru cererile de accesare – sunt proiecte deja pornite. Nu promisiuni de campanie, ci concret, să vadă toți cum ar fi.

  In concluzie, dacă astăzi face cineva calcule politice, peste 2 luni va fi altă situație. Dar trebuie sa existe o alternativă pentru locuitorii Mangaliei.
  Pentru PSD este mai umilitor să câștig eu, decât dacă ar câștiga Radu. De aceea atâta frustrare contra mea din partea pesediștilor. Că pierde Radu, PNL nu va avea deficit de imagine. Dar PSD va fi umilit să câstig. Nu si-ar mai reveni la Mangalia cel puțin 10 ani.

  Iorgușiștii vor si ei să mă retrag. Pentru ca Iorgus să candideze independent. Cu PSD mort, să fie iar bataie intre Iorguș si Radu.
  Dacă există Radu, Iorguș, Ozzy si Moroianu, lucrurile se complică pentru toți ceilalți.

  Si ca să evidențiez pericolul: exista dintre cei care scriu pe acest blog cei care in urma cu 1-2 ani mă atacau pentru diverse, pentru ca eram la PSD, pentru ca nic, pentru motivele lor. Dar astăzi ar prefera sa ma voteze pe mine decat pe Iorgus sau Radu. Mai ales daca vin cu un program concret pentru dezvoltarea economică a Mangaliei, dacă dovedesc sustinere politică si populară.
  Mangalia este intr-o situație psiho-sociologică cu dorință de schimbare.

  Comentariu by Mentalistul — 13 iunie 2020 @ 11:49

 28. Ești pe locul 5 din 4 candidați domnule Ozzy . Yok șansa

  Comentariu by Anonim — 13 iunie 2020 @ 14:38

 29. În acest moment este pe locul 3. Un fost vameș corupt sau nu paranoic va fi mereu în fața unui puști găozar angajat la primăria PSD Constanța cu aere de userist. Probabil când vor apărea candidații Pro România, PMP , candidatul lui Nea Nelu și extrema dreaptă ar avea șanse să ia locul 6 și un loc în CL dacă mai taie din minciuni. Ideea este să nu ia de prost electoratul și obțină voturi de la Gigi Contra și cei care nu pot fi deșteptați în veci.

  Comentariu by Fane — 13 iunie 2020 @ 15:09

 30. „Inamicul cunoașterii nu este ignoranța, ci falsa cunoaștere.”

  Comentariu by Mentalistul — 14 iunie 2020 @ 15:03

 31. https://www.replicaonline.ro/dupa-ce-ne-au-dat-clasa-la-turism-bulgarii-ne-dau-lectii-si-la-mobilier-urban-434663/

  Comentariu by nabuco — 15 iunie 2020 @ 2:01

 32. Pt. #27
  https://www.stiripesurse.ro/alexandru-coita-confirma-informatiile-lansez-partidul-republican-din-romania_1474817.html
  &
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Panta_rei

  Comentariu by nabuco — 15 iunie 2020 @ 12:40

 33. MENTALISTULE iti dai seama ce debitezi? Ce reprezinti tu de fapt?tu crezi ca candidatura cuiva sta in sustinerea ta?ai baut apa la caine?Tu esti cel ce ar avea nevoie de sustinere.
  ai luat apucaturi de la PSD cu numiri, sustineri?iti recomand vizionarea Don Corleone
  https://m.youtube.com/watch?v=atDlRTv_SpI

  Comentariu by Aquarius — 15 iunie 2020 @ 15:52

 34. Din surse sigur, PSD il vinde pe Moroianu, Tase Ciobanel bat palma cu Stroe si Radu Cristian… Iorgus se pregateste sa candideze

  Comentariu by Info — 15 iunie 2020 @ 19:37

 35. Pt 34 . Cum îl vinde pe Moroianu ? Îl pune pe tarabă la tîrg sau pate îl vinde pe OLX nu ? Mai lăsați funigenele că nu mai merge cu manipularea asta ieftină .

  Comentariu by Anonim — 15 iunie 2020 @ 20:41

 36. E vândut deja.Știe și el dar îi este rușine să recunoască.

  Comentariu by Anonim — 16 iunie 2020 @ 9:29

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress