Mangalia – politica locală

6 septembrie 2019

Primăria Mangalia nu vrea să renunțe la taxa de promovare. Toate persoanele juridice din stațiune trebuie să plătească!

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 17:34

Prefectul judeţului Constanţa, Dumitru Jeacă, a atacat, la începutul acestui an, hotărârea de Consiliu Local Mangalia 167 din 20 decembrie 2017, solicitând anularea parțială a acesteia. Concret, hotărârea se referă la ”taxa specială pentru dezvoltarea și promovarea turismului care se aplică persoanelor juridice care desfășoară activități de transport persoane”. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a considerat că unele puncte din hotărâre sunt ilegale, în contextul în care se aplică unor persoane juridice care nu au activitate turistică, cum ar fi, de exemplu, supermarketurile și hipermarketurile. Obligată de instanță să anuleze parțial hotărârea, Primăria Mangalia nu s-a resemnat și a formulat recurs.

Deși apărătorii administrației locale din Mangalia susțin în instanță că de programele de promovare turistică beneficiază toți agenții economici, direct sau indirect, întrucât Mangalia este declarată stațiune turistică de interes național conform H.G. nr. 852/2008, iată că instanța nu a ținut cont de acest aspect. Tribunalul Constanța a decis, în luna mai, anularea în parte H.C.L. nr. 167/20.12.2017, la cererea Prefecturii Constanța, după cum urmează: punctul 2.4. „Taxa specială pentru dezvoltarea si promovarea turismului care se aplica persoanelor juridice care desfășoară activități de transport persoane”, în ceea ce priveste persoanele juridice care desfășoară activități de transport persoane, altul decât transportul special destinat turiștilor; punctul 2.5.1.”Supermarket, hipermarket – 15.000 lei/unitate”, punctul 2.5.4.”Unități de vânzare produse alimentare, nealimentare care își desfășoară activitatea în Municipiul Mangalia, agentii de turism, prestări servicii, alte activitati comerciale – 200 lei/punct de lucru”. Magistrații nu au contestat faptul că Mangalia este stațiune turistică, însă taxele speciale astfel instituite nu pot fi suportate de toate persoanele juridice de pe teritoriul acesteia, indiferent dacă desfășoară sau nu activitate în domeniul turismului și nu pot afecta, în consecință, toți cetățenii localității.

Numai că adminsitrația locală nu este de acord cu această poziție, fapt pentru care a formulat recurs, acesta fiind înregistrat la Curtea de Apel Constanța miercuri, 4 septembrie.

Mirela PASCAL, Replica 06.09.2019

18 Comments

 1. Tot cu Grunberg la recurs ? Câte sute de mii de euro ?

  Comentariu by lucian visa — 6 septembrie 2019 @ 17:36

 2. PRIMARUL RADU CRISTIAN E DUȘMANUL MANGALIEI!

  Exemplu: Primarul nu a dat licențe de taximetrie pentru toți cei din Mangalia care au depus cereri, pe motiv că este un număr limitat de taximetre. Dar în timp record a dat licență unei firme de taximetre din Medgidia, „Capitol”, iar celor din Mangalia le pune piedici, le mută stațiile de taxi aiurea.

  Ori: Zilele acestea comercianții sunt controlați de primărie la autorizațiile de construcții pentru extinderi. Dacă sunt date de alt primar, îi amenință pe comercianți cu demolarea. Voalat, se înțelege că scapă doar dacă dau asigurări că îl vor vota pe RC. În plus, cei care vin în control comunică ordinul primarului: fiecare magazin sau sediu de firmă să îngrijească spațiul verde de pe domeniul public din vecinătate. Văd că primarul aplică ideile mele pentru înfrumusețarea Mangaliei (după 7 ani și jumătate l-a apucat grija, pentru că vin alegerile locale), dar le aplică ilegal. Nu asuprind agenții economici se va realiza ceva, ci ajutându-i.

  Mangalia nu are o Asociație a Patronatelor, nu are un Registru al Comercianților, iar Primăria nu a definit un concept al spațiilor verzi, astfel încât să furnizeze fiecăruia ce are de facut pe pătrățica lui. Mai întâi trebuie rezolvată chestiunea de legalitate, astfel încât agentul economic să poată interveni pe domeniul public, nu ca apoi să-l santajeze Radu Cristian, așa cum obișnuiește. Pentru că asta a făcut mereu, a obligat oamenii să încalce legea și apoi le-a făcut plângeri penale, inclusiv subordonaților. Iar dacă agenții economici se ocupă de spațiile verzi de pe domeniul public, prin sponsorizare sau muncă voluntară, primăria ar trebui să le reducă din taxele și impozitele, care sunt cele mai mari din țară.

  Există HCL pentru clădirile, spațiile comerciale sau terenurile aflate în paragină, dar care sunt proprietate privată. Spațiile verzi de pe domeniul public nu se încadrează în legea cu zăpada și gheața.

  Legea Spațiilor Verzi
  Articolul 8
  (1) Administrarea spațiilor verzi proprietate publică este exercitată de autoritățile administrației publice locale și de alte organe împuternicite în acest scop.
  (2) Administrarea spațiilor verzi de pe terenurile proprietate privată este exercitată de către proprietarii acestora, cu respectarea prevederilor actelor normative în vigoare.

  A încercat Oradea ceva similar, dar mai întâi a făcut Regulamentul pentru administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi publice, dar nu a trecut de Prefect. Intenția este bună, dar legea prevede că pentru intervenția pe domeniul public trebuie HCL.

  Și apoi, nu se face după ureche și prin intimidare ca oamenii să încalce legea. Așa le-a făcut Radu Cristian pe toate.

  „Cap.II.6. Acord de colaborare in vederea amenajarii si intretinerii cu titlu gratuit a unui spatiu verde din Municipiul Oradea

  Art.25.(1)Persoanele fizice/persoanele juridice care doresc implicarea in programul de conservare si infrumusetare a spatiilor verzi publice din Municipiul Oradea, pot solicita, cu asigurarea din fonduri proprii a cheltuielilor:
  a)amenajarea asigurata de solicitant a unor spatii verzi(parc, gradina, scuar, fâsie plantata).
  b)intretinerea spatiilor verzi existente ,dintre cele care au fost amenajate conform literei a.

  (2)Solicitarea scrisa se depune la Serviciul Relatii cu Publicul(Ghiseul Unic) din cadrul Primariei Municipiului Oradea si va fi insotita de o schita cu amenajarea propusa.In aceasta schita se vor prezenta tipurile de vegetatie/dotari/mobilier urban care se vor folosi.

  (3)Dupa aprobarea cererii, se va incheia intre solicitant si Municipiul Oradea, un Acord de colaborare in vederea amenajarii si/sau intretinerii cu titlu gratuit a spatiului verde, in care se prevad drepturile si obligatiile fiecarei parti.”

  Până face Radu Cristian cu fiecare, până măsoară fiecare metru pătrat și face hartă cu toate spațiile verzi și cum trebuie să arate, vin alegerile din 2050, la cum se mișcă.

  Eu propun Mangaliei un astfel de program, în care cei care doresc să facă parte din Programul de Înfrumusețare a Mangaliei să fie recompensați și ajutați financiar. Nu cum face Radu Cristian, să devină o corvoadă și o taxă prin muncă fizică, precum în grofie, când grofii obligau pe iobagi la clacă, să muncească pentru bogăția altora.

  Dacă tot copiază Radu Cristian ce am propus, să copieze ce este bine pentru Mangalia, nu să transforme agenții economici si asociatiile de locatari în iobagi. Și să se respecte legea!

  Dacă Primarul era destoinic și nu devaliza bugetul local, nu avea nevoie de astfel de asupriri, orașul ar fi fost frumos.

  Comentariu by Mentalistul — 6 septembrie 2019 @ 22:54

 3. Pentru punctul 2, vreau răspuns de la Dl consilier Ciobănel. Sunt convins că-l face praf pe Ozzy și-l trimite- corzi că doar de-asta l-a schimbat PSD-ul, că, așa vreau eu, combate piticul mai tare. Hai Ciobi, zii Simonei sa scrie ceva, că la tine e mai greu, ne-apuca dimineața.

  Comentariu by Anonim — 8 septembrie 2019 @ 19:25

 4. Nu vă mai luați de Ciobănel, pentru că degeaba insistați! Ce aveți cu bietul om?!

  Nu poți să ceri unui bolovan să crească și să dea oxigen ca un copac.

  Comentariu by Mentalistul — 8 septembrie 2019 @ 22:34

 5. Sa vezi tu ce suturi in cur iti da “bolovanul” cand te prinde!

  Comentariu by Anonim — 8 septembrie 2019 @ 22:53

 6. asta e nivelul.lipsa argumentelor intr o discutie duce la amenintari fizice.
  frumos.bun psd ul.

  Comentariu by wow — 9 septembrie 2019 @ 8:54

 7. Violența este ultimul refugiu al incompetentului.

  Comentariu by Mentalistul — 9 septembrie 2019 @ 10:28

 8. Astazi a avut loc festivitatea de incepere a noului an scolar. Surpriza maxima, din partea primarului – primariei : la liceul industrial s-au prezentat cei de la polaris ptr a cosi balariile si a ridica gunoiul.
  A fost o „atmosfera festiva”in „sunet” de motocositori.
  Primarul pnl are o jena, de a participa la astfel de festivitati, la cit a iubit si iubeste scoala.

  Comentariu by pop — 9 septembrie 2019 @ 16:28

 9. Polaris nu are contract cu municipalitatea pentru spații verzi.
  Primăria a angajat cosași și lucrători în spații verzi, s-au creat 18 posturi și apoi s-au mărit la 40 posturi. Am insistat mult timp, apoi nu au avut de ales de când sunt poprite conturile și Perfect Tree nu mai poate fi plătit.
  Ca să nu devină Mangalia o junglă în prag de alegeri locale, au mers pe varianta propusă: să se angajeze lucrători în regie proprie.
  Dar există o problemă legală cu administrarea domeniului public și privat, cu serviciile de asistență socială executate din cadrul primăriei și cu gestiunea serviciilor de utilitate publică direct de către primărie. Legea prevede altceva, o să le explodeze în față, iar Radu Cristian deja dă vina pe Consiliul Local pentru desființarea serviciilor de utilități publice (a se citi „instituțiile”, nu activitățile!).

  Acum chiar sunt curios ai cui angajați erau cei care tăiau iarba în incinta instituției de învățământ.

  Comentariu by Mentalistul — 9 septembrie 2019 @ 19:42

 10. Daca Ozghiun da un singur exemplu de cerere de taxi care nu a fost aprobata. Este un om adevarat. Daca nu, este un mare mincinos.

  Comentariu by Cetateanul mangalian — 10 septembrie 2019 @ 1:28

 11. Sigur că eu pot să dau exemple.

  Dacă ieși public și declari că ești o curvă care a fost complice cu Radu Cristian la jaful organizat al Mangaliei, eu îți dau și numerele de cereri. Dacă nu ieși public să declari că ești o curvă care s-a făcut complice cu Radu Cristian la jaful organizat al Mangaliei, înseamnă că nu îți dorești adevărul, ci doar să fii curvă în continuare.

  Comentariu by Mentalistul — 10 septembrie 2019 @ 10:00

 12. Vrajeala de politician.Zi ba tristule daca ai adevarul de partea ta.Cererea lui X cu numarul de integistrare cutare.Daca nu,du-te la culcare cu minciunile tale.

  Comentariu by Anonim — 10 septembrie 2019 @ 17:19

 13. Când ieși public cu ce am cerut, atunci o să încerc să conving omul cu cererea nerezolvată să fie de acord să i-o public.
  Dacă nu o faci, ia-ți „șmecheriile” de copii de grădiniță, cu care încerci să se expună oamenii ca să vă răzbunați pe ei și încearcă-le cu tolomacii din partidul vostru.

  Comentariu by Mentalistul — 11 septembrie 2019 @ 4:18

 14. Ai dat-o la intors ! Iar esti “ pe invers “. Adica esti un mare mincinos ! Asta esti, recunoaste si te vei simti mai bine. MARE MINCINOS !!

  Comentariu by Anonim — 11 septembrie 2019 @ 11:02

 15. UN TĂTAR MITOMAN ….SE CREDE SALVATORUL ORAȘULUI DAR EL IN REALITATE ESTE UN ȘANTAJIST ORDINAR .

  Comentariu by Anonim — 11 septembrie 2019 @ 12:40

 16. https://www.replicaonline.ro/lucrari-de-3-8-milioane-de-euro-cine-a-castigat-contractul-pentru-dezvoltarea-statiunii-neptun-olimp-402544/

  Comentariu by nabuco — 11 septembrie 2019 @ 13:16

 17. Problema importantă e asta:
  În 8 ani, Radu Cristian a cheltuit buget local de 160.000.000 euro + 15.000.000 euro împrumuturi în numele Mangaliei= 175.000.000 euro.

  De banii aceștia s-ar fi putut construi un oraș.

  Comentariu by Mentalistul — 11 septembrie 2019 @ 15:22

 18. Fa o pancartă…si atarn-o pe blocul din fața primăriei! Parca mi-e dor de o încăierare între interlopii,care fac politica…la comanda ! Sau,mai bine,pe sediul Parchetului !

  Comentariu by Anonim — 11 septembrie 2019 @ 16:55

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress