Politica locală

24 aprilie 2020

SCANDAL în PORTUL TURISTIC MANGALIA din cauza unui teren de pe vremea lui Tusac

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 15:34

Scandal la Mangalia legat de terenul din Portul turistic, pe care s-a construit un restaurant! În anul 2009, societatea LGV Invest Quality a obţinut concesionarea imobilului teren de pe strada Portului nr 84, pe o perioadă de 10 ani. Tranzacţia s-a efectuat în mandatul lui Claudiu Tusac, un primar darnic care a ajutat, spun gurile rele, foarte mulţi afacerişti să pună mâna pe terenuri în cele mai bune zone din staţiune. Aceeaşi societate a pus bazele unei construcţii provizorii în care funcţionează un restaurant, Maritimo Longe.

În vara anului trecut, mai exact în iunie, contractul de concesiune a terenului expirat. Iar în decembrie acelaşi an, LGV Invest Quality a vândut construcţia altei societăţi, Naby Invest Maritimo, administrată de doi foşti consilieri locali în mandatul aceluiaşi Tusac, (n.red. deşi doar unul apare în acte, alături de soacra celuilalt). Numai că, vânzătorul LGV Invest Quality a uitat (poate intenţionat) un detaliu foarte important: contractul de închiriere pe teren nu a fost prelungit, iar tranzacţia este pusă sub semnul legalităţii. De menţionat faptul că vânzarea a avut loc cu doar două zile înainte de şedinţa de Consiliu Local în cadrul căreia s-a aprobat proiectul privind reglementarea juridică a terenului de pe strada Portului nr 84. Acum, consilierii locali PSD Marius Ciobănel şi Neculai Tănasă cer anularea hotărârii în instanţă.

Proiect aprobat în decembrie 2018

În şedinţa de Consiliu Local Mangalia din 18 decembrie 2018 a fost aprobat proiectul de hotărâre privind reglementarea juridică a imobilului teren în suprafaţă de 800 mp, situat în Mangalia, strada Portului, incintă Port. Şedinţa a fost cu scântei, atunci când a fost supus votului proiectul cu numărul 28. Şi asta pentru că actul de concesiune a terenului încheiat în 2009 expirase din luna iunie şi, în ciuda faptului că societatea LGV Invest a solicitat prelungirea acestuia, tranzacţia nu s-a efectuat. În decembrie, LGV Invest Quality a vândut construcţia altei societăţi, Naby Invest Maritimo, administrată de doi foşti consilieri locali în mandatul aceluiaşi Tusac, Ion Negrea şi Dan Moldovan. Numai că, vânzătorul LGV Invest Quality nu a ţinut cont de un detaliu foarte important: contractul de închiriere pe teren nu a fost prelungit, iar tranzacţia este pusă sub semnal legalităţii. Cel puţin asta au susţinut unii consilieri locali în şedinţă şi care s-au împotrivit adoptării hotărârii.

Aviz nefavorabil în comisia de urbanism

De menţionat faptul că vânzarea a avut loc cu doar două zile înainte de şedinţa de Consiliu Local în cadrul căreia s-a aprobat proiectul privind reglementarea juridică a terenului de pe strada Portului nr 84. “Contractul a expirat din iunie. Este ilegal. Trebuie reglementată mai întâi situatia terenului, apoi votat proiectul”, a spus un consilier.
De precizat faptul că în Comisia de urbanism şi amenajarea teritoriului proiectul a primit aviz nefavorabil. “În comisia de urbanism şi amenajarea teritoriului a primit aviz nefavorabil. O societate a închiriat prin licitatie, 800 mp, în iunie, contractul a încetat, dar înainte de expirare societatea a făcut solicatare de prelungire a contractului, pe o perioadă maximă până la 5 ani. Între timp, în lunile ce au urmat expirării, societatea care a câştigat acum 10 ani licitaţi a întrăinătat lotul, adică în perioada în care nu exista contract. Contractul a fost făcut în 2 etape: pe factură, chitanţă etc, apoi în decembrie a făcut actul prin notariat de vânzare cumpărare. Vânzarea a survenit în momentul în care nu avea contract”, a spus un alt ales local.

Pe 21 aprilie, consilierii locali PSD Marius Ciobănel şi Neculai Tănasă au cerut în instanţă anularea hotărârii în instanţă.

Concret, ce presupune proiectul de hotărâre adoptat în şedinţa din 18 decembrie 2019!

În hotărârea adoptată de consilierii locali în 18 decembrie s-a constatat tacita relocaţiune privind contractul de închiriere 3835 din 23.07.2009 încheiat cu SC LGV Invest Quality, considerându-se încheiată o nouă locaţiune în condiţiile celei vechi, inclusiv în privinţa garanţiilor, până la încheierea unui act aditional cu noua parte contractatntă. S-a luat act de intervenirea contractului de vânzare cumpărare din 16.12.2019 încheiat între SC LGV Invest Quality SRL şi Naby Estival Maritimo SRL, ce are ca obiect vânzarea întregului drept de proprietate asupra construcţiei fără fundaţie, constând într-un cort pe structură metalică cu prelate ignifugă din PVC. Aprobarea unui act adiţional privind modificarea părţilor contractante, respectiv Municipiul Mangalia în calitate de locator şi Naby Estival Maritimo SRL în calitate de locatar, a cuantumul de 7893 euro pe an fără TVA, precum şi prelungirea pentru o perioadă de 5 ani.

Naşul şi finul, încrengături puternice cu fosta şi actuala administraţie

SC LGV Invest Quality SRL este administrată de Ştefan Ştefan, din Bucureşti care apare ca şi asociat unic deşi, în realitate, în spatele firmei ar mai fi doi fraţi, pe nume Călinescu. Asociaţii s-ar fi certat, iar Ştefan Ştefan a decis să vândă construcţia din Portul Turistic Mangalia către Naby Estival Maritimo SRL din Sat Limanu. Culmea este că ambele societăţii figurează cu sediul în Limanu, strada Pichetului, numărul 11. Naby Estival Maritimo SRL a fost înfiinţată cu câteva luni înainte de a se efectua tranzacţia, mai exact în octombrie 2019, de Ionel Negrea, fost consilier local în mandatul lui Claudiu Tusac, şi partener de afaceri cu Tusac, şi de Maria Ciuciumiş, care este soacra altui fost consilier local din mandatul lui fostului edil, Dan Moldovan. De altfel, Moldovan a fost un apropiat al lui Claudiu Tusac, însă ulterior, când a venit la primăriei Cristian Radu şi-a manifestat simpatia şi faţă de acesta, devenind prieteni. Dan Moldovan este şi finul lui Ioan Negrea.

Dan Moldovan a candidat la Primăria Mangalia în 2016 din partea Partidului România Unită

Prietenia cu Tusac i-a adus lui Moldovan o mulţime de beneficii. De exemplu, în 2017, Tusac i-a închiriat lui Dan Moldovan, de fapt, soacrei sale, terasa Bicaz din Olimp, obţinând, ulterior, şi bucata de plajă.

Cât despre Negrea, acesta s-a aflat în război cu firma pe care a înfiinţat-o în vremurile sale bune alături de fostul primar Mihai Claudiu Tusac. Cetăţeanul german Negrea are de recuperat un milion de euro de la societatea care făcea legea în Mangalia, intrată între timp în insolvenţă şi executată de mai mulţi creditori.
Reprezentanţii primăriei spun că hotărârea a fost adoptată în mod legal, iar prefectul nu a ridicat vreun semn de ilegalitate.
Dragoş Angelescu, viceprimarul Mangaliei, spune că hotărârea este legală. Ba. Mai mult, Prefectura Constanţa nu a semnalat vreo nelegalitate asupra actului. „ Hotărârea a fost în atenţia prefectului în mod special, având în vedere discuţiile care s-au creat. Prefectul nu a semnalat vreo problemă de nelegalitate. Iar Comisia de Urbanism care a dat aviz nefavorabil este formată din consilieri locali care au dat avizul cu titlu consultativ”, a spus Angelescu.

Mirela PASCAL, Replica 24.04.2020

9 Comments

 1. De 30 de ani vejnice curvărăsii politice. Everestul manevrelor obscure cu terenuri a fost atins pe vremea celui cu trei mandate. Consilierii aleşi pe liste de partid şi nu prin vot direct au desăvârşit mânăria cu terenuri. Scopul tuturor consilierilor a fost să muşte o bucată cât mai mare de teren strict în interes propriu. Rezolvarea ar fi simplă dar nu cred că este vreunul care să vrea asta. Dacă nu ar mai exista beneficii de acest fel ar mai fi cineva interesat de politică ?

  Comentariu by Anonim — 24 aprilie 2020 @ 21:30

 2. Este o ilegzlitate dovedită . În final acest cort va fi dărîmat și terenul va reveni la starea inițială . Cred că demersul celor doi consilieri este unul corect și pot spune că este pentru prima oară cînd văd un act de curaj în CL .

  Comentariu by Anonim — 24 aprilie 2020 @ 22:09

 3. Act de curaj? HAHAHA, ii doare in pl pe tase si pe Ciobanel de portul turistic si de Mangalia, ciuda lor este ca nu au pus ei mana pe maritimo, si cred ca intre ei si Nae-Moldovan exista o ranchiuna, banuisc. Ce impostanta are pt ei ca au cumparat aia cortul fara teren, teapa nu au luato ei.
  Vorbesti de act de curaj de la cele mai mari javre ale Mangaliei, despre ce vorbom.

  Comentariu by eu — 24 aprilie 2020 @ 23:47

 4. Pt. #1
  Like

  https://atacdeconstanta.com/scenarita-de-mangalia-nae-negrea-ar-vrea-presedinte-la-pnl/

  Comentariu by nabuco — 25 aprilie 2020 @ 0:42

 5. Ciobanel este o javra, a cerut spaga CA sa voteze, ciobanel cu Tase si Maganu au vrut ei sa cumpere terasa, au Dat jumatate.

  Comentariu by Ainur — 25 aprilie 2020 @ 15:49

 6. Numai proști pe lîngă noi . Invidie și prostie cît cuprinde . Atit puteți ?

  Comentariu by Anonim — 25 aprilie 2020 @ 17:39

 7. RC ai uitat CA cimitirile musulmane au trecut in administrate a primariei, ai promise marea cu sarea, dupa 5 luni nu ai facut nimic, esti Un Primar de cacat,nu degeaba ti se spune Pinocchio. PRIMARE numai vor a de tine. Noii Turcii IL vo vota pe Moroianu.

  Comentariu by Remzi — 26 aprilie 2020 @ 14:12

 8. Primarul navetist ce poti cere unia care este din constanta, unpapagal jumi-juma, numai minciuni, o javra ordinary.

  Comentariu by Ainur — 26 aprilie 2020 @ 18:51

 9. https://www.tolo.ro/2020/04/26/sunteti-de-acord-cu-un-impozit-de-solidaritate-pe-orice-venit-de-peste-3-200-de-lei-propunerea-dintr-un-studiu-avertisment/

  Comentariu by nabuco — 26 aprilie 2020 @ 23:23

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress