Mangalia – politica locală

9 noiembrie 2019

La Mangalia, s-a majorat plafonul pentru ajutorul social

Filed under: administraţie publică,Consiliul Local — lucian visa @ 19:05

Comunicat de presă

La Mangalia, s-a majorat plafonul pentru ajutorul social

     Consilierii locali din Mangalia au aprobat în cadrul ședinței ordinare desfășurate joi, 7 noiembrie, mai multe hotărâri cu caracter administrativ și social. Unul dintre proiecte se referă la acordarea ajutoarelor financiare pentru preșcolarii și elevii care locuiesc în zonele Herghelie, IAS, Fruviileg, Zootehnie și Barieră. Conform hotărârii CL, aceștia beneficiază de transport gratuit pentru a merge la grădiniță și școală, dar și de norma de hrană subvenționată de Primărie pentru micuții de la Grădinița P.P. Nr. 5 din Neptun. De asemenea, consilierii locali au adoptat proiectul de hotărâre care vizează decontarea cheltuielilor de transport pentru naveta cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar din instituțiile de învățământ de pe raza orașului. În aceeași ședință, s-au reglementat şi condiţiile de acordare a tichetelor de medicamente, a biletelor de transport și pachetelor alimentare, ca urmare a recentelor majorări de pensii. Astfel, valoarea tichetului social acordat persoanelor cu venituri reduse pentru medicamente a crescut la 900 de lei/membru de familie, de la 700 de lei, cât era stabilit anterior. Totodată, limita cuantumului pensiei pentru acordarea ajutoarelor constând în alimente s-a majorat la 1300 de lei/persoană, de la 950 de lei. Alt proiect adoptat a vizat modificarea plafonului de acordare a tichetelor de transport pentru pensionari, persoane cu dizabilități și persoane de peste 60 de ani fără venit. În acest sens, cuantumul subvenției a crescut de la 800 de lei la 1000 de lei pentru persoanele care se încadrează în noile reglementări ale Consiliului Local Mangalia. ”În fiecare an, venim cu programe de asistenţă socială, prin care încercăm să sprijinim copiii care merg la școală și provin din familii defavorizate, bătrânii, persoanele cu dizabilități, dar și alte categorii sociale defavorizate. Am căutat resurse pentru a majora pragul de venituri, până la care se acordă aceste ajutoare sociale, întrucât unii pensionari nu se mai încadrau pentru doar câțiva lei, în urma majorării pensiilor”, a declarat primarul Mangaliei, Radu Cristian. Cu aceeași ocazie, consilierii locali au mai votat ca persoanele fizice care au calitatea de contribuabili la bugetul local să fie scutite de la plata majorărilor de întârziere, măsură adoptată și pentru persoanele juridice, conform unei HCL din luna septembrie, a.c. Tot la capitolul facilități fiscale, se înscrie și aprobarea ajutorului de minimis acordat agenților economici care prestează activități turistice, pe o durată de cel mult 6 luni/an.

mangalia.ro

12 Comments

 1. E bine la Mangalia. Resurse sunt. Băncile acordă împrumuturi.
  Iar impozitele de ce le mai plătim, dacă tot nu sunt penalități ?

  Comentariu by lucian visa — 9 noiembrie 2019 @ 19:09

 2. Citesc pe un site de socializare local despre un mare om care si-a pus amprenta in cel mai frumos mod posibil, pe orasul nostru, profesorul Henny. Indiscutabil este si va ramane un puct de reper pebtru acele generatii care au avut sansa si onoarea sa-l cunoasca si sa le fie mentor.Din pacate, astazi, reperele au ajuns pitiponcii, coafezele, amantele si ,,baetii dastepti”care dau tonul golanelii, subculturii,furtului, incompetentei si mahalagismelor de cea mai joasa speta. Nu ca Mangalia nu ar mai avea resurse intelectuale, oameni capabili sau modele demne de urmat dar, lehamitea pentru tot ceea ce inseamna scara de valori a facut ca acesti oameni sa se retraga intr-o discretie aproape absoluta si sa devina simpli privitori la autodistrugere. Nu stiu daca sunt eu in masura sa judec aceasta atitudine, doar constat cu tristete fenomenul si reclam nivelul de intimidare creat de
  incompetentii zilelor noastre.Este frumos sa ne intoarcem la valorile locale dar noi spre ce ne indreptam, ce lasam copiilor,unde si cand am gresit, cat mai toleram aceasta stare de umilinta si incompetenta, ce asteptari sa mai avem ?Astazi se voteaza.Cati vor fi constienti ca prin votul lor vor hotari si soarta Mangaliei, cati dintre cei care se vor lasa cumparati sau convinsi sa voteze un candidat sau altul impotriva convingerilor personale vor constientiza ca peste ani, tot doar despre profesorul fenomen vor vorbi, pentru ca filele albe ale generatiei de astazi nu vor putea fi atinse de nici un nume de referinta pentru cetateni ?Este nevoie urgenta de unitate si actiune pentru ca Mangalia sa redevina vie, a noastra, a voastra, a mea.Pentru toti cei care citesc aceste randuri si merg astazi sa voteze, ar fi bine sa fie in cabina de vot doar cu propria constiinta.Asa sa ne ajute bunul Dumnezeu, Allah….

  Comentariu by Mangaliot — 10 noiembrie 2019 @ 11:38

 3. Mersul la vot masiv nu înseamnă neapărat că va fi ales cel mai bun. Dar măcar ne arată ce aspirații avem ca popor, ca județ, ca localitate. Măcar să știm de unde plecăm.
  Așa că votați !

  Comentariu by lucian visa — 10 noiembrie 2019 @ 12:56

 4. Mai, Ozzy, te-ai trezit ?

  Comentariu by Anonim — 10 noiembrie 2019 @ 13:23

 5. Ești de serviciu la blog azi ?

  Comentariu by lucian visa — 10 noiembrie 2019 @ 13:26

 6. Profesorul Henny…
  Pe atunci se învățau 6 zile pe săptămână,adică sâmbăta se făceau ore. Iar duminica mergeam la școală, de la 8:00-13.00, pentru că Henny făcea meditații cu clasa, la matematică. Pe gratis. Nu era ca și cum ar fi obligatoriu, dar era obligatoriu de la părinți, pentru că să faci „meditații” cu Henny era cel mai mare noroc pentru copilul lor. Părinții își programau toate vizitele de duminică la rude, ori plecau devreme de la nunțile la care erau invitați, pentru că are copilul lor meditații cu Henny.
  Apoi… când am trecut la liceu, Henny a trecut să predea la liceu, să își ducă elevii până la bacalaureat și examenele de facultate. Din 6 zile de școală, la liceu avram luni și marți zile de „Atelier”. La Liceul Industrial Nr.2, actual colegiul economic. Filetam diverse pentru șantierul naval, am făcut și coșuri de gunoi din tablă pentru oraș, nu am apucat prea multe deoarece mă scotea prof.Henny de la atelier, eram scutiți, pentru că eram în cercul de Matematică, împreună cu alți 4 elevi, și făceam matematică cate 8 ore. Și luni, și marți. În rest, aveam cate 2 ore pe zi de matematică, la clasă, fiind clasă de matematică-fizică.
  Practic, petreceam cu profesorul Henny mai multe ore decat cu părinții mei. Iar când ne pregăteam pentru olimpiadă, erau și mai multe ore.
  Asta am văzut când eram copil, un astfel de caracter mi-a fost profesor. Discuția despre profesorul Henny m-a dus cu gândul la „edilii” noștri, m-am întrebat: Câți dintre ei l-au avut profesor pe Henny? Si din consiliul trecut, și din consiliul acesta, din toate consiliile… Pentru că cine a făcut cu Henny nu poate să fi dezvoltat un caracter de iresponsabilitate, când toată copilăria a văzut un om atât de dedicat și responsabil, ce rezultate pot iesi cu responsabilitate și determinare. Cine a făcut cu Henny are spiritul dreptății și onestității, nu ar putea să mintă oamenii. Cine a făcut cu Henny nu a ieșit un om prost. Niciunul dintre elevii lui Henny! Poți să spui orice despre ei, dar nu că ar fi proști.
  Am să dau exemplu pentru ce înseamnă să fi avut un astfel de profesor:

  Subiectul școala Gala Galaction. Prof.Mihai Sorin și primarul Radu Cristian s-au gândit ei că rezolvarea ar fi să mute Colegiul Economic să învețe în căminele de la Liceul Ion Bănescu (de la pod). În 2016 a mai fost discuția aceasta, când era vorba de mansardat școală Gala Galaction: căutând o soluție pentru unde vor învăța elevii dacă vă dura construcția mai mult decât vacanța de vară, am vorbit cu președintele CJC să aloce bani pentru a amenaja căminele de la pod. Am transmis această soluție și primarul a adunat directorii din școli în sala de ședințe a Consiliului Local, unde prof. Mihai Sorin s-a trezit că să se mute Colegiul Economic la cămine și nu gimnaziul provizoriu, cât durează construcția. În acea ședință, primarul și Mihai Sorin erau siguri că amenajarea căminelor de va face cu fonduri de la CJC. De unde erau atât de siguri? Cei de la PSD pot să confirme că la o ședință la care au participat Stroe, Țutuianu, Moga și Vișan am cerut și am obținut promisiunea pentru: fonduri de amenajat o clădire de școală, fonduri pentru a construi o sală de mese pentru Grădinița 3 și să meargă la șantierul naval și să asigure angajații că guvernul se va strădui să găseasca soluții pentru plecarea coreenilor, pentru că există o panică.

  Atunci am verificat posibilitatea legală, am constatat că nu se pot muta cursurile la căminele de la pod, deoarece legea s-a schimbat de când s-au ținut acolo cursurile liceului teoretic (anii 90-96) si holurile, construcția toată, nu corespund standardelor impuse de ISU și ministerul învățământului. Am căutat altă soluție, la un momentdat m-am gândit la amenajarea fostei grădinițe militare (a marinei) unde sunt acum Asistența Socială, Poliția Locală… În spate a fost curtea grădiniței, acum parcare, s-ar fi putut amenaja terenuri de sport. Pentru a muta gimnaziul provizoriu. Dar m-am lovit de Arhiva care este la etajul 1 și nu poate fi mutată decât cu anumite proceduri.
  Apoi, studiind ce plus aduce mansardarea, am concluzionat că mai bine să se construiască o clădire de școală. În timp ce prof. Mihai Sorin și primarul lui pește au continuat cu ideea că să mute Colegiul Economic la căminele de la pod, am cerut la dezbaterea publică pentru Bugetul Local alocare pentru studiu de fezabilitate în vederea construirii unei clădiri de școală. Nu au introdus alocarea în proiectul HCL și în consiliu am făcut amendament și am obținut această alocare. Atunci prof. Mihai Sorin m-a contrazis că nu se poate construi o școală acolo unde am propus, a doua zi a scris o postare în care m-a făcut în toate felurile.
  Propunerea mea a fost să se construiască școala pe locul fostelor garaje și solariilor demolate, plus pe locul centralei termice care are nevoie acum doar de 25-30 mp ca să funcționeze, pentru că are alte utilaje noi. Iar centrală termică nouă să fie încorporată în sala de sport pe care am propus să fie construită pentru școală. Avem astfel tot terenul din spatele lui Alutus unde acum este un mare platou, plus terenul centralei, plus taluzul până la terenul actual betonat din curtea școlii. Ar fi fost un mare „U”, în care aveau loc: noua clădire cu sală de mese și cantină, cu sală de sport, plus parcare. Reparată str.Muncitorului și aplicat un singur sens de circulație, părinții care își iau copiii de la școală cu masina nu ar mai fi blocat centrul (Constanței). Cât timp s-ar fi construit școala, elevii și-ar fi urmat cursurile nestingheriți. Apoi, clădirea actuală putea fi folosită pentru un Club al Copiilor, ori chiar pentru Maternitate, dacă nu se găsește o soluție pentru pierderea ei către Crucea Roșie.

  Știam că intenția primarului și a prof. Mihai se va bloca în legislație, că nu este posibilă. Au făcut o ședință la Colegiul Economic, să îi anunțe de decizie, dar la care au participat 2 inspectori școlari: inspectorul general și inspectorul pe licee, plus că am dat toate documentațiile conducerii Colegiului Economic, unde directoare este Simona Ciobănel, nume de față Oprean, fostă colegă de clasă cu mine, fostă elevă a prof.Henny. La acel colegiu mai sunt profesori care au fost în clasă cu mine. Toți elevii s-au adunat în curtea liceului, părinții au participat la ședință și am recomandat să nu lase pe primar să plece până nu le spune clar ce are de gând. Prof.Mihai și primarul au fost făcuți zob de inspectorii școlari. Inspectorul general i-a spus prof.Mihai: „Dle profesor, eu sunt inspector școlar cu examen câștigat, nu mi-a inventat partidul un birou de inspector școlar ca dvs, unde 6 luni ați tăiat frunze la câini!”. Și apoi le-a explicat primarului și profesorului vândut de ce cu acest demers se distruge învățământul în Mangalia. În primul rând, liceenii vor fi obligați să dea examenul de bacalaureat la Constanța, pentru că își pierde colegiul acreditarea. La căminele de la pod funcționează clase de profesională de coafor/frizerie și școala de asistente medicale, care își vor pierde acreditarea. Iar ce au uitat cu toții a fost că prima instituție care trebuia să își dea acordul este Liceul Ion Bănescu, care nu era de acord să renunțe la baza materială de care voia primarul să deposedeze. Eram în Consiliul de Administrație al liceului și am stiut sigur că nu vor primi acordul. Și mai trebuia acordul ministrului învățământului, pe care m-am asigurat că nu îl vor primi deoarece: Liceul Ion Bănescu are structura de Campus Preuniversitar: săli de curs, atelier mecanic, atelier de mecanica auto, mecatronică, sală de sport, cantină, cămine cu dormitoare, terenuri de sport, etc. Este foarte ușor să devină campus preuniversitar și să obțină fonduri europene în acest sens, este un liceu cu cea mai mare rată de absorbție de absolvenți în câmpul muncii. Liceul poate să devină o producție de forță de muncă, calificată, pentru șantierul naval, dar și pentru industria de piese auto, care astăzi reprezintă cel mai mare export din România (și prin portul Constanța către Toyota, Hyundai, etc.), domeniu în care lucrează 4% din angajații României. Căminele liceului sunt utile pentru a atrage elevi din acele localități unde există fabrici de piese auto cu 4-8.000 de angajați, să iasă din liceu gata profesionalizați. Iar liceul cu un astfel de profil poate atrage construcția de piese auto în parcul industrial Mangalia.

  Știind aceste lucruri, primarul a intrat intr-o luptă cu mine pierdută din lipsă de judecată, de a realiza că nu se poate. Studiul de Fezabilitate s-a făcut, iar profesorașul care mă contrazicea că nu se poate, anunță triumfător că s-a identificat că se poate construi școala. Uff, câtă ipocrizie!!
  Dar au făcut o prostie mai mare decât dacă nu ar fi mers pe construcție dr școală. Ca să nu fie ca mine, au hotărât ca proiectul să fie cu demolarea actualei clădiri și să se construiască o altă clădire pe acelasi loc, de aceeași amprenta la sol, dar cu un etaj mai înaltă. Adică ce făcea mansardarea. Și în loc de sală de sport, să se transforme 2 camere de cursuri în săli mici de sport. Huooo!! Proștii pământului!!

  Când am propus construcția de școală am identificat și sursa financiară. Ei tot au dat anunturi cu Axa 10.2, eu am propus Axa 13.1, care este pentru: municipii cu o populație mai mare de 20.000 locuitori și nu sunt reședință de județ. Cate localități sunt astfel în România? Puține. Erau alocați 300.000.000 euro, pe SUERD, ITI și Regiune, cumulate. Cu posibilitatea de a putea depune pe toate sursele. După ce a învățat și Ciprian Popa că în ghidul axei este prevăzut ca poti construi grădinițe și gimnaziu, inclusiv demolările și pregătirea terenului sunt eligibile, i s-a aprins beculețul. Asa cred că au început să gândească demolarea clădirii actuale, care este funcțională și utilă, ca să construiască alta. Și ca să nu muncească mult pe proiect, a insistat să se construiască în același loc o clădire de aceeași mărime. E mai ușor cu actele. Astfel am pierdut o ocazie mare, să avem o școală mare, cu sală de sport, cu cantină, serioasă și dotată.

  Încă nu știam ce prostie le-a venit în cap. Eram îngrijorat pentru că doar ce aflasem că municipiul Mangalia este blocat la accesarea fondurilor UE, deoarece incapabili de primar ne-a făcut datori la UE cu accesarea de fonduri necuvenite, adică a încercat să fure Uniunea Europeană, care a dat Mangalia în judecată și instanța a hotărât returnarea banilor plus penalități. Mangalia nu putea să acceseze fonduri europene, din anul 2016 nu mai accesase nimic, iar primarul a ținut ascunse fărădelegile sale. Problema era că puteam face cel mai eligibil proiect, nu puteam obține finanțare până nu se plăteau din datorii. Aveam axa de finanțare perfectă, dar degeaba. Astfel am ajuns la președintele CJC, Horia Țuțuianu, amintindu-i promisiunea din 2016, când obținusem fondurile pentru a amenaja o clădire pentru școală. Surprinzător pentru toți, deoarece Țuțuianu este PSD și Radu Cristian este primar PNL, CJC a plătit datoriile Mangaliei la UE, să putem depune proiectul cu scoala. Drept mulțumire, Radu Cristian s-a apucat să îl înjure pe Horia Țuțuianu în presă. Dl. Țuțuianu mi-a reproșat mie, că uite ce primar am. I-am răspuns că îl atacă pentru că banii i-a plătit CJC la Min.Dezv.si Fondurilor Europene, eram sigur că primarul îi cheltuie. Am recomandat acest lucru pentru că sunt poprite conturile primăriei și banii ajungeau la creditori, nu la fondurile UE în contul datoriei.

  Astfel s-a deschis calea să putem depune proiecte pentru fonduri europene nerambursabile. Primăria a depus 11 (unsprezece) proiecte pentru axa pe care o identificasem că fiind cu șanse sigure de accesare. Verificați anunțurile primăriei, care se hotărâse pentru axa 10.2. Apoi, după propunerea mea, ultimul anunț a foat cu Axa 13.1.

  Dar problema raționamentului prost a rămas: proiectul depus prevede să fie demolată clădirea actuală și nu cum am propus să se construiască pe acel platou din spatele H.Alutus, rezultat din demolarea solariilor și a garajelor.

  Problema inițială, de la care am plecat în toată această nouă construcție a rămas: Unde vor învăța elevii în perioada de demolare a clădirii actuale și în perioada construcției? Pentru că nimeni din Primărie nu îmi răspunde cu o soluție, am tendința să cred că nici nu au de gând să construiască acea școală. Ori că sunt atât de iresponsabili încât nici nu s-au gândit. Intrăm în anul 2020, an electoral, elevii învață în continuare în aceleași condiții.

  Opinia mea este că trebuie făcut un alt proiect, așa cum l-am propus, pentru că este mai bine să refaci niște hârtii și să ai o școală mare și utilă, decât prostia de a demola o clădire care este utilă, ca să faci alta în locul ei, la fel.

  Iată cum gândirea proastă a primarului și a prof.Mihai Sorin ne-a deposedat de ocazia de a avea o școală modernă pentru Gala Galaction.

  Mai departe, eu aș merge cu proiectul de a face din Liceul Ion Bănescu un campus preuniversitar, pentru că are structura și nu este nevoie decat de amenajarea sălilor de curs, a căminelor, a cantinei și dotarea a 2 ateliere de mecanica auto și electronică auto cu echipamente moderne. Plus inca un laborator de mecatronică. Meserii care au viitor. Nimeni nu va trimite copilul 4 ani la internat sa iasa cu diploma de ospatar sau bucatar, când obții astfel de diplome cu cursuri de 2-3 săptămâni. Dar cei din comune, sate sau alte localități vor trimite copilul la un campus preuniversitar cu internat, să iasă cu o meserie căutată și bine remunerată. Daca nu ia copilul la facultate, măcar are ce munci.

  Comentariu by Mentalistul — 10 noiembrie 2019 @ 14:48

 7. Nu am scris eu la pct.2.
  Dar m-am folosit că a scris.

  Comentariu by Mentalistul — 10 noiembrie 2019 @ 14:49

 8. I-a luat ceva timp să scrie. Cam cât i-ar fi luat să stranga frunzele uscate din fața blocului.

  Comentariu by Gore — 10 noiembrie 2019 @ 19:35

 9. Oricum nu mai intră nimeni pe aici.

  Eu am scris pentru altceva, dar în loc să folosesc Note, am lăsat aici. De afurisit.
  Dacă vorbești ce scrie acolo, sunt mai puțin de 5 minute. Este un discurs.

  Comentariu by Mentalistul — 11 noiembrie 2019 @ 1:59

 10. Adică 2 discursuri, împreunate.

  Comentariu by Mentalistul — 11 noiembrie 2019 @ 2:00

 11. O sampanie nu ai deschis si tu.Ai castigat primaria si mergi blat.

  Comentariu by Dino — 11 noiembrie 2019 @ 2:23

 12. daca voiau scoala noua se apucau deja de ea.dureaza cel putin un an sa o construiasca.deci si la anul si probabil multi ani de acum inainte copiii vor invata in chichinetele alea ale sc.5.dar nu te doare gura sa promiti friptura.

  Comentariu by anonimul — 11 noiembrie 2019 @ 15:43

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress