Mangalia – politica locală

23 mai 2020

Adevărul despre Pădurea Comorova, o veșnică temă de campanie

Filed under: Uncategorized — lucian visa @ 15:41

Pădurea Comorova este o temă recurentă de campanie pentru Primăria Mangalia. Subiectul a fost folosit în ultimii ani în special de actualul primar Radu Cristian, care a arătat mereu cu degetul spre Zanfir Iorguș, spunând că el ar fi vinovat de tot ce se întâmplă în pădurea Comorova. În replică, Iorguș spune că în acest fel, Radu Cristian încearcă să acopere concesionarea și tăierea ilegală a unor suprafețe din Pădurea Comorova, făcute în ultimii 8 ani. Această temă a revenit în actualitate în ultima săptămână, în urma acțiunii consilierului local Nicolae Moroianu, candidat la primăria Mangalia din partea Alianței Uniți pentru Mangalia, care a reclamat public faptul că se taie copaci în pădurea Comorova.

„La adăpostul pandemiei, Radu Cristian pregătește, cred eu, un nou tun imobiliar la Neptun, în vecinătatea terenului concesionat de el, pe 49 de ani, cu 40 de bani/mp/an, pentru Parc Aventura. Se taie stejarii brumării și frasinii, iar mașinile cu copacii tăiați pleacă spre Constanța. Sunt consilier local și nu am cunoștință să fie un proiect aprobat legal în zonă. Așa că îi solicit public primarului Radu Cristian să spună ce se întâmplă acolo, dacă terenul aparține Primăriei, de ce se taie copacii, de ce nu a luat nicio măsură, pe cine protejează sau pentru cine se pregătește terenul.

Conform aplicației Inspectorul Pădurii, doar mașina cu numărul CT05DCL a făcut cel puțin trei transporturi de lemn ieri și azi. Eu am surprins azi întâmplător două camioane. Cine știe câte sunt”, scria Moroianu pe Facebook, în urmă cu o săptămână.

Primarul municipiului, Radu Cristian, i-a răspuns tot printr-o postare pe Facebook, în care dădea vina pe… fostul primar Zanfir Iorguș.

Plecând de la aceste elemente, am încercat să lămurim problema, discutând cu Zanfir Iorguș și Nicolae Moroianu.

„Eu am adus, în 1997, pădurea Comorova din administrarea SC Olimpus SA în proprietatea Primăriei Municipiului Mangalia. Până atunci, Primăria Mangalia NU avea niciun metru pătrat de pădure în proprietate. Mă bucur că am posibilitatea să lămuresc o dată pentru totdeauna acest subiect, care a fost folosit politic, chiar cu prețul vehiculării unor minciuni sfruntate. Încă de la început, vreau să se înțeleagă un lucru: Mangalia NU a avut pădure, până când nu am inițiat o Hotărâre de Guvern prin care pădurea Comorova trecea din proprietatea Ministerului de Finanțe și administrarea SC Olimpus SA în proprietatea publică a Municipiului Mangalia.

Am făcut asta pentru că anterior, SC Olimpus SA, care deținea in proprietate aproximativ 20 ha de teren în Pădurea Comorova, pierduse aceasta suprafață cu activele aferente, din cauza unei datorii de circa 500 miliarde (lei vechi) la Banca Agricolă, vândută de executorul judecătoresc. De teamă ca restul pădurii să nu aibă aceeași soartă precum cele 20 de hectare vândute de bancă, am susținut o Hotărâre de Guvern prin care cele 519 ha rămase din Pădurea Comorova au intrat în domeniul public al Municipiului Mangalia, 450 ha find trecute în proprietatea publică a Primăriei (Parc Municipal) iar aproape 22 ha pentru diversificarea ofertei turistice a orașului (complexe turistice tip Resort) și restul pentru retrocedările câștigate de oameni în instanță.

După ce am retrocedat conform legii suprafața revendicată, am inițiat o Hotărâre de Consiliul Local, prin care cele 450 ha deveneau Parc Municipal. În acest fel, am securizat această suprafață pentru a nu putea fi vândută și defrișată.

În anul 2005, Consiliul Local Mangalia a vândut la licitație 5 loturi de teren, cu destinația de cluburi private, pentru diversificarea ofertei turistice. Aș vrea ca aici să subliniez două aspecte:

În primul rând, cei care au cumpărat nu aveau voie, conform contractului, să construiască pe mai mult de 5% din suprafață, pentru a proteja pădurea.

În al doilea rând, prețul de achiziție a fost unul destul de ridicat pentru acea perioadă, 19 euro plus TVA pe metrul pătrat.

Cu banii obținuți din acea licitație, am reușit să asfaltăm în cartierul Coloniști, am realizat infrastructura pentru blocurile ANL și am asigurat banii pentru încălzirea orașului, când Guvernul PNL tăiase fondurile pentru achiziția de combustibil. Dacă Pădurea rămânea la SC Olimpus SA, Primăria Mangalia nu beneficia deloc, așa cum nu a beneficiat de nimic din cele 20 ha vândute de creditori. Acum Primăria Mangalia are în proprietate peste 450 ha, fiind una dintre localitățile cu cea mai mare suprafață de teren în proprietate, dintre orașele țării.

Vreau să spun foarte clar: Nu dețin teren în Pădurea Comorova, nici eu și nici familia mea. Terenul pe care îl am în zonă este teren agricol, nu a fost pădure, iar înainte de 1989 era cultivat cu vie, el fiind azi în evidența primăriei, compartimentul agricol, cultivat cu grâu. Radu Cristian știe bine acest lucru, dar minte cu bună știință, crezând astfel că își acoperă neregulile făcute în Comorova cu prietenii lui din Constanța, Medgidia și București. Îl voi da în judecată pe Radu Cristian pentru aceste minciuni, ii dau posibilitatea să vină în fața instanței și să își probeze afirmațiile.

În schimb, îi cer primarului să explice de ce a dat în concesiune, noaptea ca hoții, pe 49 de ani, 2 ha de pădure, la un preț derizoriu, de aproximativ 0,4 lei/mp/an, teren pe care s-a construit Aventura Parc! Poate pentru că investitorul, un domn din Medgidia, este prietenul său, de când Radu Cristian lucra la Garda Financiară?!

Locuitorii din Mangalia ar trebui să știe că acest investitor a plătit 40 de bani pe metru pătrat/an pe an, cam cât costă o felie de pâine. Oare nu și-ar fi dorit oricine dintre cei cărora acum le cere votul să primească teren la Comorova aproape gratis? Prețul este mai mic practic chiar și decât impozitul pe terenul respectiv. Comparați acum vă rog ridicola sumă de 0,4 lei, cu prețul cu care Consiliul Local Mangalia a vândut la licitație loturile din 2005. Prețul este de 50 de ori mai mic! Și atunci, cine minte și cine spune adevărul? Nu cumva în această poveste Hoțul strigă Hoții?”, a declarat Zanfir Iorguș.
Nicolae Moroianu: Susțin dezvoltarea turismului. Vreau doar să se respecte legea și să fie protejat patrimoniul
Am discutat cu consilierul local Nicolae Moroianu despre noua investiție ce se pregătește la Comorova, copacii tăiați și soarta pădurii.

„Vreau să se înțeleagă faptul că susțin dezvoltarea și diversificarea ofertei turistice din zona Mangalia, deci nu am nimic cu investitorul care, din câte am înțeles, vrea să amenajeze un parc de distracții. Eu vreau doar să se respecte legea și de aceea am atras atenția public asupra acestei probleme. Primarul spune acum că la Comorova nu este pădure, ci vegetație forestieră, dar îl atacă pe Iorguș că ar fi vândut Pădurea Comorova!

Eu locuiesc de 30 de ani la Neptun, lângă Pădurea Comorova și pot să vă spun că în timpul mandatelor lui Zanfir Iorguș nu s-a tăiat niciun copac.

Asistăm la o campanie de dezinformare, care mi-aș dori să înceteze. Din păcate însă nu am mari așteptări de la Radu Cristian în acest sens. Înțeleg foarte bine că pentru a acoperi toate nelegiurile pe care le-a făcut în timpul mandatelor sale se folosește de această campanie de tip Fake News, pentru a-i minți pe alegători. Îi dau o veste proastă pe această cale: Oamenii nu mai pot fi mințiți și îl vor trimite acasă, la Constanța, pe Primarul Navetist!”, a spus Nicolae Moroianu.

dezvaluiri.ro 22.05.2020

25 Comments

 1. https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Pădurea_Comorova
  vs.
  https://m.youtube.com/watch?v=zYT92ziG3nk
  Emotionant tot, dar mai ales de la min. 31:00 la 35:00.
  Pilduitoare fraza de la 34:27 !

  Comentariu by nabuco — 23 mai 2020 @ 17:34

 2. RC incartier nu trebuia sa puna pavele ,acum repede inite asfalteaza trotuarele,ca sunt mai ieftine un primar mincinos,iar despre padurea comorova Iorgus are dreptate .Lucrarile sunt de mantuiala ,materiale ieftine

  Comentariu by Ion — 23 mai 2020 @ 18:38

 3. In comentariile din ziarul Replica la articolul referitor la investițiile din piața din Mangalia am aflat cu stupoare de datoriile extrem de mari ale Consiliului Local Mangalia și ale primariei Mangalia păstorită de navetistul Cristian Radu și așa am scormonit și am aflat ca este perfect adevărat …după îndelungi procese ce s-au derulat între primaria mangalia/ CL Mangalia și defuncta Callatis Therm SA ce au ajuns pana la ICCJ vezi link iccj:( https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=3600000000040151 ) primaria a pierdut tot ce se putea cu aceștia vezi și link tribunalul Cta: (http://portal.just.ro/118/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11800000000165972&id_inst=118 ) …ceea ce la o simpla socoteala ne duce la o suma deloc neglijabila de peste 20 mil lei adică peste 5 mil de euro…din ce va plati primaria mangalia…marea majoritate a agenților economici au primit deja poprirea pe suma datorata de primarie și anume puțin peste 8 mil lei…vedem ce va urma! Problema este ca CL Mangalia nu este informat de aceasta situație …iar primarul face tot felul de artificii ptr ascunderea adevărului…totuși acesta este un apel către consilieri ptr a face ceva concret și a cere dezvăluirea adevărului…și scăparea de insolventa care ne paste!!!! Din cele peste 22 milioane încasate anul trecut pe final de 2019 ce a facut cu banii “piticul botoxat” de a acumulat in acest început de an 2020 datorii la polaris, goldterm, raja, callatis therm și enel de peste 30 milioane lei…din ce o sa-i plateasca…Domnilor consilieri dormiți!? Cereți situatia creanțelor și a proceselor pierdute de primaria mangalia…nu dormiți pe voi! Radu Cristian isi umple sacii și pleacă la Constanta împreuna cu toata echipa lui, iar voi veți rămâne sa dați ochii cu cetățenii?! Or sa va bată obrazul ca aduceți orasul la sapa de lemn daca onor acest primar va conduce ca pe orbi!? Deschideți ochii pentru ca veți plati…țineți minte ce va spun!!!

  Comentariu prin Veritas — 20 mai 2020 @ 21:58

  Alo mincinosule!!! Domn primar…Cristian Radu…navetist spagangiu de meserie…ce facem domnule…cu transparenta….publicați HCL și procesul verbal pentru ședința consiliului local mangalia din 30 Aprilie 2020…toata lumea stie de manglele cu vânzările erau 102 proiecte pe ordinea de zi…plângerea penala este pregătită….oricum nu scapi de poarta alba?! Ești mânjit pana peste cap…cum sa aduni datorii cu mult peste posibilitățile bugetului primariei?! Nu ești întreg la minte!!!!

  Comentariu prin Iluminati — 20 mai 2020 @ 22:13

  ⚠️ Se taie copacii în pădurea #Comorova #Mangalia

  Subiectul legat de pădurea Comorova nu va rămâne astfel, căci actualul primar este obligat să explice ce se întâmplă acolo, cu documentele pe masă. Nu pentru mine, Nicu Moroianu, ci pentru oamenii din Mangalia, care astăzi trăiesc acolo, care vor trăi și mâine și poimâine, în orașul în care copiii lor vor crește. Pentru ei, navetistul de la primărie este obligat să explice. Subiectul legat de pădurea Comorova este unul sensibil, pentru că ascunde anumite jocuri și interese, contracte despre care nu se vorbește nimic, mai ales că metrul pătrat a fost închiriat cu 0,5 bani, adică mai ieftin decât o pâine.
  Oamenii din Mangalia trebuie să știe că, pentru actualul primar, nu există pădurea Comorova, ci acolo este doar vegetație forestieră. Este scuzabil, pentru actualul primar, că nu vede pădurea din cauza copacilor.
  Cu alte cuvinte, primarul și ortacii lui din Consiliul Local pot face orice și oricând acolo. La Mangalia, primarul s-a obișnuit ca, de câte ori apare în spațiul public, să dea vina pe foștii primari, în timp ce uită că el este primar de 8 ani. Se pare că timpul petrecut prin saloanele de înfrumusețare și în fața oglinzii îi dau impresia că trăiește mereu în adolescență, uitând de responsabilitățile care îi revin, ca primar.
  ⏳ Zilele sunt numărate. Oricât ai asfalta și ai împărți ziare electorale, acestea nu vor acoperi minciunile, obrăznicia și nenorocirea pe care o lași moștenire acestui oraș.
  ⏰ Tic-tac, tic-tac! Documentele vor vorbi despre faptele tale.
  Comentariu prin Anonim — 21 mai 2020 @ 22:37

  Domnule primar sunteti ca un tonomat prost…vorbiți in nestire…nimeni nu intelege nimic…dar eu știu ceva omul care nu te privește in ochi…te minte-n fata! Ce dracu era de văzut in sus…ca nu va inteleg…JUR!!! Sunteti și mincinos și prefăcut și extrem de periculos…sigur aveți carente de educație și sunteti prost crescut…dar lasati-ne cu balivernele astea…toate lucrarile in mangalia se facă doar de unii, ati prelungit contractul cu Polaris ilegal și stiti ce artificiu ati folosit… sunteti de 8 ani in primarie și in afara de razboi și uneltiri și conflicte când cu unii când cu altii…mergeți acasa la constanta… mai bine ptr sănătatea dumneavoastră mintala!
  Și apropo… daca aveați curaj când apăreți in ziare cu proiecte și articole plătite ca cel din replica…aveți curajul sa va asumați și critica și dați drumul la comentariile pe articol… așa veți cunoaste cu adevărat orasul, dar nu puteți ptr ca sunteti las!!! Va las linkul sa verificati… https://www.replicaonline.ro/primaria-mangalia-lanseaza-proiectul-gradina-culturala-callatis-431714/

  Comentariu by Veritas — 23 mai 2020 @ 22:20

 4. https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Emil_Constantinescu
  &
  https://www.cotidianul.ro/emil-constantinescu-criza-sanitara-mondiala-o-sansa-istorica-pentru-un-nou-proiect-politic-global/

  Comentariu by nabuco — 23 mai 2020 @ 22:48

 5. În 3-4 saptamani înființez Patrula Ecologică cu 36 de posturi în Mangalia. Atât populația Mangaliei, precum și autoritățile naționale și internaționale, vor cunoaște orice încălcare a legislației privind protecția mediului.
  Pe lângă că vom educa turiștii să păstreze curățenia cu acțiuni BTL, vom monitoriza plajele, pădurea Comorova și orice atentat asupra mediului.

  Unii cu gargara politică, Mangalia are nevoie de fapte concrete.

  Comentariu by Mentalistul — 24 mai 2020 @ 4:06

 6. https://www.youtube.com/watch?v=3F7C48N7vnw

  Comentariu by lucian visa — 24 mai 2020 @ 12:19

 7. Pt. #6
  Like !
  Pt. #5
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.climate.gretathunberg.voicemessage&hl=en

  Comentariu by nabuco — 24 mai 2020 @ 13:49

 8. Ozzy trebuie să înființeze patrula narcotice . El știe cel mai bine cum stă treaba cu drogurile din oraș mai ales că mai trage și el ceva de calitate cu tovarășii lui de la Prana Pizza .

  Comentariu by Anonim — 24 mai 2020 @ 14:34

 9. ma ntreb cat de tare va deranjeaza ozzy.
  pentru un politician local prins cu droguri si dovedit daca nu si aproape condamnat n ati facut atat scandal.mai mult a fost si este reprezentantul unui partid.si director.
  curat murdar

  Comentariu by wow — 24 mai 2020 @ 15:38

 10. Hoțul strigă Hoții! Articol comandat, mincinos și manipulator. Pădurea Comorava a fost împărțită și jecmănită de către Iorguș.

  Comentariu by nabucco — 24 mai 2020 @ 17:34

 11. http://wwwold.dezvaluiri.ro/exclusiv/675-familia-iorgus-beneficiara-jafului-de-la-fruviileg
  Aceeasi sursa, alt mercurial ?

  Comentariu by nabuco — 24 mai 2020 @ 19:16

 12. Pt.5
  Ozzy vezi ca este un compartiment protectia mediu in cadrul Politiei Locale (initial cu 3 membri si redus de primar la 1 )care ,de multe ori ,nu i se permite sa-si faca datoria.

  Comentariu by VUCEA DAN — 24 mai 2020 @ 23:12

 13. Pt 12:
  Nu am treabă cu primăria.
  Patrula Ecologică se înființează în cadrul unei Organizații Non-Guvernamentale, cu rol de observatori în protecția mediului, cu acces la Harta Ecologică, în care fiecare membru al Patrulei primește un pin, iar sesizările se fac pe o platformă care le direcționează la Ministerul Mediului. Cei cu atribuții în minister le direcționează la Garda Națională de Mediu și la autoritățile competente.
  ONG este finanțat de companiile care introduc cu importuri sau produc ambalaje nereturnabile, ori dăunătoare mediului dacă sunt aruncate în natură.
  Am hotărât ca litoralul dintre Vama Veche și Năvodari să aibă 100 de posturi în Patrula Ecologică, cu 3 birouri. După activitatea din sezonul estival, proiectul se va extinde la nivel național, dacă are succes. Mă aștept să fie sabotat de primari și politicieni, astfel că mi-am luat toate măsurile de precauție.

  Așa cum există asociații de luptă împotriva consumului de droguri sau asociații pentru a stopa abandonul școlii, așa există și această Fundație care luptă pentru protecția mediului.
  Observatorii nu intervin, ci observă și fac sesizări, promovează protecția mediului și fac publice cazurile în care se încalcă legislația privind protecția mediului.

  Comentariu by Mentalistul — 25 mai 2020 @ 9:37

 14. Poate vedeți și salonul făcut de Sava și primar direct pe plajă la Saturn! Are lejer 1000 de metri pătrați!
  Garajele îi stăteau în gât,că nu făceau nici un ban cu ele,decât confesiunea la primărie

  Comentariu by Anonim — 25 mai 2020 @ 12:34

 15. Deci Menabit o să fie și prăduitor . Vă dați seama cum un drogat va suna la 112 să prăduiască cum pe plajă face pipi un copil ….

  Comentariu by Anonim — 25 mai 2020 @ 12:39

 16. https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/eveniment/maistri-militari-victimele-unui-accident-16404.html?print

  Comentariu by nabuco — 25 mai 2020 @ 16:19

 17. Să vezi idioțenie:
  Sună șeful suspendat al Poliției Locale, numitul Angelescu Mihai, să amenințe și să înjure pentru că nu știu ce s-a scris pe Vișa.
  A fost înregistrat. În campanie vom arăta cu ce fel de oameni a asuprit Mangalia nemernicul de Radu Cristian.

  Comentariu by Mentalistul — 26 mai 2020 @ 5:43

 18. Și tu ești filmat cînd tragi o legală și pregătești o liniuță

  Comentariu by Anonim — 26 mai 2020 @ 7:48

 19. Ozzy măcar nu se ferește

  Comentariu by Anonim — 26 mai 2020 @ 11:32

 20. Domnului primar…Radu Cristian baronul de mangalia…vezi și poza de la articol… https://www.replicaonline.ro/institutiile-de-invatamant-din-mangalia-pregatite-pentru-reluarea-cursurilor-si-organizarea-examenelor-432293/…de ce blochează comentariile la articol!? Ii este frica…clar…de ceea ce ii scriu cetățenii…prost crescut, infatuat și slab pregătit profesional…și mincinos fără pereche!!!

  Comentariu by Intrebare — 26 mai 2020 @ 14:35

 21. Pt. #20
  Am ipotizat @11 ca au schimbat mercurialul … adica articolele comandate din banii de buzunar si nu ai administratiei/partidului cu au dreptul ca comentarii !

  Comentariu by nabuco — 26 mai 2020 @ 15:23

 22. errata corrige @21: NU au dreptul ca comentarii !

  Comentariu by nabuco — 26 mai 2020 @ 15:24

 23. Mare mincinos este Radu a venit la geamie anul trecut a spus ca face drege la cimitirul cel nou , dupa un an nimic adica avem de a fce cu PINIOCHIO ,a venit de la constanta doar sa fure , noii turcii il vom vota pe Moroianu, doar el este Mangaliot

  Comentariu by Beny — 26 mai 2020 @ 16:11

 24. https://www.dezvaluiri.ro/caracatita-avocatii-de-la-primaria-lui-radu-cristian-tinuta-in-brate-de-procurori/

  Comentariu by Anonim — 29 mai 2020 @ 19:22

 25. https://flux24.ro/caracatita-galbena-de-la-malul-marii-dna-acopera-jaful-de-5-ani/

  Comentariu by Anonim — 29 mai 2020 @ 19:52

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress