Politica locală

23 ianuarie 2020

Miza restrângerii votului pentru cei cu viză de flotant: „Pot deveni masa de manevră”

Filed under: Ştiri naţionale — lucian visa @ 12:22

Restrângerea dreptului la vot pentru persoanele care domiciliază provizoriu într-o localitate de mai puțin de trei luni a fost introdusă pentru a împiedica manipularea rezultatului alegerilor în interesul unui candidat sau al altuia.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, în preajma alegerilor locale crește substanțial numărul cererilor de schimbare a domiciliului.

„A mai fost o prevedere acum 10-15 ani, unde era o interdicţie de şase luni de zile, interdicţie care a fost ridicată la un moment dat tocmai pentru interesul celor care guvernau atunci ţara, astfel încât flotanţii au devenit o masă de manevră pentru stabilirea unor câştigători la alegerile locale. (…) În lunile premergătoare alegerilor locale era o explozie de cereri, astfel încât am considerat că e un motiv serios prin care cei interesaţi pot să manipuleze, pot să influenţeze rezultatul alegerilor”, a declarat  Marcel Vela.

Ministrul a adăugat că vizele de flotant sunt acordate în baza unei proceduri pe care le derulează serviciile de evidență a populației din subordinea primarilor și au existat cazuri în care acestea au fost acordate doar pentru a-I permite posesorului să voteze.

„Aşadar, un primar poate să semneze, să accepte chiar dacă nu se fac toţi paşii de verificare. Adică la unul acasă, la un suporter al primarului, am văzut cazuri concrete, au fost 10 flotanţi. Era imposibil să locuiască acolo 10 oameni care, de fapt, locuiesc în altă parte, pe verificate. Aşadar, a fost o procedură de a face viză de flotant doar pentru a-i folosi în ziua votului. Nu au locuit niciodată în comuna respectivă”, a susţinut Vela.

Guvernul Orban a introdus în proiectul de modificare a legislației electorale, pe care intenționează să-și asume răspunderea, o prevedere potrivit căreia persoanele care îşi schimbă reşedinţa cu trei luni înainte de alegeri nu vor putea vota decât în localitatea în care au avut domiciliul anterior.

În 2018, Poliția Capitalei a descoperit pe raza Sectorului 3 din București, trei locuințe la care figurau cu domiciliul, în baza vizelor de flotant, un număr de 15.000 de persoane. Acest lucru a ieșit la iveală cu prilejul Referendumului pentru redefinirea familiei, când au fost înființate două secții de votare, la Liceul Matei Basarab, pentru 5000 de alegători care figurau cu locuința într-un singur apartament.

Ionel Sclavone, evz.ro 23.01.2020

9 Comments

 1. Cred că la centru s-a studiat cazul Mangalia…

  Comentariu by Anonim — 23 ianuarie 2020 @ 20:40

 2. Haoleoo să moară mama.. asta înseamnă că nu mai iau sutaru la vot în iunie ?

  Comentariu by Memet — 25 ianuarie 2020 @ 1:39

 3. https://www.cotidianul.ro/au-sporit-puterile-politistilor/

  Comentariu by nabuco — 26 ianuarie 2020 @ 11:42

 4. Mai mult ca sigur ca initiatorii legii s-au documentat de la cum a procedat Radu Cristian in 2012. Atunci au fost ,,mutate”cateva(foarte multe-zeci ,sute) persoane din Constanta in Mangalia si bineinteles ca toate au votat cu Radu Cristian.Asta se poate dovedi cu probe ca sa nu mai spuna ,,penalii” lui ca le denigrez primarul ,,sfant” si sa imi mai faca plangere la comisia de disciplina ca l-a denigrat pe Radu Cristian pe blogul lui Visa.

  Comentariu by VUCEA DAN — 27 ianuarie 2020 @ 9:47

 5. Pai dacă a făcut așa manevră D-na Cazan (care era pe atunci șefă la buletine), de ce a eliminat-o Radu și a pus-o pe fata unuia care îl înjura de mama focului la locale întrucât ținea cu Iorguș ? Nu prea se leagă.

  Comentariu by Fane — 29 ianuarie 2020 @ 21:22

 6. https://www.replicaonline.ro/masina-unui-proxenet-cuprinsa-de-flacari-la-mangalia-video-416075/

  Comentariu by Sile — 29 ianuarie 2020 @ 21:28

 7. Tata tinea cu Iorgus, fata tinea trena lui Cristi.Si mamaie mergea probabil cu echipa lui tusac.

  Comentariu by anonimul — 30 ianuarie 2020 @ 13:30

 8. Nu se leaga dar este reala si sunt probe in acest sens.

  Comentariu by VUCEA DAN — 31 ianuarie 2020 @ 13:15

 9. Pt 5
  Nu se leaga dar este reala si sunt probe in acest sens.

  Comentariu by VUCEA DAN — 31 ianuarie 2020 @ 13:16

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress