Mangalia – politica locală

3 septembrie 2019

Unde au dispărut copacii meniți să „reîmpădurească” Mangalia?

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 17:16

2015, Ediția de Sud: „Peste 150 de pomi au fost plantaţi, astăzi, în cadrul unei acţiuni întreprinse de Tineretul Liberal din Mangalia, cu ocazia Zilei Mondiale a Pădurilor. Zeci de voluntari, de toate vârstele, din întreg oraşul, simpli cetăţeni, dar şi ONG-uri şi cluburi sportive au venit să planteze mesteceni argintii, la intrarea în Municipiul Mangalia. Acţiunea face parte dintr-o campanie de reîmpădurire a oraşului, după ce, în prealabil, zonele verzi au fost defrişate de arbori, arbuşti şi tufe considerate a fi crescut în mod dezorganizat”.

2019: Realizăm că, dacă s-ar fi  consultat măcar un specialist, ar fi fost evitată ideea plantării mestecenilor într-o zonă secetoasă ca a noastră. Sau a gazonului, dacă tot veni vorba. Așa, intrarea în Mangalia a redevenit o zonă aridă, aproape deșertică, mestecenii argintii, lipsiți de apă s-au uscat (nu doar aceștia, ci și cei de vizavi, de lângă calea ferată). Evident, nu va fi nimeni blamat, ci poate, doar locuitorii din zonă, care vor fi, eventual, acuzați că au rupt toți copacii. În afara celor uscați, rămași să depună mărturie că ar fi putut fi salvați. Dacă s-ar fi dorit. Reîmpădurirea a eșuat…

2015…. (pe la amiază…)

2019… (… tot pe la amiază)

Și o mostră de „așa da”, în fața Hotelului New Belvedere (fost President). Aceeași specie de copac, de data aceasta îngrijită.

editiadesud.ro 03.09.2019

8 Comments

 1. Mestecenii argintii au fost plantați la o inițiativă de partid. Populist. Nu au respectat tehnologia plantării, adică dimensiunea gropii, fasonarea rădăcinilor, mocirlirea, udarea și astuparea gropii cu pământ așa încât pământul de la suprafață să fie pus primul în groapă. Nu știu dacă plantarea s-a făcut primăvara sau toamna târziu, așa cum ar fi trebuit. Primăvara, după înfrunzire, ”supravițuitorii” trebuiau ajutați cu îngrășăminte foliare.
  Cred că în zona noastră, cel mai adaptiv copac este teiul. Se prinde repede, e rezistent la secetă și nu necesită mari lucrări de întreține. Evident dacă nu-i tai ca un dobitoc toate crengile și aștepți să crească ca în reviste.

  Foarte grav a fost la plantarea gazonului. S-au făcut intenționat cheltuieli publice inutile, gen mutarea pământului. Nu s-au făcut ierbicidări totale înainte de a sădi gazonul. Azi multe suprafețe sunt pline de buruieni și nu mai au nici urme de gazon, vezi blocul S6 de pe Rozelor. S-a făcut o lucrare a cărei întreținere costă foarte mult. Rămân la părerea că a fost un jaf organizat.

  Comentariu by lucian visa — 3 septembrie 2019 @ 17:25

 2. Primar de carton, pe ce pune mana se usuca…

  Comentariu by Anonim — 3 septembrie 2019 @ 18:27

 3. Eu am dat cu sare ca acolo vreau sa mi fac teren ca e la strada si il iau dupa alegeri. Stati linistiti.

  Comentariu by Fane de la USR — 4 septembrie 2019 @ 0:40

 4. daca suntem prosti, vom ramane prosti pana cand ne vom dori cu adevarat sa nu mai fim prosti si chiar vom face un efort sa ne desteptam si sa iesim cu totii din starea de prostie.

  Comentariu by Anonim — 4 septembrie 2019 @ 2:43

 5. Daca sunt platiti din bani publici, cine este vinovat sa plateasca.

  Comentariu by VUCEA DAN — 4 septembrie 2019 @ 12:52

 6. Ce interes au navetistii sa arate Mangalia ca un oras??
  Ei au venit ptr salarii si „sponsorizari”…cit tine.

  Comentariu by pop — 5 septembrie 2019 @ 11:29

 7. https://www.cotidianul.ro/iohannis-da-vina-pe-psd-pentru-romania-educata/

  Comentariu by nabuco — 10 septembrie 2019 @ 22:18

 8. Ce mai conteaza niste copacii acolo?Are balta peste.

  Comentariu by VUCEA DAN — 11 septembrie 2019 @ 11:38

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress